Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022

Αυτά τα λογότυπα όλοι μας τα ξέρουμε ή τα έχουμε δεί κάπου…

Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι τι κρύβεται πίσω απο αυτά…

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε:

pronews.gr

 

Το εσώρουχο αποτελεί ένα πρακτικό κομμάτι αλλά και μια ξεχωριστή επιλογή που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και άνετα με το σώμα μας. Για τον καθένα μας υπάρχει η ιδανική πρόταση στα εσώρουχα, που ταιριάζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας.

grk-uwear-1.jpg

Underwear...in style!

Τώρα που διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, αξίζει να ανανεώσεις τη συλλογή σου, επιλέγοντας τα κομμάτια που αναδεικνύουν το στυλ αλλά και το σεξαπίλ σου. Τα γυναικεία εσώρουχα έρχονται σε μια μοναδική σειρά προτάσεων, που καλύπτει όλα τα γούστα, με sexy και άνετες γραμμές, τέλεια ποιότητα στα υφάσματα και εφαρμογή που κολακεύει κάθε σωματότυπο. Ανακάλυψε τις must have επιλογές σε σετ εσωρούχων με δαντέλα, classic σλιπάκια σε γήινα χρώματα αλλά και exclusive και bridal συλλογές.

Ένα item που δεν θα έπρεπε επίσης να λείπει από τη συλλογή σου είναι τα βαμβακερά φανελάκια Minerva αλλά και premium bodies, που μπορούν να αποτελέσουν μια πρακτική λύση για κάθε μέρα.

grk-uwear-2.jpg

It’s a man’s choice

Από την λίστα μας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε φυσικά τα ανδρικά εσώρουχα, σε στυλάτες, μοντέρνες αλλά και κλασικές γραμμές και φόρμες. Γνώρισε μια σύγχρονη συλλογή σε slips, boxers αλλά και φανελάκια, που συνδυάζουν την ποιότητα Minerva με τις νέες ανάγκες κάθε άντρα.

Διαφορετικά στυλ αλλά και αγαπημένα χρώματα, όπως μαύρο, λευκό, γκρι και μπλε σκούρο δημιουργούν μια εντυπωσιακή παλέτα για να διαλέξεις αυτά που σου ταιριάζουν. Υφάσματα ασύγκριτης ανθεκτικότητας και κλασικά σχέδια, θα διαμορφώνουν τη φιλοσοφία του classic στυλ, που κάνει κάθε άνδρα ξεχωριστό.

grk-uwear-2.jpg

Βρες τις ιδανικές γραμμές σε γυναικεία και ανδρικά εσώρουχα, και επίλεξε αυτά που σε κολακεύουν. Επισκέψου το ανανεωμένο e-shop της Minerva και διάλεξε τα αγαπημένα σου underwear σε προσιτές τιμές και με ποιότητα ελληνικής υπογραφής!

Ποιος είναι ο καθηγητής Πανεπιστημίου ιδρυτής της Ελεύθερης Πατρίδας που θα αναμετρηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Σηκώνουν στροφές» στελέχη της «μητσοτακικής» ΝΔ, αλλά και οι νεοσύστατοι κομματικοί σχηματισμοί «από τα σπλάχνα» της ΝΔ εν όψει την πιθανότητας  πρόωρης προσφυγής στις κάλπες της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, προκειμένου να αποφύγει την επιδείνωση του εκλογικού κλίματος λόγω εμβολίων και καταστροφής της ελληνικής οικονομίας.

Κατ’αρχήν υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στον πολιτικό σχηματισμό των «γαλάζιων» δηλαδή των πρώην υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ που σηματοδοτεί τα επόμενα βήματά τους και αναμφίβολα την πολιτική τους ωριμότητα (παρά την πληθώρα των αναγνωρισμένων στελεχών με «βαριά» πολιτικά (Νίκος Νικολόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Νίκος Καραχάλιος κλπ.) η προσωρινή εκτελεστική επιτροπή επέλεξε την «ευχάριστη έκπληξη» των εκλογών του 2019, τον πρόεδρο της Ελεύθερης Πατρίδας, καθηγητή Πανεπιστημίου και νομικό, Νίκο Βασιλειάδη, ως νέο εκτελεστικό γραμματέα!

