Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022

Σε εκλογική ετοιμότητα και εν όψει του φθινοπώρου η Χαριλάου Τρικούπη, που προσπαθεί να συνδυάσει την πείρα με την ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος – Με στόχο την άνοδο των ποσοστών, η ηγεσία και τα στελέχη οργανώνουν θερινές περιοδείες

Σε προεκλογικούς ρυθµούς έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ, παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάστηκε να απομονωθεί λόγω του ότι έχει κορωνοϊό, µε την κομματική ηγεσία και τα στελέχη να οργώνουν το Λεκανοπέδιο και την Περιφέρεια διεκδικώντας τη σηµαντική άνοδο των ποσοστών πανελλαδικά στις προσεχείς εκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν τα επόµενα βήµατα ακολουθώντας το σενάριο περί πρόωρης κάλπης στις αρχές Σεπτεµβρίου.

Γι’ αυτό και επισπεύδουν τη διαδικασία επιλογής των κατάλληλων υποψηφίων, ανδρών και γυναικών, νέων και έµπειρων στελεχών για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο γραµµατέας Ανδρέας Σπυρόπουλος και τα µέλη της αρµόδιας Επιτροπής υπό τον Βαγγέλη Αργύρη έχουν ήδη γνώση των αιτηµάτων µε τις αυτοπροτάσεις, ενώ έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει στελέχη που πιστεύουν ότι µε την κάθοδό τους θα κάνουν τη διαφορά στο σκηνικό των υποψηφίων και των άλλων κοµµάτων.

Ρόλο και λόγο στο σκανάρισµα των υποψηφιοτήτων θα έχουν οι νεοεκλεγείσες οργανώσεις σε κάθε νοµό και δήµο.

Σταθερά προσηλωμένος στη γραμμή αναχαίτισης των συνεχών οχλήσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ίδιος ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει τη συµµετοχή στη µάχη πολλών νέων στελεχών, δεξαµενή των οποίων χαρακτηρίζεται η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Ο νέος αρχηγός που έχει δικαίωµα καθόδου σε τρεις περιοχές εκτιµάται ότι θα επιλέξει µία εκλογική περιφέρεια της Αττικής (ίσως τη Νότια Αθήνα, αλλά δεν είναι σίγουρο), το Ηράκλειο Κρήτης και µια περιοχή στην Περιφέρεια, όπως η Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Σπυρόπουλος, αν δεν είναι στο Επικρατείας, θα κατέβει στη µάχη του Ευρωκοινοβουλίου.

Αιτωλοακαρνανία: Για τη µάχη ετοιµάζονται ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η υποψήφια δήµαρχος Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά, ο ορθοπεδικός Ευάγγελος Γάκης, ο φαρµακοποιός Σάκης Τουρονίδης, η δικηγόρος Κατερίνα Κιτσάκη, η προερχόµενη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα κ.ά.

Α’ Αθήνας: Την επανεκλογή του διεκδικεί το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη Κώστας Σκανδαλίδης.

Στην ίδια περιοχή που το ΚΙΝ.ΑΛ. στις προηγούµενες εκλογές είχε σηµειώσει χαµηλές πτήσεις, θα κατέβει ο Παύλος Γερουλάνος (υποψήφιος για την ηγεσία τον περασµένο ∆εκέµβριο) και για πρώτη φορά η Ρωξάνη Μπέη (στο βασικό τιµ του νέου αρχηγού, δηµοτική σύµβουλος και κόρη του αείµνηστου δηµάρχου ∆ηµήτρη Μπέη).

Ο οικονοµολόγος Δημήτρης Οικονόμου, που εξελέγη πρόσφατα µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου- η πανεπιστηµιακός Ζέφη Δημαδάμα, ο δηµοτικός σύµβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Δημήτρης Καρέλας κ.ά.

Βόρεια Αθήνα: Ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι εκ νέου ο Πάνος Βλάχος (µέλος στην οµάδα Επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη), ενώ το παζλ αλλάζει από την κάθοδο στη Βόρεια Αθήνα της πρώην βουλευτού Κατερίνας Μπατζελή (ήταν στη Φθιώτιδα) και της πρώην υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη (αν και δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις).

Υποψήφιες ακούγεται ότι θα είναι η γνωστή ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου και η δικηγόρος Ρένια Ζαρκαδούλια.

Νότια Αθήνα: Κάποιοι πιστεύουν ότι στα νότια προάστια των Αθηνών το ΠΑΣΟΚ µπορεί -λόγω της αύξησης των ποσοστών του- να εκλέξει αυτή τη φορά δύο βουλευτές.

Το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί σκληρή µάχη, καθώς κατεβαίνουν κεντρικά στελέχη, γνωρίζοντας δε ότι ο κ. Ανδρουλάκης µπορεί να είναι υποψήφιος (και) στα νότια προάστια και να κρατήσει την εκεί έδρα τελικά – όπως έκανε το 2019 η Φώφη Γεννηµατά.

Ενδιαφέρουσα θα είναι, λοιπόν, η µάχη µεταξύ των τριών νεοεκλεγµένων στο Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ: της νυν βουλευτού, στενής συνεργάτιδας της Γεννηµατά και παπανδρεϊκής Τόνιας Αντωνίου, του υποψήφιου για την ηγεσία Παύλου Χρηστίδη και του έµπιστου συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη και πρώην γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη.

Στον Νότιο Τοµέα ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος εκ νέου ο παπανδρεϊκός Γιώργος Πεταλωτής, ο πανεπιστηµιακός  Θόδωρος Παπαθεοδώρου (στήριξε Λοβέρδο), ενώ θα κατέβουν πιθανόν για πρώτη φορά η Μαρία Τσέλιου (πρώην αντιδήµαρχος Ταύρου – Μοσχάτου) και η Αναστασία Σιμητροπούλου (αντιδήµαρχος Αλίµου και αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ.).

