Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 23:15

Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους!

TAGAS SPIROSγράφει ο Σπύρος Τάγκας

Μια, όχι και τόσο γνωστή, ιστορία στο ευρύτερο κοινό· αναφέρει ότι o Νίκος Ζαχαριάδης –ναι, ο καλούμενος και ως ο ιστορικός ηγέτης του Κ.Κ.Ε στην Ελλάδα-, ενόσω ήταν εγκλεισμένος στις φυλακές – κολαστήριο της Κέρκυρας το 1937 (είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του ’36 αμέσως μετά την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά), και σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης -στο μπουντρούμι του, κατάφερε και έγραψε πάνω σε χύδην χαρτάκια, φόδρες και πανάκια ολόκληρη πραγματεία – δοκίμιο για τον «Αληθινό Παλαμά». Εκεί, χωρίς το παραμικρό φως ήλιου και εντελώς από μνήμης, χρησιμοποίησε ολόκληρα κομμάτια από τον «δωδεκάλογο του Γύφτου»· για να αναδείξει και να αποδείξει θεωρητικά ότι, ο κυρίως ειπείν, εθνικός ποιητής έβλεπε τα πράγματα και κάπως μαρξιστικά και ότι, τελικά, το μαρξιστικόν δεν αποκλείει και το εθνικόν!...

Από την άλλη –λίγο παλιότερα τώρα-, το μεγάλο ταλέντο της εθνικής αστικής τάξης, Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν έμενε, τοιουτοτρόπως, χαλαρός στην εγχώρια πολιτική ζωή (!), διάβαζε τόσο πολύ τους αρχαίους κλασσικούς, ώστε, απήγγειλε απέξω και στο πρωτότυπο, ολόκληρα κεφάλαια από Πλούταρχο έως Ηρόδοτο και Θουκιδίδη στους συνδαιτυμόνες και φίλους του (σ.σ.: δεν είναι άστοχο να θεωρηθεί ότι κάπως έτσι είχε κλέψει την καρδιά των δυτικών συμμάχων και πήρε την Συνθήκη που ήθελε στις Σέβρες το 1920). Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι ο Ελ. Βενιζέλος υπήρξε ένας επιτυχημένος μεταφραστής του Θουκυδίδη στη νεοελληνική – επιχείρημα δύσκολο και για μείζονες λόγιους, διότι, τούτοι δεν κατέχουν την πολιτική παιδεία και οξυδέρκεια (που είχε χτίσει μεθοδικά εκείνος)· ώστε, να εργαστούν και αποδώσουν αυθεντικά την ερμηνεία και να μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο μεγάλος ιστορικός και συγγραφέας της αρχαιότητας...

Βλέπουμε με ενάργεια εδώ, ότι κάποτε –σε εποχές, ίσως, πιο δυσχερείς και δραματικές από τις σημερινές-, οι πολιτικοί ηγέτες αυτής – τούτης της χώρας (ανεξάρτητα την πολιτική ή ταξική τους ταυτότητα), πέραν των υψηλών πολιτικών καθηκόντων και δύσκολων περιστάσεων που αντιμετώπιζαν ήταν ταυτόχρονα και πνευματικοί άνθρωποι – ηγέτες : είχαν εντρυφήσει τόσο στον κόσμο της Γνώσης , είχαν δομήσει έτσι τον εσωτερικό τους κόσμο, ώστε, η θέαση και η αντίληψη που οικοδομούσαν για τα τρέχοντα, αλλά, και πιο διαχρονικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα είχε όση επάρκεια και πληρότητα χρειάζονταν για κυλήσουν τα πράγματα προς την αποτελεσματικότερη κατεύθυνση...

