Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την κατανομή των εδρών, βάσει της νέας απογραφής, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023.

Η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών ολοκλήρωσε τη σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 04/10/2022

Του:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη πάταξης της παιδικής εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης με σκοπό τη λήψη επιδομάτων από την Πολιτεία»

 

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σε μείζον κοινωνικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των παιδιών των φαναριών και των παιδικών κλοπών. Όπως έχει διαπιστωθεί, κάποιοι γονείς γράφουν κανονικά τα παιδιά τους στο σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μόνο και μόνο για να λαβαίνουν επιδόματα από την Πολιτεία κι εν συνεχεία παρατηρείται να μην τα στέλνουν ξανά να φοιτήσουν. Αντ’ αυτού τα παιδιά υποχρεώνονται να αναλίσκονται σε επαιτεία, κλοπές και οτιδήποτε άλλο τους ζητηθεί από τους ανάλγητους γονείς τους. Τη στιγμή που άλλα παιδάκια πάνε σε παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία, κάποια άλλα, σαν σύγχρονοι Όλιβερ Τουίστ, εξωθούνται σε μια ζωή με σκληρότητα και αγριότητα. Αν όμως οι παραβάτες γονείς γνώριζαν ότι δεν θα πάρουν το επίδομα εάν δεν στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, είναι βέβαιο ότι δεν θα το διακινδύνευαν. Το άρθρο 214 του ν. 4512/2018, παράγραφος 17 ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι προϋπόθεση λήψης οικογενειακού επιδόματος είναι η εγγραφή και φοίτηση του τέκνου σε σχολείο. Τεράστιες οι ευθύνες της Πολιτείας η οποία δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες κι όχι να ελέγξει αν οι εγγραφέντες μαθητές φοιτούν κανονικά σε σχολείο και αν κάποιοι επιτήδειοι λαβαίνουν επιδόματα που δε δικαιούνται. Τελικά, εκ των πραγμάτων, το «Κοινωνικό Κράτος» που τόσο πολύ διαφημίζεται φαίνεται να είναι μόνο στα λόγια και λιγότερο στα έργα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση μικρών παιδιών από επιτήδειους γονείς για λήψη επιδομάτων;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε δημιουργία μηχανισμών ελέγχου της πραγματικής φοίτησης μαθητών σε σχολεία, προκειμένου να προβείτε σε χορήγηση επιδόματος;

  1. Για ποιους λόγους το «Κοινωνικό Κράτος» το οποίο ευαγγελίζεστε δε θέτει ως προτεραιότητά του την πάταξη της παιδικής εκμετάλλευσης και εν έτει 2022 υπάρχουν ακόμη φαινόμενα τέτοιου είδους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ.51/4-10-2022»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.1566/1985 (Α΄167), όπως ισχύει, η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή.

Με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109) ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία. Για τις εγγραφές μαθητών/τριών των σχολείων αυτών για το σχολικό έτος 2022-2023 ισχύουν οι με αρ. πρωτ. Φ.6/18474/Δ1/18-2-2022 και Φ.6/18466/Δ1/18-2-2022 εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘ αντίστοιχα. Επίσης, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στη με αρ. πρωτ. Φ7/ΦΜ/70695/Δ1/8-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Δήλωση ελλιπούς φοίτησης μαθητών/τριών στο Πληροφοριακό Σύστημα Myschool».

Τα ζητήματα φοίτησης των μαθητών/τριών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ρυθμίζονται από τις διατάξεις της με αρ. πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-05-2019 (Β΄2005) Υπουργικής απόφασης με θέμα «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», όπως ισχύει. Ειδικότερα, τα ζητήματα των απουσιών και τα όριά τους ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 24 και 28 της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης. Αναφορικά με τον έλεγχο και την καταχώριση των απουσιών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 27.

Επιπλέον, στις διατάξεις του Άρθρου 29 «Ενημέρωση γονέων - Υποχρεώσεις γονέων μαθητών/τριών που απουσιάζουν» της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι:

«(….)1) Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε από το σχολείο οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο κατά την εγγραφή του/της μαθητή/τριας σε αυτό. (…) 2) Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με τηλεφώνημα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται από ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι κηδεμόνες στο σχολείο στη σχετική υπεύθυνη δήλωση τους - ή με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο των κηδεμόνων (SMS), ή με επιστολή. Εάν η επικοινωνία με τους κηδεμόνες δεν είναι εφικτή ή εάν οι κηδεμόνες αρνηθούν την επικοινωνία ή εάν για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απαραίτητο, συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.

  • Αν ο/η μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή έχει πραγματοποιήσει

τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο/η εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών.

  • Όταν πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας), μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα που, ενδεχομένως, κρίνονται απαραίτητες. 5) Οι απουσίες των μαθητών/τριών αθροίζονται και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών. 6) Όπου στο παρόν άρθρο αναφέρεται κηδεμόνας του μαθητή/τριας νοείται το φυσικό πρόσωπο που καθορίζεται στο άρθρο 13, προκειμένου για μαθητές/τριες που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εκπληρώνουν προσωπικά την υποχρέωση για τη γνωστοποίηση του λόγου απουσίας τους (…..)».

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