Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  5:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο.

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ οποιοδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, επισήμανε όμως ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις εκλογές. Βλέπω τις μετρήσεις αλλά κυρίως βλέπω τον κόσμο. Το κλίμα είναι πολύ καλό. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε πριν από δύο ημέρες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, το κλίμα είναι πραγματικά πολύ καλό και είναι πολύ καλό γιατί σίγουρα το κυβερνητικό έργο αποτελεί εχέγγυο συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας. Σε σύγκριση με το 2019, τώρα μας λένε “ελάτε να συνεχίσετε τη δουλειά σας, γιατί εσάς εμπιστευόμαστε”.

Πρέπει να ξέρουμε ότι μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με τους πολίτες χτίζουμε ακόμα περισσότερη αξιοπιστία. Αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση για εμάς, για την παράταξή μας, για εμένα προσωπικά. Ξέρω πολύ καλά ότι οι εκλογές κερδίζονται όταν έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Ο κίνδυνος πάντα -και θα το τονίζω αυτό- είναι η αλαζονεία και η προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι καλό ότι μπαίνουμε στην καμπάνια με καλό αέρα αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προεκλογικό κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μάς αντιπαρατεθεί. Επίσης, δεν έχουν πει τίποτα για το τι θα κάνουν την επόμενη τετραετία γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα».

agrinionews.gr

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, κατέθεσε σήμερα μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ζητά την ανάκληση της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, σε μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, από 9.1.202 και για τους δύο επόμενους μήνες κατά τις ώρες 9:30 – 12:30 και 15:30 – 18:30.

Επισημαίνει παράλληλα ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει τους όρους που υπέγραψε η ανάδοχος εταιρεία στη σύμβαση εκτέλεσης του έργου, όπου ρητά αναφέρεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη τουλάχιστον μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Ο κ. Μωραΐτης  ασκεί κριτική στην απόφαση αυτή καθώς όπως επισημαίνει αποκλείεται η μετακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων από και προς τη Λευκάδα κατά τις πλέον παραγωγικές από πλευράς δραστηριοτήτων ώρες σε καθημερινή βάση, προκαλώντας ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική ζημία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε διάφορες περιοχές της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος,  ο Θάνος Μωραΐτης ρωτά τον Υπουργό ποια μέτρα θα λάβει για την ανάκληση της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, ώστε και το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και εμπορευμάτων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα».

Την Δευτέρα 9-1-2023 τέθηκε σε εφαρμογή η 2501/10/452-θ’/16-12-2022 Απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας, με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας σε μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, για τους δύο επόμενους μήνεςκατά τις ώρες 9:30 – 12:30 και 15:30 – 18:30.

Αυτή η διακοπή κυκλοφορίας σχετίζεται με το έργο «Κατασκευή -Αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας και κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης Λευκάδας στα εμπλεκόμενα τμήματα» αναδόχου ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ,  και σύμφωνα με την απόφαση γίνεται «για λόγους οδικής ασφάλειας, ένεκα της χρήσης εκρηκτικών υλών σε μεγάλου ύψους πρανή».

Η παραπάνω απόφαση όμως παραβιάζει τους όρους που η ανάδοχος εταιρεία υπέγραψε στη σύμβαση εκτέλεσης του έργου, όπου ρητά αναφέρεται ότι: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου θα υπάρχει διαθέσιμη μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Σε περίπτωση εξαιρετικών δυσχερειών και μόνον ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας από μια λωρίδα με εναλλαγή κατεύθυνσης».

Επειδή με την απόφαση αυτή αποκλείεται η μετακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων και πάσης φύσεως υλικών από και προς τη Λευκάδα κατά τις πλέον παραγωγικές από πλευράς δραστηριοτήτων ώρες σε καθημερινή βάση.

Επειδή εκτός από ταλαιπωρία προκαλείται και μεγάλη οικονομική ζημία των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν έδρα σε διάφορες περιοχές της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επειδή το κλείσιμο του δρόμου θα δυσχεράνει τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή.

Επειδή το κλείσιμο του δρόμου επί δύο μήνες θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την καθημερινή διακοπή της κυκλοφορίας.

