Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις, η διαδικασία των εκλογών στην ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας εξελίχθηκε κανονικά, με την συμμετοχή των 35 σωματείων που εγκρίθηκαν τελικά να συμμετέχουν.

Πρόεδρος εξελέγη φυσικά ο Τάκης Παπαχρήστος, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος μετά τον αποκλεισμό του Πάνου Τάγκαλου.

Ο Τάκης Παπαχρήστος έλαβε 22 σταυρούς από αυτούς που ψήφισαν. Εξελέγησαν επίσης άλλοι 14 υποψήφιοι στο ΔΣ (δεκαπενταμελές).

Σύμφωνα με τους σταυρούς που έλαβαν στο ΔΣ εκλέγονται:

Σκόνδρας Αναστάσιος 18
Αναστασίου Ιωάννης 17
Βισβίκης Διονύσιος 17
Καζανάς Δημήτριος 17
Λαυράνος Αθανάσιος 17
Λύτρας Κωνσταντίνος 17
Νικολέτας Βασίλειος 17
Χρυσανθόπουλος Λάμπρος 17
Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος 16
Καρβέλης Σπύρος 16
Αργυρόπουλος Κωνσταντίνος 15
Ιωάννου Κωνσταντίνος 14
Σταυροθανασόπουλος Δημήτριος 11

Με 11 σταυρούς ισοψήφησαν τρεις υποψήφιοι, οι Καρακώστας Χρυσός, Σταυροθανασόπουλος Δημήτριος και Τσιαντής Ηλίας. Διενεργήθηκε κλήρωση για την εκλογή ενός και ευνοημένος΄ σε αυτή ήταν ο κ. Σταυροθανασόπουλος.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας – Αυτοί εκλέγονται

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας – Αυτοί εκλέγονται

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας – Αυτοί εκλέγονται

agriniara.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Καταγράφοντας τα προβλήματα των φορέων του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας στον κλάδο του τουρισμού για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η τομεάρχης τουρισμού του κόμματος Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για το αύριο του τουρισμού, το οποίο εξαρτάται από τη λήψη γενναίων μέτρων σήμερα και κυρίως το στρατηγικό σχεδιασμό του

Το Αγρίνιο επισκέφτηκε σήμερα η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου με σκοπό να συνομιλήσει με φορείς του τουριστικού κλάδου για τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και οι φορείς του κλάδου, καθώς και να τους ενημερώσει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος.

Για την ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, την επόμενη μέρα στον τουρισμό και για την ανάγκη επανασχεδιασμού της στρατηγικής του τουρισμού προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό μίλησε η κα. Νοτοπούλου στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι του κλάδου των ξενοδοχείων, των τουριστικών λεωφορείων και γραφείων, του εμπορικού συλλόγου, της εστίασης, των ταξί κλπ.

Στην σύσκεψη παρευρέθησαν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και Θ. Μωραίτης, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής υποδέχθηκε την κα. Νοτοπούλου και πραγματοποίησε την πρώτη εισήγηση.

Κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως τουρισμός είναι ειρήνη και ευημερία και εξέφρασε την ευχή για άμεσο τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας πως ο τουρισμός απαιτεί συνέργειες, διασυνδεσιμότητα και συναίνεση.

Αναφέρθηκε στην φάση που διανύουμε τώρα στον κλάδο του τουρισμού, μετά από δυο χρόνια πανδημίας δηλαδή και τόνισε πως παρά το ότι ο τουρισμός απαιτεί αισιοδοξία, η συγκυρία είναι εξαιρετικά απαιτητική και η νέα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, απαιτεί εγρήγορση, συγκροτημένο σχεδιασμό και διαρκή προσοχή.

«Το ράλι αυξήσεων στις τιμές, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία που συνεχίζεται, κλονίζει σημαντικές αγορές για τη χώρα μας και επηρεάζει την ψυχολογία του ταξιδιώτη» επεσήμανε, δίνοντας έτσι το «στίγμα» που θα κινούνταν παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το τουρισμό, στην οποία θα «προσμετρηθούν» και οι απόψεις των τοπικών φορέων του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ώθηση και στην περιοχή μας πάνω στο τομέα αυτό που αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, καθώς η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να αποκτήσει «χώρο» και «λόγο» στον τουρισμό, διότι διαθέτει πολλούς «θησαυρούς», ορεινούς και παραθαλάσσιους, οι οποίοι είναι ανεκμετάλλευτοι ή είναι ακόμη στα «σπάργανα».

Μια σειρά από μέτρα στήριξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αφορούν και τον κόσμο του τουρισμού, αλλά και τα νοικοκυριά, είναι αναγκαία προκειμένου η κοινωνία να μείνει όρθια επεσήμανε η κα. Νοτοπούλου αναλύοντας τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως: «δεν μπορούμε να μιλάμε για το αύριο του ελληνικού τουρισμού, για την βιωσιμότητά του κλπ αν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν επιβιώσουν».

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού που έχουν δεχτεί βαρύ πλήγμα την τελευταία διετία, πρότεινε γενναία μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διαγραφή μέρους των πανδημικών χρεών και τη ρύθμιση του υπόλοιπου, όπως επίσης πρότεινε την και επαναφορά του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμη για την ανάγκη ανασχεδιασμού του τουρισμού στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των νέων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Συγκεκριμένα η κα. Νοτοπούλου από το Αγρίνιο δήλωσε:

Η Κατερίνα Νοτοπούλου 

«βρίσκομαι στο Αγρίνιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Θα συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, θα τα καταγράψουμε και θα επικοινωνήσουμε τις δικές μας προτάσεις και το πρόγραμμά μας πάνω στον τομέα αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και τον τομέα του τουρισμού.

