Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022

«Λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που ήδη μαίνεται στην Ευρώπη, έρχονται να «ρίξουν» οι αποφάσεις που ετοιμάζεται να πάρει το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Ιούνη, σημειώνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης σε δήλωσή του.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Είναι οι σχεδιασμοί που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στα τέλη Ιούνη στη Μαδρίτη.

Οι ΝΑΤΟικοί στη Μαδρίτη θα επεξεργαστούν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων και συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, επιλογή που δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να “διαιωνίσουν” αυτό τον πόλεμο, μετατρέποντάς τον σε έναν πόλεμο φθοράς, με καταστροφικά αποτελέσματα και για τον ουκρανικό και ρωσικό λαό, για τους λαούς της περιοχής αλλά και ευρύτερα.

Στην ίδια σύνοδο προτάσσεται η ενίσχυση της υποστήριξης για κράτη όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Γεωργία, μια επιλογή που απροκάλυπτα στοχεύει στο να ρίξει λάδι στη φωτιά, την ώρα που ήδη μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

Τέλος, για πρώτη φορά στην ιστορία των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ προσκλήθηκαν και θα παραστούν πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, βάζοντας στο κάδρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ξεκάθαρα και την Κίνα.

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει και καταγγέλλει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού. Είναι ευθύνες που γιγαντώνονται χρόνο το χρόνο, προσδένοντας τη χώρα μας όλο και πιο στενά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα βάζοντας τον λαό μας στην καρμανιόλα των αντιποίνων.

Καταδικάζουμε τις εγκληματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την κυβερνητική απόφαση να ενισχύσει με ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις τη ΝΑΤΟική Ομάδα Μάχης στη Βουλγαρία.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά να πλαισιώσει και να δυναμώσει τον αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής της εμπλοκής. Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν όλες οι ξένες βάσεις. Να μη σταλεί κανένας στρατιώτης, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα φρούτα παρέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Η δημοφιλία των πλάνων δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες έχει βλάψει την φήμη των φρούτων, διότι είναι… ένοχα επειδή περιέχουν υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα.

Ναι, ορισμένα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να τα αποφεύγετε σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τα φρούτα παρέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που δεν πρέπει να τα παραλείπετε. Μάλιστα, όταν το κάνετε μπορεί, εκτός των άλλων, να κάνετε πιο δύσκολη και την απώλεια βάρους.

“Τα φρέσκα, ολόκληρα φρούτα βοηθούν στην μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην απώλεια βάρους, επειδή είναι φυσικά χαμηλά σε θερμίδες, υψηλά σε όγκο λόγω του φυσικού νερού και είναι αντιφλεγμονώδη, που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους”, λέει η δρ. Dana. Ellis Hunnes, επικεφαλής διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του UCLA.

“Η φλεγμονή αυξάνει την εναπόθεση λίπους στο σώμα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα φρούτα, μπορούν να βοηθήσουν στην καύση λίπους σε αυτές τις περιοχές”, προσθέτει.

Ποια φρούτα είναι τα καλύτερα για μείωση του κοιλιακού λίπους

“Σχεδόν, κάθε φρέσκο ​​φρούτο είναι καλό για την απώλεια βάρους και την υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες”, λέει η δρ. Hunnes. Συμβουλεύει να αποφεύγετε τα αποξηραμένα φρούτα επειδή είναι πυκνά σε θερμίδες, ενώ αφυδατώνεται το νερό από αυτά. Επίσης, αποφύγετε τα επεξεργασμένα φρούτα που έχουν μετατραπεί σε χυμούς, ή γλυκά, επειδή έχουν αφαιρεθεί από τα οφέλη για την υγεία και είναι “απλώς συμπυκνωμένη ζάχαρη σε αυτό το σημείο”, λέει.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τα καλύτερα φρούτα για τη συρρίκνωση του λίπους στην κοιλιά, σύμφωνα με την επιστήμη.

