Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023

Να διαφυλαχτεί το απόρρητο της επικοινωνίας και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών!

Η Συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» εκφράζει την ανησυχία της για τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επέμβει στη λειτουργία της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών). Στόχο της φαίνεται πως έχει να αλλάξει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΑΕ ή/και να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της κ. Χρήστο Ράμμο ή/και να την καταργήσει (!), ώστε να απαλλαγεί από τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής.
 
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να παραμείνουν ανεξέλεγκτες οι «επισυνδέσεις» στα τηλέφωνα των συμπολιτών μας που παρακολουθεί επισήμως η ΕΥΠ ενώ η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε πως επιδιώκει να τις ελέγξει, όπως έχει καθήκον να πράξει.  

Στο ζήτημα των υποκλοπών, δυστυχώς μία σειρά από «αρμοί της εξουσίας» (από το Κοινοβούλιο, τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη) λειτουργούν ως το «μακρύ χέρι» στο κυβερνητικό σχέδιο για συγκάλυψη του σκανδάλου.  

Όμως το απόρρητο των επικοινωνιών είναι βασικό συνταγματικό δικαίωμα, το μόνο που ο συνταγματικός νομοθέτης χαρακτηρίζει ως «απόλυτα απαραβίαστο». Δυστυχώς η κυβέρνηση παρακολουθεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της ΑΔΑΕ, το 2021 έγιναν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για «λόγους εθνικής ασφάλειας», έναντι 13.751 το 2020. Καταγράφεται, συνεπώς, σαφής αύξηση κατά 12,53% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εν μέσω πανδημίας:
Είναι σημαντικό ότι για τις εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν απαιτείται αιτιολογία (ν. 2225/1994) και μια διάταξη μπορεί να αφορά πολλαπλές «επισυνδέσεις». Σύμφωνα με μελέτες που εκτιμούν πως κάθε τηλεφωνική συσκευή επικοινωνεί με πενήντα άτομα κατά μέσο όρο, τεκμαίρεται πως παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας 800.000 ατόμων στην Ελλάδα. Πέραν αυτών, όπως έχει αποκαλυφθεί και δεν διαψεύδεται, χρησιμοποιείται το κακόβουλο λογισμικό predator, του οποίου η χρήση αποτελεί κακούργημα, με το οποίο επιμόλυνε τις τηλεφωνικές συσκευές αγνώστου αριθμού πολιτών, κυρίως πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, δικηγόρων, δημοσιογράφων κ.α., ακόμη και αν διάκεινται φιλικά προς εκείνη. 

Οι ευρωβουλεύτριες/τές των Πράσινων/EFA (αλλά και της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων) πέρασαν στο Ευρωκοινοβούλιο σημαντικό ψήφισμα για την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Μαζί με την ερευνητική δημοσιογραφία, είναι αυτοί/ες που δίνουν τον αγώνα για να μην αλωθεί εντελώς κάθε έννοια απόρρητης επικοινωνίας (και άρα ισηγορίας, ισονομίας και εντέλει δημοκρατίας).

Η ΑΔΑΕ έχει κεντρική σημασία στη μάχη για να σταθούν όρθιες οι Ελευθερίες στη σημερινή Ελλάδα. Αυθαίρετες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία και τη στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών αποτελούν πλήγμα στο Κράτος Δικαίου, ως απαραίτητο φραγμό στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Η Πράσινη πολιτική συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» καλεί τους πολίτες να επαγρυπνούν ώστε να διαφυλαχθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και να αφεθεί αυτή απερίσπαστη να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στο κυβερνητικό σκάνδαλο των υποκλοπών.  
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ορκίστηκε και ανέλαβε αμέσως καθήκοντα βουλευτή σήμερα (11.01.2023) η πρώτη επιλαχούσα με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Φθιώτιδας, Ελένη Μακρή – Θεοδώρου.

Η κ. Μακρή-Θεοδώρου πήρε τη θέση του πρώην πια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεμιστοκλή Χειμάρα, ο οποίος παραιτήθηκε.

Σημειώνεται ότι η κ. Μακρή-Θεοδώρου είχε διατελέσει βουλευτής και κατά την περίοδο 17/06/2012 – 31/12/2014.

Πηγή: newsit.gr

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωσνταντίνου όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κηδεία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή θα γίνει στο Τατόι.

Σύμφωνα με πληροφορίες την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιπίσκοπος Αθηνών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Υπουργείο Εξωτερικών, επέδωσε σήμερα (10.01.2023) στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα Ρηματική Διακοίνωση με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX. Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 20219 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

sanco-swift-1011

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα εν λόγω μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις.

Στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών φιλίας των δυο χωρών και των λαών τους, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος, με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Η.Ε για το Δίκαιο της Θάλασσας.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές μετράει ήδη όπως και όλες οι σχετικές διεργασίες στα κόμματα. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων αποτελεί πλέον προτεραιότητα και οι πρώτες ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένονται εντός του Ιανουαρίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαρρέεται πως τα «αποκαλυπτήρια» θα γίνουν στην προσεχή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με αποτέλεσμα πλέον η ονοματολογία να «φουντώνει».

Για το ψηφοδέλτιο Αιτωλοακαρνανίας ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα για τις αντρικές υποψηφιότητες ενώ όλα είναι ανοιχτά για το γυναικείο φύλο.

Ως γνωστόν το κόμμα αποφάσισε την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε όλα τα όργανα του αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα. Μάλιστα στα ψηφοδέλτια με μονό αριθμό είχε προκριθεί η πλειοψηφία να ανήκει στις γυναίκες. Δύσκολα ωστόσο αυτό θα υλοποιηθεί.

Για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία η λίστα θα είναι εννιαμελής και αναμένεται οι πέντε θέσεις να καλυφθούν από άνδρες. Οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης θα είναι υποψήφιοι όπως και ο πρώτος επιλαχών του 2019 Σταύρος Καραγκούνης. «Κλειδωμένες» φέρονται ωστόσο και οι υποψηφιότητες του Γρηγόρη Θεοδωράκη και του Μίλτου Ζαμπάρα. Το τελευταίο διάστημα διακινείται αρκετά και το όνομα του Δημήτρη Μασούρα, δικηγόρου επικεφαλής συνδυασμού στον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

Λέγεται πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας «λαμπερό» όνομα, πρότεινε σε δυο πανελληνίως προβεβλημένους ανθρώπους του πολιτισμού να είναι υποψήφιοι στην Αιτωλοακαρνανία αλλά η πολιτική δεν ήταν στις επιδιώξεις τους.

Κι αν στους άνδρες τα πράγματα είναι πάνω-κάτω γνωστά το τοπίο είναι θολό στις γυναικείες υποψηφιότητες. Ενδέχεται να είναι πλήρως διαφορετικές από τις προηγούμενες εκλογές με το κόμμα να στοχεύει ιδιαίτερα σε πρόσωπα της κοινωνία.

Για την πρώην βουλευτή Μαρία Τριανταφύλλου και την Ηρώ Ζαβογιάννη πάντως εναπόκειται στις ίδιες να πάρουν την απόφαση τους ενώ διακινούνται διάφορα άλλα ονόματα -κυρίως μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ένα από αυτά είναι της Βασιλικής Δεσποτοπούλου.

Όπως και να έχει σύντομα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και ως την τελευταία στιγμή δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 9/1/2023

Της:                Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                        Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:           «Αναγκαίες οι αυξήσεις στο προνοιακό και στο διατροφικό επίδομα»

Κύριε Υπουργέ,

Στον σύγχρονο πολιτισμό μας, τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) δεν πρέπει να αποτελούν «βαρίδι» για την κοινωνία, αλλά αντιθέτως, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν. Οφείλει, δηλαδή, το σύγχρονο κοινωνικό Κράτος Δικαίου να τους παρέχει όλα τα απαραίτητα προς το «ευπρεπώς ζην». Να μην λησμονούμε, δε ότι, στην πλειοψηφία τους, οι ως άνω συνάνθρωποί μας στερούνται του προνομίου της εργασίας, λόγω των προβλημάτων τους στην υγεία τους, επομένως, η έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας είναι γι’ αυτούς απολύτως απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας υπ’ όψη την δυσχερή οικονομική συγκυρία (ενεργειακή κρίση, πανδημία, πληθωρισμός) που διάγουν τα χιλιάδες ΑμεΑ στην χώρα μας, είναι επιβεβλημένη η αύξηση των προνοιακών επιδομάτων, καθώς και του διατροφικού επιδόματος, που λαμβάνουν τα ΑμεΑ, στα όρια, ασφαλώς, της αντοχής της εθνικής οικονομίας. Τα παραπάνω επιδόματα εξακολουθούν και παραμένουν «παγωμένα» για χρονικό διάστημα, που ήδη, αγγίζει και ξεπερνά τα 12 (δώδεκα) έτη. Η εν λόγω αύξηση, όπως είναι πρόδηλο, θα βοηθήσει τους συνανθρώπους μας αυτούς να διαβιώσουν αξιοπρεπέστερα, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, καλύπτοντας, ταυτόχρονα, τις αυξημένες δαπάνες της φαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να αυξήσετε τα ως άνω προνοιακά επιδόματα, καθώς και το σχετικό διατροφικό επίδομα για τα άτομα με αναπηρίες, ενόψει της πιεστικής για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα δυσμενούς εποχικής συγκυρίας;

