Πέμπτη, 26η Δεκεμβρίου 2024  10:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

«Η απόφαση γυρίζει τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω» – «Η μάχη δεν έχει τελειώσει, καλώ το Κογκρέσο να δράσει» – Ο Αμερικανός πρόεδρος, στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε λυπηρή τη σημερινή ημέρα για τις ΗΠΑ

Τη σαφή δυσαρέσκειά του εκδήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δίνει τη δυνατότητα στις πολιτείες να απογαρεύουν τις αμβλώσεις, ανατρέπτοντας μια απόφαση 50 χρόνων. Ο Τζο Μπάιντεν, που έχει γνωστοποιήσει την αντίθεσή του στην πολιτική απαγόρευσης, χαρακτήρισε λυπηρή την ημέρα αυτήν τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για την Αμερική, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικώ, ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι ο «αγώνας δεν έχει τελειώσει».

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών, ενώ έθεσε ζήτημα ασφάλειας γυναικών για τις οποίες είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αναγκάζονται να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους.

«Η υγεία των γυναικών και του έθνους μας βρίσκεται σε κίνδυνο» τόνισε ο Μπάιντεν ο οποίος μίλησε παράλληλα για μια απόφαση που γυρνά την Αμερική 150 χρόνια πίσω.

Στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει και τους Αμερικανούς να ψηφίσουν.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε η απόφαση του 1973 Roe V Wade θα πρέπει να καταστεί ομοσπονδιακός νόμος, ενώ μίλησε για την ανάγκη να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ισότητα.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι θα πράξει όμτι μπορεί για να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι πολιτικοί δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από συνομιλίες γυναικών με τους γιατρούς τους», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες «προσωπικές ελευθερίες» καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Οι πολιτείες Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον δεσμεύονται να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις – σχόλια

Πελόζι: «Οι Αμερικανίδες έχουν λιγότερες ελευθερίες από τις μητέρες τους»

Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως το αποτέλεσμα των «ακραίων και σκοτεινών στόχων των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την αναπαραγωγή».

Η ίδια κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την πλειοψηφία των συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, που «έδωσαν στις Αμερικανίδες λιγότερη ελευθερία από ό,τι είχαν οι μητέρες τους».

Κατέληξε, δε, ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να μάχονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλώση.

Τραμπ: Επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, επαίνεσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Τραμπ είπε στο Fox News: «Πρόκειται για τήρηση του Συντάγματος και επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μειωθεί η αντίδραση μεταξύ των υποστηρικτών του που είναι υπέρ της άμβλωσης, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι, τελικά, αυτό είναι κάτι που θα λειτουργήσει για όλους».

Πρόσθεσε ότι, η απόφαση θα αφήσει το θέμα στις πολιτείες (των ΗΠΑ), «όπου πάντα ανήκε».

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: «Ελάτε εδώ για άμβλωση»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η Πολιτεία του «καλωσορίζει» τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, δεδομένου ότι εκεί δεν θα ισχύσει αυτή η απόφαση. «Η σημερινή απόφαση βάζει ζωές σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πού εφαρμόστηκε πρώτα η απόφαση και τι σημαίνει

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η «πρώτη» που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις.

Οι Πολιτείες θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία. «Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση», αναφέρει η απόφαση που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Αυτή η μετάθεση της ευθύνης στις Πολιτείες μπορεί να αναδειχθεί στα μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα των επόμενων ετών. Σε κάποιες από αυτές, όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Γουισκόνσιν, όπου οι απόψεις είναι σχεδόν διχασμένες, η λύση θα δοθεί με τις τοπικές εκλογές. Σε άλλες θα ανοίξει ένας νέος κύκλος νομικών μαχών, σημειώνει το BBC, όπως για παράδειγμα αν οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε Πολιτείες όπου η διαδικασία επιτρέπεται ή αν θα μπορούν να παραγγέλνουν ταχυδρομικά φαρμακευτική αγωγή για τις αμβλώσεις.