Μήλα

Τα μήλα είναι διάσημα επειδή είναι περιέχουν πολλές αντικαρκινικές ενώσεις, που η ικανότητά τους να αποκαθιστούν την μικροβιακή ισορροπία στο έντερο συχνά παραβλέπεται. Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες στην φλούδα και τη σάρκα των ολόκληρων μήλων ζυμώνονται στο παχύ έντερο όπου τροφοδοτούν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων, γεγονός που μειώνει την φλεγμονή που συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Μούρα

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, γυναίκες κάτω των 30 ετών έλαβαν είτε ένα σνακ με ανάμεικτα μούρα, είτε ένα γλυκό σνακ που περιείχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τα φρούτα. Μία ώρα αργότερα, όλες οι γυναίκες έφαγαν δείπνο με ζυμαρικά και οι ερευνητές μέτρησαν πόσο έφαγαν. Αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που προηγουμένως είχαν φάει μούρα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 133 λιγότερες θερμίδες στο δείπνο, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το σνακ με μούρα πριν το δείπνο θα μπορούσε να είναι μια απλή μέθοδος για τη διαχείριση του βάρους.

Γκρέιπφρουτ

Το μισό γκρέιπφρουτ περιέχει μόνο περίπου 40 θερμίδες και σχεδόν 4,5 γραμμάρια πηκτίνης, μια διαλυτή ίνα γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. “Λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του, το γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας βάρους”, λέει η δρ. Brittany Lubeck, σύμβουλος διατροφής για το OhSoSpotless.com. Έρευνα στο περιοδικό Journal of Medicinal Food έδειξε ότι η κατανάλωση μισού φρέσκου γκρέιπφρουτ (περίπου 40 θερμίδες) πριν από τα γεύματα συσχετίστηκε με σημαντική απώλεια βάρους: κατά μέσο όρο 1,5 κιλά σε 3 μήνες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιώθηκε επίσης με την κατανάλωση φρέσκου γκρέιπφρουτ.

Αβοκάντο

Οι φυτικές ίνες και τα μονοακόρεστα λίπη από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά βελτιώνουν την υγιή μικροχλωρίδα (μικροβίωμα) του εντέρου και βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα ως μέρος μιας δίαιτας με μέτρια λιπαρά συσχετίστηκε με μειωμένη πείνα καθώς και μείωση της LDL χοληστερόλης, που είναι επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς. .

Καρπούζι

Παρόλο που είναι γλυκό, το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (περίπου κατά 94%). Με μόνο περίπου 40 θερμίδες ανά φλιτζάνι και γλυκιά γεύση είναι μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nutrients, που αφορούσε υπέρβαρους ανθρώπους που έτρωγαν 2 φλιτζάνια φρέσκο ​​καρπούζι σε κύβους την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια ένα μπισκότο χαμηλών θερμίδων του ισοδύναμου θερμίδων του καρπουζιού κατά τη διάρκεια διαφορετικών τεσσάρων εβδομάδων, έδειξε ότι η πείνα μειώθηκε σημαντικά μόνο όταν έτρωγαν καρπούζι. Επιπλέον, η αναλογία μέσης-γοφών των συμμετεχόντων ήταν χαμηλότερη την τέταρτη εβδομάδα του τεστ για το καρπούζι από ό,τι την τέταρτη εβδομάδα του τεστ με το μπισκότο.

pronews.gr

H γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιβαρύνεται καθημερινά τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχοντας οδήγησει κυριολεκτικά στην προλεταριοποίηση εκατομμύρια πληθυσμού.

Οι οικονομικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2002 σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ δηλαδή πήγαμε 20 χρόνια πίσω αλλά βέβαια οι ανάγκες και ο πληθωρισμός εξακολουθούν να βρίσκονται στο 2022.

Η πανδημία προκάλεσε όμως και κάτι άλλο πέρα από οικονομική καταστροφή (για να είμαστε ακριβέστεροι επιδείνωσε το κλίμα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας που είχαμε από τα μνημόνια μεταξύ 2010 και 2020) καθώς η βασική παρενέργεια και απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής ήτανε ο διχασμός που προκάλεσε το θέμα των εμβολίων.

Η ελληνική κοινωνία κυριολεκτικά παρέλυσε καταρχήν από τα λοκντάουν και εν συνεχεία από τον αδιανόητο εκβιασμό της κυβέρνησης στους πολίτες που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, οι οποίοι πολίτες τώρα βλέπουν ότι δικαίως αντιδρούσαν όσοι αντιδρούσαν καθώς οι δείκτες θνητότητας μετά τα εμβόλια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους δείκτες θνητότητας των πολιτών που υποτίθεται ό,τι είχαν πεθάνει από ή με κορωνοϊό.

Όλο αυτό το σκηνικό καταβαράθρωσε ηθικά και οικονομικά την ελληνική κοινωνία ορισμένες δε περιοχές τις κατέστρεψε για πολλά χρόνια όπως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου κ.λ.π.

