Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:57: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022

Γράφει ο  Άκης Ροδίτης

Στην απόηχο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, τα αποτελέσματα δείχνουν ένα κατατεμαχισμένο κοινοβούλιο και καθιστούν επιτακτική για την κυβέρνηση, όχι μόνο την εξεύρεση συμμάχων, αλλά και την αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει τους Γάλλους πολίτες. Μια συνθήκη που απειλεί τις διεθνείς ισορροπίες με κίνδυνο να επηρεάσει το ρόλο του Μακρόν στο ρωσοουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στα ελληνοτουρκικά.

Στην Ελλάδα οι ιδεοληπτικοί αριστεριστές μιλάνε για το «τέλος της αστικής δημοκρατίας» nο.3678ΧΧΧ, οι υποσυνείδητα φιλοοθωμανοί «πουτινοτσολιάδες» το γλεντάνε, γιατί η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει ένα σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία, ενώ οι περισσότεροι που σχολιάζουν, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει Γάλλος πρόεδρος που να διάγει τη δεύτερη θητεία του και να διατηρεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών.

Οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας δείχνουν το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι δυτικές δημοκρατίες από τις εξ ανατολών χειραγωγούμενες δυνάμεις του λαϊκισμού. Και
φυσικά ο μεγάλος κίνδυνος που διαφαίνεται στον ορίζοντα δεν είναι άλλος από τις αμερικανικές εκλογές, με τις ορδές των «τραμπιστών» να βρίσκονται σε θέση μάχης για την ανακατάληψη της εξουσίας.

Οι εκλογές αυτές όμως καταδεικνύουν και την προβληματική της «δυαρχίας» που καθιερώνει το γαλλικό ημιπροεδρικό πολίτευμα. Πολύ περισσότερο σε εποχές φρενήρους λαϊκισμού με την ρωσική υβριδική επίθεση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο να βρίσκεται στην κορύφωσή της. Κάντε μια απλή αντιπαραβολή των δυο πολιτευμάτων και κατ’ αντιστοιχία με το γαλλικό προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αν είχε θεσμοθετηθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τους ίδιους ψηφοφόρους που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό, για δεύτερη φορά, με τις τράπεζες κλειστές και με τους ίδιους να ξεροσταλιάζουν στις ουρές των ΑΤΜ για λίγα ευρώ. Γιατί δυστυχώς, οι πεποιθήσεις που διαμορφώνονται εκτός πραγματικότητας και εκτός των κανόνων της λογικής, είναι απρόσβλητες και από τη λογική και από την πραγματικότητα.

Η άμεση εκλογή Προέδρου από το λαό σε αντικατάσταση του άρθρου 30 του Συντάγματος που ορίζει την εκλογή του από τη Βουλή, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί κατά καιρούς το δημόσιο διάλογο, τους συνταγματικούς επιστήμονες και τον πολιτικό κόσμο, παρότι αυτό δεν συναντάται συχνά στα προεδρευόμενα πολιτεύματα. Το θέμα συζητήθηκε κάποια
στιγμή στη διάρκεια των εργασιών της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος και ευτυχώς το άρθρο 1 της επίμαχης διάταξης δεν κρίθηκε αναθεωρητέο.

Οι υποστηρικτές της πρότασης προβάλλουν συνήθως τα επιχειρήματα της «αμεσοδημοκρατίας» και της «λαϊκής νομιμοποίησης», προκειμένου ο Πρόεδρος να μπορεί να παρεμβαίνει δυναμικότερα έχοντας ρόλο «θεσμικού αντίβαρου». Η ανάδειξη όμως του αρχηγού του κράτους από το εκλογικό σώμα ελλοχεύει τον κίνδυνο της αλλοίωσης της μορφής του πολιτεύματος μέσω μιας άτυπης «δυαρχίας» η οποία προϊόντος του χρόνου θα οδηγούσε σε διεύρυνση των εξουσιών του θεσμού και θα πολλαπλασίαζε τους κινδύνους ακυβερνησίας στην περίπτωση που ο Πρόεδρος εκλέγονταν από τους ψηφοφόρους διαφορετικής πολιτικής παράταξης από αυτή που εξέλεξε την κυβέρνηση. Κατά παρόμοιο τρόπο, ο Μανουέλ Μακρόν διαθέτει την εξουσία του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας χωρίς να διαθέτει τη νομοθετική ευχέρεια, λόγω της σχετικής πλειοψηφίας που εξασφάλισε στη βουλή. Βρίσκεται δηλαδή αντιμέτωπος με την παραφωνία να έχει νομιμοποίηση από το λαό ως πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας και ταυτοχρόνως να την στερείται στο κοινοβούλιο.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει, είναι ότι με τη διαδικασία της άμεσης εκλογής του Προέδρου από το λαό δημιουργείται εκλογική σύγκρουση. Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα ο ρόλος του είναι λιτός, ουδέτερος και ενωτικός και η αποστολή του είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας. Η «λαϊκή νομιμοποίηση» που θα προέκυπτε, θα ήταν το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης και όχι της πολιτικής συναίνεσης που ορίζει η συνταγματική αποστολή του.

