Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023

Αυξάνει την πίεση της προς τον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία ζητώντας ξανά απαντήσεις με ανακοίνωσή της τόσο για τις καταγγελίες που αφορούσαν σακούλες με χρήματα στην Κουμουνδούρου όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ Channel μετά τo SMS που κατατέθηκε στο ειδικό δικαστήριο.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα για «αφωνία» και αναρωτιέται «για πόσο καιρό θα κρύβεται;».

«Δεν νιώθει την ανάγκη να μιλήσει για όλα αυτά τα τόσο επιβαρυντικά για το κόμμα του; Περιμένουμε τις απαντήσεις και θα συνεχίσουμε να τις ζητάμε όσο κι αν προσπαθεί να τις αποφύγει» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Η αφωνία του κ. Τσίπρα για τις αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται! Πού κρύβεται ο κ. Τσίπρας; Αφωνία για τις επώνυμες, ένορκες καταγγελίες για σακούλες με επταψήφια ποσά που κατέληγαν στο κόμμα του. Αφωνία για τα sms διανομής ποσοστών μεταξύ καναλαρχών για το ΣΥΡΙΖΑ channel, με 51% «αδιαίρετο» σε Καλογρίτσα και «Α2»! Αφωνία στις ερωτήσεις για το εάν ο τότε πιο στενός του συνεργάτης κ. Παππάς δρούσε αυτοβούλως! Καμία απάντηση στο γιατί κανείς δεν έχει μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα, αν όλα όσα καταγγέλλει τόσα χρόνια είναι ψευδή και συκοφαντικά. Για πόσο θα κρύβεται ο κ.Τσίπρας; Δεν νιώθει την ανάγκη να μιλήσει για όλα αυτά τα τόσο επιβαρυντικά για το κόμμα του; Περιμένουμε τις απαντήσεις και θα συνεχίσουμε να τις ζητάμε όσο κι αν προσπαθεί να τις αποφύγει.

agrinionews.gr

Θάνος Μωραΐτης: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των δασεργατών της Αιτωλοακαρνανίας »

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης με θέμα «Δίκαιη μεταχείριση των Δασικών Συνεταιρισμών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μωραΐτης στην ερώτησή του αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργατών της Αιτωλοακαρνανίας αδικούνται κατάφορα από την άνιση κατανομή των χωρικών κυβικών μέτρων ξυλείας και τονίζει ότι στους δασεργάτες, για τους οποίους αυτή η δραστηριότητα είναι η κύρια πηγή εισοδήματος, αφαιρείται η δυνατότητα να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τα 50 ένσημα ανά έτος που απαιτούνται για την ασφάλισή τους, σε μια στιγμή που πλήττονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση και την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για τη στήριξή τους.

Τονίζει παράλληλα ότι οι αποφάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης συστάδων δημοσίων δασών σε Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας είναι συχνά εσφαλμένες καθώς δίνονται προς εκμετάλλευση σε συνεταιρισμούς εκτός της τοπικής κοινότητας ή του Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας και της Περιφέρειας που έχουν την έδρα και τη δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ύπαρξη των τοπικών συνεταιρισμών και οι δασεργάτες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Τέλος υπογραμμίζει ότι οι Δασικές Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την διαχείριση και την προστασία των δασών έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με περιορισμένο προσωπικό και ανεπαρκείς πιστώσεις με αποτέλεσμα την αδυναμία πραγματοποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων, τη μη ορθή εφαρμογή των εγκεκριμένων διαχειριστικών μελετών.

Κλείνοντας καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δασικών συνεταιρισμών εργασίας και την προστασία των δασεργατών μελών τους,  την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα και  την ενίσχυση της μεταποίησης και εμπορίας από τους ιδίους του Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Θάνος Μωραΐτης

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

 20 Ιανουαρίου 2023

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Δίκαιη μεταχείριση των Δασικών Συνεταιρισμών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας».

Με τον ν. 4423/2016 «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 182/27-9-2016) μπήκε μια τάξη στο χαοτικό τοπίο που παρουσίαζε η ανεξέλεγκτη μέχρι τότε εκμετάλλευση των δασών, θεσμοθετήθηκε το επάγγελμα του δασεργάτη και τέθηκαν σαφείς κανόνες στην υλοτόμηση.

Οι Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις Εργατών (ΔΑ.Σ.Ε.) δραστηριοποιούνται στις δασικές εργασίες και στη διακίνηση, εμπορία, επεξεργασία και μεταποίηση δασικών προϊόντων.

Δασικές εργασίες κατά την έννοια του νόμου 4423/2016 είναι οι υλοτομικές εργασίες και οι εργασίες συγκομιδής, οι εργασίες ρητινοσυλλογής και συλλογής εν γένει δευτερευουσών καρπώσεων από τα δάση, οι φυτεύσεις δασικών ειδών, οι κλαδεύσεις, αραιώσεις και οι καθαρισμοί δασών, η κατασκευή κορμοδεμάτων και κλαδοπλεγμάτων για την προστασία και συντήρηση του δασικού εδάφους, εργασίες για την προστασία και ανάπτυξη της βλάστησης και της αναγέννησης, εργασίες πρόληψης δασικών πυρκαγιών, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της δασοπονίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο τα μέλη των συνεταιρισμών για να διατηρήσουν την ταυτότητα του δασεργάτη, πρέπει εντός πενταετίας να επικολλήσουν 250 ένσημα ανά μέλος. Σημειωτέον ότι για να εξασφαλίσει ένας δασεργάτης 50 ένσημα ανά έτος χρειάζονται περίπου 300 χωρικά κυβικά μέτρα ξυλείας.

