Σάββατο, 2η Μαρτίου 2024  12:57: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022

Σάρωσε στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου η ΔΑΚΕ καταλαμβάνοντας τις  7 από τις 9 έδρες  για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ: 

Πρωτοφανής θρίαμβος της ΔΑΚΕ/ΠΕ Μεσολογγίου, της πρώτης ΔΑΚΕ της Ελλάδας που σφραγίζει την εικοσαετή πρωτοκαθεδρία της με μία ακόμη αυτοδυναμία και μεγάλη αύξηση των ποσοστών της που οδήγησαν στην κατάληψη 7 εδρών από τις 9 για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Το 75% των συναδέλφων τίμησαν τις ξεκάθαρες θέσεις, την αγωνιστικότητα και το έργο όλων των υποψηφίων του ψηφοδελτίου και επέλεξαν δύο από αυτούς ως αντιπροσώπους στην 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Ευχαριστούμε θερμά όσες και όσους μας στήριξαν και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα συμφέροντα του κλάδου και μόνο.

Για αντιπροσώπους στη ΔΟΕ ψήφισαν 300

Έγκυρα: 297

Άκυρα: 2

Λευκά: 1

ΔΑΚΕ: 221                  75%     2 αντιπροσώπους

ΑΣΕ: 42                       14%     1 αντιπρόσωπος

ΑΚΕ: 34                       11%     0 αντιπροσώπους

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου «Κωστής Παλαμάς» ψήφισαν 300

Έγκυρα: 296

Άκυρα: 3

Λευκά: 1

ΔΑΚΕ: 220                  75%     7 έδρες

ΑΣΕ: 44                       15%    1  έδρα

ΑΚΕ: 32                       10%     1 έδρα

agrinionews,gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Με τα καυτά θέματα ξεκίνησε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρίγα

Οι δηλώσεις των Ελλήνων Πράσινων

Με μια ιδιαίτερη ξενάγηση στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, με τις μικρές αλλαγές στην πόλη που αλλάζουν όμως την ποιότητα ζωής και με καυτά θέματα στην ατζέντα, όπως η ενεργειακή κρίση, η φτώχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα θέματα ασφάλειας, η επανασυμφιλίωση κοινωνιών που έχουν διχαστεί, ξεκίνησαν οι εργασίες της 35ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ), στις οποίες συμμετέχουν επίσημα καλεσμένοι η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συν-εκπρόσωπος του νέου κόμματος των Πράσινων και ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην πράσινος Ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχουν πάνω από 450 εκπρόσωποι, για να καθορίσουν τις προτεραιότητες των ευρωπαίων πράσινων για το επόμενο διάστημα καθώς και να εκλέξουν τα μέλη της Επιτροπής που θα οδηγήσουν το ΕΠΚ στις ευρωεκλογές του 2024. 
Την πρώτη μέρα της Συνόδου απασχόλησαν η ενεργειακή κρίση και η ενεργειακή ένδεια στην Ευρώπη καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες που οι πολλαπλές κρίσεις έχουν για τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνία. 

Οι τιμές στην ενέργεια αυξάνουν δραματικά σε ολόκληρη Ευρώπη με την ενεργειακή φτώχεια να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη πρόκληση-απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα στα ακραία κύματα καύσωνα που αναμένεται να έχουμε το καλοκαίρι ή τα νοικοκυριά που έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενεργειακών αναγκών και τροφίμων ή υποχρεώσεων για την εκπαίδευση των παιδιών.

