Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  7:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 18 Ιουνίου, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης στις πληγείσες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση περιοχές του νομού. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν σε ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αγρινίου- Μεσολογγίου και ειδικότεραστις περιοχές της Λεπενούς, του Αγγελοκάστρου, αλλά και στη Γουριά, στη Καμαρούλα, στην Αβόρανη και αλλού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Καραγκούνης επισκέφθηκε την περιοχή της Λεπενούς, όπου συνομίλησε με παραγωγούς και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής στα ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια μετέβη στο παλαιό Δημαρχείο της περιοχής του Αγγελοκάστρου όπου συζήτησε επίσης με καλλιεργητές αλλά και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ενδελεχώς για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις παραγωγές εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης.

Ακολούθως, ο κος Καραγκούνης επικοινώνησε με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλειο Φέζο, στον οποίο μετέφερε την επιτακτική ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών, ούτως ώστε να προχωρήσει η καταβολή αποζημίωσης στους καλλιεργητές. Ο κος Φέζος ενήργησε άμεσα και ήδη τη Δευτέρα θα βρίσκονται στη διάθεση της υπηρεσίας 6 εκτιμητές για να ξεκινήσουν το έργο της καταγραφής των ζημιών. Εν συνεχεία, ο βουλευτής συνομίλησε με τον διοικητή του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, μεταφέροντάς του την εικόνα της καταστροφής και την ανησυχία των παραγωγών. Ο κος Λυκουρέτζος τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία με τον τοπικό ΕΛΓΑ για την καταγραφή των καταστροφών και την όσο το δυνατόν συντομότερη καταβολή των μετέπειτα αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των καλλιεργητών.

Ο κος Καραγκούνης επικοινώνησε επίσης και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ενημερώνοντάς τον ενδελεχώς για τις τεράστιες καταστροφές στις τοπικές παραγωγές, απόρροια της ισχυρής χαλαζόπτωσης των προηγούμενων ημερών αλλά και τις πρότερες επικοινωνίες που πραγματοποίησε τόσο με τον διοικητή όσο και με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ. Ζήτησε δε, την παρέμβασή του για να υπάρξει σύντομα αποκατάσταση των παραγωγών με άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, αφού πρώτα προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών. Ο βουλευτής τόνισε στον υπουργό ότι οι καταστροφές αφορούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ενώ συνολική και ακριβή εικόνα θα παρασχεθεί και με τις καταγραφές του ΕΛΓΑ.

Ο Υπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ. Καραγκούνη ότι μετά το πέρας της καταγραφής των ζημιών θα φροντίσει για την προώθηση της περαιτέρω καταβολής αποζημιώσεων, που άλλωστε αποτελεί και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση πραγματοποιείται από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά η 15η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες άνθρωποι, μέλη συλλογικοτήτων και ποδηλάτες της πόλης, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και λίγο πριν από τις 20.00 ξεκίνησαν ποδηλατοδρομία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα stop στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία», είναι το μήνυμα της εκδήλωσης, ενώ σε σχετικό τους κάλεσμα αναφέρουν:«Ελάτε όσο γυμν@ τολμάτε, και με ρόλερς, χωρίς μηχανοκίνητα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη».

Όπως γράφουν οι διοργανωτές σε σχετική τους ανακοίνωση, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές αυτοργανωμένο και αποκεντρωμένο κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

«Είναι μια γιορτή διεκδίκησης για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και της ήπιας κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την επανασύνδεση με την φύση, την αποανάπτυξη, την χορτοφαγία, την ειρήνη & την μη-βία, τα δικαιώματα ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, την ελευθερία του σώματος, της έκφρασης και της σεξουαλικότητας, την ισότητα και την διαφορετικότητα, την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, χωρίς διακρίσεις».

Αυτό που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, είναι η μονιμοποίηση των εκτάκτων λόγω πανδημίας ποδηλατολωρίδων, η αναβάθμιση των υπαρχόντων διαχωρισμένες με κράσπεδο ή νησίδα, και η επέκταση τους για την δημιουργία ενός Ασφαλούς Δικτύου Ποδηλατόδρομων, υλοποιώντας το δίκτυο ~80χλμ που έχει μελετηθεί ήδη με το πρόγραμμα Urbact III, είναι άμεση προτεραιότητα.