Επειδή  ο δρόμος του τμήματος Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα πρέπει να μείνει ανοιχτός, όπως με σαφήνεια προβλέπεται και απαιτείται από τους όρους της συμβατικής υποχρέωσης, προς όφελος των πολιτών και για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάκληση της με αριθμ.  2501/10/452-θ’/16-12-2022 Απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας, με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, ώστε και το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και εμπορευμάτων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποψήφια με το ΚΚΕ θα είναι στις επόμενες εκλογές η Σεμίνα Διγενή, όπως γνωστοποίησε ο Περισσός τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η Σεμίνα Διγενή θα είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Η Σεμίνα Διγενή είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία στην Ιταλία. Έχει μακρά δημοσιογραφική πορεία σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχει βραβευτεί με 19 βραβεία για το έργο της στην ελληνική τηλεόραση και τη δημοσιογραφία. Αρθρογραφεί στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη και δημιουργεί podcasts στα sites Real.gr, Enikos.gr και στο ραδιόφωνο του Real fm. Έχει εκδώσει συνολικά πέντε βιβλία.

Ο Θέμης Πάνου, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Ο Θέμης Πάνου είναι ηθοποιός με πολλά χρόνια σημαντικής παρουσίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο, την τηλεόραση. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ μεταξύ άλλων έχει βραβευτεί για την ερμηνεία του στο φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας το 2013. Παράλληλα έχει και συγγραφικό έργο.

Ο Διονύσης Τσακνής, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο Διονύσης Τσακνής είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Μουσική. Έχει εκδώσει 30 δίσκους και 2 CD single, ενώ έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Έχει επίσης βραβευτεί για τη μουσική στο θέατρο και το τραγούδι.

ethnos.gr

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή με θέμα  «Άμεσα μέτρα απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης», κατάθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

«Κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας που εργάζονται στην Αχαΐα και καθημερινά διέρχονται από τη Γέφυρα, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και την απογοήτευσή τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Όπως σημειώνουν, 44 διελεύσεις από τη Γέφυρα (για 22 εργάσιμες μέρες) που κόστιζαν 242,56 ευρώ, από 1/1/23 κοστίζουν 294,90 ευρώ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του.

Αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ,

Η Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” αποτελεί το σημαντικότερο έργο υποδομής της χώρας και πυλώνα ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα. Ωστόσο, το υψηλό κόστος διέλευσης από αυτήν, ιδίως τα τελευταία έτη, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Με βάση τις ανακοινώσεις της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., από 1/1/2023 επέρχονται σημαντικές αυξήσεις στα διόδια για τους συνδρομητές e-pass -ήτοι για όσους χρησιμοποιούν τη Γέφυρα καθημερινά και ιδίως για πρόσβαση στην εργασία τους- να εκτινάσσεται, αυξανόμενο κατά 22%. Θα πρέπει δε να σημειωθεί, ότι πολλοί από τους εργαζόμενους αυτούς εργάζονται σε κυλιόμενα ωράρια ή ακόμη και σε νυχτερινή βάρδια (όπως οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία των Πατρών), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν από μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι προερχόμενοι από την Αιτωλοακαρνανία φοιτητές στην Πάτρα, που απέναντι στο αυξημένο κόστος στέγασης, μεταβαίνουν καθημερινά στην Πάτρα αποκλειστικά για τα μαθήματά τους.

Μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχω επανειλημμένως θέσει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους διέλευσης της Γέφυρας “Χαρίλαος Τρικούπης”, η οποία παρότι κατασκευάσθηκε για να «ενώνει», καταλήγει εντέλει να είναι απλησίαστη για τους πολίτες εξαιτίας της τιμολογιακής της πολιτικής. Κι ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δεσμευθεί για λήψη πρωτοβουλιών προς όφελος των διερχομένων και επαναδιαπραγμάτευση του κόστους διέλευσης, ενώ και εσείς κ. Υπουργέ, είχατε αναγνωρίσει το υψηλό κόστος της Γέφυρας σημειώνοντας ότι η εν λόγω σύμβαση παραχώρησης είναι από τις πρώτες συμβάσεις που έγιναν στη χώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Σήμερα, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, με τους πολίτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, η νέα αύξηση στο κόστος διέλευσης από τη Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”, οδηγεί την τοπική κοινωνία σε απόγνωση. Κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας που εργάζονται στην Αχαΐα και καθημερινά διέρχονται από τη Γέφυρα, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και την απογοήτευσή τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Όπως σημειώνουν, 44 διελεύσεις από τη Γέφυρα (για 22 εργάσιμες μέρες) που κόστιζαν 242,56 ευρώ, από 1/1/23 κοστίζουν 294,90 ευρώ.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
Σκοπεύει το Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες για τη μείωση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” και μάλιστα ιδίως για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τη Γέφυρα και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους ;
Υπάρχει σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης παραχώρησης με την Γέφυρα Α.Ε., ώστε οι όροι της να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ποιο είναι αυτό;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την προσεχή Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, επισκέπτεται την Αιτωλοακαρνανία και θα μιλήσει στο Αγρίνιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ομιλία θα λάβει χώρα στο Παπαστράτειο Μέγαρο, στις 7μμ ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνεστίαση-γλέντι στην αίθουσα «Πιθάρι», στις 9μμ.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης εν όψει της παρουσίας Δημήτρη Κουτσούμπα στο Αγρίνιο δήλωσε τα εξής:

Όλοι χωράνε και μπορούν να πάρουν θέσει πλάι στο ΚΚΕ!
Όλοι στη συγκέντρωση με το ΓΓ της ΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα,
στο Αγρίνιο

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου επισκέπτεται την Αιτωλοακαρνανία και θα μιλήσει στο Αγρίνιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, στις 7μμ. Ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνεστίαση-γλέντι στην αίθουσα «Πιθάρι», στις 9μμ.
Είναι ευκαιρία εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, νέοι και γυναίκες του νομού μας, να ακούσουν από πρώτο χέρι την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Είναι ευκαιρία να ακούσουν ολοκληρωμένα τις προσπάθειες ανάδειξης των προβλημάτων του νομού μας, που έκανε το ΚΚΕ, την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, για να λυθούν.
Στην κέντρο της προσπάθειας αυτής βρέθηκαν:
• οι συνθήκες δουλειάς και ζωής χιλιάδων εργαζομένων του νομού σε διάφορους κλάδους,
• τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι καθώς και οι μικροί ΕΒΕ του νομού,
• η απαράδεκτη, τραγική και επικίνδυνη απαξίωση των δύο νοσοκομείων (Αγρινίου και Μεσολογγίου) που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει,
• η καταστροφική για το περιβάλλον και τους κατοίκους του Ξηρομέρου επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, χωρίς ουσιαστικές μελέτες, και κυρίως αγνοώντας απόλυτα τους κατοίκους της περιοχής αυτής, με το σύνολο των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, ντροπιαστικά να πειθαρχούν στις προτροπές των επιχειρηματιών του κλάδου.
Σε όλα αυτά και τόσα άλλα ζητήματα, ο λαός του νομού, βρήκε αποκούμπι το ΚΚΕ, με ερωτήσεις, αναφορές φορέων του στη Bουλή κ.α., με την έντονη δραστηριότητα των μελών και στελεχών του, στους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος του νομού.
Το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης – όποια κι αν είναι αυτή – το ξέρουμε και θα είναι αντιλαϊκό. Η πείρα απέδειξε ότι η σταθερότητά τους, σημαίνει αστάθεια για το λαό.
Η σταθερότητα για τον λαό προϋποθέτει δυνατό ΚΚΕ, δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα αδύναμες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
Γυρίζουμε την πλάτη σε επίδοξους –παλιούς και νέους– κυβερνητικούς «σωτήρες» και «προστάτες», κάνοντας πράξη το σύνθημα «ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής».
Όλοι παίρνουμε μέρος στη συγκέντρωση, ακόμα κι αν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, ακόμα κι αν δε συμφωνείτε σε όλα μαζί μας.
Όλοι χωράνε και μπορούν να πάρουν θέσει πλάι στο ΚΚΕ!