«Πως μπορούμε οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή φτώχεια, να ενδυναμώσουμε την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους πολίτες και να προστατέψουμε την ευημερία που έχει κατακτηθεί τόσα χρόνια τώρα στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας άμεσα μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση; Πως μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις χρησιμοποιώντας τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μετάβαση αλλά με τρόπο που να εστιάζει στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας;» έθεσε τα καυτά ερωτήματα στους συνέδρους η Ελληνίδα, Βούλα Τσέτση, μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν αλλάξει δραματικά, την οικονομική και κοινωνική κρίση, διαδέχθηκε η υγειονομική και οικονομική και τώρα βιώνουμε ταυτόχρονα έναν τρομακτικό πόλεμο στην Ευρώπη, μια βαθιά ενεργειακή κρίση που απειλεί τα νοικοκυριά και την οικονομία καθώς και μια επιταχυνόμενη κλιματική και ίσως μια διατροφική κρίση. Οι Πράσινοι σήμερα συμμετέχουν στην διοίκηση ή στα συμβούλια πολλών πόλεων, σε κοινοβούλια και σε 8 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μάλιστα τον Απρίλιο ανέλαβε στο Μαυροβούνιο ο πρώτος πράσινος πρωθυπουργός. Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι πώς οι Πράσινοι όπου και να βρίσκονται, στο τοπικό ή εθνικό επίπεδο, στην κοινωνία όσο και στα κοινοβούλια θα προωθήσουν αλλαγές με όραμα και ρεαλισμό, με ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή της οικονομίας ώστε να είναι δίκαιη, να μην αφήνει κανένα πίσω, να διασφαλίζει ένα μέλλον για όλους/ες, για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές. Και οι Πράσινοι, παρά τις δυσκολίες της εποχής, φαίνεται ότι εμπνέουν όλο και περισσότερο τις κοινωνίες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και εκτός, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Αυστραλία. Η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και στην Ελλάδα έφτασε» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

«Η εποχή της υποκρισίας πέρασε και η εποχή μας όπου η μια κρίση διαδέχεται την άλλη το έχει κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η οικογένεια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος συζητά τα προβλήματα με αγωνία και αναζητά λύσεις με γνώμονα την κοινωνία και το περιβάλλον αλλά και με αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Αυτό τον ενθουσιασμό τον είδαμε και στην ομιλία του νεοεκλεγέντα πράσινου πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Dritan Abazovic. Όχι άλλος χαμένος χρόνος πια, όχι άλλη υποκρισία για να στηριχθεί ο “πράσινος καπιταλισμός” που επιδιώκεται από τα συστημικά κόμματα στην Ευρώπη. Ο χρόνος έχει τελειώσει.» δήλωσε από τη Ρίγα η Βασιλική Γραμματικογιάννη
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αρχαίοι υμών πρόγονοι σε αντίθεση με τους σημερινούς Έλληνες ήταν πάντα… έτοιμοι για σεξ

Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη έως την Αίγυπτο και την Κίνα, η σεξουαλική επαφή κατείχε ιδιαίτερη θέση. 

Όπως τεκμηριώνεται οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι σε αντίθεση με τους σημερινούς Έλληνες ήταν πάντα…έτοιμοι για σεξ.

Μάλιστα λέγεται πως για να αναχαιτίσουν τα πάθη τους έτρωγαν μαρούλι, το οποίο θεωρείται αντιαφροδισιακό. Ποιο ήταν το μυστικό τους και ήταν πάντα έτοιμοι για σεξ;

Τα αφροδισιακά της φύσης έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης, μια και υπόσχονταν μέγιστες αποδόσεις στο σεξ. Το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό και από την ετυμολογία του όρου «αφροδισιακό» που προέρχεται από την Θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς. Μάλιστα οι Αρχαίοι Έλληνες δεν δίσταζαν να δοκιμάσουν τα βότανα και τις τροφές που ανέβαζαν την λίμπιντο.

Εκτός από το γεγονός ότι είχαν άπλετο ελεύθερο χρόνο η διατροφή τους είχε καταλυτικό ρόλο στην ερωτική τους ζωή.

Το κύριο συστατικό στη διατροφή που δεν ήταν άλλο από το ελαιόλαδο κάνει τους άνδρες… ταύρους στο κρεβάτι. Και αυτό τεκμηριώνεται από επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησε το Ουρολογικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης. Η κατανάλωση ελαιόλαδου μαζί με λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται στις ντομάτες,αυξάνει την ερωτική διάθεση των ανδρών.