Αυτή τη στιγμή πιθανόν να έχουμε και μείωση του ΑΕΠ για μία ακόμη χρόνια λόγω των γνωστών συνθηκών που επικράτησαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία με την κυβέρνηση να ακολουθεί μία πολιτική η οποία απλά οδηγεί προς την καταστροφή τόσο στον ενεργειακό όσο και στο διατροφικό τομέα.

Ο φόβος όχι απλά των υψηλών τιμών, αλλά και της αδυναμίας εύρεση τροφής από τον Οκτώβριο είναι μία βασική αιτία για την οποία η κυβέρνηση πιθανόν να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες προκειμένου, να διασώσει, όπως νομίζει, κάποια αξιοπρεπή ποσοστά. 

Ποσοστά που θα επιτρέψουν πρώτον στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμείνει στην εξουσία του κόμματος και δεύτερον η Ν.Δ. να μην βγει εκτός μάχης σε ό,τι αφορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο έστω και με χαμηλότερα ποσοστά.

Όπως συνέβη στην Γερμανία με τους Χριστιανοδημοκράτες και στην Γαλλία με την κυβέρνηση Μακρόν στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Στις 8 Ιουλίου θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch και δεν αναμένεται αλλαγή στην βαθμολογία της Ελλάδος θα διατηρηθεί ΒΒ με θετικές προοπτικές.

Η πραγματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην υπάρχει αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία.

Ο πολιτικός κίνδυνος για την χώρα αυξάνεται καθώς κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Οι ξένοι βέβαια και εννοούμε τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς θέλουν κυβέρνηση με κάθε τρόπο και μέσον από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.
Δηλαδή ζητούν συνεργασία τουλάχιστον τριών κομμάτων για να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα.

Ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται μέσα στο 2023 αλλά οι επιπτώσεις του στην κοινωνία θα είναι ορατές για χρόνια.

Ο λόγος της επιβράδυνσης είναι πολύ απλός: Οι Έλληνες δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν δηλαδή να καταναλώσουν…

Η ενεργειακή κρίση δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί, δηλαδή δεν βρισκόμαστε στο τέλος αλλά μάλλον στην μέση.

Αυτό σημαίνει ότι όταν η Γερμανία αρχίζει να δαπανάει μέσα στο καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει συγκεντρώσει για τον χειμώνα αυτό σημαίνει πως τότε θα δούμε τα χειρότερα, δηλαδή δεν θα υπάρχει επάρκεια ενέργειας για βασικές λειτουργίες.

Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα και αν οικονομίες σαν την γερμανική θα ματώσουν, τότε μία ανύπαρκτη οικονομία σαν την ελληνική τι θα κάνει;

Θα «εξαερωθεί»;

Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος είναι εκ των ουκ άνευ για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος από ότι το 2022 με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα χρέη.

Πάνω σε αυτό αρκεί να προσθέσουμε ότι παλαιότερα αρκούσε μία ανάπτυξη της τάξεως του 2% προς εξυπηρέτηση χρεών, αλλά τώρα μετά από μία 12ετία προσφοράς χρήματος (εντελώς εικονικού επί της ουσίας) για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που ταλανίζει την υφήλιο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, οι ρυθμοί ανάπτυξης μίας χώρας πρέπει να είναι γύρω στο 4% το χρόνο για να μπορεί η χώρα αυτή να εξυπηρετεί τα χρέη της.

5)Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα όλα ως δια μαγείας θα πάνε καλά.

Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή τα ομόλογα της δεν θεωρούνται σκουπίδια όπως της Ελλάδος και το Κυπριακό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,24% έναντι της Ελλάδος που βρίσκεται στο 3,80%..

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει έως το 4,72% πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ.

Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι τα ελληνικά υπό διαπραγμάτευση ομόλογα.

Δηλαδή η Ελλάδα συντηρείται με τεχνητούς τρόπους ενώ στην ουσία κάνει «μπουρμπουλίθρες» και πνίγεται στο «πέλαγος».

Το πιθανότερο σενάριο είναι η επενδυτική βαθμίδα να έρθει το 2024 αλλά αυτό θα γίνει καθαρά για πολιτικούς λόγος καθώς η οικονομία της δεν αξίζει κάτι τέτοιο.