Ηδη 13 (και πιθανόν και άλλες σύντομα) Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση από τη στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 36 εκατ. γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χάνουν το δικαιώμα.

Αφορμή για την ιστορική ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα.

Είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η νομική ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης. Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικός σεισμός

Η απόφαση, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης. Προσθέτουν ότι θα μεταμορφώσει την πολιτική ζωή στη χώρα και θα φέρει ένα ντόμινο ολικών απαγορεύσεων σε περίπου τις μισές από τις 50 πολιτείες.

Στις αρχές Μαΐου είχε διαρρεύσει το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο έδειχνε ότι το Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικούς δικαστές, θα ακύρωνε την απόφαση του 1973. Η πρωτοφανής στην ιστορία του θεσμού διαρροή προκάλεσε κινητοποιήσεις, αλλά ήταν αργά.

Το ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, δίχαζε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί το είχαν θέσει στο κέντρο της πολιτικής τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την άρση της απόφασης του 1973. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης φαίνεται πάντως ότι τάσσεται υπέρ της νομοποίησης. Πρόσφατη δημοσκόπηση, αναφέρουν οι New York Times δείχνει ότι το 62,3% ήταν υπέρ της διατήρησης της Roe v Wade και 37,8% ζητούσαν την ανατροπή.

Στην πορεία η μία μετά την άλλη πολιτείες, κυρίως από τον συντηρητικό Νότο, προσπάθησαν να βάλουν όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς, σταματώντας ένα βήμα πριν από την πλήρη απαγόρευση που ήταν αντισυνταγματική όσο ίσχυε η Roe v Wade.

Τι όριζε η απόφαση του 1973

Η απόφαση του 1973, τότε με 7 υπέρ και 2 ψήφους κατά, κατοχύρωσε το δικαίωμα των γυναικών σε μια νόμιμη -και ιατρικά ασφαλή- διαδικασία. Επέτρεπε, για την ακρίβεια, τις αμβλώσεις στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, αλλά επέτρεπε και περιορισμούς στο δεύτερο και απαγορεύσεις στο τρίτο τρίμηνο.

Στην πράξη καταργούσε τους νόμους αρκετών πολιτειών οι οποίες απαγόρευαν τις αμβλώσεις. Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε δεν μπορεί να απαγορεύσει τις αμβλώσεις πριν από τις 28 εβδομάδες κύησης, οι οποίες ήταν τότε το όριο βιωσιμότητας, δηλαδή το όριο μετά το οποίο μπορεί να επιβιώσει ένα νεογνό αν γεννηθεί πρόωρα (σήμερα, με τις προόδους της ιατρικής το όριο μπορεί να είναι και 23 εβδομάδες).

Αλλά στην πορεία το Δικαστήριο, με νεότερες αποφάσεις του διεύρυνε τη δυνατότητα των Πολιτειών να θεσπίσουν περιορισμούς. Το ερώτημα ήταν, πάντως, πόσο μακριά θα μπορούσαν να πάνε οι περιορισμοί και πολλές Πολιτείες το εκμεταλλεύτηκαν όσο περισσότερο μπορούσαν.

Αντιδράσεις από πολιτικούς

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών για την ιστορική απόφαση είναι και αυτές διχασμένες.

Η πρόεδρος της Βουλής, η δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μιλά για «σκληρή και εξοργιστική απόφαση, που σφίγγει την καρδιά. Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα γίνουν ζήτημα στις [ενδιάμεσες] εκλογές του Νοεμβρίου».