Η περιοχή έχει σπουδαίες δυνατότητες και πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει πρότυπο της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα, της παραγωγής και του τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών του τουρισμού, αλλά αυτό απαιτεί σχέδιο και κυρίως την κοινωνία στην πρώτη γραμμή σχεδιασμού.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως το εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό, αλλά και τα περιφερειακά σχέδια για τον τουρισμό, όπως και αυτό της περιοχής θα πρέπει να εκπονηθούν από τους ίδιους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό με την βοήθεια της πολιτείας, κάτι που δεν γίνεται τώρα, καθώς ούτε οι οργανισμοί προώθησης και διαχείρισης λαμβάνουν υπόψη τους τοπικούς φορείς.

Πιστεύουμε πως από εδώ θα πάρουμε ένα πλούτο γνώσεων εμπειρίας, προβλημάτων και κυρίως προτάσεων που με την σειρά μας θα αναδείξουμε στο κοινοβούλιο ως προγραμματικές θέσεις».

 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου τιμήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα: «Δύναμη Ψυχής, Φύση και Υγεία» που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (16.06.22) το ΑΠΘ.

«Στα 34 μου κλήθηκα χωρίς να φταίω να ξεκινήσω τη ζωή μου υπό το μηδέν. Πάλεψα όμως και μαζί με τους ειδικούς και την οικογένειά μου αρχίζω και τα καταφέρνω». Με αυτά τα λόγια η Ιωάννα Παλιοσπύρου υποδέχθηκε το βραβείο που της απονεμήθηκε κατά την εκδήλωση από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου τιμήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα: «Δύναμη Ψυχής, Φύση και Υγεία» που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το πανεπιστήμιο αφιερωμένη στην ψυχική υγεία.

Η ίδια, ανεβαίνοντας στο βήμα, μίλησε για τον δικό της Γολγοθά και περιέγραψε συνοπτικά τον πρώτο καιρό μετά τη φρικτή επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι. «Τις πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο δεν μιλούσα ούτε στη μητέρα μου. Φανταστείτε πώς είναι για έναν γονιό να βλέπει το παιδί του λιωμένο και καμμένο, όμως δεν με άφησε, ήταν συνεχώς δίπλα μου», τόνισε, ενώ ανέφερε πως και στις δύο περιπτώσεις που νοσηλεύτηκε, ήταν σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Μιλώντας για τις ημέρες μετά το νοσοκομείο, η ίδια είπε πως γύρισε με κατάθλιψη στο σπίτι. Έτσι, αναφερόμενη στο θέμα της ψυχοθεραπείας αλλά και της φαρμακευτικής αγωγής δήλωσε πως ακόμα υπάρχουν πολλά ταμπού στη ζωή μας για την ψυχική μας υγεία τα οποία καλούμαστε να υπερκεράσουμε. «Οφείλουμε να απευθυνόμαστε στους ψυχολόγους και στους ψυχιάτρους μας», τόνισε, ενώ είπε πως ακόμα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή

Παράλληλα, σημείωσε πως όλη η επικοινωνία που έχει με τον κόσμο τής έδωσε θάρρος. «Όλα αυτά τα μηνύματα του κόσμου με έκαναν να μην θέλω να τα παρατήσω για να μην τους απογοητεύσω», υποστήριξε και πρόσθεσε πως ο κόσμος τη βοήθησε να κάνει τόσα βήματα και να αποδεχτεί την εμφάνιση και τον εαυτό της. Έτσι, προέτρεψε τον κόσμο να ακούει και να νιώθει περισσότερο τους γύρω της.

Στην εκδήλωση απαγγέλθηκε το ποίημα του Τούρκου λογοτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή, Αζίζ Νεσίν, «Σώπα, μην μιλάς», ένα από τα γνωστότερα δημιουργήματά του που περιγράφει τον φόβο και τα πρέπει μίας κοινωνίας που είναι είναι παγκόσμια καθώς και το ποιήματα «Εγώ γυναίκα, η άνθρωπος» της ποιήτριας και θεατρικής συγγραφέως, Ζωής Καρέλη . Επίσης, ακούστηκε και το “Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο», του Οδυσσέα Ελύτη.

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, τόνισε πως τα άτομα που βραβεύτηκαν είναι πραγματικά παραδείγματα δύναμης ψυχής. Η αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα στερεότυπα που η ίδια βρήκε μπροστά της ως γυναίκα αλλά και εξήρε τον δυναμισμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης και ιδρυτής του «Φάρου του κόσμου» μίλησε για τη δική του εμπειρία σχολιάζοντας τη λέξη «παιδική αθωότητα» καθώς και στις συνθήκες που επικρατούν στον Δενδροπόταμο, στην περιοχή που κατοικούν κατά κανόνα Ρομά. «Για εμάς η λέξη παιδική αθωότητα είναι μία περίεργη λέξη και πολύ μακριά από τον τόπο μας», τόνισε. «Κορίτσια να παντρεύονται από τα 12 για να σωθούν από τη φυλακή του σπιτιού του και από αυτήν τη φυλακή να πάει σε μια διαφορετική, σε αυτήν της πεθεράς και του πεθερού. Το παιδί γεννάει παιδιά και υπομένει βία και απιστία». «Σήμερα 450 παιδιά μόνο από τον Δενδροπόταμο πάνε σχολείο και ταξιδεύουν. Αυτό για εμάς είναι επιτυχία καθώς πέτρα πέτρα γκρέμισαν τον τοίχο του γκέτο τους», σχολίασε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε πως οφείλουμε να τιμήσουμε την ομορφιά της Ιωάννας που πάλεψε και δεν έχασε τη δύναμη της ψυχής της αλλά και όσοι παλεύουν με την ψυχική υγεία. Επίσης, τόνισε πως η πολιτεία ήταν δίπλα στους πολίτες, με τη δημιουργία της γραμμής για την ψυχική υγεία, 10306, αλλά και το εθνικό σχέδιο δράσης. Τέλος, εξήρε το πρόγραμμα σπουδών και συνεχάρη όλους τους συντελεστές.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, τόνισε με γραπτό της μήνυμα πως είναι ζωτικής σημασίας η αναγνώριση της εσωτερικής δύναμης προκειμένου να ισχυροποιηθεί και να περνάει στο επόμενο βήμα.

