Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  10:45: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός επισκέφτηκε την Τοπική Κοινότητα Καλυβίων για να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται εκεί για την εκμάθηση πληροφορικής σε παιδιά που αδυνατούν για κοινωνικοοικονομικούς λόγους να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα.

Ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι «αξιέπαινες προσπάθειες, όπως αυτή της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων χρειάζονται τη στήριξη όλων μας» και συμπλήρωσε «ελπίζω με τους νέους τους υπολογιστές οι μικρότεροι και μεγαλύτεροι μαθητές, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά και τις δυνατότητες των ΤΠΕ, καθώς και να μάθουν να προστατεύονται από κακόβουλες ενέργειες στον ψηφιακό κόσμο. Για τα παιδιά μας, άλλωστε, οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν μια δεύτερη μητρική γλώσσα».

Ο βουλευτής συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Αναστασίου, τους υπεύθυνους για την υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού έργου Αναστάσιο Φαναριώτη, ερευνητή του ΕΑΠ και Χρήστο Λύγδα, εκπαιδευτικό, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου & Γυμνασίου Καλυβίων, για την προσπάθειά τους αυτή.

livanos kalyvia 10 6 2022

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάφορες ιστορίες και μύθοι έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το μυστήριο τρίγωνο των Βερμούδων, που…φαίνεται να “ευθύνεται” για εξαφανίσεις αεροπλάνων, καραβιών και ανθρώπων.

Το γνωστό τρίγωνο βρίσκεται σε νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ στον Ατλαντικό και συνορεύει με τις Βερμούδες το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, καλύπτοντας μια θαλάσσια περιοχή 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα τελευταία 100 χρόνια, στο διαβόητο τρίγωνο έχει σημειωθεί ένας αξιοσημείωτος αριθμός περίεργων εξαφανίσεων αεροπλάνων, καραβιών και ανθρώπων, που δεν δικαιολογείται από τους κοραλλιογενείς υφάλους που αποτελούσαν ανέκαθεν φόβητρο για τους ναυτικούς.

Αναφορές κάνουν λόγο για πάνω από 100 χαμένα αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή, με τον φόρο σε ανθρώπινες ζωές να ανέρχεται στις 1.000.

Η αμερικανική ακτοφυλακή συνεχίζει ωστόσο να ισχυρίζεται ότι τίποτα το περίεργο δεν συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων και ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποκλίνουν από το κανονικό…

Το 1975, η Mary Margaret Fuller, εκδότρια του περιοδικού “Fate”, επικοινώνησε με τη λονδρέζικη Lloyd’s για στατιστικά ασφαλιστικών καλύψεων σε ατυχήματα που είχαν σημειωθεί στα όρια της περιοχής που ονομαζόταν κοινώς “Τρίγωνο του Διαβόλου”.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Lloyd’s, 428 σκάφη φέρεται να είχαν εξαφανιστεί από από προσώπου γης στην εικοσαετία από το 1955 ως το 1975. Η ίδια εταιρία σημείωνε ωστόσο στο υπόμνημά της ότι η συχνότητα των εξαφανίσεων σκαφών στην περιοχή δεν ήταν αξιοσημείωτα μεγαλύτερη από άλλα μέρη του πλανήτη…

Ο Gian J. Quasar ωστόσο, συγγραφέας του μνημειώδους “Into the Bermuda Triangle: Pursuing the Truth Behind the World’s Greatest Mystery” ισχυρίζεται ότι η Lloyd’s δεν ασφαλίζει μικρά σκάφη, γι’ αυτό και δεν κρατά αρχεία από ιδιωτικά γιοτ και μικρά αεροσκάφη. Στη δική του ΕΡΕΥΝΑ, πιέζοντας για 12 χρόνια(!) την αμερικανική ακτοφυλακή να του αποκαλύψει τα ντοκουμέντα καταγραφής εξαφανίσεων στην περιοχή, ο αριθμός των δηλωμένων ως χαμένων σκαφών ανέρχεται στα 300 σε διάρκεια δύο μόλις ετών.

Πότε και πώς έγινε “μυστηριώδες”

Το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων υπάρχει επισήμως στα καταγραμμένα χρονικά και τα μυαλά των ανθρώπων από την πρώτη προβεβλημένη από τον Τύπο υπόθεση εξαφάνισης του 1945, με τα πέντε αμερικανικά αεροσκάφη που χάθηκαν στην περιοχή. Τροφή στον μύθο των μυστηρίων έδωσε ο ρεπόρτερ E.V.W. Jones, που σχημάτισε μια λίστα από “περίεργες εξαφανίσεις” πλοίων και αεροσκαφών μεταξύ των ακτών της Φλόριντα και των Βερμούδων.

