Τρίτη, 3η Δεκεμβρίου 2024  6:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, η Κάπα Research αποτυπώνει τη συγκυρία για τα κόμματα.

Στην έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2022, υπό τον τίτλο «Τα πολιτικά κόμματα στη δίνη των πολλαπλών κρίσεων», καταγράφεται η δυναμική τους, μετά τα συνέδρια που διεξήγαγαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Καταγράφεται ακόμη η πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ έχει προβάδισμα 8,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (32%-23,9%), ενώ στις δεύτερες κάλπες αυξάνει τη διαφορά στο 8,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 34,4% έναντι 25,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν σήμερα είχαμε εκλογές, οι πολίτες θα προσέρχονταν στις κάλπες με το μυαλό στην αγοραστική τους δύναμη, τα εθνικά θέματα και την εθνική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει πολιτικά -αλλά περιορισμένα- από το πρώτο και η ΝΔ υπερισχύει εμφατικά στα δύο τελευταία.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η αναστολή της πολιτικής κανονικότητας εξαιτίας της πανδημίας και της έκτακτης συνθήκης του πολέμου θα περιόριζε ψυχολογικά την καλλιέργεια απόλυτης καταδίκης της κυβέρνησης.

Μονοκομματική κυβέρνηση επιλέγουν οι πολλοί

Επιπλέον, οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν την ανάδειξη ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης, αφού η εμπειρία διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας υπό κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αρνητικά φορτισμένη, έχει καταγραφεί ως στίγμα -τόσο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ- και σκιάζει έντονα τα κριτήρια ψήφου.

Ο Μητσοτάκης υπερέχει σε όλους τους δείκτες

Τέλος, όπως φανέρωσαν και τα συνέδρια, οι ηγεσίες έχουν αυξημένη βαρύτητα στην κάλπη και εκεί υπερέχει σε όλους τους δείκτες ο σημερινός πρωθυπουργός.

Η καταγραφή της περιόδου, λοιπόν, εμφανίζει την κυβερνητική παράταξη να διατηρεί σαφές προβάδισμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται οριακά, διασφαλίζοντας πάντως τη θέση του ως δεύτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού συστήματος. Η εικόνα αυτή ενισχύεται στο υποθετικό σενάριο των επαναληπτικών -και με εντονότερα διλήμματα- εκλογών, όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αυξάνουν την επιρροή τους, πιέζοντας τα υπόλοιπα κόμματα και τους αναποφάσιστους.

Αναφέρονται επίσης οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα.

Αναλυτικότερα:

Η ΝΔ προηγείται με 8,1% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 2,8%.

Η ΝΔ αυξάνει τη διαφορά στις δεύτερες κάλπες

Στην πρόθεση ψήφου σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, κερδίζοντας 2,2% στις δεύτερες κάλπες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, κερδίζοντας 1,9%

Με διαφορά καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Σταθερό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως καταλληλότερου πρωθυπουργού, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 44%, έναντι 28% του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Η ανάλυση του Αλέξη Ρουτζούνη, διευθυντή ερευνών της ΚΑΠΑ Research, αναδεικνύει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τα συνέδριά τους «σφυρηλάτησαν την ενότητα με την επιβεβαίωση των αρχηγών».

Η ανάλυση του Αλέξη Ρουτζούνη:

«Τα πολιτικά κόμματα στη δίνη των πολλαπλών κρίσεων

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH – ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Ύστερα από μια δεκαετία απαξίωσης των θεσμών και απότομης απορρύθμισης των πολιτικών ταυτίσεων, τα κόμματα στην Ελλάδα του 2022 πιέζονται έτι περαιτέρω μπροστά στη δίνη των πολλαπλών κρίσεων και την παρατεταμένη δυσκολία στην καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτό το περιβάλλον, τρία συνέδρια για τα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα μόλις ολοκληρώθηκαν και από απόσταση φαντάζουν σαν μια κοινή, συλλογική προσπάθεια αντίδρασης του κομματικού συστήματος στην επικρατούσα αρνητική του εικόνα. Μια προσπάθεια, ωστόσο, που δεν αποδεικνύεται ικανή να αντιστρέψει τη μεγάλη τάση αμφισβήτησης.

Τρία συνέδρια στη σωστή κατεύθυνση, που όμως δεν ανατρέπουν τη μεγάλη τάση

Σε κάθε συνέδριο το διακύβευμα διέφερε, αλλά και τα τρία οδήγησαν σε δύο κοινές καταλήξεις. Πρώτα απ’ όλα, στην ενίσχυση των τριών αρχηγών: πιο δημοφιλείς και οι τρεις από τα κόμματά τους, πιο σημαντικοί για την πορεία των κομμάτων τους από την απήχηση των πολιτικών προτάσεων, της οργάνωσης και της εσωκομματικής δημοκρατίας, οι Κ. Μητσοτάκης, Α. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης εισέρχονται στη μάχη των επόμενων εκλογών απρόσκοπτα, χωρίς κομματικές εκκρεμότητες. Σε δεύτερο επίπεδο, και για τα τρία κόμματα, η έννοια «εσωκομματική αντιπολίτευση» φαντάζει πλέον κενή περιεχομένου. Όποια διαίρεση υπήρχε ή διαφαινόταν μετουσιώθηκε σε διατήρηση διαφορετικής γνώμης που μπορεί να είναι ανεκτή λόγω εσωκομματικής δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά είναι αδιανόητη μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση. Πιο συνοπτικά, τα συνέδρια σφυρηλάτησαν την ενότητα με την επιβεβαίωση των αρχηγών.

