Πέμπτη, 23η Μαίου 2024  10:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023

Υπεγράφη σήμερα, 12 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone) για ποικίλες χρήσεις.

Η υλοποίηση του νέου προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Γρύπας» – από το μυθολογικό ον, που αποτελούσε σύμβολο ισχύος – ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, συνδράμει ποικιλοτρόπως και χρηματοδοτεί και αυτό το πρόγραμμα, όπως έπραξε και για το πρόγραμμα «Αρχύτας», στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά. Το πρόγραμμα «Γρύπας» αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας.

https://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2023/01/drrone-465-300x200.jpg 300w, https://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2023/01/drrone-465-150x100.jpg 150w, https://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2023/01/drrone-465-450x300.jpg 450w, https://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2023/01/drrone-465-768x512.jpg 768w" alt="" width="880" height="587" class="size-full wp-image-572440" loading="lazy" />
Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πατρών για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή νέου μη-επανδρωμένου αεροχήματος

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, επισήμανε τα εξής:

«Εδώ και πάνω από 2 χρόνια, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) για πολλαπλές χρήσεις.

Για την επίτευξη του στόχου, ξεκινήσαμε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της εποπτευόμενης Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στο διάστημα που πέρασε, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, δομήθηκε το πρόγραμμα “Αρχύτας”». Στόχος του ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone – UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Αρχύτας» ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Μέχρι σήμερα, αυτή η συλλογική, εθνική προσπάθεια εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Μετά τις επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο όσο και με τον κάθετο τρόπο απογείωσης – προσγείωσης, βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός σχεδιασμός του.

Παράλληλα, στην ΕΑΒ συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών, προχωρεί η διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής, και αρχίζει η κατασκευή των καλουπιών. Το τρίμηνο που ξεκίνησε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.

Η ομαλή πορεία των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» και η ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια μας έδωσε τη βάση, προκειμένου:

1ον. Να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ.

2ον. Να κάνουμε το επόμενο φιλόδοξο βήμα.

Θέσαμε ως στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πολύ πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος, με την ονομασία «Γρύπας». Ενισχύσαμε τους εταίρους και με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Συζητήσαμε επί μακρόν το συγκεκριμένο θέμα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης. Η βούληση και οι εκτιμήσεις μας συνέπεσαν.

Η αρμονική συνεργασία με υψηλής εξειδίκευσης στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την έκβαση του νέου, σημαντικού και υψηλών απαιτήσεων εγχειρήματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν με εντιμότητα, συνέπεια, αξιοπιστία, παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Να αποδείξουν ότι η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για σημαντικά επιτεύγματα, που θα ενισχύουν, από όλες τις πλευρές, την ισχύ της Πατρίδας μας. Να συνειδητοποιήσουν ότι συμμετέχουν στη συγγραφή μιας καλής σελίδας της ελληνικής ιστορίας. Θεωρώντας ότι θα ανταποκριθούν με πληρότητα στις προτροπές μας, τους ευχαριστώ για τη συνεργασία. Εύχομαι να έχουμε καλή επιτυχία στη νέα, κοινή μας προσπάθεια».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην τοποθέτησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, τόνισε:

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, τον εποπτεύοντα φορέα της ΕΑΒ, για να αναπτύξουμε το project της δημιουργίας, κατασκευής και χρήσης τελικά (μεγάλο ωφελούμενο εντέλει, όπως ευελπιστώ ότι θα γίνει, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας), ενός μη επανδρωμένου οχήματος ή και πολλών τύπων.

Σήμερα είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, τον αγαπητό φίλο κ. Χρήστο Σταϊκούρα, να παρίσταμαι στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ, αφενός, του φορέα που θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα και των άλλων απαραιτήτων φορέων που είναι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, τα οποία εκπροσωπούνται από τους παριστάμενους Πρυτάνεις, έχουν δείξει ένα πρώτο δείγμα τι μπορούν να κάνουν όσον αφορά στον σχεδιασμό και την πρωτότυπη ανάπτυξη ενός τέτοιου στοιχείου.

