Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  11:29: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022

Με το φόβο ενός σοβαρού συμβάντος προχωρά η αντιπυρική περίοδος. Μεγάλα προβλήματα ανέδειξε η περιοδεία του ΚΚΕ στην ΠΥ και το Δασαρχείο

Με το φόβο να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον και την λαϊκή περιουσία, έχει ξεκινήσει για σχεδόν δύο μήνες τώρα, η αντιπυρική περίοδος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Αγρίνιο και το Δασαρχείο της πόλης, ζητήματα που αναδείχθηκαν σε χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Καρναβιά, μέλος του ΤΓ και δημοτικό σύμβουλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Στην περιοδεία που ξεκίνησε απ’ την Πυροσβεστική και στις συναντήσεις τόσο με τον Διοικητή, αντιπύραρχο, Στράτο Πετράκη, όσο και με το προσωπικό, κυριάρχησαν οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού.

Όπως επισημάνθηκε οι διαθέσιμες δυνάμεις δεν επαρκούν για την κάλυψη του μεγαλύτερου νομού της χώρας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι τα 48 έτη, εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών τα τελευταία χρόνια.

Σημειώθηκε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη το καλοκαίρι, ιδιαίτερα λόγω των μετακινήσεων προσωπικού στους σταθμούς του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις στο Αγρίνιο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται συνολικά για την αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιών σε όλο το νομό.

Ζήτημα που απασχολεί έντονα είναι ο απαρχαιωμένος μηχανικός εξοπλισμός, με οχήματα δεκαετιών πίσω (ακόμα των δεκαετιών του 1960 και 70), ιδιαίτερα καταπονημένα όχι με σύγχρονο εξοπλισμό και πολλές φορές με κίνδυνο μη άμεσης επέμβασης σε συμβάντα.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και ο ελλιπέστατος εξοπλισμός των υπολοίπων φορέων που μπορούν να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής, αφού σε όλο το Δήμο Αγρινίου, λειτουργεί μόλις μία δημοτική υδροφόρα!

Τραγική είναι η κατάσταση στον τομέα της πρόληψης. Απ’ την περιοδεία στο Δασαρχείο επισημάνθηκε ότι η τελευταία πρόσληψη που έγινε στην Υπηρεσία ήταν το 1993 (!) και με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κα), το προσωπικό δεν έχει ενισχυθεί καθόλου.

Δεν υπάρχει ο αναγκαίες αριθμός υπαλλήλων για παρεμβάσεις δασοπροστασίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η ένταξη των δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος καθυστέρησε φέτος και τις όποιες μελέτες καθαρισμού δρόμων και δασών που έπρεπε να καταθέτουν οι δήμοι.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την επανίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας με έδρα το Μεσολόγγι, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Το κείμενος της ερώτησης:

Κυρία Υπουργέ,

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, μια στιγμή έξαρσης του τουρκικού αναθεωρητισμού 200 έτη μετά την ελληνική επανάσταση, το αίτημα για επανίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας επανέρχεται επιτακτικότερο.

Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας ιδρύθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3113/2003 (ΦΕΚ Α΄ 42) ως Ν.Π.Ι.Δ και τελούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπήρξε αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης προσπάθειας από την Αδελφότητα των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων σε συνεργασία με άλλους πέντε συλλόγους (Αρχαιολογική και Ιστορική Εταιρεία, Λαογραφικό Σύλλογο, Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου, Εμπορικό Σύλλογο, Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής) με στόχο τη δημιουργία ενός πνευματικού ιδρύματος που στόχο έχει την προβολή και την προώθηση του ιδανικού της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Επρόκειτο για μία ιδέα η οποία προϋπήρχε και συζητούνταν για πολλές δεκαετίες πριν τη υλοποίησή της από πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μέχρι που το 1998 δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης και τον Νοέμβριο του 2001 κατατέθηκε ως πρόταση νόμου με 210 υπογραφές από όλα τα πολιτικά κόμματα προς ψήφιση στη Βουλή.

Εν συνεχεία, με το π.δ. 108/2006 (ΦΕΚ Α΄107) προβλέφθηκε η οργάνωση και η λειτουργία της και εξειδικεύτηκαν οι σκοποί της ως κάτωθι, οι οποίοι ήταν στενά συνυφασμένοι με το δημόσιο συμφέρον και τη διεθνή προβολή της Χώρας μας και των αξιών των “Ελεύθερων Πολιορκημένων” της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, ως συμβόλου Ελευθερίας:

« 1. Η μελέτη και η έρευνα του φαινομένου της Ελευθερίας από θεσμικής, φιλοσοφικής, ιστορικής, ιατρικής, επιστημολογικής, κοινωνικής και κάθε άλλης πλευράς.
2. Η συνεργασία με Πανεπιστήμια και γενικά με Πνευ­ματικά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
3.Η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και πάσης φύσεως επιμορφωτικών εκδηλώσεων για εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, καθώς και για όλους τους πολίτες.
4. Η δραστηριοποίηση σε εκπαιδευτικούς τομείς στα πλαίσια της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και των σκοπών της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας.
5. Η συνεργασία με φιλοσόφους, επιστήμονες και αν­θρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για την προ­ώθηση επιμορφωτικών δράσεων και την διεθνή προβολή της Ελευθερίας.
6. Η συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και με τους αντίστοιχους φορείς των κρατών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).
7. Η δημιουργία μόνιμου συνεδριακού κέντρου με έμφαση στα συνέδρια που αναφέρονται στην τεράστια εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και κυρίως στη βιολογία, η οποία συνδέεται με την ελευθερία, την βιοηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
8.Η οργάνωση Βιβλιοθήκης και η κατάρτιση βιβλιογραφίας με την συγκέντρωση, καταγραφή και κατάταξη κατά ενότητες βιβλίων, περιοδικών και γενικά έντυ­που υλικού, που αναφέρονται στην Ελευθερία κατά το πέρασμα των αιώνων. Επίσης η οργάνωση τμημάτων φωνοθήκης, φωτογραφιοθήκης, ταινιοθήκης και έργων τέχνης, με θέμα την Ελευθερία. Ψηφιοποιημένο όλο το παραπάνω αναφερόμενο υλικό θα διατίθεται μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (διαδίκτυο, πολυμέσα κ.λ.π.).
9. Η δημιουργία Διεθνούς Μουσείου Ελευθερίας των Λαών, όπου θα αναδεικνύονται οι ιστορικοί τους αγώνες για την ελευθερία, σε συνεργασία με κάθε Κράτος. Για το μουσειακό υλικό που αναφέρεται στην Ελλάδα δημι­ουργούνται δύο τμήματα, από τα οποία το ένα αναφέρε­ται στην ιστορία των Ελλήνων και το άλλο στην ιστορία της Ιερής Πόλης της Ελευθερίας, του Μεσολογγίου.
10. Η καθιέρωση Διεθνών Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων, τα «Ελευθέρια», μέσω των οποίων θα ανα­δεικνύονται οι πολιτιστικές αξίες της Ελευθερίας.
11. Η καθιέρωση απονομής Διεθνών Βραβείων Ελευθερίας σε προσωπικότητες της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της ιστορίας και γενικά των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και σε Πανεπιστήμια, Πνευματικά Ιδρύματα και Οργανώσεις, που προωθούν την ιδέα της ελευθερίας.
12. Η χορήγηση υποτροφιών για την προώθηση μελετών που αναφέρονται στην ελευθερία, οι οποίες θα χορηγούνται με απόφαση της Συγκλήτου.
13. Η ανέγερση μετά από διεθνή διαγωνισμό αγάλματος της Ελευθερίας.»

Ως ιδρυτικά δε στελέχη της ορίστηκαν πρόσωπα διεθνούς φήμης και ακαδημαϊκού επιπέδου, πρόσωπα προβεβλημένα, φορείς πολιτισμού. Ειδικότερα ιδρυτικά στελέχη είχαν τότε οριστεί οι: ΑΡΒΕΛΕΡ-ΓΛΥΚΑΤΖΗ Ελένη, ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ Χρήστος, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ Γεώργιος, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Μίκης, ΚΑΖΑΝΑΣ Γεράσιμος, ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗΣ Γιάννης, ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ Αλίκη, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Κώστας, ΣΕΚΕΡΗΣ Κώστας, ΤΣΑΤΣΟΣ Δημήτρης, ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Κώστας.

Παρότι λοιπόν σύμφωνα με τα ανωτέρω, η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθερό πρωταγωνιστή στον παγκόσμιο διάλογο για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, έναν παγκόσμιο φάρο Ελευθερίας και υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για τους λαούς της υφηλίου, δεν υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όχι απλώς δεν εφήρμοσε τις σχετικές διατάξεις, αλλά έφτασε μέχρι του σημείου να την καταργήσει χωρίς καμία αιτιολογία με τον ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α΄74).

Κ. Υπουργέ,
Πριν από 2 ακριβώς έτη παρότι σας είχα απευθύνει όμοιο ερώτημα, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια επανίδρυσης και λειτουργίας της Ακαδημίας Ελευθερίας. Σημειώνεται για μία ακόμα φορά ότι η επανίδρυσή της δε θα έχει απλώς διεθνή αξιακό και ακαδημαϊκό αντίκτυπο, αλλά θα προσθέσει κύρος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου εισφέροντας σημαντικά έσοδα στη Χώρα από την ανάπτυξη του σχετικού πολιτιστικού τουρισμού, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες και την κοινωνική τους συνοχή, ενώ παράλληλα δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:
Σκοπεύετε να επανιδρύσετε τη Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου;
Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα προς τούτο;

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός, βασική προτεραιότητα του οποίου επί θητείας του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτέλεσε ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών υποδομών, παρακολουθεί εντατικά την πορεία των σχετικών έργων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ένα από τα μεγάλα αυτά έργα είναι και το εξαιρετικά σημαντικό αρδευτικό έργο των παραλιμνίων περιοχών Αμβρακίας- Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ φάσης.

Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών το έτος 2021, την περίοδο που ο Σπήλιος Λιβανός υπηρετούσε ως ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με το αρμόδιο, για την υλοποίηση του έργου, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η πολυαναμενόμενη δημοπράτηση αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2022, με τη συμβολή του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να είναι καθοριστική.

Η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης είναι 36 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός περί τα 77 εκ. €. Πρόκειται για ένα έργο που θα καλύπτει τις παραλίμνιες περιοχές Βάλτου, Αμβρακίας και Αμφιλοχίας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, και το οποίο, σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό "αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την αναβάθμιση της Αιτωλοακαρνανίας μας".

Συγκεκριμένα, θα αφορά την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή των δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου.

Αναλυτικότερα το έργο προσβλέπει στην αξιοποίηση της γεωργικής περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και ελαιώνες – οπωρώνες, καθώς και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με έργα που θα πραγματοποιηθούν σε τμήματα ρεμάτων.

Ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε σχετικά:
"Η ανάπτυξη της περιφέρειας με μεγάλα έργα υποδομής - και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της διαχειρησης των υδάτινων πόρων - αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δημιουργία τέτοιων σημαντικών έργων υποδομών στον νομό μας ενισχύει την ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας στην παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία και τελικά στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας."

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