Το συνέδριο της ΝΔ επιβεβαίωσε την κυβερνητική της πρωτοκαθεδρία, τη διαχειριστική της υπεροχή έναντι της αντιπολίτευσης, τον ενστερνισμό ενός αξιακού συστήματος με διαχρονική απήχηση στην κοινωνία (οικογένεια, κανόνες, εργατικότητα), την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης και ενός κόσμου της εργασίας (ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες επιχείρησης), με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να κομίζει την προσωπική του επιτυχία στις ΗΠΑ στην ατζέντα ”υψηλής πολιτικής” της ΝΔ (εθνικά θέματα, διεθνής θέση της χώρας).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο αποτέλεσε βήμα προς την πολυπόθητη αντιστοίχιση του κόμματος με το κοινωνικό σώμα που τον διατηρεί σε ποσοστά άνω του 31% από το 2015. Η πρόταση του Α. Τσίπρα για εκλογή αρχηγού από τη βάση των μελών είχε καλλιεργήσει προσδοκίες, επικράτησε και, σήμερα, θεωρείται μια θετική εξέλιξη για το 38% των πολιτών και το 79% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Κόμμα 170.000 και πλέον μελών, πολλά προερχόμενα από την κεντροαριστερά, με εκπροσώπηση γυναικών στα ανώτατα όργανά του, ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει -έστω και οριακά- την αντιπροσώπευση εκείνων των στρωμάτων που τον ανέδειξαν σε κυβερνητική δύναμη (δημόσιοι υπάλληλοι, αδύναμα στρώματα, άνεργοι και νέοι), αλλά και την εικόνα επάρκειας στη διαχείριση προβλημάτων (αρχής γενομένης από την ακρίβεια).

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φιλοδοξούσε να παγιώσει τη ”μεγάλη” επιστροφή του κινήματος στον πολιτικό χάρτη της χώρας μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη. Η ικανοποίηση του 86% των ψηφοφόρων του και του 29% του συνόλου των πολιτών για την υιοθέτηση του πάλαι ποτέ ”ΠΑΣΟΚ” στο όνομά του αποδεικνύει την επίτευξη του στόχου. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει ευάλωτο, καθώς αντιμετωπίζεται με καχυποψία για την ικανότητά του να εκπροσωπήσει ευρείες κοινωνικές ομάδες, να διαχειριστεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας και να ανταποκριθεί στην ανάγκη για σταθερότητα.

Τα (επιτυχημένα) συνέδρια, ωστόσο, δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και δεν μετρίασαν τη βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης που σοβεί στην πολιτική ζωή της χώρας, κληροδότημα της οικονομικής δυσπραγίας, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που ταλανίζουν σωρευτικά για περισσότερο από μια δεκαετία την ελληνική κοινωνία. Τα κόμματα συνεχίζουν να προκαλούν ουδέτερα (26%) και, κυρίως, αρνητικά (58%) συναισθήματα, απολαμβάνουν χαμηλής εμπιστοσύνης (36%) ακόμη και για την ελάχιστη ευθύνη της προάσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, νοσούν από έλλειμμα αντιπροσώπευσης (72% δεν αντιπροσωπεύουν ανθρώπους σαν κι εμένα), τα στελέχη τους δεν πείθουν για τις ικανότητές τους, δεν προσθέτουν αξία στη χώρα ή την κοινωνία και, ίσως το κυριότερο, δεν εμπνέουν άλλους να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή.

Οι συσχετισμοί μήνες πριν από τις εκλογές
Εάν σήμερα είχαμε εκλογές, οι πολίτες θα προσέρχονταν στις κάλπες με το μυαλό στην αγοραστική τους δύναμη, τα εθνικά θέματα και την εθνική σταθερότητα· με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει πολιτικά -αλλά περιορισμένα- από το πρώτο και τη ΝΔ να υπερισχύει εμφατικά στα δύο τελευταία.

Την ίδια στιγμή, η αναστολή της πολιτικής κανονικότητας λόγω της πανδημίας και της έκτακτης συνθήκης του πολέμου θα περιόριζε ψυχολογικά την καλλιέργεια απόλυτης καταδίκης της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν την ανάδειξη ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης αφού η εμπειρία διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας υπό κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αρνητικά φορτισμένη, έχει καταγραφεί ως στίγμα -τόσο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ- και σκιάζει έντονα τα κριτήρια ψήφου.