Ωστόσο οι αποφάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης συστάδων δημοσίων δασών σε Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) είναι συχνά εσφαλμένες καθώς δίνονται προς εκμετάλλευση σε συνεταιρισμούς εκτός της τοπικής κοινότητας ή του Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας και της Περιφέρειας που έχουν την έδρα και τη δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ύπαρξη των τοπικών συνεταιρισμών και οι δασεργάτες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Επιπλέον, δεν εξασφαλίζεται η αειφόρος εκμετάλλευση των δασών σύμφωνα με το σκοπό του άρθρου 136Α ν.δ. 86/1969 περί Δασικού Κώδικα.

Τον τελευταίο καιρό οι ΔΑ.Σ.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας αδικούνται κατάφορα από την άνιση κατανομή των χωρικών κυβικών μέτρων ξυλείας. Για τους δασεργάτες, για τους οποίους αυτή η δραστηριότητα είναι η κύρια πηγή εισοδήματός τους, αφαιρείται η δυνατότητα να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τα 50 ένσημα ανά έτος που απαιτούνται για την ασφάλισή τους, σε μια στιγμή που πλήττονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση και την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για τη στήριξή τους.

Για παράδειγμα, στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας και της περιφέρειας του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, στον  ΔΑ.Σ.Ε. Ινάχου Βάλτου ΣΥΝ.Π.Ε. (με έδρα στην Τοπική Κοινότητα Σταθά της Δ.Ε. Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας)  που αριθμεί 25 μέλη, με την  υπ’ αριθ. 479748/20-12-2022 απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, παραχωρήθηκε μικρή ποσότητα λήμματος των προς εκμετάλλευση συστάδων δασών, ενώ αντίθετα παραχωρήθηκαν πολλαπλάσιες ποσότητες σε δασικούς συνεταιρισμούς εκτός της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Οι δε αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την διαχείριση και την προστασία των δασών έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με περιορισμένο προσωπικό και ανεπαρκείς πιστώσεις με αποτέλεσμα την αδυναμία πραγματοποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων, τη μη ορθή εφαρμογή των εγκεκριμένων διαχειριστικών μελετών και την αδυναμία εξασφάλισης αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των προς υλοτόμηση συστάδων.

Επειδή υπάρχει αδυναμία ογκομέτρησης των συστάδων και προσήμανσης των προς υλοτόμηση δέντρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπορία των δασικών προϊόντων και τη διασφάλιση της εργασίας των δασεργατών.

Επειδή σε συστάδες, που είναι στη διαχειριστική μελέτη προς υλοτόμηση δεν ελέγχεται η τελική ποσότητα των χωρικών κυβικών μέτρων που υλοτομούνται, με αποτέλεσμα να αφανίζονται και να καρπώνονται τα χρήματα επιτήδειοι σε βάρος των  δασεργατών και της αγροτικής οικονομίας.

Επειδή μετά το πέρας της υλοτόμησης παρατηρείται αδυναμία εφαρμογής των  προβλεπόμενων από της εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες.

Επειδή οι ΔΑ.Σ.Ε. αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα αειφόρου διαχείρισης των δασών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δασικών συνεταιρισμών εργασίας και την προστασία των δασεργατών μελών τους.
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να διασφαλισθεί και να προστατευθεί η ιδιότητα του δασεργάτη.
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κατά προτεραιότητα παραχώρηση της εκμετάλλευσης συστάδων δασών σε δασικούς συνεταιρισμούς που έχουν ως έδρα την τοπική κοινότητα και εν συνέχεια στις όμορες κοινότητες οπού γίνεται η υλοτομία.
  4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αναβάθμιση τον αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να μπορούν να διεξάγουν δίκαιο και συστηματικό διαχειριστικό έλεγχο.
  5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την συμμετοχή εκπρόσωπων της τοπικής κοινότητας και των δημοτικών αρχών στις αρμόδιες επιτροπές πιστοποίησης.
  6. Ποια μέτρα στήριξης των ΔΑ.Σ.Ε. έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη δαπάνη των δασεργατών.
  7. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, για την ενίσχυση της μεταποίησης και εμπορίας από τους ιδίους του Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος κατέθεσε στην Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, σχετικά με τις εξοντωτικές αυξήσεις στο e-pass της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου από την 01.01.2023 κατά 21,6%.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι «εργαζόμενοι (μισθωτοί κατά κανόνα) που ζουν σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας και εργάζονται στην Πάτρα (κυρίως), επιβαρύνονται υπέρμετρα, την στιγμή που το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί, και ζητά από τον υπουργό να παρέμβει προς την “Γέφυρα Α.Ε.”, ώστε γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζομένων να θεσπισθεί διόδιο τέλος το πολύ 3 ευρώ ανά διέλευση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