Αντιθέτως ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ότι «εκατομμύρια Αμερικανοί εδώ και μισό αιώνα διαδήλωναν και εργάστηκαν για τη σημερινή νίκη του κράτους δικαίου και της αθώας ζωής. Είμαι περήφανος που στάθηκα στο πλευρό τους και μοιράζομαι σήμερα τη χαρά τους». Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς: «Σήμερα, κέρδισε η ζωή. Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στους Αμερικανούς μια νέα αρχή στη ζωή».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς τόνισε ότι η πόλη του θα γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία. Το ίδιο θα πράξουν και Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν ενώ μόλις χθες η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε με τους (Δημοκρατικούς) υπουργούς Δικαιοσύνης επτά Πολιτειών για να συζητήσουν πώς θα υπερασπιστούν το δικαίωμα.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «είναι να είμαστε πρώτοι με διαφορά από τη ΝΔ», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα για την πολιτική αλλαγή»

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «είναι να είμαστε πρώτοι με διαφορά από τη ΝΔ», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα για την πολιτική αλλαγή». Διότι, προσθέτει, αν η ΝΔ έρθει πρώτη «όλο το οικονομικό κατεστημένο που, σε αντίθεση με τη πλειοψηφία της κοινωνίας, ευνοείται από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα ρίξει όλο του το βάρος προκειμένου να υπάρξει και νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη» όμως δεν το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «από καπρίτσιο», «ούτε γιατί θέλαμε να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «συνεπώς μόνο με καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους για πολιτική αλλαγή μπορούμε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές». Ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δηλώνει βέβαιος για το αποτέλεσμα των εκλογών κυρίως διότι, όπως αναφέρει, έχει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι. Γιατί στην αποφασιστικότητά μας να βάλουμε την Ελλάδα σε ένα δρόμο δικαιοσύνης και προόδου, έχει προστεθεί ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος: Η εμπειρία μας, θετική και αρνητική, από τη διακυβέρνηση». Προσθέτει πως «το αν η χώρα σήμερα αναπνέει ακόμη με το κεφάλι έξω απ΄το νερό είναι γιατί η δική μας διαχειριστική ικανότητα άφησε το χρέος ρυθμισμένο, τα ταμεία γεμάτα και την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς» και συνεπώς «σήμερα δεν είμαστε πια μόνο η Αριστερά των ιδεών και των αξιών αλλά και της αποτελεσματικότητας στη διακυβέρνηση, που θέλει, ξέρει, και μπορεί». Ερωτηθείς για τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι δεν θα είναι κυβέρνηση του κόμματος, αλλά με ρίζες στην κοινωνία, «η πρώτη στην ιστορία με τέτοια συμμετοχή γυναικών, νέων, ανθρώπων της εργασίας, της δημιουργίας, της επιστήμης και της αγοράς».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη έχει δημιουργηθεί εκλογικό κλίμα στη χώρα και πως «η τελευταία του δήλωση, με την οποία φορτώνει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες για τις πρόωρες εκλογές, πέρα από το βάναυσα αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα, επιβεβαιώνει την κοινή υποψία, ή καλύτερα πεποίθηση». Σχολιάζει πως, όμως, ο πρωθυπουργός δεν το λέει καθαρά και πως «προτιμά να συντηρεί τη θολούρα, να παίζει με φόβους και προσδοκίες, να χρησιμοποιεί ακόμα και τις εκλογές, κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας, με αντιδημοκρατικό τρόπο», τονίζοντας ότι «αυτό είναι που προκαλεί παρατεταμένη αστάθεια, παράλυση του κρατικού μηχανισμού, παύση πρωτοβουλιών και στάση αναμονής στην αγορά». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγεί ότι μπροστά σε αυτά αποφάσισε να καταθέσει τις σχετικές προτάσεις που διατύπωσε προς τον πρωθυπουργό, όμως η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, «ήταν ένα συκοφαντικό παραλήρημα εναντίον μου και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας θέτει το ερώτημα τι εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης όταν μιλάει για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. «Με ποιο πρόγραμμα και ποιες δυνάμεις;», προσθέτει, τονίζοντας ότι «καλό είναι κάποια στιγμή να πάψουμε να μιλάμε με ταμπέλες και να μιλήσουμε επί της ουσίας για πρόγραμμα και συγκεκριμένες πολιτικές». «Στην πολιτική κανένας δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα. Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρχεται η ώρα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», αναφέρει. «Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει, «δεν συμφωνώ ότι ένα μέρος του δεν βλέπει με καλό μάτι τις συνεργασίες. Οι συνεργασίες είναι μια από τις θεμελιώδεις αντιλήψεις μας, εξ ου και θεσπίσαμε την απλή αναλογική».

Ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αναφέρει ότι τα πράγματα είναι «εξαιρετικά άσχημα, γιατί η πολιτική Μητσοτάκη μεγέθυνε και πολλαπλασίασε τις συνέπειες της πανδημικής, της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» με αποτέλεσμα «αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη» σε όλους τους κρίσιμους δείκτες. Τον κατηγορεί για νεοφιλελεύθερη αντίληψη με παρέμβασης του κράτους στην αγορά, που δεν αντιλαμβάνεται την αξία της κοινής ωφέλειας και τις ανάγκες της κοινωνίας παρά μόνο τις χρηματιστηριακές αξίες. «Δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να συνεχίσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους και οδηγεί στην πλήρη κοινωνική κατεδάφιση», τονίζει, επαναλαμβάνοντας ότι «μπορεί να μην είμαστε σε θέση να υποσχεθούμε ότι την επόμενη τετραετία θα φέρουμε τον σοσιαλισμό, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα σώσουμε τη κοινωνία από τη βαρβαρότητα».

Ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη» όμως δεν το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «από καπρίτσιο», «ούτε γιατί θέλαμε να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους». «Δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό», την έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας και χρεοκοπίας, υποστηρίζει. Σημειώνει ότι «ακριβώς επειδή εμείς παρά τη θέλησή μας αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, είμαστε αυτοί που τώρα ερχόμαστε με βαριά ηθική υποχρέωση και με ισχυρή βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία, δίνοντάς της στήριγμα και σανίδα σωτηρίας από τη τρικυμία στην οποία βρίσκεται σήμερα εξαιτίας, όμως, όχι αναγκαστικών επιλογών, όπως την εποχή των μνημονίων, αλλά συνειδητών επιλογών του κ. Μητσοτάκη». Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά «εξαπάτησε ξεδιάντροπα» τη μεσαία τάξη και πως σήμερα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας, χτύπημα των καρτέλ, αύξηση μισθών, διαγραφή πανδημικών χρεών, στήριξη συνταξιούχων, χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Επιπλέον κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε έναν μηχανισμό ανακατανομής του δημόσιου χρήματος υπέρ των θολών συμφερόντων και των δικών της παιδιών». Μιλά για ένα «καθεστώς πειρατείας, που διαλύει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την κοινωνική συνοχή» και δηλώνει προς «όλους τους νομείς και διανομείς του δημόσιου χρήματος, ότι μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, το πάρτι θα τελειώσει». «Για να χρησιμοποιήσω μια άκομψη φράση που άλλοι πριν από μένα χρησιμοποίησαν: Οι νταβατζήδες τέλος», αναφέρει, προσθέτοντας ότι σήμερα «δεν είναι ούτε 2004 για να κρυφτούν πίσω από την επίπλαστη ευημερία, ούτε 2015 για να επιχειρήσουν ξανά να κρυφτούν πίσω από τη ζεστή αγκαλιά της τρόικα».

Με αφορμή την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, για υποχρεωτική δήλωση όχι μόνο του ύψους των δανείων αλλά και των ρυθμίσεών τους, ο κ. Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία τού πόθεν έσχες «βαθαίνει τη δυσπιστία των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα, αφού λειτουργεί ως πλυντήριο για το πολιτικό προσωπικό, διότι δηλώνεται το “έσχες” αλλά όχι το “πόθεν”». Προσθέτει ότι προκύπτει και βαθιά ηθικό ζήτημα αφού «την ώρα που ο κόσμος πνίγεται στα χρέη και βγαίνουν στο σφυρί ακόμα και πρώτες κατοικίες των πολιτών, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταγράφει ρεκόρ δανεισμού χωρίς μάλιστα κανείς να γνωρίζει εάν και πώς αποπληρώνονται αυτά τα χρέη». Αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς κατέχουν συνολικά 829 ακίνητα, 17 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 13 εκατ. ευρώ δάνεια, για να καταλήξει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τεράστια απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου».