∆υτική Αθήνα: Αναµένεται µονοµαχία της νυν κοινοβουλευτικής εκπροσώπου (στήριξε Λοβέρδο για την ηγεσία) Νάντιας Γιαννακοπούλου µε τον πρώην βουλευτή και παπανδρεϊκό Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος στο πρόσφατο Συνέδριο κατάφερε να εκλεγεί 7ος στην 300µελή Κεντρική Επιτροπή, τον ανδρουλακικό Ηρακλή Δρούλλια, τον Θανάση Κατερινόπουλο κ.ά.

Ανατολική Αττική: Εδρα µε το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική ο 30χρονος, γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. επί Φώφης Γεννηµατά, Μανώλης Χριστοδουλάκης, που εκλέχτηκε δεύτερος στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Σε αντίθεση µε τον κ. Χριστοδουλάκη που στήριξε τον κ. Παπανδρέου για αρχηγό, ο Γιάννης Σμέρος (νέο στέλεχος, γιος του πρώην δηµάρχου Παλλήνης Γιώργου Σµέρου) έδωσε µάχη για την πρωτιά Ανδρουλάκη.

Θα είναι υποψήφιος βουλευτής, όπως το τεχνοκρατικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί Σηµίτη, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Σωτήρης Ζώτος, η Ερση Κόκκοτα, η Βάσια Αναστασίου (δραστήρια δικηγόρος, λοβερδική), οι Σπύρος Βρεττός, Παντελής Ασπραδάκης (υποψήφιοι και την προηγούµενη φορά) και ο Χρήστος Ξενοκώστας (επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.

Α’ Πειραιά: Το παζλ στο Μεγάλο Λιµάνι θα αρχίσει να συγκροτείται επί της ουσίας εφόσον απαντηθεί το ερώτηµα για την εκ νέου κάθοδο ή µη του πρώην βουλευτή και νυν αντιδηµάρχου Πειραιά Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος έχει ήδη δεχθεί κρούση.

Ο κ. Καρύδης στήριξε τον κ. Ανδρουλάκη για την ανάδειξή του στην ηγεσία τόσο το 2017 όσο και τον περασµένο ∆εκέµβριο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συζήτηση γύρω από την πιθανή κάθοδο του Παναγιώτη Φασούλα.

Η «Αράχνη» κράτησε αποστάσεις για χρόνια από τα «πράσινα» δρώµενα και έκανε επανεµφάνιση στο Συνέδριο του Τάε Κβον Ντο. Υποψήφιος θα είναι ο επιχειρηµατίας Λευτέρης Χρυσοφάκης, ο Βασίλης Κατσαφάδος, ενώ δεν αποκλείεται να µπει στη λίστα η δραστήρια συνεργάτιδα του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Μάρα Κουκουδάκη.

Β’ Πειραιά: Υποψήφιος θα είναι ο παπανδρεϊκός Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ ακούγονται επίσης ο Λεωνίδας Αθανασιάδης (γραµµατέας Νοµαρχιακής του ΠΑΣΟΚ), ο γιατρός και ανδρουλακικός Γιάννης Τσούτσας, όπως και ο λοβερδικός στατιστικολόγος Γιώργος Τράπαλης.

Α’ Θεσσαλονίκης: Ο υποψήφιος για την ηγεσία και βουλευτής Χάρης Καστανίδης, θα έχει απέναντι τον στενό συνεργάτη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και αντιδήµαρχο Συκεών Αντώνη Σαουλίδη, τον Κυριάκο Κυριάκο (πρώτο επιλαχόντα, από τις νεότερες γενιές και στα της επικοινωνίας του ΠΑΟΚ), την ανδρουλακική δικηγόρο Πέννυ Δαλαμπούρα, τον εξ Ανωγείων Νίκο Ξυλούρη, ενώ ακούγεται η υποψηφιότητα επίσης του προέδρου του δηµοτικού συµβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρου Λεκάκη και των πρώην βουλευτών Σπύρου Βούγια και Γιάννη Μαγκριώτη, της Ελισάβετ Μουτάφη κ.ά.

Β’ Θεσσαλονίκης: Ο διευθυντής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ , Θανάσης Γλαβίνας κατεβαίνει για πρώτη φορά και θα αναμετρηθεί με τον νυν βουλευτή (παπανδρεϊκό) Γιώργο Αρβανιτίδη,  την προερχόµενη από το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη Κωνσταντίνα Αδάμου, τον ανδρουλακικό Κώστα Πετρίδη, τον αγροτοσυνδικαλιστή Θύμιο Φωτεινό.

Αχαΐα: Της µάχης θα ηγηθεί ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής στην περιοχή Γιώργος Παπανδρέου (εκλέγεται χωρίς σταυρό), ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο δικηγόρος, υπεύθυνος του Τοµέα Θεσµών και ∆ιαφάνειας Μαρίνος Σκανδάμης, αλλά και η γιατρός Κατερίνα Σολωμού.

Πιθανές θεωρούνται επίσης οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή και περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, του ανδρουλακικού Νίκου Μοίραλη, του επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης στην Πάτρα Γρηγόρη Αλεξόπουλου, του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κατσικόπουλου κ.ά.

Ηλεία: Η άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά είναι µεγαλύτερη στην περιοχή, όπου είναι ισχυρός ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Μιχάλης Κατρίνης.

