Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  5:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023

Aπό έρευνα και μελέτη τουρκικών αρχείων, βρέθηκε ότι την εποχή της άλωσης της Κωνσταντινούπολης οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Κόκκινο Μήλο» για κάθε μεγάλη και ισχυρή πόλη και έτσι αποκαλούσαν και την Πολη πριν την κατάληψή της.

Πολλοί θρύλοι και πολλές παραδόσεις για την «Κόκκινη Μηλιά», οι οποίοι –θρύλοι- ενισχύθηκαν σημαντικά από την ιδεολογία της «Μεγάλης Ιδέας», που ίσχυσε στην Ελλάδα ως κυρίαρχη κρατική ιδεολογία μέχρι το 1922, θέλουν την Κόκκινη Μηλιά να βρίσκεται γεωγραφικά σε διάφορα μέρη, αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χώρος αυτός!

Είναι γνωστό ότι η «Κόκκινη Μηλιά», τουλάχιστον από λαογραφικής άποψης, είναι μία μυθολογική τοποθεσία –ακαθόριστη γεωγραφικά– όπου, σύμφωνα με μια εκδοχή του νεοελληνικού θρύλου για το Μαρμαρωμένο Βασιλιά (Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο) και την επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, θα καταφύγουν οι Τούρκοι, όταν οι Έλληνες θα τους διώξουν από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η «Κόκκινη Μηλιά» είναι το όριο ως το οποίο θα επεκταθεί η Ελλάδα στη Μικρά Ασία, εκδιώκοντας τους Τούρκους. Κατά τη δεύτερη αυτή εκδοχή, η «Κόκκινη Μηλιά» τοποθετείται κάπου κοντά στην Άγκυρα.

Κατά το Ν. Γ. Πολίτη, η «Κόκκινη Μηλιά» αντιστοιχεί στο «Μονοδένδριον» των Βυζαντινών, πιθανολογούμενη πατρίδα των Τούρκων ή του Μωάμεθ στα σύνορα της Περσίας.

Ο θρύλος της «Κόκκινης Μηλιάς» ενισχύθηκε σημαντικά από την ιδεολογία της «Μεγάλης Ιδέας», που ίσχυσε στην Ελλάδα ως κυρίαρχη κρατική ιδεολογία μέχρι το 1922.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι από έρευνα και μελέτη τουρκικών αρχείων βρέθηκε ότι την εποχή εκείνη οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Κόκκινο Μήλο» για κάθε μεγάλη και ισχυρή πόλη, και έτσι αποκαλούσαν και την Κωνσταντινούπολη πριν την κατάληψή της. Παρά ταύτα δεν έχει θεωρηθεί βέβαιο και εξακριβωμένο αν με την τουρκική αυτή ονομασία σχετίζεται η «Κόκκινη Μηλιά» των Ελλήνων.

Τι γράφεται στο διαδίκτυο

Το (παρακάτω) απόσπασμα αφορά την αφήγηση του Κυρίου Κλεόπα, του ανάπηρου δασκάλου που έμενε στον επάνω όροφο του σπιτιού μας, στο Κορδέλα Σοκάκ της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο Πέρα. Αποτελεί στο σύνολό του ένα πραγματικό μάθημα ιστορίας που δεν υπάρχει στα σχολικά βιβλία.

Το απόσπασμα αυτό, από την αφήγηση του ανάπηρου δασκάλου στο 5ο κεφάλαιο του βιβλίου, αναφέρεται στους Μύθους του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και της Κόκκινης Μηλιάς και έχει ως εξής:

Από το 1071, αγαπητό μου παιδί, που οι Σελτσούκοι κέρδισαν τη μάχη του Μαντζικέρτ της Μικράς Ασίας και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας δημιούργησε, με το αλάθητο ένστικτο ενός λαού που έβλεπε την επερχόμενη συμφορά, το μύθο της Κόκκινης Μηλιάς. Σύμφωνα με το μύθο, οι Τούρκοι αφού θα πολιορκούσαν με κάθε μέσο την Κωνσταντινούπολη, θα νικούσαν την άμυνα των υπερασπιστών της και θα άρχιζαν να την κυριεύουν.

Τη στιγμή ακριβώς εκείνη με θεϊκή παρέμβαση οι κατακτητές θα ετρέπονταν σε φυγή και θα καταδιώκονταν μέχρι το Μονοδένδρι, δηλαδή την Κόκκινη Μηλιά.

Αργότερα, όταν έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, χάθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Πολλοί έλεγαν πως πέθανε στη μάχη κοντά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού και ο σουλτάνος έβαλε να ψάξουν στους σωρούς των πτωμάτων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το πτώμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δε βρέθηκε ποτέ και ετάφη ένα ακέφαλο πτώμα, που θεωρήθηκε πως ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, επειδή στα πόδια του είχε πέδιλα με ζωγραφισμένους χρυσούς αετούς που ήταν συνήθεια αυτοκρατορική.