Με προοπτική να ηγηθεί του σχηματισμού μέσα από «σφικτές» διαδικασίες που ορίστηκαν για τις δύο επόμενες εβδομάδες!

Ο Νίκος Βασιλειάδης, μία «καθαρή» και με μηδενική πολιτική φθορά -το ακριβώς αντίθετο- φωνή στο χώρο της πατριωτικής δεξιάς, αλλά με πίστης στις οικονομικές αρχές του προσαρμοσμένου στις ελληνικές ανάγκες οικονομικού μοντέλου: «Όσο αποφασίζουν μόνο οι Βρυξέλλες, ερήμην της Αθήνας, το πόσο ψωμί θα τρώει και πώς θα ζει ο Έλληνας, η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να γίνει ισχυρή και ανεξάρτητη. Και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση προς την ίδια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Όπως αναφέρουν κύκλοι των «σαμαρικών» και των «καραμανλικών» στο πρόσωπό του Νίκου Βασιλειάδη αναγνωρίστηκε από τα ιστορικά στελέχη της παράταξης ως  ο ηγέτης που θα μπορούσε να συνασπίσει ένα εκλογικό σώμα της τάξης του 15% που αποτελεί τον στόχο της ομάδας των «Γαλάζιων».

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ γίνεται χαμός από αυτούς που θέλουν «να την βγάλουν στο τζάμπα», δηλαδή στο ψηφοδέλτιο του Επικρατείας, με το πασοκογενές «Θείον Βρέφος» της ΝΔ τον υπουργό ψηφιακής μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη, να παίρνει εκεί θέση από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος!

Γιατί ένας «πασοκογενής» νέος ηλικιακά υπουργός πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Στην Πειραιώς ισχυρίζονται ότι θα αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου κατά την προεκλογική περίοδο και παραδοσιακά είναι ασύμβατο να είναι υποψήφιος, αλλά αυτό είναι απλά η αφορμή για να μην τους ξεφωνίσουν ακόμα περισσότερο οι παραδοσιακοί νεοδημοκράτες: Μετά τον Ε.Βενιζέλο, την Α.Διαμαντοπούλου κλπ. ο Κ.Πιερρακάκης είναι το «τοτέμ» του «μητσοτακισμού» για κάποιον… μεταφυσικό λόγο.

Σε σημείο που κάποιοι μιλάνε και για τον διάδοχο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν κάτι «στραβώσει» στις εκλογές (που θα στραβώσει…)

Από την άλλη πλευρά γίνεται μια μεγάλη «σφαγή» με δεδομένο ότι με ένα ποσοστό της τάξης του 25% στις επόμενες εκλογές θα εκλεγούν περί τους 75 βουλευτές και καταλαβαίνουμε τι έχει να συμβεί,  με δεδομένο ότι οι μισοί θα είναι νεοεκλεγέντες του κλίματος Μητσοτάκη.

Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του Μαξίμου για 30% στις εκλογές, θα εκλεγούν 90 βουλευτές και οι μισοί τουλάχιστον θα είναι του κλίματος Μητσοτάκη.

Άρα από τους νυν 156+Μητσοτάκη σημερινούς θα μείνουν απ’έξω στην καλύτερη περίπτωση 110 βουλευτές!

Αν αυτό δεν είναι «σφαγή» τότε τι είναι;

Ήδη η κάθοδος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιά της Δόμνας Μιχαηλίδου, προκαλεί την οργή των λοιπών υποψηφίων της περιφέρειας.

Ολα αυτά επειδή ο, επίσης πασοκογενής, Γ.Γεραπετρίτης δεν θα πολιτευθεί και θα παραμείνει σε «εξωκοινοβουλευτικό ρόλο» (μια παραπάνω από έξυπνη απόφαση για τον ίδιο).

Συμπτωματικά, προφανώς κι ένας άλλος «πασοκογενής» ο Άκης Σκέρτσος, δεν θα πολιτευθεί, ούτε και ο κουμπάρος του Κ.Μητσοτάκη ο αξιόλογος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Αλλά ούτε ο Νίκος Χαρδαλιάς θέλει να αντιμετωπίσει την οργή των Ελλήνων και ειδικά των ψηφοφόρων της παράταξης για όσα υπέφεραν τα χρόνια τις καραντίνας από αυτόν και δεν θα είναι καν υποψήφιος!