Η θεσμοθέτηση της άμεσης εκλογής του θα δημιουργούσε ακόμα ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών στρατοπέδων αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων που θα υποστήριζαν διαφορετικούς υποψήφιους. Κυρίως όμως θα υπήρχε ο κίνδυνος της απονομιμοποίησης της εκάστοτε κυβέρνηση και της δημιουργίας συνθηκών ακυβερνησίας. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήκει σε αντίπαλο πολιτικό κόμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν πολιτικό της αντίπαλο υπό συνθήκες ασυνεννοησίας. Στην περίπτωση δε που αποφεύγει τις βουλευτικές εκλογές και ο δικός της υποψήφιοςΠρόεδρος δεν καταφέρει να εκλεγεί, τότε καθίσταται αυτομάτως κυβέρνηση με πρόβλημα νομιμοποίησης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών απευθύνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος κάνοντας λόγο για αποκλεισμό της ορεινής Ναυπακτίας λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης :
Η Ορεινή Ναυπακτία διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, το οδικό της δίκτυο, χαρακτηρίζεται από επικινδυνότητα και μεγάλα προβλήματα κατά τόπους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βιώνουν τον αποκλεισμό αλλά και να υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκτενή σημεία της Ορεινής Ναυπακτίας που δεν έχουν ποτέ ασφαλτοστρωθεί. Συγκεκριμένα οι διαδρομές Πέρκος – Περίστα μήκους 3,5 χλμ, Κλεπά-Λειβαδάκι μήκους 3,5 χλμ , Κλεπά – Δενδροχώρι μήκους 5 χλμ, Καλλονή – Κριάτσι μήκους 6 χλμ. Τα σημεία αυτά παραμένουν εδώ και δεκαετίες στην ίδια κατάσταση. Κάτοικοι και επισκέπτες μεταβαίνουν στις κοινότητες αυτές μετ’εμποδίων, ιδίως δε τους χειμερινούς μήνες η κατάσταση είναι εφιαλτική και οι συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για κάθε διερχόμενο.

Επίσης οι κατευθυνόμενοι στις κοινότητες Καλλονής, Κυδωνιάς, Γραμμένης Οξυάς, Λεύκας και Μανδρινής χρησιμοποιούν αναγκαστικά το οδικό δίκτυο της Φωκίδας ή της Φθιώτιδας για να πλησιάσουν στην περιοχή, το οποίο μάλιστα είναι παλαιό και επικίνδυνο. Να σημειωθεί επίσης ότι από παλαιότερες κατολισθήσεις στα χωριά Κλεπά και Περίστα υπάρχουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών, ενώ η κατολίσθηση στην Ποκίστα που οδήγησε στην αποκοπή της Δυτικής Ναυπακτίας, είναι σήμερα σε εξέλιξη και οι κάτοικοι περιμένουν την ολοκλήρωση των έργων το συντομότερο δυνατόν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και εμπλοκή στη γραφειοκρατία.

Τέλος, η επικοινωνία των Δημοτικών Ενοτήτων Αποδοτίας και Πυλλήνης, αν και γειτονικές μεταξύ τους γίνεται σήμερα μόνο μέσω Ναυπάκτου. Ο αγροτικός δρόμος που συνδέει την Κοινότητα της Κεντρικής με την Αγία Κυριακή, θα μπορούσε να βελτιωθεί και να αξιοποιηθεί για την οδική σύνδεση των δύο ορεινών τουριστικών περιοχών, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την περιοχή. Ωστόσο έως και σήμερα, καμία ενέργεια δεν έχει προγραμματισθεί από τα αρμόδια Υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα ανωτέρω χρονίζοντα προβλήματα του οδικού δικτύου της Ναυπακτίας, ήρθε να προστεθεί τον Δεκέμβρη του 2021 η σοβαρή κατολίσθηση και καθίζηση στο δίκτυο που συνδέει την Άνω Χώρα και την Αμπελακιώτισσα κατόπιν της κακοκαιρίας της 11/12/2021, με αποτέλεσμα την αποκοπή του δρόμου και την απαγόρευση διέλευσης των οχημάτων. Μάλιστα, σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από το ΙΓΜΕ πέντε περίπου μήνες μετά την καταστροφή, διαπιστώθηκε ότι τίθεται ζήτημα νέας χάραξης του δρόμου.