Έπιναν αφέψημα μέντας

Λέγεται πως ο Αριστοτέλης είχε συμβουλεύσει το Μέγα Αλέξανδρο να μην αφήνει τους στρατιώτες του να πίνουν τσάι μέντας πριν από τη μάχη, για να αποφεύγουν την ερωτική διέγερση και την επακόλουθη απώλεια των δυνάμεών τους.
Πάντως έχει αποδειχθεί ότι όπως η κανέλα έτσι και η μέντα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος με φυσικό επακόλουθο και την στύση.

Από το διαιτολογίο των αρχαιών ελλήνων δεν έλειπαν οι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια αλλά και τα σύκα. Και οι τρεις αυτές τροφές αυξάνουν τις ερωτικές αντοχές και την λίμπιντο και γενικά θεωρούνται άκρως αφροδισιακά.

Έκαναν γυμναστική

Οι Αρχαίοι Έλληνες καθημερινά γυμνάζονταν καθημερινά στις παλαίστρες.Όπως εξάλλου έχει τεκμηριωθεί σε πρόσφατη ‘έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Depression and Anxiety» τριάντα λεπτά άσκησης βελτιώνουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία.

Δεν είχαν μνημόνιο

Πλειάδα επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι η οικονομική κρίση και το άγχος που αυτή επιφέρει προκαλεί κάθετη πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Να σημειωθεί ότι η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά σε σχέση με το σεξ στον άνδρα.

Δεν κάπνιζαν

Οι Αρχαίοι Έλληνες σε αντίθεση με τους σημερινούς δεν κάπνιζαν. Μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης, τεκμηρίωσε ότι όσοι καπνίζουν έχουν έως και 41% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος δεν εξαλειφόταν, αλλά παρέμενε αναλλοίωτος.

pronews.gr

Του γύρισε την πλάτη!

Φανερά εκνευρισμένος ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ένας απελπισμένος άνεργος στην Κω τον προσέγγισε για να του πει το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει.

Ο συγκεκριμένος βρίσκεται στην ανεργία επί δύο συναπτά έτη και τελεί, όπως και χιλιάδες άλλοι πολίτες, υπό καθεστώς απελπισίας.

Ο άνδρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να λάβει μέτρα και να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί και ότι θα επανέλθει στο θέμα.

Όταν ο άνεργος προσπάθησε «να το συνεχίσει» τότε με πολύ μεγάλο εκνευρισμό (θα λέγαμε ότι έγινε έξαλλος και έβγαζε καπνούς από τ’ αυτιά, όπως φαίνεται και στην απεικόνιση του video) του απάντησε γυρνώντας την πλάτη του «μιλάμε με τον πρόεδρο συνέχεια, βρισκόμαστε σε στενή επαφή  πιο στενή επαφή δεν μπορεί να γίνει».

Την τελευταία φράση την είπε με ιδιαίτερη ένταση χωρίς να έχει πλέον οπτική επαφή με τον άνεργο κτηνοτρόφο.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε καθώς καταστρέφεται η εικόνα της «δυνατής Ελλάδας» που θέλει να παρουσιάζει με την βοήθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Μία εικόνα όπου κανείς δεν έχει προβλήματα και είναι όλοι ευτυχισμένοι….

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

1.- Παρακολουθώντας πρωινές ώρες σήμερα τηλεοπτική ενημέρωση από μεγάλης εμβέλειας κανάλι σε ότι αφορά την ακρίβεια έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα από διακεκριμένο δημοσιογράφο και αναλυτή ότι έχει την λύση κατά της ακρίβειας των καυσίμων να λέει το ανεκδιήγητο. <<Μην βάζετε καύσιμα.>>

2.- Μάλιστα το έλεγε με αυτοπεποίθηση σοφού ανθρώπου και δεν είχε στοιχειώδη περίσκεψη ούτε τον δισταγμό να επικαλεσθεί κάποια ανεπάρκειά του περί τα οικονομικά ή έστω να έλεγε ότι είναι θέμα οικονομικής πολιτικής του αρμοδίου Υπουργού. Στέκομαι λοιπόν και συλλογίζομαι. Είναι με τα καλά του, είναι δυνατόν έτσι κυνικά να προτρέπει τον Έλληνα να μείνει νηστικός με την οικογένειά του να πεθαίνει της πείνας; Μα θα μου πείτε δεν είπε αυτό αλλά να αρνηθούμε την προμήθεια καυσίμων.