ΘΕΜΑ:  «Άμεση ανάγκη παρέμβασης προς την “ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.” για την δίκαιη χρέωση διοδίων στους εργαζόμενους που την χρησιμοποιούν καθημερινά»

Η πρόσφατη ανακοίνωση για αύξηση του διοδίου τέλους για την διέλευση από την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, προκάλεσε αναστάτωση ειδικά στην μερίδα εκείνη των εργαζομένων, μισθωτών στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που διαμένουν σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας (Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο κλπ) και εργάζονται κυρίως στην Πάτρα, εκτελώντας υποχρεωτικά δυο διελεύσεις ανά ημέρα. Ενώ λοιπόν ανακοινώθηκε ότι τα διόδια τέλη θα αναπροσαρμοσθούν με βάση την μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), που είναι 11,26%, η τιμή του e-pass, το οποίο χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, αυξήθηκε μετά την 01.01.2023 από  242,56 ευρώ, δηλαδή από 5,51 Ευρώ η διέλευση για το 2022 και τα προηγούμενα έτη, σε 294,90 ευρώ, δηλαδή 6,70 η διέλευση. Πρόκειται για αύξηση 52,34 ευρώ μηνιαία, ποσοστιαία δε κατά 21,6%, δηλ. διπλάσιο του ΔΤΚ.

Ήδη το προηγούμενο μηνιαίο κόστος των 242,56 ευρώ ήταν δυσβάσταχτο για απλούς μισθωτούς εργαζομένους. Η δε αύξηση από 01.01.2023, σε συνδυασμό με την γενικότερη εκτόξευση του κόστους διαβίωσης, είναι πλέον εξοντωτική. Το αίτημα των εργαζομένων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 300 άτομα (εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρίου, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα) είναι η μείωση του κόστους διέλευσης για αυτούς, χρησιμοποιώντας το e-pass της Γέφυρας. Συγκεκριμένα, να καθορισθεί σε 3 ευρώ το πολύ ανά διέλευση ή, εναλλακτικά, να παρασχεθεί ένα voucher στον κάθε εργαζόμενο ονομαστικά, ύψους 6 ευρώ ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι η χρήση από αυτούς των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι αδύνατη καθότι τα δρομολόγια είναι ελάχιστα, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι με κυλιόμενο ωράριο.

Επειδή ο αριθμός των θιγόμενων εργαζομένων είναι τέτοιος (περί τα 300 άτομα), που η ζητούμενη ρύθμιση των διοδίων τελών θα έχει αμελητέα επίπτωση στα έσοδα της Παραχωρησιούχου Εταιρείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιές παρεμβάσεις προτίθεται να προβεί προς την “ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.”, ώστε αυτή να ανταποκριθεί άμεσα στο καθ’ όλα δίκαιο και εύλογο αίτημα αυτής της μερίδας των εργαζομένων;

Ο ερωτών βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

*γράφει ο Γιώργος Φίλλιπας

Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό το ακατέργαστο διαμάντι της Αιτωλοακαρνανίας. Για την αξιοποίησή του, για τις ψεύτικες υποσχέσεις ετών, για το πώς ΡΗΜΑΖΕΙ όλα αυτά τα χρόνια, στερώντας από τον τόπο μας #έσοδα, από το #περιβάλλον αναβάθμιση και από την ποιότητα ζωής μας το ίδιο.

Και η κοροιδία συνεχίζεται...

19.01.2023: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μέσω υποβολής προσφοράς για την υλοποίηση του έργου «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη Στρατηγικού #Σχεδίου για την ανάδειξη και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας» απευθύνει η #Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, με έγγραφο που αναρτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου. Στόχος της πρόσκλησης είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατάρτισης Σχεδίου για την Λίμνη.

17.09.2021: Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος ισχυρίζεται: "Πριν από λίγες μέρες αναδείχτηκε ο ανάδοχος που θα εκπονήσει τη μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας, η οποία έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

23.11.2021: Στην εκπόνηση #μελέτης για την ανάπλαση της #παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό παραλίμνιας διαδρομής λίμνης Τριχωνίδας προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου που έχει αναπτυξιακή διάσταση για την ευρύτερη περιοχή.

Ο τοπικός τύπος αναφέρει: "Η μελέτη που προκηρύσσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οδηγεί στην αλλοίωση του τοπίου και καταστροφή της βιοποικιλότητας σε περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura-2000 – ευτυχώς είναι απίθανο να υλοποιηθεί, οπότε απλά έχουμε μια ακόμη κατασπατάληση δημόσιων πόρων."

Σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2023, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο...

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ στην #Αιτωλοακαρνανία!!

Ο τόπος μας και η ποιότητα ζωής μας, ΔΕΝ αποτελούν προεκλογικά τερτίπια ΚΑΝΕΝΟΣ!

ΔΥΟ χρόνια και το αποτέλεσμα είναι ΜΗΔΕΝ!