Κληθείς να σχολιάσει την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατ’ εντολή των καθ’ έξιν και για δεκαετίες πειρατών των δημόσιων συχνοτήτων και “ολιγαρχών” της ενημέρωσης, εκδικείται στο πρόσωπο του Νίκου Παππά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τους υποχρέωσε να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη». «Οι ένοχοι καταδιώκουν τους αθώους που προστάτευσαν την περιουσία και το χρήμα του ελληνικού λαού», τονίζει.

Μιλώντας για τις διαδικασίες προς το συνέδριο, την εκλογή αρχηγού, την αύξηση των μελών του κόμματος, δηλώνει υπερήφανος για την επιτυχία του στόχου της αντιστοίχισης του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει, σημειώνοντας ότι «τώρα προέχει να δώσουμε σε όλο αυτό το θαυμάσιο κόσμο το ρόλο που του αξίζει στη διαμόρφωση της πολιτικής μας, στις καθημερινές μάχες, στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται». Σχετικά με τα εσωκομματικά υπογραμμίζει ότι «σήμερα πάμε για μια μεγάλη και κρίσιμη μάχη πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ».

Πηγή: reader.gr

Η ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας γνωστοποιεί την σύνθεση του νέου ΔΣ της, όπως αυτό εκλέχθηκε στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 17/6.

Το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα κατά τη συνεδρίαση της 24/6.

 

Η σύνθεση στο έγγραφο παρακάτω:

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη, όπως γίνεται φανερό από τους γοργούς ρυθμούς που ακολουθεί ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Με εξαίρεση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κάποιες μονοεδρικές περιφέρειες, στους υπόλοιπους νομούς της χώρας οι λίστες με τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών έχουν καλυφθεί σε ποσοστό άνω του 50% και το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής.

Δύσκολη εξίσωση

Τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς σε κάποιους νομούς, όπως τα Χανιά, ισχυρές προσωπικότητες από τον χώρο του Κινήματος, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ναι μεν «ακούγονται» έντονα ως προς τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ωστόσο τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Σήμερα τα «Παραπολιτικά» παρουσιάζουν ανά νομό τους επικρατέστερους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με την επιφύλαξη κάποιοι εκ των αναφερομένων να μην πάρουν στο τέλος το χρίσμα είτε για προσωπικούς λόγους είτε επειδή μπορεί να αποκλειστούν στην τελική φάση της αξιολόγησής τους.

Οπως επίσης κάποια από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις λίστες της Χαριλάου Τρικούπη ανήκουν στη λεγόμενη «προενταξιακη» φάση, καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατέλθουν ως υποψήφιοι, έχοντας υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αιτωλοακαρνανίας:

Δημήτρης Κωσταντόπουλος, Κατερίνα Κιτσάκη, Κωνσταντίνα Κατσαρή, Χριστίνα Σταρακά.

Αχαΐας:

Γιώργος Παπανδρέου, Κατερίνα Σολωμού, Μαρίνος Σκανδάμης, Σπύρος Σκιαδαρέσης, Ολυμπία Λόη

Ηλείας:

Μιχάλης Κατρίνης, Μισέλ Αμπού Χάντμπα, Εφη Βεργοπούλου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Έβρου:

Παναγιώτης Δαπάρτας, Κρυσταλία Αρμενάκη, Σταύρος Βαβίας, Λευτέρης Χαμαλίδης

Ροδόπης:

Ιλχάν Αχμέτ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν.

Καβάλας:

Δημήτρης Παπουτσής, Λεωνίδας Παππάς.

Δράμας:

Χαρά Κεφαλίδου, Τάσος Νικολαΐδης, Δαμιανός Καγκελίδης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σερρών:

Μιχάλης Τζελέπης, Παναγιώτης Καρύπογλου.

Α’ Θεσσαλονίκης:

Χάρης Καστανίδης, Κυριάκος Κυριάκος, Αντώνης Σαουλίδης, Νίκος Ξυλούρης, Πέτρος Λεκάκης, Γ. Μαγκριώτης, Πέννυ Δαλαμπούρα.