Όλα αυτά δημιούργησαν το μύθο του μαρμαρωμένου Βασιλιά, σύμφωνα με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν σκοτώθηκε στην μάχη αλλά μαρμαρώθηκε και βρίσκεται στην Κλειστή Πύλη της Αγίας Σοφίας μέχρι τη μέρα που άγγελος Κυρίου θα τον ζωντανέψει και θα του παραδώσει το σπαθί του ώστε να εκδιώξει τους κατακτητές Τούρκους μέχρι την Κόκκινη Μηλιά.

Ακόμα και σήμερα, αγαπητό μου παιδί, πολλοί λένε πως σαν πλησιάσουν στην Κλειστή Πύλη της Αγιάς Σοφιάς ακούνε ψαλμωδίες και ύμνους για τον μαρμαρωμένο βασιλιά. Οι μύθοι αυτοί που άντεξαν στο χρόνο και μεταδίδονται, εδώ και αιώνες, από γενεά σε γενεά, χώρεσαν μέσα στους λιτούς στίχους του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας, του Κωστή Παλαμά, στη «Φλογέρα του Βασιλιά»:

«Μαρμαρωμένος Βασιλιάς και θα ξυπνώ απ’ το μνήμα το μυστικό και το άβρετο που θα με κλιή, θα βγαίνω και τη χτιστή Χρυσόπορτα ξεχτίζοντας θα τρέχω και καλιφάδων νικητής και τσάρων κυνηγάρης πέρα στην Κόκκινη Μηλιά, θα παίρνω την ανάσα».
Λεωνίδας Κουμάκης (2)

Ένας σχολιαστής μέσα στο διαδίκτυο, αναφερόμενος στην «Κόκκινη Μηλιά», μεταξύ άλλων θα γράψει:

«… Αν οι ανιστόρητοι αυτοί δημοσιογράφοι που αγνοούν τι είναι η «Κόκκινη Μηλιά» παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, θα γνώριζαν ότι εδώ και λίγους μήνες έχει δημιουργηθεί μια νέα οργάνωση που τάσσεται με φανατισμό εναντίον της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχηγός της είναι ο καθηγητής Ερόλ Μανίσαλη, φανατικός αντιευρωπαϊστής, ο οποίος θέλει να στρέψει την Τουρκία προς την Ασία, γιατί πιστεύει ότι μόνο έτσι θα ξαναβρεί το παλιό της μεγαλείο.
Η οργάνωση του καθηγητού Μανίσαλη έχει την εύγλωττη ονομασία «Η Κόκκινη Μηλιά»!! »

Κι ένα παιδικό τραγούδι για το δέντρο της κόκκινης μηλιάς

«Πέρνα κι αυτή την ατραπό,
άιντε και αγάντα,
δέντρα που έχουνε καρπό
πετροβολούνε πάντα.

Από τη μια η Χάρυβδη,
από την άλλη η Σκύλα,
εβάλανε στο στόχαστρο
τα κόκκινά σου μήλα.

Εσύ όμως αγέρωχη
στέκεις και δε λυγιέσαι
τρέφεις και αντρειεύεσαι
όσο πετροβολιέσαι.

Στάζει δροσοσταλιές φιλιά
του ουρανού η κρήνη
όσο γαυγίζουν τα σκυλιά
και τις σχισμές σου κλείνει»

pronews.gr

Για σοβαρή επιδείνωση της υγείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μιλούν οι πληροφορίες.

Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Τον τελευταίο χρόνο έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές με διαφορετική αιτία κάθε φορά, ενώ έχει νοσήσει και με κοροναϊό, γεγονός που δεδομένης της κλονισμένης υγείας του, λειτούργησε πολύ επιβαρυντικά.

Ο τέως βασιλιάς νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο Υγεία. Μεταφέρθηκε στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, αφού προηγουμένως είχε νοσηλευτεί με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν.

Σημειώνεται ότι από κοροναϊό είχε προσβληθεί και τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 είχε πάλι εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία. Μάλιστα τότε είχε έρθει εσπευσμένα στην Αθήνα και η αδερφή του βασίλισσα Σοφία, ακριβώς γιατί ανησυχούσε για την υγεία του.

Φανερά καταβεβλημένος

Η επιδείνωση της υγείας του ήταν φανερή στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του με πιο πρόσφατη αυτήν τον Οκτώβριο του 2022, οπότε είχε βγει με τις αδερφές του Σοφία και Ειρήνη, και τη σύζυγό του Αννα – Μαρία για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας.

Ο τέως βασιλιάς, στο αναπηρικό καροτσάκι, µε ρινικούς καθετήρες, απαραίτητους για οξυγονοθεραπεία, µιλούσε ήρεµα και σταθερά στους οικείους του.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το protothema.gr ανήρτησε αφιέρωμα στην οικογένεια Νικολόπουλου, με αφορμή το θάνατο του 62χρονου Γιώργου Νικολόπουλου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Μια δολοφονία, δυο αυτόχειρες, και ένας θάνατος σε εργοτάξιο έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την οικογένεια Νικολόπουλου από το Αγρίνιο, η οποία μέσα σε 17 χρόνια ξεκληρίστηκε βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και συγχωριανούς.

Ολα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2006 όταν ο 17χρονος Αλέξης έπεφτε νεκρός από το όπλο του Διονύση Φούκα στο πενταπλό φονικό του Αγρινίου που έχει μείνει στην ιστορία για το μίσος του κτηνοτρόφου εναντίον πέντε κυνηγών. Η δολοφονία του 17χρονου ήταν κάτι που η μητέρα του Κατερίνα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ.

