Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 21:48

Εκλογές 2023: 9 Απριλίου και 14 Μαΐου οι επικρατέστερες ημερομηνίες – Στα πηγαδάκια οι υπουργοί «κελάηδησαν»

Κατά τη διάρκεια της θεματικής συνέντευξης Τύπου για την οικονομία, που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης έμεινε πιστός στο θέμα της συνέντευξης και απέφυγε να μπει σε ημερομηνίες.

Το iefimerida.gr ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό: «Θα μας πείτε σήμερα την ημερομηνία εκλογών ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, όπως έκανε ο κ. Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία;».

«Βάλατε μια ερώτηση πολιτική από την πίσω πόρτα, αλλά θα σεβαστώ απόλυτα τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε “υπογράψει” μεταξύ μας ότι θα περιορίσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου σε ερωτήσεις που αφορούν στην οικονομία» απάντησε, χαμογελώντας, ο πρωθυπουργός στο iefimerida.gr.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου και πριν αποχωρήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε, γελώντας, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Θα κάνουμε ειδική συνέντευξη Τύπου, μόνο για την ημερομηνία των εκλογών, τα υπέρ και τα κατά».

Δείτε την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη για τις εκλογές στο 57:55

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει σε κομματικά στελέχη της ΝΔ ότι «οι πρώτες εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο. Οι δεύτερες θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν υπουργοί του οικονομικού επιτελείου και παραγωγικών υπουργείων: Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Νίκος Παπαθανάσης, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Χρήστος Στύλιος και Άκης Σκέρτσος.

Στα πηγαδάκια με δημοσιογράφους, οι περισσότεροι έκλιναν προς την 9η Απριλίου. «Αν τις κάνει Απρίλιο, θα τις κάνει στις 9 να ξεμπερδεύει», έλεγε πρωτοκλασάτος υπουργός.

«Αφού τις ξέρετε τις δύο ημερομηνίες…» έλεγε έτερος κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι πρόκειται για την 9η Απριλίου και την 21η Μαΐου.

Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες αυτές αφορούν στις πρώτες κάλπες, με την απλή αναλογική. Που σημαίνει ότι αν γίνουν εκλογές 9 Απριλίου, οι δεύτερες, με ενισχυμένη αναλογική, θα διεξαχθούν 7 ή 14 Μαΐου, ίδια ημερομηνία με την Τουρκία.

Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές για τις 21 Μαΐου, τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πιθανότατα 18 ή 25 Ιουνίου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 21:51