Β’ Θεσσαλονίκης:

Γιώργος Αρβανιτίδης, Κώστας Πετρίδης, Θανάσης Γκλαβίνας, Δημήτρης Ζακαλκάς Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας Κιλκίς Γιώργος Φραγκίδης, Στέφανος Παραστατίδης Πέλλας: Νίκος Παπανικολάου, Ραχήλ Αλεξανδρίδου, Αντώνης Ξυλουργίδης.

Ημαθίας:

Θανάσης Γικόνογλου, Νίκος Μπρουσκέλης, Ολυμπία Αποστόλου Πιερίας Μαρία Μίχου, Νίκος Τσακιρίδης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Φλώρινας:

Νίκος Σαμαράς, Διαμάντω Κρητικού Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, Λουκάς Ζαρογιάννης.

Καστοριάς:

Κοσμάς Βαρσάμης.

Γρεβενών:

Γιάννης Στούπας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ιωαννίνων:

Κώστας Γάτσιος, Θανάσης Μανταλόβας, Σωτήρης Ζαρπαλάς.

Αρτας:

Χρήστος Γκόγκας, Χρήστος Μέγας.

Θεσπρωτίας:

Μαρία Σαμίου, Αλέκος Πάσχος, Βάνα Μπάρμπα.

Πρέβεζας:

Χρήστος Πεπόνης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Λάρισας:

Λίτσα Λιακούλη, Κώστας Μπαργιώτας, Ακης Νασιώκας.

Μαγνησίας:

Νίκος Χαυτούρας, Δημήτρης Τσιμπανάκος, Ασπα Βοσποδίνη.

Τρικάλων:

Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Ηλιάδης Καρδίτσας Σωτήρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Τσουκνίδας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Κέρκυρας:

Δημήτρης Μπιάγκης, Συλβάνα Ράπτη.

Λευκάδας:

Γιώργος Ράπτης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Φθιώτιδος:

Νίκος Τσώνης, Νίκος Πέτσιος.

Ευρυτανίας:

Γιώργος Καρβέλης

Βοιωτίας

Γιώργος Μουλκιώτης, Ιωάννα Νταντούμη.

Εύβοιας:

Κατερίνα Καζάνη, Αλέξανδρος Θεοδώρου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Α’ Αθηνών:

Κώστας Σκανδαλίδης, Παύλος Γερουλάνος, Δημήτρης Οικονόμου, Ρωξάνη Μπέη, Γιώργος Αποστολόπουλος, Ζέφη Δημαδάμα.

Β’ Αθηνών Β’1 Βόρειου Τομέα Αθηνών:

Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρ. Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Βλάχος, Ξένος Μανιατογιάννης, Μιλένα Αποστολάκη, Κατερίνα Μπατζελή, Ιωάννα Κανάση, Αλεξάνδρα Σαγρή, Ρένια Ζαρκαδούλα, Τάσος Βασιλείου.

Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών:

Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Θανάσης Κατερινόπουλος, Ηρακλής Δρούλιας, Θανάσης Ασκητής.

Β’3 Νότιου Τομέα Αθηνών:

Τόνια Αντωνίου, Παύλος Χρηστίδης, Στέφανος Ξεκαλάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Θεόδωρος Θεοδώρου, Αναστασία Σημιτροπούλου, Μαρία Τσέλιου.

Α’ Πειραιώς:

Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Φασούλας, Αργύρης Μπεντενιώτης, Κατερίνα Βουρεξάκη.

Β’ Πειραιώς:

Δημήτρης Διαμαντίδης, Δημήτρης Κατσικάρης, Γιάννης Τσούτσιας, Λεωνίδας Αθανασιάδης Α’ Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστουδουλάκης, Γιάννης Σμέρος, Σπύρος Βρεττός, Χρήστος Ξενοκώστας, Παντελής Ασπραδάκης, Βάσια Αναστασίου, Λάζαρος Καραούλης.