Έβαλε τέλος στη ζωή της τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του παιδιού της, πίνοντας φυτοφάρμακο.

Την ακολούθησε η κόρη της, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της με τον ίδιο τρόπο.

Και φθάνουμε στο σήμερα όπου ο πατέρας του Αλέξη, Γιώργος Νικολόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή αιφνιδίως εν ώρα εργασίας την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, σε εργοτάξιο αυτοκινητοδρόμου.

Για την αιτία διενεργείται η προβλεπόμενη προανάκριση, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας.

Οικογένεια Νικολόπουλου: Η τραγωδία που συντάραξε το Πανελλήνιο το 2006

Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου του 2006 μία παρέα κυνηγών, που ήταν μάλιστα και συγγενείς μεταξύ τους (τα αδέρφια Βασίλης και Χρήστος Νικολόπουλος, και τα πρώτα τους ξαδέρφια τους Λάμπρος Aντρέσσας, Ηλίας Πίπας και Αλέξης Νικολόπουλος), ξεκίνησαν από την Λεύκα Αγρινίου για να κυνηγήσουν σε μια περιοχή, έξω από τα Καλύβια. Περίπου στις πέντε το απόγευμα, λίγο πριν νυχτώσει, ο πατέρας του 17χρονου Αλέξη Νικολόπουλου δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον γιο του. «Πατέρα…» είναι η μόνη λέξη που προλαβαίνει να ακούσει πριν διακοπεί η κλήση.

Το τηλεφώνημα, προβλημάτισε τον πατέρα, όχι όμως σε σημείο που να ξεκινήσει να τους αναζητήσει. Όταν είδε πώς η παρέα που βγήκε για κυνήγι καθυστέρησε να επιστρέψει, αποφάσισε να την αναζητήσει. Η περιοχή ήταν γνώριμη και για τον ίδιο, με αποτέλεσμα να φτάσει γρήγορα στο σημείο όπου κυνηγούσαν οι συγγενείς του, αφού πρώτα βρήκε το κυνηγόσκυλο που είχαν μαζί τους.

Εκεί, σοκαρισμένος, ανακαλύπτει ένα προς ένα τα πτώματα τους… Ανάμεσα στις καλαμιές, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους κείτονται όλοι νεκροί. Εκατό μέτρα μακριά από τους υπόλοιπους κυνηγούς, βρήκε τελευταίο τον γιο του.


Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το στυγερό αυτό έγκλημα, διέθεσε Αστυνομικούς και από εξειδικευμένες Υπηρεσίες, όπως από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που, σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες, κινητοποιήθηκαν άμεσα, αποτελεσματικά, επαγγελματικά, για να φθάσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Από τον τόπο του εγκλήματος συλλέχθηκαν δώδεκα φυσίγγια. Η λογική παρέπεμψε τους έμπειρους άντρες της Ασφάλειας πώς αυτό που συνέβη εκεί, είχε σχέση με την περιοχή, με ανθρώπους της περιοχής. Αρχίσαν να σχηματίζουνε έναν κύκλο υπόπτων που θα μπορούσε να έχει σχέση με το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

Εκεί που έγιναν οι δολοφονίες οι αστυνομικοί είδαν από την πρώτη στιγμή ότι μέσα σε ένα χωράφι υπήρχε ένα κοπάδι πρόβατα. Ήταν ένα απο τα σημαντικότερα στοιχεία, που οδήγησε στις προσαγωγές κατοίκων της περιοχής. Μέσα σ΄ αυτές τις προσαγωγές έγιναν και δύο προσαγωγές ατόμων που είναι κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος, και επικεντρώθηκαν σε αυτούς.

Tην επόμενη ημέρα, αρχίζουν να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για το όνομα του δράστη και η κοινωνία των Καλυβίων αναστατώνεται. Είναι το όνομα του Διονύση Φ., ενός 37χρονου,«ήρεμου και ευγενικού» νεαρού, που «δεν έχει πειράξει στην ζωή του ούτε μύγα». Η αστυνομία, καλεί τον 73χρονο κτηνοτρόφο Λυσίμαχο Φ και ο 37χρονο γιο του Διονύση, οι οποίοι έχουν κτήματα στην περιοχή που έγιναν οι δολοφονίες και βόσκουν εκεί τα πρόβατά τους.

Και οι δύο προβάλλουν αρχικά άλλοθι, άλλα η αστυνομία έχει βάσιμους λόγους να τους υποπτεύεται. Όπως προκύπτει από την κατάθεση ενός άλλου κτηνοτρόφου της περιοχής, ο Λυσίμαχος και ο Διονύσης Φ ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι που είχαν δει ζωντανούς τους πέντε κυνηγούς. Πιο επιβαρυντική όλων, είναι η μαρτυρία αγρότη που κατέθεσε ότι προειδοποίησε πατέρα και γιο να προσέχουν, επειδή η παρουσία των κυνηγών στην ιδιοκτησία τους διώχνει το κοπάδι και καταστρέφει το τριφύλλι.

