Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του καλωσόρισε την εξέλιξη με Φινλανδία και Σουηδία – «Το ΝΑΤΟ έδειξε αποφασιστικότητα απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ κατά την τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.
Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.
Μητσοτάκης: «Όχι άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ»
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στην Σύνοδο, την ικανοποίησή του για την προοπτική της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλε άφησε αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, δεν επιτρέπονται άλλα πεδία αστάθειας εντός της Συμμαχίας.
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας».
Για τη συμφωνία γύρω από την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είπε: «ΤΘέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας.».
Δείτε βίντεο:
Ερντογάν: Καμία αναφορά για τα ελληνοτουρκικά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Σημειώνεται ότι καμία αναφορά δεν έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη.
Ο Ερντογάν στον ελάχιστο χρόνο στον οποίο μίλησε δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που έθετε στον δημόσιο διάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην τοποθέτηση του ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις αναθεωρητικές του θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά. Έκανε νύξεις για τα της τρομοκρατίας, με αναφορές στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, το PKK κ.ο.κ. Ακόμα, αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με έμφαση στον πληθωρισμό που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την Τουρκία.
Μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης. Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδος. Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με την Σουηδή πρωθυπουργό.
Πηγή: protothema.gr
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 28/03/2022
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «ΑμεΑ σε απόγνωση, λόγω επαναφοράς πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε μέλη τους»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες ΑμεΑ της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου, αγανακτισμένη και εξοργισμένη βρίσκεται η τοπική κοινωνία της πόλης αλλά και Σωματεία Ατόμων με Αναπηρίες, εξαιτίας της ανάλγητης στάσης της Πολιτείας απέναντι σε οικογένειες ΑμεΑ της περιοχής, επαναφέροντας τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Μέσα στη δίνη της ακρίβειας, της εκτόξευσης του πληθωρισμού, των ενεργειακών ανατιμήσεων και της φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας, έρχεται η Πολιτεία, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ανάλγητο πρόσωπό της και επαναφέρει την ψυχοφθόρα διαδικασία των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αδιακρίτως και ανεξαιρέτως ακόμη και για άτομα με αναπηρία. Παρά το γεγονός ότι με τον νόμο Κατσέλη η διαδικασία είχε «παγώσει», ξαναεπανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας για τους περισσότερους των Ελλήνων. Δυστυχώς, από την επαναφορά του νόμου δε γλίτωσαν ούτε τα ΑμεΑ. Άτομα που η ζωή και η τύχη δε στάθηκε γενναιόδωρη απέναντί τους, που αδυνατούν να εργαστούν λόγω της κατάστασής τους, που πολλές φορές με την πενιχρή σύνταξη που λαμβάνουν από το κράτος συντηρούν άνεργα τέκνα, έρχεται τώρα η Πολιτεία να «ξεκολλήσει» από αυτούς το μοναδικό αποκούμπι ζωής: το σπίτι τους. Κι όμως η Πολιτεία, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, με αυτές της τις πρακτικές αντιβαίνει των υποχρεώσεών της. Στο άρθρο 21 αναγράφεται ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνά, ώστε να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πολίτες, να φροντίζει τα άτομα με αναπηρίες και να διασφαλίζει το δικαίωμα της στέγασης των πολιτών. Διερωτάται εύλογα κανείς πού πήγαν όλα τα προαναφερθέντα δικαιώματα; Μήπως θυσιάστηκαν στον βωμό εξυπηρέτησης συμφερόντων τραπεζών και δανειοληπτικού συστήματος; Πάνω από όλα ας πρυτανεύσει η λογική αλλά και η ανθρωπιά. Τα ΑμεΑ ζητούν από την Πολιτεία να επιδείξει ανθρώπινο πρόσωπο και ευαισθησία και να μην προχωρήσει στην ανάλγητη απόφαση περί επαναφοράς των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τους. Ζητούν την προστασία των κατοικιών τους και τον σεβασμό και αναγνώριση του δικαιώματος σε μια ζωή αξιοπρεπή και ανθρώπινη.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ. αρ.4390/5.4.2022 Ερώτηση
Σε απάντηση της υπ. αρ. 4390/5.4.2022 Ερώτησης, που κατέθεσε ο ανωτέρω Βουλευτής, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Tο Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του ότι οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας, δεν είναι οι ίδιες και ότι η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και η παροχή οικονομικών διευκολύνσεων για την περαιτέρω στήριξή τους είναι καταλυτικής σημασίας για τη κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των απρόσμενων εξελίξεων των τελευταίων ετών, ενώ αναδεικνύει την κρατική ευθύνη.
Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ήδη προβεί σε στοχευμένες ενέργειες και πλήθος μέτρων ανακούφισης και διευκόλυνσης των δανειοληπτών, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της ιδιότητας αυτών ως πρωτοφειλετών, συνοφειλετών ή εγγυητών, τόσο στο πλαίσιο των έκτακτων προβλημάτων που ανέκυψαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού ή/και φυσικών καταστροφών, όσο και σε γενικότερη βάση, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης.
Οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν αφορούν στην ανακούφιση και διευκόλυνση των οφειλετών, συμπεριλαμβανομένων και των συνοφειλετών και εγγυητών, που έχουν περιέλθει σε δυσχέρεια αποπληρωμής των χρεών τους, είτε αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) ή αφορούν σε δανειακές υποχρεώσεις έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων (τράπεζες και διαχειριστές δανείων).
Πιο συγκεκριμένα, επί των θεμάτων, που θέτετε στο πρώτο και το δεύτερο εκ των ερωτημάτων σας και που αφορούν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Ι. ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΧΡΕΩΝ, ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ – 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών. Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε ο Νόμος 4738/2020 (ΦΕΚ A’ 207/27-10-2020) σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, ο οποίος:
εναρμονίζει την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019 περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 1132/2017 για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα.
αποτελεί μόνιμο πλαίσιο και εργαλείο αντιμετώπισης του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων (δηλ. δεν έχει έκτακτο / προσωρινό χαρακτήρα και δεν έχει ημερομηνία λήξης).
αντικαθιστά όλα τα υφιστάμενα επιμέρους έκτακτα / προσωρινά εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπήρχαν μέχρι σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός, πτωχευτικός κώδικας κλπ).
διέπει συνολικά τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προς δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ κλπ), τράπεζες, διαχειριστές δανείων (funds, servicers) και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές, εργαζόμενους).
Ο Νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ το 2021 ως εξής:
-από 1η Μαρτίου 2021 ισχύουν οι διατάξεις σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών (μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης) ή τη διαγραφή όλων των οφειλών (μέσω της διαδικασίας πτώχευσης και απαλλαγής οφειλών – 2ης ευκαιρίας) των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ.
-από 1η Ιουνίου 2021 ισχύουν οι διατάξεις σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών (μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού) ή τη διαγραφή όλων των οφειλών (μέσω της διαδικασίας πτώχευσης και απαλλαγής οφειλών – 2ης ευκαιρίας) των φυσικών προσώπων – νοικοκυριών, καθώς και όλων των επιχειρήσεων.
Ειδικά, όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) μπορούν με μια ενιαία αίτηση να ρυθμίσουν συνολικά, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο, τις οφειλές τους:
-προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ / ΔΟΥ) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ) σε έως 240 δόσεις
-προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις.
Βασικό κομμάτι της ρύθμισης οφειλών αποτελεί και η μερική διαγραφή χρέους, αφού ο οφειλέτης που εντάσσεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δύναται να λάβει διαγραφή χρέους:
→ προς το Δημόσιο έως 75% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 95% επί των προσαυξήσεων.
→ προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως
100% επί των τόκων.
Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι κανόνες και προϋποθέσεις, όπως καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:
→ να έχει πραγματική οικονομική αδυναμία, τόσο ο οφειλέτης όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές του
→ η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού παράγει μια αυτόματη ρύθμιση οφειλών, βάσει της αξίας της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του. Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί, δύναται να προβεί και σε μια διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή, με σκοπό τη δημιουργία μιας προσωποποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών.
Επισημαίνεται ότι έχει ληφθεί ειδική νομική πρόνοια, ώστε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, να παρέχεται και η δυνατότητα ρύθμισης δανείων για τα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Μέσω της ρύθμισης των ανωτέρω οφειλών με ευνοϊκό και μακροπρόθεσμο τρόπο επιτυγχάνεται και η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.
Επιπροσθέτως, χορηγείται για 5 έτη Κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη / προσημείωση στην 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τη σύνθεση / μέλη του νοικοκυριού).
Παράλληλα, στο νέο μηχανισμό, έχουν ενσωματωθεί ειδικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Με τις ανωτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών στηρίζονται αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους, τόσο την 1η κατοικία όσο και την επαγγελματική στέγη ή άλλο επαγγελματικό τους ακίνητο, που αντίστοιχα αξιοποιούν.