Στο Νότιο Τομέα ο Νίκος Δένδιας, ο Κώστας Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Καλιάνος και ο Βασίλης Σπανάκης.

«Κομμένος» και πάλι ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, λόγω των πολλών «εκκρεμών» υποθέσεων στο δήμο Γλυφάδας, με αποκορύφωμα την διαχείριση στις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στοχεύει στις πρώτες θέσεις, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι εκ νέου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

Στον Δυτικό Τομέα εκλέγει τρεις βουλευτές, με τη μία έδρα να έχει επιλέξει το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις άλλες δύο θέσεις να συμπληρώνουν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Λοβέρδος. Εδώ μπορεί να πιάσει μόνο μία έδρα!

Άρα «σφαγή» με δεδομένο ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι επίσης υποψήφιος.

Στο Βόρειο Τομέα Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ζωή Ράπτη θα αγωνιστούν για τέσσερις θέσεις, το πολύ.

Στην Ανατολική Αττική ζήτημα είναι αν θα βγάλει δύο έδρες η ΝΔ: Κατέρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσα, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και βέβαια οι νυν βουλευτές Γεωργία Μαρτίνου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου.

Στη Δυτική Αθήνα θα είναι υποψήφιοι βουλευτές οι Θανάσης Μπούρας, Βαγγέλης Λιάκος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Υποψήφιος θα είναι εκ νέου και ο Σταμάτης Πουλής. Μία έδρα το πολύ…
 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τους τιμωρεί γιατί δίνουν παράνομα φυσικό αέριο σε Πολωνία, Βουλγαρία κλπ.

«Ενεργειακούς πυραύλους» εξαπολύει η Μόσχα από χθες προκαλώντας «νευρική κρίση» σε Γερμανία και Ιταλία: Οι δύο χώρες εφοδίαζαν με το ρωσικό φυσικό αέριο τις χώρες οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν την Ρωσία σε ρούβλια και η τελευταία τους έχει διακόψει τις ροές.

Πρόκειται για την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες, την Φινλανδία κλπ. στα βόρεια και την Βουλγαρία στα νότια. Έτσι η Γερμανία έχασε χθες το 40% του φυσικού αερίου της μέσω του Nord Strem 1 και η Ιταλία το 15%! 

Πρόκειται κυριολεκτικά για πάτημα της «σκανδάλης» και εκτός από την τιμή που εκτοξεύθηκε, τίθεται ευθέως θέμα βιωσιμότητας της γερμανικής και της ιταλικής βιομηχανίας

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει κατά 40%τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream- βασικού για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη- λόγω «τεχνικών ζητημάτων» στον σταθμό της στη Βαλτική, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό στην ήπειρο.

Συγκεκριμένα «Ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό για την συντήρηση του σταθμού της Βαλτικής λόγω του εμπάργκο», αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι απλά μια δικαιολογία: Το Βερολίνο αποθεματοποιεί, αλλά και εφοδιάζει με φυσικό αέριο τους εχθρούς της Ρωσίας και γι αυτό τιμωρήθηκε.

Φυσικά για ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, ούτε λόγος: Με την φθηνή ενέργεια να είναι παρελθόν, τα γερμανικά εξαγωγικά προϊόντα έχουν ανατιμηθεί ήδη σε ποσοστό 5-8%!

Για την ακρίβεια οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην Γερμανία μειώθηκε από το επίπεδο των 167 κυβικών μέτρων ημερησίως στα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως!

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% την δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream,

Τι μέλλει γενέσθαι;

Ενεργειακός πόλεμος «μέχρι το τέλος» κι όποιος αντέξει. Και όσοι μιλάνε για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2025, μάλλον θα πρέπει να βρουν κάτι πιο σύντομο.

Και όλα αυτά ενώ η οικονομία της ΕΕ «βυθίζεται» και της Ρωσίας έχει εκτοξευθεί!

Στο ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρούβλι κατακρημνίσθηκε κατά 45% περίπου απέναντι στο δολάριο και στο ευρώ. Μια κίνηση-αποτέλεσμα των εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία.