Στην Ηλεία, όπου αυτή τη φορά µπορεί να εκλέξει δύο βουλευτές, μεταξύ των υποψηφίων θα είναι η περιφερειακή σύµβουλος Εύη Βεργοπούλου, η γενική γραµµατέας ∆ήµου Ηλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, αλλά και το στέλεχος της περιοχής από την Παλαιστίνη Μισέλ Αμπουχάντμπα. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Κουτσούκος, δηλώνοντας ότι είναι ώρα να μπει στην πρώτη γραμμή η νέα γενιά.

Λακωνία: Η Νάγια Γρηγοράκου, µέλος πια στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε µετά την αποχώρηση από τη µάχη του πατέρα της, Λεωνίδα, να διεκδικήσει την έδρα.

Μεσσηνία: Θα είναι υποψήφιοι, πιθανότατα, οι κύριοι Γιώργος Κατσούλης, Γιάννης Πάζιος, Παναγιώτης Αλευράς κ.ά.

Αργολίδα: Εκτός από τον νυν βουλευτή και γιατρό στην περιοχή, Ανδρέα Πουλά, υποψήφιος θα είναι ο οικονοµολόγος Παναγιώτης Ψυχογιός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και µέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Τάσος Χειβιδόπουλος.

Κορινθία: Εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά στελέχη, τα οποία θα περάσουν από την κρησάρα της αξιολόγησης. Ακούγονται οι υποψηφιότητες του ανδρουλακικού στελέχους της Κ.Ε., οικονοµολόγου Σπύρου Φράγκου, του οικονοµολόγου Ανδρέα Λούτα, του Δημήτρη Αγγελόπουλου.

Αρκαδία: Την επανεκλογή του διεκδικεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Υποψήφιος θα είναι πιθανότατα ο οικονοµολόγος Απόστολος Σπυρόπουλος, ο Βαγγέλης Γιαννακούρας κ.ά.

Βοιωτία: Ακούγεται η επιστροφή του πρώην βουλευτή και γραµµατέα της Νεολαίας Βασίλη Τόγια. Υποψήφιος και ο νυν βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, η Χριστίνα Σταμούλη κ.ά.

Γιάννινα: Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο πανεπιστηµιακός Κώστας Γάτσιος, ο της νεότερης γενιάς Σωτήρης Ζαρπαλάς, ίσως ο πρώην αντιδήµαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο Γιάννης Τσίμαρης κ.ά.

Αρτα: Την επανεκλογή του διεκδικεί ο νυν βουλευτής Χρήστος Γκόγκας, ενώ υποψήφιοι θα είναι ο γνωστός δηµοσιογράφος από την Ανανεωτική Αριστερά Χρήστος Μέγας, η Κατερίνα Ρίζου, Γιάννης Παπαλέξης, Σωτήρης Χριστούλης κ.ά.

Θεσπρωτία: Υποψήφιοι θα είναι, όπως ακούγεται, ο απόστρατος στρατηγός Βασίλης Τζίγκος, η γιατρός Μαρία Σαμίου και ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκος Πάσχος.

Η Κρήτη

Ηράκλειο: Για την επανεκλογή του κινείται δυναµικά ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου (στήριξε Παπανδρέου), ενώ ετοιµάζονται αρκετά ανδρουλακικά στελέχη, όπως ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, ο γιος του δηµάρχου Φραγκίσκος Λαμπρινός, η Ελένη Βατσινά, ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συµβουλίου Παύλος Μπαριτάκης και η νυν αντιπεριφερειάρχης Εφη Κουτεντάκη. ∆εν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά µε τον Γιάννη Κουράκη που κινείται και στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Λασίθι: Ενδιαφέρον δείχνουν δύο περιφερειακοί σύµβουλοι, οι Μανώλης Κλώντζας και Γιάννης Γουλιδάκης.

Ρέθυµνο: Εχει γίνει κρούση στον νυν δήµαρχο Γιώργο Μαρινάκη – υποψήφιος θα είναι ο περιφερειακός σύµβουλος Μανόλης Χνάρης.

Χανιά: Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής θέλει να παραµείνει στον αυτοδιοικητικό χώρο – υποψήφιοι θα είναι η πρώην βουλευτής Λίτσα Κουρουπάκη, ο Τάσος Κουρουπάκης κ.ά.

Λάρισα: ∆υνατό χαρτί στην περιοχή για το ΠΑΣΟΚ είναι η νυν βουλευτής Λίτσα Λιακούλη, ωστόσο αναµένεται η κάθοδος νέων στελεχών που στήριξαν την εκλογή Ανδρουλάκη.

Το σίγουρο είναι ότι και το παπανδρεϊκό µπλοκ ετοιµάζει να ρίξει στη µάχη δηµοφιλείς της περιοχής (έχει γίνει κρούση της Χαριλάου Τρικούπη και στον Φίλιππο Σαχινίδη), ενώ θεωρείται πιθανή η κάθοδος του δικηγόρου Θωμά Παπαλιάγκα, του πρώην βουλευτή (από το Ποτάµι), Κώστα Μπαργιώτα κ.ά.

Τρίκαλα: Υποψήφιοι ενδέχεται να είναι ο γιατρός και υποστηρικτής του κ. Ανδρουλάκη Γιώργος Οικονόμου, ο Κώστας Παπαευθυμίου (ήταν υποψήφιος και το 2019), η Φωτεινή Αναστασίου (Ανανεωτική Αριστερά), ο Γιώργος Ηλιάδης κ.ά.

Καρδίτσα: Υποψήφιος θα είναι εις εκ των βασικών στελεχών της περιοχής, ο προεδρικός αλλά και φιλόλογος Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Μαγνησία: Στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο προεδρικός οικονοµολόγος Δημήτρης Τσιμπανάκος, ο πρώην στενός συνεργάτης των κυρίων Παπανδρέου και Γερουλάνου, Γιώργος Πετρουλάκης, κ.ά.