Εάν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να εξυπηρετήσει μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση οφειλών, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πλήρη διαγραφή όλων των οφειλών, μέσω της διαδικασίας πτώχευσης και απαλλαγής οφειλών, με σκοπό να λάβουν τη 2η ευκαιρία. Σε αυτή την περίπτωση ρευστοποιείται η περιουσία του οφειλέτη, πλην της 1ης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία αποκτάται από έναν ιδιωτικό Φορέα, ο οποίος υποχρεούται να τη μισθώσει πίσω στον οφειλέτη για 12 έτη. Το Κράτος παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης στα ευάλωτα νοικοκυριά, με σκοπό να στηρίξει την κάλυψη των υποχρεώσεων στέγασης και να αποφευχθούν οι εξώσεις. Επίσης, ο Φορέας υποχρεούται να πωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον ανακάμψει οικονομικά, συνεπώς ο οφειλέτης δύναται να επαναποκτήσει την ιδιοκτησία της 1ης κατοικίας του, εντός 12 ετών. Σημειώνεται ότι, σημαντικό εργαλείο στήριξης των αποδεδειγμένα οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας, για το χρονικό διάστημα μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον ανωτέρω Φορέα, αναδεικνύεται και το νέο ενδιάμεσο Πρόγραμμα Κρατικής Στήριξης Πρώτης Κατοικίας Ευάλωτων Νοικοκυριών, το οποίο θεσπίσθηκε δυνάμει του ν. 4916/2022 - βλ. κατωτέρω υπό ΙΙ).
Συνεπώς οι οφειλέτες, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητών, έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν όλα τα χρέη τους και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, μέσω της δυνατότητας ρύθμισης ή απαλλαγής από τις οφειλές τους, όπως προβλέπει ο νέος Νόμος.
Στην ανωτέρω διαδικασία εντάσσονται και οι οφειλές, οι οποίες προέρχονται από δάνεια, τα οποία ελήφθησαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και οι οφειλές σε υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εν συνεχεία ανέλαβε η Ενιαία Εκκαθάριση PQH Α.Ε.
ΙΙ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Με τα α. 13 επ. του ν. 4916/2022 (Α’ 65) εισήχθη Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου με ωφελούμενους ευάλωτους οφειλέτες και για το χρονικό διάστημα μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του ν. 4738/2020 (πρβλ. υπό Ι).
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πρόγραμμα αυτό, το Δημόσιο συνεισφέρει στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή της διαδικασίας εκποίησης της κατοικίας αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης, και έχει τα κάτωθι βασικά χαρακτηριστικά:
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή Κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας - εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια - που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), σύμφωνα με τα οποία:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των
120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Επιπλέον, εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».
Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αναπτύσσεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του Νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
ΙΙΙ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Οι οφειλέτες, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητών, δύνανται να προβαίνουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, αξιοποιώντας τις διατάξεις του Νόμου 4224/2013 για τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών και Διαχειριστών Δανείων, όπως έχει αναθεωρηθεί και ισχύει, δυνάμει της Απόφασης 392/1/31.5.2021 της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 2411/Β/2021). Περιλαμβάνει δανειολήπτες όλων των ειδών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρέμποροι), εταίροι κλπ, με έσοδα / εισόδημα / κύκλο εργασιών έως 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα μιας εξωδικαστικής διαδικασίας ρύθμισης οφειλών των δανειοληπτών απευθείας / διμερώς με την τράπεζα ή διαχειριστή δανείων. Η ρύθμιση αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με την αξία των περιουσιακών στοιχείων και την ικανότητα αποπληρωμής (δηλαδή τα εισοδήματα / έσοδα και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) του οφειλέτη και των συνοφειλετών και εγγυητών του.
Εφόσον οι οφειλέτες τηρούν το συμφωνημένο πλάνο ρύθμισης οφειλών, μπορούν να αποφύγουν μέτρα των πιστωτών εναντίον της περιουσίας τους (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών τους καταθέσεων) και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική τους στέγη ή άλλα επαγγελματικά τους ακίνητα, τα οποία αξιοποιούν.
Στην ανωτέρω διαδικασία εντάσσονται και οι οφειλές σε υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εν συνεχεία ανέλαβε η Ενιαία Εκκαθάριση PQH Α.Ε.