Σήμερα, μόλις 3,5 μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, το ρούβλι φλερτάρει με τα υψηλά που κατείχε το 2015, απέναντι στα δύο κύρια αποθεματικά νομίσματα του πλανήτη και εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Η Ρωσία έχει ενέργεια και αφθονία τροφής, ελέγχοντας το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών (25% τα δικά της και 15% τα ουκρανικά που είτε είναι πλέον πρώην ουκρανικά ή η εξαγωγή τους ελέγχεται από τους Ρώσους).

Η ΕΕ, δεν έχει τίποτα από τα δύο παραπάνω. Μόνο η Γαλλία λόγω πυρηνικών σταθμών είναι σχετικά ανεξάρτητη ενεργειακά και βέβαια η εκτός ΕΕ, Βρετανία. Ποιος θα αντέξει περισσότερο;
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Έντονη ανησυχία για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στη λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών αλλά και ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων εκφράζει το νέο κόμμα των Πράσινων. Και ταυτόχρονα ζητά θεσμική διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Αφορμή είναι η δίκη που ξεκίνησε στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής αλλά και η απαλλακτική πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου, για τη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη. Ανησυχία προκαλούν στους Πράσινους φαινόμενα όπως η αθώωση προπονητή ιστιοπλοΐας για το αδίκημα του βιασμού κατ' εξακολούθηση, όπως και η απάλειψη του ονόματος του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου από τη μετάφραση εγγράφου του FBI για τους δωροδοκηθέντες από τη Novartis.

Τα επικίνδυνα μονοπάτια για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τις ελευθερίες των πολιτών, είχε στηλιτεύσει το κόμμα των Πράσινων, με αφορμή την ποινική δίωξη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ) και την κλήση της σε απολογία ως κατηγορούμενης, για πράξεις που αφορούν τη δημοσιογραφική της δουλειά για τη Λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση Novartis.

Οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννα Παπαδάκου διώκονται για τις σχετικές αποκαλύψεις τους, σύμφωνα και με τοποθετήσεις διεθνών οργανώσεων, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου IPI και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι στη φετινή έκθεσή τους κατέταξαν την Ελλάδα στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην Ελευθερία του Τύπου, τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Οργανισμός Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), που σημειώνει ότι: «Η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει ρήγμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία τροφοδοτήθηκε από διάφορες αντιπαραθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να μην διωχθούν κατηγορούμενοι υπουργοί που διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγάλα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους ανεξήγητης προέλευσης»

Συναφές είναι και το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, που καταδίκασε με συντριπτική πλειοψηφία τις «αγωγές περιορισμού της συμμετοχής του κοινού -SLAPPs», οι οποίες έχουν στόχο να σταματήσουν οι δημοσιογράφοι, οι ενεργοί πολίτες και συλλογικότητες την ανάδειξη «ενοχλητικών» θεμάτων. Αντίθετα, η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ, έδωσε πράσινο φως για την ποινική δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου μετά από μήνυση επιχειρηματία, επειδή η δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από τον μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι, για σημαντικές πτυχές του σκανδάλου της Novartis, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η ίδια στο αστρονομικό ποσόν των 128.000 ευρώ!

Για το θέμα αυτό οι Πράσινοι διοργάνωσαν την εκδήλωση «Ερευνητική δημοσιογραφία: Έλεγχος ΜΜΕ και απειλές-διώξεις δημοσιογράφων, SLAPPs – μια πρόκληση για την ποιότητα της δημοκρατίας», το βίντεο της οποίας είναι διαθέσιμο σε όλους/ες.

