Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022

«Η παρουσία άνδρα του τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή ήταν γνωστή από πριν και, τουλάχιστον όποιος παρατηρούσε την οθόνη στην αίθουσα αρκετά πριν την σύνδεση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, είδε τον προαναφερόμενο ναζί να μιλάει, προφανώς στα πλαίσια του τεχνικού ελέγχου εν όψει της επίσημης παρουσίας του ενώπιον του Κοινοβουλίου

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στον Ρ/Σ “Ιόνιον FM” και σε τρείς περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η προσωπική του στάση είχε το νόημα ότι η ιστορική προσβολή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για το τάγμα Αζόφ: «Είναι αυτοί που είναι, αλλά πολεμούν για την Ουκρανία». Επειδή ακριβώς είναι αυτοί που είναι, δηλαδή πατενταρισμένοι νεοναζί με αγκυλωτούς σταυρούς, δεν είχαν καμμία θέση στην ελληνική Βουλή, όπως μέχρι τώρα σε κανένα κοινοβούλιο απ’ όσα μίλησε ο Ουκρανός Πρόεδρος. Ποιός θα αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη γι’ αυτήν την ντροπή και τί νόημα έχουν οι επιθέσεις στην αντιπολίτευση προκειμένου, με την καλλιέργεια τεχνητού διχασμού, να μετατοπισθούν οι ευθύνες γι’ αυτήν την ιστορική κηλίδα», κατέληξε ο βουλευτής.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός στο 7ο Φόρουμ των Δελφών για το ΝΑΤΟ

"Αδιαμφισβήτητος ο ρόλος του ΝΑΤΟ για τις παγκόσμιες απειλές"

Τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας όταν πρόκειται για απειλές παγκόσμιας κλίμακας, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής και στρατιωτικής στρατηγικής της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι: «Τα μέλη της συμμαχίας καλούνται να επενδύσουν περισσότερο στους αμυντικούς μηχανισμούς, υπερβαίνοντας τους στόχους τους 2% του ΠΥ για αμυντικές δαπάνες και το 20% για επενδύσεις», όπως είπε.

Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ΕΕ σε σχέση με τις συνεπακόλουθες κρίσεις που γεννά ο πολεμος: η ακρίβεια, η πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, η επισιτιστική κρίση που θα χτυπήσει φτωχές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, αλλά και ένα ενδεχόμενο μεταναστευτικό ρεύμα που ακολούθως μπορεί να προκύψει προς την ΕΕ, αλλά και τον ρόλο που οφείλει να παίξει το ΝΑΤΟ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Λιβανός, μιλωντας για τις επιπτώσεις του τραγικού πολέμου έκανε λόγο για την εξέλιξη ενός διαλόγου προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εν όψει των νέων κινδύνων που διαμορφώνονται.

«Για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του πόλεμου, οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη προκειμένου να βρούμε λύσεις. Θα πρέπει να δουλέλψουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση του Έλληνα ΠΘ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπληρωματικότητας ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «το νέο στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ και η νέα στρατηγική πυξίδα της ΕΕ πρέπει να συνυπάρχουν, να δρουν συμπληρωματικά, να σχεδιαστούν αποτελεσματικά και να ανανεώνουν την πίστη τους στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκαν, την Ελευθερία, την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη».

Στο πλαίσιο της συζήτησης «NATO μετά την εισβολή στην Ουκρανία» ο κ. Σπήλιος Λιβανός συνομίλησε με την Kolinda Grabar-Kitarovic, πρώην Πρόεδρο της Κροατίας, τον Dr Bruno Tertrais, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών της Γαλλίας, την Christine Ockrent, Γαλλίδα αρθρογράφο και συγγραφέα, και τον Kurt Volker, Αμερικανό διπλωμάτη, πρώην Πρέσβη των Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ και συντονίστρια την Barbora Maronkova, Σύμβουλο Επικοινωνίας της Μονάδας Σχεδιασμού Πολιτικής του ΝΑΤΟ.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το τραγούδι «Hey Hey Rise Up» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιστρέφουν οι Pink Floyd σε αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν. Όλα τα έσοδα από το τραγούδι τους, θα δοθούν για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Με το «Hey Hey Rise Up», που έγραψαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Pink Floyd επιστρέφουν μετά από τρεις δεκαετίες με ένα τραγούδι. Σκοπός του θρυλικού ροκ συγκροτήματος είναι να υποστηρίξουν τους άμαχους Ουκρανούς που υποφέρουν τα πάνδεινα από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Το «Hey Hey Rise Up» κυκλοφόρησε την Παρασκευή (08.04.2022) και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Δείτε το βίντεο:

Το «Hey Hey Rise Up» περιλαμβάνει φωνητικά από τον Ουκρανό τραγουδιστή, Andriy Khlyvnyuk, από το ροκ – ποπ συγκρότημα Boombox. Τα φωνητικά προέρχονται από ένα κλιπ που δημοσίευσε στο Instagram και στο οποίο τραγουδά στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου.

Ο David Gilmour και ο Nick Mason συναντήθηκαν με τον μπασίστα των Pink Floyd, τον Guy Pratt και τον Nitin Sawhney στα πλήκτρα και ηχογράφησαν το τραγούδι, γυρίζοντας ταυτόχρονα και το video clip, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Mat Whitecross.

Ο David Gilmour, ο οποίος έχει συγγενείς από την Ουκρανία (η κόρη του γιου του είναι Ουκρανή) είπε: «Και εμείς, όπως τόσοι άλλοι, νιώθουμε εδώ και καιρό τη σύγχυση και τον θυμό που προκαλεί αυτή η βίαιη πράξη. Μία ειρηνική και ανεξάρτητη χώρα, δέχεται επίθεση και βλέπει τους κατοίκους να δολοφονούνται από μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου» και συνέχισε τονίζοντας πως «ελπίζει το τραγούδι να κερδίσει δημοτικότητα, ώστε να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται για τη στήριξη των αμάχων».

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγορεί ότι ταυτίζεται με τις απόψεις Κασιδιάρη για το ουκρανικό εξαπέλυσε το απόγευμα της Παρασκευής η Νέα Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της ΝΔ, υπενθυμίζει τις πλατείες των αγανακτισμένων σημειώνοντας όμως ότι το 2022 δεν είναι 2012.

«Είναι προφανές από την αρχή της εισβολής ότι είναι με τον Πούτιν» σημειώνει με έμφαση η ΝΔ η οποία παράλληλα δίνει στη δημοσιότητα τις σχετικές αναρτήσεις που έκαναν οι κ.κ. Τσίπρας και Κασιδιάρης μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το γραφείο τύπου της ΝΔ σημειώνει:

«Κάποιοι εφευρίσκουν διαρκώς δικαιολογίες και προσχήματα προκειμένου να κρύψουν αυτό που είναι προφανές από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: ότι είναι με τον Πούτιν. Η χθεσινή απουσία από τη Βουλή, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης, ΜεΡΑ25 και η παρουσία-απουσία του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε καθαρά σε όλους ποιοι είναι με το μέρος εκείνων που υπερασπίζονται τη χώρα τους και ποιοι είναι με τον εισβολέα και δεν βγάζουν μιλιά για τις δολοφονίες αμάχων, τις φρικαλεότητες, την καταστροφή. Και λένε τα ίδια που λέει στην ανάρτησή του ο καταδικασμένος Η. Κασιδιάρης. Η “πάνω πλατεία”, συναντιέται ξανά με την “κάτω πλατεία”. Μόνο που το 2022 δεν είναι 2012».

Δείτε τις αναρτήσεις Τσίπρα και Κασιδιάρη που δημοσίευσε η ΝΔ



 agriniopress.gr

Στην εκπομπή KONTRA24 και την Αναστασία Γιάμαλη εμφανίστηκε χτες βράδυ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του είναι τα εξής:

– Η χθεσινή εμφάνιση του μέλους το Τάγματος Αζόφ είναι μαύρη σελίδα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο, που αποδεικνύει τον επικίνδυνο κι ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης χειρίζεται τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

– Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί ιστορική ντροπή. Δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη.

– Ο κ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της Κύπρου. Έτσι κατέρριψε πλήρως το αφήγημα Μητσοτάκη ότι «εμείς, ως Ελλάδα, πρέπει να εμπλακούμε στον πόλεμο της Ουκρανίας στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό, διότι έχουμε δύο ανοιχτά θέματα: την Κύπρο και το Αιγαίο». Από χτες αυτή η στρατηγική αποδείχθηκε τελείως αποτυχημένη.

