Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:35: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

«Στη σφαίρα της φαντασίας» των πηγών του Μαξίμου, που διέρρεαν προσπαθώντας «να μαζέψουν τα αμάζευτα» που προκλήθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο από την ντροπιαστική για τη χώρα ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πιο γνωστά ως «ελγίνεια μάρμαρα». 

Πρώτον όπως σημείωσε το pronews.gr, μιλώντας όπως πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, δεν υφίσταται θέμα επιστροφής τους δυστυχώς, διότι αυτά αγοράστηκαν από τους Οθωμανούς, που ήταν κυρίαρχο κράτος το 1801 στην Αττική, όταν έγινε η εμπορική πράξη μεταξύ του λόρδου Έλγιν και του οθωμανικού κράτους.

Εν προκειμένω υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την ακύρωση της συνάντησης, πολύ πέρα από τον μύθο της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Υπάρχουν ζητήματα που άπτονται των γενικότερων ελληνοβρετανικών σχέσεων, ειδικά μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και της ενδυνάμωσης των τουρκο-βρετανικών σχέσεων.

Είναι γεγονός ότι η Βρετανία στρατηγικά αποχώρησε από την Ελλάδα το 1948 όταν η χώρα τέθηκε υπό την αμερικανική σφαίρα επιρροής, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών δέχθηκαν καίριο κτύπημα κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60  λόγω Κύπρου.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ κατά των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων, μέχρι την ίδρυση του κυπριακού κράτους, με τη Συμφωνία της Ζυρίχης το 1959, ήταν αιματηρός και για τις δύο πλευρές (και για τους Έλληνες της Κύπρου και για τους Βρετανούς) και σημάδεψε περαιτέρω τις ελληνοβρετανικές σχέσεις.

Σχέσεις οι οποίες παρέμειναν στο ναδίρ τις δεκαετίες και μετά το πραξικόπημα του 1967 και επί κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή (1974-1980), αλλά και επί κυβερνήσεων Α.Παπανδρέου.

Η έλευση του Κώστα Σημίτη στην εξουσία το 1996 και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα προς στιγμήν βελτίωσαν τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, ειδικά ενόψει της έγκρισης από τη Βρετανία της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις όμως δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως και ξεκίνησαν να δοκιμάζονται πάλι μετά το 2010, όταν το Λονδίνο άρθρωσε σοβαρές διαφωνίες σε ότι αφορά την διάσωση με τα λεφτά των Βρετανών φορολογουμένων, των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών, που είχαν δανειοδοτήσει την Ελλάδα, .

Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις μπήκαν σε καθοδική τροχιά (δυστυχώς για τα ελληνικά συμφέροντα) με την ψήφιση του Brexit και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ουσιαστικά τότε, ειδικά μετά την έλευση του Μπόρις Τζόνσον, που δεν είχε σε καμία υπόληψη τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι σχέσεις αυτές «νεκρώθηκαν» πρακτικά, ενώ αντίθετα «άνθισαν» οι τουρκο-βρετανικές σχέσεις.

Πλέον η Βρετανία είναι ο νούμερο 1 εταίρος, μαζί με την Ισπανία, στην Ευρώπη, της Τουρκίας και η Ελλάδα απλά «υπάρχει», όσο «υπάρχει», για τους Βρετανούς.

Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος εταίρος για τους Βρετανούς, αφού μαζί της το Λονδίνο μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ότι με την Ελλάδα, σε ότι αφορά το οικονομικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο που η Άγκυρα ζητά τώρα τα μαχητικά Eurofighter, ούτε και ότι πολλά από τα τουρκικά όπλα φέρουν βρετανικά εξαρτήματα.

Το μεγαλύτερο όμως deal για τους Βρετανούς, όμως, ναι οι κινητήρες της Rolls Royce που θα φέρουν τα νέα τουρκικά μαχητικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για την Rolls Royce εδώ και δεκαετίες και σίγουρα είναι για τη Βρετανία πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή για τα Eurofighter, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα θα μοιραστούν δια τέσσερα.

Έτσι, όπως ομολόγησε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρά τις διαρροές του Μαξίμου περί «ηρωικής» δήλωσης Κ.Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που είναι καλές μόνο για προπαγάνδα στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης της συνάντησης του Σουνάκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι διαφορετικός.

Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά οι Βρετανοί δεν μας υπολογίζουν, καθώς η Ελλάδα είναι τελείως «εκτός» της βρετανικής γεωπολιτικής-γεωστρατηγικής ατζέντας.

Η Βρετανία σίγουρα δεν υπολογίζει καν την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ο Ρ.Τ.Ερντογάν πήγε στη Γερμανία και είπε στον Ο.Σολτς ότι «εσείς σκοτώσατε τους Εβραίους, γιατί να τους πληρώσουμε εμείς» (αναφερόμενος στην «ιστορική ευθύνη» της Γερμανίας) και ο Γερμανός καγκελάριος δεν άρθρωσε ούτε λέξη μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο. 

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία είναι αυτές και δεν έχουν να κάνουν με το ποιος είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχουν σχέση με τα εγκλήματα που έκαναν οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες, ειδικά από το 2010 και μετά, με τις υπογραφές εκχώρησης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η βρετανική ελίτ είναι κατά της Ελλάδας και οι Εργατικοί αν έρθουν στην εξουσία, το ίδιο και το αυτό θα είναι, γιατί τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα πλέον θεωρείται ένα υποκατάστημα της Γερμανίας και οι Βρετανοί δεν έχουν κάτι να διαπραγματευτούν μαζί μας.

Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είμαστε σε κανέναν χρήσιμοι, μας έχουν «δεμένους χειροπόδαρα» σε όλα τα επίπεδα και θεωρούμαστε πλέον μια «αποικία χρέους» της Γερμανίας, η οποία κρατά τα κλειδιά του ελληνικού χρέους.

Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.

Κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στην Αθήνα κάτι που να ενδιαφέρει πραγματικά την Βρετανία: Ο γαλλογερμανικός άξονας λόγω ΕΕ είναι τόσο ισχυρός στην Αθήνα που η Βρετανία δεν έχει τίποτα να κερδίσει, στους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας: Κατασκευές, εξοπλισμοί, αναθέσεις έργων κλπ.

Οι Βρετανοί ξέρουν πολύ καλά τι μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα -και τι δεν μπορούν- το κακό για τις ελληνοβρετανικές θέσεις είναι ότι με την Τουρκία μπορούν να κάνουν 100πλασια πράγματα και τα κάνουν, σε επίπεδο οικονομικό σχέσεων…

Όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αν αυτά μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα: Δύσκολο, είναι σαν να δίνεται βρετανική περιουσία πίσω. Όσο και αν αυτό πονάει, δεν παύει να είναι αληθινό…

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Σε μια προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, καθώς εξέδωσε NOTAM δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την ελληνική ευθύνη για έρευνα και διάσωση για το ναυάγιο του Raptor, το οποίο σημειώθηκε μόλις 4,5 (!) ν.μ. από τις ακτές της Λέσβου.

Ενώ το Κέντρο του Πειραιά εξέδωσε το πρωί της Τρίτης μόλις έγινε γνωστό το ναυάγιο ΝΟΤΑΜ για την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, λίγη ώρα αργότερα οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους ΝΟΤΑΜ δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη για έρευνα και διάσωση στην περιοχή αυτή και ότι η ευθύνη συντονισμού της επιχείρησης ανήκει στις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Η ελληνική ΝΟΤΑΜ ενημέρωνε τα αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή να αποφύγουν την περιοχή του ναυαγίου σε ακτίνα 20 ν.μ. και πριν μπουν στην περιοχή που βρίσκεται εντος του FIR Αθηνών, να συντονίζονται με το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC), προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση.

Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε όμως δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον συσχετισμό των ορίων της ελληνικής περιοχής Ερευνας και Διάσωσης (SRR) με το FIR Αθηνών και υποστηρίζει όμως ότι η περιοχή αυτή όχι μόνο βρίσκεται εντός της τουρκικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση αλλά ότι εν μέρει επικαλύπτει και τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ακτίνα των 20 μιλίων από το σημείο του ναυαγίου στην οποία αναφέρεται η ελληνική ΝΟΤΑΜ, όπως φαίνεται και στον χάρτη απέχει τουλάχιστον 10 ν.μ. από τα εξωτερικά όρια των τουρκικών χωρικών υδάτων των 6 ν.μ.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, το πλοίο βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Αναλυτικά η NOTAM της Τουρκίας

A9002/23 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A4277/23 LGGGYNYX NOTAM ISSUED
BY GREEK CAA.