Ποιός θεωρούν ότι κοροιδεύουν;;;

Θα τους #ψηφίσετε ξανά;;;

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ 1

✅ Διαφέρουμε, θα τα καταφέρουμε… Μαζί!

Ε Ρ Χ Ο Μ Α Σ Τ Ε !

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
-----------
Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - Κίνημα “Ελεύθεροι Ξανά”
mob.: 6955422489
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-----------
Δείτε περισσότερα
πατώντας εδώ:
www.eleutheroixana.gr

#ΕλεύθεροιΞανά

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Να ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα. Κηδεία του τέως Βασιλιά. Απορίες για το κυβερνητικό αλαλούμ. Στην αρχή είπατε πως η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί μόνο από την κα Μενδώνη. Στην συνέχεια προέκυψε και ο αντιπρόεδρος κος Πικραμμένος. Άρα, οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και ο κος Βορίδης, που είπε ότι πήγε ιδιωτικά στην κηδεία, ήταν εκτός γραμμής. Θα τους διαγράψετε αυτούς; Γιατί είτε οι υπουργοί και οι βουλευτές σας εξαπάτησαν τον πρωθυπουργό, είτε ο κος Μητσοτάκης εξαπάτησε τους Έλληνες.

Πρόκειται για έναν προκλητικό και απεχθή επικήδειο πολιτικαντισμό της ΝΔ και των υπολοίπων. Γιατί αυτοί που πήραν ιθαγένεια από τον πρώην βασιλιά δεν του επέτρεψαν να είναι Έλληνας, δήμευσαν την περιουσία του και έπαιξαν ένα άθλιο παιχνίδι πάνω στον τάφο του. Όλα έγιναν για την ψήφο και την εξαπάτηση του Έλληνα πολίτη. Και τα ίδια άτομα εμφανίστηκαν ως «αυτοφωράκηδες» και βαλβίδες αποσυμπίεσης στην υπηρεσία του κου Μητσοτάκη. Ακόμα και πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε και έφαγε πόρτα! Δεν τον άφησαν να μπει μέσα.

Να θυμίσω όμως κάτι στη ΝΔ, και συγκεκριμένα τι είπε ο κος Γιάννης Βαρβιτσιώτης για τον τ. Βασιλιά: «Ο Κ. Μητσοτάκης μου είχε ζητήσει να εμποδίσω τον Κωνσταντίνο να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα». Επίσης, να θυμίσω κάτι και στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τον τ. Βασιλιά: Ο Κωνσταντίνος είχε έρθει το 2016 στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του τότε ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου. Είχε έρθει ως Ολυμπιονίκης και πρώην μέλος της ΔΟΕ για να τιμήσει τους Έλληνες Ολυμπιονίκες. Ήρθε ως τέως Βασιλιάς, τιμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ που τότε ήταν κυβέρνηση και τώρα βάζει τα τρολ του να βρίζουν τον Κωνσταντίνο και τη ΝΔ.

Δεν θέλετε τον θεσμό της Βασιλείας; Το κατανοώ! Όμως τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι διαγράφετε τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου; Διαγράφετε τους βασιλείς της Αρχαίας Ελλάδας; Σημαίνει ότι διαγράφετε την ιστορία μας; Εμείς λοιπόν δεν την διαγράφουμε! Δεν έχουμε δικαίωμα να διαγράφουμε αλλά πρέπει να γράφουμε ιστορία υπέρ του Ελληνικού λαού. Θέλετε να κοντύνετε την ελληνική ιστορία και να την κάνετε μικρή. Εμείς όμως θέλουμε την Ελλάδα Αυτοκράτειρα Δύναμη!

Στην δημοκρατία, ξέρετε, δεν υπάρχει μόνο η δική σου δημοκρατία. Υπάρχει και η δημοκρατία του άλλου. Η βασιλεία ήταν υπαρκτό πολίτευμα και έκλεισε ο κύκλος της το 1974. Εδώ όμως το μόνο κόμμα που τήρησε πραγματική εθνική στάση ήταν η Ελληνική Λύση. Βγάλαμε μια ανακοίνωση, ότι ο Κωνσταντίνος πρέπει να ταφεί ως αρχηγός κράτους, γιατί υπήρξε αρχηγός κράτους, και τέλος.

Συμπέρασμα: Μαζί με τους βασιλικούς ποτίστηκε και η γλάστρα της ΝΔ. Μόνο που σας λείπει το πολιτικό λίπασμα και μαραίνεστε, γιατί είστε σε αποδρομή και όσο και να ποτίσετε τους βασιλικούς η γλάστρα έχει τελειώσει.