– Όλες οι κυβερνήσεις της χώρας υπηρέτησαν το δόγμα «Ελλάδα, γέφυρα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας». Ο Πρωθυπουργός υπέγραψε την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και μετέτρεψε τη χώρα σε «πρόθυμο σύμμαχο» και σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ακυρώθηκε ο Eastmed.

Πρέπει να αλλάξει στρατηγική, πριν να είναι πολύ αργά.

-Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, δεν καταρρέει και δε χάνει τον κυρίαρχο ρόλο της, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Έχουμε πόλεμο και παίζει η Τουρκία τον πρώτο ρόλο στην περιοχή. Η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη δε δικαιώθηκε.

Θα αφαιρέσει από την Ελλάδα φίλους, συμμάχους και το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει.

– Για την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη δε μιλάει κανείς: Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας κι ενημέρωσης στη χώρα. Τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ παρουσίαζαν την εικόνα μιας Τουρκίας που καταρρέει.

– Ο κ. Μητσοτάκης, όταν «στριμώχνεται», το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι να διχάζει και να πολώνει. Συνεχίζει να παίζει τα μικροπολιτικά του παιχνίδια.

– Η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ήταν παρούσα για να δείξει τη στήριξή της στο λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται. Η στάση του ήταν εξ αρχής ξεκάθαρη, όταν κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή. Χτες έπρεπε να είμαστε εκεί, ώστε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας.

Καταγγείλαμε αμέσως με το που τελείωσε η συνεδρίαση όλο το χθεσινό φιάσκο.

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακριτές αποστάσεις θα πρέπει, πλέον, να τηρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, μετά το σοβαρότατο ατόπημα που διέπραξε μέσα στο εθνικό μας κοινοβούλιο, ταυτιζόμενος επίσημα με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Βασίλης Αναστασόπουλος.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες για το Προεδρείο της Βουλής, το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως και για το κυβερνών κόμμα, που παρότι γνώριζαν το περιεχόμενο του σχετικού βίντεο, όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν σε αυτό αλλά επέτρεψαν την προβολή του και μάλιστα το χειροκρότησαν, επιδιώκοντας να παραστήσουν τα «καλά παιδιά» στη Δύση και στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη ανικανότητας χειρισμού θεμάτων διεθνούς διπλωματίας, από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μάλιστα αμέσως μετά το βίντεο έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, όπου υποστήριζε ότι ο Ζελένσκι είναι «υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της νομιμότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην είναι αλληλέγγυη στον ουκρανικό λαό, αφού και η ίδια έχει υποστεί αντίστοιχη εισβολή στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια, κάτι που ο κ. Ζελένσκι φρόντισε να αποσιωπήσει στην ομιλία του, τόσο στο ελληνικό όσο και στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την καταστροφική πολιτική του να λέμε ναι σε όλα, ενώ συγχρόνως επιβάλλεται να υπάρχει μια πιο προσεκτική τοποθέτηση, σε κάθε επιμέρους ζήτημα, που αφορά στην ουκρανική κρίση.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Στόχος των ρωσικών δυνάμεων έγινε σιδηροδρομικός σταθμός και θύματα του νέου μακελειού είναι άμαχοι. Οργισμένο μήνυμα Ζελένσκι: Η Ρωσία είναι κακό χωρίς όριο, χωρίς τιμωρία δεν θα σταματήσει!

Περισσότεροι από 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε περισσότερους από 20 σάκους μεταφοράς πτωμάτων στο σημείο. Αργότερα, εθελόντρια ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στην απομάκρυνση των πτωμάτων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Νωρίτερα, η σιδηροδρομική εταιρία της Ουκρανίας είχε αναφέρει ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις. «Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους.

«Σύμφωνα με επιχειρησιακά στοιχεία, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στην επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματορσκ». Ο επικεφαλής της εταιρίας των ουκρανικών σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia Ολεξάντρ Καμίτσιν έκανε, επίσης, λόγο για 30 θανάτους και πάνω από 100 τραυματίες, καταδικάζοντας μέσω της πλατφόρμας Telegram το «σκόπιμο χτύπημα».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε τουλάχιστον 20 πτώματα! Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Η Ρωσία δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με την επίθεση αυτή και τον απολογισμό των θυμάτων.

