Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022

Πότε θέλουν εκλογές οι ψηφοφόροι

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 8,5 μονάδες, ενώ πάνω από 6 στους 10 Έλληνες δήλωσαν ότι ανησυχούν με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου σε δείγμα 1.206 ψηφοφόρων.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΠΑΣΟΚ 14%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 2%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, άλλο κόμμα 4% και στο 7,5% είναι οι αναποφάσιστοι.

Για το πότε θέλουν οι Έλληνες εκλογές το 46% θέλει μέσα στο 2023 και κοντά στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, το 43% μέσα στο 2022, ενώ 11% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39%, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί πιο πίσω με 26%, ενώ ο «κανένας από τους δύο» συγκεντρώνει 31%.

Η ακρίβεια, τα καθημερινά έξοδα και τα ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχεί η οικονομία, οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 83% πολύ ή αρκετά, 8% μέτρια και 4% λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. 5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Για το ποια κατηγορία εξόδων προβληματίζει περισσότερο την οικογένειά σας το 38% απάντησε το ηλεκτρικό ρεύμα, το 28% τα καύσιμα, το 18% τα τρόφιμα, το 6% το φυσικό αέριο, 3% απάντησε άλλη, ενώ 7% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά και το πόσο ανησυχεί είναι οι πολίτες με τη στάση της Τουρκία, το 66% απάντησε πως ανησυχεί πολύ ή αρκετά, το 12% λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου, το 17% μέτρια και το 5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Πηγή: newsbeast.gr

Επιμένει στην ακραία ρητορική εναντίον της χώρας μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε μέχρι το σημείο να εκτοξεύσει απειλές μέσω… Twitter και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα!Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

erdogan 9 6 2022

Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan)

protothema.gr


Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 και έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χατζής Κώστας  ΔΑΚΕ/ Π.Ε

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευθυμίου Δημήτρης  ΔΑΚΕ/ Π.Ε

ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παπαθωμάς Μανώλης  ΔΑΚΕ/ Π.Ε

ΤΑΜΙΑΣ: Τσιτσέλης Σωκράτης  ΔΑΚΕ/ Π.Ε

ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Συγγούνη Ιωάννα  ΔΑΚΕ/ Π.Ε

ΜΕΛΟΣ: Τσάμης Δημήτρης  ΔΑΚΕ/ Π.Ε

ΜΕΛΟΣ: Παπαδόπουλος Γεώργιος  ΔΑΚΕ/ Π.Ε

ΜΕΛΟΣ: Παπανικολάου Κωνσταντίνος  ΑΚΕ

ΜΕΛΟΣ: Φραγκούλης Δημήτρης  ΑΣΕ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Μήνυμα της Αθήνας για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις – Για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε από την Σμύρνη στην άσκηση EFES 2022 την Αθήνα να… «μην κάνει τα ίδια λάθη που έκανε πριν έναν αιώνα» και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», κάνοντας λόγο για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθσύματα».

«Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», επισήμανε.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».

Νέες απειλές Ερντογάν

Απειλητικό μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε ξανά σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη, όπου βρίσκεται για την στρατιωτική άσκηση «EFES 2022».

«Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο, αν πει κάτι, θα το ακολουθήσει» ανέφερε.

Μάλιστα, τραβά παραπάνω το σχοινί τονίζοντας ότι αυτή η χώρα απο την ίδρυση της βασίζεται στις πλάτες άλλων χωρών και εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος στο παραλήρημά του απείλησε την χώρα μας πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της για την εφαρμογή των συνθηκών «που παραβιάζει η Ελλάδα» και κάλεσε την Αθήνα «να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Ερντογάν για την Ελλάδα:

«Ελπίζουμε ότι κανένας από τους πραγματικούς μας συμμάχους δεν θα αμφισβητήσει τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια. Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε από τους συμμάχους και τους φίλους μας να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα.

Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με ρητορική μακριά από την πραγματικότητα. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μπροστά μας ότι τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και μπορούν να έχουν ολέθριες συνέπειες. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, θα το ακολουθήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι.

Προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως πριν από έναν αιώνα, να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις και να συνέλθει. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών.

Ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από κάθε άποψη εντός του ΝΑΤΟ, υποδεχόμαστε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν έχει καν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις μας για συνάντηση στρατιωτικής αντιπροσωπείας τα τελευταία 2 χρόνια. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η υπομονή μας παρεξηγείται από τον συνομιλητή μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός. Στην πραγματικότητα, η χώρα αυτή έκανε πάντα παρόμοιες κινήσεις στηριζόμενη σε κάποιον άλλο από την ημέρα της ίδρυσής της. Προειδοποιούμε και πάλι την Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσει. Συμπεριφερθείτε σωστά. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της έχουν παραχωρηθεί από τα διεθνή δικαιώματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών όταν χρειαστεί».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο: «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τις πρακτικές του ΟΗΕ».

Εξάλλου ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί να εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ότι «ελπίζει» πως θα υποστηριχθεί από τους συμμάχους της Άγκυρας.

«Θα συμπληρώσουμε βεβαίως τα κομμάτια που λείπουν από τη ζώνη ασφαλείας μας» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε. «Ελπίζουμε πως κανένας από τους αληθινούς συμμάχους μας δεν θα αντιταχθεί στις θεμιτές ανησυχίες μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος φορούσε στρατιωτικό πηλίκιο ενώ παρακολουθούσε τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Ακάρ: Δεν μαθαίνει η Ελλάδα από την ιστορία

Μηνύματα κατά της Ελλάδας έστειλε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του στη διάρκεια της άσκησης.

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί σήμερα έχουν επιτευχθεί. Συγχαίρουμε τους φίλους και συμμάχους μας που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της άσκησης. Για άλλη μια φορά, είδαμε στο πεδίο τα αποτελέσματα των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται από την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική. Συνεχίζει επίμονα τις παράλογες διεκδικήσεις της χωρίς να μαθαίνει από την ιστορία. Η Ελλάδα κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκία για επεκτατισμό. Πρόκειται για διγλωσσία. Οι προσπάθειες εξοπλισμών και συμμαχιών είναι μάταιες προσπάθειες».

Βίντεο με ελικόπτερα και πραγματικά πυρά από κορβέτες δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ελικόπτερα του στρατού ξηράς της Τουρκίας να μεταφέρουν οβιδοβόλα και πυρβολικό σε ακτή, κομάντος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να καταστρέφουν με ρουκέτες ένα ραντάρ και στόχους να καταστρέφονται με πυρά πυροβολικού από τις τουρκικές κορβέτες κλάσης ADA.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Της Ελένης Χρονοπούλου*

Οι πολίτες ασφυκτιούν, τα ενοίκια σε συγκεκριμένες περιοχές είναι στο «κόκκινο», ενοικιαστές βρίσκονται στο δρόμο μην μπορώντας να ανταποκριθούν σε αυξήσεις έως και 30%. Όταν το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο και λογαριασμοί) δεν μιλάμε πλέον για ζήτημα μη αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά για ζήτημα επιβίωσης.

Ένας προσωρινός ήπιος έλεγχος ενοικίων ως μέρος μιας πολύπλευρης στρατηγικής μπορεί να αποδειχθεί η κατάλληλη λύση για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές ώστε να καταστήσει τη στέγαση πιο προσιτή.

Μέτρα ελέγχου ενοικίων εμφανίζονται σε διάφορες μορφές σε όλη την Ευρώπη, που κυμαίνονται από αυστηρά ανώτατα όρια στο αρχικό ενοίκιο ή επιτρέπουν τη δωρεάν διαπραγμάτευση του αρχικού ενοικίου αλλά προβλέπουν μέτριες μελλοντικές αυξήσεις ενοικίων.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Ισπανία επέβαλε έλεγχο ενοικίων ως μέρος του πρώτου εθνικού νόμου για το «δικαίωμα στη στέγαση». Ο νόμος επιτρέπει στις περιφερειακές κυβερνήσεις να επιβάλλουν ανώτατα όρια ενοικίων για διαμερίσματα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες με 10 ή περισσότερα ακίνητα, σε «κόκκινες» περιοχές. Περιλαμβάνει επίσης δέσμευση του 30% των νεόδμητων μονάδων για δημόσιες κατοικίες χαμηλού εισοδήματος. Η Γερμανία σε ομοσπονδιακό επίπεδο εισήγαγε ένα «φρένο ενοικίασης» ήδη το 2015 σε περιοχές με «τεταμένη κατάσταση στέγασης». Στην Ιρλανδία οι ετήσιες αυξήσεις ενοικίων σε «ζώνες πίεσης» περιορίζονται είτε σύμφωνα με το ποσοστό του γενικού πληθωρισμού ή στο 2% ετησίως, όποιο είναι χαμηλότερο.