Ένα ακόμη στοιχείο, ήταν και η «φήμη» του πατέρα, που όλοι τον περιέγραφαν ως τον «νταή» του χωριού, που κυκλοφορούσε παλιότερα στα καφενεία με μαχαίρι στο ζωνάρι του και δεν σήκωνε κουβέντες αλλά και ως αυταρχικό, ειδικά απέναντι στον γιό του, τον συμπαθή σε όλους Διονύση. Την Δευτέρα, ο Διονύσης Φ, πηγαίνει στον Αστακό και λίγο μετά την επιστροφή του, κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, που ήδη γνωρίζουν πως είναι ο βασικός ύποπτος και η προσαγωγή του είναι θέμα ωρών.

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώνεται πως το όπλο που βρέθηκε στο σπίτι των κτηνοτρόφων στα Καλύβια, είναι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο φονικό.

Η ομολογία

Πατέρας και γιός πλέον ανακρίνονται από ειδικά κλιμάκια αστυνομικών από την Αθήνα, που βρίσκονται στην περιοχή και έχουν αναλάβει την υπόθεση. Λίγες ώρες μετά την ανάκριση, οι ύποπτοι ομολογούν τις πράξεις τους, καθώς και τον λόγο που οδήγησε στο αποτρόπαιο έγκλημα. Οι πυροβολισμοί των κυνηγών, η παρουσία τους στα χωράφια τους, ο φόβος που προκαλούσαν στα πρόβατα… Με τις ομολογίες, αν και αρχικά το έγκλημα ήθελε να πάρει πάνω του ο πατέρας, αποδείχτηκε ότι τα γεγονότα εκείνο το μοιραίο απόγευμα είχαν πρωταγωνιστή τον γιο, Διονύση.

Στις 4.45 ο Λυσίμαχος και ο Διονύσης Φ πήγαν στο σημείο όπου είχαν πληροφορηθεί ότι βρίσκονταν οι πέντε κυνηγοί. Δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν και ο Διονύσης φεύγει, ενώ ο πατέρας του μένει πίσω. Λίγα λεπτά αργότερα, ο 37χρονος ακούει από μακριά καυγά και φωνές.
Γυρνάει γρήγορα πίσω με την καραμπίνα στο χέρι. Μόλις φτάνει στο σημείο, όπου τσακωνόταν ο πατέρας του με τους κυνηγούς, ο καυγάς ανάβει και φαίνεται πως ένα από τα όπλα των θυμάτων εκπυρσοκροτεί κατά λάθος.

O Διονύσης Φ σηκώνει την καραμπίνα και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. … Από τις σφαίρες πέφτουν τραυματισμένοι όλοι οι αιφνιδιασμένοι κυνηγοί, αλλά ο Hλίας Πίπας, που είχε προλάβει να κρυφτεί σε καλαμιές , πυροβολεί και τραυματίζει ελαφρά τον Διονύση στην κλείδα. Παρ’ όλα αυτά ο Διονύσης τον σκοτώνει εν ψυχρώ. Στο τέλος κατευθύνεται προς το μέρος του 17χρονου Αλέξη Νικολόπουλου, που έτρεξε να σωθεί , αρχικά τον τραυματίζει στην πλάτη και μετά του ρίχνει τη χαριστική βολή.

Πατέρας και γιός , οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Αγρινίου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να απολογηθούν και στην συνέχεια να προφυλακίστηκαν.

Η δίκη

Στις 26 Μαρτίου 2008 Ο Λυσίμαχος και ο Διονύσης Φ θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου κατηγορούμενοι για την δολοφονία των πέντε κυνηγών στα Καλύβια Αγρίνιου. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας ο Διονύσης Φ. δήλωσε βρισκόταν εν βρασμώ ψυχής και προσπάθησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη. «Δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό. Ούτε ο πατέρας μου με ενθάρρυνε, κατηγορείται άδικα. Βρισκόμουν εν βρασμώ ψυχής και αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό. Από την πρώτη στιγμή το είχα πάρει απόφαση να αυτοκτονήσω, αλλά δεν είχα το κουράγιο. Δεν θέλω τίποτα λιγότερο από ισόβια».

Η κατάθεση της μητέρας του δράστη

Όταν σηκώθηκε να καταθέσει η μητέρα του δράστη η Αμαλία Φ. ακούστηκε στην αίθουσα η φράση «καταραμένη φάρα, εσύ φταις, που γέννησες αυτό το κτήνος». Ψύχραιμη και χωρίς να κοιτάξει στιγμή τον άνδρα και τον γιο της, η ηλικιωμένη ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα. «Ζητώ συγγνώμη για τον γιο μου. Ήταν ένα παιδί μάλαμα, που δεν περίμενε κανείς ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Ζητώ συγγνώμη και για τον άνδρα μου. Δεν ήταν κακός, όπως λέτε. Μόνο φωνακλάς, αλλά με ψυχή παιδιού» ανέφερε, προκαλώντας την οργή των συγγενών.