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεγάλη είναι η προσέλευση του κόσμου για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη, με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 8:30 το πρωί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στην ουρά βρίσκονται περισσότεροι από 1.300 άτομα. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, η ουρά ξεκινά από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην Μητροπόλεως στο ύψος της Καπνικαρέας, σχεδόν, δηλαδή, στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Οι πρώτοι από εκείνους που θέλησαν να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο βρέθηκαν έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πριν από τις 6 το πρωί οπότε ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα.

Ο συγκεντρωμένος κόσμος είχε καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι του χώρου μπροστά από την Μητρόπολη με αρκετούς από όσους θέλουν να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο να έχουν έρθει από αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε φωτογραφίες από τις πρώτες ώρες του λαϊκού προσκυνήματος

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα βρίσκεται έως τις 10:30 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Από εκείνη την ώρα και μετά θα ξεκινήσει η άφιξη όσων έχουν προσκληθεί για την κηδεία.

«Ένας άνθρωπος που ήταν ευγενής και τίμησε την Ελλάδα, θα τον θυμόμαστε για πάντα, αιωνία του η μνήμη»

Στη συνέχεια, η εξόδιος ακολουθία, θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για να ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Λόγω της κηδείας έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα από την τροχαία στο κέντρο της Αθήνας τα οποία προς το μεσημέρι θα επεκταθούν στη διαδρομή προς το Τατόι. Συγκεκριμένα μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Μητροπόλεως, την Αιόλου και την Ερμού

Η οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους δωρεές σε ιδρύματα, αντί στεφάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιος του Παύλος θα εκφωνήσει επικήδειο. Το φέρετρο θα κουβαλήσουν ο Παύλος με τον Νικόλαο και οι δυο μεγαλύτεροι γιοί του Παύλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες.

Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.

Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η οικογένεια.

Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται:

– Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
– Πρώην βασιλείς
– Διάδοχοι θρόνων

Ειδικότερα, στην πρώτη σειρά από τα δεξιά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος, δηλαδή η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Θεοδώρα και Φίλιππος.

Δίπλα στα ανίψια τους θα καθίσουν η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και η πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πίσω από αυτούς θα σταθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, περίπου 30 άτομα εγγόνια και ξαδέλφια.

Αριστερά από την οικογένεια, θα βρίσκονται οι βασιλείς, δηλαδή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια και η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές 2023: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «κλείδωμα» των ψηφοδελτίων των κομμάτων. Για τη Νέα Δημοκρατία η κατάρτιση ήταν σχετικά πιο εύκολη καθώς με βάση το καταστατικό του κόμματος όσοι έχουν εκλεγεί είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα στελέχη της Ν.Δ. που έκαναν εισηγήσεις για υποψηφίους δεν έχουν προτείνει πρόσωπα που και την ανανέωση του κόμματος θα σηματοδοτούν αλλά και την εκπροσώπηση νέων επαγγελματικών κατηγοριών και ομάδων. Φυσικά ρόλο θα παίξει και η αλλαγή των εδρών που καταγράφηκαν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα: δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α’ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μείον μία έδρα

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

» Στο Επικρατείας της Ν.Δ. αναμένονται σαρωτικές αλλαγές. Ο μόνος σίγουρος για την ώρα είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Από το ψηφοδέλτιο αποχωρούν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα και οι Π. Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Ταραντίλης.

Στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει σίγουρα στις τρεις πρώτες θέσεις εκπρόσωπος της ομογένειας, εάν δεν αλλάξει κάτι τελευταία στιγμή στον σχετικό νόμο, πράγμα δύσκολο, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν πει ήδη όχι.

Τα ονόματα που ακούγονται για την ώρα είναι μεταξύ άλλων αυτά της Σοφίας Μπεκατώρου, της Ματίνας Παγώνη, της Ιωάννας Παλιοσπύρου, του Αλέξη Πατέλη και του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου.