Δύο χρόνια αργότερα, ο George X. Sand θα έγραφε ένα άρθρο για το περιοδικό “Fate”, στο οποίο θα περιέγραφε σκανδαλωδώς μια σειρά από θαλάσσια μυστήρια στην περιοχή, δίνοντας τροφή στον νεοσύστατο μύθο!

Καθώς τα περιστατικά εξαφανίσεων στην περιοχή συσσωρεύονταν (ή αποκτούσαν απλώς μεγαλύτερη δημοσιότητα), η φήμη του Τριγώνου των Βερμούδων εκτοξευόταν, με παρελθόντα ναυάγια να αναλύονται πλέον υπό το πρίσμα του μύθου.

Το 1964, το περιοδικό “Argosy Magazine” θα έδινε στο τρίγωνο το περίφημο όνομά του (“The Deadly Bermuda Triangle” του Vincent Gaddis) και έκτοτε ο θρύλος του μόνο διαπρεπέστερος θα γινόταν.

Όσο ο καιρός περνούσε, ολοένα και περισσότερα άρθρα, βιβλία, ταινίες και “μελέτες” θα εμφανίζονταν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του μύθου και διανθίζοντάς τον με ευφάνταστες θεωρίες από απαγωγές εξωγήινων μέχρι και γιγάντια χταπόδια!

Οι γνωστότερες εξαφανίσεις

Δεν είναι εύκολο να ξεδιαλύνει πλέον κανείς τα χρονικά του

μύθου από τα πραγματικά γεγονότα. Ξακουστό παράδειγμα το πλοίο “Mary Celeste”, που βρέθηκε το 1872 να επιπλέει αμέριμνο και ακυβέρνητο, χωρίς ίχνος ανθρώπινης παρουσίας εντός του. Κι ενώ φιγουράρει ως ένα από τα πλέον διαβόητα ντοκουμέντα για τη δράση του Τριγώνου του Διαβόλου, στην πραγματικότητα το πλοίο βρέθηκε εκατοντάδες μίλια μακριά από το Τρίγωνο…

Το πλοίο «Cyclops» – 1918

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το πλοίο “U.S.S. Cyclops” πήρε την εντολή στις 9 Ιανουαρίου 1918 να καταπλεύσει στη Βραζιλία για ανεφοδιασμό των βρετανικών πλοίων που έπλεαν στον νότιο Ατλαντικό. Το πλοίο, επιστρέφοντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 16 Φεβρουαρίου, έκανε μια μικρή στάση στα νησιά Μπαρμπέιντος στις 3-4 Μαρτίου. Έκτοτε κανείς δεν ξανάκουσε νέα του. Το πλήρωμα και οι 306 επιβάτες του θα εξαφανίζονταν μια και καλή.

Η πτήση 19 – 1945

Η πλέον περίφημη ιστορία εξαφάνισης που μετρά στο ενεργητικό του το Τρίγωνο των Βερμούδων περιλαμβάνει 5 αεροσκάφη του αμερικανικού ναυτικού που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς το 1945.

Η σύνοψη της ιστορίας είναι η εξής: μια καλοκαιρινή μέρα, σε μια περιπολία ρουτίνας, 5 έμπειροι πιλότοι άρχισαν να εκπέμπουν σήματα ότι είχαν χαθεί, οι πυξίδες τους δεν λειτουργούσαν και “όλα πήγαιναν στραβά”. Ήταν η τελευταία φορά που θα έδιναν σημεία ζωής και οι εκτεταμένες ΕΡΕΥΝΕΣ του ναυτικού δεν θα απέδιδαν καρπούς. Όσο για τα δύο υδροπλάνα PBM-5 του ναυτικού που βγήκαν επιτόπου για να ψάξουν τα χαμένα αεροσκάφη της πτήσης 19, το ένα έμελλε να ανατιναχθεί στον αέρα…

Η πτήση NC-16002 – 1948

Στις 28 Δεκεμβρίου 1948, ο κυβερνήτης Robert Lindquist της εμπορικής πτήσης NC-16002 πιλόταρε το επιβατικό του από το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Πλησιάζοντας στο Μαϊάμι, ζήτησε από τον πύργο ελέγχου άδεια προσγείωσης, στην απάντηση ωστόσο του πύργου δεν υπήρξε απόκριση. Το αεροπλάνο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και κανείς δεν το ξαναείδε έκτοτε.

Το “Sulphur Queen” – 1963

Το “S.S. Marine Sulphur Queen” ήταν ένα τάνκερ που μετέφερε 15.000 τόνους θειάφι από το Beaumont του Τέξας στο Norfolk της Βιρτζίνια. Η τελευταία επικοινωνία με το πλοίο έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 1963, με τον καπετάνιο να αναφέρει πληροφορίες ρουτίνας. Το πλοίο δεν θα έφτανε ποτέ στον προορισμό του, ενώ η ακτοφυλακή που βγήκε στο κατόπι του, το μόνο που κατάφερε να βρει ήταν ένα σωσίβιο από το “Sulphur Queen”.

