Παρασκευή, 19η Ιουλίου 2024  11:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022

Οι Πράσινοι συμμετέχουν στη Διεθνή Μέρα Δράσης 14 Ιουνίου

Να σταματήσει το δράμα εκατομμυρίων ζώων, που μεταφέρονται ζωντανά κάθε χρόνο από την ΕΕ σε τρίτες χώρες για σφαγή, ζητάει το νέο κόμμα των Πράσινων. Και συμμετέχει στην «καταιγίδα μηνυμάτων» στο Twitter (#BanLiveExports) για να μπει ένα τέλος στη ζωντανή κόλαση των ζώων στο μεγάλο τους ταξίδι προς το σφαγείο.

Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό βίντεο των 30’’ της καμπάνιας Compassion in World Farming EU ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Κατάργηση των Εξαγωγών Ζώντων Ζώων στις 14 Ιουνίου.

Πρόσφατα οι Πράσινοι απηύθυναν έκκληση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά ώστε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας- AGRIFISH να υποστηρίξει 6 συγκεκριμένες βελτιώσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για κατάργηση των εξαγωγών ζώντων ζώων εκτός Ε.Ε. και αυστηρούς όρους στις μεταφορές ζώντων εκτρεφόμενων ζώων εντός ΕΕ, για να μη βασανίζονται και θανατώνονται χιλιάδες ζώα.
  • Άμεση απαγόρευση της εξαγωγής ζώντων εκτρεφόμενων ζώων σε τρίτες χώρες για πάχυνση και σφαγή
  • Περιορισμός του χρόνου διαδρομής για τις μεταφορές ζώντων ζώων το πολύ στις οκτώ ώρες και στις τέσσερις ώρες για τα πουλερικά και τα κουνέλια, έως το 2024, με επενδύοντάς σε οργανωμένα τοπικά και κινητά σφαγεία για τη μείωση της διαδρομής
  • Απαγόρευση μεταφοράς μη-απογαλακτισμένων και ευάλωτων ζώων
  • Περισσότεροι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις
  • Απαγόρευση της μεταφοράς ζώντων ζώων εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αναμένεται να είναι κάτω από 5˚C ή πάνω από 25˚C
  • Αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού.
Σήμερα χρειαζόμαστε επειγόντως μια φιλόδοξη, ισχυρή πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού μεταφοράς των ζώων.

Η νομοθεσία της ΕΕ που πρέπει να προστατεύει τα ζώα κατά τη μεταφορά -ιδιαίτερα στη θάλασσα- όχι μόνο είναι αδύναμη αλλά και παραβιάζεται συστηματικά. Τα ζώα συνωστίζονται μέσα σε παλιά και σκουριασμένα πρώην φορτηγά πλοία, επικίνδυνα για τα ζώα και γενικά για την ασφάλεια στη θάλασσα. Κατά τη μεταφορά χιλιάδες ζώα πεθαίνουν. Μόλις προχθές, 15.000 πρόβατα πνίγηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, με μέγιστη χωρητικότητα μόλις 9.000 ζώα.

Μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, τα ζώα δεν προστατεύονται πλέον από τη νομοθεσία της ΕΕ. ​​Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την οδυνηρή μεταχείριση των ζώων κατά την άφιξή τους. Τα πιο ευάλωτα ζώα, μικρά ή πολύ ηλικιωμένα, υποφέρουν. Τα μωρά ζώα υποφέρουν από πείνα, δίψα και θερμικό στρες, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το ευάλωτο ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σωστά. Αυτά που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη μερικές φορές καταλήγουν να γεννούν κάτω από τρομερές συνθήκες σε οχήματα ή πλοία, με αποτέλεσμα το θάνατο τόσο των μητέρων όσο και των μωρών.