3.- Δυστυχώς αυτό είπε για τους παρακάτω λόγους.

α) ο Αθηνοκεντρισμός των πλουσίων δεν μπορεί να κατανοήσει την ένδεια των εργατών, των βιοπαλαιστών και άλλων επαγγελμάτων του μόχθου που το αυτοκίνητό τους δεν είναι εργαλείο διασκέδασης αλλά εργαλείο δουλειάς.

β) η αραιοκατοικημένη Ελληνική Περιφέρεια δεν έχει το πλεονέκτημα της Αθήνας με εναλλακτικές λύσεις πολλών μέσων μαζικής μεταφοράς.

γ) το ανδρόγυνο που κατοικεί στο Αγρίνιο και πάνε να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα, ο ένας κάπου στο Μεσολόγγι και ο άλλος στο Λουτρό Αμφιλοχίας, δεν έχουν κανένα άλλον τρόπο μετακίνησης και ο μισθό του ενός πάει στους φόρους των καυσίμων.

4.- Έρχεται ακολούθως η περιχαρής εξουσία και ανακοινώνει αύξηση εσόδων από τα καύσιμα, με την μέθοδο του φορολογικού ξεζουμίσματος του κάθε είλωτα που έπρεπε να πάει στη δουλειά του.

5.- Παραλογίζονται επομένως οι κύριοι της εξουσίας με τα φερέφωνα του γυάλινου κόσμου τους και κομπορρημονούν επί παντός επιστητού. Έτσι σε περιδίνηση παραλογισμού πραγματοποιούν αλαζονικά εξυπνακίστικο σαλτάρισμα για να μην πω ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΑΡΙΣΜΑ.

Σαν δεν ντρέπονται λέω εγώ.

πηγή φωτο: ieidiseis.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 2

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΡΙΝΙΟΥ

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Νίκος Μωραΐτης της Λαϊκής Συσπείρωσης τοποθετήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο επί του θέματος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2021-2025

Συγκεκριμένα ο κ. Μωραΐτης τόνισε:

Εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ και στη χώρα μας υλοποιούνται από την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, τις Περιφέρειες και τους δήμους ανεξάρτητα αν είναι στη διοίκηση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις, διάφορα “προγράμματα ανάπτυξης” τα οποία αφορούν καθαρά τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο εργαζόμενος λαός βλέπει πως η ζωή του δεν καλυτέρεψε. Η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία μεγάλωσαν.

Οι συνθήκες ζωής χειροτέρεψαν και αποδείχτηκε πως ακόμη και η ζωή του είναι ουσιαστικά απροστάτευτη απέναντι στην πανδημία και στα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) με ευθύνη κυβερνήσεων και Περιφερειακής – Τοπικής Διοίκησης.

Μετά από τόσα προγράμματα που εφαρμόστηκαν εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες αγρότες ξεκληρίστηκαν και πολλοί ακόμα ασφυκτιούν, το ίδιο και επαγγελματίες, ο απασχολούμενος πληθυσμός στον αγροτικό τομέα μειώθηκε δραματικά, η αγροτική παραγωγή μειώθηκε, οι εισαγωγές αυξήθηκαν και επιβαρύνθηκε το εμπορικό ισοζύγιο, πολλές βιομηχανίες έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν με επιδοτήσεις στο εξωτερικό και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία μειώθηκαν από το 20% σε 16%, μια σειρά κοινωνικές ανάγκες έγιναν ακριβό εμπόρευμα και από πολλούς δεν μπορούν να καλυφθούν.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, με απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το newsweek.com ο Πούτιν, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρισκόταν σε εξέλιξη, εισήχθη σε νοσοκομείο για να κάνει ειδική θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε απόπειρα δολοφονίας κατά του Πούτιν τον Μάρτιο.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι εκπροσωπούν τρεις ξεχωριστές υπηρεσίες πληροφοριών, ανησυχούν ότι ο Πούτιν είναι ολοένα και πιο παρανοϊκός για την παραμονή του στην εξουσία.

