Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης από τον τόπο καταγωγής του, τον Πλάτανο Ναυπακτίας, μιλάει εκ βαθέων και για όλα

Αµερικανός και Ελληνας. Πρέσβης στην Αθήνα και περήφανος γιος της ελληνικής διασποράς. Το παιδί από την Αστόρια που εξελίχθηκε σε επιτυχηµένο επιχειρηµατία και από τον περασµένο Μάιο υπηρετεί στην Ελλάδα ως πρεσβευτής της Ουάσιγκτον µιλάει στο BHΜΑgazino έξω από πρωτόκολλα και περιορισµούς.

Ακολουθώντας τον να επιστρέφει στην πατρώα γη, στον δωρικό Πλάτανο Ναυπακτίας, ξεδιπλώνονται µπροστά µας δύο κόσµοι, παραδόξως όµως χωρίς όλες τις αντιθέσεις που θα περίµενε κανείς. «Είναι η αγάπη που τα ενώνει όλα» θα πει ο ίδιος, χρησιµοποιώντας µια γλώσσα µη συνηθισµένη για αµερικανό πρέσβη. Και ο ίδιος, άλλωστε, δεν είναι µια συνηθισµένη περίπτωση.

Κύριε πρέσβη, πώς αισθάνεστε κάθε φορά που έρχεστε στον Πλάτανο; Τι σηµαίνει για εσάς αυτός ο τόπος;

«Μεγάλη χαρά και πολλή αγάπη για τα παιδιά µε τα οποία µεγάλωσα σε αυτό το χωριό. Τα καλύτερα καλοκαίρια στη ζωή µου τα πέρασα εδώ».

Τι γεύση είχαν αυτά τα καλοκαίρια; Θα µοιραστείτε µια έντονη ανάµνηση;

«Είναι δύσκολο να πω µία. Τα πρώτα χρόνια ζούσαν η γιαγιά και ο παππούς µου. Από εκείνους έµαθα την αγάπη, αλλά και τι θα πει οικογένεια. Είχα όµως και µια θεία, την Αθηνά, και όταν ήταν εκείνη στο χωριό, µπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα. Θυµάµαι είχε έναν ωραίο κήπο και πήγαινα κάθε µεσηµέρι, έπαιρνα µια ντοµάτα, την έπλενα και την έτρωγα σαν φρούτο. Ολη µέρα ποδόσφαιρο µε τα παιδιά. Φίλοι από το 1975, από την πρώτη φορά που ήρθα».

Η Ελλάδα όµως τότε ήταν µια εντελώς διαφορετική χώρα…

«Την πρώτη φορά που ήρθα, στο πατρικό δεν είχε νερό, τουαλέτα, µπάνιο. Επρεπε να πηγαίνουµε έξω. Σκεφτείτε τώρα… Επτά χρόνων παιδί, από την Αµερική… Αλλος κόσµος! Από αυτή την εµπειρία, όµως, κέρδισα πάρα πολλά. Ηµουν πολύ τυχερός που είχα ένα πόδι στην Αµερική και ένα στην Ελλάδα.

Η πρώτη γλώσσα που έµαθα ήταν τα ελληνικά. Το ίδιο και τα παιδιά µου. Κάθε χρόνο τα έφερνα στην Ελλάδα γιατί δεν ήθελα να ξεχάσουν τις ρίζες τους. Οταν δεν ξέρεις πώς µεγάλωσαν οι δικοί σου, δεν µπορείς να καταλάβεις την ιστορία της οικογένειάς σου. Για εµένα ήταν πολύ σπουδαίο που είχα δύο αγάπες: Την Αµερική και την Ελλάδα».

Μπορεί κανείς να είναι και ο οµογενής που µάχεται για τα ελληνικά συµφέροντα στην Αµερική και ο πρέσβης που µάχεται για τα αµερικανικά συµφέροντα στην Ελλάδα; Γίνεται;  

«Ως πρέσβης, η δουλειά µου είναι να φέρω την Ελλάδα και την Αµερική πιο κοντά και θα το κάνω µε σεβασµό και συνέργεια. Οι Ηνωµένες Πολιτείες χρειάζονται την Ελλάδα όσο και η Ελλάδα χρειάζεται τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι απαραίτητος και αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή. Είναι µια δηµοκρατική χώρα µε αξίες και είµαστε πολύ τυχεροί που την έχουµε δίπλα µας».

Εποµένως δεν πιστεύετε ότι µπορεί και να συγκρούονται κάποια στιγµή αυτοί οι ρόλοι;

«Δεν θα το αφήσω να συµβεί. Ξέρω τη δουλειά µου. Η δουλειά µου είναι να υποστηρίζω τις αµερικανικές αξίες και τα αµερικανικά συµφέροντα και θα σας πω ότι αυτούς τους οκτώ µήνες δεν έχει υπάρξει ούτε µία στιγµή που να µην ταυτίζονται οι αµερικανικές αξίες µε τις ελληνικές και τα αµερικανικά συµφέροντα µε τα ελληνικά. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θέλουν το ίδιο πράγµα: ειρήνη, σταθερότητα, ευηµερία και ασφάλεια και συνεργάζονται πολύ καλά για την επίτευξη αυτών των στόχων».

Σκέφτεστε ποτέ ότι ίσως οι Ελληνες περιµένουν πολλά από εσάς λόγω της καταγωγής σας;

«Οι Ελληνες ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος µου και ξέρουν επίσης πως δεν είµαι εκείνος που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Είµαι η γέφυρα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει και αγαπά την Ελλάδα. Με διάλεξε για αυτή τη θέση γιατί για 20 χρόνια είµαστε φίλοι και έχουµε µιλήσει εκτενώς για την Ελλάδα, την Τουρκία και την περιοχή συνολικά και σκεφτόµαστε µε τον ίδιο τρόπο. Εχουµε κοινούς στόχους: ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια. Θέλουµε όµως και ευηµερία, γιατί οι προϋποθέσεις της ειρήνης και της ασφάλειας είναι οι υγιείς οικονοµίες.