» Στην Α’ Αθήνας είχαν εκλεγεί οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος, Φωτεινή Πιπιλή. Το σκηνικό αλλάζει με την κάθοδο του Κυριάκου Πιερρακάκη στο ψηφοδέλτιο, επιστρέφει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ τα ονόματα που ακούγεται ότι θα προστεθούν είναι αυτά της Αννας Ροκοφύλλου (ανακοινώθηκε), του Χρήστου Τεντόμα, του Ομηρου Τσάπαλου, της Εβίτας Βαρελά και του Γ. Δημόπουλου. Στο ψηφοδέλτιο δεν θα συμμετέχουν η Σ. Νικολάου (που αλλάζει περιφέρεια και πάει στην Εύβοια) και ο Δ. Τσιόδρας που είναι διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.

» Στον Βόρειο Τομέα είχαν εκλεγεί οι Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Κουμουτσάκος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης, Ζωή Ράπτη. Στο ψηφοδέλτιο προστέθηκε ένας ακόμη υπουργός, ο Νίκος Παπαθανάσης, που είναι αναπληρωτής στο Ανάπτυξης. Ακούγονται επίσης η Φωτεινή Βρύνα, η Αρια Αγάτσα, η Αθανασία Οικονόμου και ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος. Στα θετικά για τους υποψηφίους είναι ότι προστέθηκε μία έδρα ακόμη. Στο ψηφοδέλτιο δεν θα είναι υποψήφιοι ο Νίκος Ρωμανός (διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ.), η κυρία Καλαντζάκου, η κυρία Χατζηαθανασίου (θα είναι υποψήφια δήμαρχος), ο Σάκης Ιωαννίδης και ο Β. Ξυπολυτάς.

» Στα Δυτικά το… βαρύ όνομα που προστέθηκε είναι αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την εκλογή του με τη Ν.Δ., όπως και η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα. Υποψήφιοι θα είναι και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Μπάμπης Καούκης, ο Μπάμπης Καραθάνος, ο Ηλίας Τσούνης. Βουλευτές είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Λοβέρδος. Ο Δυτικός Τομέας κέρδισε στην απογραφή 1 έδρα.

» Στον Νότιο Τομέα η Ν.Δ. είχε πάρει 39,4% και εξέλεξε 9 βουλευτές. Είχαν εκλεγεί οι Νίκος Δένδιας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Αννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλλιάνος, Βασίλης Σπανάκης. Είναι από τις περιοχές που κέρδισε και αυτή έδρα. Το νέο πρόσωπο από πλευράς βαρύτητας που προστέθηκε είναι αυτό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, που είχε κατέβει στο Επικρατείας και φυσικά του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Τάσου Γαϊτάνη, της Ρένας Βασιλάκη (που εξελέγη πρόεδρος της Παγκρήτιας), της Ντόρας Πάλλη, της Ιωάννας Γκελεστάθη. Από το ψηφοδέλτιο αποχωρεί ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

» Στην Α’ Πειραιά η Ν.Δ. είχε συγκεντρώσει 43,7% και είχε εκλέξει 5 βουλευτές (Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης). Νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο είναι η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Νίκος Βλαχάκος. Ερωτηματικό αποτελεί η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή κ. Μπουτσικάκη, που φέρεται να παίρνει το χρίσμα για τον Δήμο Πειραιά. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι και η Ζωή Ρούσσου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα αποχωρήσουν ο Τάσος Αβραντίνης και η Μαρία Καλαγιά.

» Στη Β’ Πειραιώς η Ν.Δ. είχε πάρει 30,19% και είχε εκλέξει δυο βουλευτές, τον Κώστα Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Τραγάκη. Εκεί θα είναι υποψήφιοι και οι Μιχάλης Λιβανός και Γ. Βρεττάκος.

» Στην Ανατολική Αττική η Ν.Δ. είχε πάρει 43,1% και είχε εκλέξει 4 βουλευτές: Γεωργία Μαρτίνου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου. Στο ψηφοδέλτιο μπαίνουν ο υπουργός Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Υποψήφιοι θα είναι η Βάσω Κόλλια, ο Κώστας Δέδες ενώ φέρεται να μπαίνει και ο Γιάννης Σαμέλης. Η Χαρά Ξάνθη θα είναι υποψήφια στα Τρίκαλα. Η Ανατολική Αττική κερδίζει δυο έδρες.

» Στη Δυτική Αττική η Ν.Δ. είχε πάρει 34,28% και είχε εκλέξει τους Θ. Μπούρα, Ευ. Λιάκο και Γ. Κώτσηρα. Ακούγονται ο Ανδρέας Τσώκος και η Γιάννα Κριεκούκη.