Η απαγόρευση των ζωντανών εξαγωγών είναι η μόνη πρακτική λύση για να τεθεί ένα τέλος στις δυσάρεστες συνθήκες που επιφέρει αυτό το είδος εμπορίου στα αισθανόμενα αυτά πλάσματα. Οι Πράσινοι στηρίζουν τους ευρωβουλευτές από τους Πράσινους/EFA και από τις άλλες πολιτικές ομάδες, που ζητούν την αντικατάσταση της εξαγωγής ζώντων ζώων από το εμπόριο σφαγίων και γενετικού υλικού για να αποτραπεί η περιττή ταλαιπωρία που υφίσταται. Χρειάζονται νέες διατάξεις ως μέρος της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν την υποστήριξή τους στην απαγόρευση των εξαγωγών ζώντων ζώων εκτός ΕΕ.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες πεθαίνουν και αντικαθίστανται από αλλοδαπούς

Μεγάλο εθνοκτόνο πρόβλημα του δημογραφικού, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής δημογραφίας Βύρωνας Κοτζαμάνης.

Αλλά είπαμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευχαριστημένος που θα αναλάβουν ως νέοι «Έλληνες» τα παιδιά των αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους και ταυτόχρονα ο πληθυσμός μας γηράσκει. Αν αυτό συνεχιστεί που θα συνεχιστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες με διαφορετική ένταση, ο πληθυσμός μας θα μειωθεί και ταυτόχρονα θα είναι πιο γερασμένος, μετά από 20-30 χρόνια από ότι είναι σήμερα. Δηλαδή οι πάνω από 65 ετών θα πάνε από 22% στο 30%, οι πάνω από 85 ετών θα είναι πολύ περισσότεροι από ότι σήμερα και ταυτόχρονα ο πληθυσμός της εργάσιμης ηλικίας, αυτοί που έχουν ηλικίες από 20 έως 65 ετών, θα έχουν και αυτοί μεγαλύτερη ηλικία.

Τις δεκαετίες που το βιωτικό μας επίπεδο αυξανόταν, τα νέα ζευγάρια έκαναν όλο και λιγότερα παιδιά από τους γονείς τους. Επίσης οι αξίες που είχαμε το 1950, δεκαετία που οι γεννήσεις ήταν πολύ περισσότερες από αυτές της εποχής μας, που η χώρα ήταν ακόμα σε δύσκολη κατάσταση μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, έχουν διαφορά με το αξιακό σύστημα που έχουμε το 2022.

Επίσης η Ελλάδα του 1950 ήταν μια χώρα αγροτική, ενώ σήμερα είναι αστικοποιημένη με το 75% να κατοικεί στα αστικά κέντρα, ενώ εκείνη την εποχή ήταν 30% με 35%.

Η αναλογιά στους 100 κατοίκους

Σήμερα στους 100 κατοίκους της χώρας μας οι 22 είναι πάνω από 65 ετών, το 2050 το ένα τρίτο θα είναι πάνω από 65. Πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί ο πληθυσμός της εργάσιμης ηλικίας και θα έχουμε μεγαλύτερο κόστος για τη συντήρηση, καλή επιβίωση των ηλικιωμένων μας, που σημαίνει επενδύσεις στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι: «Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια, ώστε να μην μειωθούν περισσότερο οι γεννήσεις και προοδευτικά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να αυξηθούν.

Αν δεν τα κάνουμε αυτά τα πράγματα, ο πληθυσμός μας θα συνεχίσει να μειώνεται και μετά το 2050, θα είμαστε ένας πληθυσμός πιο γηρασμένος και θα έχουμε και έλλειμμα στους ανθρώπους που θα είναι σε ηλικία για να εργαστούν».

Ως προς την αντιμετώπιση της εξέλιξης αυτής, ο κ. Κοτζαμάνης, δήλωσε πως: «Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δηλαδή τις επόμενες δύο – τρεις δεκαετίες, εκτός από τη μετανάστευση, που σημαίνει αρχικά να ανακόψουμε τη φυγή των νέων μας, αλλά και να συγκρατήσουμε στη χώρα μας κάποιους ανθρώπους που έρχονται από τρίτες χώρες και να είναι παραγωγικοί, να έχουν ίσα δικαιώματα με μας και να ενσωματωθούν στην κοινωνία και στην οικονομία, να μην τους έχουμε σε γκέτο και να ενισχύσουν και τις γεννήσεις».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2021 εκτιμάται σε 10.678.632 άτομα, εκ των οποίων 5.196.048 άνδρες, ποσοστό 48,7% του πληθυσμού, και 5.482.584 γυναίκες, ποσοστό 51,3% του πληθυσμού.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχησαν χθες Κυριακή στη Γαλλία.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής ‘Ενωσης», αναφέρει το newsit.gr

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