Και, ανεξάρτητα, βεβαίως, αν Ν. Ζαχαριάδης και Ελ. Βενιζέλος πέτυχαν ή δεν πέτυχαν το αποτελεσματικότερο για το κόμμα, την τάξη ή τη χώρα τους εκείνες τις εποχές –τις τόσο δύσκολες και περίεργες, τούτο είναι το πλέον σαφές : ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό – για το καλύτερο δυνατό! Για πια προετοιμασία στη Γνώση και για πιο σωστότερο ή καλύτερο αποτέλεσμα να μιλήσουμε εμείς (ή αυτοί που ξέρουν τα περισσότερα από μας) σήμερα άραγε; Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους (ιδέστε ξανά τα έσχατα στο Κοινοβούλιο). Και όταν δεν μιλάνε, μιλάνε τα συμπλέγματα και η τερατώδης ημιμάθεια γενικώς των ηγετών μας που, δυστυχώς, δεν είναι με τίποτε, ούτε πνευματικοί άνθρωποι ούτε ηγέτες, ώστε, να συλλάβουν πηγαία και να μεταδώσουν με ικανή επάρκεια, την ακριβή -την χρήσιμη εικόνα, για το ποιοι είμαστε, που είμαστε, που πάμε και πως πρέπει να πάμε ως εκεί τώρα! Κινδυνεύουν, έτσι, θαρρείς, να ακυρώσουν και αυτούς ακόμη τους ελάχιστους και ασήμαντους ρόλους που τους έχει ξεμείνει (από τα παλιά, τα λερωμένα της συναλλαγής) στην, ολότελα, μετανεωτερική, τεχνική και απαιτητική εποχή μας...

πηγή: matrix24.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργάνωσαν στο Αγρίνιο στο Μνημείο των 120 στην Αγία Τριάδα εκδήλωση για τους 120 εκτελεσμένους, στο χώρο του Μνημείου.

Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120 (εικόνες)

Τα 78 χρόνια από την εκτέλεση των 120 κομμουνιστών-αγωνιστών του Αγρινίου από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους, τίμησαν με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η εκτέλεση των 120, ήταν ένα έγκλημα που πραγματοποιήθηκε από τους ναζί στη χώρα μας και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για την καταστροφή γερμανικής αμαξοστοιχίας, που είχε πετύχει λίγες μέρες νωρίτερα ο ΕΛΑΣ στο χωριό Σταμνά.

Οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες και η αντίδρασή τους ήταν λυσσασμένη, προχωρώντας στον απαγχονισμό των Πάνου Σούλου, Χρήστου Σαλάκου και Αβραάμ Αναστασιάδη στην πλατεία «Μπέλλου» τότε, «Δημοκρατίας» σήμερα και στον τουφεκισμό των υπολοίπων 117 στην Αγία Τριάδα, σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε και η χθεσινή εκδήλωση.

Στα γεγονότα, που σημειώθηκαν ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, είναι αφιερωμένο το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Αναστάσιμο Μνημόσυνο», που έγραψε το 1980, απαγγελία του οποίου έγινε και χθες.

Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120 (εικόνες)

Χαιρετισμό, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έκανε ο Θύμιος Τόλης, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Αγρινίου, ενώ η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, που στάθηκε στα γεγονότα και τα σημερινά μηνύματα τους βάση και των εξελίξεων καταλήγοντας, αναφερόμενος και στην διέξοδο για την εργατική τάξη και το λαό:

«Μόνο μια κυβέρνηση που θα είναι εκτελεστικό όργανο της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας και εξουσίας μπορεί πραγματικά να τα κάνει αυτά.

Για αυτή την διακυβέρνηση μιλάει μόνο το ΚΚΕ. Παλεύει μόνο το ΚΚΕ. Και είναι αποφασισμένο αυτόν τον αγώνα να τον πάει μέχρι τέλους.

Αυτή η εργατική – λαϊκή πλειοψηφία είναι που θα μπει μπροστά και θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό! Ο σοσιαλισμός είναι σήμερα η πραγματική πρόοδος!

Είναι η κοινωνία που θα βρει τη θέση που της αρμόζει και τη δικαίωση που της πρέπει η θυσία των 3 απαγχωνισθέντων της κεντρικής πλατείας, του Σούλου, του Σαλάκου, του Αναστασιάδη, των 117 που εκτελέστηκαν σ’ αυτό εδώ το σημεία πριν ακριβώς 78 χρόνια!».

Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120 (εικόνες)

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αναδιατάσσουμε τις συμμαχίες μας - Δεν αποδεχόμαστε τον διαχωρισμό σε δημοκρατικές και αυταρχικές χώρες»

Τα ΗΑΕ επιθυμούν το τέλος του νυν οικονομικού συστήματος που βασίζεται στο αμερικανικό δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και θέλουν την δημιουργία ενός νέου συστήματος στο οποίο οι χώρες Ανατολής θα παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Ο προεδρικός σύμβουλος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρώην ΥΠΕΞ της χώρας από το 2008 μέχρι το 2011, Ανουάρ Γκαργκάς, είπε ότι η δυτική ηγεμονία επί του διεθνούς συστήματος βρίσκεται στις τελευταίες της μέρες και όπως είπε χαρακτηριστικά «Έρχονται οι χώρες της Ανατολής» με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέχρι τώρα τέτοιες δηλώσεις ακουγόντουσαν από τις δύο υπερδυνάμεις Ρωσία και Κίνα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ακούγονται και από μία περιφερειακή δύναμη και μάλιστα χώρα του Περσικού Κόλπου.

Το δολάριο έφθασε στο τέλος του

Ο Γκαργκάς συνέχισε: «Το διεθνές σύστημα σήμερα που βρίσκεται υπό τη δυτική ηγεμονία ζει τις τελευταίες του μέρες», σημειώνοντας ότι η αλλαγή είναι κάτι το φυσικό και ότι το οικονομικό σύστημα που εξαρτάται από το δολάριο είναι ήδη 70 ετών.

«Σήμερα βλέπουμε ότι οι χώρες εξαρτώνται από το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και πιστεύουμε ότι αυτό ήταν από αμνημονεύτων χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι το διεθνές σύστημα που εξαρτάται από το δολάριο είναι 50, 60 ή 70 ετών , άρα η εναλλαγή που επέρχεται είναι κάτι φυσιολογικό», είπε.

Αναδιάταξη των συμμαχιών

Σχετικά με τις συμμαχίες των Εμιράτων, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είμαστε ακόμη σε μια δυναμική αναδιάταξης των υποθέσεων μας, επανεξέτασης των συμμαχιών μας και επιβεβαίωσης ότι αυτές οι συμμαχίες αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος προστασίας των ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή η δήλωση επί της ουσίας αναφέρεται και στην Ελλάδα, αφού όπως παραδέχτηκε ο Εμιριτιανός προεδρικός σύμβουλος τα ΗΑΕ «αναθεωρούν τις συμμαχίες τους και εξετάζουν ποιες είναι κατάλληλες για τα συμφέροντά τους».

Με βάση τις πρόσφατες στρατηγικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Τουρκία γίνεται κατανοητό ότι η συμμαχία με την Ελλάδα βρίσκεται «υπό επανεξέταση».

Αναφέρθηκε όμως και στον διαχωρισμό που επιχειρούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε «δημοκράτες» και «αυταρχικούς».

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι χώρες του Κόλπου δεν επιθυμούν πλέον να ανήκουν στην δυτική επιρροή είναι το γεγονός ότι ξέρουν πως σύντομα μετά την Ρωσία και την Κίνα έρχεται η σειρά τους.

Ο διπλωμάτης των Εμιράτων επέκρινε τη διαίρεση ορισμένων δυτικών αναλυτών (σημειώνεται ότι είναι και επαναλαμβανόμενη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τ.Μπάιντεν) σε δημοκρατικές και αυταρχικές χώρες, λέγοντας: «Η διαίρεση των χωρών σε δημοκρατικές και αυταρχικές χώρες από ορισμένους δυτικούς αναλυτές είναι μια απορριπτική πρόταση γιατί σημαίνει: «Είτε είστε μαζί μας, είστε δημοκρατική χώρα, ή είσαι εναντίον μας, είσαι αυταρχικός».

Αυτό είναι ένα είδος πολιτικής προπαγάνδας», τόνισε.

Μην ξεχνάμε πως τα ΗΑΕ και η Σ.Αραβία είναι χώρες στις οποίες δεν διεξάγονται εκλογές και πρόκειται για απόλυτες μοναρχίες και όχι βασιλευόμενες δημοκρατίες (κάτι που η Δύση αποδέχεται).