∆ωδεκάνησα: Θα κατέβουν ως φαίνεται ο πρώην βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης, η Ελευθερία Φτακλάκη, ο πρώην δήµαρχος Ρόδου Γιώργος Χατζηδιάκος, ο Βάιος Καλοπίτας κ.ά. Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει ξανά έδρα στα ∆ωδεκάνησα.

Χίος: Ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εφόσον κατέβει στο νησί θα έχει ίσως «αντίπαλο» στο ίδιο ψηφοδέλτιο τον Κώστα Τριαντάφυλλο (εφόσον δεν επιµείνει ως υποψήφιος δήµαρχος).

Λέσβος: Ακούγονται τα ονόµατα του Παναγιώτη Χριστόφα, του δικηγόρου Γιώργου Πετρέλλη και της Βάσως Χοχλάκα.

Κιλκίς: Ο στενός συνεργάτης του αρχηγού και νυν βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, θα δώσει µάχη µε τον παπανδρεϊκό γιατρό Στέφανο Παραστατίδη (γιος πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ).

Σέρρες: Ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Παναγιώτης Καρίπογλου κ.ά.

Κοζάνη: Ο Πάρις Κουκουλόπουλος διεκδικεί την επανεκλογή του σε έναν νοµό που το ΠΑΣΟΚ λόγω του εκλογικού νόµου δεν κατάφερε να βγάλει έδρα. Θα είναι υποψήφια και νέα στελέχη.

∆ράµα: Η νυν βουλευτής (στήριξε Λοβέρδο) Χαρά Κεφαλίδου διεκδικεί την επανεκλογή της. Υποψήφιος θα είναι ο προεδρικός, αλλά και οδοντίατρος Δαμιανός Καγκελίδης και ο µηχανικός, α’ επιλαχών Τάσος Νικολαΐδης.

Καβάλα: Ακούγονται τα ονόµατα του γιού του πρώην υπουργού και στο team του κ. Ανδρουλάκη Κώστα Τσακλίδη και του πρώην βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή.

Εβρος: Η δικηγόρος, που όργωσε την περιοχή για την εκλογή Ανδρουλάκη,  Κρυσταλλία Αρμενάκη, ο περιφερειακός σύµβουλος Σταύρος Βαβίας, ο πρώτος σε ψήφους την προηγούµενη φορά Παναγιώτης Ζαπάτας θα είναι, µεταξύ άλλων, υποψήφιοι.

Κυκλάδες: Ενας εκ των υποψηφίων, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισµού Δημήτρης Καπούνης.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα ή την κοινότητά τους ως αποτέλεσμα διώξεων, ενόπλων συρράξεων και βίας. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, κυβερνήσεις, στρατοί και επαναστατικά κινήματα έχουν καταφύγει στη βίαιη μετακίνηση ανθρώπων στην προσπάθεια προώθησης πολιτικών και στρατιωτικών σκοπών.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου, με έντονα και τραγικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερη αναφορά μπορούμε να κάνουμε στην Ουκρανική κρίση, όπου εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να γλυτώσουν τον θάνατο.   

Επιπλέον των προσφύγων των πολεμικών συγκρούσεων, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, όπως: μέλη μειονοτήτων, απάτριδες, αυτόχθονες πληθυσμοί και άλλοι, οι οποίοι αποκλείονται από τις δομές της πολιτικής εξουσίας και πλήττονται από το πρόβλημα της βίαιης μετακίνησης.

Πολλοί άνθρωποι, διωκόμενοι από τις κυβερνήσεις τους ή από άλλα μέλη της κοινωνίας τους, ενυπάρχουν σε κατάσταση μόνιμης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ακόμα και αν επιτύχουν να αποκτήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο, είναι πιθανόν να μην επιστρέψουν ποτέ στην πατρίδα τους.

Οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις των προσφύγων και άλλων μεταναστών από ανάγκη, αποτελούν ένα από τα μείζονα πολιτικά και ηθικά ζητήματα του σύγχρονου κόσμου. Αν και πρόκειται για ένα παμπάλαιο πρόβλημα, το θέμα της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών έχει λάβει ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη χαρακτηρίζονται ως θύματα μιας επιβεβλημένης εκτόπισης με τις ποικίλες μορφές ενός ευρύτερου και πολυπλοκότερου φαινομένου από αυτό που υποδηλώνει η παραδοσιακή εικόνα ενός τυπικού προσφυγικού καταυλισμού.

Το οικουμενικό πρόβλημα των προσφύγων έχει οδηγήσει την παγκόσμια κοινότητα αντιμέτωπη με μια ευρεία κλίμακα πρακτικών προκλήσεων και ηθικών διλημμάτων τα οποία την υποχρεώνουν να επιληφθεί της αναζήτησης λύσης με οξυμένη την αίσθηση της επιτακτικότητας.

Ανθρωπιστικοί οργανισμοί φαίνεται να παλεύουν για την ικανοποίηση ολοένα και περισσότερων αναγκών.

Οι κυβερνήσεις όλων των ηπείρων εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος, ενώ παράλληλα εμφανίζονται απρόθυμες να επωμισθούν το τίμημα που τους επιβάλλεται.

Ταυτόχρονα η εκτεταμένη κάλυψη επιλεγμένων συγκρούσεων και ανθρωπιστικών αναγκών από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, ασκεί στα κράτη και στους ιθύνοντες, ισχυρές πιέσεις ώστε να παρεμβαίνουν σε κρίσεις που αφορούν μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων.