» Στην Αιτωλοακαρνανία η Ν.Δ. είχε πάρει 40,95% και είχε εκλέξει τους Κ. Καραγκούνη, Μ. Σαλμά και Σπήλιο Λιβανό. Νέο όνομα θα είναι αυτό του γιου του πρώην βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργου και της Χριστίνας Φούτζουλα.

» Στην Αρκαδία η Ν.Δ. είχε πάρει 42,56% και είχε πάρει 1 έδρα με τον Κ. Βλάση. Ακούγεται και το όνομα του Πέτρου Αντωνάκου.

» Στην Αργολίδα η Ν.Δ. είχε πάρει 43,43% και είχε εκλέξει έναν βουλευτή, τον Γιάννη Ανδριανό, ενώ υποψήφιες θα είναι η Ε. Παναγιωτοπούλου και ο Γιώργος Δορωβίνης.

» Στην Αρτα η Ν.Δ. είχε πάρει 38,9% και είχε εκλέξει έναν βουλευτή. Είναι από τις περιοχές που χάνει έδρα. Εκεί ο υπουργός Γιώργος Στύλιος είναι φαβορί. Υποψήφια θα είναι και η Καραμπίνη Ευαγγελία.

» Στην Αχαΐα η Ν.Δ. είχε πάρει 32,43% και είχε εκλέξει 4 βουλευτές. Τους Τσιγκρή, Κατσανιώτη, Φωτήλα και Αλεξοπούλου. Ακουγόταν και το όνομα του Χαράλαμπου Μπονάνου.

Στη Βοιωτία η Ν.Δ. είχε πάρει 36,25% και είχε εκλέξει τον Ανδρέα Κουτσούμπα, ενώ ερώτημα είναι το τι θα κάνει ο Γιάννης Καράμπελας.

» Στα Γρεβενά μετά την υπόθεση Πάτση, ακούγονται οι Λεονάρδος Καντάρης και Θανάσης Σταυρόπουλος.

» Στη Δράμα η Ν.Δ. είχε λάβει 43,90% και είχε εκλέξει τον Κ. Μπλούχο που παραμένει φαβορί. Τα «υποψήφια» ονόματα για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι του πρώην βουλευτή κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, του νυν αντιδημάρχου Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου, ενώ ακούγεται και το όνομα του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη.

Oσον αφορά στο ζήτημα των γυναικών, ακούγεται η κ. Νικολέτα Εμμανουηλίδου δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Δοξάτου.

» Στα Δωδεκάνησα η Ν.Δ. είχε πάρει 41,28% και είχε εκλέξει 4 βουλευτές. Τους Κόνσολα, Υψηλάντη, Ιατρίδη και Παππά. Από εκεί και πέρα, τα ονόματα που ακούγονται είναι του Αντώνη Γιαννικουρή και του Ηλία Τσέρκη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις γυναίκες, με τη νυν πρόεδρο της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου κ. Eφη Χαραλαμποπούλου και την κ. Κατερίνα Εμμανουήλ (Λέρος) να είναι στο προσκήνιο. Aλλες πληροφορίες περιλαμβάνουν και το όνομα της περιφερειακής συμβούλου Νοτίου Αιγαίου ΠΕ Καλύμνου κ. Αναστασίας Γαμπιεράκη (Πάτμος).

» Στον Εβρο η Ν.Δ. είχε πάρει 44,99% και είχε εκλέξει τρεις βουλευτές. Τους Δημοσχάκη, Δερμεντζόπουλο και Κελέτση. Ονόματα που είχαν μπει στο ψηφοδέλτιο ήταν και αυτά των Ελενας Σώκου, Χρυσής Μπαχαρίδου, Παναγιώτη Φαραντάτου.

» Στην Εύβοια η Ν.Δ. είχε πάρει 36,61% και είχε εκλέξει τους Κεδίκογλου, Ζεμπίλη και Πνευματικό. Εκεί το νέο όνομα είναι η Σοφία Νικολάου.

» Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας φαβορί παραμένει ο νυν βουλευτής Κ. Κοντογεώργος.