Η σημερινή θέση του κου Μητσοτάκη είναι η παγίδα του Τάκιτου, η οποία πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο ιστορικό και περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας πολιτικός ή ένα δημόσιο πρόσωπο, όταν ανεξάρτητα από το τι λέει ή κάνει οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται για ψέμμα ή για κάποια κακή πράξη. Η πολιτική αυθάδεια των στελεχών της ΝΔ φαίνεται από τις έμμεσες επιθέσεις φιλίας προς την Ελληνική Λύση, που γίνονται για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι ανοικτές οι θύρες συνεννόησης και κυβερνητική συνεργασίας. Το λέμε ακόμα μια φορά: Η Ελληνική Λύση δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ. Η Ελληνική Λύση ήρθε να κυβερνήσει όχι να συγκυβερνήσει. Και καλώ τους δημοσιογράφους να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι. Και ξέρετε γιατί δεν θα συγκυβερνήσουμε; Γιατί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμπορευτήκατε σε πολλές επιλογές σας:

Στις Πρέσπες μαζί, στους παρόχους ενέργειας μαζί, στα FUNDS μαζί, στους πλειστηριασμούς μαζί, στις ανεμογεννήτριες μαζί, στο χρηματιστήριο ενέργειας μαζί, στην κατάργηση των λιγνιτών μαζί, στο μη χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων μαζί, στις ΜΚΟ μαζί, στον ΑΣΕΠ μαζί, στην Χάγη μαζί, στη μειωμένη ΑΟΖ μαζί, στην εξυπηρέτηση των ολιγαρχών μαζί. Τότε λοιπόν γιατί μαλώνετε δήθεν για τις παρακολουθήσεις; Ας το καταλάβει ο ‘Ελληνικός λαός: η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τρικομματική από τα συγκεκριμένα τρία κόμματα.

Και για όσους μαλώνουν ακόμα για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα κάνω ένα ερώτημα για να τους βοηθήσω να καταλάβουν με τι έχουν να κάνουν: Είστε υπέρ της παγκόσμιας διακυβέρνησης ή υπέρ των ανεξάρτητων κρατών; Να δούμε τι απάντηση θα δώσετε.

Εσείς μιλάτε για αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ εμείς μιλάμε για αυτοδύναμη Ελλάδα. Εμείς ενώνουμε τους Ελληνες, μεγαλώνουμε την Ελλάδα με την Ελληνική Λύση.

Φτιάξατε τη χώρα των ελλείψεων! Ζούμε στη χώρα των ελλείψεων. Έχουμε ελλείψεις σε φάρμακα τώρα που είναι χειμώνας και έχουμε ιώσεις. Είχαμε ελλείψεις σε ΜΕΘ όταν θέριζε ο COVID. Είχαμε ελλείψεις σε οχήματα και πυροσβέστες όταν καιγόταν το σύμπαν. Είχαμε έλλειψη οργάνωσης όταν θάφτηκε η Αθήνα στο χιόνι. Δεν είχαμε όμως έλλειψη σε λεφτά για τα ΜΜΕ που με τη σειρά τους καλύπτουν κάθε έλλειψη.

Στο νοσοκομείου Αργολίδας οι επίτοκες γυναίκες αναγκάζονται να υπογράψουν ότι ενημερώθηκαν για την έλλειψη παιδίατρου. Και αν συμβεί κάτι στο νεογέννητο δεν φέρει ευθύνη το νοσοκομείο, το οποίο συστήνει την παραπομπή σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα! Οι γυναίκες αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία σε άλλους νομούς. Εκεί καταντήσατε τη χώρα με τα μνημόνια, με την προσήλωσή σας στην διαχείριση της εξουσίας υπέρ των ελαχίστων και με την πλύση εγκεφάλου από τα στρατευμένα και καλά πληρωμένα ΜΜΕ.

Εσείς στηρίζετε τα Funds και τις εισπρακτικές, ενώ εμείς στηρίζουμε τους δανειολήπτες. Καταθέσαμε στη βουλή τροπολογία στο Ν/Σ του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και όλοι είπατε όχι.

Οι Έλληνες είναι σε απελπισία:

-Α) δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμός τους. 1 στους 5 καταναλωτές ρεύματος και 1 στους 4 καταναλωτές θέρμανσης.

-Β) σε ό,τι αφορά τις αγορές αγαθών, 52% περιόρισαν τις αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα κλπ) και 70% περιόρισαν τις δαπάνες ένδυσης, υπόδησης, ψυχαγωγίας.

-Γ) σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, 30% αναμένει μείωση ρευστότητας το επόμενο 6μηνο και μόλις 14% αναμένει αύξηση ρευστότητας.

-Δ) σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, 54% προβλέπει αύξηση των επισφαλειών και πτωχεύσεων και μόλις 12% προβλέπει βελτίωση στον κλάδο τους, 37% αντιμετωπίζει ελλείψεις πρώτων υλών ή προϊόντων, 49% προβλέπει αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ή υπηρεσιών και 31% αναφέρει μείωση του κύκλου εργασιών.

Φτιάξατε κράτος και πολίτες φτωχούς, που ζουν όχι από την εργασία τους αλλά από επιδόματα. Αφού λοιπόν μοιράζετε επιδόματα, στις Απόκριες να δώσετε και επίδομα καρνάβαλου, ώστε να ταιριάζει με την κυβέρνηση.

Δολοφονείτε την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. Στο τέλος του μηνός θα δοθεί η αύξηση 7,75% στις μεικτές συντάξεις, όπως έχετε εξαγγείλει, αλλά δεν λέτε ότι 910 χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε σεντ έως το 2024, λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς.