Ο Γκαργκάς είπε στο «Συμβούλιο του Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ» ότι η ανάδυση της οικονομικής δύναμης και τεχνολογίας από την Ασία που εκπροσωπείται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία «θα αλλάξει την ισορροπία που είχε κλίση προς τη Δύση».

Ο διπλωμάτης των Εμιράτων πρόσθεσε: «Η Κίνα σήμερα είναι ένας σημαντικός οικονομικός και τεχνολογικός παίκτης και ένας πολύ σημαντικός πολιτικός παίκτης, αν και δεν θα την βάλουμε στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ για τώρα, αλλά αυτές οι αλλαγές δείχνουν ότι η αλλαγή είναι ο κανόνας σε ένα ευπαθές διεθνές σύστημα, χωρίς σταθερότητα», όπως το έθεσε.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η βύθιση του «Moskva» αλλάζει τις ρωσικές επιδιώξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία

Στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται πλέον το ρωσικό καταδρομικό «Moskva», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, είτε λόγω ζημιάς που οδήγησε σε έκρηξη πυρομαχικών (σύμφωνα με τη Μόσχα), είτε επειδή το κτύπησαν με αντιπλοϊκούς πυραύλους οι Ουκρανοί (σύμφωνα με το Κίεβο). 

Όπως και να έχει πρόκειται για ένα μείζον κτύπημα, κυρίως εάν ήταν λάθος των Ρώσων, καθώς δείχνει ότι δεν ήταν έτοιμοι για πόλεμο και τα λάθη που έγιναν το 1999 με την βύθιση του υποβρυχίου Κουρσκ εξακολουθούν να υπάρχουν 23 χρόνια μετά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το ρωσικό Ναυτικό δεν είναι έτοιμο για επιχειρήσεις αντιπαράθεσης απέναντι σε δυτικά Ναυτικά.

Είναι αδιανόητο να γίνονται τέτοιου είδους ατυχήματα εν μέσω πολέμου. Στην παγκόσμια ιστορία δεν έχουν γίνει τέτοια ατυχήματα.

Αν τελικά τους χτύπησαν οι Ουκρανοί, τότε οι Ρώσοι δεν είχαν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, την ώρα που μάλιστα οι Ουκρανοί είχαν δείξει τις προθέσεις τους εκτοξεύοντας αντιπλοϊκούς Neptune κατά της φρεγάτας «Έσσεν», πριν από λίγες ημέρες. Άρα με αυτό τον τρόπο είχαν δείξει ότι τα ρωσικά πλοία ήταν μέσα στην ακτίνα δράσης των ουκρανικών πυραύλων.

Αντιπροσωπευτική είναι και η έκθεση του ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW) σύμφωνα με την οποία «και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές επιχειρησιακές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Σύμφωνα με το ISW, η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Ρωσία

Η Ρωσία θα μπορούσε να είχε «θορυβηθεί» από την επίθεση στο «Έσσεν» και να δημιουργηθεί μια ομάδα μάχης γύρω από το «Moskva», με πλοία τα οποία θα διέθεταν αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς όπως αποδείχθηκε το «Moskva» δεν είχε τέτοιου είδους πυραυλικά.

Τέτοιου μεγέθους σκάφος χωρίς αντιπυραυλικά σήμερα είναι βυθισμένο σκάφος. 

Έπρεπε να είχε υπάρξει ομάδα μάχης που να του προσέφερε την κατάλληλη αντιπυραυλική προστασία, όπως έχουν οι δυτικοί σε όλα τα σκάφη τους και ειδικά από τη στιγμή που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι σαφής η υποτίμηση του αντιπάλου, πράγμα ανεπίτρεπτο, και η ελλειμματική λειτουργία του ρωσικού Ναυτικού, το οποίο κατέδειξε ότι στην πρώτη σοβαρή σύγκρουση προορίζεται… για τον βυθό.

