Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:36: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022

Ο Έλληνας μεγιστάνας είχε προβλέψει την παρακμή των δυτικών κοινωνιών

Ο μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, σε μία συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο, είχε κάνει κάποιες «προφητικές» δηλώσεις και εκτιμήσεις.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αντιλαμβανόταν καλύτερα τον κόσμο και μπορούσε να προβλέψει σε τι δεινή κατάσταση θα βρισκόταν χρόνια μετά ολόκληρος ο πλανήτης χτυπημένος από την οικονομική κρίση.

Άλλωστε μάλλον τυχαία δεν είναι η… προφητική δήλωση που είχε κάνει πριν πολλά πολλά χρόνια ο Έλληνας κροίσος.

Ουσιαστικά με τα λόγια που θα διαβάσετε παρακάτω ο Αριστοτέλης Ωνάσης μιλούσε για όλα όσα σήμερα βιώνει ο κόσμος κάτω από το «μαστίγιο» της κρίσης.

Η αφήγηση ανήκει στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο και η στιχομυθία του διαλόγου στον οποίο περιλαμβάνεται η «προφητεία» έχει ως εξής:

«-Κάποτε είχα πει στον Ωνάση : “τι ανάγκη έχετε εσείς, εξασφαλίσατε τον πλούτο σε πέντε γενιές απογόνων σας…”

Είχε χαμογελάσει, τσίμπισε λίγη φέτα, κατάπιε μία γουλιά ούζο και μια ρουφηξιά προυσαλιό και με κοίταξε κατάματα:

– “Τι λες ρε ψηλέ και άμυαλε; Θα ρθεί μέρα, που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί μη κατέχοντες θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση…”

“Μα, υπάρχει και ο κομμουνισμός, η ελπίδα των κολασμένων…”, τόλμησα να σχολιάσω…

Με ξανακοίταξε, μου έριξε ούζο στο ποτηράκι μου και είπε:

“Μεγάλες ιδέες υπάρχουν, μικροί είναι οι άνθρωποι να τις γονιμοποιήσουν δημιουργικά…”

pronews.gr

Αιτωλοακαρνανία: Επανεκλογή Γ. Ζήσιμου στο “τιμόνι” της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην διαδικασία συμμετείχαν 3 διεκδικητές, ο Γιώργος Ζήσιμος, ο Διονύσης Σαμαράς και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. 

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 13 μέλη της νομαρχιακής και από τις ψήφους τους προέκυψε το ακόλουθο αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος Ζήσιμος έλαβε 7 ψήφους, Ο Διονύσης Σαμαράς 4 ψήφους, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος 1 ψήφο και υπήρχε και 1 λευκή ψήφος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλες ρωσικές ασκήσεις και στον αντίποδα απειλές από ΗΠΑ

Μεγάλη συγκέντρωση μονάδων πυραυλικών δυνάμεων και σκαφών επιφανείας με πυραύλους cruise παρατηρείται αυτή την ώρα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ που βρίσκεται «σφηνωμένος» μεταξύ των βαλτικών κρατών (Λιθουανία, Λεττονία, Εσθονία) και της Πολωνίας, σε συνέχεια του ρωσικού τελεσίγραφου στην Λιθουανία, αναφορικά με την κατάργηση του αποκλεισμού του θύλακα.

Περίπου 10.000 στρατιώτες και περισσότερες από 100 μονάδες πυραυλικού πυροβολικού συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνιγκραντ, ενώ στα ανοικτά της Βαλτικής Θάλασσας, τέσσερα πυραυλοφόρα σκάφη του ρωσικού Nαυτικού συμμετέχουν στις ασκήσεις

Εκτός από τα ρουκετοβόλα BM-21 και Hurricane, πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος Hyacinth, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Msta-S, Acacia και Carnation συμμετέχουν στην άσκηση που προβλέπει την καταστροφή των δυνάμεων εισβολέων στον θύλακα, αλλά και την καταστροφή ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Λιθουανία.

Πριν λίγο οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την πρόθεσή τους «να πολεμήσουν στην Λιθουανία, αν η Ρωσία υλοποιήσει τις απειλές της».

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις επανέλαβε ενώπιον των δημοσιογράφων την «αδιάσειστη προσήλωση της Ουάσινγκτον στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει «ότι μια επίθεση εναντίον μιας συμμαχικής χώρας είναι επίθεση εναντίον όλων. Υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τη Λιθουανία»,κατέληξε χαιρετίζοντας την εφαρμογή των κυρώσεων από την ευρωπαϊκή χώρα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία, ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κυρίως αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις ρωσικές απειλές», επέμεινε.

Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη σήμερα ότι θα λάβει «σοβαρά μέτρα» κατά της Λιθουανίας, η οποία επέβαλε περιορισμούς για ορισμένα εμπορεύματα που διέρχονται από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, συνεπεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Λευκορωσία έχουν αρχίσει και παίρνουν θέσεις μάχης στα σύνορα με την Λιθουανία: Αναπτύσσονται κινητά νοσοκομεία και μεγάλες μονάδες αίματος.

Τουλάχιστον τρεις Ταξιαρχίες λαμβάνουν πρόσθετα εφόδια, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις προς Πολωνία, καθώς θεωρείται πιθανό η Βαρσοβία να νιώσει την ανάγκη να υποστηρίξει την Λιθουανία.

Ταυτόχρονα θέσεις μάχης παίρνουν και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας στην Βαλτική και το Βόρειο Ωκεανό.