Κατά τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, η γυναίκα φάνηκε να έχει μάθει καλά το «μάθημά» της. Δεν θυμόταν πολλά, έκλαιγε χωρίς δάκρυα και μοίραζε «συγγνώμες», ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση απάντησε άσχετα. «Δεν ξέρω τι να σας πω. Αν το έχει κάνει ο γιος μου, έχουν δίκιο αυτοί που λένε, καλύτερα να μην τον γεννούσα».

Για το μοιραίο απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ακούσει πυροβολισμούς, επειδή βρισκόταν μέσα στη στάνη, αλλά ούτε είχε αντιληφθεί κάτι από τη συμπεριφορά των ανδρών.

«Εγώ έμαθα για το κακό όταν τους έπιασε η αστυνομία. Μάλιστα, στην αρχή, όταν άκουσα για το φονικό, τρόμαξα. Φοβήθηκα μήπως μου είχαν σκοτώσει το παιδί μου, τον Διονύση. Τώρα ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Για όλα φταίει η κακιά στιγμή», είπε και κατέληξε: «Δεν είναι πέντε τα θύματα, αλλά έξι. Το παιδί μου είναι σαν νεκρό μέσα στη φυλακή».

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι η κόρη της, Αφροδίτη, δεν προσήλθε στο δικαστήριο για να συμπαρασταθεί στον πατέρα της και τον αδελφό της . Η απουσία της σχολιάστηκε έντονα, καθώς ήταν η ίδια που είχε δώσει, αρχικά, άλλοθι στους κατηγορουμένους.

Η Απολογία

Ο Διονύσης Φ. απολογούμενος εμφανίστηκε προετοιμασμένος για τις νομικές συνέπειες των πράξεων του. «Ήμουν έξω και περίμενα τον πατέρα μου για να πάω στα πρόβατα. Ήρθε ο Νικόλας Φ. και είπε: «Πηγαίνετε γρήγορα στα πρόβατα, γιατί κάτι κυνηγοί κι ένα σκυλί τα τρομάζουν και θα σας κάνουν ζημιές». Φύγαμε με τον πατέρα μου για να μαζέψουμε τα ζώα από το χωράφι. Το όπλο το είχα μόνιμα στο αυτοκίνητο.

Μετά πέντε λεπτά φτάσαμε στο χωράφι, είδα ότι τα ζώα ήταν μαζεμένα. Έτσι, αποφάσισα να πάρω το όπλο και να στήσω καρτέρι για κυνήγι. Ξαφνικά άκουσα τον πατέρα μου να φωνάζει σε κάποιους και κάποιοι άλλοι να φωνάζουν στον πατέρα μου, να τον βρίζουν, να τον απειλούν. Έφυγα και πήγα στο χωράφι να δω τι γίνεται. Εκεί είδα τέσσερα άτομα κι ένα σκυλί. Τα παιδιά είχαν τσακωθεί με τον Φ. και ήταν ήδη εξαγριωμένα.

Τους είπα να ηρεμήσουν, αλλά τον έβριζαν χυδαία. Λόγο στο λόγο, κατέβασα το όπλο από τον ώμο μου και τους απείλησα για να σταματήσουν να βρίζουν. Κάποιος από αυτούς προσπάθησε να μου πάρει το όπλο, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε δευτερόλεπτα πυροβόλησαν στο χώμα για εκφοβισμό. Εκεί θόλωσα και ξεκίνησε το κακό». «Πυροβόλησα τον Λάμπρο Αντρέσσα, μετά άρχισα να πυροβολώ αδιακρίτως, έπειτα τον Βασίλη Νικολόπουλο. Άρχισα να κυνηγάω τον 17χρονο που προσπαθούσε να ξεφύγει, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Μετά τον Χρήστο και μετά τον Πίπα. Μετά σκότωσα τον 15χρονο».

Στην αρχή αρνήθηκε ότι έριξε τις χαριστικές βολές, όμως στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι το έκανε στον Ηλία Πίπα και στον Βασίλειο Νικολόπουλο. Είπε στον εισαγγελέα: «Δύο χαριστικές βολές αρκούν για πέντε φορές ισόβια». «Ο πατέρας μου μου φώναζε “μη, μη, μη”, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σταματήσω με τίποτα. Όταν τους σκότωσα και τους πέντε, πήγα στο μαντρί τον πατέρα μου κι εγώ πήγα στο σπίτι για να μην καταλάβει η αδερφή μου τίποτα. Έκρυψα τα ματωμένα ρούχα στο βόθρο και τράβηξα για το καφενείο, να δω το ματς ΑΕΚ – Αιγάλεω για να μην κινήσω υποψίες. Είχα πάρει απόφαση να αυτοκτονήσω και μακάρι να το έκανα».

Η Απολογία του Πατέρα

Ο Λυσίμαχος Φ. ορκίστηκε ότι δεν έπιασε στα χέρια του το φονικό όπλο και δεν παραδέχτηκε ότι η δική του παρότρυνση όπλισε τα χέρια του παιδιού του. «Όλα έγιναν όπως τα είπε το τέρας, ο γιος μου. Αυτό το τέρας τα σκότωσε, αλλά φταίει και αυτό το κτήνος, ο Φ., για όλα. Αυτός ο πρόστυχος άνθρωπος. Εγώ βάζω και τα δύο χέρια στο Ευαγγέλιο ότι δεν έπιασα όπλο. Τον έβλεπα να σκοτώνει τα παιδιά. Δεν άκουγε. Του φώναζα τι κάνεις, μωρέ; Όταν μπήκα στο αυτοκίνητο του είπα. Τι έκανες, βρε τέρας;».