2. Με ποιον άλλο τρόπο σκοπεύετε να συμβάλλετε προς ενίσχυση των ανωτέρω ΑμεΑ συμπολιτών μας, ώστε οι εν λόγω να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες τους; Στα προηγούμενα πλαίσια, σε ό,τι αφορά στην φαρμακευτική περίθαλψη των ως άνω, εξετάζετε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί η μη καταβολή χρηματικής εισφοράς από μέρους τους στις φαρμακευτικές τους αγωγές και θεραπείες;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

– Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
– Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
– Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
– Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
– Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε, το βράδυ της Τρίτης, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 83 ετών, με τις τελευταίες πληροφορίες να αποδίδουν τον θάνατό του σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία», ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Οι θεράποντες ιατροί δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν συχνές.

Η οικογένειά του βρισκόταν σύσσωμη στο πλευρό του τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπήρξε έντονο παρασκήνιο με το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της τελετής και της ταφής.

Πού θα γίνει η τελετή και η ταφή

Ειδικότερα, το ζήτημα της τελετής και ταφής του πρώην μονάρχη αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» και ήδη η οικογένειά του και συγκεκριμένα οι δύο γιοί του, Παύλος και Νικόλας, προσπαθούν να διευθετήσουν μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του τέως έχει απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του κέντρου των Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.

Πληροφορίες θέλουν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σε μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Οι προθέσεις του Μαξίμου φέρεται ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί. Αλλωστε οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος, φαίνεται ότι ήταν εκείνοι οι οποίοι έτρεχαν εδώ και μέρες τις σχετικές επαφές, αναζητώντας απαντήσεις σε διαδικαστικά (και νομικής και πολιτικής φύσης) ζητήματα.

Σήμερα, μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου, αναμένεται να συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη για το τελετουργικό. Πληροφορίες του in αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για ανάμειξη στο θέμα με τρόπο που θα ελάμβανε «διαστάσεις που δεν χρειάζονται», όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές. Προσώρας δεν εμφανίζεται ως επικρατέστερο το σενάριο για μια κηδεία δημοσία δαπάνη.

Εφόσον η οικογένεια το επιλέξει, η ταφή αναμένεται να γίνει στο Τατόι. Σε άλλες εποχές, το 1981, είχε προκύψει παρόμοια κατάσταση, καθώς υπήρξαν τότε ανάλογα αιτήματα από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο, πρωτότοκο γιο του Παύλου και της Φρειδερίκης, στον θάνατο της μητέρας του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει ζητήσει να ταφεί στο Τατόι, όπου βρίσκονται οι τάφοι και των περισσότερων μελών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Το Κοιμητήριο του βασιλικού κτήματος είναι τοποθετημένο στον περίβολο του ναού της Αναστάσεως. Εκεί βρίσκονται επίσης οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α’ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη – ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής βασιλοπούλας Όλγας.

Το νεκροταφείο στο Τατόι επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα και καθιερώθηκε τότε, το 1880, ως τόπος ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το Τατόι

Στο μεταξύ, ο θάνατος του τέως βασιλιά έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα σχέδιά της για την αξιοποίηση – ανάδειξη των κτημάτων στο Τατόι. Δύο φορές έχει τεθεί το θέμα προς συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος έχει εκδηλώσει άλλωστε και το προσωπικό ενδιαφέρον του.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεναγηθεί από τον Κάρολο στα κτίρια του 18ου αιώνα και στο κτήμα Dumfries στη Σκωτία (ανάλογη αξιοποίηση επιδιώκεται στο Τατόι) ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του πρώτου κύκλου έργων που εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού στο πρώην βασιλικό κτήμα είναι το τέλος του 2025.

Και μόνο εκείνο το ταξίδι στη Σκωτία, την άνοιξη του 2022, είχε προκαλέσει αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να μιλά για «μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες» αναφέροντας ότι ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι «αυλάρχης των Γλύξμπουργκ». Η ΝΔ απαντούσε με κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «ακατανόητες συνωμοσίες», θυμίζοντας ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόταν τον Κάρολο στην Αθήνα το 2018 έκανε λόγο για «επίσκεψη ορόσημο».

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 10:00

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Πέθανε την Τρίτη (10.01.23) σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εισήχθη στο νοσοκομείο “Υγεία”, ενώ είχε νοσηλευθεί πρόσφατα με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν. Ο Κωσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε αρχικά διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου στην Αργολίδα στις 15 Δεκεμβρίου.

Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη τα τελευταία χρόνια ενώ είχε προσβληθεί και πάλι από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 είχε μεταφερθεί με πνευμονία στο νοσοκομείο.

Διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.

Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και στη Βρετανία, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