Δείτε βίντεο από το κτύπημα στο πλοίο:

Η βύθιση του «Moskva» θα έχει και πολιτικές συνέπειες και στρατιωτικές

Οι συνέπειες από τη βύθιση του «Moskva» αναμένεται να είναι και πολιτικές αλλά και στρατιωτικές. Καταρχάς είναι ένα χτύπημα το οποίο δεν μπορεί να επιστραφεί κατά αναλογία με την έννοια ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν πλοία -ειδικά τέτοιου μεγέθους- άρα μένει ως ένα μεγάλο χτύπημα.

Δεν είναι η περίπτωση της ναυμαχίας των Φώκλαντ όπου βυθίστηκαν έξι βρετανικά πλοία από τους πυραύλους των Αργεντίνων και αντίστοιχα αυτοί κατέρριπταν αεροσκάφη και κατέλαβαν τα νησιά. Εκεί ήταν αεροναυμαχία.

Εδώ πρόκειται για την πρώτη καταβύθιση μεγάλου πλοίου στην ιστορία και για το δεύτερο κτύπημα από πυραύλους επακτίου αμύνης. Το πρώτο είχε γίνει το 2006 στον πόλεμο του Λιβάνου όταν χτυπήθηκε από κινεζικό πύραυλο C-802 SSM που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ την ισραηλινή κορβέτα «Hanit» στα ανοιχτά της Βηρυτού.

Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, μιλάμε για την ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, ένα σκάφος πολλών χιλιάδων τόνων, το οποίο είναι γεμάτο με πυραύλους.

Άρα σημαίνει ότι η αιωρείται μια μεγάλη επιτυχία των Ουκρανών στην οποία δεν μπορεί να δοθεί απάντηση και όταν δεν μπορεί να δοθεί απάντηση (και δεν θα μπορέσει να δοθεί σε ναυτικό επίπεδο ακόμα και εάν η Ρωσία καταλάβει όλη την Ουκρανία) αρχίζουν τα πολιτικά προβλήματα.

Η Ρωσία είναι τραυματισμένη, και ότι είδους και εκκαθαρίσεις και εάν γίνουν από πίσω είναι ο ηγέτης δηλαδή ο Β.Πούτιν.

Αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην πηγαίνει καλά, δηλαδή να μείνουν οι Ρώσοι μόνο στην κατάληψη του Ντονμπάς και της Χερσώνας και να αφήσουν απέναντι τους μια απόλυτα εχθρική Ουκρανία, την οποία θα ελέγχει η απόλυτα κρίσιμη -όπως αποδείχθηκε στην προσβολή του Moskva- βορειοδυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, τότε θα τεθεί θέμα επιβίωσης και του ίδιου του Β.Πούτιν.

Ο οποίος μπορεί να μην ανατραπεί άμεσα, αλλά σίγουρα θα δρομολογηθεί είτε ή με ήπιο τρόπο διαδοχή του είτε η ανατροπή του από τις δυνάμεις που τον έφεραν στην εξουσία το 99′ και τον πρώτο καταστροφικό για τους Ρώσους πόλεμο στην Τσετσενία με τους ίδιους μηχανισμού που τέθηκε ο Μπορίς Γέλτσιν εκτός εξουσίας, όταν και μια στρατιωτική ήττα (ή μια μη νίκη) τον οδήγησε στην έξοδο από το Κρεμλίνο.

Το ρωσικό σύστημα διακυβέρνησης ή για να το πούμε αλλιώς το ρωσικό «βαθύ κράτος» στην ανάγκη του να επιβιώσει , γιατί θα δημιουργηθούν εκρηκτικές συνθήκες στο εσωτερικό της ρωσικής κοινωνίας, θα επιδιώξει εν τέλει να αναλώσει τον ίδιο τον Β.Πούτιν για να υπάρξει διέξοδος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ρωσικές στοχεύσεις στον πόλεμο, μετά την καταβύθιση του Μόσκβα αλλάζουν: Ή θα πέσει όλη η Ουκρανία ή θα πέσει η Ρωσία όπως την ξέρουμε σήμερα. 

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με κορονοϊό, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν. Μάλιστα, οι αρχές φτάνουν σε σημείο να ακινητοποιούν πολίτες ακόμη και με δαγκάνες για να τους μεταφέρουν σε κέντρα καραντίνας.

Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν.

Μία γυναίκα ακούγεται να κλαίει την ώρα που μαγνητοσκοπεί τη σκηνή. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο».

«Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το κράτος, αλλά πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε ένα συγκρότημα κτιρίων (…) όπου όλοι έχουν βρεθεί αρνητικοί (στην covid-19) και επιτρέπεται να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο.

Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίριά του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους προσέφερε αποζημίωση.

Σε κέντρο καραντίνας όσοι νοσούν

Βάσει της πολιτικής μηδενικής covid-19 που ακολουθεί η Κίνα όποιος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Για τον λόγο αυτό οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν covid-19.

Ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν. Το lockdown που επιβλήθηκε εκεί στις αρχές του 2020 αποτέλεσε προάγγελο της πολιτικής που ακολούθησε στη συνέχεια το Πεκίνο χάρη στην οποία περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία του ιού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όμως στις αρχές του 2022 εστίες του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τώρα επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος της επιδημίας είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη, με αποτέλεσμα να έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown στην πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Οι αρχές της πόλης έχουν αρχίσει να μετατρέπουν σχολεία, νεόκτιστα κτίρια κατοικιών, όπως και εκθεσιακά κέντρα σε κέντρα καραντίνας και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 160.000 κλίνες σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία εκστρατείας.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/02/2022

Του:           Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:       Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:       «Αίτημα Δασοφυλάκων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Με  την  υπ΄  αριθμ.  4925/13.07.1992  προκήρυξη  του  Δημοσίου,  πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη Αγροφυλάκων. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος διαγωνισμού, ο πίνακας των επιτυχόντων κυρώθηκε με την υπ. αριθμ.10571/31/8/1993 πράξη του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, όπως επέτασσε το άρθρο 10 του Π.Δ. 100/1992 που δημοσιεύτηκε στο παράρτημα της εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), παράρτημα 25/8-9-1993. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παρέλειψε να εκδώσει την κατ΄ αρθρ. 11 παρ. 2 απόφαση προς πλήρωση των κενών θέσεων, όπως παρέλειψε επίσης να εκδώσει και την κατ΄ αρθρ. 12 του Π.Δ. 100/92 απόφασή του, προς διορισμό και τοποθέτηση όσοι διαλαμβάνονταν ως επιτυχόντες στους πίνακες του διενεργηθέντος διαγωνισμού. Τελικά, μετά την παρέλευση δεκαπέντε (15) ετών, οι επιτυχόντες αγροφύλακες, με τον Νόμο 3585/2007 προσελήφθηκαν και τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες των Νομών, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Στην συνέχεια, μετά την κατάργηση της Ελληνικής Αγροφυλακής με τον Νόμο 3938/2011 (ΦΕΚ 61/Α/ 31-3-2011), οι παραπάνω διορισθέντες αγροφύλακες μετατάχθηκαν στη δασική υπηρεσία, όπου μαζί με όλους τους συναδέλφους τους επιτελούν το έργο τους. Οι επιτυχόντες αγροφύλακες του διενεργηθέντος διαγωνισμού μετά την κύρωση του πίνακα επιτυχίας από το 1993 παρέμειναν σε αναμονή πρόσληψης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από 15 έτη, και ζητούν αυτό το χρονικό διάστημα να εξαγοραστεί με ένα συμβολικό τίμημα των 500 ευρώ ανά έτος, προκειμένου να συμπεριληφθεί ως συντάξιμος χρόνος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε το αίτημα των ως άνω διορισθέντων αγροφυλάκων, προκειμένου να εξαγοραστεί ο χρόνος, από την κύρωση των πινάκων του διαγωνισμού έως την πρόσληψή τους, λόγω παράλειψης του Δημοσίου, με ένα συμβολικό τίμημα, έτσι ώστε να θεωρηθούν αυτά τα χρόνια ως συντάξιμος χρόνος;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ:  Αίτημα Δασοφυλάκων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.