Εχω πει πολλές φορές πως οι καλύτερες µέρες της Ελλάδας είναι µπροστά µας και το πιστεύω. Θα δείτε τώρα την Ελλάδα να αναλαµβάνει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Το κάνει ήδη ως προµηθευτής ενέργειας και θα δείτε µεγάλα βήµατα στα logistics και στο εµπόριο µέσω Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Προϊόντα από αυτά τα λιµάνια θα µεταφερθούν σιδηροδροµικώς ή οδικώς σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Παρακάµπτοντας τα Στενά;

«Τα Στενά και η Τουρκία θα εξακολουθήσουν να έχουν τη σηµασία τους. Πιστεύω, ξέρετε, πως κάνουµε λάθος όταν το βλέπουµε έτσι. Οταν δηλαδή θεωρούµε πως ό,τι κερδίζει η Ελλάδα αναγκαστικά το χάνει η Τουρκία και αντίστροφα. Θα έλεγα ότι κανέναν δεν ωφελεί περισσότερο από την Ελλάδα η προοπτική µιας Τουρκίας σταθερής, φιλειρηνικής και ευηµερούσας.

Αυτό συµφέρει και τις ΗΠΑ. Το έχω πει και νοµίζω πως είναι το σηµαντικότερο πράγµα: Αγαπώ τα παιδιά στη χώρα που γεννήθηκαν οι γονείς µου, αγαπώ τα παιδιά στην Αµερική, αγαπώ όµως και τα παιδιά στην Τουρκία. Αγαπώ τα παιδιά κάθε χώρας. Πρέπει να έχουµε αγάπη µέσα µας και να σκεφτόµαστε και τους άλλους».

Κύριε πρέσβη, τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει αναβαθµισµένη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόµενο ενός θερµού επεισοδίου;

«Οπως έχω ξαναπεί, βρισκόµαστε σε µια περίοδο που χρειάζονται περισσότερο ψυχραιµία, ενότητα και πειθαρχηµένη ηγεσία. Οι Ηνωµένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλα τα µέρη να αποφύγουν τη ρητορική που θα µπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις.

Είναι εξαιρετικά σηµαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία, σύµµαχοί µας στο ΝΑΤΟ, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και την επίλυση των διαφορών τους διπλωµατικά και σύµφωνα µε το διεθνές δίκαιο».

Αν µου επιτρέπετε, όµως, η Ουάσιγκτον παραµένει χρόνια στο αφήγηµα της ανάγκης διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου, στο µεταξύ, όµως, η Ελλάδα δέχεται πια ωµές απειλές για εισβολή. «Θα έρθουµε µια νύχτα» λέει σχεδόν κάθε µέρα ο Ερντογάν. Μήπως θα πρέπει το αµερικανικό αφήγηµα να αλλάξει;

«Θα επαναλάβω ότι τη στιγµή που η ενότητα µεταξύ των Συµµάχων µας είναι απολύτως απαραίτητη, οι Ηνωµένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την κλιµάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Θα συνεχίσουµε να παροτρύνουµε όλους τους Συµµάχους µας να αποφεύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που το µόνο που επιτυγχάνει είναι να αυξήσει την ένταση χωρίς να βοηθά κανέναν».

Ανά τις δεκαετίες ανιχνεύεται στην Ελλάδα ένα αίσθηµα αντιαµερικανισµού και ένα σηµαντικό ποσοστό ρωσόφιλων. Πώς το σχολιάζετε και πώς νιώθετε κάθε φορά που πραγµατοποιείται διαδήλωση έξω από την πρεσβεία;

«Είµαστε πολύ τυχεροί που µένουµε στη δηµοκρατική Ελλάδα, όπου µπορεί να διαδηλώνει κανείς. Αν το κάνεις αυτό στη Ρωσία, την οποία ορισµένοι θεωρούν την καλύτερη χώρα, θα πας φυλακή.

Διακόσια χρόνια τώρα εγώ δεν έχω δει τη Ρωσία να βοηθά την Ελλάδα. Από το 1947 µέχρι το 1953 η Αµερική έδωσε παραπάνω από 13 δισ. δολάρια για να βοηθήσει την Ευρώπη µετά τον Πόλεµο. Η Ελλάδα αυτά τα χρόνια πήρε πάνω από 2 δισ. Η οικονοµία της ήταν κατεστραµµένη, ο κόσµος λιµοκτονούσε. Η Αµερική έδωσε εξίµισι εκατοµµύρια τόνους φαγητού. Οι γονείς µου έλεγαν πως πρώτη φορά στη ζωή τους είδαν πώς είναι το τυρί. Οταν η Ρωσία έστελνε όπλα, η Αµερική έδινε χρήµατα για να ξαναχτίσουν την Ελλάδα».

Ξέρετε όµως ότι ο αντιαµερικανισµός δεν ξεκίνησε τότε, αλλά αργότερα. Στη δικτατορία.

«Αυτή η περίοδος ήταν πριν από 50 χρόνια. Η σχέση των δύο χωρών σήµερα δεν βρίσκεται εκεί. Δείτε τι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία. Κατέστρεψαν τη Μαριούπολη και 200 εκκλησίες. «Είναι ορθόδοξοι» λένε. Ο ορθόδοξος καταστρέφει εκκλησίες; Σκοτώνουν παιδιά, βοµβαρδίζουν παιδιατρικά νοσοκοµεία, υποδοµές. Ανθρωποι µένουν χωρίς ρεύµα, νερό και φαγητό. Δεν είναι πράγµατα του Θεού αυτά. Οι Ελληνες έχουν φιλοξενία και φιλότιµο, ξέρουν πως αυτό που κάνουν οι Ρώσοι δεν είναι σωστό. Το µέλλον της Ελλάδας είναι στη Δύση µε τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Η οικογενειακή σας ιστορία, από τον φτωχό παππού ως τον επιτυχηµένο εγγονό, είναι το αµερικανικό όνειρο. Σας ανησυχεί ότι για τους νέους σήµερα η κοινωνική κινητικότητα είναι πολύ δυσκολότερη;

«Πάρα πολύ. Πρέπει να προσαρµοστούµε στον κόσµο του 21ου αιώνα. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται όσα µετρούν για την οικονοµία της νέας εποχής.

Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν κάνω κάποιου είδους κριτική. Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστηµα και το σέβοµαι απολύτως, αλλά όλα πρέπει να αλλάξουν. Ενας πολιτισµός χιλιάδων ετών προφανώς και θα καµαρώνει για το αρχαίο παρελθόν και θα δίνει έµφαση σε αυτό. Ταυτόχρονα, όµως, πρέπει να προσαρµοζόµαστε και σε έναν διαρκώς µεταβαλλόµενο κόσµο.

Η κυβέρνηση κάνει καταπληκτική δουλειά για να δηµιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες. Εµείς πρέπει να συνεχίσουµε να στηρίζουµε τις προσπάθειες. Είτε πρόκειται για επενδύσεις στο 5G ή στο ηλεκτρικό δίκτυο, είτε για εκπαίδευση STEM. Κανένα παιδί δεν θέλει να φύγει από το Ναύπλιο και να πάει στη Φρανκφούρτη. Το κάνει γιατί δεν βρίσκει ευκαιρίες και αυτό πρέπει να το λύσουµε».

Τα τελευταία χρόνια αρκετές µεγάλες αµερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα. Τι άλλαξε;

«Τεράστιες αµερικανικές εταιρείες ανακάλυψαν την Ελλάδα. Ενδεικτικά: Cisco, Pfizer, Ameresco, Google, Amazon, Deloitte, Microsoft.

Αλλαξε η οικονοµία και προχώρησε η ψηφιoποίηση. Ο υπουργός κ. Πιερρακάκης έχει κάνει εκπληκτική δουλειά µέσω του gov.gr. Οι επενδύσεις είναι πολύ σηµαντικές. Οι Αρµένιοι έχουν µια εκπληκτική παροιµία: «Μπορείς να φας όσα αβγά θες, αλλά µην πειράξεις την κότα». Αµα η κότα, που είναι η οικονοµία, είναι δυνατή, σου δίνει περισσότερα χρήµατα για σχολεία, νοσοκοµεία και για να βοηθήσεις αυτούς που χρειάζονται τη βοήθεια».

Τι σας αρέσει να κάνετε στην Αθήνα;

«Το χαµόγελο δεν έχει φύγει από το πρόσωπό µου από την ηµέρα που ήρθα. Μου αρέσει πολύ να περπατάω στο κέντρο. Εχω χάσει 24 κιλά από τον Σεπτέµβριο. Είναι µια ζωντανή πόλη. Πηγαίνω παντού. Κυρίως στην Ακρόπολη και στην Αρχαία Αγορά».

Μιλώντας για την Ακρόπολη. Τι λέτε για την προσπάθεια επαναπατρισµού των Γλυπτών του Παρθενώνα;

«Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα ήταν συνεπές µε ό,τι έκανε ο Πάπας, αλλά και µε κάποιες συµφωνίες µε άλλα µεγάλα ιδρύµατα, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, για την επιστροφή κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Δεν νοµίζω ότι κανείς από όσους δηµιούργησαν αυτά τα µοναδικά αριστουργήµατα θα ήθελε να τα δει να λεηλατούνται. Αυτή η πρακτική δεν συνάδει µε το «ήθος» που θα έπρεπε να διαπνέει τον κόσµο µας. Χωρίς να θέλω να εµπλακώ σε αντιδικίες, καταλαβαίνω πως έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν στο παρελθόν παίρνουν τον δρόµο του γυρισµού στον τόπο τους».

Αυτό πρέπει να γίνει και µε τα Γλυπτά;

«Νοµίζω πως αν ρωτήσετε ανθρώπους οπουδήποτε, στη συντριπτική τους πλειονότητα θα απαντήσουν πως αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν πρέπει να επιστραφούν. Πιστεύω ότι σε αυτόν τον κόσµο υπάρχουν ανοιχτές πληγές και πρέπει µε κάθε ευκαιρία που µας δίνεται να τις επουλώνουµε.

Θα σταθώ όµως και στην ανάγκη ενός µουσείου Ολοκαυτώµατος στη Θεσσαλονίκη και στην Πλατεία Ελευθερίας που δεν θα έπρεπε να είναι πάρκινγκ. Οι Ναζί έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 50.000 Ελληνες Εβραίους και µόλις 2.000 επέστρεψαν. Το 96% δολοφονήθηκε. Παραµένει ένα ανοιχτό τραύµα που πρέπει να επουλώσουµε. Ξέρω ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πικραµµένος εργάζεται πολύ σκληρά για αυτό. Είναι ένας από τους εξαιρετικούς ανθρώπους που είχα την τιµή να γνωρίσω και να συνεργαστώ και ελπίζω ότι θα καταφέρουµε να το πετύχουµε εφέτος».

Δύο χρόνια µετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, η δηµοκρατία παραµένει εύθραυστη;

«Λέω συχνά ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι οι υπερασπιστές της δηµοκρατίας και ότι έχουµε ιερή υποχρέωση να προστατεύσουµε τις δηµοκρατικές αξίες που µας ενώνουν. Αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι είµαστε τέλειοι.

Η µεγαλύτερη απειλή για τις δηµοκρατίες µας δεν είναι ότι έχουµε ελαττώµατα. Είναι ότι οι άνθρωποί µας µπορεί µια µέρα να χάσουν την πίστη τους στην ικανότητά µας να θεραπεύουµε τις πληγές µας, να διορθώνουµε τις ανισότητες ή να επανορθώνουµε για τα λάθη µας.