Η Ρωσία χαρακτήρισε “casus belli”, δηλαδή αιτία κήρυξης πολέμου την συνέχιση του αποκλεισμού του θύλακα του Καλίνιγκραντ από την Λιθουανία σε τελεσίγραφο που επέδωσε στον επιτετραμμένο της χώρας στην Μόσχα, δίνοντας προθεσμία μερικών ημερών για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην Λιθουανή επιτετραμμένη στη Μόσχα ότι «αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει στρατιωτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της,  από την προκλητική και εχθρική ενέργεια της Λιθουανίας».

«Η Λιθουανία έδωσε στη Ρωσία σοβαρό λόγο να επιστρέψει τα εδάφη που έλαβε βάσει της Συνθήκης του Nystadt. Η Λιθουανία, που απέκλεισε το Καλίνινγκραντ, θα πρέπει να θυμάται πώς τελείωσε το περιστατικό στον Κόλπο της Άκαμπα το 1967″ δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός ειδικός Yevgeny Satanovsky.

Ο Satanovsky υπενθύμισε στο Βίλνιους πώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου 1967 τον αποκλεισμό των ισραηλινών πλοίων στον Κόλπο της Άκαμπα και πώς τελείωσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, όπως πάντα, προσποιήθηκαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Το Ισραήλ έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνο του και το αντιμετώπισε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους. Τότε αυτό το γεγονός ονομάστηκε Πόλεμος των Έξι Ημερών. Σας θυμίζει τίποτα;» συμπλήρωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

Η Λιθουανία έχει επιβάλει απαγόρευση στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ από την ηπειρωτική Ρωσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γαβριέλιους Λαντσμπέργκις, το μέτρο ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημείωσε ο Yevgeny Satanovsky, μια τέτοια απόφαση του Βίλνιους αποτελεί στοιχείο της αντιρωσικής εκστρατείας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας καθηγητής κ.Σαλμάς Μάριος συναντήθηκε σήμερα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα.Ασημίνα Γκάγκα για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου και Μεσολογγίου. Ο κ.Σαλμάς πρωτίστως έθεσε το κρίσιμο θέμα της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής στο Αγρίνιο, τα προβλήματα στην Παθολογική και Γυναικολογική κλινική και τη μη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου. Τόνισε την ανάγκη στελέχωσης και της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ενώ εξέφρασε την αντίρρηση του σχετικά με την συμπληρωματική εφημέρευση των δυο νοσοκομείων, τα οποία πρέπει να λειτουργούν ως αυτόνομα και αυτοδύναμα με ανεξάρτητες καθημερινές εφημερίες.

Ειδικά για την χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου ζήτησε να επισπευθεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του διορισμού του νεοεκλεγέντος Διευθυντή Χειρουργικής  κ.Τζανουδάκη Γεωργίου, το οποίο αναμένεται εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

Επίσης έθεσε και το θέμα της ανάγκης στελέχωσης του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Πρότεινε στην Υπουργό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αξιολόγηση των γιατρών ώστε να υπάρχει κίνητρο να συνεχίζουν να εκπαιδεύονται. Ακόμη την προσκάλεσε να επισκεφτεί τα δυο νοσοκομεία προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των αναγκών που έχουν προκειμένου να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η Υπουργός του απάντησε ότι έως 15 Ιουλίου θα επισκεφτεί και τα δύο νοσοκομεία. Αναφορικά με την λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο Αγρινίου η λύση η οποία συζητήθηκε ήταν να διασυνδεθεί το νοσοκομείο Αγρινίου με άλλο νοσοκομείο με οργανωμένο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, ώστε να διενεργούνται μαγνητικές από τους δυο τεχνολόγους και να γνωματεύονται στο άλλο νοσοκομείο.

Τέλος ευχαρίστησε την υπουργό κα.Ασημίνα Γκάγκα για την συνεργασία και ανανέωσαν το ραντεβού τους στην επίσκεψη της στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα αυτοδιοικητικά φαίνεται να εστιάζει η μία από τις δύο δημοσκοπήσεις που τρέχουν από χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

Πολίτες αναφέρουν στην “Σ” ένα ευρύ ερωτηματολόγιο σχετικά με την Περιφέρεια και τον Δήμο Αγρινίου, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στις εθνικές εκλογές.

Τα ερωτήματα εστιάζουν σε γνωστά πρόσωπα και για το Αγρίνιο το τηλεφωνικό γκάλοπ ρωτά για Γ. Παπαναστασίου, Χ. Σταρακά, Δ. Τραπεζιώτη κλπ.

Φαίνεται, με άλλα λόγια, να λαμβάνει υπόψη τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν παίξει ρόλο στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που ίσως δεν αποδίδει ακριβώς το σκηνικό που θα υπάρχει προσεχώς.

Ενδιαφέρον στοιχείο το ότι τα τηλεφωνήματα γίνονται από αριθμούς με αυτόματο που παραπέμπει στην Πάτρα.

Πάντως δεν είναι η μόνη δημοσκόπηση που “τρέχει”, υπάρχει και άλλη σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας, που ρωτά κυρίως για κόμματα και βουλευτές ακριβώς την στιγμή που ζεστάθηκε η συζήτηση για εκλογές σύντομα…

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουλάχιστον 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε χθες Τρίτη, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, όπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 250 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Μοχάμαντ Νάσιμ Χακάνι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών των Ταλιμπάν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αναφορές για νεκρούς στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Χοστ, ενώ οι αρχές συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