Ο κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, σημείωσε πως η ανθρώπινη ζωή είναι μία εναλλαγή χαράς και λύπης, αρρώστιας και υγείας, μία εναλλαγή που δίνει αξία στη ζωή. «Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια στη διαχείριση της ψυχικής υγείας και το μεταπτυχιακό του τμήματος με πρωτοβουλία της κ. Παναγοπούλου η ανάγκη αυτή βγαίνει προς την κοινωνία.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής, Εύχαρις Παναγοπούλου, τόνισε από την πλευρά της πως πλέον το αρνητικό δεν μας εκπλήσσει αλλά μας είναι οικείο λόγω της συχνότητας του φαινομένου αλλά για κάθε κακή στιγμή υπάρχει και μία στιγμή αλληλεγγύης. «Επιθυμούμε να φωτίσουμε παράδειγματα ψυχικής δύναμης γιατί τα συναντήσαμε.

Στην εκδήλωση μίλησε η συγγραφέας, Κατρίνα Τσάνταλη καθώς και ο εκπαιδευτικός, Ηλίας Θερμίδης.

Πηγή: www.voria.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την παρέμβαση του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος ώστε να μην χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ναυπάκτου, ζητούν με Ερώτησή τους στην Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου έχει εμπλακεί σε έναν κυκεώνα δικαστικών προσφυγών από τους διαγωνιζόμενους χωρίς ευθύνη της Αναθέτουσας Αρχής, δηλ. του Δήμου Ναυπακτίας, με άμεσο κίνδυνο να χαθούν οι προθεσμίες του ΕΣΠΑ και το έργο να απενταχθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη για θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να συμβασιοποιηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις το έργο: “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας” και να μην απωλεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι»

Μεταξύ 2016 και 2018, σε υλοποίηση του ισχύοντος τότε Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ναυπάκτου  ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό, την ωρίμανση των μελετών, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης και εν τέλει την ένταξη του έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ το 2018, με τίτλο «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας», για την 25ετή κάλυψη των αναγκών των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Θέρμου, ήτοι του μισού πληθυσμιακά Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή, μετά της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού, της Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 16.852tn/y, στον χώρο του ΧΥΤΑ 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ.Δ. Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπακτίας, περιλαμβανομένης και διακριτής Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών 6.245tn/y. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του 3ου κυττάρου ΧΥΤΑ, το οποίο θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων έργων.

Το έργο αυτό, προϋπολογιζόμενης αξίας €18.541.975 (χωρίς Φ.Π.Α.), δημοπρατήθηκε πρώτη φορά με την υπ’ αριθμ. 23857/27.12.2019 Διακήρυξη του Δήμου Ναυπακτίας. Στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν ασκήθηκε καμία προδικαστική προσφυγή κατά των εγκεκριμένων τευχών διακήρυξης.

Ωστόσο, συγκεκριμένος οικονομικός φορέας κατέθεσε προδικαστική προσφυγή κατά της ΑΕΠΟ του έργου, που είχε εκδοθεί 2 χρόνια πριν τον εν λόγω διαγωνισμό, καθυστερώντας την διαγωνιστική διαδικασία κατά 3 και πλέον μήνες, για την οποία δεν δικαιώθηκε από την ΑΕΠΠ και δεν συνέχισε με περαιτέρω ένδικα μέσα στο ΣτΕ.

Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα για παρατάσεις από διαφορετικούς οικονομικούς φορείς, ο διαγωνισμός έκλεισε στις 27 Μαρτίου 2020 με την συμμετοχή δύο εν τέλει οικονομικών φορέων.

Στις 31 Μαρτίου 2020 κατατέθηκε προδικαστική προσφυγή ενός 3ου οικονομικού φορέα κατά της πράξης απόρριψης της προσφοράς του. Η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών απέρριψε τις αιτιάσεις του οικονομικού φορέα, τόσο κατά το σκέλος της ορθής παραμετροποίησης του ΕΣΗΔΗΣ που απαγορεύει τις αρνητικές εκπτώσεις, όσο και κατά το σκέλος της άρνησης της Αναθέτουσας Αρχής να παρατείνει τον εν θέματι διαγωνισμό, πέρα από τις 27 Μαρτίου 2020.

Ο οικονομικός φορέας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόρριψης της προσφυγής του από την ΑΕΠΠ.