Τέλος, όπως φανέρωσαν και τα συνέδρια, οι ηγεσίες έχουν αυξημένη βαρύτητα στην κάλπη και εκεί υπερέχει σε όλους τους δείκτες ο σημερινός πρωθυπουργός.

Η καταγραφή της περιόδου, λοιπόν, εμφανίζει την κυβερνητική παράταξη να διατηρεί σαφές προβάδισμα με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται οριακά, διασφαλίζοντας πάντως τη θέση του ως δεύτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού συστήματος. Η εικόνα αυτή ενισχύεται στο υποθετικό σενάριο των επαναληπτικών -και με εντονότερα διλήμματα- εκλογών, όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αυξάνουν την επιρροή τους, πιέζοντας τα υπόλοιπα κόμματα και τους αναποφάσιστους.

Προς το παρόν, δεν καταγράφεται κάποια δυναμική πολιτική πρωτοβουλία ή κοινωνικό ρεύμα που να οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση: Ούτε σε μια επανάληψη του εκλογικού σκηνικού 2012-2015, ούτε σε μια ανατροπή τύπου 2009 με επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τι μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή εικόνα

Την κρίσιμη περίοδο της μελλοντικής διπλής (;) εκλογικής αναμέτρησης, το πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί να αναδιαταχθεί υπό την πίεση των γεγονότων που οι πολλαπλές κρίσεις προκαλούν. Ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες που δυνητικά θα επηρέαζαν τους σημερινούς συσχετισμούς αφορούν α) σε μια ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών της ενέργειας και των βασικών αγαθών με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη, β) μια φυσική καταστροφή τους καλοκαιρινούς μήνες που θα έπληττε περαιτέρω το προφίλ «επαρκούς διαχειριστή» που φιλοτεχνεί από το 2016 η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, γ) μια αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο σε βαθμό που να απαιτεί επανεργοποίηση δραστικών περιοριστικών μέτρων, δ) η πιθανή όξυνση της έντασης ή ακόμη και ακραία γεωπολιτική κρίση με την Τουρκία, ε) η στρατηγική επιλογή «εκμετάλλευσης» της απλής αναλογικής από το εκλογικό σώμα για την αποστολή μηνύματος στην κυβέρνηση ή/και το πολιτικό σύστημα συνολικά με σοβαρές παρενέργειες στην επαναληπτική κάλπη.

Η έκβαση κάθε εκλογικής σύγκρουσης στην Ελλάδα είναι αβέβαιη διότι οι αντοχές της κοινωνίας εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων είναι περιορισμένες, έτσι ώστε η κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά να μην προεξοφλείται και το τελικό αποτέλεσμα να μην προδικάζεται.

Αλέξης Ρουτζούνης -Διευθυντής Ερευνών Κάπα Research»

Πηγή: iefimerida.gr

Η ενεργειακή φτώχεια έχει ήδη δραματικές επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα των κοινωνιών σε όλες τις χώρες, δεν περιορίζεται πλέον στις πιο αδύναμες, και θα πλήξει περισσότερους ευρωπαίους πολίτες τον επόμενο χειμώνα 2022-2023, αν δεν υπάρξει κατάλληλη αντιμετώπιση. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και έτσι ήταν φυσικό ότι αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρίγα της Λετονίας.
 
«Καμία κλιματική δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε τη μια κρίση μετά την άλλη -γεωπολιτική, υγεία και κλίμα- δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη η μετάβαση σε ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο μέλλον που βασίζεται στην αλληλεγγύη. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος των λύσεων. Αλλά η πρόκληση είναι τώρα η εφαρμογή τους», είναι το μήνυμα από το 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε 2-5 Ιουνίου στη Ρίγα της Λετονίας και στο οποίο συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του νέου κόμματος Πράσινοι η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συν-εκπρόσωπος και ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Συμβουλίου του κόμματος.
 
«Η κρίση του κορονοϊού και η ενεργειακή κρίση έριξαν τα φώτα της δημοσιότητας στις ανισότητες και τις αδικίες πάνω στις οποίες χτίζονται τα κοινωνικά και οικονομικά μας συστήματα. Τα ίδια συστήματα που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που εκμεταλλεύονται και τον πλανήτη μας. Ήδη, οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται αισθητές από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες και ο φόβος της άγνωστης αλλαγής προκαλεί αυταρχικά και διχαστικά κινήματα» αναφέρει η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής του ΕΠΚ, Βούλα Τσέτση, που συντόνισε και δύο σχετικές συζητήσεις. «Χρειάζεται να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και να προωθήσουμε δυναμικά τις λύσεις μας για κοινωνική, κλιματική και ενεργειακή δικαιοσύνη».
 