Η δηµοκρατία µπορεί να είναι εύθραυστη και χρειάζεται υπεράσπιση. Στην περίπτωση των Ηνωµένων Πολιτειών και της Ελλάδας, η δηµοκρατία έχει αντέξει και θα συνεχίσει να αντέχει. Οι Ηνωµένες Πολιτείες έδειξαν στον κόσµο ότι η δηµοκρατία µας είναι ανθεκτική, ότι ως λαός µπορούµε να ξεπεράσουµε τις προκλήσεις και να βγούµε ισχυρότεροι».

Πώς φαντάζεστε το «µετά»;

«Σύζυγος, πατέρας, Ελληνοαµερικανός».

Πολιτική ή µπίζνες;

«Μπίζνες. Δεν είµαι για πολιτική. Είναι µεγάλη χαρά και τιµή µου να κάνω αυτή τη δουλειά, όµως πάντα θα είµαι αυτό το παιδί από τον Πλάτανο και πάντοτε θα έχω αγάπη και σχέσεις στην Ελλάδα».

Ελλάδα ή Αµερική;

«Ο πατέρας µου έλεγε «έξι µήνες στην Αµερική, έξι στην Ελλάδα». Ηθελε να µένει στην Ελλάδα από το Πάσχα µέχρι του Αγίου Δηµητρίου. Υπάρχει καλύτερη ζωή;».

tovima.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κατά τη διάρκεια της θεματικής συνέντευξης Τύπου για την οικονομία, που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης έμεινε πιστός στο θέμα της συνέντευξης και απέφυγε να μπει σε ημερομηνίες.

Το iefimerida.gr ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό: «Θα μας πείτε σήμερα την ημερομηνία εκλογών ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, όπως έκανε ο κ. Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία;».

«Βάλατε μια ερώτηση πολιτική από την πίσω πόρτα, αλλά θα σεβαστώ απόλυτα τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε “υπογράψει” μεταξύ μας ότι θα περιορίσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου σε ερωτήσεις που αφορούν στην οικονομία» απάντησε, χαμογελώντας, ο πρωθυπουργός στο iefimerida.gr.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου και πριν αποχωρήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε, γελώντας, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Θα κάνουμε ειδική συνέντευξη Τύπου, μόνο για την ημερομηνία των εκλογών, τα υπέρ και τα κατά».

Δείτε την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη για τις εκλογές στο 57:55

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει σε κομματικά στελέχη της ΝΔ ότι «οι πρώτες εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο. Οι δεύτερες θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν υπουργοί του οικονομικού επιτελείου και παραγωγικών υπουργείων: Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Νίκος Παπαθανάσης, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Χρήστος Στύλιος και Άκης Σκέρτσος.

Στα πηγαδάκια με δημοσιογράφους, οι περισσότεροι έκλιναν προς την 9η Απριλίου. «Αν τις κάνει Απρίλιο, θα τις κάνει στις 9 να ξεμπερδεύει», έλεγε πρωτοκλασάτος υπουργός.

«Αφού τις ξέρετε τις δύο ημερομηνίες…» έλεγε έτερος κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι πρόκειται για την 9η Απριλίου και την 21η Μαΐου.

Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες αυτές αφορούν στις πρώτες κάλπες, με την απλή αναλογική. Που σημαίνει ότι αν γίνουν εκλογές 9 Απριλίου, οι δεύτερες, με ενισχυμένη αναλογική, θα διεξαχθούν 7 ή 14 Μαΐου, ίδια ημερομηνία με την Τουρκία.

Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές για τις 21 Μαΐου, τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πιθανότατα 18 ή 25 Ιουνίου.

 

Στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για το Action 24 η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 6,1 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,7%, το ΠΑΣΟΚ 13,9%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ελληνική Λύση 3,3%, το ΜέΡΑ 3,1%, οι Έλληνες 3%, άλλο κόμμα 3,8%, άκυρο-λευκό 2,7%, αδιευκρίνιστη ψήφος 8,6%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 48,9% είπε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28,4% τον Αλέξη Τσίπρα, το 19,8% τον «κανέναν» και το 2,9% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Όσο για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχε 43,2% θετικές γνώμες και 46,4% αρνητικές, ο Νίκος Ανδρουλάκης 41,1% θετικές και 39,8% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας 32,5% θετικές και 55% αρνητικές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 30,7% θετικές και 55,5% αρνητικές, ο Γιάνης Βαρουφάκης 24% θετικές και 68,3% αρνητικές, ενώ ο Κυριάκο Βελόπουλος έχει 14,5% θετικές και 76,1% αρνητικές.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα, οι πολίτες απάντησαν:

ΝΔ 36%
ΣΥΡΙΖΑ 16,6%
ΠΑΣΟΚ 5,7%
ΚΚΕ 2,5%
Ελληνική Λύση 1,4%
ΜέΡΑ 25 2,2%
Κανένα 10,6%
ΔΓ-ΔΑ 25%

Ποιο κόμμα σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια:

ΝΔ 34,3%
ΣΥΡΙΖΑ 14,3%
ΠΑΣΟΚ 6,5%
ΚΚΕ 2,9%
Ελληνική Λύση 2,3%
ΜέΡΑ 25 1,2%
Κανένα 36%
ΔΓ – ΔΑ 2,5%

Ποιο κόμμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα εθνικά θέματα

ΝΔ 48,6%
ΣΥΡΙΖΑ 12,8%
ΠΑΣΟΚ 4,6%
ΚΚΕ 2,1%
Ελληνική Λύση 3,1%
ΜέΡΑ 25 1,2%
Κανένα 20,5%
ΔΓ – ΔΑ 7,1%

Οικονομία, καλάθι νοικοκυριού και θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Για το πώς θα χαρακτηρίζατε την οικονομική σας κατάσταση, οι ψηφοφόροι απάντησαν:

Μέτρια (φτάνει μόνο για τα αναγκαία και υπάρχουν δυσκολίες) 47,7%
Καλή (φτάνει για όσα είναι αναγκαία) 29,7%
Κακή (δεν φτάνει ούτε για τα αναγκαία, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες) 15,5%
Πολύ καλή (φτάνει για να ζω καλά και περισσεύει για αποταμίευση) 5,9%
Δεν απαντώ 1,2%

Για το καλάθι του νοικοκυριού και πόσο έχει αποδώσει:

Δεν έχει αποδώσει 69,7%
Μάλλον δεν έχει αποδώσει 4,9%
Έχει αποδώσει 12,2%
Μάλλον έχει αποδώσει 5,6%
Δεν γνωρίζω το μέτρο 8,3%
Δεν απαντώ 1,2%

Στο ερώτημα για το πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ενόψει των τουρκικών εκλογών:

Καθόλου 31,4%
Αρκετά 23,9%
Λίγο 22,5%
Πολύ 22,1%
Δεν απαντώ 0,1%

Οι ψηφοφόροι απάντησαν και στο ερώτημα «με ποιον πρωθυπουργό αισθάνεστε πιο ασφαλής σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία», με τα ποσοστά να έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης 55%
Αλέξης Τσίπρας 16,5%
Κανέναν 24,9%
ΔΓ/ΔΑ 3,6%

newsbeast.gr

Η «Διαύγεια» είναι η μοναδική υπηρεσία που κάποιος μπορεί να εντοπίζει «εγκλήματα» και «λαμογιές» της κυβέρνησης και εδώ και μέρες δεν λειτουργεί.

Η ιστοσελίδα της «Διαύγειας», στην οποία πρέπει να αναρτώνται όλες οι οικονομικές και διοικητικές πράξεις του δημόσιου τομέα το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τεχνικά, όπως χαρακτηρίζονται, ζητήματα και τελικά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» και συγκεκριμένα σε προσωρινή… αναστολή την ιστοσελίδα από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 20 Ιανουαρίου έως και το μεσημέρι τις Δευτέρας.

Έτσι, όσοι αναζητούν διοικητικές πράξεις, έως και το πρωί της Δευτέρας, συνεχέχιζαν να βλέπουν το εξής μήνυμα:

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σε δημιουργία νέας υποδομής για το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων. Η μετάπτωση στη νέα υποδομή έχει προγραμματιστεί από την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00 μέχρι Δευτέρα 23/01/2023 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της μετάπτωσης οι υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες.

Με την νέα υποδομή αναμένεται να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος αναζητήσεων και αναρτήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος που οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του συστήματος ιδίως στις 12/01/2023 και 13/01/2023.

Για τον λόγο αυτό τυχόν επείγουσες αναρτήσεις συνίσταται να προγραμματιστούν από τις υπηρεσίες πριν από το χρόνο έναρξης της μετάπτωσης, ήτοι την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σε απάντηση ορισμένου αριθμού ερωτημάτων που έλαβε η υπηρεσία μας, διευκρινίζουμε ότι πράξεις οι οποίες τυχόν εκδοθούν κατά το διάστημα στο οποίο το σύστημα δεν βρίσκεται σε λειτουργία αναρτώνται στο Πρόγραμμα ‘‘Διαύγεια’’ αμέσως μετά την επαναλειτουργία του συστήματος.

Η ανωτέρω καθυστέρηση στην ανάρτηση δεν παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του αρ. 77 του Ν.4727/20 για αμελλητί ανάρτηση στο Διαδίκτυο, ούτε επηρεάζει την ισχύ ή εκτελεστότητα των πράξεων, καθώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν οφείλεται σε υπαίτια καθυστέρηση των οργάνων που τις εξέδωσαν. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επίμαχες πράξεις ισχύουν από την ημερομηνία της έκδοσής τους και όχι της ανάρτησής τους.

Το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας 23/01/2023.

Ευχαριστούμε»

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Του Δημήτρη Παπαδάκη

Από την εποχή του Τρωικού Πολέμου οι δύο ακτές του Αιγαίου είναι «καταδικασμένες» να πολεμούν μεταξύ τους. Στο ρου της ιστορίας όποτε οι δύο ακτές του Αιγαίου είχαν έναν ιδιοκτήτη, αυτός ήταν αυτοκρατορία. Και αυτό γιατί και σε άλλες ιστορικές περιόδους αλλά και σήμερα, όποιος κατέχει τα στενά του Βοσπόρου, το θαλάσσιο μέτωπο από τη Θεσσαλονίκη έως τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ουσιαστικά κατέχει έναν άξονα, ο οποίος μπορεί να ελέγξει τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τη Ρωσία, το Σουέζ και να έχει μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μια «ανοικτή πόρτα» στη Μέση Ανατολή. Όσο λοιπόν ο ιδιοκτήτης των δύο ακτών δεν είναι ο ίδιος, ο πόλεμος κάποια στιγμή μοιραία θα έρχεται.

Αυτό είναι ενδεχομένως ένα από τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να είχαμε βγάλει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα πρέπει έστω και υστέρων να σκεφτούμε ότι οι Δυτικοί ενδεχομένως δεν ήθελαν τότε η Ελλάδα, μόλις 100 χρόνια μετά την Επανάσταση, να γίνει ιδιοκτήτης και της απέναντι ακτής, όχι μόνο για τη γεωπολιτική της αξία, αλλά και επειδή η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία είχε το ιστορικό, πολιτισμικό και κυρίως το οικονομικό υπόβαθρο ως ναυτική δύναμη να γίνει μια περιφερειακή δύναμη. Με το διαίρει και βασίλευε λοιπόν στο Αιγαίο, η Δύση κατάφερε στη διάρκεια του 19ου, του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα, να έχει αυτό που θέλει στην περιοχή.