Το ΣτΕ  δικαίωσε εν μέρει την αίτηση αναστολής του οικονομικού φορέα, διακόπτοντας την εξέλιξη του διαγωνισμού. Στο πλαίσιο διερεύνησης της δυνατότητας συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ, ο Δήμος Ναυπακτίας υπέβαλε έγγραφο στο ΕΣΗΔΗΣ για να περισώσει την διαγωνιστική διαδικασία και στη βάση συμμόρφωσης της απόφασης του ΣτΕ, θέτοντας ερωτήματα επί των οποίων το ΕΣΗΔΗΣ  δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Από τα ανωτέρω, προέκυψε ότι, δυστυχώς, δεν υφίστατο περιθώριο συμμόρφωσης με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με αποτέλεσμα η Αναθέτουσα Αρχή να επιλέξει την ακύρωση της διαδικασίας, και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Πράγματι ο Δήμος Ναυπακτίας, ως Αναθέτουσα Αρχή, προχώρησε στην εκ νέου δημοπράτηση του έργου στις 15 Δεκεμβρίου 2020, έχοντας ως μόνη αλλαγή την ρητή άρνηση οποιασδήποτε αρνητικής έκπτωσης στην προσφορά των επιμέρους τμημάτων ή συνόλου του έργου.

Στην εν λόγω ανοικτή διαδικασία, κατέθεσαν έγκυρη προσφορά τρεις (3) συμμετέχοντες, οι ίδιοι που είχαν υποβάλλει επιτυχώς ή ανεπιτυχώς και στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία και ακυρώθηκε.

Η 7μελής επιτροπή Διαγωνισμού και Αξιολόγησης με ομόφωνη απόφασή της (4 δημόσιοι υπάλληλοι κληρωμένοι μέσω ΜΗΜΕΔ και 3 εκπρόσωποι φορέων, όπως επιτάσσει ο ν.4412/2016), γνωμοδότησε ότι οι 2 από τους 3 συμμετέχοντες δεν καλύπτουν σωρευτικά και επί ποινή αποκλεισμού τους όρους της διακήρυξης του έργου, του Κανονισμού Μελετών Έργου (ΚΜΕ), της Τεχνικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (ΤΣΥ) και του Πίνακα Συμμόρφωσης, και ως εκ τούτου οι προσφορές τους τυγχάνουν απορριπτέες, ενώ έκρινε ότι μόνο μια τεχνική προσφορά είναι πλήρης, καλύπτει τις απαιτήσεις των τευχών δημοπράτησης και γίνεται αποδεκτή στο επόμενο στάδιο της βαθμολόγησης των τεχνικών  προσφορών.

Την γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού επικύρωσε ομόφωνα και η προϊσταμένη αρχή του Διαγωνισμού, με την υπ’ αριθμ 331 / 2021 απόφαση της Ο.Ε. του Δήμου Ναυπάκτου, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021.

Ακολούθως ασκήθηκαν νομίμως προδικαστικές προσφυγές ενώπιον της ΑΕΠΠ (η οποία τις απέρριψε σιωπηρά, χωρίς εκδίκαση) και εν συνεχεία και οι 3 συμμετέχοντες οικονομικοί φορείς προσέφυγαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας,  από το οποίο αναμένεται και η οριστική απόφαση για την τύχη του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το 2018 από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ έχει κηρυχθεί ήδη άγονος μια φορά ο διαγωνισμός και έχει επαναπροκηρυχθεί με την υφιστάμενη διακήρυξη.

Το ΣτΕ αναπέμπει το θέμα στην ΑΕΠΠ ώστε να ακολουθήσει η εκδίκαση της απόφασης, η αποστολή απόψεων εκ νέου των οικονομικών φορέων και του Δήμου, η εκ νέου πιθανή προσφυγή των συμμετεχόντων στο ΣτΕ με βάση τα νέα δεδομένα της απόφασης που θα κληθεί να πάρει η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Επειδή από την ως άνω έκθεση του ιστορικού του εν λόγω διαγωνισμού, προκύπτει ότι το έργο έχει εισέλθει σε έναν κυκεώνα ένδικων προσφυγών, χωρίς την ευθύνη της Αναθέτουσας Αρχής, με ορατό κίνδυνο να χαθούν οι δεσμευτικές προθεσμίες της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης,

Επειδή καθίσταται επείγον να καταβληθεί από το αρμόδιο υπουργείο κάθε προσπάθεια, στα πλαίσια των θεσμικών αρμοδιοτήτων του, ώστε το έργο να συμβασιοποιηθεί άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2023, για να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος δημοσιονομικής διόρθωσης με ανάκτηση εκ μέρους της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε το έργο: “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας” να συμβασιοποιηθεί άμεσα και να εκτελεσθεί εντός των τεθειμένων προθεσμιών, ώστε να μην απωλεσθεί η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαρεμένος Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Νοσοκομείο Αγρινίου επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς, όπου και συναντήθηκε με τον προσωρινό διοικητή του Ιδρύματος, Μιχάλη Σερασκέρη.

Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση κι αφού ευχαρίστησε τον διοικητή για τη συνεργασία που είχαν παραχώρησε δηλώσεις, στις οποίες και αναφέρθηκε στα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου, σε ότι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στο μείζον ζήτημα των εφημεριών στη Χειρουργική Κλινική.