Κάνετε εγκλήματα και με την ενέργεια. Ποιοι είναι οι παράγοντες που διατηρούν τις υψηλές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα; Ποιοι τους έφτιαξαν; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί συνδέσατε τη χονδρική του ρεύματος με το χρηματιστήριο και γιατί ορίσατε κάτω από το 10% τη συμμετοχή του φθηνού λιγνίτη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Αντί να εξάγουμε ρεύμα, εισάγουμε από τους γείτονές μας. Η χώρα μας το Δεκέμβριο έκανε εισαγωγές φθηνότερου ρεύματος από τις βαλκανικές χώρες, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής ρεύματος εδώ. Οι εισαγωγές ήταν σε ποσοστό 37%. Δηλαδή, μαζί με τον λιγνίτη, εξάγουμε και συνάλλαγμα προς τα Βαλκάνια και παράλληλα κάνουμε αφαίμαξη σε φόρους για να επιδοτούμε τα εγχώρια καρτέλ.

Η Ελλάδα έχει το ίδιο ποσοστό ΑΕΠ στο μείγμα για ηλεκτροπαραγωγή με τη Δανία, αλλά το κόστος ρεύματος στη Δανία είναι 40% μικρότερο από την Ελλάδα. Η Ελλα΄δα έχει λιγνίτη για να συμμετέχει κατά 47% στην ηλεκτροπαραγωγή και όχι κατά 11% και ταυτόχρονα εισάγει φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα η Γερμανία και η Πολωνία πήραν παράταση στην εξόρυξη άνθρακα για 20 έτη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Γερμανία ξηλώνει τα αιολικά πάρκα για να επαναλειτουργήσει του λιγνίτες και εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο!

Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα κράτος που έχει χάσει Πόντο, Μικρά Ασία, Ανατ. Θράκη, Β.Ήπειρο, Κύπρο, το όνομα της Μακεδονίας, αλλά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την Ουκρανία. Πρέπει να είναι κανείς τουλάχιστον ηλίθιος για να μην αντιλαμβάνεται το σωστό και το λάθος.   

Σήμερα ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο είπε για τους λαθρομετανάστες ότι όλα πάνε καλά στο θέμα και ότι εισέρχονται λιγότεροι στη χώρα και φεύγουν περισσότεροι. Πρίν μια εβδομάδα, όμως, όταν ρώτησα την υφυπ. Μετανάστευσης για τον αριθμό των λαθρομεταναστών στη χώρα είπε ότι δεν ξέρει! Και σήμερα, μία εβδομάδα μετά, ο πρωθυπουργός λέει ότι όλα πάνε καλά. Πώς πάνε όλα καλά όταν δεν ξέρει η υπουργός;

Στο ίδιο θέμα ξέρετε τι κάνουν οι Βρετανοί; 10 χιλιάδες λαθρομετανάστες τους έστειλαν στη Ρουάντα - 4.000 μίλια μακριά. Έχουν κάνει εκεί ειδικούς χώρους και πληρώνουν ένα ποσό για την διατροφή τους. Τους κρατούμενους τους στέλνουν στην Αλβανία για να εκτίσουν τις ποινές τους, βάσει διακρατικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει. Η Δανία στέλνει τους λαθρομετανάστες σε νησί που είναι ακριβώς απέναντι από τη χώρα. Η Γαλλία τους στέλνει σε χώρες της Β.Αφρικής. Δεν είναι αυτές ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί μόνο αυτές και όχι κι εμείς;

Σύμφωνα, δε, με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, το 10% των Αμερικανών πολιτών εργάζονται σε ΜΚΟ, που είναι ανεξέλεγκτες, μη φορολογούμενες, δεν καταθέτουν ισολογισμούς, και γενικά δεν ξέρει κανείς τι κάνουν. Εδώ σας φωνάζουμε τόσο καιρό να τις ελέγξετε και δεν το κάνετε, γιατί υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που σιτίζονται άμεσα ή έμμεσα από ΜΚΟ.

Σας είχα πεί και για τον φράχτη στον Έβρο. Είχα καταθέσει πρόταση, να γίνει από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, να είναι τσιμεντένιος και είχα παρουσιάσει πρόταση για μικρότερη δαπάνη. Όλα αυτά έγιναν πριν 2,5 χρόνια. Και τώρα έρχεστε και λέτε εσείς όλα αυτά ότι θα τα κάνετε. Εδώ δεν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί όλα αυτά τα κάνετε επειδή ειστε σε αποδρομή. Επειδή έρχονται εκλογές σε λίγους μήνες. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική είναι πολιτικαντισμός.

Πετύχατε όμως στο να μεταναστεύσουν 600 χιλιάδες ελληνόπουλα και να τα αντικαταστήσετε με Πακιστανούς, Αφγανούς και Βορειο-Αφρικανούς.

Οι επόμενες εκλογές που έρχονται φέρνουν πανικό στη ΝΔ, γιατί από τη μία άκρη έως την άλλη στη χώρα θα πάρει το μήνυμα. Και θα είναι το μήνυμα της νίκης στη λύση των μεγάλων προβλημάτων. Καλώ τους Έλληνες να δώσουν ψήφο στην Ελληνική Λύση για να ευδοκιμήσει ο τόπος και να ευτυχήσει ο Έλληνικός λαός.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου, την 18η Ιανουαρίου 2023, πραγματοποίησε την Τακτική Γενική Συνέλευση του.