Έχω πάρει προσωπική γεύση, όταν τον Οκτώβριο του 2019 σε μία αποθήκη των εργαστηρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είδα ένα πρωτότυπο UAV, μη επανδρωμένο, το οποίο είχε σχεδιαστεί από μία ομάδα εργασίας στο Αριστοτέλειο και επέκειτο η επόμενη φάση να τεθεί σε δοκιμαστικές πτήσεις. Ήταν ένα δείγμα μόνο της δουλειάς που μπορεί να επιτελέσει το ταλαντούχο και προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό που είναι οι ερευνητές, οι ακαδημαϊκοί, οι ομάδες εργασίας υπό τους Καθηγητές και δεν είναι μόνο το Αριστοτέλειο, είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επομένως, έχουμε δείγματα γραφής πολύ θετικά, έπρεπε όμως να λύσουμε μία συγκεκριμένη άσκηση. Για να αναπτύξει η χώρα μέσα από την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία έναν τύπο μη επανδρωμένου ή πολλούς τύπους μη επανδρωμένων θα έπρεπε να συμβούν τα εξής:

– Να συνδέσουμε το πρωτότυπο προϊόν της ακαδημαϊκής έρευνας ή μιας σχεδιαστικής πρωτοβουλίας όπως αυτή που αναπτύχθηκε στην ΕΑΒ, με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές όπως αυτές σχεδιάζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τις επιχειρησιακές ανάγκες ενός τέτοιου στοιχείου (του μη επανδρωμένου εν προκειμένω), και, παράλληλα, να συνδέσουμε αυτά τα δύο στοιχεία με τη βασική φάση κατασκευής, που είναι η σύνδεση με τη βιομηχανία προκειμένου να προχωρήσουμε από τον σχεδιασμό στη φάση της κατασκευής του πρωτοτύπου και της δοκιμής του και τελικά μέχρι τη φάση της βιομηχανικής κατασκευής, πλέον, σε μεγαλύτερους αριθμούς για τη διάθεση στους τελικούς χρήστες.

Αυτή την άσκηση επιχειρήσαμε να λύσουμε μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών και χαίρομαι που σε αυτή την άσκηση μπήκε ως βασικός συμμέτοχος και η ΕΑΒ. Διότι η ΕΑΒ είναι ένα βασικό στοιχείο της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, αντιμετωπίζει κάποιες προκλήσεις αλλά παρ’ όλα αυτά διαθέτει ταλέντο υπό μορφή ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να σχεδιάσει τέτοια συστήματα, τεχνογνωσία και τη βιομηχανική υποδομή για να αναπτύξει ένα UAV όπως τελικά πρέπει να αναπτυχθεί ως τελικό προϊόν. Αυτή, λοιπόν, ήταν η άσκηση που λύσαμε. Ασφαλώς και η απόφαση είναι κοινή με το Υπουργείο Οικονομικών, που είχε τη δυνατότητα να αναλάβει την πρωτοβουλία χρηματοδότησης αυτού του project.

Εμείς, ως Υπουργείο Άμυνας, καταρχάς παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι διάφορες οι αποστολές του ενός Κλάδου από τον άλλον, αλλά ασφαλώς όλοι θα συνεισφέρουν όσον αφορά τις δικές τους απαιτήσεις.

Θα προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών. Θα διαθέσουμε εξειδικευμένο προσωπικό, ήδη κάποιος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διατεθεί σ’ αυτό το project, ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ. Επομένως, θα συμμετέχουμε στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό του UCAV.

Θα συνεισφέρουμε στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών, ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών. Θα παρέχουμε διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών.

Θα συμμετάσχουμε στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές, θα εκτελέσουμε τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά, ασφαλώς, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επομένως, τονίζω ότι σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, διότι σήμερα δημοσιοποιείται αυτό το project με τη συνυπογραφή από τους συμβαλλομένους αυτού του μνημονίου. Δεν θα ληφθεί, ούτε θα προκύψει τελικό αποτέλεσμα σε ένα χρόνο ή μερικούς μήνες. Ξέρετε ότι οι γειτονικές μας χώρες δαπάνησαν αρκετό χρόνο, πάνω από δέκα χρόνια, προκειμένου να αναπτύξουν τα δικά τους προϊόντα. Εμείς, όμως, μπορούμε, νομίζω, να πάμε γρηγορότερα, αρκεί να γίνει μια οργανωμένη και συντεταγμένη αρχή. Υπάρχει υποδομή, ταλέντο, συνεισφορά των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και νομίζω υπάρχουν οι προϋποθέσεις με την αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουμε ένα τελικό προϊόν.