«Οι Πράσινοι τονίζουν για ακόμη μια φορά την ανάγκη προστασίας της ερευνητικής δημοσιογραφίας και του ρεπορτάζ, που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της ανεξάρτητης και μη κατευθυνόμενης ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου», τονίζει ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Κρίσιμη είναι και η ασφάλεια των δημοσιογράφων, αφού πχ η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει προχωρήσει καθόλου.
Στον πυρήνα του αγώνα για ανανέωση της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ενημέρωσης βρίσκεται η αντίσταση στη συγκεντροποίηση των εξουσιών, στον εναγκαλισμό των κυβερνήσεων με τις οικονομικές ελίτ, στην καταπάτηση των αρχών Δικαίου, στην ιδιοκτησιακή λογική για το κράτος και στις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη».
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αγανάκτηση και φόβος για το μέλλον επικρατεί στους κατοίκους της κοινότητας Μακρυνούς, καθώς η Πολιτεία δεν έχει κάνει εδώ και 6 μήνες τίποτε για την αποκατάσταση του περιφερειακού δρόμου που συνδέει τα ορεινά χωριά της Μακρυνείας με την Ναύπακτο (και την Πάτρα), ο οποίος έχει καταστραφεί από τις 11 Δεκέμβρη».

Τα ανωτέρω αναφέρει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος σε δήλωση του και τονίζει ότι «οι κάτοικοι καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία του Κράτους».

Συνεχίζει λέγοντας πως «το χωριό της Μακρυνούς έχει κοπεί στα δύο, οι μισοί κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στο κατάστημα τροφίμων, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους».

Με την αντιπυρική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει, η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων είναι αδύνατη, στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επί πλέον, ο χρόνος πρόσβασης στο νοσοκομείο του Ρίου έχει επιμηκυνθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση σοβαρών έκτακτων περιστατικών.

«Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βγουν από την αδράνεια και να προχωρήσουν επειγόντως στις αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του δρόμου», καταλήγει στη δήλωσή του.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερωτήσεις για την έλλειψη ιατρών στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Η ερώτηση για άμεσα μέτρα για την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων σε ιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου (ΓΝΑ) έχει ως εξής:

«Σε διαρκή υποβάθμιση και συρρίκνωση, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό που ενδέχεται να οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις κλινικών και κλείσιμο τμημάτων, οδηγείται το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

Τα 2,5 χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν σε όλο το μέγεθός της, τη συνειδητή – από όλες τις κυβερνήσεις – εγκατάλειψη του Γ.Ν. Αγρινίου, αλλά και του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό γενικότερα.

Αυτός ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό όπως φαίνεται και από τα σχέδια του “νέου Ε.Σ.Υ.” που βαδίζει στον ίδιο δρόμο της αντιμετώπισης της υγείας των κατοίκων της περιοχής στη λογική του “κόστους – οφέλους”. Λογική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, στην επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων όρων εργασίας των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του νοσοκομείου, στη δημιουργία επιπρόσθετων εμποδίων πρόσβασης των ασθενών στο νοσοκομείο.

Το Γ.Ν.Α. μέχρι και σήμερα λειτουργεί με έναν οργανισμό που αντιστοιχεί σε 150 κλίνες, παρόλο που στο Νοσοκομείο, μετά την μετακόμιση του σε νέο κτίριο, λειτουργούν 250 κλίνες. Από μόνο του αυτό το στοιχείο δείχνει περίτρανα ότι τα κενά σε γιατρούς είναι τεράστια, αφού δεν έχουν καλυφθεί ούτε όλες οι κενές οργανικές θέσεις του υπάρχοντος οργανισμού. Η ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού για να καλύψει τις απολύτως βασικές ανάγκες ξεπερνούν τις 20 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της χειρουργικής κλινικής όπου από τις 8 οργανικές θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός του Γ.Ν.Α., μετά τις συνταξιοδοτήσεις 2 γιατρών και την παραίτηση ενός επικουρικού γιατρού, υπηρετούν 4 ιατροί, ένας εκ των οποίων είναι προς συνταξιοδότηση και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της πρόσληψης 1 γιατρού. Ενώ δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός. Αντί το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση να προχωρήσουν σε κατεπείγουσες προσλήψεις αρκέστηκαν σε εμβαλωματικές “λύσεις”, να εφημερεύει δηλαδή η κλινική του Αγρινίου για 18 ημέρες για όλο το νομό (τον μεγαλύτερο όλης της χώρας) και οι υπόλοιπες μέρες να καλύπτονται από τους γιατρούς της κλινικής του Μεσολογγίου.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στην παθολογική κλινική όπου από τις 8 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί, καθώς ο ένας είναι υπό συνταξιοδότηση και ένας ακόμα σε αναστολή. Έχουν μείνει 2 ειδικευόμενοι γιατροί με παράταση της σύμβασης από τις 8 διαθέσιμες θέσεις και ο ένας τον επόμενο μήνα θα παραιτηθεί. Επειδή δεν επαρκεί ο αριθμός των ιατρών παρά την υπερεφημέρευση, καλείται είτε ένας παθολόγος μόνος του να καλύπτει το Τ.Ε.Π. (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) είτε με έναν ειδικευόμενο να καλύπτει το Τ.Ε.Π. και την κλινική με μέσο όρο 50-60 νοσηλευόμενους ασθενείς για περίπου 15 μέρες το μήνα.