ΣΧΕΤ:    Η με αρ. πρωτ.3138/11-2-2022 Ερώτηση που διαβιβάσθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, αναφορικά με την αναγνώριση ως συντάξιμου με την καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος για κάθε έτος που μεσολάβησε από την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού με αριθμ. 4925/13.07.1992 μέχρι την πρόσληψη των αγροφυλάκων με τον ν. 3585/2007,  σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τις διατάξεις του άρθρου 53 του προαναφερόμενου νόμου προσλήφθησαν ως αγροφύλακες οι επιτυχόντες της προκήρυξης με αριθμ. 4925/13.07.1992 και προβλέφθηκε ότι «Όσοι προσλαμβάνονται με βάση τον παραπάνω διαγωνισμό δεν αποκτούν κανένα δικαίωμα ή απαίτηση σε βάρος του Δημοσίου για τον χρόνο που μεσολάβησε από την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού μέχρι την πρόσληψή τους».

Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις αναδρομικών διορισμών, που οφείλονται σε πράξη ή παράλειψη της διοίκησης, προκειμένου να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος από την ημερομηνία του αναδρομικού διορισμού έως και την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας, θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία να επιδικάζει αποδοχές επί των οποίων θα διενεργηθούν και οι αναλογούσες ασφαλιστικές κρατήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με την ασφαλιστική/συνταξιοδοτική νομοθεσία, για να αναγνωριστεί κάποιος χρόνος ως συντάξιμος, πρέπει να έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Στις περιπτώσεις, δε, αναγνώρισης χρόνων είτε πλασματικών, όπως αυτοί προσδιορίζονται στην νομοθεσία, είτε πραγματικών, όπου αυτό προβλέπεται, η αναγνώριση πραγματοποιείται με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, κατόπιν εξαγοράς, με καταβολή του συνόλου της εισφοράς ασφαλισμένου

και εργοδότη στο ποσοστό και επί των αποδοχών που προβλέπονται και ισχύουν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Ως εκ τούτου, το αίτημα που τίθεται στη σχετική Ερώτηση είναι πέραν του κανονιστικού πλαισίου της υφιστάμενης ασφαλιστικής/συνταξιοδοτικής νομοθεσίας καθώς και των γενικών αρχών και κανόνων που εφαρμόζονται στην κοινωνική ασφάλιση.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο βουλευτής, αφού συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φωκίωνα Ζαΐμη και τα μέλη του Δικτύου για τη διοργάνωση και τη συνολικότερη δράση και συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της περιοχής, τόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και, ειδικότερα, η περιοχή της Βόνιτσας και του Ξηρόμερου. Στη συνέχεια πρόσθεσε «Οφείλουμε όλοι μαζί, κεντρικό κράτος , τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι, με συνεργατικότητα και όραμα να τις αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες και να στηρίξουμε τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στον τόπο μας, τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Αυτό πράττω και εγώ και από όποια θέση υπηρετώ μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των ανθρώπων μας.»

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στις πολιτικές αποφάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούν στην ενίσχυση των παραγωγών. Μεταξύ άλλων στάθηκε στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και της νόθευσης του γάλακτος, τον νόμο για τις κτηνοτροφικές –σταβλικές εγκαταστάσεις, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά φωτοβολταϊκά, τις ενισχύσεις των παραγωγών λόγω covid, την αναδιαμόρφωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας.

Σχετικά με την ανάγκη ρευστότητας για την ύπαρξη επιχειρηματικότητας είπε ο κ. Λιβανός «Επειδή, βεβαίως, για να υπάρχει επιχειρηματική ανάπτυξη εκτός από τις επενδύσεις του Κράτους και της Κυβέρνησης απαιτείται και ρευστότητα, τους προηγούμενους μήνες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καινοτομήσαμε και σε αυτό το επίπεδο» εξειδικεύοντας στη θέσπιση του Ταμείου Ταμείο Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Μικρών Δανείων.

Επιπλέον, ο βουλευτής επεσήμανε την ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης στην περιοχή αναφερόμενος σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Βόνιτσας, τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις Βόνιτσας και το αθλητικό κέντρο στην Πάλαιρο.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο βουλευτής απευθύνθηκε στους παραγωγούς και επιχειρηματίες της περιοχής «Με αγωνία περιμένω να ακούσω και τις σκέψεις των ίδιων των παραγωγών και επιχειρηματιών της περιοχής, στους οποίους εκ των προτέρων λέω ότι τους συμπαραστέκομαι με όλες μου τις δυνάμεις».
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Χύνουν δηλητήριο, κάνοντας ανασκολόπιση της ιστορικής αλήθειας για τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ στον τιτάνιο αγώνα του λαού μας ενάντια στους Γερμανούς, Ιταλούς, Βούλγαρους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους».