Στο αναμεταξύ, για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως καταλαβαίνετε, κάνουμε τον δικό μας σχεδιασμό για να έχουμε τα Μη Επανδρωμένα, εκεί που πρέπει και όπως τα θέλουμε, ασφαλώς, αλλά ευχής έργον είναι η Ελλάδα να αναπτύξει το δικό της προϊόν σ’ αυτό το επίπεδο και όχι μόνο για αποστολές που άπτονται άμεσα αναγκών της Εθνικής Άμυνας, αλλά πολλαπλές αποστολές, όπως εξήγησε πάρα πολύ σωστά ο Υπουργός Οικονομικών. Ας είναι η σημερινή μέρα, η μέρα μιας σημαντικής αρχής. Αυτό το σημαντικό project, με αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη Εθνική ωφέλεια, μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης με την υπογραφή αυτού του μνημονίου που ενώνει τα διαφορετικά κομμάτια του παζλ και μας κάνει να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία, κάτι το οποίο θα υλοποιηθεί διότι υπάρχει κάθε διάθεση και κάθε υποστήριξη για να γίνει.

Υπάρχει, όπως είπαμε, η συνεισφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας σε σχεδιαστικό επίπεδο. Υπάρχει συνεισφορά της βιομηχανικής υποδομής σε σχεδιασμό αλλά και δυνατότητα να παραχθεί σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής. Υπάρχει δεδομένη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και οι ανάγκες και υπάρχει βέβαια και η στήριξη με αυτό τον τρόπο, δηλαδή καταρχήν η χρηματοδότηση της φάσης του σχεδιασμού, από το Υπουργείο Οικονομικών, που εποπτεύει την ΕΑΒ.

Χαίρομαι που μαζί, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Χρήστο, σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία χωρίς φανφάρες, χωρίς προαναγγελίες, αλλά με συγκεκριμένη δουλειά και χρονοδιαγράμματα θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε κάτι καλό το οποίο πιστεύω ότι ήδη έχει αρχίσει να παράγει κάποια πρώτα αποτελέσματα, βλέπουμε σχεδιασμένο πρωτότυπο, αλλά απομένει ακόμα δρόμος για να παράξει τελικό προϊόν. Αυτόν τον δρόμο, όμως, ήδη ξεκινήσαμε να τον διανύουμε και νομίζω ότι σήμερα τίθεται σε πιο στέρεα βάση προϋποθέσεων που θα διανύσουμε μέχρι το τελικό προϊόν, επ’ ωφελεία, όπως είπα, τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο της Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και άλλων στοιχείων που θα επωφεληθούν από την ωφελιμότητα αυτών των πτητικών μέσων».

Εκ μέρους της ΕΑΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτριος Παπακώστας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην πορεία και την ανάπτυξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, διότι για ακόμα μία φορά μάς δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε πολύ στενά με τα Πανεπιστήμια, για να παράξουμε ένα προϊόν προς όφελος της χώρας μας. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την αμέριστη συνδρομή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και στο πρόγραμμα “Αρχύτας” που πριν από 1,5 χρόνο ξεκινήσαμε, αλλά και για τη γενικότερη στήριξή του στην εταιρεία μας, η οποία, πραγματικά, απεδείχθη πολύτιμη τα τελευταία τρία χρόνια. Ευχαριστώ, επίσης, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για τη στήριξή του στο πρόγραμμα “Γρύπας”. Η ΕΑΒ έχει γυρίσει σελίδα, μπαίνει σε νέα κεφάλαια και αρχίζει, επιτέλους, να αναδεικνύει τις ικανότητες, την τεχνογνωσία της και όλα όσα μπορεί να κάνει”.