«Το βράδυ στο σπίτι το συζητήσαμε και του είπα ότι «εσύ είσαι νέος και εγώ γέρος. Θα το πάρω εγώ πάνω μου». Πήρα το όπλο και το έβαλα στην ντουλάπα. Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτό το παιδί θα γινόταν τέτοιο τέρας και θα έκανε κάτι τέτοιο. Μόλις είδα τα τρία παιδιά νεκρά μέσα στο χωράφι, έπεσα καταγής, δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο πατέρα ως «τον άνθρωπο που φόρτισε και κίνησε άριστα την άρτια εκπαιδευμένη φονική μηχανή κατά των κυνηγών». «Ένοχοι κατά το κατηγορητήριο, χωρίς επιείκεια και χωρίς ελαφρυντικά», πρότεινε για τον Διονύσιο και τον Λυσίμαχο Φ. ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Αιγαίου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του πατέρα τον ηθικό αυτουργό των εγκλημάτων του γιου του.

«Όταν έμαθε τα μαντάτα από τον Φ., έβαλε μπροστά τη μηχανή και σε χρόνο dt τον πήγε στο χωράφι. Εκεί η φονική μηχανή, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Wehrmacht, άρχισε τις εκτελέσεις, ακολουθώντας όχι διαδρομή θανάτου, αλλά θηριωδίας. Ο Διονύσης Φ, όπως έκαναν και οι ναζιστές, πυροβολούσε αδιακρίτως. Στη συνέχεια έψαχνε στα θύματα για επιζώντες και μόλις έβρισκε, τους εκτελούσε».

Η Καταδίκη

Με δήλωση του ο ιερέας του χωριού των Καλυβίων, εξέφραζε την υποστήριξή του στους δύο κατηγορούμενους χαρακτηρίζοντάς τους «οικογενειάρχες, ανθρώπους της εκκλησίας», ότι ήταν ένα «παιδί που νήστευε, που κοινωνούσε τακτικά», ένας άνθρωπος «χαμηλών τόνων» που βοηθούσε τους πάντες.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν 220 υπογραφές των κατοίκων Καλυβίων που ζητούσαν «επιείκεια» για τους δράστες, κάτι που προκάλεσε οργή στους συγγενείς των θυμάτων. Το επιχείρημα του πρότερου έντιμου βίου της οικογένειας Φ., ως ελαφρυντικό, δεν έγινε δεκτό ως καθώς δεν μπόρεσε να «σταθεί» στο δικαστήριο όταν τον επικαλέστηκαν η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, αλλά και κάτοικοι του χωριού.

Στις 28 Μαρτίου 2008 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε την ποινή των πέντε φορές ισοβίων χωρίς κανένα ελαφρυντικό στον Διονύσιο και τον Λυσίμαχο Φ. αντίστοιχα, που χωρίς οίκτο μαυροφόρεσαν ένα χωριό δολοφονώντας πέντε αθώους ανθρώπους.

Η αυτοκτονία

Στις 22 Μαρτίου 2010 μία νέα, απίστευτη τραγωδία θα διαδραματιστεί και πάλι στο χωριό Καμαρούλα του Αγρινίου, ξυπνώντας μνήμες, και βυθίζοντας στο πένθος την περιοχή. Ο Βασίλης Νικολόπουλος, ο αδερφός του δολοφονημένου Αλέξη Νικολόπουλου, επιστρέφοντας από την Αθήνα όπου είχε πάει να παρακολουθήσει το ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού, βρήκε την μητέρα του Κατερίνα, και την 16χρονη αδερφή του πεσμένες στο πάτωμα αναίσθητες.

Δίπλα τους βρέθηκαν δύο μπουκάλια με εντομοκτόνο, τα οποία ήταν άδεια και δύο ιδιόχειρα σημειώματα. Ο ιατροδικαστής που κλήθηκε στο σημείο επιβεβαίωσε τον θάνατο τους, αλλά και την αιτία θανάτου των δύο γυναικών: δηλητηρίαση από κατάποση εντομοκτόνου.

Η μητέρα δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τη δολοφονία του 17χρονου γιου της Αλέξη που είχε δολοφονηθεί μαζί με τα τέσσερα ξαδέλφια του από τον Διονύσιο Φ. και τον πατέρα του, στα Καλύβια Αγρινίου. Επί τριάμισι χρόνια η γυναίκα βρισκόταν καθημερινά στο νεκροταφείο και πολλές φορές είχε εκφράσει την απόφασή της να δώσει τέλος στη ζωή της. Εδώ και χρόνια ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της που διέμενε σε γειτονικό χωριό.

Οι συγχωριανοί γνώριζαν καλά το δράμα που ζούσαν μητέρα και κόρη, οι οποίες ήταν στενά δεμένες. Όπως λένε οι ίδιοι, «κάθε μέρα πήγαινε στον Αλέξη μαζί με την κόρη της Νάντια, μαθήτρια στο γυμνάσιο της περιοχής».