Κατά την πανδημία η Ελλάδα πέταξε 44 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της και δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Γιατί είναι σίγουρο ότι θα τα ζητήσουν πίσω όταν θα είναι ΧΡΗΣΙΜΟ να το κάνουν.

Ξεκίνησε πάλι η τρομολαγνεία για τον Covid-19 και είναι πολύ πιθανό να έχουμε πάλι τον χειμώνα εξαναγκασμούς πολιτών για εμβολιασμούς όπως και περιοριστικά μέτρα.

Ήδη χιλιάδες Έλληνες έχουν εμοβολιαστεί 4 φορές και τους ζητούν και 5η.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, τοποθετήθηκε ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις για να μην αποδειχθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, φρούδες ελπίδες, για να μην πω μεγάλα και εκκωφαντικά ψέματα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, σε συνέχεια της συζήτησης, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του, στην Αιτωλοακαρνανία και των συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, είναι η ανυπαρξία δικτύου, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα αυτό και έτοιμες επενδύσεις που αναζητούν σύνδεση με δίκτυο.

Αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών, ο κ. Κουρουμπλής εκτίμησε ότι με όσα έχουν προηγηθεί, θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο. «Δεν μπορεί να σταθεί αυτή η κυβέρνηση πλέον, δεν έχει αντοχές, έχει εντελώς αδειάσει από πολιτικό κεφάλαιο και ως εκ τούτου θα οδηγηθούμε σε εκλογές» δήλωσε και τόνισε:

«Το ζήτημα όμως, είναι, σε ποιο καθεστώς θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές, καθώς μιλάμε για μία καθεστωτική κυβέρνηση, η οποία προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, με τον τρόπο διαχείρισης των ΜΜΕ. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΕΣΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τηλεοπτικό χρόνο το πολύ 10%, αυτό είναι δημοκρατία; αυτό είναι «δημοκρατορία μητσοτακέϊκη…είναι αδιανόητος αυτός ο αποκλεισμός, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως σε ότι αφορά στην ελευθερία του τύπου. Σε αυτή την κατάσταση θα γίνουν εκλογές; αυτές θα είναι οι εκλογές βίας και νοθείας του 1961. Αν δεν εξασφαλιστεί μία πραγματικά αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων, θα υπάρξει κατά την άποψή μου βιασμός της βούλησης του λαού, αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς και το λέω μετά λόγου γνώσεως».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ πάλι πρώτο κόμμα, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «δεν θα μπω στη λογική ότι οι δημοσκοπήσεις είναι όλες στημένες, υπάρχει όμως μία πραγματικότητα που έχει σχέση με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν τοποθετείται δημόσια υπέρ του, τον ψηφίζουν στην κάλπη κι αυτό φάνηκε στις ευρωεκλογές, όπου το ποσοστό αυξήθηκε, μέσα σε ένα μήνα, κατά 8 μονάδες και κανείς δεν το πίστευε. Με όλες αυτές τις ληστρικές επιθέσεις που βιώνουν τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, των μισθωτών, των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, που έχασαν τουλάχιστον 20%, δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Ο ίδιος ο κ. Ζαγορίτης, Προέδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, του Συνηγόρου του Καταναλωτή, μίλησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον ληστρικό τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής από τους παρόχους ρεύματος και ακόμη δεν έχει παρέμβει κανένας εισαγγελέας για το θέμα. Δεν πιστεύω ότι από τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν αυτόν τον Γολγοθά και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, το ποσοστό που πρόσκειται στη ΝΔ, θα ψηφίσει πάλι ΝΔ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κουρουμπλής υπενθύμισε το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση μετά το 1981 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει και να αφήσει αποθεματικό όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παρέδωσε το αποθεματικό των 37 δις ευρώ και έκανε αναφορά στα δάνεια των πολιτικών και την άρνηση τους να ελεγχθούν, αν αυτά εξυπηρετούνται και με ποιον τρόπο.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας, παίζει με τους συμβολισμούς. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Βλέπω μια περίοδο προκλήσεων και αστάθειας.