Οι μεταβολές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων έχουν εξαναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το πρόβλημα των προσφύγων με την αμφισβήτηση των παλαιών μεθόδων και την αναζήτηση νέων στρατηγικών εξεύρεσης λύσεων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το 1948, όρισε ότι «όλοι όσοι διώκονται, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και να τους παραχωρηθεί άσυλο σε άλλες χώρες» και ζήτησε από τα κράτη- μέλη να σεβασθούν τις αρχές της διακήρυξης.

Το 1951 συνεστήθη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) και την ίδια χρονιά ψηφίσθηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς των προσφύγων.

Παραμένει όμως ζητούμενο, εάν πραγματικά μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης (προσφυγικό) που διαρκώς αυξάνεται.

Επισημαίνεται ότι η χώρα μας  έχει διέλθει από σειρά τραυματικών προσφυγικών εμπειριών και τούτο καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο τον χειρισμό φαινομένων αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και αποπομπής προσφύγων.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, στους καιρούς της αμφισβήτησης της παγκοσμιοποιημένης  οικονομίας και πληροφορίας, στην εποχή των ρεαλιστικών κινδύνων για την ειρήνη μεταξύ των ισχυρών κρατών του κόσμου, η αντιμετώπιση ευρείας κλίμακας μετακινήσεων προσφύγων, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση!

Οι πρόσφυγες είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας- αδυναμίας της παγκόσμιας κοινότητας να επιλύσει το πρόβλημα των συγκρούσεων και των αιτίων τους: της μισαλλοδοξίας, του ανταγωνισμού, της φτώχειας.

Ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να πλήττονται από τη βία και αδυνατούν να ασκήσουν ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα: να ζουν με ασφάλεια σε ειρηνικό περιβάλλον, δίχως φόβο, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Η μέριμνα, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν, σε όλα τα μέρη του κόσμου, ασφάλεια από ένοπλες συγκρούσεις, βία, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερία να αξιοποιούν τις προσωπικές τους δυνατότητες, να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας τους και να εκφράζουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα, καθίσταται πλέον επιτακτική.

Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει να γίνεται πρόσφυγας για να επιβιώσει!

Σε μια εποχή που μεγάλοι αριθμοί εκτοπισμένων αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της εθνικής κάθαρσης, την απειλή μαζικής βίας και το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις οικονομικές τους προσδοκίες και το βιοτικό τους επίπεδο, επιβάλλονται η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός ευρείας έκτασης συνόλου προτάσεων πολιτικής και στρατηγικής που εκτείνονται από πολιτικές διαπραγματεύσεις, ειρηνευτικές επιχειρήσεις, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μέχρι την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Απαιτείται η διαρκής δέσμευση κρατών και περιφερειακών οργανισμών και η ενεργός συμμετοχή διεθνών και μη κυβερνητικών υπηρεσιών στο οικουμενικό έργο της αποτροπής και επίλυσης ενόπλων συρράξεων, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της προώθησης μιας βιώσιμης και αμερόληπτης ανάπτυξης σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ανθρωπιστική τραγωδία και κρίση πολιτισμού, το προσφυγικό. Κρίση πολιτικής που εγκυμονεί παγκόσμιους κινδύνους.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη χώρα του προκειμένου να παραμείνει ζωντανός. Κανείς δε θα έπρεπε να μετακινείται παρά τη θέλησή του επειδή κάποιοι άλλοι επιθυμούν να καταλάβουν τη γη του, το σπίτι  του ή να ελέγχουν την περιοχή του…», Kofi Annan.

πηγή φωτο: liberal.gr

 

γιωργος παναγιωτόπουλος
Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμπανάκι κινδύνου και για την ανθρωπότητα

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία για την ύπαρξη των εξωγήινων και γιατί δεν έχουν έρθει σε επαφή με άνθρωπο ακόμα έχει δώσει ο διάσημος Βρετανός φυσικός Brian Cox που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια εκπομπές επιστήμης στο BBC οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Ο Brian Cox υποστηρίζει ότι οι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει ακόμη σε επαφή με τους ανθρώπους γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν… πλέον. Σύμφωνα με τον Κοξ οι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί οι οποίοι θα είχαν αναπτύξει τα τεχνικά μέσα να φτάσουν μέχρι τη Γη δεν πρόλαβαν να το κάνουν γιατί αυτοκαταστράφηκαν κίνδυνος που ελοχεύει όπως εκτιμά ο Βρετανός επιστήμονας και για την ανθρωπότητα

Ο Cox θεωρεί ότι ένας ανεπτυγμένος τεχνολογικά πολιτισμός δεν εξελίσσεται επί μακρόν επειδή κάποια στιγμή η τεχνολογική πρόοδος προκαλεί την εξαφάνιση του. Ο Brian Cox εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας σε ένα προηγμένο πολιτισμό είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάπτυξης των πολιτικών δομών που θα μπορούν να ελέγχουν τις νέες τεχνολογίες γεγονός που οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές διεργασίες. Σύμφωνα με τον Κοξ ένας προηγμένος πολιτισμός που μολύνει το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει ή που παράγει ολοένα και πιο εξελιγμένα όπλα μαζικής καταστροφής δεν έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από μερικές χιλιάδες έτη.

Για αυτό και σύμφωνα με τον Cox κανένας εξωγήινος πολιτισμός δεν είχε την διάρκεια εκείνη που απαιτείται ώστε να φτάσει σε σημείο να πραγματοποιεί επισκέψεις σε μακρινούς κόσμους και να έρθει σε επαφή με άλλους προηγμένους πολιτισμούς.