Τα προβλήματα για την τοπική κοινωνία και οικονομία είναι αλυσιδωτά. Η κοινότητα της Αμπελακιώτισσας βρίσκεται πλέον αποκομμένη. Οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και η Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας που συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα, βρίσκονται πλέον σε απομόνωση. Η μετάβαση στην Αμπελακιώτισσα πραγματοποιείται αναγκαστικά μέσω Ελευθέριανης-Πόδου, μια διαδρομή δύσκολη, μέσα από δασική οδό, της οποίας ένα σημαντικό μέρος, μήκους περί των 10 χλμ παραμένει χωματόδρομος και δεν έχει στρωθεί ούτε καν με χαλίκι, παρότι στο παρελθόν είχε ανατεθεί σε εργολάβο. Ο συγκεκριμένος άξονας είναι κακής ποιότητας και με την πρώτη βροχόπτωση γίνεται λασπώδης, αδύνατον να διασχιστεί ακόμα και με οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Την ίδια στιγμή, η Αμπελακιώτισσα παραμένει αποκλεισμένη και προς Περδικόβρυση, καθώς στο οδικό δίκτυο που συνδέει τις δύο κοινότητες, ένα μέρος του έως και σήμερα δεν έχει ασφαλτοστρωθεί παρότι έχει ενταχθεί στο έργο “Βελτίωση οδών πρόσβασης σε Ιερές Μονές και Προσκυνηματικούς χώρους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας” χωρίς το έργο να εκτελεστεί, ενώ το υπόλοιπο μέρος, παρότι έχει ασφαλτοστρωθεί, παρουσιάζει κατολισθήσεις και καθιζήσεις όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και η κυκλοφορία διακόπτεται, καθιζήσεις άλλωστε που συνεχίζουν και στο δίκτυο προς Κρυονέρια.

Τα προβλήματα από την κατολίσθηση στο Τμήμα Αμπελακιώτισσα – Άνω Χώρα επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, σε όλες τις γειτονικές κοινότητες. Τούτο διότι έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό γειτονικών και σε μεγάλο βαθμό αλληλεξαρτώμενων περιοχών. Η Αμπελακιώτισσα, αλλά και οι κοινότητες του Πόδου, της Ελευθέριανης, της Χόμορης κ.ά. είναι πλέον αποκομμένες από την κοντινή Άνω Χώρα και τις υποδομές της, τόσο σε επίπεδο προμήθειας αναγκαίων αγαθών, επαφής με επιχειρήσεις και υπηρεσίες και εξυπηρέτησής τους από το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κοινότητες αυτές, οποιοσδήποτε χρειαστεί ιατρική βοήθεια θα μεταφερθεί πλέον αναγκαστικά στη Ναύπακτο σε απόσταση 60 και άνω χιλιομέτρων κι όχι στην διπλανή Άνω Χώρα όπου λειτουργεί Κέντρο Υγείας. Το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας που απείχε από τις κοινότητες αυτές περί τα 15 λεπτά, πλέον απέχει άνω της 1,5 ώρας – όσο δηλαδή περίπου απέχει και η Ναύπακτος. Γίνεται συνεπώς εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής.

Ταυτόχρονα, μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατολίσθηση και στην τοπική οικονομία και ιδίως στον κλάδο του τουρισμού, καθώς οι γειτονικές αυτές κοινότητες αποτελούσαν μέχρι πρότινος πόλο έλξης για τους επισκέπτες που ανακάλυπταν τις γύρω περιοχές, τη φύση, την μοναδικής ομορφιάς Ευηνολίμνη. Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, οι επισκέπτες καλούνται να περιοριστούν στα όρια της κοινότητας και της ξενοδοχειακής μονάδας που επισκέπτονται, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την επίσκεψή τους στην περιοχή.