Αίτηση αποφυλάκισης

Στις 22 Νοεμβρίου 2012 ο 80χρονος Λυσίμαχος Φ., ο άνθρωπος που μαζί με τον γιο του, είχε σκοτώσει εν ψυχρών τους 5 κυνηγούς θα υποβάλλει νέα αίτηση πρόωρης αποφυλάκισης για λόγους υγείας και προχωρημένης ηλικίας,

Από το 2008 όταν και καταδικάστηκαν, ο 80χρονος είχε καταθέσει δύο αιτήσεις αποφυλάκισης, οι οποίες απορρίφθηκαν. Τα χρόνια πέρασαν, τα προβλήματα υγείας διογκώθηκαν και έτσι επιχείρησε και πάλι να πείσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, να του ανοίξει την πόρτα εξόδου των φυλακών. Μάταια. Η αίτηση του θα απορριφθεί.

Εφετείο

Στις 25 Οκτωβρίου 2014 ο Διονύσης και Λυσίμαχος Φ. θα οδηγηθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Πενταμελές Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για την εκδίκαση της υπόθεσης του πενταπλού φονικού σε δεύτερο βαθμό.

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων. Πρώτος κατέθεσε ο πατέρας του Ηλία Πίπα, που δήλωσε πως ακόμη και σήμερα τον κυνηγά ένα αναπάντητο «γιατί». Σημείωσε ακόμη την ψυχραιμία αλλά και την απανθρωπιά που επέδειξε ο Διονύσης Φ, που επέστρεψε μετά τους πρώτους πυροβολισμούς και άρχισε να ρίχνει χαριστικές βολές στους τραυματίες κυνηγούς.

Ακολούθησε η κατάθεση της συζύγου και της μητέρας του Λάμπρου Αντρέσσα. Η δεύτερη επέρριψε την ευθύνη για το φονικό στον 80χρονο σήμερα Λυσίμαχο Φ., μιλώντας για άνθρωπο που τον φοβόταν το χωριό και που ο γιος θα ακολουθούσε την όποια εντολή του. Οικογένεια «με φονικά ένστικτα» χαρακτήρισε αυτήν του Λ. Φούκα ακόμη η μητέρα του Λάμπρου Αντρέσσα. Μίλησε επίσης για επτά θύματα και όχι πέντε , αφού πρόσθεσε την μητέρα και την αδερφή του Αλ. Νικολόπουλου, που αυτοκτόνησαν μερικά χρόνια μετά, μην μπορώντας να αντέξουν το ψυχολογικό βάρος.

Ακολούθησε η κατάθεση της μητέρας των Βασίλη και Χρήστου Νικολόπουλου, που ήταν στην κυριολεξία ένα ράκος, η πιο τραγική φιγούρα μέσα στα Δικαστήρια, ενώ στη συνέχεια κλήθηκε να καταθέσει ο πατέρας του Αλέξη Νικολόπουλου, του νεαρότερου εκ των θυμάτων του πενταπλού φονικού. Έριξε όλες τις ευθύνες στον Λυσίμαχο Φ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν ο «γέρος» δεν ήταν εκεί, δεν θα γίνονταν τίποτε, ενώ κατηγόρησε τον γιο για υποκριτική στάση αμέσως μετά το έγκλημα, χαρακτηρίζοντάς τον «πειθήνιο όργανο» του πατέρα του.

Ο Διονύσης Φ. υποστήριξε στην απολογία του πως «θόλωσε» όταν ένας από τους κυνηγούς πυροβόλησε για εκφοβισμό στο έδαφος. Όπως σημείωσε «θόλωσε» μετά από αυτό και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Απαντώντας σε ερώτημα της έδρας, είπε πως ήταν εν βρασμώ και επανέλαβε πως δεν συγχωρεί τον εαυτό του γι’αυτό που έγινε.

Ακόμη πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί έδωσε στη συνέχεια τις χαριστικές βολές, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα δραματικά λεπτά του μακελειού ήταν «άλλος άνθρωπος». Η απαντήσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του δικηγόρου των οικογενειών των θυμάτων κ. Δημητρακόπουλου, που είπε: «Ακόμη δεν έχεις αναλογιστεί τι έκανες» με αποτέλεσμα να του απαντήσει ο συνήγορος υπεράσπισης και να δημιουργηθεί μικρή ένταση.

Η Απόφαση

Τo Μεικτό Ορκωτό Εφετείο του Αγρινίου ανακοίνωσε την απόφαση του, μετά την εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό , της υπόθεσης του πενταπλού φονικού στα Καλύβια του Αγρινίου. Οι δύο κατηγορούμενοι, Διονύσης και Λυσίμαχος Φ. καταδικάστηκαν όπως και πρωτόδικα σε πέντε φορές ισόβια για το φονικό στα Καλύβια Αγρινίου που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το Νοέμβριο του 2006.