Και οι τρεις αξιωματούχοι – ένας από το γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Πληροφορίας, ένας απόστρατος ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας – προειδοποιούν ότι η απομόνωση του Ρώσου ηγέτη καθιστά δυσκολότερο για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να αξιολογήσουν με ακρίβεια την κατάσταση του Πούτιν και της υγείας του.

newsbeast.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το πανεπιστήμιο ανήκει σε φοιτητές και καθηγητές, είπε ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ – Σχέδιο για φθηνή στέγη στους νέους – Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε το 2019 πρέπει να συνεχιστεί – Η πατρίδα χρειάζεται μια σωστή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση

Ξαναβρισκόμαστε στο συνέδριο της νεολαίας μας ύστερα από τους αλλεπάλληλους περιορισμούς της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ έτοιμοι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τη νεολαία, ανιχνεύοντας τα ζητήματα της εποχής, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

Σημείωσε ότι στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και προόδου και οι νέοι να κατακτήσουν καλύτερη ζωή και επισήμανε, μεταξύ άλλων: Η ΟΝΝΕΔ μίλησε με τόλμη για πολιτικό φιλελευθερισμό και δικαιώματα. Και μόνη η ΔΑΠ πρόταξε στα πανεπιστήμια την άμιλλα απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω. Ήταν επίσης η ΟΝΝΕΔ και η ΝΔ επέλεξαν την Ευρώπη, κάτι τόσο αυτονόητο σήμερα, όμως στη δική μας εποχή, η τότε Αριστερά θαύμαζε τριτοκοσμικά καθεστώτα. Εμείς είμαστε χωρίς κουκούλες και βαριοπούλες, όπως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε πως ζήτησε από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ να μην αποτελέσει παράρτημα του κόμματος «ούτε και εσείς να είστε φωτοτυπία των μεγαλύτερων στελεχών». Η παράταξη μόνο με την δροσιά της νέας γενιάς ανανεώνεται. Έχετε διπλή αποστολή να μεταφέρετε σε κάθε νέο πολίτη την πολιτική μας και να την εμπλουτίζετε με τα μηνύματα, που εσείς παίρνετε από την κοινωνία προσέθεσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα στο μεταξύ έχει αντιμετωπίσει επάλληλες κρίσεις, όμως η πατρίδα μας δεν ξέφυγε από την πορεία της. «Μέσα από μία παγκόσμια αναστάτωση, την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν τις τελευταίες 10ετίες και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη και αναφέρθηκε ειδικά στη νεολαία για την οποία έγιναν και γίνονται πολλά: Από την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ταχυμεταφορέων έως το πρώτο ένσημο, το νέο ασφαλιστικό. Στους νέους απευθύνεται κυρίως και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Επίσης το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση, αλλά και οι νταντάδες της γειτονιάς.

Όσον αφορά την παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ήδη υπηρετούν στην δημόσια παιδεία μας περισσότεροι από 16.000 νέοι εκπαιδευτικοί «οι πρώτες προσλήψεις εδώ και πάνω από μία 10ετία» και τόνισε: Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών, την οποία «αρνούνται οι αντίπαλοι μας υπονομεύοντας την πολιτική μας».

Το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες, είπε και κάλεσε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». Ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί προσέθεσε.