Το έδαφος γεμάτο αίματα, άνθρωποι πεσμένοι ανάμεσα σε βαλίτσες, νεκροί. Αυτές είναι οι πρώτες, σοκαριστικές και πολύ σκληρές εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο σταθμό τη στιγμή που έπεσαν οι πύραυλοι. «Οι Ρώσοι φασίστες γνώριζαν πολύ καλά πού στόχευαν και τι ήθελαν. Ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και φόβο, ήθελαν να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», δήλωσε.

Οργή Ζελένσκι για την επίθεση: Δεν θα σταματήσουν!

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε το «κακό δίχως όριο» που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, ύστερα από την επίθεση στο Κραματόρσκ. «Χωρίς τη δύναμη και το κουράγιο να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό. Είναι ένα κακό που δεν έχει όριο. Και εάν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν θα σταματήσει ποτέ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, αποκηρύσσοντας τις «απάνθρωπες» μεθόδους των ρωσικών δυνάμεων.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη

Λίγη ώρα πριν από το νέο μακελειό, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ανοίξει έως και 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά οι κάτοικοι της Μαριούπολης που θέλουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα.

Οι 10 σχεδιαζόμενοι ασφαλείς διάδρομοι, που ανακοινώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, βρίσκονται όλοι στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Η Βερεστσούκ δήλωσε επίσης ότι 4.676 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες, Πέμπτη, από πόλεις της χώρας.

Πολλές προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση λεωφορείων που θα μεταφέρουν προμήθειες στην Μαριούπολη και θα απομακρύνουν από αυτήν αμάχους έχουν αποτύχει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί ανέρχονταν σε περίπου 5.000 πριν από μια εβδομάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτήν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με λίγες προμήθειες.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά δεν έχει καταφέρει να σπάσει την ουκρανική άμυνα.

Την ίδια ώρα όσον αφορά το διπλωματικό μέτωπο, ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξάγουν “συνεχώς” διαδικτυακές ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά το κλίμα έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα, μεταξύ των οποίων τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εξωδικαστικές εκτελέσεις στην Μπούτσα, η οποία βρίσκεται έξω από το Κίεβο. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία και έχει χαρακτηρίσει τους θανάτους στην Μπούτσα “τερατώδη πλαστογραφία” που σκηνοθετήθηκε από τη Δύση για την δυσφημήσει.

Έφυγαν οι Ρώσοι από τον Βορρά

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία στην Λευκορωσία και τη Ρωσία, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των ρωσικών δυνάμεων θα μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσει στο Ντονμπάς, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστεί να ανεφοδιαστούν προτού αναπτυχθούν πιο ανατολικά, διευκρινίζει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι μια οποιαδήποτε μαζική ανασύνταξή τους από τον βορρά κρίνεται πιθανό ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεων στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο νότια από την πόλη Ιζιούμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους, επισημαίνει επίσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Σούμι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την περιφέρεια αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν έχει πλέον ρωσικές μονάδες. Οι εκρήξεις που μπορεί να ακούει ο κόσμος οφείλονται στο ότι εργαζόμενοι σωστικών συνεργείων και πυροτεχνουργοί εξουδετερώνουν πυρομαχικά που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές μονάδες, πρόσθεσε.

Ο Ζιβίτσκι προειδοποίησε επίσης ότι η περιοχή δεν είναι ακόμη ασφαλής, καθώς έχουν τοποθετηθεί νάρκες σε πολλά μέρη.

Επίσης προειδοποίησε τον κόσμο να μην οδηγεί στην άκρη των δρόμων, να μην χρησιμοποιεί μονοπάτια στα δάση και να μην πλησιάζει κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Ζιβίτσκι είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από την περιοχή την Κυριακή.

