Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 17:58

Μητσοτάκης: «Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους», είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του καλωσόρισε την εξέλιξη με Φινλανδία και Σουηδία – «Το ΝΑΤΟ έδειξε αποφασιστικότητα απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ κατά την τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Μητσοτάκης: «Όχι άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ»

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στην Σύνοδο, την ικανοποίησή του για την προοπτική της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλε άφησε αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, δεν επιτρέπονται άλλα πεδία αστάθειας εντός της Συμμαχίας.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας».

Για τη συμφωνία γύρω από την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είπε: «ΤΘέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας.».

Δείτε βίντεο:

Ερντογάν: Καμία αναφορά για τα ελληνοτουρκικά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι καμία αναφορά δεν έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Ο Ερντογάν στον ελάχιστο χρόνο στον οποίο μίλησε δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που έθετε στον δημόσιο διάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τοποθέτηση του ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις αναθεωρητικές του θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά. Έκανε νύξεις για τα της τρομοκρατίας, με αναφορές στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, το PKK κ.ο.κ. Ακόμα, αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με έμφαση στον πληθωρισμό που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης. Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδος. Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με την Σουηδή πρωθυπουργό.

Πηγή: protothema.gr