Στράτος Λούβαρης-protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 09:27

Ευρώ VS Εθνική Κυριαρχία

Του Σπύρου Στάλια

Η Ευρωζώνη είναι ένα αντιδημοκρατικό και καταπιεστικό κατασκεύασμα. Οι λαοί της Ευρωζώνης διαβιούν υπό καθεστώς «γκεμπελικής προπαγάνδας», ότι δήθεν αν καταστραφεί το ευρώ θα έρθει ο κόσμος ανάποδα, λες και αυτό δεν έχει συμβεί. Αυτός ο φόβος, αργά ή γρήγορα, θα καταστρέψει την Ευρώπη. Ποιά όμως είναι τα κατασκευαστικά λάθη της Ευρωζώνης;

Με την αποδοχή του κοινού νομίσματος, ενός ξένου νομίσματος, οι χώρες της Ευρωζώνης απώλεσαν οικειοθελώς το δικαίωμα να ασκούν ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική, εμπορική πολιτική, εισοδηματική πολιτική (μισθοί) και συναλλαγματική πολιτική, όπως τις ασκούν οι κυβερνήσεις  σε κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

  1. Η άσκηση ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής σημαίνει ότι η κάθε κυβέρνηση μπορεί να θέτει τα επιτόκια στο ύψος που αυτή επιθυμεί, χωρίς να γίνεται έρμαιο των αγορών. Αν η χώρα είναι σε ύφεση έχει ανάγκη από χαμηλά επιτόκια και αν είναι σε φάση μεγάλης ανάπτυξης (σε μπουμ) τότε έχει ανάγκη από υψηλά επιτόκια. Η κυβέρνηση ανάλογα του οικονομικού κύκλου, θέτει τα επιτόκια εκεί που αυτή νομίζει. Στην Ευρωζώνη αυτό αποκλείεται. Το κράτος δεν μπορεί να ορίσει τα επιτόκια στα δάνεια του, που λόγω ευρώ είναι σε ξένο νόμισμα, και ούτε γνωρίζει αν θα έχει την προσφορά χρήματος που έχει ανάγκη από την ΕΚΤ.
  2. Η άσκηση ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής σημαίνει ότι η κυβέρνηση ανεξαρτήτως των αγορών ορίζει αυτή, στο επίπεδο που επιθυμεί, τις δαπάνες της και πόσο χρήμα θα αφαιρέσει από την οικονομία με την φορολογία που θα επιβάλλει. Όταν η οικονομία είναι σε ύφεση και υπάρχει ανεργία, κάθε χώρα, εκτός από τα χαμηλά επιτόκια, έχει ανάγκη από μεγάλες δημόσιες δαπάνες. Εφ’ όσον η κυβέρνηση ασκεί ανεξάρτητη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με άλλα λόγια εκδίδει το νόμισμα της, μπορεί να δαπανήσει όσο απαιτείται για να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη. Όταν φτάσει σε φάση πλήρους απασχόλησης μπορεί να φορολογήσει και να αφαιρέσει χρήμα, για να καταπολεμήσει τον τυχόν πληθωρισμό και να προστατεύσει την αξία του νομίσματος. Αυτό στην Ευρωζώνη απαγορεύεται ή επιτρέπεται με τη σύμφωνη γνώμη των αγορών που σημαίνει ότι κάθε χώρα θα είναι εσαεί χρεωμένη και σε διαρκή λιτότητα.
  3. Η παράδοση της συναλλαγματικής πολιτικής σημαίνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εκχώρησαν το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει κάθε κυβέρνηση στον κόσμο, δηλαδή, να μπορεί να μεταβάλλει την ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της, με στόχο την καταπολέμηση των ελλειμμάτων του εξωτερικού τομέα. Λόγω ευρώ, αυτό δεν μπορεί να το κάνει και έτσι η λύση είναι η προσφυγή στη λιτότητα (εσωτερική υποτίμηση).
  4. Η δασμολογική πολιτική ασκείται από κάθε κυβέρνηση στον κόσμο για να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή. Αυτό το όπλο δεν είναι διαθέσιμο πια στην Ευρωζώνη, αλλά και συνολικά στην ΕΕ, αφού υπάρχει κοινή δασμολογική πολιτική η οποία δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες κάθε ευρωπαϊκής οικονομίας ξεχωριστά.
  5. Η εισοδηματική πολιτική ασκείται αναλόγως της ανταγωνιστικότητας της κάθε μιας οικονομίας. Οίκοθεν νοείται ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τη Γερμανία, διότι περί αυτού πρόκειται, θα πρέπει οι μισθοί να ισοδυναμούν με «μία κούπα ρύζι» για να μπορούμε να βρίσκουμε ευρώ από τις εξαγωγές.
  6. Τέλος η ΕΚΤ που ανέλαβε την έκδοση του ευρώ και την προστασία της αξίας του από τον πληθωρισμό (σήμερα τι κάνει;) απεδείχθη όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά μετέτρεψε το τραπεζικό σύστημα σε καζίνο. Η χωρίς κριτήρια παροχή πιστώσεων το έκανε κέντρο κερδοσκοπίας και διαφθοράς που οδήγησε κράτη και πολίτες σε χρέη δυσβάσταχτα και όταν κατέρρευσε απαίτησε οι λαοί της Ευρώπης να το σώσουν.
  7. Ο Κέϋνς τόνιζε: «Οι κερδοσκόποι δεν δύνανται να βλάψουν ως φυσαλίδες επί σταθερού ρεύματος επιχειρηματικότητας. Η κατάσταση καθίσταται όμως σοβαρά όταν η επιχειρηματικότητα καθίσταται μια φυσαλίδα εις τον κυκεώνα της κερδοσκοπίας. Όταν η κεφαλαιουχική ανάπτυξη μιας χώρας καθίσταται υποπροϊόν της δραστηριότητας μιας χαρτοπαικτικής λέσχης (εννοεί το τραπεζικό σύστημα), τότε η δουλειά δεν γίνεται καλά. Με αλλά λόγια, αν οι κερδοσκόποι απολέσουν την εμπιστοσύνη τους για ένα κερδοφόρο μέλλον ή η πίστη των τραπεζών που δανείζουν εξασθενήσει, τότε η καταστροφή της οριακής αποδοτικότητας του κεφαλαίου είναι αναπόδραστη και ενώ η εξασθένηση τής μιας είναι αρκετή για να προκαλέσει κατάρρευση, η ανάρρωση απαιτεί την αναγέννηση αμφοτέρων. Πράγματι, η εξασθένηση της πίστεως αρκεί να προκαλέσει κατάρρευση, αλλά η ενίσχυση της, αν και αποτελεί αναγκαίον όρον αναρρώσεως, δεν αρκεί».