Για τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, την ακρίβεια, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα από την πλευρά της Τουρκίας»

Αναφερόμενος στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, αλλά και στις εξελίξεις που αναμένονται στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι: «Τα θέματα της αποστρατικοποίησης που θίγει ο κ. Ερντογάν, τα θίγει μόνο η Τουρκία, παγκοσμίως, καμία άλλη χώρα δε θέτει τέτοια ζητήματα. Για εμάς το θέμα είναι απλό. Για 4 καθαρούς λόγους δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ποτέ. Αυτοί οι λόγοι είναι το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που δίνει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας σε κάθε χώρα, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, η δημιουργία της στρατιάς του Αιγαίου, και το γεγονός ότι έχει υπάρξει casus belli από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Είναι ξεκάθαρο το θέμα της άμυνας στα νησιά μας. Τώρα, το τι θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο κ. Ερντογάν, είναι ένα θέμα που ξέρουμε την κατάληξή του από τώρα, από την σθεναρή στάση της Ευρώπης, αλλά και από τη βούληση του πρωθυπουργού να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Δε φοβόμαστε τίποτα αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Χαίρομαι που και η αντιπολίτευση είναι στην ίδια γραμμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», συνέχισε.

«Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας»

«Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας, παίζει με τους συμβολισμούς. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Βλέπω μια περίοδο προκλήσεων και αστάθειας. Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας και η οικονομική της ευημερία αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρές τα επόμενα χρόνια, και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πιο ήρεμη κατάσταση», είπε ακόμα ο κ. Πέτσας.

Για τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Σχετικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, και την κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Η κινητικότητα είναι καλή και αναπόφευκτη όταν έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας εδώ και 2,5 χρόνια. Το να έρθει σε επικοινωνία κάποιος που διεκδικεί την εμπιστοσύνη του πολίτη με την περιφέρειά του, είναι κάτι θεμιτό και αναμενόμενο. Υπάρχει δίψα του κόσμου να βγει. Δε θεωρώ ότι αυτό συνδέεται με πολιτικές εξελίξεις».

«Ο κ. Τσίπρας για να μη βγει τρίτος και να κατοχυρώσει τη θέση του, ζήτησε εκλογές»

«Οι υπουργοί έχουν μπει σε ένα πλάνο επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα, γιατί μετά από 3 περίπου χρόνια χρειάζεται να δει κανείς το τι έχει γίνει στη χώρα που αντιμετώπισε πρωτοφανείς κρίσεις. Είναι θέμα επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου. Ακούω καθημερινά τα σενάρια τις πρόωρες εκλογές. Ο ΠΘ έχει πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Ο κ. Τσίπρας όταν είδε την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να μη βγει τρίτος και να κατοχυρώσει τη θέση του, ζήτησε εκλογές. Το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα. Εμείς κοιτάζουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο αν το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να οργανώσει τις εκλογές, αν αυτές έρθουν πρόωρα, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «Πάντα κάθε υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει τη δουλειά του. Αλλά αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο».

«Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα καταλήξει η συζήτηση για την 4η δόση του εμβολιασμού»

«Στην υπόθεση της πανδημίας η Ελλάδα έδειξε ότι ακούει τη γνώμη των ειδικών. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα καταλήξει η συζήτηση για την 4η δόση του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό», ανέφερε ακόμα ο κ. Πέτσας σχετικά με τον προβληματισμό που επικρατεί για την 4η δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό.

«Ήταν επιβεβλημένη η παρέμβαση της κυβέρνησης για την ακρίβεια»

Αναφερόμενος, τέλος, στην ακρίβεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «Η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση επηρεάζει όλη την αλυσίδα των προϊόντων. Με τα καύσιμα σε αυτά τα επίπεδα, ήταν επιβεβλημένη η παρέμβαση της κυβέρνησης για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες περνούν δύσκολα. Η παρέμβαση που έχει γίνει στο ηλεκτρικό, και αυτή στα καύσιμα, νομίζω ότι είναι σημαντικές και θα ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Πρέπει να σκεφτούμε κατάργηση των πάρκων που έχουν άγρια ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας»

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τη θανάτωση ενός χιμπατζή που προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Δεν είναι ζώο συντροφιάς ο χιμπατζής. Είναι ένα άγριο ζώο. Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ βάρβαρο το να παρακολουθεί κανείς άγρια ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας όπως αυτές, και θεωρώ ότι θα έπρεπε να ξαναδούμε συνολικά  όλο το πλαίσιο λειτουργίας των πάρκων αυτών, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το κουτί, όπως και κατάργηση των πάρκων αυτών. Η υπόθεση θα διερευνηθεί».

in.gr

Στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο και στις άλλες πόλεις, καθώς και στα Δασαρχεία, θα περιοδεύσουν κλιμάκια της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, την Τρίτη 28 Ιουνίου, με αφορμή την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας, όπως επίσης και για τους εργαζόμενους στις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Στο Αγρίνιο, επικεφαλής του κλιμακίου του Κόμματος, θα είναι ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ περιοδείες θα γίνουν ως εξής στις άλλες πόλεις:

· Στη Ναύπακτο (Π.Υ. και Δασαρχείο), στις 10πμ.