Ακολούθησαν Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. με τριετή θητεία.

Μετά την εκλογή το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή συνήλθαν σε ειδική συνεδρίαση συγκρότησης σε σώμα την 19/1/2023 και προέκυψε η κατωτέρω σύνθεση.

Πρόεδρος: ΤΣΟΥΝΗΣ Δημήτριος
Αντιπρόεδρος: ΠΑΤΛΙΑΣ Γεώργιος
Γεν.Γραμματέας: ΑΥΔΗΣ Χρήστος
Οργανωτικός Γραμματέας: ΧΑΡΑΤΣΑΡΗΣ Ταξιάρχης
Ταμίας : ΜΕΡΔΗΣ Κωνσταντίνος
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος
Αναπλ. Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων: ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΣ Κωνσταντίνος

Εξελεγκτική Επιτροπή 

Πρόεδρος: ΚΟΛΟΚΩΤΣΙΟΣ Δημήτριος
Μέλη: ΜΠΕΚΟΥΛΗΣ Αθανάσιος, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Αντώνιος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

1. Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου στις 16 Ιανουαρίου 2023, οι εκλογές για Διοικητικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή και Αντιπροσώπους θα διεξαχθούν στις 14 & 15 Φεβρουαρίου 2023.

2.  Η  Εφορευτική  Επιτροπή ανακοινώνει, γνωστοποιεί και εφιστά την προσοχή των μελών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας (σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και το Καταστατικό) λήγει την Πέμπτη 2-2-2023 και ώρα 20:00 μμ.

3.   Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει ότι:

      Α. Αιτήσεις υποψηφιότητας υπάρχουν στα γραφεία του Συλλόγου

           Βλαχοπούλου 8.

      Β.   Πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο: 2641057390.

      Γ.   Οι εκλογές θα διεξαχθούν:

  • Για Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Για Ελεγκτική Επιτροπή.
  • Για Αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία.

4.   Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα:

  • Ή σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  • Ή σε παραταξιακό ψηφοδέλτιο.
  • Ή σαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

5.   Για κάθε μέλος, ασυμβίβαστο υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για υποβολή   διπλής υποψηφιότητας, σε Διοικητικό Συμβούλιο και Ελεγκτική Επιτροπή. Ειδικότερα, το μέλος έχει δικαίωμα να υποβάλλει υποψηφιότητα:

  • Για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Για μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής.
  • Για μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόσωπος.
  • Για μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπρόσωπος.

6.   Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας και δικαίωμα ψήφου έχουν:

  • Τα μεν παλαιά μέλη εφόσον έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι και 30-6-2021.
  • Τα νέα μέλη εφόσον έχουν εγγραφεί σαν μέλη του Συλλόγου έως και  τις 14-1-2023.

8. Για Αντιπροσώπους δικαίωμα υποψηφιότητας και ψήφου έχουν μόνο τα μέλη που έχουν επιλέξει τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου σαν κύρια οργάνωση.

9. Αν και αυτονόητο, τονίζεται ότι δικαίωμα να ψηφίσει έχει μόνο το  συγκεκριμένο μέλος του Συλλόγου και όχι άλλος αντ’ αυτού με εξουσιοδότηση.

10. Ολοκληρώνοντας, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει και γνωστοποιεί ότι η  ψηφοφορία για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπους θα διεξαχθεί κατά τον ακόλουθο τρόπο:

ΕΚΛΟΓΕΣ

α) Την Τρίτη 14-2-2023 θα διεξάγεται από ώρα 13:30 μμ. έως 21:30 μμ.

β) Την Τετάρτη 15-2-2023 θα διεξάγεται από ώρα 13:00 μμ. έως 20:00 μμ.    Καταμέτρηση από 20:00 μμ. ως 22:00 μμ.

γ) Η πρόταση προς την Δικαστική αρχή θα υποβληθεί μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

δ) Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα γραφεία του Συλλόγου,  Βλαχοπούλου 8, Αγρίνιο. τηλ. 2641057390.

Η Εφορευτική Επιτροπή, εφιστά την προσοχή των μελών όταν προσέρχονται να έχουν μαζί τους:

  • Την αστυνομική τους ταυτότητα ή
  • Άλλο δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους (π.χ. ασφαλιστικό βιβλιάριο, άδεια οδήγησης κ.λπ.).