» Στην Ηλεία η Ν.Δ. είχε λάβει 36,03% και είχε εκλέξει τους Αυγερινοπούλου, Τζαβάρα και Νικολακόπουλο. Ο Τζαβάρας δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο, επιστρέφει ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και τη θέση του διεκδικούν ο Λ. Βαρουξής και ο Λ. Καλάκος.

» Στην Ημαθία η Ν.Δ. είχε πάρει 41,92% και είχε εκλέξει τους Βεσυρόπουλο, Μπαρτζώκα και Τσαβδαρίδη.

» Στο Ηράκλειο με 30,15% βουλευτές είχαν εκλεγεί οι Αυγενάκης και Σενετάκης.

» Στη Θεσπρωτία η Ν.Δ. είχε πάρει 41,14%. Εκεί χάνεται 1 έδρα και η περιφέρεια γίνεται μονοεδρική. Φαβορί είναι ο Β. Γιόγιακας που είχε διαφορά από τη δεύτερη Φίλη Πασχάλη περίπου 8.000 σταυρούς.

» Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. είχε λάβει 35,2% και είχε εκλέξει 7 βουλευτές. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το εάν θα πολιτευτεί ξανά. Η κυρία Λατινοπούλου δεν θα είναι υποψήφια με τη Ν.Δ., όπως και η Μαρία Σπυράκη μετά την περιπέτεια στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί ακούγονται τα ονόματα των Θανάση Εξαδάκτυλου, Αγγελου Χαριστέα (ο ίδιος το έχει διαψεύσει). Υποψήφιοι θα είναι και οι: Νίκος Καραγιαννακίδης, Διαμαντής Γκολιδάκης, Σύνθια Σάπικα, Αφροδίτη Νέστορα, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Παυλίδου, Γιώργος Ορφανός, Γιάννης Παπαγεωργίου, Σωκράτης Δημητριάδης. Από το ψηφοδέλτιο αποσύρεται ο Νίκος Ταχιάος. Η Α’ Θεσσαλονίκης κέρδισε στην απογραφή έδρα.

» Στη Β’ Θεσσαλονίκης οι τρεις βουλευτές: Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Σχεδόν σίγουροι οι: Φάνης Παπάς, Κώστας Γιουτίκας, Γιάννης Καραγιάννης.

» Στα Ιωάννινα η Ν.Δ. είχε λάβει 37,42% και είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές, τους Κώστα Τασούλα, Σταύρο Καλογιάννη, Μαρία Κεφαλά και Γιώργο Αμυρά.

» Στην Καβάλα η Ν.Δ. είχε συγκεντρώσει 42,55% εκλέγοντας τους Παναγιωτόπουλο, Πασχαλίδη και Μακάριο Λαζαρίδη. Εκτός ψηφοδελτίου αυτή τη φορά ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής ύστερα από 30 χρόνια στον βουλευτικό στίβο, καθώς πρόσφατα διορίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, εκτός θα είναι η Βάσω Παπουτσή Μήττα, άτομο από το στενό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.

Νέα είσοδος στο ψηφοδέλτιο είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, η υποψηφιότητα του οποίου έχει «κλειδώσει». Για τη Ν.Δ. έχει συζητηθεί το όνομα της δικηγόρου Αναστασίας Ιωσηφίδου, που ετοιμαζόταν να είναι υποψήφια δήμαρχος Καβάλας, αλλά και το όνομα του σημερινού δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη.

» Στην Καρδίτσα με το 44,91% είχε εκλέξει τους Τσιάρα, Κώτσο και Ασημίνα Σκόνδρα.

» Στην Καστοριά η Ν.Δ. είχε λάβει 50,2% και είχε εκλέξει έναν βουλευτή. Με την απογραφή χάνει έδρα και γίνεται μονοεδρική. Η μάχη θα γίνει μεταξύ του νυν βουλευτή Ζήση Τζακαλάγια και της Μαρίας Αντωνίου.

» Στην Κέρκυρα με 35,14% είχε εκλεγεί ο Στέφανος Γκίκας. Υποψήφιος θα είναι και ο Σπύρος Κορκίδης, ενώ ο έτερος Σπύρος Κλαδάς διεκδικεί την είσοδό του, χωρίς να γνωρίζουμε την τελική έκβαση. Υποψήφια θα είναι και η Μαριλένα Μάστορα.