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Πριν από 1,5 χρόνο, στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για το πρόγραμμα “Αρχύτας”, είχαμε πει ότι προσβλέπουμε να δημιουργήσουμε το πρώτο μη επανδρωμένο αερόχημα, σε συνεργασία. Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη η εξωστρέφεια των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστήμιων, αλλά και η σιγουριά με την οποία η πολιτεία στηρίζει τα τελευταία τρία χρόνια τέτοιες προσπάθειες. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι αυτό που σχεδιάσαμε έγινε πράξη και, αφού έγινε πράξη, πάμε στο επόμενο βήμα. Από την πλευρά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτό το νέο, πιο σύνθετο, πιο μοντέρνο μη επανδρωμένο αερόχημα να είναι πραγματικά επ’ ωφελεία όλων των πτυχών της δραστηριότητας της πατρίδας μας».

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος είπε:

«Αποτελεί μεγάλη χαρά για το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι σήμερα παρόν στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας. Είναι στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών η συμμετοχή του σε projects μεγάλης επιστημονικής, τεχνολογικής και εθνικής σημασίας, όπως είναι ο “Γρύπας”. Η συνεργιστική δράση συμπράξεων όπως αυτή, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκά ιδρύματα, τη βιομηχανία αλλά και την πολιτεία, μέσω των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, φαίνεται ότι δεν θα είναι απλώς αθροιστική, αλλά θα είναι πολλαπλασιαστική, και αυτό είναι το κέρδος. Θέλω να ευχαριστήσω το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, που συμμετέχει στο project αυτό και θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό, με την τεχνογνωσία και τον ζήλο του».

Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης σημείωσε:

«Το Πανεπιστήμιο Θράκης με ιδιαίτερη χαρά ανέλαβε το ρόλο τον οποίο του ανέθεσαν τα Υπουργεία, και πρώτα από όλα το Υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά, με το πρόγραμμα “Αρχύτας”. Διαθέσαμε το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας και ό,τι άλλο απαιτούνταν. Αυτό ακριβώς το επιτυχημένο μοντέλο και τη συνεργασία με αξιόλογους και σημαντικούς συναδέλφους από τα άλλα Πανεπιστήμια θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα “Γρύπας”. Ένα πρόγραμμα απαιτητικό, το οποίο να είστε σίγουροι ότι θα επιτύχει. Τέτοιου είδους προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε το έργο των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καλύπτοντας με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη τον ρόλο που τους ανέθεσε η ελληνική πολιτεία».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τα στελέχη της ΕΑΒ, το Υπουργείο Οικονομικών και τον Υπουργό για την αμέριστη αφοσίωση στο πρόγραμμα αυτό, τη συμπαράσταση που δείχνει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και την τιμή που του έκανε να του εμπιστευτεί, για ακόμα μια φορά, ένα μεγάλο project. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται συνεχώς μπροστά στην καινοτομία. Θέλει να πετύχει την εξωστρέφεια με κάθε τρόπο και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα επιθυμεί τις υπηρεσίες του, πόσω μάλλον του Κράτους, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε projects τα οποία ενδυναμώνουν τη χώρα μας»..

Στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και των τεσσάρων Πανεπιστημίων συμμετείχαν:

– Από την ΕΑΒ, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ιωάννης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπακώστας, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και συντονιστής του προγράμματος “Γρύπας” κ. Μιχαήλ Κορωναίος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Καλιωράκης, ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής κ. Θεόδωρος Ρίζος, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Σταμέλος, η Διευθύντρια Διαχείρισης Προγραμμάτων κα. Δήμητρα Βρούχα, ο Διευθυντής R&D Νέων Προϊόντων κ. Νικόλαος Κόκλας, ο Διευθυντής του Εργοστασίου Ηλεκτρονικών κ. Αίθων Ναρλής και ο εποπτεύων μηχανικός κ. Αναστάσιος Μακρυκώστας.

– Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου.

– Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος και ο υπεύθυνος για το έργο, Καθηγητής κ. Βασίλης Κωστόπουλος.

– Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητής κ. Αντώνιος Γαστεράτος, Καθηγητής κ. Γεώργιος Συρακούλης και Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπανικολάου.

– Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης και ο υπεύθυνος για το έργο, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Γεώργιος Σταμούλης.

– Οι συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Επίκουρος Καθηγητής κ. Χρήστος Χριστοδούλου.

– H Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κα. Πηνελόπη Παγώνη και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (ΜΑΔΚΑΕΣ) κ. Σωτήριος Αναστασόπουλος.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την διακήρυξη για την κατασκευή του πρώτου σταδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, σε εφαρμογή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας,.

Το παρόν έργο αφορά στην κατασκευή Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της Ε/Τ Μεθορίου στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου, προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας τοι Πολίτη, οι ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού ζητήματος, έχουν ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαπιστωμένου προβλήματος. Επιπλέον, θεωρείται αναγκαία και κατεπείγουσα η επέκταση του υπάρχοντος αποτρεπτικού εμποδίου σε Α’ φάση, σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ του οικισμού «Ψαθάδες» Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου και το οποίο αποτελεί το πρώτο κομμάτι από τα συνολικά 140 χιλιόμετρα.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με μια φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter o πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, για την εθελοντική αιμοδοσία, πολλοί παρατήρησαν ότι έχει χάσει πολλά κιλά.

«Το δώρο της ζωής είναι το μεγαλύτερο που μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους. Είμαι ευτυχής που είχα την τύχη να δώσω αίμα σήμερα» έγραψε ο κ. Τσούνης, την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, και ανέβασε τη σχετική φωτογραφία.

Ο λογαριασμός του στα social media κατακλύστηκε αμέσως από σχόλια χρηστών, οι οποίοι του επισήμαναν την απώλεια κιλών.

george tsunis 1 12 1 2023

Τις ημέρες των εορτών ο Τζορτζ Τσούνης βρέθηκε στο χωριό των γονιών του, τον Πλάτανο Ναυπακτίας. Από εκεί είχε την ευκαιρία να παραχωρήσει και συνέντευξη που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Στο βίντεο που προέβαλε το κανάλι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συναντήθηκε με συντοπίτες που τον περιέβαλαν με πολλή αγάπη, ενώ φαίνεται και η αισθητή αλλαγή στην εξωτερική του εμφάνιση.

george tsunis 2 12 1 2023

Από το χωριό του, ο Τζορτζ Τσούνης προανήγγειλε και τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νίκη Λυμπεράκη, για το Mega και τη «Μεγάλη Εικόνα».

Η ανάρτηση συνοδεύτηκε με μια φωτογραφία του ίδιου του πρέσβη και της Νίκης Λυμπεράκη, με φόντο την καταπληκτική θέα από τον Πλάτανο Ναυπακτίας.

«Απόλαυσα τη συνομιλία μου με τη Νίκη Λυμπεράκη στην πατρίδα των γονιών μου, τον Πλάτανο. Δεν μπορώ να αντισταθώ σε αυτήν τη θέα! Δείτε τη συνέντευξή μου σύντομα στο Mega», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης.

george tsunis 3 12 1 2023

iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ιδιαίτερη αμφιταλάντευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελείωσε χθες μέσα σε λίγη ώρα το σκέλος που αφορούσε την κυβέρνηση ως προς την ταφή και την εξόδιο ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Τα δύο βασικά αιτήματα που είχαν διαμηνυθεί από τους γιους του Κωνσταντίνου στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να γίνει η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά και να υπάρξει λαϊκό προσκύνημα, ως φόρος τιμής στον πατέρα τους.