Τα παραπάνω υποστηρίζει η ΚΟΒ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ αναφορικά με τίτλους βιβλίων του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας οι οποίοι και χαρακτηρίζονται σε σχετική ανακοίνωση αντικομμουνιστικοί, εμετικοί και χυδαίοι. «Το θέμα είναι ποιος πήρε την Απόφαση και την Ευθύνη γι’ αυτό, από ένα φορέα που ευαγγελίζεται ως σκοπό του την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των ανθρώπων, την καλλιέργεια εκείνων που ενώνουν τους ανθρώπους», τονίζεται.

Αναλυτικά:

Οργή και σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται από το γεγονός που ήρθε στη δημοσιότητα της «Έκθεσης» και «Δωρεάς» «Βιβλίων» στην αίθουσα ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ, προς τα παιδιά του χορευτικού, συνοδούς και κηδεμόνες, από το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας.

Τα «βιβλία» αυτά, όσα τουλάχιστον ήρθαν στο φως, λες και ανασύρθηκαν από τα πιο σκοτεινά ιδεολογικά συρτάρια του ρατσισμού, του εμετικού και χυδαίου αντικομμουνισμού.

Ενδεικτικά κάποιοι τίτλοι:

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗ,ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ,ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ «ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΩΣ» ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ

1941-1949 ΕΤΗ ΑΓΩΝΩΝ,ΘΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΣ- Η στάσις Βασιλέων, πολιτικών λαού και κρεμλινοκινήτου Κ.Κ.Ε.

Χύνουν δηλητήριο, κάνοντας ανασκολόπιση της ιστορικής αλήθειας για τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ στον τιτάνιο αγώνα του λαού μας ενάντια στους Γερμανούς, Ιταλούς, Βούλγαρους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Όταν βασιλιάδες και αστοί εγκατέλειψαν το λαό, για να σώσουν τα τομάρια τους, το ΚΚΕ και ο Ελληνικός λαός με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και με ποτάμια αίματος έγραφαν ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ της απελευθέρωσης της Πατρίδας από τους κατακτητές. Το ΚΚΕ που γεννά Μπελογιάννηδες. Και την ίδια εποχή η Σοβιετική Ένωση με τον Κόκκινο Στρατό κάρφωνε τη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του Ναζιστικού τέρατος απελευθερώνοντας δεκάδες χώρες.

Αγνοούν(;) και αθωώνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ ενοχοποιούν τα θύματά τους, τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Τα «βιβλία» αυτά φαίνεται πως είναι γραμμένα από «τη σπορά των… ηττημένων».

Το θέμα δεν είναι αυτό. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ποιος πήρε την Απόφαση και την Ευθύνη γι’ αυτό, από ένα φορέα, το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, που ευαγγελίζεται ως σκοπό του την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των ανθρώπων, την καλλιέργεια εκείνων που ενώνουν τους ανθρώπους, την αδερφοσύνη, την αλληλεγγύη;

Ένας φορέας που θα έπρεπε υπηρετώντας την Τέχνη να συμβάλλει στην ανάπτυξη του συναισθήματος , της φαντασίας, της νόησης και της βούλησης, αρετές που είναι απαραίτητες στον καθένα που θέλει να λέγεται άνθρωπος, προπάντων σ’ εκείνους που θέλουν να παλέψουν για το δίκιο και την ευτυχία των πολλών.

Ένας φορέας που χρηματοδοτείται από το Δήμο και την πολιτεία , σε χώρο που ενοικιάζεται από το Δήμο ,θεωρεί πως προάγει τον πολιτισμό και υπηρετεί την τέχνη διακινώντας « βιβλία» που φαίνεται σα να βγήκαν από βιβλιοθήκη έγκλειστων Χρυσαυγιτών;

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