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι αυτό που ενώνει την τουρκική ηγεσία είναι οι βλέψεις εναντίον της χώρας μας. Στη «γαλάζια πατρίδα» ομνύουν όλοι. Γι’ αυτό και η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι αμετάβλητη ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην εξουσία. Δυστυχώς όμως εμείς σήμερα συνεχίζουμε να μην διεκδικούμε τίποτα και απλώς να θέλουμε την ησυχία μας… Ακόμη και ο Τσάμπερλαιν που ακολουθούσε την πολιτική του κατευνασμού έναντι του Χίτλερ «κατάφερε» μια ανέντιμη ειρήνη και στο τέλος πήρε και πόλεμο, αλλά τουλάχιστον κέρδισε χρόνο, ώστε να ετοιμαστεί η Αγγλία για τον πόλεμο. Εμείς με το κατευνασμό έχουμε καταφέρει η Τουρκία να ζητά όλο και περισσότερα και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πετύχει μια ανέντιμη ειρήνη (βλέπε υπερπτήσεις) και απλώς νομοτελειακά περιμένουμε τον πόλεμο, χωρίς να είμαστε και σίγουροι πόσο ένδοξος, πόσο νικηφόρος δηλαδή, θα είναι. Ένδοξος πόλεμος, ειρήνης αισχράς αιρετώτερος, έλεγε ο Δημοσθένης.

Πρέπει επομένως κάποια στιγμή να αποκτήσουμε μια στρατηγική, μια κουλτούρα ανάσχεσης και νίκης έναντι της Τουρκίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε μια νέα Μεγάλη Ιδέα επανασύστασης της βυζαντινής αυτοκρατορίας υπό την έννοια του αναθεωρητισμού και της αλλαγής συνόρων, αλλά όταν ο Ερντογάν μιλά για τα σύνορα της καρδιάς του, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως τα τείχη της Βιέννης, εμάς δεν μας επιτρέπεται να μη μιλάμε για τις παραβιάσεις των συνθηκών από την Τουρκία, για όσα έχουν συμβεί στην Ίμβρο και στην Τένεδο, για τον ξεριζωμό που υπέστη ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης. Δεν μπορεί να υποκύπτουμε σε ένα παράνομο casus belli και να μην ασκούμε το νόμιμο δικαίωμά μας για τα 12 ναυτικά μίλια. Αν η Τουρκία επεκτείνει το casus belli και νότια της Κρήτης στην περιοχή δηλαδή του (παράνομου) τουρκολιβυκού συμφώνου, τι θα κάνουμε; Θα το ανεχθούμε και αυτό;

Στην αρχαιότητα φιλόσοφοι και ρήτορες συνήθιζαν να παρομοιάζουν την Πολιτεία με ένα καράβι. Όμως η χώρα δεν είναι καράβι για να σηκώσουμε άγκυρα και να πάμε δίπλα στη Νέα Ζηλανδία ή δίπλα στη Μαγαδασκάρη, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν αυτούς τους γείτονες. Πρέπει να το καταλάβουμε! Και κυρίως να αποκτήσουμε μια κουλτούρα νίκης έναντι της Τουρκίας. Μεγαλώνοντας τις δυνατότητές μας σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που είναι διαπιστωμένο ως μείζον πρόβλημα εδώ και 30 χρόνια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να αγοράζουμε πανάκριβες πλατφόρμες οπλικών συστημάτων απλώς για να τις επιδεικνύουμε στις παρελάσεις. Μια χώρα που μεγαλώνει συνεχώς σε όλα τα επίπεδα από την οικονομία, την ενεργειακή της αυτονομία, τη δημογραφία της, τη στρατιωτική της ισχύ είναι το καλύτερο μήνυμα αποτροπής.

Δυστυχώς όμως στην πολιτική και όχι μόνο ελίτ της Ελλάδας κυριαρχεί η άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μια χώρα δυτικού πλαισίου. Κάποτε κάποιοι πίστευαν ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτόματα θα λυθούν τα προβλήματά μας μαζί της. Η Τουρκία όμως είναι σε όλα τα επίπεδα μια sui generis χώρα. Ποτέ δεν θέλησε να ενταχθεί στην Ε.Ε. Προσέλκυσε την Ε.Ε. μόνο για την τελωνειακή ένωση και τα προενταξιακά κονδύλια. Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως δυτική και νατοϊκή χώρα για να μπορεί κάποιος να συνεννοηθεί μαζί της. Αυτό φάνηκε από τη στάση της στο πόλεμο στην Ουκρανία και τους εκβιασμούς της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μόνο με στρατηγική ανάσχεσης της Τουρκίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η είδηση για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους το 2024 ξεχώρισε στην πρώτη θεματική συνέντευξη τύπου με ατζέντα τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης που παραχώρησε την Δευτέρα (23/1) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση μείωσης των εργοδτικών εισφορών στην επόμενη τετραετία ενώ τόνισε ότι αν οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε θα είναι θέμα χρόνου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως σημείωσε η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της είχε πάρει με τη λυσσαλέα φορολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πλέον στα 39 δισ. ευρώ και δεν είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής φορολόγησης.

Δείτε τη συνέντευξη τύπου

Τόνισε ότι «Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Επεσήμανε ακόμη πως «Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» Ωστόσο «εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι χαμηλότερος από την ΕΕ». Υπενθύμισε ότι σε όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. «Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ», είπε κι αναφέρθηκε στο καλάθι του νοικοκυριού και στο market pass.

Για την αισχροκέρδεια τόνισε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας που μας επιτρέπουν να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν». Είπε επίσης ότι υπάρχει διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας που εφαρμόζεται με τσουχτερά πρόστιμα.

Επιστρέψαμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία πήρε ο κ. Τσίπρας

Σε ερώτηση για τις μειώσεις φόρων και το αν θα υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους αν εξασφαλίσει δεύτερη κυβερνητική θητεία απάντησε: «Κατ’ αρχάς χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τη μείωση των φόρων».

Επεσήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.

«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.

Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία».

Υπογράμμισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού – Θέλουμε σταθερές δουλειές που να πληρώνουν καλύτερους μισθούς

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των εισοδημάτων και των μισθών, καθώς και το αν συνδέεται η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού (1η Απριλίου αντί 1η Μαΐου) με τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ξεκινώντας από το τελευταίο σκέλος πως «όχι». «Την 1η Απριλίου ξεκινά όμως η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό» είπε και το ανέλυσε.

Τόνισε επίσης πως «δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα».

Για τον κατώτατο μισθό επεσήμανε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι μία σημαντική αύξηση.

Μειώθηκε σημαντικά η ανεργία των νέων και των γυναικών

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, όπου «δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση» ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία δεν υποστηρίζεται μια τέτοια άποψη.

«Μείωση της ανεργίας των γυναικών στην ΕΕ, μέσος όρος 10,3% για την τριετία 2019-2022 και μείωση στην Ελλάδα 29,8%. Ξεκινάμε από χαμηλή βάση αλλά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανεργία των γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χώρα» τόνισε. «Και στους νέους, η μείωση της ανεργίας 15-29 ετών ήταν 7,5% στην ΕΕ ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Πάλι να τονίσω ότι ξεκινάμε από μια πιο υψηλή βάση. Όμως η μείωση ήταν σημαντική και στις δύο αυτές δημογραφικές ομάδες και όχι ευκαταφρόνητη». Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για δουλειές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, «πιο διατηρήσιμες και πιο εναρμονισμένες με το μοντέλο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για το οποίο δουλεύουμε και επιχειρούμε να υπηρετούμε».

Για την επιστροφή αναδρομικών για επικουρικές και δώρων στους συνταξιούχους

Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο. Είπε ως εκ τούτου πως αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023 – Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές

Σε ερώτηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το παράδειγμα της Κύπρου και της Πορτογαλίας, ο πρωθυπουργός είπε: «Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την ευρωζώνη. Ούτε είχαν ποτέ μια κυβέρνηση η οποία έπαιξε κορώνα-γράμματα τις τύχες της χώρας όπως η κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Έχουμε φθάσει ουσιαστικά ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα έχουμε ολοκληρώσει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023».

Τόνισε δε ότι βεβαίως και οι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. «Και πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορούν να πουν με την ίδια σιγουριά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Πολύ θετική η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις

Με αφορμή άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σήμερα είναι πολύ θετική και αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νταβός υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. «Και οι επενδύσεις βέβαια σημαίνουν τελικά περισσότερες και καλύτερες δουλειές».

Υπογράμμισε ωστόσο πως αυτή η καλή εικόνα δεν θα πρέπει να μας κάνει να νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η πολιτική που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή η οποία δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να υπάρχει στοχευμένη στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Σχετικά με το κατά πόσο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο χαμηλός δείκτης παραγωγικότητας μπορεί να υποδηλώνουν ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται εν πολλοίς στο αυξημένο κόστος εισαγωγών για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας που είναι βαθιά ελλειμματική ως προς τις δυνατότητες κάλυψής τους. Υπογράμμισε ότι ένα από τα μεγάλα οφέλη της πράσινης μετάβασης μεσομακροπρόθεσμα είναι ακριβώς το γεγονός ότι θα βελτιώσει αυτή την εικόνα καθώς ένα μεγάλο κομμάτι ενέργειας που μπορεί να παράγεται τώρα από πετρέλαιο ή από φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί από καθαρή ενέργεια, η οποία θα παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο.

«Μπορώ να σας δείξω πολλούς διαφορετικούς δείκτες οι οποίοι να πιστοποιούν τη σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα σας έλεγα ότι ο κοινός τόπος αυτή τη στιγμή όσον αφορά αυτούς οι οποίοι μελετούν την ελληνική οικονομία είναι ότι πράγματι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε», τόνισε. «Διότι όντως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε από τόσο παρατεταμένο δημοσιονομικό, οικονομικό κοινωνικό σοκ όπως αυτό το οποίο πέρασε η πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η είδηση για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους το 2024 ξεχώρισε στην πρώτη θεματική συνέντευξη τύπου με ατζέντα τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης που παραχώρησε την Δευτέρα (23/1) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση μείωσης των εργοδτικών εισφορών στην επόμενη τετραετία ενώ τόνισε ότι αν οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε θια είναι θέμα χρόνου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως σημείωσε η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της είχε πάρει με τη λυσσαλέα φορολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πλέον στα 39 δισ. ευρώ και δεν είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής φορολόγησης.

 protothema.gr 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 20/01/2023

Του: Αντωνίου Μυλωνάκη, Βουλευτή Α' ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣ:   1) στον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

  • στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
  • στον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Αυξάνονται καθημερινά οι ηλεκτρονικές απάτες»

Κύριοι Υπουργοί,

Δυστυχώς, καθημερινά φέρεται να αυξάνονται οι απόπειρες ηλεκτρονικής απάτης μέσω της τεχνολογίας προς ανυποψίαστους πολίτες. Συγκεκριμένα, επιτήδειοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρούν να εξαπατήσουν τους πολίτες μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) ή κάποιου γραπτού κειμένου σε εφαρμογές επικοινωνίας (viber, what’s up κλπ) προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Μετά το περιστατικό αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις φορολογούμενων, όπου ενημερώνονταν δήθεν ότι έχουν επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ, πλέον καταγγέλλονται περιστατικά αποστολής μηνυμάτων από δήθεν εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως τα ΕΛΤΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου, η τελευταία απόπειρα απάτης έχει πρόσχημα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία υποτίθεται πως αποστέλλουν στον παραλήπτη ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αναφέρει οτι: «Αύριο το πακέτο σας παραδίδεται στα ΕΛΤΑ. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι λάβαμε τα στοιχεία σας για την αποστολή... και ότι θα σταλούν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Αθήνα αύριο για διανομή σε όλη τη χώρα. Το Κέντρο Διαλογής Αθηνών θα κρατήσει το δέμας σας μέχρι να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας». Μετά το άνω μήνυμα ακολουθεί η επιλογή «Επαλήθευση παράδοσης» και στο τέλος περιέχεται μια ειδοποίηση επιπρόσθετης χρέωσης αναφέροντας ότι: «λάβετε υπόψη ότι λαμβάνετε μόνο τρεις ημέρες δωρεάν αποθηκευτικούς χώρου πριν πρέπει να πληρώσετε 1,49 ευρώ κάθε επιπλέον ημέρα».