Η κυβέρνηση δεν απεδέχθη κανένα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εξ αρχής σε συνομιλητές του ότι κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους δεν θα μπορούσε να γίνει, αφ’ ης στιγμής που το πολιτειακό ζήτημα έχει ξεκαθαρίσει από το 1974. Ως προς το προσκύνημα, η κυβέρνηση αντέτεινε ότι, εφόσον η οικογένεια έχει έρθει σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή για τη Μητρόπολη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα εκτεταμένο προσκύνημα. Λίγο μετά τις 10:30 και αφού περαιώθηκε μέσα σε μισή ώρα η διϋπουργική σύσκεψη για το θέμα, στο γραφείο του Γιώργου Γεραπετρίτη βρέθηκαν οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος. Εκεί άκουσαν ως τετελεσμένες τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, βεβαίως, δεν τους ευχαρίστησαν, αν και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με ηπιότητα και ευπρέπεια. Βεβαίως, για τη πρώην βασιλική οικογένεια ήταν κρίσιμο να διασφαλιστεί η ταφή στο Τατόι, με τον Κωνσταντίνο να είναι ίσως ο τελευταίος της άλλοτε βασιλικής οικογένειας που θα ταφεί εκεί, καθώς αντίστοιχο δικαίωμα έχει μόνο η σύζυγός του Άννα Μαρία. Όσο για το προσκύνημα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο η σωρός να εκτεθεί για λίγη ώρα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, πριν την έναρξη της ακολουθίας.

Πολιτικά, πάντως, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ που ήταν της άποψης ότι δεν θα ήταν και το… χειρότερο πράγμα στον κόσμο να γίνει μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, για να σταλεί μήνυμα μεγαλοψυχίας της πολιτείας, ο κ. Μητσοτάκης δεν αμφιταλαντεύτηκε. Σε μια ευαίσθητη, προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης, με μια γρήγορη απόφαση και μια εξαιρετικά προσεκτική δήλωση, έκανε ένα νεύμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, σε ένα λεπτό ζήτημα, αν σκεφτεί κανείς τις ιστορικές ισορροπίες εντός της ΝΔ. Και στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου, άλλωστε, υπήρξε σχεδόν απόλυτη ομοφωνία για το θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, δε, και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δηλαδή από μια υπουργό που δεν ανήκει λόγω χαρτοφυλακίου στους λεγόμενους «κορυφαίους».

Τι θα κάνουν βουλευτές – υπουργοί

Η αναγωγή της τελετής στη σφαίρα του ιδιωτικού, πάντως, γεννά ένα ερώτημα τι θα κάνουν βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ που ενδεχομένως να θελήσουν να δώσουν το παρών. Από μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, αρμόδια πηγή εξηγεί στο protothema.gr ότι δεν υπάρχει απαγορευτικό, την ώρα, δε, που η κυβέρνηση έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα με τη στάση της επί του ζητήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν υπουργοί και βουλευτές που στάθμισαν την παρουσία τους. Τη Δευτέρα, πάντως, δύο υπουργοί θα βρίσκονται εκτός συνόρων, σε επίσημες αποστολές: ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα βρίσκεται στο Κουβέιτ και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στη Βουλγαρία. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν θα δώσει το «παρών», ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα επεξεργαστεί το ζήτημα, χωρίς να έχει αναλάβει κάποια δέσμευση.

Εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ, είναι ερωτηματικό αν θα βρεθούν κάποιοι που ενδεχομένως να δώσουν το παρών. Κατά πληροφορίες, παρούσα στη Μητρόπολη θα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, της οποίας ο τέως Βασιλιάς ήταν νονός.

Γιώργος Ευγενίδης - protothema.gr

Τις επόμενες εβδομάδες, (στις 22 ή στις 29 Ιανουαρίου) θα παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, την πλειοψηφία των ψηφοδελτίων του κόμματος, ενόψει των εκλογών.

Η εκδήλωση θα είναι αμιγώς πολιτική με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η Χ. Τρικούπη μπαίνει σε σπριντ εκλογικού σχεδιασμού.

Ήδη ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, αναζητούν χώρο για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς θέλουν να ξεφύγουν από την συνηθισμένη αίθουσα ξενοδοχείου και να έχει ένα πιο ιδιαίτερο συμβολισμό.

Στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση, η επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, θα παρουσιάσει ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 70-80%) από τους υποψήφιους σε όλη τη χώρα. Ως είθισται φυσικά, τις «εκπλήξεις» και τα λαμπερά ονόματα καθώς και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τα παρουσιάσει σε χρόνο πιο κοντά στις εκλογές. Η κατανομή των εδρών με βάση τη νέα απογραφή ξεκαθάρισε το τοπίο και στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν να κάνουν εκπλήξεις σε μια σειρά από περιφέρειες (Β’ Πειραιά, Εύβοια, Λέσβο, νότια Αθήνα κ.α).