· Στο Μεσολόγγι (Π.Υ. και Δασαρχείο), στις 10πμ.

· Στην Αμφιλοχία (Π.Υ. και Δασαρχείο Αμφιλοχίας – Βόνιτσας), στις 7:30πμ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 09:44

Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;

Του Νίκου Ιγγλέση

Η προπαγάνδα της ελληνικής Κυβέρνησης και γενικότερα οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος επιχειρούν να μεταφέρουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε αποκλειστικά εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή, στον «πόλεμο του Πούτιν».

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας (είχε αρχίσει από το φθινόπωρο του 2021), η άνοδος των τιμών των τροφίμων, η αύξηση των τιμών στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές και γενικότερα το πληθωριστικό «τσουνάμι» σ’ όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες οφείλεται, μας λένε, στον «πόλεμο του Πούτιν». Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, κατά την Κυβέρνηση, πρέπει ο Πούτιν να ηττηθεί στην Ουκρανία. Γι’ αυτό η Ελλάδα, ως κολαούζος της ΕΕ, συνυπέγραψε μέχρι τώρα έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και έστειλε αδιευκρίνιστο είδος όπλων στο Κίεβο.

Μέχρι όμως να ηττηθεί ο Πούτιν, αν ηττηθεί και το πιθανότερο είναι να μην ηττηθεί, οι πολίτες και η ελληνική οικονομία θα πληρώσουν το δυσβάσταχτο κόστος αυτής της στρατηγικής επιλογής. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κατάφερε να θεωρείται η Ελλάδα «μη φιλική χώρα» από μια από τις μεγάλες δυνάμεις, τη Ρωσία και παράλληλα να πληρώνει γι’ αυτό ένα μεγάλο οικονομικό αντίτιμο. Δε διδάσκεται η Κυβέρνηση ούτε από τη στάση της Τουρκίας (δεν επέβαλλε κυρώσεις), ούτε από τη στάση ορισμένων κρατών της ΕΕ (Ουγγαρία κ.α.) που έθεσαν veto σε ορισμένες αποφάσεις, για να υπερασπιστούν τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα τους.

Η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να μην αναδειχθούν οι δικές της ολιγωρίες και οι καταστροφικές πολιτικές της. Μια σύντομη και μόνο καταγραφή και ο καθένας ας απαντήσει στο ερώτημα: Ποιος φταίει;