Παρόμοιες ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα: καρδιολογική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), Αιματολογικό – Αιμοδοσία, Μικροβιολογικό, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ουρολογική κλινική, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Ω.Ρ.Λ., Ψυχιατρικό, Γαστρεντερολογικό τμήμα. Τα υπόλοιπα τμήματα λειτουργούν οριακά στην κάλυψη των εφημεριών έχοντας κενές οργανικές θέσεις. Οι ελλείψεις αυτές του Γ.Ν.Α. πολλές φορές προσπαθούν να αντιμετωπιστούν μέσω του απαράδεκτου καθεστώτος των αποσπάσεων και των μετακινήσεων

Η υπερεφημέρευση, τα εξαντλητικά ωράρια, τα κενά και οι ελλείψεις δεν αντιμετωπίζονται με τα “μπαλώματα” των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να στελεχωθεί πλήρως και άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου.

– Να μην υπάρξει συγχώνευση ή κατάργηση καμίας χειρουργικής κλινικής στο Γ.Ν. Αγρινίου.

– Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των αποσπάσεων και των μετακινήσεων»

Η ερώτηση για την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου λόγω ελλείψεων ιατρών:

«Στην πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νομού της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό (και όχι μόνο) προσωπικό θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου βαραίνει την κυβέρνηση της Ν.Δ. καθώς και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και την 6η ΥΠΕ.

Από τις 700 θέσεις μόνιμων ιατρών που θα προκηρυχθούν σύμφωνα με το Υπουργείο αντιστοιχούν το πολύ 3 Ιατροί για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που δεν καλύπτουν ούτε καν τους ιατρούς που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι από τις θέσεις επικουρικών που προκήρυξε η 6η ΥΠΕ δεν προέβλεπε ούτε 1 θέση ιατρού για τα 2 Νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με βάση τον παρόντα οργανισμό του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, σε σύνολο 48 θέσεων (που βεβαίως σήμερα δεν αρκούν), υπηρετούν μόλις 26 ιατροί. Δηλαδή, ακόμα και με αυτόν τον “κουτσουρεμένο” οργανισμό, λείπουν τουλάχιστον 20 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι στη χειρουργική κλινική, όπου προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 4 μόνιμοι, ένας εκ των οποίων είναι σε αναμονή για διορισμό σε άλλο νοσοκομείο και ένας με μετακίνηση, που αποχωρεί ωστόσο λόγω συνταξιοδότησης. Οι τρεις εναπομείναντες ιατροί δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες για όλες τις μέρες του μήνα.

Αντίστοιχα, στο Αναισθησιολογικό όπου προβλέπονται 3 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 2 ιατροί (ο ένας σε παράταση συνταξιοδότησης) και ένας ιατρός με μετακίνηση από το Γ.Ν. Αγρινίου που είναι επίσης υποστελεχωμένο. Για τουλάχιστον 10 μέρες το μήνα δεν υπάρχει εφημερεύων αναισθησιολόγος. Και ο κατάλογος είναι μακρύς αφού η ίδια εικόνα εμφανίζεται σε όλα σχεδόν τα τμήματα και τις κλινικές.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και γίνεται ακόμα περισσότερο, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας όπως προβλέπει το σχέδιο του “νέου Ε.Σ.Υ.” στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποψίλωση των νοσοκομείων από ιατρικό και λοιπό μόνιμο προσωπικό με εργασιακά δικαιώματα που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι συγχωνεύσεις, ακόμα και το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων δεν αποτελούν πρόοδο αλλά πισωγύρισμα εξαιτίας του συστήματος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αφού το κίνητρο ύπαρξής του είναι η αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και στην συγκεκριμένη περίπτωση του κλάδου της υγείας.