«Σημαντικό δεν είναι το πόσοι αλλά το ποιοι» έλεγαν με νόημα στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη εξηγώντας ότι το ζήτημα είναι οι υποψήφιοι θα πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει η ηγεσία του Κινήματος για να μην βρεθεί… προ εκπλήξεων. «Θέλουμε υποψήφιους με καθαρή στάση, άποψη και δυναμική στην κοινωνία» έλεγε άλλο κομματικό στέλεχος περιγράφοντας τα προαπαιτούμενα.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Χ. Τρικούπη έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ανοίγματος στην κοινωνία μέχρι τις εκλογές, οι οποίες (σημειωτέον) θεωρεί ότι είναι πιθανότερο να γίνουν στις 28 Μαΐου και 2 Ιουλίου οι δεύτερες, παρά στις 9 Απριλίου. »Πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα» λένε χαρακτηριστικά επιτελείς του ΠΑΣΟΚ. Ήδη έχουν αρχίσει να πυκνώνουν τις περιοδείες τους: Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος ήταν χθες στη Θεσσαλονίκη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στα Χανιά της Κρήτης.

Τη μάχη στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, δίνουν καθημερινά επίσης εκτός των προαναφερθέντων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη που θα «αντέχουν την πίεση» του μακρού προεκλογικού αγώνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε «κοινή γραμμή» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γεγονός που προκάλεσε ικανοποίηση μετά από ορισμένα «παρατράγουδα» του τελευταίου διαστήματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης δραστηριοποιείται ενεργά με καίριες παρεμβάσεις σε στοχευμένα μείζοντα ζητήματα: Από την επίσκεψη στο νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη που μίλησε για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ως τη συνάντηση με καλλιτέχνες για τα πτυχία τους. Χθες πήγε στο μουσείο της Ακρόπολης όπου αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να τα επιστρέψει, αλλά και στο θέμα των υποκλοπών με αφορμή την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ 

Πηγή: iefimerida.gr

Δήλωση για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (10/1) εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης (12/1) ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους».

Όπως αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική» συμπληρώνοντας ότι «δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα».

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή – και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων – μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.

Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή…

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.

Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.

agrinionews.gr

Ανακοίνωση για τις εκλογές 2023 εξέδωσε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας θα είναι υποψήφιος στις εξής περιφέρειες:

1. Βόρειο Τομέα Αθηνών
2. Α’ Θεσσαλονίκης
3. Φθιώτιδας

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο κοινοβούλιο, σύμφωνα και με τη δική της γνώμη, δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, στο πλαίσιο και της ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ & κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

agrinionews.gr

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 15:15

Τα νησιά μας, η ζωή μας!

Η Τουρκία έχει φτάσει σε έσχατο όριο πρόκλησης κατά της πατρίδας μας! Επιμένει πεισματικά στις ανήκουστες και ανιστόρητες διεκδικήσεις της! Τώρα, μας απειλεί τελείως απροκάλυπτα γιατί θέλουμε να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα νοτίως της Κρήτης, ενώ ο νέο-Χαλίφης και τα φερέφωνά του μας εγκαλούν παγκοσμίως και διατυμπανίζουν την πρόθεσή τους να επιτεθούν εναντίον μας, αν δεν αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας!

Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, με επέκταση της επιρροής της σε κρίσιμες γεωπολιτικά περιοχές, όπως Βόρ. Συρία, Βόρ. Ιράκ, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν, κερδίζει έδαφος. Ο Ερντογάν, με την ένοχη ανοχή ΕΕ-ΝΑΤΟ, «τεντώνει το τόξο προς Ανατολάς για να ρίξει το βέλος του προς τη Δύση»! Άραγε, ποιος έχει σειρά;

Τα τελευταία γεγονότα (μυστικές συνομιλίες), καθώς και πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τουρκικά μέσα, φέρουν την Τουρκία, με την επιδιαιτησία της Γερμανίας, να επιμένει πεισματικά στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Λέγεται μάλιστα, ότι η Τουρκία, ως ένδειξη μη ύπαρξης απειλής, θα δεχθεί πρόταση της Γερμανίας να αποσύρει την 4η Τουρκική Στρατιά (Αιγαίου) από τον χώρο της Ιωνίας, απέναντι από τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Μια τέτοια εξέλιξη αποστρατικοποίησης και απόσυρσης ισχύος από τα νησιά, αν γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, θα καταστεί, χωρίς καμία αμφιβολία, καταστρεπτική για τη χώρα μας, με διαστάσεις βέβαιης εθνικής τραγωδίας!

Πιστεύει κανείς ότι οι Τούρκοι θα απομακρύνουν τις αποβατικές και λοιπές ειδικές δυνάμεις της 4ης Στρατιάς από το Αιγαίο; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει στις τουρκικές «εγγυήσεις» και στην τήρηση των τουρκικών υπογραφών; Έστω και αν αυτό (η απόσυρση) συμβεί, όποτε η Τουρκία θέλει, οι ταχυκίνητες αυτές δυνάμεις της μπορούν σε χρόνο ρεκόρ να επανέλθουν στο Αιγαίο, ενώ οι δικές μας ενισχύσεις δεν θα προλάβουν να ανταποκριθούν σε τέτοια επιχειρησιακή απαίτηση.

Μήπως υποσχέθηκε κανείς «μεγάλος» ότι θα εγγυηθεί τα σύνορά μας και ησυχάσαμε; Είναι διαχρονικά ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τα σύνορα της Ελλάδας τα φυλάνε μόνο Έλληνες, ούτε Αμερικάνοι, ούτε Ρώσοι, ούτε Γερμανοί, ούτε άλλοι Ευρωπαίοι!

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί στην κυβέρνηση η μία υποχώρηση στις ορέξεις των εξ ανατολών βαρβάρων διαδέχεται την άλλη; Μέχρι πότε η πολιτική του ερωτήματος «θέλετε να κάνουμε πόλεμο;» θα συνεχίζει να αντιπαρέρχεται την ατίμωση του Στρατού και του λαού μας με τους καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις των εθνικών μας δικαίων από την Τουρκία; Μέχρι πότε η πολιτική «Στρατηγικής υπομονής για την ειρήνη» θα συγκαλύπτει την πολιτική αδυναμία και την διπλωματία επιπέδου νηπιαγωγείου;

Επιτέλους η «λατρεία της εξουσίας» και το «πολιτικό κόστος» του θλιβερού σύγχρονου πολιτικού προσωπικού πρέπει να πάψουν να προηγούνται του Εθνικού συμφέροντος.

Ζούμε σε ένα κόσμο που μόνο ειρηνικός δεν είναι, ο δε περίγυρός μας είναι ένα πεδίο θερμών και λοιπών πολεμικών συγκρούσεων. Η μερική έστω αποστρατικοποίηση των νησιών μας ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία! Επιπλέον, η ολοένα διογκούμενη λαθρομεταναστευτική λαίλαπα αποτελεί σημαντική υποθάλπουσα απειλή για την άμυνά τους. Επομένως, τέτοια υποχώρηση κινείται πέρα και από τα όρια της προδοσίας.

Τα νησιά μας όχι μόνο δεν πρέπει να αποστρατικοποιηθούν, αλλά αντιθέτως να συμπληρωθούν στο 100% σε προσωπικό και μέσα! Και επιπλέον, να οργανωθεί σε όλα πλήρης «παλλαϊκή άμυνα»!

Τέλος, απευθυνόμενοι στην Κυβέρνηση, λέμε: Τα νησιά μας είναι η ζωή μας! Τα νησιά μας είναι η επιβίωση της Ελλάδας! Κάντε τα νησιά απόρθητα κάστρα! Κι ας ουρλιάζουν οι πάσης φύσεως λύκοι!

Νίκος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
 
πηγή φωτό: digitalzoot.weebly.com

 

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