Περεταίρω ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα ισότητα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια τολμηρή στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πότε το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα την εξάρτηση από τις ουσίες, τη μόρφωση στις φυλακές. Προ ολίγων εβδομάδων είχα βρεθεί στον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης. Τομή που ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Εμείς είμαστε η πραγματική προοδευτική δύναμη, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, πότε λίγοι κρανιοφόροι βαφτίζονται χιλιάδες φοιτητές και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;», κάνοντας λόγο για τρολς που «συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που δεν ισχύει. Ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπονται από το Σύνταγμα, ούτε αυτό δεν γνωρίζουν» τόνισε. Ζήτησε «να είναι συνεχής η επαγρύπνησή μας», «οι συκοφάντες να αποκαλύπτονται αμέσως και οι απαντήσεις μας γρήγορες και καταλυτικές».

Σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πολύπλευρο πρόγραμμά της για τη νεολαία. «Τα ενοίκια ανεβαίνουν, ο πρώτος μισθός δεν αρκεί να τα καλύψει. Χωρίς σπίτι είναι σχεδόν αδύνατο για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε: Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο με όλες τις λύσεις, από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν κλειστά ακίνητα.

Πολιτικές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα και θα υλοποιηθούν στη δεύτερη 4ετία της ΝΔ, προσέθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως προϋπόθεση αυτής της προόδου και συνέχισης του κυβερνητικού έργου είναι η πολιτική ασφάλεια. «Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω. Ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι πέρυσι η χώρα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση από φόρους στον ΟΟΣΑ και φέτος εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, τον Αύγουστο θα ολοκληρώσουμε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και το 2023 να ανακτήσουμε το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

«Είστε η πιο κοσμοπολίτικη από όλες τις γενιές. Μεγαλώσατε σε μια ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη που αναζητούσε να γίνεται καλύτερη», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας και στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Λέμε στους φίλους μας στην Ουκρανία, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, με την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ακόμη συνέχισε λέγοντας πως η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε το 2019 πρέπει να συνεχιστεί και πρόσθεσε πως η πατρίδα χρειάζεται μια σωστή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr

Η Αιτωλοακαρνανία παράγει το 50% της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών με αποτέλεσμα ο τόπος μας να θεωρείται πρωταγωνιστής στη παραγωγή βρώσιμης ελιάς.

Δυστυχώς, η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ επηρεάζει την μεγαλύτερη ελαιοκομική περιοχή της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία. Μέλημα μας λοιπόν, πρέπει να είναι η εμπορική, παραγωγική και ποιοτική κατοχύρωση της ελιάς καλαμών έτσι ώστε να υπάρξουν τα ανάλογα οφέλη για τους παραγωγούς μας.

Συνεπώς, όλοι οι φορείς, εμπορικοί και παραγωγικοί και με τη συνδρομή της πολιτείας πρέπει από κοινού να χαράξουν μια ενιαία στρατηγική που θα δίνει οριστική λύση στα τυχόν αδιέξοδα, αλλά ταυτόχρονα θα θέτει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που πραγματικά αξίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του τόπου μας. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για «τεράστια η ανησυχία των παραγωγών ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας μετά την απόφαση του ΣτΕ» κάνει λόγο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο κείμενο της ερώτησης του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγάλος παραγωγός της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών της χώρας, συμμετέχοντας με ποσοστό 44% στη συνολική εγχώρια παραγωγή. Είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, στηρίζοντας το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής.

Η ελιά Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας διακινείται από το 1930 διεθνώς με την ονομασία Calamata/Kalamata olives. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο το ελληνικό κράτος με το Π.Δ. 221/1979, θωρακίζοντας το ήδη τότε γνωστό brand name “Calamata olives” στις αγορές του εξωτερικού, υποχρέωσε ρητά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να εξάγουν τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών με την ονομασία αυτή.

To 1993, πραγματοποιήθηκε κατοχύρωση του ΠΟΠ με το όνομα “Ελιά Καλαμάτας” / PDO “Elia Kalamatas”, κάτι που σημαίνει προέλευση του προϊόντος, χωρίς να ληφθούν υπ’όψιν οι σοβαρές επιπτώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς και τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις όλης της χώρας που έχουν ως αντικείμενο τις ελιές Καλαμών που δεν προέρχονται από τη Μεσσηνία. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εύκολα αντιληπτό αν ληφθεί υπ’όψιν ότι η παραγωγή ελιάς Καλαμών στη Μεσσηνία δεν ξεπερνά το 0,33% της εγχώριας παραγωγής!