«Το Νοσοκομείο Αγρινίου πρακτικά ο κόσμος δεν το εμπιστεύεται. Έχει 234 ανεπτυγμένες κλίνες οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 87, συν δέκα οφθαλμολογικά περιστατικά που νοσηλεύονται ημερήσια. Το μισό και παραπάνω δηλαδή Νοσοκομείο είναι άδειο. Δεν είναι άδειο γιατί ο κόσμος δεν νοσεί. Ο κόσμος δεν το εμπιστεύεται. Σταδιακά αυτό πρέπει να ανακτηθεί. Στην προηγούμενη παρέμβασή μου για τη ΜΕΘ Covid με τους 42 θανάτους στα 42 περιστατικά που νοσηλεύονταν υπήρχε λάθος απόφασης μετατροπής της ΜΕΘ χωρίς εκπαίδευση και προετοιμασία σε έκτακτες συνθήκες. Σε μία μονάδα που είχε προσφέρει πολλά στο νομό, που από το 2009 στελεχώθηκε με εξαιρετικούς εντατικολόγους και έσωσαν πολλές ζωές, συμβάλλοντας σημαντικά και εξαιρετικά για έκτακτες συνθήκες. Τα ποσοστά όταν μετατράπηκε σε Covid δεν ήταν επιτρεπτά. Για αυτό και επανήλθε σε αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, για έκτακτα περιστατικά. Αυτό το θέμα δρομολογήθηκε προς επίλυση», τόνισε αρχικά.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι στον οργανισμό υπάρχουν 355 άτομα εκ των οποίων υπηρετούν σε μάχιμη θέση οι 286. 70 άτομα δεν είναι στο Νοσοκομείο, ποσοστό περί τα 20%. «Ένας στου πέντε ενώ είναι διορισμένος δεν είναι στη θέση του. Γιατί; Κάποιοι είναι σε αναστολή λόγω covid, 15-20 έχουν θέματα με ΚΕΠΑ, άδειες κυήσεως και άλλοι λόγοι για τους οποίους πρότεινα ότι πρέπει να μπει κόφτης. Δεν γίνεται να λείπουν όλοι μαζί και να μην μπορεί ο διευθυντής της χειρουργικής να βάλει ορθοπεδικά χειρουργεία και ο κόσμος να πηγαίνει στην Αθήνα».

«Υπάρχουν όμως και θέματα που αφορούν την ηγεσία του Υπουργείου. Το τελευταίο έτος έφυγαν 11 γιατροί και ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν τέσσερις. 15 το σύνολο. Με τρεις μόνιμες οργανικές θέσεις που θα έρθουν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός υποβάθμισης της Υγείας. Επικοινώνησα με την αναπληρώτρια Υπουργό, κ. Γκάγκα και τον διευθυντή του Υπουργού. Η κ. Γκάγκα δεσμεύθηκε ότι στις επόμενες 20 μέρες θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο. Θα ακούσει τις προτάσεις μου αλλά πρέπει να βρούμε λύση», υπογράμμισε σε ότι αφορά το ζήτημα του ιατρικού προσωπικού.

Καταλήγοντας ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στα ζήτημα που έχει ανακύψει με τις εφημερίες στη Χειρουργική Κλινική:

«Πράγματι είναι κουρασμένο το Σύστημα. Οι γιατροί δεν πληρώνονται ανάλογα της δουλειάς τους. Δουλεύουν περισσότερο από ότι μπορούν να υποστηρίξουν. Υπάρχει υποστελέχωση, ειδικά με τις συνταξιοδοτήσεις. Παρακάλεσα τους γιατρούς να βάλουν «πλάτη» μέχρι να βρεθεί λύση. Δεν πρέπει να σταματήσει να εφημερεύει η Κλινική. Είναι μη αποδεκτό. Κι αυτό και οι εναλλάξ εφημερίες. Δεσμεύομαι σήμερα ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα σε ένα μήνα από τώρα θα ξανακάνω δηλώσεις και δεν θα είμαι ευχάριστος. Το Νοσοκομείο και ο κόσμος προέχουν. Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας όταν το διακύβευμα είναι το επίπεδο των Υπηρεσιών στο νομό. Παρακάλεσα τους γιατρούς να μην βάλουν το βέτο των έξι εφημεριών. Ξέρουν ότι έρχονται να υπηρετήσουν και στα δύσκολα. Δεν είναι υποχρεωμένοι να στερηθούν τις ζωές τους αλλά στην κρίσιμη αυτή στιγμή τους ζήτησα να συμβάλλουν είκοσι μέρες, ένα μήνα μέχρι να βρεθούν λύσεις».

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άμεση επικοινωνία είχε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου κ. Βασίλειο Φέζο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις γεωργικές καλλιέργειες από τη χθεσινή χαλαζόπτωση στο Αγγελόκαστο.

Ο Σπήλιος Λιβανός, που βρίσκεται σήμερα στο Αγρίνιο, ενημερώθηκε από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί μετά τη χαλαζόπτωση και στην επικοινωνία του με την ηγεσία των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση με τα κλιμάκια του τοπικού ΕΛΓΑ να βρίσκονται ήδη στην περιοχή για επιτόπιους ελέγχους.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 14/12/2021

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Τεράστιες οι ζημιές λόγω κακοκαιρίας στο παραλιακό μέτωπο Μεσολογγίου»