AS REGARDS THE GREEK NOTAM A4277/23 LGGG, TURKIYE DOES NOT ACCEPT

THE DEFINITION OF THE SEARCH AND RESCUE(SAR) AREA WITH REFERENCE TO
ATHENS FIR. THE AREA REFERRED TO IN THE SAID GREEK NOTAM IS BOTH
FALLS WITHIN TURKIYE’S MARITIME SEARCH AND RESCUE REGION(SRR) AND
PARTLY FALLS WITHIN TURKISH TERRITORIAL WATERS AS DECLARED TO THE
IMO AND INCLUDED IN THE IMO’S GLOBAL SAR PLAN. THEREFORE, ALL SAR
EFFORTS/ACTIVITIES WITHIN THE TURKISH SRR MUST BE COORDINATED WITH
THE RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. 27 NOV 11:30 2023 UNTIL 30 NOV 07:00 2023.

CREATED: 27 NOV 11:40 2023
LGGG ATHINAI (ACC,FIC,FIR,UIR)
A4277/23 – DUE TO MISSING PEOPLE SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL TAKE
PLACE WITHIN THE AREA RADIUS 20NM CENTERED ON 384732N 0260250E
DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC,INDIVIDUAL UNITS ARE
REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE
ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA SITUATED WITHIN THE ATHINAI FIR
WHICH FALLS IN ITS COMPETENCE. SFC – 5000FT AMSL, 27 NOV 07:06 2023 UNTIL 30
NOV 07:00 2023. CREATED: 27 NOV 07:07 2023

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σταρακά: «Συγκλονιστικά περισσότεροι οι έμμεσοι φόροι και το 2024, κόβονται και 377 εκ. ευρώ από την αγροτική πολιτική»

Σε 8,3 δισ. ευρώ ανέρχεται σωρευτικά η αύξηση των φόρων κατανάλωσης μεταξύ 2020-2024! 

Συγκλονιστικά στοιχεία για την αφαίμαξη των μη προνομιούχων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσκόμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, κατά την ομιλία της στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «σταθερή και απαρέγκλιτη προσήλωση να εξυπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία της χώρας», κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων:

  • Στην προνομιακή φορολόγηση των μπόνους και των stock options των στελεχών των ενεργειακών ομίλων «που κερδοσκόπησαν εις βάρος των Ελλήνων και των δημοσίων ταμείων», αλλά και των πολυεθνικών «τις οποίες δήθεν ελέγχετε για κερδοσκοπία, χωρίς όμως να ενημερώνετε τον κόσμο για το πως και πόσο κερδοσκόπησαν».
  • Στο 2ο χαμηλότερος συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στην ΕΕ.
  • Στη μόνιμη μείωση στη φορολογία για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που απόλαυσαν τη μεγαλύτερη ωφέλεια από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Στη συνέχεια η Χριστίνα Σταρακά παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέλνει συνεχώς το λογαριασμό στους μη προνομιούχους:

«Εδώ και τρία χρόνια αυξάνονται ιλιγγιωδώς τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που πλήττουν πάντα και με τον πιο άδικο τρόπο τα μικρομεσαία και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα:

  • 5,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους κατανάλωσης πληρώσαμε το 2022 σε σχέση με το 2021.
  • 1,7 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους κατανάλωσης πληρώσαμε το 2023 σε σχέση με το 2022
  • 1,1 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται για το 2024.

Έτσι οι Έλληνες, που είναι προτελευταίοι σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Και αυτό ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να είναι σταθερά πάνω από το 10% και ο 2ος υψηλότερος στην Ευρώπη».

Ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά έκανε ειδική αναφορά στις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024 για την αγροτική πολιτική:

«Οι Αγρότες πρέπει να ακούσουν από αυτό εδώ το βήμα ότι για το 2024 η κυβέρνηση:

  • Κόβει 356 εκατομμύρια ευρώ από τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη.
  • Προβλέπει 21 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη φυτική και ζωική παραγωγή.