Η θεωρία του Κοξ αποτελεί φυσικά ένα καμπανάκι κινδύνου και για την ανθρωπότητα η οποία αναπτύσσεται τεχνολογικά με τρομερούς ρυθμούς τα τελευταία 100 έτη έχοντας ήδη εμφανίσει μια σειρά από… παρενέργειες όπως την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και την παραγωγή πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.

pronews.gr

Σε εκλογική ετοιμότητα η Αξιωματική Αντιπολίτευση

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για εκλογές τον Σεπτέμβριο και γι’ αυτό τον λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και μάλιστα αν γίνεται να τις έχουν κάνει και πριν τις αρχές Αυγούστου.

Δηλαδή «δεν έχει διακοπές τον Αύγουστο» γιατί θα έχει… εκλογικό πόλεμο.

Συνεώς ο Κ.Μητσοτάκης σχεδιάζει να κάνει χρήση του άρθρου 41 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο του επιτρέπει να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής για την αντιμετώπιση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας.

Είναι προφανές ότι μια κρίση στην οικονομία με υψηλά επιτόκια σε όλο τον πλανήτη, μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, μια ένταση στα ελληνοτουρκικά ή πολύ περισσότερο όλα τα παραπάνω οδηγούν σε «αιτιώδη» διάλυση της Βουλής.

Εδώ θα πει κάποιος «μα οι εκλογές θα μας σώσουν από την ακρίβεια»; Όχι βέβαια, αλλά θα σώσουν το πολιτικό σύστημα από τις «εκρήξεις» που έρχονται, καθώς μετά τις εκλογές ότι και να συμβεί η «φρέσκια» κυβέρνηση θα λέει στους πολίτες: «Τώρα ψήφισες, έτσι είναι η κατάσταση, σκάσε και κολύμπα» και θα… κολυμπάει.

Με αφορμή τη μεθαυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στοχευμένα, όπως είπε, μέτρα για την ακρίβεια στα καύσιμα, την Παρασκευή κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία το σενάριο της άμεσης προκήρυξης εκλογών.

Αυτό φαντάζει απίθανο καθώς αν το κάνει, θα διαταράξει τα μπάνια και τις διακοπές του λαού, καθώς θα υπάρχουν μάλλον και δεύτερες εκλογές τον… Αύγουστο.

Ο θυμός θα είναι τόσο μεγάλος (ο Έλληνας περιμένει δύο εβδομάδες διακοπές για να μην παραφρονήσει) που το κυβερνών κόμμα θα είναι σα να αυτοκτονεί.
 

Ο Ερντογάν Καρακούς είναι εκ των σημαντικότερων στρατιωτικών συμβούλων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απηχεί τις απόψεις του Τούρκου προέδρου.

Ο σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν «βλέπει» έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο απόστρατος αντιπτέραρχος μίλησε εκτενώς για την σημασία της «αεροπορικής υπεροχής» αλλιώς θεωρεί πως η Τουρκία θα έχει σοβαρές απώλειες.

Φυσικά με την εκτίμησή του αυτή ο Καρακούς δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μην ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 καινούριων F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 παλαιότερου τύπου στο ίδιο επίπεδο.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει με επιστολή του από το Κογκρέσο να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα. Εάν αυτό συμβεί οι «σύμμαχοί» μας Αμερικανοί θα έχουν προσφέρει στην Τουρκία την απαραίτητη αεροπορική ισχύ για να προκαλέσει πολεμική κρίση στο Αιγαίο εκ του ασφαλούς όπως θεωρείο ο Ε.Καρακούς.

«Χωρίς διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη και αν γίνει θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Αυτές τις απώλειες πρέπει πάντοτε να τις υπολογίζουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε πώς πρέπει να έχουμε αεροπορική υπεροχή. Για να μη γίνουν μάρτυρες οι άνθρωποι μας στο έδαφος» δήλωσε.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή, ο Καρακούς αναφέρθηκε και σε παρασκήνια της κρίσης του 1996 στις βραχονησίδες Ίμια, όπου -σύμφωνα με τον ισχυρισμό του- οι τουρκικές Ε.Δ. ήταν έτοιμες για ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ελλάδα.

«Ήμουν μέσα στα γεγονότα. Ήμουν επικεφαλής του σχεδίου δράσης στα Ίμια Καταρχήν οι αεροπορικές δυνάμεις εντός 12 ωρών πέρασαν σε κατάσταση πολέμου. Ακολούθως το Ναυτικό σε δύο μέρες. Σε επτά μέρες πέρασε σε κατάσταση πολέμου ο στρατός ξηράς. Και μετά εμείς βγάλαμε μία μονάδα στη βραχονησίδα Ίμια.

Έτσι ώστε αν καθοιονδήποτε τρόπο επενέβαιναν κατά των ναυτικών μας, ήταν ολοκληρωμένες οι ετοιμασίες μας για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και για αυτό το λόγο αν καθοιονδήποτε τρόπο δεχόταν πυρά η μονάδα μας εκεί, 12 αεροσκάφη περίμεναν ήδη στον αέρα» (μετάφραση: tourkikanea.gr).

Ο αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος δήλωσε πως και το 1994 υπήρξε ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα, που θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη χώρα μας.

Στη διάρκεια της εκπομπής ο Καρακούς, επανέλαβε πολλές φορές πως αν υπάρξει σύγκρουση με την Ελλάδα «θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος» όπως τόνισε.

«Το 1994 όταν υπήρχε το ενδεχόμενο επέκτασης στα 12 μίλια. Τότε η Ελλάδα είχε κάνει ένα συνέδριο το Νοέμβριο σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας. Όταν λοιπόν είχε δηλώσει η Ελλάδα ότι θα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα, τότε οι αεροπορικές μας δυνάμεις όπως και όλες μας οι δυνάμεις ήταν σε κατάσταση πολέμου.