Η άνω μέθοδος εξαπάτησης («phising») έχει σκοπό να παραπλανήσει τον παραλήπτη, και μέσω μιας ψυχολογικής πίεσης που τεχνηέντως προκαλείται, να τον εξαναγκάσει να δώσει προσωπικά του στοιχεία, τα οποία θα διευκολύνουν τους θύτες να αποσπάσουν χρηματικό όφελος.

Όπως ήδη γνωρίζετε, χρέος της πολιτείας και συνταγματική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η προστασία με κάθε μέσο των πολιτών, το οποίο θα εμφυσήσει στην κοινωνία μια αίσθηση ασφάλειας.

Βάσει των ανωτέρω:

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  • Σε τι ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να εξαλείψετε το ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο της ηλεκτρονικής απάτης στη χώρα;
  • Υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που αυξάνει την ευθύνη των τραπεζών για ηλεκτρονικές συναλλαγές που δεν έχουν εγκριθεί από τους δικαιούχους των λογαριασμών;
  • Σε τι στάδιο ευρίσκονται οι έρευνες για τους δράστες αποστολής ηλεκτρονικών σημειωμάτων σε φορολογούμενους, εκ μέρους δήθεν της ΑΑΔΕ;
  • Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξαλείψετε νομοθετικά κενά, προκειμένου η Εισαγγελία να συνεργάζεται αμεσότερα και αποτελεσματικότερα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση ποινικής δικογραφίας, όπου είναι αναγκαίο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγιου σας προσκαλεί  το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 ώρα 8:30 μμ στην συνεστίαση -κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο << Τουρλιδα Fish Restaurant >> στην Τουρλιδα Μεσολογγιου.

Θα μας ψυχαγωγήσει Ρεμπέτικη Κομπανία.

 

 

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεματικές συνεντεύξεις εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα την οικονομία, προτάσσοντας στην προεκλογική του ατζέντα τα επιτεύγματα της 4ετιας αλλά και τη στόχευση της νέας θητείας.

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει στις 12:30 θεματική συνέντευξη Τύπου  με αντικείμενο: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας. Πρόκειται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλο το φάσμα που  αφορά τις ήδη υπάρχουσες παρεμβάσεις ενισχύσεων και ελαφρύνσεων, ενώ και ενδέχεται να δώσει ένα στίγμα των νέων παρεμβάσεων. Από την κυβέρνηση στέλνουν μήνυμα ότι η κορωνίδα των προεκλογικών δεσμεύσεων το 2019 ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων.

O κουμπαράς

Το κυβερνητικό επιτελείο βάζει στην άκρη ένα κουμπαρά για έξτρα παρεμβάσεις άνω των 1,5 δισ. Ευρώ και που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά από την άνοιξη. Στο τραπέζι βρίσκεται  η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθύνουν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Μείωση βαρών

Στην φαρέτρα της κυβέρνησης έχουν μπει μέτρα τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση  ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών. Ένα από τα μέτρα η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση το 2025. Δεν αποκλείεται και η πλήρης κατάργηση από το 2024, ενδεχομένως για ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών. Ένα πρώτο βήμα έγινε από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός  ανακοίνωσε την απαλλαγή σε μόνιμη βάση, από το 2023,  όσους προσλαμβάνουν κάθε χρόνο έναν επιπλέον υπάλληλο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κούρεμα ΦΠΑ

Υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.  Αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Δώρο Πασχα

Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα, ανάλογο με την επιταγή ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Το «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250 – 300 ευρώ θα αποτελεί μία «ανάσα» ειδικά για τους ευάλωτους και τους συνταξιούχους.  Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού.

Οι πηγές

Το ύψος των νέων παρεμβάσεων θα καθοριστεί μετά τον Φεβρουάριο, όπου το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για τα τελικά στοιχεία της οικονομίας. Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στα περίπου 54 ευρώ ανά μεγαβατώρα ( Αύγουστο είχαν αυξηθεί στα 340 ευρώ). Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βάζουν ως παράγοντα κλειδί την πορεία του φυσικού αερίου,  η οποία τιμή θα κρίνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως επίσης και το στόχο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Έξτρα παρεμβάσεις

Οι σημερινές τιμές επίσης αφήνουν περιθώρια για έξτρα παρεμβάσεις, καθώς τα 600 εκατ. ευρώ της «κάβας» ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη η ελληνική κυβέρνηση για έξτρα μέτρα μπορούν να διατεθούν προς άλλη αξιοποίηση.  Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αφήνουν  ανοιχτό το ενδεχόμενο για καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να πέσει κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του 1,6% του ΑΕΠ για το 2022. Αυτό σημαίνει και καλύτερες επιδόσεις για το 2023, όπως επίσης και αν αυξηθεί το ΑΕΠ του 2022 από 5,6% (που εκτιμάται) σε 6%. Το επόμενο δίμηνο θα εισπραχθούν έσοδα τα οποία  θα εγγραφούν στον περσινό προϋπολογισμό, όπως είναι τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος κλπ. Επίσης, αναμένεται η τελευταία δόση των ομολόγων ANFAs περί τα 600 εκατ. Ευρώ τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα.

Πηγή: ΟΤ