Απέναντι στα συσσωρευμένα αυτά προβλήματα, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Ορεινής Ναυπακτίας έχουν εισπράξει την αδράνεια της Πολιτείας. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχουν προγραμματισθεί έργα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην Αμπελακιώτισσα, αλλά και για τη βελτίωση των οδικών αξόνων της Ορεινής Ναυπακτίας που παραμένουν επί δεκαετίες σε τραγική κατάσταση και την αποκατάσταση των κατολισθήσεων και των ζημιών στις υποδομές.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην κοινότητα της Αμπελακιώτισσας μέσω Άνω Χώρας, η οποία έχει αποκοπεί μετά την κατολίσθηση του Δεκεμβρίου 2021, σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με ποια χρηματοδότηση;
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την βελτίωση της οδού πρόσβασης στην Αμπελακιώτισσα μέσω Ελευθέριανης-Πόδου, ένα σημαντικό μέρος της οποίας βρίσκεται σήμερα σε κακή κατάσταση και η οποία αν και δασική οδός αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόσβαση για την Αμπελακιώτισσα;
Ποια έργα ασφαλτόστρωσης έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν στην Ορεινή Ναυπακτία; Πώς θα αντιμετωπισθούν τα χρόνια προβλήματα της Ορεινής Ναυπακτίας όπου μεγάλα τμήματα παραμένουν χωρίς ασφαλτόστρωση;
Πότε θα ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του εναπομείναντος χωμάτινου τμήματος στο δίκτυο που συνδέει την Αμπελακιώτισσα με την Περδικόβρυση; Υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση των προβλημάτων και των καθιζήσεων του δικτύου Αμπελακιώτισσα-Περδικόβρυση και Κρυονέρια -Κάτω Χώρα;
Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών σε Κλεπά και Περίστα που παραμένουν σε εκκρεμότητα επί χρόνια;
Υπάρχει σχεδιασμός για τη σύνδεση των Δημοτικών Ενοτήτων Αποδοτίας και Πυλλήνης μέσω της βελτίωσης του αγροτικού δρόμου που συνδέει σήμερα την Κεντρική με την Αγία Κυριακή

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες», δηλαδή οι ετήσιες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των 300 βουλευτών που απαρτίζουν τη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, δημοσιεύτηκαν και τα στοιχεία άλλων προσώπων όπως ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιφερειάρχες καιδήμαρχοι, μέλη της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που είχαν κατατεθεί από πέρυσι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλήςαφορούν την οικονομική χρήση του 2020, συνολικά ανέρχονται σε 1.068.

Δείτε τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων της Αιτωλοακαρνανίας:

ΕπώνυμοΌνομαΔήλωση
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Δήλωση
ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δήλωση
ΓΚΙΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δήλωση
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δήλωση
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δήλωση
ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δήλωση
ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δήλωση
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Δήλωση
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δήλωση
ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΝΑΓ Δήλωση
ΛΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤ Δήλωση
ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δήλωση
ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δήλωση
ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δήλωση
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δήλωση
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δήλωση
ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ Δήλωση
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δήλωση
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Δήλωση
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Δήλωση
ΓΑΛΟΥΝΗΣ  ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ Δήλωση
 ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δήλωση

agrinioculture.gr

 

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους 54 βουλευτές του κόμματος, για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί αδιάφορη το τσουνάμι πλειστηριασμών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, ακόμα και σε πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών με χαμηλές οφειλές». Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως, «όχι μόνο δεν προστάτευσε τους ευάλωτους δανειολήπτες απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, αλλά συνέδεσε και την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Αλλά αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων εις βάρος της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και τώρα που το πάρτι της «Μαξίμου ΑΕ» φτάνει προς ο τέλος του, θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ», τόνισε.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί αδιάφορη, το τσουνάμι πλειστηριασμών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, ακόμα και σε πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών με χαμηλές οφειλές.

Μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας ζει και πάλι με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν προστάτευσε τους ευάλωτους δανειολήπτες απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, αλλά συνέδεσε και την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αλλά αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων εις βάρος της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και τώρα που το πάρτι της «Μαξίμου ΑΕ» φτάνει προς ο τέλος του, θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ.

Γι’ αυτό, με ερώτησή μας προς τους αρμόδιους υπουργούς, 55 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών»

Το ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούν τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Μια μεγάλη μερίδα πολιτών, στη χώρα μας, να ζει διαρκώς με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

Μετά από δύο χρόνια ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, λόγω πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, με υπέρογκες ανατιμήσεις τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας σε σημείο μάλιστα τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιοπορισμού. Εξυπακούεται ότι η οικονομική δυσπραγία συμπαρασύρει και την αδυναμία τους στις δαπάνες στέγασης. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν τους καθιστά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από την άλλη πλευρά, μετά την μαζική ανάθεση διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων σε Funds (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων), οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνομιλητές οι οποίοι προκειμένου να μειώσουν το χρόνο αποεπένδυσης, προσφεύγουν στη ρευστοποίηση, πιεζόμενοι μάλιστα τα τελευταία έτη και από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο σχέδιο «Ηρακλής».