ΙV. ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ
Από το ως άνω θεσμικό και νομικό πλαίσιο προκύπτει ευχερώς ότι υπάρχει στην υπηρεσία κάθε πολίτη με οικονομική αδυναμία, είτε οφειλέτη ή εγγυητή, ένα πλέγμα ρύθμισης οφειλών και προστασίας της κύριας κατοικίας, καθώς και της λοιπής παραγωγικής περιουσίας του. Εφόσον οι πολίτες και οι επιχειρήσεις υπαχθούν στα ανωτέρω εργαλεία διαχείρισης των οφειλών τους αποτρέπονται συναφώς και οι επαπειλούμενοι πλειστηριασμοί.
Επιπρόσθετα, το ως άνω τιθέμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες και στις απρόοπτες μεταβολές συνθηκών. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο (Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την αφερεγγυότητα και Κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών) η ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους του οφειλέτη, όπως η ικανότητα αποπληρωμής του (δηλ. τα εισοδήματα και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης) και η πραγματική / εμπορική αξία της περιουσίας του. Επιπρόσθετα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι παράμετροι οικονομικού χαρακτήρα και για τους συνοφειλέτες και εγγυητές του οφειλέτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι βασική παράμετρο για τη διενέργεια ρύθμισης οφειλής αποτελεί η πραγματική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη (και κατ΄ επέκταση και των συνοφειλετών και εγγυητών του), που πρέπει να αποδεικνύεται με
συγκεκριμένα τεκμήρια. Βάσει των ανωτέρω, γίνεται κατανοητό ότι καθίσταται ανέφικτη η θέσπιση μιας «οριζόντιας» ρύθμισης οφειλών σε μια ομάδα οφειλετών βάσει άλλων χαρακτηριστικών (π.χ. ίδια γεωγραφική περιοχή ή που συνέβησαν τα ίδια συμβάντα ή που εκπονούν το ίδιο επάγγελμα ή που έχουν την ίδια ιδιότητα), τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη ταυτόχρονα την πραγματική οικονομική κατάσταση του κάθε οφειλέτη (και κατ΄ επέκταση και των συνοφειλετών και εγγυητών του). Για το σκοπό αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφειλέτες (δηλ. πρωτοφειλέτες, συνοφειλέτες και εγγυητές), εφόσον έχουν οικονομική αδυναμία, θα πρέπει να προβούν ξεχωριστά ο καθένας τους στη διενέργεια της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών, μέσω της οποίας θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους και να λάβουν την κατάλληλη ρύθμιση οφειλής που αντιστοιχεί στο επίπεδο αδυναμίας τους.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και αλληλεγγύης μετέχει των κρίσιμων εξελίξεων και συμβάλλει με συνέπεια στο έργο του Υπουργείου Οικονομικών, αξιοποιώντας ιδίως την εμπειρία της στη λειτουργία των νομοθετικών εργαλείων ρύθμισης οφειλών, καταθέτοντας τη γνώση της για θεσμική ευελιξία και αντικειμενική αναγνώριση της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών στο πλαίσιο των ρυθμίσεων οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 24/02/2022
Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αιτούνται μέτρων στήριξης από την Πολιτεία»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Δέσμη μέτρων, προς ενίσχυση του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, ζητούν οι επαγγελματίες του ως άνω κλάδου από τους αρμοδίους Υπουργούς. Οι ίδιοι σημειώνουν πως ο εν λόγω κλάδος έχει πληγεί τόσο από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας όσο και από την αναδουλειά, η οποία κυριαρχεί σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές αυξήσεις. Επισημαίνουν ότι η ισχύουσα φορολογία παραμένει ανασταλτικός παράγοντας με αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον κλάδο τους. Οι εν λόγω επαγγελματίες καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου να επιβιώσει ο κλάδος τους. Ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις τους είναι οι κάτωθι:
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που τους αναλογεί, να προβούν στην υιοθέτηση των ως άνω προτάσεων του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και της επιβίωσης του κλάδου τους;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ο Σπήλιος Λιβανός, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, δήλωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης:
"Η υπέρβαση των εμποδίων που εγείρουν τυχοδιωκτικές αντιλήψεις και καιροσκοπικές συμπεριφορές επιβεβαιώνει ότι η Συμμαχία διαθέτει τα αναγκαία αντανακλαστικά.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μαδρίτη που ανοίγουν τον δρόμο για πρόσκληση ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνιστά μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, σε μία συγκυρία κρίσιμη, με νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις.
Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει - από την πρώτη στιγμή - την επικείμενη, διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με δύο ακόμα χώρες- μέλη.