» Στην Κεφαλλονιά με 37,94% είχε εκλεγεί ο Παναγής Καππάτος.

» Στην Κοζάνη η Ν.Δ. είχε πάρει 39,3% και είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές. Στην Κοζάνη με την απογραφή χάνεται έδρα. Εκτός από τους νυν βουλευτές υποψήφιοι θα είναι και οι Χρόνης Ακριτίδης και Πόπη Σεμερτζίδου.

» Στην Κορινθία η Ν.Δ. είχε πάρει 41,80%. Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα της Μαριλένας Σούκουλη που είχε χάσει την έδρα στο Εκλογοδικείο.

» Στη Λακωνία η Ν.Δ. είχε λάβει 49,91%. Βουλευτές είναι οι Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ενώ ακούγονται και τα ονόματα της ιατρού Ευγενίας Παπαδάκου και του ιατρού Μιχάλη Σταματάκου.

» Στη Λάρισα η Ν.Δ. είχε εκλέξει με το 39,30% τρεις βουλευτές. Τους Χαρακόπουλο, Κέλλα και Μπίζιου. Δύο νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κούρσα με αξιώσεις, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος και η μηχανικός και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου.

» Στο Λασίθι φαβορί είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ενώ στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε πάρει το 38,99%.

» Στη Λευκάδα η Ν.Δ. είχε πάρει 44,37% και είχε εκλέξει τον Θανάση Καββαδά. Εκεί το όνομα που ακούστηκε ήταν του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Α. Κτενά και της Α. Κατωπόδη.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατέχει την έδρα της Λέσβου για την οποία έχει ακουστεί και ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ιάσονα Πιπίνη.

» Για την Πρέβεζα ακούγεται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου του STAR Γιώργου Κολοβάτσιου.

» Στις Σέρρες η Ν.Δ. είχε λάβει 48,4% και είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές, τους Καραμανλή, Αραπατζή, Χατζηβασιλείου και Λεονταρίδη. Και εδώ χάνεται έδρα. Υποψήφια θα είναι η Ιωάννα Μπάτζιου και ο Κ. Βέρρος.

» Στη Μαγνησία η Ν.Δ. είχε λάβει 38,7% και είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές. Και εδώ χάνεται με την απογραφή έδρα ενώ υποψήφιοι εκτός από τους νυν βουλευτές θα είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος, η Κατερίνα Πατσόγιαννη και ο Γιώργος Καλτσόγιαννης.

» Στη Μεσσηνία με το 44,37% η Ν.Δ. είχε εκλέξει τους Σαμαρά, Λαμπρόπουλο, Χρυσομάλλη και Μαντά. Υποψήφιες στις προηγούμενες εκλογές (Πιπίνα Κουμάντου, Παναγιώτα Ντίντα και Νατάσσα Κυριακοπούλου) παραμένουν στην ατζέντα της Ν.Δ., ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

» Στη μονοεδρική της Σάμου είχε εκλεγεί ο γιατρός Χριστόδουλος Στεφανάδης. Υποψήφιος θα είναι πιθανότατα ο πρώην δήμαρχος Κ. Αγγελόπουλος.

» Στη Φθιώτιδα η Ν.Δ. είχε πάρει 43,7% και είχε εκλέξει 4 έδρες. Και εδώ χάνεται έδρα με βάση την απογραφή. Εδώ θα έχει ενδιαφέρον το ντέρμπι Σταικούρα – Οικονόμου που είναι τα φαβορί και τι θα γίνει με την κυρία Μακρή-Θεοδώρου που πήρε τη θέση του Χειμάρα. Υποψήφιος και ο νυν βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς.

» Στα Χανιά η νέα υποψηφιότητα είναι αυτή του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη. Είναι ανιψιός του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη και έχει υπηρετήσει επί εννέα χρόνια τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και πλέον θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

» Στη Χίο η Ν.Δ. είχε εκλέξει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη. Υποψήφιοι φέρονται και οι Μιχαηλίδης και Μπουρνιά.

eleftherostypos.gr