Η Εφορευτική Επιτροπή καλεί τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου να ασκήσουν το κορυφαίο δικαίωμά τους έγκαιρα και να αποφύγουν τον συνωστισμό τις τελευταίες ώρες. Επίσης τα παροτρύνει να θέσουν υποψηφιότητα και να βοηθήσουν έτσι την Συλλογική μας προσπάθεια.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 10:15

Πως δημιουργείται το νέο χρέος

Του Νίκου Ιγγλέση

Την περασμένη Τρίτη (17-1-23) το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε, από τις «αγορές», 3,5 δις ευρώ. Το κρατικό ομόλογο που εκδόθηκε είναι δεκαετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,4%. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα πληρώνει κάθε χρόνο για τους τόκους αυτού του ομολόγου 154 εκατ. Σε δέκα χρόνια θα έχει καταβάλλει συνολικά 1,54 δις ευρώ για τόκους και το 2033 θα αποπληρώσει τα 3,5 δις. Οι τόκοι, δηλαδή, θα ανέλθουν στο 44% του αρχικού κεφαλαίου.

Σημειώνουμε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο (22-2-22) το ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει επίσης ένα δεκαετές ομόλογο 3,7 δις αλλά με επιτόκιο 1,75%. Το νέο επιτόκιο είναι αυξημένο κατά 151% σε σχέση με αυτό πριν από ένα χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η επιτυχής έκδοση του νέου ομολόγου αποδεικνύει ότι οι «αγορές» εμπιστεύονται την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας!

Τώρα τίθεται το ερώτημα: Τι θα κάνει τα 3,5 δις το Δημόσιο; Με αυτά θα πληρώσει ένα μέρος μόνο των υποχρεώσεων του. Μέσα στο 2023 πρέπει να πληρωθούν 4,5 δις για ένα ομόλογο που λήγει στο τέλος Ιανουαρίου, 2,6 δις από τα δάνεια GLF (1ο Μνημόνιο), 1,7 δις από τα δάνεια EFSF (2ο Μνημόνιο) και άλλα δάνεια 1 δις. Συνολικά 9,8 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό δε συμπεριλαμβάνεται η αναχρηματοδότηση των Εντόκων Γραμματίων και των Repos  Τέλος πρέπει να πληρωθούν πάνω από 6 δις για τους τόκους του συνολικού δημόσιου χρέους των 395 δις ευρώ.

Θα ακολουθήσουν υποχρεωτικά και νέες εκδόσεις ομολόγων το 2023, μάλλον, με ακόμη πιο αυξημένα επιτόκια. Επίσης για τις πληρωμές θα χρησιμοποιηθεί μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που επίσης προέρχονται από παλαιότερο δανεισμό.

Αυτό συμβαίνει γιατί η εξυπηρέτηση του χρέους (χρεολύσια και τόκοι) δεν μπορούν να  πληρωθούν από τους φόρους που εισπράττει το κράτος αφού ο προϋπολογισμός είναι συνεχώς ελλειμματικός. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 16,6 δις το 2020, σε 13,5 δις το 2021 και σε 8,5 δις το 2022. Όλα αυτά τα ελλείμματα καλύφθηκαν από πρόσθετο δανεισμό με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να αυξηθεί κατά περίπου 39 δις τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο δανεισμός δεν είναι εκ προοιμίου θετικός ή αρνητικός, αλλά, εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δανεικά.  Θετικός θα ήταν ο δανεισμός αν τα 3,5 δις επενδύονταν π.χ. για την κατασκευή τριών ή τεσσάρων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων οπότε αυτές, μέσα σε μια δεκαετία, με την παραγωγή τους, τα κέρδη τους και την πληρωμή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος (επιχειρήσεων και εργαζομένων) θα κάλυπταν το δανεισμό και τους τόκους του, ενώ θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για τη συνολική οικονομία και την απασχόληση.

Αντίθετα, τα δάνεια που λαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση του χρέους, δηλαδή, νέα δάνεια για την πληρωμή των παλαιότερων και με καταβολή πρόσθετων τόκων. Επίσης, ένα μέρος των δανείων χρησιμοποιείται για επιδοτήσεις στην κατανάλωση οι οποίες, όσο αναγκαίες είναι για μια περίοδο, εξανεμίζονται εντός μηνών αφήνοντας χρέη που θα πρέπει να πληρωθούν μεσοπρόθεσμα. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί αναπόφευκτα στον προθάλαμο μιας νέας χρεοκοπίας και την επιβολή μνημονίων για να διατηρηθεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως έγινε την περίοδο 2010-2018.

Το δημόσιο χρέος είναι στο σύνολό του σ’ ένα νόμισμα που δεν μπορεί να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή, είναι συναλλαγματικό. Έτσι, η εκάστοτε κυβέρνηση για να πληρώνει τα ετήσια τοκοχρεολύσια, να καλύπτει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να παρέχει τα αναγκαία επιδόματα μπορεί μόνο να δανείζεται. Δεν μπορεί να εκδώσει νέο χρήμα που να καλύπτει έστω ένα μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Η κατάσταση είναι αδιέξοδη όσο κι αν η Κυβέρνηση, για προεκλογικούς λόγους, μιλάει για ισχυρή οικονομία και αναπτυξιακή προοπτική. Το χρέος συνθλίβει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική γιατί όλοι οι πόροι της χώρας κατευθύνονται στην εξυπηρέτησή του.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε ως απάντηση σ’ έναν φίλο που με ρώτησε προ ημερών: «Πώς αυξάνεται συνεχώς το δημόσιο χρέος, που πάνε τα λεφτά;».

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