Αεροσκάφος 680 – 1965

Σε μια ξάστερη νύχτα του 1965, το έμπειρο πλήρωμα του αεροσκάφους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας [440η Πτέρυγα Μάχης] ταξίδευε από το Μιλγουόκι στις Μπαχάμες. Στην επικοινωνία πιλότου και πύργου ελέγχου δεν αναφέρθηκε τίποτα ανησυχητικό, το αεροσκάφος θα χανόταν ωστόσο στους αιθέρες και δεν θα έφτανε ποτέ στις Μπαχάμες. Καμία εξήγηση δεν δόθηκε ποτέ για την εξαφάνιση του Αεροσκάφους 680.

pronews.gr

Σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας – Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν – «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο»

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέκρινε την Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης ότι «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Για τη δημιουργία βιομηχανικής φυλακής στο Αγρίνιο μίλησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης στη συνεδρίαση (09.06.22) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι βρίσκεται σε διαδικασία χωροθέτησης η δημιουργία σωφρονιστικών καταστημάτων σε Χαλκίδα και Ιωάννινα ενώ γίνεται καταγραφή και σε άλλες περιοχές όπως το Αγρίνιο και η Κέρκυρα. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες, όπως είπε, υπάρχει ο χώρος και μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παράσχει τουλάχιστον το γήπεδο και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν φυλακές που να έχουν σχέση και με το περιβάλλον της κάθε περιοχής.

Το Αγρίνιο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει σχέση με την αγροτική παραγωγή σημείωσε απευθυνόμενος στον βουλευτή της Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη και έκανε λόγο για ενδεχόμενη λειτουργία κάποιου τύπου αγροτικής φυλακής. Ο βουλευτής υπενθύμισε με την ευκαιρία στο γ.γ. ότι έχει χωροθετηθεί στο Αγρίνιο βιομηχανική φυλακή εξηγώντας ότι πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, “Έχει παραχωρηθεί (σ.σ. έκταση) από το Δήμο Αγρινίου, μπορούμε όντως να προχωρήσουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά για μια βιομηχανική φυλακή που δεν έχουμε μέχρι τώρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τη συνεδρίαση:

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο το Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Αγρινίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8/6/2022 στα γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Αγρίνιο η Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Τμήματος Αγρινίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με θέμα την εκλογή προέδρου και μελών του Συμβουλίου, όπως προβλεπόταν μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών της 29ης Μαΐου.

Από την Γενική Συνέλευση προέκυψε το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο για το Περιφερειακό Τμήμα Αγρινίου του Ε.Ε.Σ.

Πρόεδρος: Μπόκας Κωνσταντίνος

Αντιπρόεδρος: Σταθόπουλος Ευθύμιος

Γραμματέας: Αλεξοπούλου – Γεωργιάδη Δέσποινα

Ταμίας: Ζαμπάρα Ελένη

Μέλη: Ζαφείρης Δημήτριος, Μήτσου Πηνελόπη, Παπακωνσταντίνου Σοφία, Τριανταφύλλου Ειρήνη, Σκεντέρη Ναυσικά

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μετέχει στην «Ομάδα υψηλού επιπέδου» και στο επταμελές ευρωπαϊκό γνωμοδοτικό όργανο – Στην Επιτροπή Σοφών μετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη

Ουσιαστικό ρόλο και λόγο αποκτά η Ελλάδα στην «Ομάδα υψηλού επιπέδου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς στο 7μελες ευρωπαϊκό γνωμοδοτικό όργανο θα συμμετέχει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ορίστηκε μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group) που θα εισηγηθεί σχετικά με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθώντας τους καταστατικούς σκοπούς του και τις ευρωπαϊκές αξίες, μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Οργανισμό, αλλά και την εκ μέρους της καταγγελία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου έγινε μετά την αποδοχή της πρότασης που του έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέχει στην Επιτροπή Υπουργών και είναι αρμόδιος για τα θέματα του Συμβουλίου του Ευρώπης και ο Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασε την ελληνική πρόταση στη Γενική Γραμματέα.

Η επιτροπή απαρτίζεται από πρόσωπα υψηλού κύρους

Στην ομάδα υψηλού επιπέδου μετέχουν εκτός από τον κ. Βενιζέλο, οι πρώην Πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίκοβα, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν Σορέιντε και ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ανδόρας Ζοζέπ Νταλερές Κοντίνα. Η ομάδα συγκροτήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τον επιφανέστερο οργανισμό υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στον οποίο μετέχουν συνολικά 46 κράτη, ενώ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και με πολλές χώρες εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: protothema.gr