Κύριε Υπουργέ,

Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο του Μεσολογγίου και ειδικότερα στο Μουσείο Άλατος, σε ιχθυοτροφεία και πελάδες, στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε υποδομές. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκλήθηκε από την κακοκαιρία σε συνάρτηση με τα τεράστια κύματα, που ξεπερνούσαν σε ύψος τον κυματοθραύστη, εξαφάνισαν την πλαζ της Τουρλίδας, προξενώντας καταστροφές στις υπάρχουσες υποδομές, διέλυσαν τον δρόμο και μετακίνησαν τα πεζοδρόμια, ενώ μέρος της Αλυκής Τουρλίδας καλύφθηκε από χώμα. Αντίστοιχη εικόνα θα παρατηρήσει κανείς και στην παραλία της Αγίας Τριάδας, όπου η θάλασσα σκέπασε τον δρόμο, ενώ η πολύ υψηλή στάθμη των υδάτων κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις των εκεί ευρισκομένων ιχθυοτροφείων της Κλείσοβας. Πλήθος ζημιών έχουν υποστεί και τα ιχθυοτροφεία Τουρλίδα, Βασιλάδι, Κόμα και Θολή, στα οποία καταστράφηκαν οικισμοί και αλιευτικές εγκαταστάσεις, ενώ από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός από βάρκες έχει υποστεί υλικές ζημιές, καθώς αρκετές εξ’ αυτών βρέθηκαν στη στεριά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών κυμάτων, ενώ οι υπόλοιπες βούλιαξαν στα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας. Τέλος, στο Μουσείο Άλατος που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό της Τουρλίδας ο αύλειος χώρος έχει καταστραφεί εντελώς με την προσχώρηση της θάλασσας αρκετά μέτρα μέσα στη στεριά, δημιουργώντας συνθήκες για ζημιές και στο κτήριο που στεγάζεται το εν λόγω Μουσείο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να καταγραφούν οι ως άνω αναφερόμενες ζημιές σε οικισμούς, αλιευτικές εγκαταστάσεις και ιχθυοτροφεία και να αποζημιωθούν σχετικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα εντός των ορίων των άνω περιοχών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα καταστροφής, όπως τα ανωτέρω;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 2237/12-01-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχει κατανεμηθεί, από τους Κ.Α.Π. έτους 2021, ποσό ύψους 567.090,00€, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των Δήμων για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, από την οποία ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 587.000,00€.

Επίσης, μέσω της ΣΑΕ 055 αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα του Προγράμματος με κωδικό 2003ΣΕ05500005 και τίτλο «Επιχορήγηση των Ο.Τ.Α. για “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας”», προβλέπεται η χρηματοδότηση, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ενδιαφερόμενων οικείων Ο.Τ.Α. σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 10/7207/07-03-2017 (Α.Δ.Α.: Ψ65Π465ΧΘ7-4Ε8) εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου επιχορηγήθηκε ως ακολούθως:

ΔΗΜΟΣ

ΠΡΩΤ.

ΗΜ/ΝΙΑ

ΗΜ. ΛΗΞΗΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΠΟΣΟ

(σε €)

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

32834

27/04/2021

27/04/2023

100.000,00

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

172

03/01/2022

03/01/2024

Φαινόμενα Νοεμβρίου -

Δεκεμβρίου 2021

650.000,00

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2537/17-01-2022 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες και όλους, δηλώνει το νέο κόμμα των Πράσινων, με αφορμή τις εκδηλώσεις και τις πορείες «υπερηφάνειας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι Πράσινοι σε όλο τον κόσμο πρωτοπορούν στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Και αντιμετωπίζουν μία κατάσταση διαφορετικών ταχυτήτων αναφορικά με την ίση πρόσβαση σε δικαιώματα κι ελευθερίες για τα άτομα αυτά. Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα να κάνουμε που αφορούν στα ίσα δικαιώματα στον γάμο, στην παιδοθεσία και στην απαγόρευση των διακρίσεων στην κοινωνική και ιδιωτική ζωή. Και θέλουμε αυτά τα δικαιώματα να διευρυνθούν με μέτρα όπως:
  • Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για όλες τις ηλικίες, εξωδικαστικά, με απλοποίηση της γραφειοκρατίας, χωρίς ιατρικές ή ψυχιατρικές εξετάσεις.
  • Θεσµοθέτηση τρίτης επιλογής για το φύλο, ώστε να καλύπτονται όσα άτομα δεν αυτοπροσδιορίζονται με κάποιο από τα δύο κυρίαρχα φύλα (άνδρας/γυναίκα).
  • Αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού γάμου για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις σε θέματα όπως η τεκνοθεσία, η παρένθετη κυοφορία, η τεχνητή γονιμοποίηση και σε φορολογικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στο καθεστώς του ατόμου που αιτείται ασύλου στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που προέρχονται από χώρες όπου διώκονται ποινικά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τα σωματικά τους χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα, στα κέντρα υποδοχής να υπάρχει μέριμνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που δέχονται παρενόχληση ή βία.
  • Πρόσβαση για όλα τα άτομα στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και ασφαλιστική κάλυψη της διαδικασίας φυλομετάβασης.
  • Άρση των διακρίσεων στην εργασία και την απασχόληση, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στην ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία και παροχές, για λόγους αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης φύλου, ταυτότητας φύλου, σωματικών χαρακτηριστικών κλπ.
  • Κάμψη των συμπεριφορών προκατάληψης, μίσους και βίας, ακόμα και αστυνομικής βίας σε βάρος καταπιεσμένων και αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων. Αυτά δεν μπορούν να είναι πια ανεκτά. Τα ίσα δικαιώματα δεν είναι προς διαπραγμάτευση.
  • Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας προς τις καταστροφικές επιπτώσεις της ρητορικής μίσους, έμπρακτη συμπαράσταση και προστασία με στρατηγικές κοινωνικής ένταξης αυτών που στοχοποιούνται και διασφάλιση του δικαιώματος στην ιδιαιτερότητα, στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου και των παγκόσμια κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε ζητήματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου για πρόληψη του Bulling λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Δυστυχώς η χώρα μας έχασε μία ευκαιρία να διασφαλίσει και τη συνταγματική, καθολική προστασία όλων των δικαιωμάτων όσων ανθρώπων διαβιούν στην επικράτειά της. Η μη αναθεώρηση του άρθρου 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος που αφορά σε διακρίσεις και η μη συμπερίληψη του φύλου, της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της αναπηρίας, της ηλικίας, της εθνικής ταυτότητας, απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη εναρμόνιση της χώρα μας με τις αρχές του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας μας.