Γι’ αυτό, όσο και αν η υγεία του λαού μας θα έπρεπε να είναι αυταπόδεκτη προτεραιότητα, αποτελεί πεδίο αγωνιστικής διεκδίκησης για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και στην περιοχή του Μεσολογγίου και ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου.

– Να μην υπάρξει καμία συγχώνευση ή κατάργηση καμιάς κλινικής.

– Να ενισχυθούν παραπέρα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας του νομού και με νέα τμήματα. Καμία συζήτηση για αλλαγή χαρακτήρα χρήσης ή κλείσιμο του νοσοκομείου».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία πάτησε το κουμπί της κλιμάκωσης στο Αιγαίο, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε οποιαδήποτε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για διεθνοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων.

Λίγες ώρες μετά τη νέα πρόκληση των Τούρκων, με τον υπουργό Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ να ξεδιπλώνει όλο το φάσμα των τουρκικών αναθεωρητικών θέσεων και να παίρνει ηχηρή απάντηση από Έλληνες βουλευτές στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Προηγουμένως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ένα παρασκήνιο της συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Βαχντετίν της Κωνσταντινούπολης, εκείνη την παγωμένη Κυριακής της Ορθοδοξίας, λέγοντας ότι είχε υπογραμμίσει προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε οιαδήποτε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών. Και, αντί του αναμενομένου παραγωγικού κλίματος, η Τουρκία ξεκίνησε με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά και στη συνέχεια με ανιστόρητες θεωρίες από τα ανώτατα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας ως προς την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Με άλλα λόγια, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, η Τουρκία ήταν αυτή που «πάτησε το κουμπί» της νέας κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά.

«Όχι λάδι στη φωτιά»

Αυτά, όμως, ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, μιας και οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία κάθε μέρα να αναλίσκονται σε ρητορικές προκλήσεις και λεκτικούς λεονταρισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να «τσιμπήσει» και έτσι να μπει σε ένα γαϊτανάκι λεκτικών αντεγκλήσεων με τον κ. Ερντογάν ή με άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Εξ ου και δεν σχολίασε ονομαστικά το χθεσινό περιστατικό με τον κ. Ακάρ.

«Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο ξέρετε για μένα,-και πιστεύω ότι μπορεί να είχα και ένα προσωρινό πολιτικό όφελος στο εσωτερικό της χώρας- αν υιοθετούσα και εγώ μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Δεν πρόκειται να το κάνω. Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε, δε, συνέχεια στη στρατηγική της διεθνοποίησης του προβλήματος, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και αυτή του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, «όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

«Ό,τι χρειαστεί»

Οι λεονταρισμοί Ακάρ, όμως, και η απροθυμία της Τουρκίας να απάσχει από τις λεκτικές προκλήσεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά θερμό, με αρκετούς να φοβούνται μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να μεταφραστεί ακόμα και σε «θερμό επεισόδιο». Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε αυτά τα σενάρια, ρισκάροντας την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα επιλέξει να περιθωριοποιηθεί περαιτέρω σε αυτή τη συγκυρία.

Επειδή, όμως, όλα τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα είναι έτοιμη για κάθε σενάριο. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρόβα»

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι της άποψης ότι η γειτονική χώρα δεν θα προβεί σε κάποια κίνηση που θα παραπέμπει στο καλοκαίρι του 2020, η ρητορική έξαρση της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και η προετοιμασία στο πεδίο, όμως, με αιχμή το νέο γεωτρύπανο που «ζεσταίνει» η Άγκυρα, θέτουν επί τάπητος μια σειρά σεναρίων για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Βεβαίως, ένα ήρεμο καλοκαίρι θα ήταν αμοιβαία επωφελές για δύο χώρες που ποντάρουν στα έσοδα από τον τουρισμό, ο τουρκικός αναθεωρητισμό, όμως, μοιάζει με το τζίνι που έχει βγει από το μπουκάλι. Εξ ου και στην Αθήνα είναι ψύχραιμοι μεν, προετοιμασμένοι δε.