Το νέο στρατηγικό δόγμα που θα υιοθετηθεί σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί την «απάντηση» της Συμμαχίας στην πολυπλοκότητα του τρέχοντος διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.
Η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς Δικαίου αλλά και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα οποία διασφαλίζονται ακόμα περισσότερο, είναι πυξίδα και οδηγός μας."
Ένα κακοστημένο σκηνικό τρομοκράτησης επιχείρησε να στήσει ο υπουργός υγείας, Θ. Πλέυρης, με αφορμή μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησε μια ομάδα υγειονομικών σε αναστολή, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου το απόγευμα, στον δρόμο έξω από την κατοικία του.
Ο κ. Πλεύρης έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, για να “σκηνοθετήσει” με τις δηλώσεις του μια δήθεν “πολιορκία” της κατοικίας του, όπου μέσα βρισκόταν μια δήθεν “τρομοκρατημένη” οικογένεια, από ένα δήθεν “απειλητικό” πλήθος! Όλα αυτά για να ρίξει λάσπη στους πολίτες που οι δικές του αποφάσεις εδώ και 10 μήνες καταδίκασαν σε ανεργία και ανέχεια!
Θα πρέπει να επισημάνουμε στον κ. Υπουργό, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, που βρίσκονται εδώ και 10 μήνες χωρίς εργασία, χωρίς ούτε ένα ευρώ μισθό, πραγματοποίησαν μια ειρηνική διαμαρτυρία σε δημόσιο χώρο (ακόμα και ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του υπουργού δεν παύει να είναι δημόσιος χώρος) όπως έχουν κάθε δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο, ως ελεύθεροι Έλληνες πολίτες!
Μάλλον δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Πλεύρης, ή ίσως το θεωρεί ήσσονος σημασίας. Άλλωστε είναι γνωστή η σχέση του με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ατομικές ελευθερίες. Ο δε σεβασμός που τρέφει προς αυτά, ουσιαστικά ανύπαρκτος.
Ο κ. Πλεύρης, και γενικά η κυβέρνηση -μαριονέτα των ολιγαρχών- της ΝΔ, γνωρίζουν μόνο έναν τρόπο άσκησης εξουσίας: τον αυταρχισμό, τις απειλές και τους εκβιασμούς! Μ’ αυτόν τον τρόπο επέβαλαν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στερώντας από ελεύθερους Έλληνες πολίτες το πιο στοιχειώδες από τα ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα να ορίζουν το ίδιο τους το σώμα!
Στο κακοστημένο αυτό “θεατράκι” του κ. Πλεύρη, βρέθηκαν πρόθυμοι “κλακαδόροι” τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, αλλά και το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, που έσπευσε να καταδικάσει ως “αντιδημοκρατική” τη διαδήλωση των εργαζομένων σε αναστολή. Άξιος ο μισθός τους!
Το ΕΠΑΜ, καταδικάζει τη φασιστική πολιτική που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, πρώτα με αφορμή το δημόσιο χρέος και έπειτα την αντιμετώπιση μιας επιδημίας. Θυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο φασισμός δεν ρίζωσε ποτέ σ’ αυτά τα χώματα και σ’ αυτόν τον λαό. Και αυτός ο λαός είναι που θα δώσει σύντομα και την οριστική καταδίκη τους!
Αθήνα, 29 Ιουνίου 2022
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Μarc που έγινε σε 1.059 νοικοκυριά κατά το χρονικό διάστημα 22 με 25 Ιουνίου, έδειξε ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολούν τους πολίτες.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,8%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2,1%, η Εθνική Δημιουργία με 1,4%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,4%.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι πολίτες εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν τώρα το Φθινόπωρο και όχι την Ανοιξη του 2023, ενώ προτιμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στην ερώτηση τι είδους κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα προκύψει, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (28,3%) εκτιμούν ότι θα αναδειχθεί αυτοδύναμη η ΝΔ.
Σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας δεν θα πρότεινε ως πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, στην πλειοψηφία τους (64,7%) οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν τη στάση αυτή «λάθος».
Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις ανησυχούν με 85,3%, τα εθνικά θέματα με 49,8% και ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σημειώνεται δε ότι σε σχέση με τη προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν τα ποσοστά που δείχνουν την ανησυχία των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά.
Μόλις το 14,5% των πολιτών δηλώνει πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν από τις αυξήσεις των τιμών.
Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες αξιολογούν θετικά την κυβέρνησης, ενώ αρνητικά ή μάλλον αρνητικά αξιολογεί την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 74,5%.
sinidisi.gr