  1. Από το 2019 η Κυβέρνηση δρομολόγησε το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων ηλεκτρισμού, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής. Μόνο που το κλίμα της Γης αλλάζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια ως συνέπεια των αυξομειώσεων της ακτινοβολίας που δέχεται από τον Ήλιο και όχι λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Το 2020 έκλεισαν (αποσύρθηκαν) τέσσερα λιγνιτικά εργοστάσια, ακολούθησαν άλλα δύο το 2021 και για φέτος προβλεπόταν να κλείσουν άλλα πέντε. Τα τελευταία μάλλον θα τη γλυτώσουν όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
  2. Οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα καλύπτονται με εισαγόμενο, κατά 100%, φυσικό αέριο οι τιμές του οποίου, ως χρηματιστηριακό προϊόν, ανεβοκατεβαίνουν καθημερινώς (τώρα είναι στα ύψη) και από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες – φωτοβολταϊκά) που εισάγονται από τη Βόρεια Ευρώπη και την Κίνα. Μόνο που οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσάει αρκετά ή τη νύχτα και όταν έχει συννεφιά. Κάθε μεγαβάτ από ΑΠΕ χρειάζεται από πίσω να έχει ένα μεγαβάτ από σταθερή πηγή ενέργειας για να μην έχουμε πτώση του συστήματος. Παράλληλα οι ΑΠΕ αποψιλώνουν τα ελληνικά βουνά και καλύπτουν εύφορη γεωργική γη.
  3. Η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, αδιαφόρησαν και υπονόμευσαν την εύρεση και αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων κυρίως στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Με σημαία την «πράσινη μετάβαση» προτιμούν να εισάγουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πάρα να παράγουν. Θέλουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο αλλά όχι παραγωγό ενέργειας. Έτσι σήμερα περίπου το 70% του φυσικού αερίου εισάγεται μέσω Τουρκίας (ρωσικό και αζέρικο αέριο).
  4. Η Κυβέρνηση δεν προχώρησε εγκαίρως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη μείωση ή και στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων και του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται και επί του φόρου. Έτσι η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους προκάλεσε ένα πληθωριστικό σπιράλ σ’ ολόκληρη την οικονομία. Δεν έχουμε τον αναγκαίο «δημοσιονομικό χώρο» λέει ο υπουργός των Οικονομικών, δηλαδή, ομολογεί ότι δεν έχουν τα αναγκαία χρήματα. Μόνο που οι απώλειες από τον ειδικό φόρο και τον ΦΠΑ, αν καταργείτο τελείως, θα ήταν περί τα 5 δις ευρώ (βλέπε Προϋπολογισμό 2022). Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 10 δις σε κάθε είδους επιδόματα, ενισχύσεις και παροχές (κάθε τόσο ανοίγει και μια νέα πλατφόρμα για επιδοτήσεις) προκειμένου να μετριάσουν κάπως τις πληθωριστικές επιπτώσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά τα χρήματα που σπαταλάει τώρα η Κυβέρνηση είναι δανεικά (ο Προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός από το 2020) και θα πληρωθούν μελλοντικά από τους πολίτες με τους φόρους.
  5. Η Κυβέρνηση συνεχίζει, με δανεικά χρήματα, να επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ακόμη και ποδηλάτων, ενώ τώρα επιδοτεί την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Όλα αυτά τα προϊόντα είναι εισαγόμενα, πολλές μάλιστα από τις ηλεκτρικές συσκευές από την Τουρκία. Αυτή η πολιτική δεν προσφέρει καμιά ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, απλώς αυξάνει ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές και το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος.
  6. Καμιά ουσιαστική μέριμνα δε λαμβάνεται, εδώ και χρόνια, για την εγχώρια αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, για παραγωγή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Τώρα που την ενεργειακή ακολουθεί η επισιτιστική κρίση θα μας πουν πάλι ότι φταίει ο Πούτιν που δεν επιτρέπει την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας.

Οι Δυτικοί, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, έβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία, δέσμευσαν περίπου 300 δις δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της, απαγόρευσαν τις εξαγωγές της, δήμευσαν ρωσικές περιουσίες εταιρειών και ιδιωτών και στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για να σκοτώνονται περισσότεροι Ρώσοι. Ταυτόχρονα αποκαλούν τον Πούτιν εκβιαστή γιατί περιορίζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, σιτηρών και κρίσιμων πρώτων υλών. Μάλλον θα ήθελαν να κάτσει να τους κοιτάει άπραγος. Αυτό θα ήταν το ιδανικό για τους Δυτικούς, μόνο που δε θα μπορούσε να συμβεί και δε συμβαίνει.

Οι Δυτικοί έπρεπε να γνωρίζουν ότι «δε δαγκώνεις ποτέ το χέρι που σε ταΐζει». Τώρα θα υποστούν όλοι τις συνέπειες: Πληθωρισμός, άνοδος επιτοκίων, οικονομική ύφεση, κλείσιμο εργοστασίων και αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση τμημάτων του πληθυσμού, σπίτια χωρίς θέρμανση το χειμώνα και νέα αύξηση του δημόσιου χρέους. Όλα είναι ήδη σε εξέλιξη. Είναι φανερό ότι οι κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο σ’ αυτούς που τις επιβάλλουν παρά στη Ρωσία. Ποιος φταίει;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24-6-22, έδωσε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Το ίδιο καθεστώς έχουν και  χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σκόπια). Το ερώτημα είναι τι κερδίζει η Ελλάδα από μια τέτοια μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ; Γιατί η χώρα μας συναινεί διαρκώς, χωρίς να ζητάει κάποια χειροπιαστά ανταλλάγματα προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της; Η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης θέλουν να αυξήσουν τον οικονομικό χώρο που θα είναι υπό τον έλεγχό τους. Εμείς τι έχουμε να κερδίσουμε εκτός από περισσότερους μετανάστες που θα εγκαθίστανται νόμιμα στην ελληνική επικράτεια;

 

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