Μαζί με τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Χαρκόβου και του Κιέβου, η περιφέρεια της Σούμι ήταν μια από τις περιοχές στις οποίες επιτίθονταν οι ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου πριν από περισσότερο από έναν μήνα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επικεντρώσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 30/03/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:           «Τα ΑμεΑ διεκδικούν από την  Πολιτεία τη λήψη μέτρων  που θα καταστήσουν τη ζωή τους ποιοτικότερη και λιγότερο επίπονη»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από ΑμεΑ απανταχού την Επικράτεια, προβληματισμός και περίσκεψη διακατέχει την πλειονότητα τους,  εξαιτίας των δυσεπίλυτων προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά. Δυστυχώς, στο θέμα της διευκόλυνσης και αναβάθμισης επί του ποιοτικότερου της ζωής και της καθημερινότητάς τους, όπως λένε με πικρία, η χώρα μας είναι αρκετά πίσω. Όπως καταγγέλλουν φοιτητές ΑμεΑ, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής γίνεται επί μακρόν, παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, για ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αίθουσες, όπου εκτελούνται μαθήματα σε ορόφους. Εξαιτίας μακροχρόνιας βλάβης των ανελκυστήρων, φοιτητές με κινητικές αναπηρίες αλλά και αόρατες αναπηρίες, όπως π.χ. αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια, ταλαιπωρούνται καθημερινά, διότι δεν μπορούν να ανέβουν την σιδερένια σκάλα που υπάρχει με την προσπάθεια ανάβασής της να εγκυμονεί κίνδυνο ατυχήματος ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, δε γίνεται λόγος για τους κινητικά αναπήρους, όπου χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο και για τους οποίους η παρακολούθηση των μαθημάτων σε όροφο καθίσταται απαγορευτική. Δυστυχώς, οι ως τώρα διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις έχουν πέσει στο κενό. Η ίδια κατάσταση για τους ΑμεΑ επικρατεί και στο πρώην ΙΚΑ (ΠΕΔΥ Αγρινίου) με τον ανελκυστήρα του κτηρίου να βρίσκεται σε μακροχρόνια βλάβη, καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβαση στους γιατρούς για τους κινητικά ανάπηρους και τους πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιδείνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αλλά και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους γίνεται με εκπτώσεις τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων ή ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Η έλλειψη αυτή μπορεί για έναν φυσιολογικό άνθρωπο να μην είναι τόσο σημαντική. Σε ένα ΑμεΑ όμως αντανακλά πολύ περισσότερο και έχει περισσότερη σημαντικότητα, αφού πολλοί από αυτούς είναι στενά εξαρτημένοι με γιατρούς, συνεχείς εξετάσεις και φάρμακα. Συνέπεια της έλλειψης, οι πάσχοντες να καταφεύγουν σε ιδιώτες εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης ή να αναγκάζονται να καταφύγουν κι αυτοί σε νοσοκομεία γειτονικών νομών, όπου δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κοντινά ραντεβού. Όλα αυτά αποτελούν μερικά παραδείγματα του Γολγοθά τον οποίο τα ΑμεΑ καλούνται σε καθημερινή βάση να ανέβουν. Η Πολιτεία επιδεικνύοντας ανθρώπινο πρόσωπο και ευαισθησία οφείλει να λάβει μέτρα που θα καταστήσουν τη ζωή των ΑμεΑ ποιοτικότερη και την καθημερινότητά τους λιγότερο επίπονη. Τα ΑμεΑ ζητούν από την Πολιτεία να τους αποδώσει τον σεβασμό και την αναγνώριση που τους αρμόζει στο δικαίωμα για μια ζωή αξιοπρεπή, ανθρώπινη και πιο αναβαθμισμένη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να καταστήσετε την καθημερινότητα των ΑμεΑ ποιοτικότερη και λιγότερο επίπονη;
  1. Για ποιους λόγους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής γίνεται επί μακρόν παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, για ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αίθουσες, όπου εκτελούνται μαθήματα σε ορόφους;
  1. Για ποιους λόγους στο πρώην ΙΚΑ (ΠΕΔΥ Αγρινίου) η μακροχρόνια βλάβη του μοναδικού ανελκυστήρα καθιστά για τους ΑμεΑ απαγορευτική την πρόσβαση στους γιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιδείνωση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν;
  1. Τι προτίθεσθε να κάνετε, αναφορικά με τις ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων ή τεχνολογικού εξοπλισμού που υπάρχουν στο πρώην ΙΚΑ (ΠΕΔΥ Αγρινίου) και εξαναγκάζουν τους ΑμεΑ (κι όχι μόνο) να καταφεύγουν σε ιδιώτες, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, ή να αναγκάζονται να καταφύγουν σε νοσοκομεία γειτονικών νομών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