Οι αντιπροσωπείες των πρασίνων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ανταλλάξαμε απόψεις για ρεαλιστικές πολιτικές με συνοχή που μπορούν να εξαλείψουν την ενεργειακή φτώχεια ενώ παράλληλα να προωθήσουν την δίκαιη και με συμμετοχή των πολιτών μετάβαση στην εποχή μετά τα ορυκτά καύσιμα. Η εποχή αυτή μπορεί να έρθει για πολλές χώρες της ΕΕ ήδη από το 2035, και σε αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι πράσινοι που συμμετέχουν σήμερα σε (8) κυβερνήσεις αλλά και όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
 
Ο π. ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών -όχι μόνο οι πιο ευάλωτοι- και επιχειρήσεων αδυνατούν σήμερα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Όσοι μπορούν ακόμα καταβάλλουν δυσανάλογα μεγάλο τίμημα. Η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησής μας από το αέριο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα, όχι μόνο από τα ρωσικά και δεν θα είναι προσωρινή. Ορισμένες κυβερνήσεις προβάλλουν ως λύση την αλλαγή προμηθευτή και προϊόντος (LNG), που όμως οδηγεί συχνά σε εξάρτηση από άλλα αυταρχικά καθεστώτα που εμπλέκονται και αυτά σε πολέμους (π.χ. Σαουδική Αραβία), ενώ σε κάθε περίπτωση διατηρεί στα ύψη τις τιμές ενέργειας και υποσκάπτει τις κλιματικές δεσμεύσεις μας.
 
Σήμερα απαιτούνται θεσμικές αλλαγές, νέες συνεκτικές πολιτικές και επιτάχυνση της απεξάρτησης από όλα τα ορυκτά καύσιμα, και το ορυκτό ("φυσικό") αέριο σε όλες τις μορφές του. Η επιδότηση των λογαριασμών είναι μόνο μια πολύ προσωρινή λύση ανακούφισης, αλλιώς μετατρέπεται σε συστηματική ενίσχυση των ενεργειακών εταιριών με δημόσιο χρήμα. Η κυβέρνηση οφείλει, όπως προτείνουμε οι Πράσινοι, επιπλέον των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών να διαθέσει από τους τεράστιους και υπαρκτούς ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, RePower.eu), αλλά με ευέλικτο τρόπο, 20 δις ευρώ για να επενδύσουν άμεσα (από χθες!) επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ηλιακή ενέργεια πριν τον χειμώνα, να εγκαταστήσουν ηλιακά συστήματα - φωτοβολταϊκά και θερμικά - και αντλίες θερμότητας και να κάνουν καλές μονώσεις.
 
Οι ενισχύσεις μπορεί να είναι 70% για όσους έχουν την δυνατότητα και 100% για όσους δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ίδια χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε όχι μόνο την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών λογαριασμών και της ενεργειακής φτώχειας αλλά και θα ενισχύσουμε ουσιαστικά τα οικονομικά των νοικοκυριών, την απεξάρτησή τους από τις ενεργειακές εταιρίες, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη στροφή σε μια οικονομία ανθεκτική, κλιματικά ουδέτερη, ανταγωνιστική, σύγχρονη.
 
Το να σπαταληθούν πολύ περισσότερα χρήματα που τελικά καταλήγουν στις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες δεν δείχνει ενδιαφέρον για τους πολίτες αλλά εξυπηρέτηση των διαφόρων ιδιοτελών συμφερόντων. Τα 3 μεγάλα κόμματα - οι προτάσεις των οποίων ελάχιστα διαφέρουν στο θέμα - πρέπει να πιεστούν από μια δυναμική παρουσία της κοινωνίας των πολιτών και των Πρασίνων για αλλαγή μοντέλου στις πολιτικές τους. Είναι η ώρα της ανατροπής των ισορροπιών και του τέλματος με ισχυρή παρουσία των Πράσινων στην κεντρική πολιτική».
 
«Ας μην ξεχνάμε ότι στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται και η υπερκατανάλωση. Πρέπει να μάθουμε να καταναλώνουμε καλύτερα και λιγότερο. Στην ουσία ‘καταναλώνουμε’ ο ένας τον άλλο και το περιβάλλον με την υπερκατανάλωση αγαθών και ενέργειας. Ήδη έχουν μπει σε λειτουργία τα κλιματιστικά και για να αντέξεις στην ουρά μιας τράπεζας χρειάζεσαι ζακέτα. Η υπερκατανάλωση ενέργειας σημαίνει ότι κακοποιούμε ανθρώπους και περιοχές. Αν δεν αλλάξει η στάση μας, αν δεν περιορίσουμε το ΕΓΩ μας και τα ΘΕΛΩ μας - και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου- ο πολιτισμός μας δεν θα είναι βιώσιμος» δήλωσε η συν-εκπρόσωπος του νέου κόμματος των Πράσινων, Βασιλική Γραμματικογιάννη.
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 23:29

Περί αποστρατικοποίησης...