Γιώργος Ευγενίδης

protothema.gr

Οι κινήσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας στο «μικροσκόπιο» των γερμανικών μέσων ενημέρωσης

«Διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο». Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου του ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη της εφημερίδας Münchner Merkur του Μονάχου, Γιώργου Αναστασιάδη σχετικά με τις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης αλλά και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν, μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό -ακόμη κι έναν πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ήδη καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι επομένως θετικό που πλέον ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακούει επί τόπου της ανησυχίες της Αθήνας».

«Όταν πρόκειται για την Τουρκία, Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Κι αυτό διότι αναπόσπαστο μέρος των απειλών της Τουρκίας είναι ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους μετανάστες (…) Όποιος έχει επισκεφθεί τις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί να δει πόσο υποφέρουν από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Προκειμένου να βλάψει ακόμη περισσότερο τη γείτονα χώρα ο Ερντογάν δεν χρειάζεται καν να ρίξει βόμβες: Οι απειλές πολέμου αρκούν για να διώξουν τους τουρίστες, από τα χρήματα των οποίων εξαρτάται έντονα η χώρα μετά την οικονομική κρίση. Και αυτή είναι μια μορφή πολέμου που απαιτεί ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση» προστίθεται στο άρθρο.

Βάσιμες οι απειλές της Τουρκίας για πόλεμο;

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND o Γκερντ Χέλερ.

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα παρουσιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό των τουρκικών αξιώσεων. «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά - και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Όπως και η Merkur έτσι και η ανάλυση στην RND, βλέπει πίσω από τις απειλές Ερντογάν λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την γειτονική Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις βλέψεις του Ερντογάν: «Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία και να προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό. Πιο πιθανό είναι η Τουρκία να προσπαθήσει να υπογραμμίσει τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Το κάνει άλλωστε εδώ και εβδομάδες με ολοένα συχνότερες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο».

Κλείνοντας το δημοσίευμα αποτιμά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και υπό το πρίσμα της Μόσχας: «Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, Πούτιν, θα πρέπει να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις. Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ δηλαδή νατοϊκών εταίρων, θα ήταν προς όφελός του τώρα περισσότερο από ποτέ για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Πηγή: Deutsche Welle

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 29/04/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Εγκατάλειψη των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιονίου και εκείνων που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα, ο κ. Σιάμισης, επικεφαλής των «ΕΛΠΕ», με δηλώσεις του στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, παρουσία του κ. Πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ότι ο Όμιλος του οποίου ηγείται δεν προτίθεται να προβεί σε εξορύξεις πετρελαίου πουθενά στη χώρα. Στα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης φαίνεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως έχουν αναδείξει σχετικές μελέτες, αναφορικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων της Νορβηγικής εταιρείας «PGS». Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο έρευνας στους εν λόγω χώρους για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου. Όπως είναι γνωστό όμως, όπου υπάρχει φυσικό αέριο, σχεδόν πάντα, υπάρχει και πετρέλαιο. Επιπλέον, σε Ερώτηση για τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων, ο ως άνω κ. Σιάμισης ανέφερε πως δεν μπορούν να προχωρήσουν επενδύσεις αν δε λήξει η δικαστική εκκρεμότητα που έχει προκύψει, λόγω της σχετικής προσβολής των περιβαλλοντικών μελετών στο Συμβούλιο της Επικρατείας («ΣτΕ»).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποια λογική αποφάσισε η Κυβέρνηση, η χώρα μας να δαπανά, κάθε χρόνο, περί τα 4 δις ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε δικό μας πετρέλαιο;
  1. Αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις εξόρυξης γαιανθράκων στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, λόγω δικαστικής εμπλοκής, γιατί η Κυβέρνηση έσπευσε να τις εξαγγείλει;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 4968/3.5.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας κοινοποιούμε το με αριθμό πρωτ. 13441/27.5.2022 έγγραφο της εταιρείας «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.».

Ο Υπουργός

Σκρέκας Κωνσταντίνος

 

 

edey 27 5 2022

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2