Το νέο κόμμα των Πράσινων εμπνέεται από την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (σημείο 6.15) και συντονίζεται με τους αγώνες για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε όλο τον κόσμο: 
  • Απαιτούμε αποποινικοποίηση των συναινετικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, νομική αναγνώριση των διεμφυλικών (τρανς) και των ατόμων με περιθωριοποιημένη ταυτότητα φύλου, προστασία του δικαιώματος στη σωματική αυτονομία και για τα διαφυλικά (intersex) άτομα, καθώς και ίσα δικαιώματα για τις σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου. 
  • Επιβεβαιώνουμε την αρχή ότι όλοι έχουν δικαίωμα να αγαπούν και να δημιουργούν οικογένειες. Υποστηρίζουμε τις κατά τόπους κοινότητες στις εκκλήσεις τους για ισότητα στα θέματα γάμου, ή όποιας άλλης μορφής οικογενειών ή συμβίωσης κρίνουν κατάλληλη για τα δικά τους δεδομένα. 
  • Μέσα από τις οργανώσεις – μέλη μας πιέζουμε τις κυβερνήσεις να τερματίσουν κάθε τιμωρία, άσκηση βίας ή απάνθρωπη μεταχείριση σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ και να εφαρμόσουν τις αρχές της Yogyakarta στην Προσαρμογή του Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα Φύλου. 
  • Ζητάμε από όλες τις κυβερνήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, να καταργήσουν τις νομικές διατάξεις που θεωρούν παράνομο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ΛΟΑΤΚΙ+ και την αντίστοιχη συμπεριφορά. Οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ δεν θα πρέπει να αποστερούνται νομικά τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα και δικαιώματα προσωπικής ελευθερίας και ζωής, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και συμπεριφοράς. 
  • Είμαστε αντίθετοι σε κάθε κυβέρνηση που απαγορεύει, εμποδίζει ή καταπιέζει πληροφόρηση ΛΟΑΤΚΙ+, αντίστοιχο δημόσιο λόγο, εργασία και άλλες πρωτοβουλίες, ή προχωρεί σε διακρίσεις. 
  • Απαιτούμε να ενσωματωθεί σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης το «mainstreaming των ΛΟΑΤΚΙ+». 
  • Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες, κατά τη διαμόρφωση, υλοποίηση και αποτίμηση κάθε είδους πολιτικών και υπηρεσιών, οφείλουν να συνυπολογίζουν την κατάσταση, τις ανάγκες και τον αντίκτυπο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στη διασφάλιση επαρκών οικονομικών και άλλων πόρων, καθώς και στην αντιμετώπιση διατομεακών διακρίσεων. Για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του, το mainstreaming των ΛΟΑΤΚΙ+ θα πρέπει να σχεδιάζεται και να συντονίζεται από καθορισμένη υπηρεσία σε κατάλληλα υψηλό επίπεδο. 
Το νέο κόμμα των Πράσινων στηρίζει την καμπάνια υπογραφών του Πες το ναι! (pestonai.gr) για την ισότητα στον γάμο.
Και καλεί τα μέλη και τους φίλους των Πράσινων να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στις πορείες, οι οποίες κορυφώνονται:
  • Athens Pride, Παρέλαση το Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 19:00, εκκίνηση από Βουλή -Εκδηλώσεις: 10-18 Ιουνίου 2022.
  • Thessaloniki Pride, Πορεία το Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 18:30, εκκίνηση από Λευκό Πύργο -Εκδηλώσεις: 20-25 Ιουνίου 2022.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To ότι τα Πετσο-ταϊσμένα συστημικά μέσα ενημέρωσης υποδύονται ότι δεν άκουσαν τίποτα από τις καταγγελίες για τη σκανδαλώδη δράση των Funds των 100 € που «αγόρασαν» από τους τραπεζίτες 135 δις ιδιωτικού χρέους στη χώρα, περισσότερο επιβεβαιώνει τον πανικό για τις εγκληματικές ευθύνες των συστημικών τραπεζών, του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρά τις υποβαθμίζει…  Για να δούμε λοιπόν πόσο θα αντέξουν να τηρούν αυτή τη στάση… γιατί εμείς και αντέχουμε και ο πάγκος μας «έχει βάθος»!

Καταρχήν να θυμίσουμε ότι από τα Ελληνικά Δικαστήρια εκδόθηκαν χιλιάδες διαταγές πληρωμής για πληρωμές των δανείων στο τριπλάσιο και πλέον της αρχικής οφειλής, ενώ οι περισσότερες εκκρεμούν να εκδικαστούν σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο και για το 75% από αυτά έχει οριστεί δικάσιμος ακόμα και το 2028 ! Δύο ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα από αυτά:

  1. Οι δανειολήπτες που τυχόν δικαιωθούν στο Εφετείο την επόμενη 5ετία, που θα ψάχνουν αλήθεια να βρουν αυτά τα fund-άσματα των 100 € για να αποζημιωθούν; Μήπως σ’ εκείνα τα κτίρια-ρημάδια στην Ιρλανδία που δείξαμε πρόσφατα και που χρησιμοποιούν ως έδρα τους;
  2. Το γεγονός ότι οι φάκελοι των διαταγών πληρωμής (βλ. φωτο 1.) πολτοποιήθηκαν ή κάηκαν, σημαίνει ότι οι υποθέσεις αυτές είναι ήδη προγραμμένες; Τι έχει να μας πει γι’ αυτό ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας;