PAPADOPOYLOS KOSTAS γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
 
- ΟΛΟ και περισσότερο ακούμε τον όρο αυτό απ' τους Τούρκους τώρα τελευταία, όχι μόνο απ' τον Ερντογάν αλλά και από άλλους υπουργούς του. Ακόμα και απ' τον ηγέτη της αντιπολίτευσης τό ακούμε! Ο οποίος καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να "κάνει κάτι για τα νησιά που καταλήφθηκαν"! Ανεξάρτητα απ' το λόγο που γίνονται αυτά, έχουμε στη γείτονα χώρα, μία "εθνική Τουρκίας" για όλες τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Κάτι που, δυστυχώς, δε συμβαίνει και σ' εμάς εδώ στην Ελλάδα. Την εξωτερική πολιτική και τις αποφάσεις, όσον αφορά εμάς, τη χαράσσει και τις παίρνει ο πρωθυπουργός από μόνος του! Χωρίς να ενημερώνει κανέναν! Εκτός των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων ηγετών, λες και δεν είναι δικό μας πρόβλημα και θα μάς σώσουν οι άλλοι. Δεν έχουμε δηλαδή μία αντίστοιχη "εθνική Ελλάδας" για τα εξωτερικά μας θέματα. Ο οποίος μάλιστα (πρωθυπουργός μας) βρίσκεται στην πρώτη τριάδα όσον αφορά τη μεγαλύτερη αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία! Που μπορεί, ο ίδιος αυτός να έχει ήδη αποστρατικοποιήσει, έστω και μερικώς, κάποια απ' τα νησιά μας εκτελώντας εντολές των ΗΠΑ...
 
- Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν έπαψε ποτέ να "γκριζάρει" περιοχές και να μη δέχεται ως τετελεσμένα αυτά που υπογράφτηκαν στις Συνθήκες, της Λωζάνης αφενός (1923) και της Ειρήνης των Παρισίων (1947) αφετέρου. Ήδη απ' το 1976 είχε καταγγείλει επίσημα και γραπτώς την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για παραβίαση των Συνθηκών, θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, "πατώντας" πάνω σε κάποια άρθρα τους, τα οποία είναι κάπως "αδιευκρίνιστα" (όπως και τα ποσά της Novartis σε πολιτικούς ας πούμε!), τα οποία αφήνουν "παραθυράκια" για όποιες ερμηνείες...
 
- ΤΟ ΑΡΘΡΟ 13, για παράδειγμα, της Συνθήκης της Λωζάνης που προβλέπει, για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία) "τη μη εγκατάσταση ναυτικών βάσεων και οχυρωματικών έργων" ή το "οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις θα περιοριστούν στο συνήθη αριθμό για στρατιωτική υπηρεσία, αναλογικά προς την εφ' ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσα τοιαύτη", δεν είναι κάπως "αδιευκρίνιστο"; Αφήνοντας "παραθυράκια" για ερμηνείες κατά το δοκούν; Το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων επίσης που υπογράφτηκε μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων και της Ιταλίας (ηττημένης) με την Τουρκία να μην είναι καν συμβαλλόμενο κράτος και με την οποία η Ιταλία απέδωσε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα "με πλήρη κυριότητα", αλλά και με την υποχρέωση να παραμείνουν αποστρατικοποιημένα και πάλι δεν αφήνει "παραθυράκια" παρερμηνειών εκ μέρους της Τουρκίας;;
 
-ΦΥΣΙΚΑ και οι Συνθήκες που υπογράφτηκαν στα τέλη των Α' και Β' παγκόσμιων πολέμων δεν ήταν οι μόνες, ούτε θα μπορούσαν οι τότε υπογράφοντες να προβλέψουν τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, του Συμφώνου της Βαρσοβίας, της ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο του ΟΗΕ, το Δίκαιο της Θάλασσας, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο της ΕΕ και τόσα άλλα που καθορίζουν νέα δεδομένα. Τό ξέρουν καλά οι Τούρκοι αυτό, άλλο αν κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Και μπορεί να δούμε κλιμάκωση και "θερμά επεισόδια" ακόμα και το καλοκαίρι μαζί με τις πυρκαγιές που ήδη άρχισαν. Το ίδιο δεν έκαναν και στην Κύπρο μες το κατακαλόκαιρο το 1974; Εντελώς παράνομα;;
 
- ΕΠΟΜΕΝΩΣ, μήπως, έστω και τώρα, πρέπει να ξυπνήσουν εκεί στην κυβέρνηση και να λάβουν τα μέτρα που είναι αναγκαία; Και, αν δεν τό κάνει αυτό η κυβέρνηση, μήπως ήρθε η ώρα να δράσει η αντιπολίτευση από μόνη της, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες; Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πάει σ' εκλογές χωρίς "πολεμικό" κλίμα, γιατί ξέρει πως θα τις χάσει. Ο καθένας τό καταλαβαίνει...
 
πηγή φωτό: armynow.gr
 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα, αναφορικά με την Τουρκία, δήλωσε πως «πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά στο casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

derekgatopoulos 6 6 2022

«Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους.

Και δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Και όχι μόνο υπαρπτήσεις αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε και για τις τουρκικές αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας πως «είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο, που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει».