Τι αρκεί; Μετά από είκοσι χρόνια ευρώ και δώδεκα χρόνια μνημονίων, με όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες χειρότερους παρά ποτέ, σε περίοδο ειρήνης από ιδρύσεως του νέου Ελληνικού Κράτους, η  επάνοδος στο εθνικό νόμισμα αποτελεί αδήριτο γεγονός. Χωρίς αυτό, κανένας στόχος του Έθνους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Όλα τ’ άλλα έπονται με δημοκρατικές αποφάσεις του λαού. Οι εθνικές και πατριωτικές δυνάμεις που προβάλλουν άλλα αιτήματα  ως προτεραιότητες, ας καταλάβουν μια και καλή, ότι χωρίς εθνικό νόμισμα δεν μπορούν να υλοποιήσουν κανέναν από τους στόχους που έχουν κατά νου, και όταν λέω κανέναν, το εννοώ.

Η επανασύνδεση των  κρατικών δαπανών  και των τραπεζικών πιστώσεων με την πραγματική οικονομία, οι επενδύσεις, η κατανάλωση, η ρευστότητα και η Κεντρική Τράπεζα υπό κοινωνικό έλεγχο, αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την απελευθέρωση της χώρας από την οικονομική εξάρτηση. Δεν υπάρχει χειρότερη εξάρτηση. Από την οικονομική ιστορία αυτό μάθαμε. Οι τραπεζίτες και οι κεφαλαιούχοι σιχαίνονται την ανεξάρτητη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που επιδιώκει επενδυτικές δαπάνες και χαμηλά επιτόκια. Αμφότερες τους αποστερούν την ανεξέλεγκτη εξουσία τους. Αλλά αυτό είναι το δικό τους συμφέρον και όχι δικό μας, των λαών της Ευρώπης. Κάτι επειγόντως πρέπει να κάνουμε!

*Ο Σπύρος Στάλιας είναι Οικονομολόγος Ph.D

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