Αφού καταστούν οι δυνάμεις σε μία κατάσταση πολέμου, δεν συμβαίνει κανένα περιστατικό μεμονωμένης σύρραξης, αλλά γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Και αυτό είναι κάτι που οφείλει να το ξέρει το έθνος μας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε μάχη με την Ελλάδα αυτό θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος» επεσήμανε.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Άνοιξε τα χαρτιά του για την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές ο Αιτωλοακαρνάνας ταξίαρχος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Θανάσης Κατερινόπουλος.

Θα είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι στην Αιτωλοακαρνανία, έκανε γνωστό μιλώντας στο Δυτικά Fm και τη Δήμητρα Λαοπόδη.

Ο κ. Κατερινόπουλος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μετά και την παρουσία του ως σχολιαστής σε τηλεοπτικές εκπομπές, εφόσον οριστικοποιηθεί και επίσημα, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη δυτική Αττική.

“Αν οι Αιτωλοακαρνάνες συμπατριώτες μας που είναι πάρα πολλοί, εκτιμούν ότι μπορώ να προσφέρω, εδώ είμαι”, είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε πάντως τις επιφυλάξεις του μέχρι να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, υπό το φόβο “σκοτεινών δυνάμεων”. Στο δημοσιογραφικό ερώτημα γιατί δεν επέλεξε την Αιτωλοακαρνανία για να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών σχολίασε με σκωπτικό ύφος: “Έχει πολύ καλύτερους η Αιτωλοακαρνανία και δεν κάνω εγώ…”. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υπογράμμισε ότι δεν ασχολείται με την πολιτική για να κερδίσει χρήματα. “Μου αρέσει η πολιτική και το να προσφέρω στον τόπο” ξεκαθάρισε. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι οι εκλογές θα έχουν διαξαχθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου σημειώνοντας πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απρόβλεπτος.
Τι είπε για θέματα της επικαιρότητας

Ο κ. Κατερινόπουλος, στην αρχή της συνομιλίας του με τη Δήμητρα Λαοπόδη, αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση με τα τρία νεκρά αδερφάκια στην Πάτρα. Επανέλαβε τα όσα εξ αρχής έχει υποστηρίξει για τραγικά λάθη και εκτίμησε ότι από την προανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας θα προκύψουν και ευθύνες για άλλα πρόσωπα, ενδεχομένως πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Μίλησε ακόμα για τη νέα δολοφονία στο Γέρακα πίσω από την οποία η Αστυνομία “βλέπει” ξεκαθάρισμα λογαριασμών και προχώρησε σε διαπιστώσεις για το “σκοτεινό” παρασκήνιο στο χώρο των καυσίμων. “Καθαρά οργανωμένο έγκλημα, ποτέ δεν θα φθάσουμε στην πηγή…”, εκτίμησε.

Ακούστε τις δηλώσεις του Θανάση Κατερινόπουλου στον “Δυτικά Fm”:

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον μήνα Μάιο ανήλθε στο 11,3% και είναι ο υψηλότερος σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει με τις προβλέψεις να είναι ακόμη πιο δραματικές.

Η κοινωνία μας φτωχοποιείται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή θέση γεγονός που φανερώνει με τον πιο εμφανή τρόπο τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνείται  να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στοχευμένα μέτρα και δράσεις που θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως άλλωστε έπραξαν χώρες σαν την Ισπανία και την Πορτογαλία. 

Η συγκράτηση της ακρίβειας απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις και τολμηρά μέτρα.

Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να υπάρξει κοινωνική και οικονομική ανάταξη. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την πολιτική Μητσοτάκη.  

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εγκαθίδρυση θεσμών πραγματικής Δημοκρατίας αποτελεί την ιδεολογική πυξίδα της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), κάτι που προϋποθέτει την άνοδο του πνευματικού επιπέδου των πολιτών, μέσω της καλλιέργειας των εγγενών δυνατοτήτων τους, ώστε να αποκτήσουν ισχυρό παρεμβατισμό, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Από τους αρχαίους καιρούς, η αναζήτηση διαδικασιών προσωπικής εξέλιξης ήταν και παραμένει στόχος του ανθρώπινου γένους, όπως αυτός εκφράστηκε, άλλωστε, από τις επικρατούσες θρησκείες, που ανέδειξαν φωτισμένους ανθρώπους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, τους Αγίους της Ορθοδοξίας αλλά και στους προχριστιανικούς χρόνους, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αποτελούν πρότυπα, υψηλού πνευματικού επιπέδου.

Κοινός παρονομαστής όλων ήταν η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, οι απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου, τα ταλέντα, τα οποία κρύβονται πίσω από κάθε μοναδικότητα και πώς θα μπορούσαν όλα αυτά να αλλάξουν τον κόσμο, αν οι άνθρωποι ενεργοποιούσαν το προσωπικό τους στοιχείο.

Για να μεταφερθεί η πληροφορία αυτή, στις ευρύτερες μάζες, πρέπει να διοχετευθεί αρχικά στην εκπαίδευση, για τη δυνατότητα δηλαδή, που έχουν οι ανθρώπινες ψυχές να εξελιχθούν, όχι με τις παπαγαλίες, τις οποίες μαθαίνουν στα σχολεία αλλά ακολουθώντας την οδό των προσωπικών τους χαρισμάτων!