Το 2018 και μετά από μεγάλη αναταραχή που είχε προκληθεί σε παραγωγούς και επιχειρήσεις και στις διεθνείς αγορές εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 331/20735/26.2.2018 Υπουργική Απόφαση που ρύθμιζε το εν λόγω ζήτημα, επιτρέποντας την εξαγωγή των εμπορικών τύπων των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαμών” με την καθιερωμένη και θεσμοθετημένη ονομασία τους “Kalamata Olives” (ανερχόμενες σε άνω των 73.000 τόνων ετησίως), όπως επίσης και την διάθεση χωρίς κανένα πρόβλημα και του εμπορικού τύπου ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” / PDO “Elia Kalamatas” (με την παραγωγή τους να ανέρχεται μόλις σε 277 τόνους ετησίως). Με τον τρόπο αυτό, συνεχίστηκε κανονικά η εξαγωγή ελιάς Καλαμών ως Kalamata olives, όπως επίσης και η εξαγωγή ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας ως PDO “Elia Kalamatas”, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα καμίας πλευράς.

Όπως ωστόσο έγινε γνωστό σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση του 2018, με αποτέλεσμα οι εξαγωγείς της ελιάς Καλαμών να μην μπορούν πια να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamata olives”, μετά από 90 χρόνια συναλλαγών με αυτή την ονομασία!

Οι συνέπειες αναμένονται εφιαλτικές. Με τα νέα δεδομένα, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις της ελιάς Καλαμών -πλην των Μεσσήνιων- οδηγούνται στην καταστροφή, αφού θα αποκλειστούν από τις αγορές του εξωτερικού όπου το προϊόν τους είναι γνωστό με συγκεκριμένη ονομασία. Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’όψιν ότι η εξαγωγή της ελιάς Καλαμών αποφέρει στη χώρα έσοδα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι οικονομικές συνέπειες αγγίζουν όχι μόνο ένα προϊόν κι έναν κλάδο, αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, δίνεται τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε παραγωγούς τρίτων χωρών (Αίγυπτος, Τουρκία, κ.α.) και ιδιαίτερα στις αγορές των τρίτων εισαγωγικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αραβικές χώρες κ.α.), όπου δεν ισχύουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί και όπου εξάγεται περίπου το 40% της ελληνικής παραγωγής. Τούτο διότι οι παραγωγοί των ελαιοπαραγωγικών ανταγωνιστριών χωρών αυτών, εκμεταλλευόμενοι την ελληνική ονομασία, θα μπορούν να εμπορεύονται κανονικά τα προϊόντα τους με την ονομασία “Kalamata olives” χωρίς καμία συνέπεια, ενώ στο ελληνικό προϊόν θα απαγορεύεται να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές με την ονομασία αυτή.

Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και η Τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβάλλεται να αναλάβει άμεσα δράση για την επίλυση του προβλήματος. Ενός προβλήματος στο οποίο έχει συντελέσει το ίδιο το Δημόσιο, οδηγώντας από τη μία τους παραγωγούς επί δεκαετίες σε εξαγωγές με την ονομασία Kalamata olives και από την άλλη προβαίνοντας σε ενέργειες αναγνώρισης ονομασίας προϊόντων χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνυπολογισμό των συνεπειών και των πραγματικών συνθηκών της αγοράς.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την προστασία των παραγωγών της ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι πρώτη πανελλαδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, απέναντι στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ;

Πώς θα αποκατασταθεί η δυνατότητα των Ελλήνων παραγωγών και επιχειρήσεων που εξάγουν ελιά Καλαμών/KALAMATA να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamata olives” στις εξαγωγές τους, όπως πράττουν τα τελευταία 90 χρόνια ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

rinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2