Ωστόσο, ο έλεγχος των ενοικίων δεν πρέπει να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη ή μοναδική επιλογή. Χωρίς επαρκές δημόσιο απόθεμα κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση, χωρίς αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ανακαίνιση χιλιάδων κατοικιών, χωρίς οικοδόμηση κατοικιών σε ζώνες ευκαιριών ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη σε περιοχές που χρειάζονται οικονομική ώθηση· Εν ολίγοις: χωρίς ολοκληρωμένη δημόσια πολιτική στέγασης το πρόβλημα θα παραμένει.

Με ένταξη για ανακαίνιση μόλις 100 κατοικιών στο Ταμείο Ανάκαμψης όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, έχουν εντάξει 26.000 και χωρίς κανένα μέτρο ελέγχου ενοικίων σε εφαρμογή, το κοινωνικό δικαίωμα της στέγασης μοιάζει είδος σε απειλή.

*μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νομικός Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 ο κ. Πέτσας υπερασπιζόμενος τη νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ δήλωνε με βαρύγδουπο ύφος πως: "στο νέο πλαίσιο ορίζονται κανόνες για την αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών : για στείρωση του ζώου εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον είναι άνω του ενός έτους, ενώ για τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους μετά τη σήμανση, δίνεται η δυνατότητα αποστολής δείγματος γενετικού υλικού  στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς που θα τηρείται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών!"

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε την επικοινωνιακή φούσκα αυτής της πρότασης της ΝΔ που ήταν  επιστημονικοφανής και ανεφάρμοστη,  μόνο προς άγραν ψήφων.

Χθες ο κ. Πέτσας μας επιβεβαίωσε για τα γονατογραφήματα της κυβέρνησής του καθώς με τροπολογία που κατέθεσε  μετατίθεται επ 'αόριστον ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς για στείρωση ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού DNA.

Χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης για την αδράνεια εδώ και μήνες οποιασδήποτε εφαρμογής του ν.4830/2021,  η ΝΔ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανεπαρκής.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, όχι μόνον δεν έλαβε υπόψη τα χιλιάδες σχόλια που προκάλεσε στην διαβούλευση, αλλά και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΥΠΑΑΤ στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη διάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με τη δήθεν δημιουργία τράπεζας DNA για τα ζώα συντροφιάς και τόσα άλλα, αγνοούσε αφενός τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου  Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, την εισήγηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου  και αφετέρου την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα.

Για άλλη μια φορά η πραγματικότητα μας δικαιώνει. Η προσπάθεια της  κυβέρνησης να ψαρέψει σε θολά νερά έπεσε στο κενό. Με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται περίτρανα πλέον ότι υπάρχει άγνοια και αδυναμία της διαχείρισης του θεματος των ζώων συντροφιάς από τη ΝΔ ενώ  γίνεται πιο  ξεκάθαρη από ποτέ η κακή νομοθέτηση  της κυβέρνησης που την αναγκάζει να ανακρούσει πρύμναν.

Η επ αόριστον παράταση που δόθηκε για τον χρόνο έναρξης της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς για στείρωση ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού καθώς και της επιβολής των αντίστοιχων προβλεπόμενων προστίμων για τους παραβάτες, αποτελεί την ουσιαστική αυτοκατάργηση του νόμου και την παραδοχή της αποτυχίας της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψηφίζει.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ban Live Exports:
Stop στους βασανισμούς και τον θάνατο χιλιάδων ζώων κατά τις μεταφορές

Έκκληση των Πράσινων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Έκκληση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά απευθύνει το νέο κόμμα των Πράσινων ώστε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας- AGRIFISH στις 13 Ιουνίου να υποστηρίξει 6 συγκεκριμένες βελτιώσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για κατάργηση των εξαγωγών ζώντων ζώων εκτός Ε.Ε. και αυστηρούς όρους στις μεταφορές ζώντων εκτρεφόμενων ζώων εντός ΕΕ, για να μη βασανίζονται και θανατώνονται χιλιάδες ζώα.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι συν-εκπρόσωποι των Πράσινων, Βασιλική Γραμματικογιάννη και Μιχάλης Τρεμόπουλος, σημειώνουν ότι στις 14 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Κατάργηση των Εξαγωγών Ζώντων Ζώων, και ότι θα απευθύνουν πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στην «καταιγίδα» μηνυμάτων στο Twitter, καλώντας τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο AGRIFISH να ζητήσουν από την Κομισιόν να συντάξει μια φιλόδοξη, ισχυρή πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού μεταφοράς των ζώων.