Και την ώρα που θα μειώσετε τα ποσά αυτά φρόντισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να κρατήσει και 8 εκατομμύρια για τον επιτελικό σχεδιασμό του Υπουργείου του!»

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, Γραμματέας η Πέτη Πέρκα

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν σήμερα οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές είναι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης

Το προεδρείο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής:

Πρόεδρος ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος

Γραμματέας ΚΟ Πέτη Πέρκα

Η επίσημη ανακοίνωση μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα αποφασίστηκε μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

Μάλιστα, η πρεμιέρα για την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα τοποθετείται κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες, που θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης.

Και αυτό γιατί, τόσο σε επίπεδο δημόσιας παρουσίας, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα διαθέτει στη «δύναμη πυρός» της μερικούς από τους κορυφαίους υπουργούς της διακυβέρνησης Τσίπρα σε παραγωγικά υπουργεία, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και μια ομάδα τεκμηρίωσης με εμπειρία διακυβέρνησης, περιλαμβάνοντας πρόσωπα, όπως οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός. Την ίδια ώρα, σε διακριτική απόσταση από την Κουμουνδούρου παραμένουν οι Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Λιάκος.

protothema.gr

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Θέλω να τονίσω τον κομβικό ρόλο των στελεχών του ΕΚΑΒ στη διάσωση των συνανθρώπων μας, καθώς και την άμεση ανάγκη στήριξης και επάνδρωσής του».

Ο Θανάσης Παπαθανάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν την επάνδρωση του ΕΚΑΒ και τον κομβικό ρόλο του στην άμεση επέμβαση.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ τόνισε τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει στην παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η συνάντηση μεταξύ του Βουλευτή και του Προέδρου του ΕΚΑΒ αντιπροσωπεύει τη δέσμευση του κ. Παπαθανάση στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Άλλωστε αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης για τη νέα τετραετία.

Ο Ευθύμης Λαμπάδας πρώην μέλος της γραμματείας του Κεντρικού συμβουλίου της νεολαίας του κόμματος εξήγησε τους λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Βλέπουμε με λύπη ότι η νέα ηγεσία δεν μας σέβεται», ανέφερε μεταξύ των άλλων μιλώντας στο «Kontra Channel» το μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για την επικοινωνία που είχαν με τον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λαμπάδας, «Εμείς τον καλέσαμε σαν γραμματεία νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε και μετά μας ακύρωσε για κάποιους προσωπικούς λόγους, μια ώρα πριν τη συνάντηση και μας είπε να πάμε για ποτό το βράδυ. Αυτή ήταν η αντιμετώπιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη γραμματεία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ».

newsit.gr

Σε ακόμα μία σημαντική βελτίωση προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας λίγο πριν καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, η οποία προβλέπει οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Η προβλεπόμενη μείωση του τέλους επιτηδεύματος δεν θα εξαρτάται από το ύψος του δηλωμένου εισοδήματος, αλλά θα είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος. Υπενθυμίζεται πως η μείωση αυτή προβλεπόταν μόνο για όσους θα δήλωναν εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό, ενώ για τους υπόλοιπους θα ήταν 25%.
Φρένο στο τεκμήριο αν δεχθούν να ελεγχθούν

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι το τεκμήριο θα είναι μαχητό υπό την προϋπόθεση ελέγχου, πέρα από τις ρητές περιπτώσεις όπως οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή λοχεία, οι καταστροφές από φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Υπενθυμίζεται πως χθες είχε γίνει γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο εξέταζε να δοθεί δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος αλλά με ελέγχους «πόθεν έσχες», δηλαδή με το «ξεσκόνισμα» κινητών, ακινήτων, καταθέσεων, ομολόγων - αμοιβαίων κεφαλαίων, καταναλωτικών δαπανών, δανείων, καρτών, σε βάθος 5ετίας. Όπως τόνισαν αρμόδιες πηγές, στο υφιστάμενο πλαίσιο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου -οι αποκαλούμενοι έλεγχοι τύπου IRS- προστίθενται με το νομοσχέδιο νέες τεχνικές που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τέτοιες «ακτινογραφίες».

iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η μάχη προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζεται», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης – Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που έχει επιβάλει για αισχροκέρδεια το υπουργείο Ανάπτυξης

Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «JACOBS DOUWE EGBERTS GR. Ε.Π.Ε.» για την οποία ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το πρόστιμο αφορά παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «οι εντατικοί έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται. Μόνο τον Νοέμβριο έχουν γίνει περισσότεροι από 1.250 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 5,5 εκατ. ευρώ ενώ σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, το υπουργείο έχει πραγματοποιήσει από την αρχή του 2023 περισσότερους από 20.600 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 10,3 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η μάχη προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζεται. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κερδοσκοπεί αθέμιτα εις βάρος του Έλληνα πολίτη, ιδίως υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει στην αγορά ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που διαθέτει και εφαρμόζει νόμο κατά της αθέμιτης κερδοφορίας. Η διαρκής παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά εξασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας, τον υγιή ανταγωνισμό και – όπως αποδεικνύεται στην πράξη – μειώνει τις τιμές στα ράφια».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πριν από ελάχιστους μήνες, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκης, στήθηκε προεκλογικά στο κέντρο του Αγρινίου  και με ένα μικρόφωνο μίλησε διεξοδικά για τη βαρύνουσα σημασία της Αιτωλοακαρνανίας, γιατί όπως είπε, «είναι η Περιφέρεια την οποία κοιτάμε όταν θέλουμε να έχουμε μία μικρογραφία της χώρας». Μίλησε επίσης για λιγότερους φόρους και για τη δέσμευσή του «για καλύτερη ποιότητα ζωής την επόμενη ημέρα» σε όλους τους Δήμους του Νομού. Είπε πολλά ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είπε τίποτα όμως για επιδημία λουκέτων στα ΕΛΤΑ του νομού μετεκλογικά. Ούτε είπε κάτι για κίνδυνο λουκέτων και στα δικαστήρια του Νομού. Ίσως γιατί θα είχε πρόβλημα να εξηγήσει πώς συνάδουν όλα αυτά με την καλύτερη ποιότητα ζωής και τη βαρύνουσα σημασία της Αιτωλοακαρνανίας ως «μικρογραφία της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μην έχει όριο η προεκλογική εξαπάτηση του μεγαλύτερου νομού της χώρας, της Αιτωλοακαρνανίας, από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά όλοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησής του θα μας βρουν όλες και όλους, ενωμένες και ενωμένους, απέναντι. Σχεδιασμοί που διαρρέονται τώρα, μέσω «λαγών», σε μορφή εξωπραγματικών σεναρίων που αφορούν το Εφετείο Δυτικής Στερεάς και τα πρωτοδικεία της Αιτωλοακαρνανίας. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ξεχάσει το λουκέτο στα δικαστήρια του Νομού. Το Εφετείο με έδρα το Αγρίνιο και τα δύο Πρωτοδικεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι θα μείνουν ως έχουν γιατί αυτό επιτάσσει η λογική και το συμφέρον του κάθε πολίτη στο μεγαλύτερο νομό της χώρας. Οποιαδήποτε κατάργηση θα καταστήσει το δικαστικό έργο ακόμα πιο δύσκολο, επιβαρύνοντας πολίτες και δικηγόρους, την ώρα μάλιστα που οι τελευταίοι δέχονται και την φορολογική επίθεση με τον οριζόντιο κεφαλικό φόρο, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ακόμα χαμηλότερους φόρους.

Στέκομαι ανυποχώρητα δίπλα σε όλους τους φορείς που υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη στην εξυπηρέτηση σε δικαστικές υποθέσεις και απαιτούν τη διατήρηση του δικαστικού χάρτη στο Νομό μας ως έχει. Και υπογραμμίζω την ξεκάθαρη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα των σεναρίων για το Δικαστικό Χάρτη της χώρας, με ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει αναίτια αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της…Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρώην όσο και ο νυν Υπουργός έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη κριτήρια σχετικά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες…»

«Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην θέσει την Δικαιοσύνη στη κλίνη του Προκρούστη, αλλά να εξασφαλίσει τα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται για να μην ερημώσει η περιφέρεια. Δεν είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή της. Εκτός βέβαια αν αυτή είναι η αληθινή ατζέντα της και προτιμά να κρύβεται πίσω από «πορίσματα» και «Επιτροπές», αδιαφορώντας για την ζημιά που θα προκαλέσει στο Κράτος Δικαίου».

         

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