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η πορεία των πλειστηριασμών συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την είσπραξη των κονδυλίων του ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι η ρευστοποίηση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εδώ και πολύ καιρό, κινδυνεύουν με άμεση απώλεια της περιουσίας τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που η αδυναμία αυτή είναι αυταπόδεικτη.

Προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας χαμηλοσυνταξιούχου δανειολήπτριας, η οποία βρέθηκε απέναντι στα τοκογλυφικά επιτόκια, για ένα χρέος 15.000 ευρώ σε κάρτες, κινδυνεύοντας, με εκπλειστηριασμό της μοναδικής της κατοικίας.

Επειδή ο Πρωθυπουργός της χώρας εγγυόταν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επειδή, αν και η κυβέρνηση όφειλε να προστατεύσει την α κατοικία των πολιτών, απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά συνέδεσε την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Επειδή το πρόβλημα αφορά και εκατομμύρια άλλους Έλληνες πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Με ποιον τρόπο θα προστατεύσετε από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτους δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν χρέη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος

Βαγενά Αννα

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπεκ Χουσεϊν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού(Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα (Δώρα)

Τσίπρας Γεώργιος

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έστειλε συμβασιούχους γεωπόνους σε όλους τους Νομούς της Ελλάδας για να εκτιμήσουν τις ζημιές από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, πλην της Αιτωλοακαρνανίας. Ούτε έναν στην Αιτωλοακαρνανία!», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος το οποίο χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες».

Η δήλωση του κ. Βαρεμένου:

Γιώργος Βαρεμένος: Γιατί κε Λυκουρέντζο;

Είναι σκανδαλώδες! Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έστειλε συμβασιούχους γεωπόνους σε όλους τους Νομούς της Ελλάδας για να εκτιμήσουν τις ζημιές από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, πλην της Αιτωλοακαρνανίας. Ούτε έναν στην Αιτωλοακαρνανία!

Γιατί κε Λυκουρέντζο; Τί κάναμε; Σε τί φταίξαμε και μας αντιμετωπίζετε απαξιωτικά; Την ίδια ώρα, ο εδώ υπεύθυνος του ΕΛΓΑ έστειλε έναν μεγάλο αριθμό γεωπόνων να βοηθήσουν σε άλλους Νομούς. Θεάρεστη ενέργεια, αρκεί να μην είχε ξεμείνει η Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να περιμένουν μάταια για την εκτίμηση των ζημιών και να τους λένε οι αρμόδιοι να αφήσουν τους καρπούς στα δένδρα “μέχρι να” και “όταν”….

Να πληγούν, δηλαδή, και τα δένδρα τους από μικρόβια και η ζημιά να είναι διπλή. Την στιγμή που έχουν πληρώσει και τις συνδρομές τους και τα εκτιμητικά. Δεν έχουν όμως καμμία εκτίμηση στον ΕΛΓΑ, ο οποίος κάπως έτσι κατέληξε κακόφημος στα μάτια των παραγωγών, που όταν τον χρειάζονται για να μην πάνε στράφι οι επενδύσεις τους σε προϊόντα που είναι και εξαγώγιμα, περιμένουν απλώς στο ακουστικό τους….

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Νομαρχιακής  Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας, η πρώτη συνεδρίαση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, όπου και συγκροτήθηκε σε σώμα.

Κατά τη διαδικασία, εξελέγησαν:

  • ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ζήσιμος Γιώργος  
  • ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: Σαμαράς Διονύσης
  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΜΕ: Ζήσιμος Γιώργος, Κατσινούλα Δήμητρα Μαρία και Καλημέρη Ιωάννα
  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Σαξάμη Γεωργία, Γιαννακόπουλος Δημήτρης, Τσακάλης Κωνσταντίνος, Λαγός Διονύσης 
  • ΜΕΛΗ:  Καλατζής Ανδρέας, Παππά Γεωργούλα, Αλεξόπουλος Ιωάννης, Αθανασιάδης Λεωνίδας και Ζωιτάκης Χρήστος

Παρόντα στη διαδικασία ήταν τα μέλη της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κούκη Ακριβή, Καπώνης Δημοσθένης και Χουτας Νίκος.

Στην επόμενη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί και το πλάνο δράσης καθώς και  οι υπεύθυνοι πολιτικών τομέων του οργάνου.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επέστρεψε για να γίνει πρωταγωνιστής στην πολιτική  ζωή του τόπου και είναι έτοιμο να γίνει ξανά η φωνή της τοπικής κοινωνίας και να χτίσει πάλι σχέσεις  εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ενωμένοι, μαζί με τον Πρόεδρο μας Νίκο Ανδρουλάκη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης», καταλήγει η σχετική ενημέρωση.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