Επίσης, τονίζουν πως, παρόλο που τον Ιανουάριο παραδόθηκε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψήφισμα με σχεδόν ένα εκατομμύριο υπογραφές πολιτών που ζητούσαν τον τερματισμό της συστηματικής κακοποίησης που επιφυλάσσουν στα ζώα οι κανόνες για τις μεταφορές και τις εξαγωγές της ΕΕ, καθώς και τον τερματισμό των συνεχών παραβιάσεων του κανονισμού 1/2005, ψηφίστηκαν στις 17.1.2022 ασθενικές μόνο συστάσεις που, μαζί με την αναφορά της εξεταστικής επιτροπής ANIT του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνουν ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τις μεταφορές χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε δύο εκθέσεις του FVO για τις οδικές και τις θαλάσσιες εξαγωγές ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες που δημοσίευσε το 2020, στις οποίες αποκαλύπτονται οι συστηματικές και σοβαρές παραβιάσεις του Kανονισμού. Αυτό δείχνουν και τα συχνά τραγικά δυστυχήματα που συμβαίνουν κατά τη θαλάσσια μεταφορά και εξαγωγή, στα οποία βασανίζονται και θανατώνονται χιλιάδες ζώα.

Αυτό το είδος εμπορίου είναι εντελώς ξεπερασμένο, αναφέρει η επιστολή των Πράσινων. Και η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση κατάργησής του, όπως στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασίλειου. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση της γεωργίας, πρέπει να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές ζώντων ζώων σε τρίτες χώρες και να επαναπροσδιορίσουμε την εκτροφή, πάχυνση, σφαγή και κατανάλωση των ζώων.

Γι’ αυτό και οι Πράσινοι υποστηρίζουν τα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που εστιάζουν σε 6 συγκεκριμένα άμεσα αιτήματα:
  • Άμεση απαγόρευση της εξαγωγής ζώντων εκτρεφόμενων ζώων σε τρίτες χώρες για πάχυνση και σφαγή.
  • Περιορισμός του χρόνου διαδρομής για τις μεταφορές ζώντων ζώων το πολύ στις οκτώ ώρες και στις τέσσερις ώρες για τα πουλερικά και τα κουνέλια, έως το 2024, με επενδύοντάς σε οργανωμένα τοπικά και κινητά σφαγεία για τη μείωση της διαδρομής.
  • Απαγόρευση μεταφοράς μη-απογαλακτισμένων και ευάλωτων ζώων.
  • Περισσότεροι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις.
  • Απαγόρευση της μεταφοράς ζώντων ζώων εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αναμένεται να είναι κάτω από 5˚C ή πάνω από 25˚C.
  • Αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο νοσοκομείο εισήχθη με προγραμματισμένο ραντεβού ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού ώστε να βάλει βηματοδότη.

Λίγο νωρίτερα, από το Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Α Παπανδρέου, εκδόθηκε και η ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εισήλθε σήμερα με προγραμματισμένο ραντεβού στην Ευρωκλινική, καθώς οι ιατροί, ύστερα από εξετάσεις, είχαν κρίνει ότι χρειάζεται να τοποθετηθεί βηματοδότης, ο οποίος και τοποθετήθηκε επιτυχώς».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, συμμετείχε στην αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ για τον απερχόμενο Πρέσβυ του Ισραήλ Yossi Amrani.

Ο Σπήλιος Λιβανός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι πρόκειται για «έναν εξαιρετικό φίλο της Ελλάδας», ενώ στη συνέχεια επεσήμανε την εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά που έκανε ο απερχόμενος Πρέσβυς του Ισραήλ στη χώρα μας συμβάλλοντας στην περεταίρω εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ.

Ο βουλευτής τόνισε, συγκεκριμένα, τη συμβολή του απερχόμενου Πρέσβυ στην εμπέδωση της Στρατηγικής Συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας, την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας.

Ο Σπήλιος Λιβανός ευχαρίστησε, ακόμα, τον Yossi Amrani για την αγαστή συνεργασία που είχαν οι δύο άνδρες, ιδιαίτερα επί Υπουργίας του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου όπως χαρακτηριστικά είπε «προσπαθήσαμε να βάλουμε τις βάσεις συνεργασίας κοινής ανάπτυξης στον εκσυγχρονισμό και αυτοματοματοποίηση του αγροδιατροφικού τομέα και στην ασφάλεια τροφίμων». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας απ΄ όποιο πόστο και εάν υπηρετούμε τις χώρες μας και τους λαούς μας».