Εμείς το ξέρουμε, αλλά είναι θέμα χρόνου να το καταλάβουν όλοι, ότι αυτό που επιχειρούν είναι να εξαφανίσουν τα ίχνη της λεηλασίας της περιουσίας των δανειοληπτών, ολοκληρώνοντας ένα καλοστημένο σχέδιο που…, από τη μία φουσκώνει τις τσέπες των επιτήδειων που είναι πίσω από τα Funds (τους οποίους και δανειοδοτούν επιπλέον για να αναλάβουν τις οφειλές των ανθρώπων) και από την άλλη στερούν την μικρομεσαία επιχείρηση που πληρώνει αγόγγυστα φόρους από ρευστότητα και τραπεζική χρηματοδότηση. Αλήθεια, αυτά τα fund-άσματα πληρώνουν φόρους; (είτε στη χώρα που εδρεύουν είτε στη χώρα που δραστηριοποιούνται;).

Και τώρα μια απορία που όλους μας ενώνει: Υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα κάποιος Εισαγγελέας που να προτίθεται να ρίξει φως στο δράμα ενός λαού που τον εξευτέλισαν 10 άνθρωποι με επικεφαλής τους κ.κ. Μητσοτάκη και Στουρνάρα;

Και για να ‘χουμε όλοι δουλειά να κάνουμε μέχρι την επόμενη αποκαλυπτική μας επικοινωνία, θα εκτιμούσαμε πολύ κάποιες απαντήσεις για τα παρακάτω:

  • Ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ κ. Ανδρέας Πάτσης (εταιρεία «ΠΛΑΤΩΝ Τιτλοποιήσεις ΑΕ» - «PLATON SECURITISATIONS S.A.»  -  φωτο 2.) και κουμπάρος του κ. Στ. Πέτσα, τι σχέση έχει με την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην είσπραξη δανείων; Όλοι στο κόλπο είναι, εκτός αυτούς που πληρώνουν (δανειολήπτες) που είναι στην αγχόνη;
  • Ποιο είναι το FUND «MERU SARL» στο Λουξεμβούργο (με 12.800 € μετοχικό κεφάλαιο) που αγόρασε δάνειο 30 εκατ. € μεγάλου εκδοτικού μεγαλοπαράγοντα που στηρίζει με νύχια και με δόντια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο φρόντισε να «κουρέψει» ο διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. Μεγάλου κατά 20 εκατ. € και να το αφήσει 10 εκατομμύρια; Μήπως τον χρηματοδότησε κιόλας περαιτέρω ή όχι;
  • κ. Στουρνάρα, πως γίνεται ένα δάνειο με υπόλοιπο 200 εκατ. € το 2019, να γίνει τελικά 15 εκατ. €, όταν έχει εξασφαλίσεις σε ακίνητα στη Ρηγίλλης στην Αθήνα ύψους 85 εκατ. € με «μπροστάρη» (παρένθετο πρόσωπο) τον Osama (Οσάμα) Hussein (Χουσείν) Saleh (Σαλέχ); Τι έγινε από την ALPHA BANK LONDON μετά τη διαγραφή των 185 εκατ. € (αλήθεια τώρα «κουρέψατε» 185 εκατ. € !!! βρε αθεόφοβοι) με εξασφαλίσεις ακίνητα 85 εκατ. €; Πως στήθηκε το κόλπο στην Κύπρο από τη CEPAL (εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων); Έχετε να μας πείτε κάτι κ. Θεόδωρε Αθανασόπουλε της CEPAL με τις δεκάδες εταιρείες στις οποίες συμμετέχετε (άλλη ώρα αυτό);
  • Υπάρχουν δάνεια που δεν αγοράστηκαν ποτέ από κανέναν (επίτηδες άραγε;), ενώ εισπράττονται από επιτήδειους συστημικής τράπεζας; Τι έχουν να πουν οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου και Τάσος Τσιαντής (ο κ. Μαλεσσόβας ξέρει κι αυτός κάτι;) για το δάνειο των 15 εκατ. της MIG με αριθμό LD09293006591500…;

Και για τα 4 παραπάνω ερωτήματα αναμένουμε (δεν έχουμε και απεριόριστη υπομονή) και θα επανέλθουμε!

Η μεγαλύτερη απόδειξη για όλα όσα καταλαβαίνει ο καθένας για τα παραπάνω είναι η επιχείρηση αθώωσης των τραπεζιτών στην Ελλάδα με νόμους (όπως εκείνος του 2019 και ο τωρινός που κατατίθεται προς ψήφιση, που επαναδιατυπώνει την απαλλαγή τους – φωτο 3. – γιατί άραγε;)

Δέκα (10) χρυσοποίκιλτα κοράκια και μια πολιτική οικογένεια τιμωρεί για πάντα τους Έλληνες που τόλμησαν να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή! Οι ίδιοι αύριο, με δακρύβρεχτα λόγια θα επιχειρούν να αξιοποιήσουν ακόμα και την κρίση με την Τουρκία για να μας πείσουν να τους ξαναψηφίσουμε!

To be continued …που λέμε και στα Σφακιά!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ
 
κοκινα δανεια 1

κοκινα δανεια 2

κοκινα δανεια 3

πηγή φωτό άρθρου: insider.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