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν ξανά στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Λίνα Κεκέση - protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
 
Οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και η εξόρυξη, σε περίπτωση που κρίνονται εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα, έχει σοβαρές έως και καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και κατ’ επέκταση, μεγάλο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, μπροστά στις ανησυχίες, στις προειδοποιήσεις και στις εκκλήσεις των ειδικών για την επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι θάλασσές μας (που συμπεριλαμβάνουν περιοχές ειδικής σημασίαας της για τη βιοποικιλότητα ολόκληρης της Μεσογείου) απαντάει διαχρονικά με αοριστίες και ασάφειες, του τύπου: «Οι εργασίες των πετρελαϊκών θα διενεργούνται κάτω από αυστηρή περιβαλλοντική επιτήρηση», «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα», «θα συγκροτηθούν ειδικά όργανα περιβαλλοντικού ελέγχου» κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Αμυράς, απαντώντας στις 21 Νοεμβρίου 2022, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτωνα Αρσένη, τόνισε ότι «Η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα ανατεθεί στη Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος» και διάβασε στη συνέχεια με στόμφο τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές του εν λόγω οργάνου, καταλήγοντας ξανά στο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για καταστροφικές επιπτώσεις του προγράμματος.

Στην απάντηση του κ. Αμυρά μας κίνησε το ενδιαφέρον η χρήση μελλοντικού χρόνου («θα ανατεθεί στη Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος») αφού οι σεισμικές έρευνες στις θάλασσες της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος είχαν ήδη ξεκινήσει προ πολλού όπως είχε αποκαλύψει με Δελτίο Τύπου η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις 26 Οκτωβρίου 2022. Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Κρήτης αλλά κατά το προσφιλές τους (και παράνομο) σύστημα να αγνοούν τις ενοχλητικές ερωτήσεις, δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση.

Ενημερωθήκαμε ωστόσο από δημοσιεύματα ότι, σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, η Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος είχε ήδη συγκροτηθεί από τις 5 Οκτωβρίου! Συμπεραίνουμε λοιπόν εύλογα ότι είτε ο υφυπουργός, κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου 2022, δεν είχε καθόλου γνώση του θέματος, ούτε καν γνώριζε αν η Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος είχε συγκροτηθεί και παρείχε τις υπηρεσίες της, είτε ότι η ΕΔΕΥΕΠ ψεύδεται για το χρόνο συγκρότησης και λειτουργίας του εν λόγω οργάνου!

Το καλύτερο όμως, ακολουθεί: Γνωρίζοντας ότι οι σεισμικές έρευνες και οι εξορύξεις αποτελούν τεράστια απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, είχαμε τις απορίες:
  • Ποιος θα φροντίσει να σταματήσει τη δραστηριότητα της ExxonMobil αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον;
  • Ποιος θα επιβάλλει στην ExxonMobil «να τηρεί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις» ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απώλεια κερδών;
  • Ποιος θα υποχρεώσει την ExxonMobil να αποχωρήσει από θαλάσσιες περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τη βιοποικιλότητα όπως η Ελληνική Τάφρος;
Και επειδή η πραγματικότητα είναι πιο διασκεδαστική από τη φαντασία, πληροφορηθήκαμε ότι η απάντηση σε όλες μας τις ερωτήσεις είναι η εξής μία:
…η ίδια η ExxonMobil!

Συγκεκριμένα, η Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
  • Τον σύμβουλο Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Αρχών από το τμήμα Ανάπτυξης Χαρτοφυλακίου της ExxonMobil.
  • Τον  διευθυντή επιχειρήσεων Venture του παραρτήματος της ExxonMobil στην Κύπρο.
  • Τον σύμβουλο Λειτουργίας, Ασφάλειας, Υγείας & Περιβάλλοντος, από παράρτημα της ExxonMobil στην Κύπρο.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο φυσικός μας πλούτος περνάει στα χέρια των πετρελαϊκών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς και εμείς, οι κάτοικοι των περιοχών που πρώτα θα βιώσουμε τις συνέπειες των σχεδίων αυτών, καλούμε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις άδειες παραχώρησης στις πετρελαϊκές ώστε να μη θέσει σε τέτοιο κίνδυνο τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Τώρα το ελληνικό κράτος, μέσω της ΕΔΕΥΕΠ, μας ζητά να μείνουμε ήσυχοι γιατί οι θάλασσές μας είναι ασφαλείς όσο τις προστατεύει η ίδια η ExxonMobil.
Δεν εμπιστευόμαστε στην ExxonMobil, γνωστή για πληθώρα περιβαλλοντικών -και όχι μόνο- εγκλημάτων, ούτε και σε καμία άλλη πετρελαϊκή εταιρεία τον αληθινό μας πλούτο, τη θάλασσά μας.

Ζητάμε την άμεση ακύρωση του προγράμματος για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων!

#HellenicTrenchSOS
 
Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία | Βιο7νησα | Βρυσούλες | Citizens' Information Network Εξορύξεις Stop! – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Fossil Free Corfu | Gastivists | My Dolphin Club | NodrillZante - Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων  | Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κείμενο Δελτίου Τύπου
Λογότυπος Πανελλαδικής Συνέλευσης
Η εικόνα του Δελτίου Τύπου με τα κάλαντα
Φωτογραφία: Εκβρασμός Ζιφιού Κέρκυρα, Φεβρουάριος 2022 (C) Άνι Σκεύη και Μιχάλης Καπετανίδης
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