Β’ Δυτικής Αττικής:

Μηνάς Αναστασάκης, Δημήτρης Παπαγιάνναρος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Κορινθίας:

Κατερίνα Φαρμάκη, Δημήτρης Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Ανδριανάκος, Ανδρέας Λούτας.

Αργολίδας:

Ανδρέας Πουλάς, Παναγιώτης Ψυχογιός, Τάσος Χειβιδόπουλος, Ανδρέας Χρονόπουλος

Αρκαδίας:

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Κόκκορης, Κώστας Παπαγεωργίου

Μεσσηνίας:

Παναγιώτης Αλευράς, Μενέλαος Γερονικολός, Γιάννης Πάζιος, Γιώργος Κατσούλης.

Λακωνίας:

Νάγια Γρηγοράκου, Μανώλης Αντωνάκος, Γιώργος Μουζόπουλος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Λέσβου:

Γιώργος Πετρέλης, Βάσω Χοχλάκα

Χίου:

Γιώργος Καμίνης, Κώστας Τριαντάφυλλος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κυκλάδων:

Γιάννης Βλασερός, Δημήτρης Καπούνης, Γιάννης Πολυχρονάκος.

Δωδεκανήσων:

Φώτης Χατζηδιάκος, Γιώργος Νικητιάδης, Κατερίνα Γαβαλά, Βάιος Καλοπήτας, Ελευθερία Στακλάκη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Χανίων:

Νίκος Καλογερής, Λίτσα Κουρουπάκη, Τάσος Κουρουπάκης, Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Ρεθύμνου:

Μανώλης Χνάρης, Αννα Ελευθεριάδου

Ηρακλείου

Β. Κεγκέρογλου, Φρ. Παρασύρης, Στ. Τζεδάκης, Ελ. Βατσινά, Φρ. Λαμπρινός.

Λασιθίου:

Μανώλης Κλώντζας, Γιάννης Γουλιδάκης, Νίκος Κουρουπάκης.

parapolitika.gr

Σε μια κίνηση που σίγουρα δεν βοηθά στην εξομάλυνση του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχώρησε ο πρόεδρος του TDP (Τουρκικό Kόμμα Αλλαγής).  Ο Τούρκος πολιτικός ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα και μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων άνοιξε μια τουρκική σημαία, ενώ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Το βίντεο του Μουσταφά Σαριγκιούλ από την Αθήνα – που κάνει τον γύρο των social media – φιλοξενεί και το site της και η Yeni Safak, σχολιάζοντας την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την κίνηση του προέδρου του TDP να ανοίξει την τουρκική σημαία μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων.

«Είμαι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Μη ζητάς βοήθεια από την Αμερική. Ζήτα φιλία από την Τουρκία. Μητσοτάκη, πάρε το χέρι σου από τα όπλα. Ελάτε σε ειρήνη, είμαστε εδώ» αναφέρει ο Μουσταφά Σαριγκιούλ στο βίντεο που ανάρτησε στα social media, ενώ ανοίγει την σημαία της χώρας του μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα της Yeni Safak γίνεται λόγος για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας, αφού – όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα – η Αθήνα αψηφά την προειδοποίηση της Άγκυρας για τα 12 μίλια και οπλίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα δεν αρνείται τον στρατιωτικό εξοπλισμό των νησιών, έχοντας πίσω της τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και ότι επιμένει στον «ισχυρισμό» της ότι πρόκειται για «δικαίωμα αυτοάμυνας».

newsit.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ο Σπήλιος Λιβανός από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, δήλωσε:
 
"Αναμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την ερχομενη εβδομαδα, η Τουρκία έχει δύο επιλογές: Την αποκλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής με σεβασμό στο διάλογο και το διεθνές δίκαιο,  ή την συνέχιση της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα που απειλεί τη χωρα μας και εντείνει την αστάθεια στην περιοχή μας.
 
Είναι προφανές ότι η δεύτερη επιλογή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίδραση κατα της Τουρκιας από τους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και βέβαια, θα βρει όλους τους Έλληνες ενωμένους απέναντι της."