Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει ας λάβουμε υπόψιν μας μερικούς απλούς και έξυπνους τρόπους για να έχουμε ένα δροσερό σπίτι.

Ας σκεφτούμε λοιπόν, λίγο πιο “πράσινα” και ας δοκιμάσουμε μερικούς έξυπνους εναλλακτικούς τρόπους για να δροσίσουμε το σπίτι μας ή να δροσιστούμε χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε ούτε μια κιλοβατώρα ενέργειας.

• Τις πρωινές ώρες κλείνουμε τα παντζούρια των παραθύρων ή τα στόρια σε ανατολικές όψεις, το ίδιο κάνουμε και κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες. Γενική αρχή για έναν παθητικό δροσισμό είναι να δημιουργούμε διαμπερή ρεύματα αέρος μέσω αντικριστών ανοικτών κουφωμάτων.

• Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας, ώστε να δροσίσετε την ατμόσφαιρα, σκεφτείτε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες – φίλτρα που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σας.

• Το άνοιγμα των παραθύρων κατά τις βραδινές ώρες, βοηθάει σημαντικά στη θερμική αποφόρτιση των χώρων, έτσι το σπίτι την επόμενη μέρα θα χρειαστεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη, για να επιτευχθούν οι ίδιες συνθήκες θερμικής άνεσης.

• Οι τέντες πάντα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες πρέπει να είναι κατεβασμένες. Τα σκίαστρα μπορεί να είναι από απλές τέντες,μέχρι ειδικές μεταλλικές κατασκευές. Όπου υπάρχει δυνατότητα, προτείνεται η φυσική σκιά που προσφέρουν τα δέντρα, η οποία μπορεί να μειώσει τα έξοδα για κλιματισμό από 15% έως και 50%. Ακόμη κι αν ένα δέντρο σκιάζει απλώς την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, μπορεί να μειώσει κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας. Ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι, αντιστοιχεί με ένα κλιματιστικό που λειτουργεί για 6ώρες. Τρία δέντρα φυτεμένα σε σωστά σημεία μπορούν να μειώσουν την ενέργεια για δροσισμό έως και κατά 30%.

• Τοποθετούμε γλάστρες με παχύφυλλα φυτά στις βεράντες.

• Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες επιδαπέδιους ή κατά προτίμηση οροφής, η αίσθηση που έχετε είναι σαν να πέφτει η θερμοκρασία μέχρι και τρεις (3) βαθμούς από την πραγματική θερμοκρασία του χώρου, εάν βέβαια συνδυαστεί και με τη λειτουργία ενός κλιματιστικού μηχανήματος, αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, πράγμα που μπορείτε να ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 29 βαθμούς και η αίσθηση που θα έχετε είναι σαν να ήταν στους 24-25 βαθμούς κελσίου.

• Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα. Οι περισσότεροι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείτε δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω και το αντίθετο το καλοκαίρι που θέλετε να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.

• Αλλάξτε τις κοινές λάμπες φθορίου ή αλογόνου με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για την ίδια φωτιστική ισχύ, αλλά το κυριότερο εκπέμπουν πολύ μικρότερη θερμική ενέργεια.

• Δοκιμάστε τα “μαξιλάρια φαγόπυρου“, μια φυσική εναλλακτική λύση από οποιοδήποτε άλλο μαξιλάρι. Μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία, δεδομένου ότι το φαγόπυρο (ή μαυροσίταρο) δεν κρατά τη θερμότητα του σώματος, όπως τα συμβατικά μαξιλάρια.

pronews.gr

Ξανά στο προσκήνιο το αφήγημα με το στρατόπεδο του Λαυρίου – Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται πως η Ελλάδα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία» καθώς οργανώσεις όπως το PKK και η FETO του Γκιουλέν διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης.

Σε φάση κορυφαίας όξυνσης οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την χθεσινή κίνηση της Αγκυρας να καλέσει για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη. Ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, καθώς όπως αναφέρεται «η Ελλάδα παρέχει διευκολύνσεις σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Ο κ. Λάζαρης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος.

Ο κ. Λάζαρης ενημερώθηκε ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ακόμα περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Πιο συγκεκριμένα, στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υποδέχτηκαν όλοι με θέρμη στην Αιτωλοακαρνανία τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνη που βρίσκεται από χθες στα πάτρια εδάφη της Ναυπακτίας. Για το ΚΚΕ δεν είναι ευπρόσδεκτος…

«Yankee go home» είναι το μήνυμα που του απηύθυνε η Τ.Ε.Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με μεγάλο πανό που αναρτήθηκε στην είσοδο του ενετικού λιμανιού της Ναυπάκτου, κάτω από το άγαλμα του Ανεμογιάννη.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ βρίσκεται από χθες στη γενέτειρα της οικογένειας του, τον Πλάτανο,  ενώ σήμερα -όπως έχει ανακοινωθεί- στις 11:00 θα επισκεφτεί και το δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλη Γκίζα.

Η παρουσία του στην πόλη λοιπόν έδωσε την ευκαιρία στο ΚΚΕ για την αντιμπεριαλιστική ενέργεια του . «Yankee go home» και «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», αναγράφει το πανό με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για αγωνιστικό μήνυμα στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Τσούνη.

Υποστηρίζει μάλιστα το κόμμα πως «τα αμερικανοΝΑΤΟικά εγκλήματα δεν ξεχνιούνται, ούτε γίνονται αποδεκτά απ’ το λαό στη χώρα μας, οι δυνάμεις του ΚΚΕ κάλεσαν σε ξεσηκωμό ενάντια στην εμπλοκή της στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργούνται και για την Ελλάδα».