Και προσέθεσε: «Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης τόσο με τον Δήμαρχο Θέρμου, κ. Κωνσταντάρα Σπυρίδωνα, όσο και με τους επικεφαλής των  παρατάξεων της αντιπολίτευσης της περιοχής, κκ. Κασόλα Θεόδωρο, Κουβαρά Κων/νο και Μπουγά Χαρίλαου, σχετικά με το ζήτημα του επικείμενου κλεισίματος του μοναδικού καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή. Στη συνάντηση παρίστατο επίσης και ο βουλευτής Αιτ/νίας ΝΔ, κ. Σπήλιος Λιβανός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι λοιποί εκπρόσωποι ενημέρωσαν τους βουλευτές για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του υποκαταστήματος της τραπέζης στην περιοχή.

Αναγκαιότητα, που εδράζεται, όπως τόνισαν,  στο γεγονός ότι ο Δήμος  Θέρμου αποτελεί έναν απομακρυσμένο και ορεινό δήμο, με πολιτιστική ιστορία, ενώ το εν λόγω κατάστημα εξυπηρετεί πληθώρα ανθρώπων και από τις παρακείμενες του δήμου περιοχές που αδυνατούν να μετακινηθούν σε άλλο δήμο για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών τους.

Προς αυτό το σκοπό ζήτησαν την αμέριστη συμπαράσταση των βουλευτών.

Ο κ. Καραγκούνης ενημέρωσε τόσο το Δήμαρχο Θέρμου όσο και τους λοιπούς αντιπροσώπους ότι, ήδη από την περασμένη Παρασκευή 03/06, ανακοίνωσε, μετά και από επικοινωνία που είχε με την διοίκηση της τραπέζης, ότι το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο θέρμο δεν πρόκειται να κλείσει

Έθεσε ακολούθως το ζήτημα ότι θα πρέπει σε γενικότερο πλαίσιο να πραγματοποιηθεί μια ευρύτερη συζήτηση επί του θέματος, ώστε στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, οι Τράπεζες να μεριμνούν να διαθέτουν ανοικτά υποκαταστήματα σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές τόσο γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης όσο και για την εξυπηρέτηση καθημερινών συναλλαγών των  ηλικιωμένων αλλά και γενικότερα κατοίκων που δεν διαθέτουν πρόσβαση στις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Τόσο ο Δήμαρχος Θέρμου, κ. Κωνσταντάρας όσο και οι λοιποί εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης της περιοχής, ευχαρίστησαν τους βουλευτές για την ένθερμη υποστήριξή τους στο εν λόγω ζήτημα αλλά και γενικότερα στις ανάγκες του Δήμου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:       Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας με αφορμή την αύξηση επιθέσεων λύκων στα ζώα τους»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των τοπικών κοινωνιών της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, με αφορμή τις συχνές επιθέσεις αγελών λύκων που δέχονται στα ποιμνιοστάσιά τους κατά το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρουν, η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι πολύ μεγάλη γεγονός που τους έχει φέρει σε προβληματισμό. Κάθε τόσο όχι μόνο έχουν σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, αλλά και τίθεται σε κίνδυνο και η δική τους σωματική ακεραιότητα. Στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ συναντούν τη «σφιχτή» πολιτική του οργανισμού ο οποίος βάζοντας αστερίσκους και προϋποθέσεις προσπαθεί να μειώσει το ύψος των αποζημιώσεων. Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, για να λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και για να έρθει πραγματογνώμονας να εκτιμήσει, πρέπει ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων να είναι άνω των επτά. Αυτή η επιβολή πλαφόν βλάβης είναι κατά τα λεγόμενά τους απαράδεκτη και δε υπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αλλά ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις για αποζημίωση και πάλι είναι ζημιωμένοι. Η αποζημίωση που θα πάρουν είναι πολύ μικρή και δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και επηρεάζει μειωτικά την ετήσια ενίσχυση που παίρνουν από το κράτος, αφού ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν μειώνεται η ενίσχυσή του. Οι κτηνοτρόφοι των εν λόγω περιοχών ζητούν από την Πολιτεία να ενσκήψει στο πρόβλημά τους και να φροντίσει να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οι αποζημιώσεις που θα δίνονται να ανταποκρίνονται πραγματικά στη βλάβη που υφίστανται και να μην είναι ψίχουλα. Ως ιδανικότερη λύση θα ήταν η απευθείας αντικατάσταση των απολεσθέντων ζώων από την Πολιτεία τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου. Ζητούν ακόμη από τους τοπικούς φορείς και τα Δασαρχεία να κάνουν καταμέτρηση του πληθυσμού των λύκων, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δοθεί κάποια λύση. Είμαστε πάντα υπέρ της προστασίας της άγριας πανίδας όχι όμως εις βάρος των κτηνοτρόφων που ζημιώνονται οικονομικά από τις επιθέσεις των λύκων στα κοπάδια τους. Ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κάτι πρέπει να γίνει από πλευράς Δασαρχείου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να προστατεύεται όσο γίνεται, αλλά και να αποζημιώνεται αντάξια των βλαβών που υφίσταται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να περιορίσετε τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και της Φθιώτιδας;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα αναθεωρητικά σχετικά με τις προϋποθέσεις, το ισχύον καθεστώς και το ύψος των αποζημιώσεων περί απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν αποζημίωση ακόμη κι εκείνοι οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι απώλειες σε ζώα είναι κάτω των επτά;
  1. Αναφορικά με τη μείωση της ετήσιας αποζημίωσης που παρέχετε, με τον αριθμό των σκοτωμένων ζώων να αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν να μειώνει την αποζημίωση του, τι προτίθεσθε να πράξετε;
  1. Τι προτίθεσθε να πράξετε, αναφορικά με την επικίνδυνη αύξηση του πληθυσμού των λύκων και την προσέγγισή τους σε περιαστικές περιοχές που έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο;
  1. Τι προτίθεσθε να πράξετε, αναφορικά με την προοπτική της απευθείας αντικατάστασης των απολεσθέντων ζώων τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 4839/18-4-2022 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, για θέματα αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛΓΑ καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα.