Εμείς στην ΟΚΕ έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτού του είδους την προσέγγιση και για αυτό και η τόσο έντονη παρέμβαση μας σε ζητήματα διαφάνειας του δημόσιου βίου, γιατί η ψυχή για να εκφραστεί, χρειάζεται ένα περιβάλλον υψηλής καθαρότητας, ακολουθώντας την οδό «της αρετής μάλλον παρά της κακίας».

Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος της Ελλάδας, είναι καταγεγραμμένο στις ρίζες μας, το πώς, δηλαδή, θα εμπνεύσουμε την ανθρωπότητα, εδώ έζησαν άλλου επιπέδου άνθρωποι, εδώ καλλιεργήθηκε άλλου επίπεδου πολιτισμός και εδώ υπάρχουν τα κλειδιά, για την υψηλού επιπέδου πνευματικότητα.

oke-i.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Από το Συνέδριο Δυτικά Επιχειρείν ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε για ακόμα μία φορά τη σημασία της επιχειρηματικότητας, της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά καθώς και του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Συγκεκριμένα, ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:

«Στο Αγρίνιο και το Δυτικά Επιχειρείν χτύπησε για ακόμα μία χρονιά η καρδιά της παραγωγής.

Σε αυτό το συνέδριο-θεσμό είχαμε και φέτος την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Αγρινίου, της περιοχής της Τριχωνίδας και της Δυτικής Ελλάδας με εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό, επιστημονικό, αυτοδιοικητικό και πολιτικό χώρο.

Στα περίπτερα που επισκέφτηκα είδα πολλές ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ιδέες.

Ιδιαίτερα ξεχώρισα τις πρωτοβουλίες σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά, καθώς η σύνδεση των ελληνικών Πανεπιστημίων & των φοιτητών μας με την αγορά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με πολλαπλούς τρόπους είναι επιτακτική ανάγκη! Δεν μπορεί να περιμένει άλλο!

Απαιτείται να αφήσουμε πίσω μας τις αναχρονιστικές, αντί-αναπτυξιακές συνδικαλιστικές αγκυλώσεις και να δώσουμε στα Πανεπιστήμια μας την αξία που τους αναλογεί, ανοίγοντας στα παιδιά μας σύγχρονους ορίζοντες με χειροπιαστή αναπτυξιακή προοπτική.

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντικός για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία είναι ο πρωτογενής τομέας, καθώς και η σύνδεσή του με τη μεταποίηση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Έχουμε την τύχη η περιοχή μας να διαθέτει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης & σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη σε πολλαπλά επίπεδα.

Έχουμε, ήδη, κάνει πολλά αναπτυξιακά βήματα και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα.

Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, το AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, για τη διοργάνωση, καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Αγρινίου για την υποστήριξη.»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τον διάλογο του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Καπουτζίδη, στο Athens Pride για το σύμφωνο συμβίωσης.

O Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις εκδηλώσεις του φετινού Athens Pride στο Σύνταγμα, όπου ξεναγήθηκε στα περίπτερα, ενώ είχε και έναν οιλιγόλεπτο διάλογο με τον ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη.

Κατά τη σύντομη συνομιλία τους, ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία και έχει δώσει αγώνα για τα ίσα δικαιώματα, θέλησε να επικοινωνήσει την επιθυμία του για συνεργασία όλων των παρατάξεων, αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Εγώ θα κάνω μία ευχή, ως πολυκομματικός παρουσιαστής. Εύχομαι να συνεργαστείτε όλοι, γιατί όπως η σημαία μας έχει πολλά χρώματα θέλουμε και αυτά τα δικαιώματα να έχουν πολλά χρώματα. Θα είναι νίκη για μας να μπορέσετε όλες οι παρατάξεις μαζί να περάσετε αυτές τις αλλαγές”, είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

“Μακάρι, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Όσα περάσαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση, τα περάσαμε μόνοι μας δυστυχώς, τώρα είμαστε αντιπολίτευση και καταθέτουμε μία πρόταση και θα ήταν χαρά μας να την υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση και να την ψηφίσουμε μαζί”, ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία”

Η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ “όσα περάσαμε όσο ήμασταν κυβέρνηση, τα περάσαμε μόνοι μας δυστυχώς”, έγινε σήμερα αφορμή να ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, να σχολιάζει μεταξύ άλλων πως “για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία”.

“Όσο και να τον δυσαρεστεί, η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 και για την ταυτότητα φύλου το 2017 υιοθετήθηκαν και έγιναν νόμοι του Κράτους χάρη στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και του Ποταμιού. Αντιθέτως αυτοί που καταψήφισαν ήταν ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες”, σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

“Όταν, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι “πέρασε μόνος του” τις σχετικές προτάσεις το μυαλό μας μπορεί να πηγαίνει στην “μοναξιά” που του προκάλεσε στα κυβερνητικά έδρανα ο ακροδεξιός συνεταίρος που ο ίδιος επέλεξε και επέβαλε και τις δυο φορές που είχε την ευκαιρία. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία εμπεριέχει γενναία δόση πολιτικής υποκρισίας και θράσους”, πρόσθεσε.

Ηλιόπουλος: “Θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ισότητα στον γάμο;”

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου.

“Ο κ. Μάντζος ξέχασε ότι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, το πλαίσιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τα έφερε στη Βουλή και τα ψήφισε. Ό,τι δίσταζαν να κάνουν επί χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν πράξη από μια κυβέρνηση που δεν λογάριαζε το πολιτικό κόστος. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές. Ωστόσο δεν απάντησε στο μείζον: θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ισότητα στον γάμο; Δεν έχουμε ακούσει κάτι μέχρι στιγμής”, ανέφερε.

www.thetoc.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