 

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναλάβει επί της ουσίας θεσμικές πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου που οδηγεί η απόφαση του ΣτΕ και να προασπίσει ένα εμβληματικό εξαγώγιμο προϊόν προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την Ελιά Καλαμών.

Αναλυτικά:

Στην  πιο κρίσιμη  στιγμή, με καθηλωμένες τις τιμές πώλησης και μέσω ενεργειακής κρίσης που συνεπάγεται αύξηση του κόστους παραγωγής, έρχεται η απόφαση του  ΣτΕ που ακυρώνει την Υπουργική  Απόφαση της  7ης Φεβρουαρίου 2018 – γνωστή ως απόφαση Αποστόλου- η οποία έβαλε  στο μητρώο ποικιλιών την ονομασία “Kalamata Olives”.

Η απόφαση αυτή θα είναι καταστροφική  για τους παραγωγούς  και την οικονομία της  Αιτωλοακαρνανίας  που έχει το 50% της πανελλήνιας  παραγωγής γιατί σύμφωνα με την απόφαση μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές μπορούν να αναγράφουν την  εμπορική ένδειξη “Kalamata olives” -που έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα- ενώ οι υπόλοιποι την ένδειξη “Ελιές Καλαμών” με γεωγραφικό προσδιορισμό.  Γίνεται κατανοητό ότι  αν ισχύσει η απόφαση του  ΣτΕ μόνο οι 2.500 τόνοι της Μεσσηνίας μπορούν να διακινηθούν  με το αναγνωρίσιμο εμπορικό όνομα  “kalamata olives”. Η εμπορική δυνατότητα και το μέλλον  του υπόλοιπου προϊόντος με πάνω από 60.000 τόνους παραγωγής και με  αξία εξαγωγών άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στον αέρα.

Καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναλάβει επί της ουσίας θεσμικές πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου που οδηγεί η απόφαση του ΣτΕ και να προασπίσει ένα εμβληματικό εξαγώγιμο προϊόν προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας.

Τέλος καλούμε τους παραγωγούς και τους φορείς τους σε εγρήγορση στο να δοθεί  άμεσα λύση έτσι ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση του προϊόντος.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, στο οποίο εκλήθη ο κ. Λάζαρης, ισχυρίζεται ότι οργανώσεις όπως το PKK και η FETO του Γκιουλέν διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία» – Επαναφέρουν το… αφήγημα για το στρατόπεδο του Λαυρίου

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, σε μια ακόμη κίνηση που αποσκοπεί στην κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ως αιτία που το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη αναφέρεται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Ο κ. Λάζαρης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος.

Ο κ. Λάζαρης ενημερώθηκε ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ακόμα περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Πιο συγκεκριμένα, στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στις πρόσφατες εκλογές στο δεύτερο μέρος του πρώτου συνεδρίου του ΜέΡΑ25, από την κάλπη της Δυτικής Ελλάδας εξελέγησαν οι εξής σύνεδροι στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

1. Χρυσάνθη Νούλα. Οικονομολόγος , με ειδίκευση και μεταπτυχιακό στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Υπάλληλος Υπ. Εσωτερικών. Ενεργή σε κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μέλος της Οργάνωσης Βάσης Μεσολογγίου,

2. Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης, Δρ. Παιδαγωγικής-Θεολόγος-διδάσκων ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, καραγκιοζοπαίχτης. Ενεργός πολίτης της Πάτρας, μέλος του ΜέΡΑ25 Αχαΐας.

3. Αποστόλης Τριαντόπουλος, Φυσικός με μεταπτυχιακό στην διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Ενεργό μέλος της Οργάνωσης Βάσης Αιγιάλειας.

Από το ψηφοδέλτιο της επικράτειας:

1. Λάμπρος Σιδεράς, δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενεργός στα κινήματα αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. Αναπληρωτής συντονιστής τομέα Παιδείας ΜέΡΑ25,

Από την κάλπη της Νεολαίας:

2. Σακαρετσάνου Άννα-Κοραλία, σχολική νοσηλεύτρια MPH, ενεργό μέλος του ΜέΡΑ25 Αχαΐας και της Νεολαίας Δυτικής Ελλάδας,.

Επίσης κληρώθηκαν τα εξής μέλη:

1. Αποστολοπούλου Ευαγγελία, Ψυχολόγος ΜSc, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σύμβουλος Ψυχολόγος σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (υποκαταστήματα ΣΔΕ Πάτρας). Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων ΕΟΠΠΕΠ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δικαστική Υπάλληλος Εφετείου και στη συνέχεια Πρωτοδικείου Πατρών (Προϊσταμένη Ποινικού Τμ.). Μέλος του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών. Συντονίστρια Οργάνωσης Βάσης Αιγιαλείας Αχαΐας.

2. Μόκα Πηνελόπη, βοηθός κτηνίατρου. Ενεργή φιλόζωος και πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Ι. Π. Μεσολογγίου “Ελπίδα”

3. Κώτση Ράνια (Ουρανία), πρώην εκπαιδευτικός κοινωνιολόγος με επιμόρφωση σε εκπαιδευτική ψυχολογία και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, νυν διοικητικός σε Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης. Πτυχιούχος διοίκησης επιχειρήσεων. Συντονίστρια στην Οργάνωσης Βάσης Μεσολογγίου.

4. Κατερίνα Μηλαδοπούλου, Οικιακά

5. Ειρήνη Παππά, Αγρότισσα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 εύχεται καλή θητεία στα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και καλή δύναμη στους αγώνες μας για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