Στις περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου, ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάξει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ανωτέρω κανονισμό και να προβεί την ίδια ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη από την ζημιά ημέρα σε τηλεφωνική αναγγελία της ζημιάς στο οικείο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Η εκτίμηση πραγματοποιείται το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες μετά την αναγγελία.

Στον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου αναφέρεται ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο όταν είναι μικρότερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας (1/2 Α.Μ.) κατά είδους ζώου (στις αίγες και τα πρόβατα υπολογίζεται ενιαία) και των πέντε (5) «σμηνών». προκειμένου για μελισσοσμήνη .

Ωστόσο, ο παραπάνω περιορισμός δεν ισχύει στις εξής περιπτώσεις: α) ζημιές στα μελισσοσμήνη από την αρκούδα, β) ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή από τα προστατευμένα είδη «λύκος» και «αρκούδα» και η «ασφαλιζόμενη αξία» των ζημιωθέντων ζώων είναι μεγαλύτερη η ίση του ποσού των 200,00 ευρώ. (δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση 2 πρόβατα) (άρθρο 6). Επομένως, τα αναφερόμενα στην ερώτηση ότι ο ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώνει απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τέσσερα ενήλικά ή 12 αμνοερίφια και πάνω δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις λύκων και αρκούδων.

Επισημαίνεται δε ότι επιθέσεις των άγριων ζώων στο ζωικό κεφάλαιο δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Ο δε ΕΛ.Γ.Α. σε όλες τις περιπτώσεις έχει ενεργήσει άμεσα και σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης και έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών από άγρια ζώα –λύκο του έτους 2021, οι οποίες στις αναφερθείσες στην Ερώτηση Περιφερειακές Ενότητες ανέρχονται σε

170.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης, σκοπός της αποζημίωσης είναι η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και η στήριξη του απολεσθέντος γεωργικού εισοδήματος, ενώ για την τιμή αποζημίωσης στο ζωικό πέρα των άλλων λαμβάνεται υπ’ όψιν οι τιμές εμπορίας που διαμορφώνονται στην αγορά. Συγκεκριμένα, το ύψος ασφαλιστικής κάλυψης ανά ζώο, γα τα αιγοειδή κυμαίνεται στα 70-100 ευρώ και για τα προβατοειδή στα 80-120 ευρώ.

Ως προς τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, εφόσον για την απώλεια λόγω κατασπάραξης από άγριο ζώο προβούν στην προβλεπόμενη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικασία, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετική περίσταση, και να αποφευχθεί έτσι οποιαδήποτε μείωση στην ενίσχυση.

- 2 -

Τέλος, η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησής μας, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα και πληρέστερα στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων και οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Των:  Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:  «Ανάπλαση   του    οικισμού εργατικών   κατοικιών    Ενορίας   Αγίου Αντωνίου και Ρηγανά Αγρινίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Συσσωρευμένα και χρονίζοντα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών της Ενορίας Αγίου Αντωνίου και της ευρύτερης περιοχής του Ρηγανά Αγρινίου. Τα προβλήματα αυτά δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους με αποτέλεσμα να έχουν επιδεινωθεί πλέον σημαντικά και να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών της συγκεκριμένης περιοχής. Συγκεκριμένα, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων κρίνεται επιβεβλημένη τόσο στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού όσο και στις κάθετες οδούς, καθώς η ύπαρξη πελώριων λάκκων και εκτεταμένων ανωμαλιών στο οδόστρωμα δημιουργεί αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας ως προς την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων μεταξύ των διερχόμενων αυτοκινήτων αλλά και των πεζών. Αντίστοιχα επίσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και χωρίς κινδύνους μετακίνηση των πεζών. Αναγκαία κρίνεται επίσης και η αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρο τον οικισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής φωτισμός για την αποφυγή πιθανών δυστυχημάτων. Η απουσία αποχετευτικού συστήματος ομβρίων και αντιπλημμυρικών έργων έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή καταγραφή φθορών και καταστροφών έργων υποδομής, όπως δρόμων και πεζοδρομίων. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η δυσκολία στην κίνηση των πεζών, ειδικά πέριξ των σχολικών κτηρίων. Απαραίτητος είναι επίσης και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες φθορές στους παλιούς και κακοσυντηρημένους αγωγούς ύδρευσης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνές διαρροές ύδατος αλλά και μεγάλης διάρκειας διακοπές της υδροδότησης των οικιών, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να αναπλαστεί ο οικισμός εργατικών κατοικιών της Ενορίας Αγίου Αντωνίου και της ευρύτερης περιοχής του Ρηγανά Αγρινίου στα παρακάτω σημεία, όπως αποκατάσταση οδικού δικτύου, πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμού, κατασκευή αποχετευτικού συστήματος ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης,

ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 3411/22-02-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 κατανεμήθηκε στο Δήμο Αγρινίου ποσό ύψους 1.330.590,00€ για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών, ενώ το ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να του κατανεμηθεί και κατά το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η με αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α. : 68Γ3465ΧΘ7- Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των Δήμων της Χώρας για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του Προγράμματος, όπου ο Δήμος Αγρινίου επιχορηγήθηκε με ποσό υψους 1.438.600,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από το Δήμο Αγρινίου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 12803/28-2-2022 έγγραφο και μόλις περιέλθει η σχετική απάντηση θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση Σπήλιου Λιβανού, πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, για το ζήτημα της Ελιάς Καλαμών:

"Το ζήτημα της ‘Ελιάς Καλαμών’ είναι ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την εθνική μας οικονομία.

Αφορά σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και παράγεται το 5% στην Μεσσηνία, το 16% σε Φθιώτιδα και Φωκίδα, το 30% στη Λακωνία, το 45% στην Αιτωλοακαρνανία και το υπόλοιπο 5% σε άλλες, διάσπαρτες περιοχές της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναλάβαμε πολλαπλές πρωτοβουλίες και διεξαγάγαμε ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου: την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τις Αγροτικές Ενώσεις, τα Επιμελητήρια και τους βουλευτές όλων των κομμάτων των νομών με σημαντική παραγωγή.

Επίσης, συστήσαμε ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση της εθνικής μας στρατηγικής για το ιστορικό αυτό προϊόν, όπως βέβαια πράξαμε και για τα υπόλοιπα εμβληματικά προϊόντα, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς παραγωγών και επιχειρηματιών κάθε κλάδου.

Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό στο διάστημα αυτό να επιλύσουμε οριστικά το πολύπλοκο αυτό θέμα, καθώς εκκρεμούσε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ένωσης Μεσσηνίας κατά της υπ’ αριθ. 331/20735/26.2.2018 Υπουργικής Απόφασης του τέως ΥπΑΑΤ Ευάγγελου Αποστόλου, που έδινε μια προσωρινή έστω λύση στο πρόβλημα της σήμανσης του προϊόντος στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, τις προηγούμενες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, που εκκρεμούσε από την 1.6.2021. Με την απόφαση αυτή, η πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει το 95% της εθνικής μας παραγωγής χρησιμοποιώντας την ένδειξη «Kalamata», ενώ αντιθέτως αυτό θα επιτρέπεται μόνο για την ελληνική παραγωγή του 5%, αλλά – και εδώ είναι το καταστροφικό επακόλουθο για τους Έλληνες παραγωγούς και την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας – θα επιτρέπεται και για ξένες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία, η Αιγυπτος και άλλες που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ονομασία που είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές.

Προσωπικά, πιστεύω στο κράτος δικαίου, έχω εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και σέβομαι τις αποφάσεις της.

Αναμένω, όμως, την καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να διαβάσω τις αιτιολογίες και το σκεπτικό του Δικαστηρίου και να διατυπώσω την ολοκληρωμένη άποψή μου για την από εδώ και πέρα αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι και η τωρινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που καλείται να διαχειριστεί το σημαντικό αυτό θέμα, δεν θα υποκύψει σε μεμονωμένες αιτιάσεις περιορισμένου γεωγραφικού εύρους, αλλά θα κινηθεί με προτεραιότητα το γενικό συμφέρον της χώρας, που αυτονόητα συνδέεται με τη δυνατότητα της τεράστιας πλειοψηφίας των εξαγωγέων Ελιάς Καλαμών, αυτού του ιστορικού και εμβληματικού εθνικού προϊόντος, να μπορούν να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Kalamata» στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, διαβεβαιώνω το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών σε όλη την επικράτεια ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και των συμφερόντων τους, που αφορούν στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή του εθνικού μας προϊόντος προς όφελος του συνόλου των παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας και της εθνικής μας οικονομία."

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