Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  9:35: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 19 Απριλίου 2022

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα μιλούν ανοιχτά πλέον για επισιτιστικό κίνδυνο

Ο ένας μετά τον άλλον πολιτικοί στην Δύση αλλά και διεθνείς οικονομικοί παράγοντες προετοιμάζουν το έδαφος για να ανακοινώσουν ότι το έτος 2022 ο κόσμος θα γυρίσει χρόνια πίσω απλά γιατί θέλησαν ορισμένοι να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία, με την Ιταλία πλέον να επιβάλει “κλείσιμο” του διακόπτη για να “εκδικηθεί” την ρωσική οικονομία!

Και αυτό είναι κάτι που με τις πολιτικές της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη που λαμβάνονται φοβόμαστε ότι θα το δούμε και στην Ελλάδα, με μία διαφορά. Ότι εδώ με τους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα στα νοικοκυριά ο κόσμος θα κλείσει το ρεύμα μόνος του πρώτος, ενώ η ακρίβεια στα ήδη διατροφής ήδη καλπάζει. 

Επισιτιστική και ενεργειακή κρίση είναι οι υποσχέσεις που δίνουν και “προσφέρουν” στους πολίτες που ήδη προσπαθούν να ξαναβρούν τα πατήματά τους από τον οικονομικό όλεθρο των lockdown.

Μάλιστα τα μέτρα που πλέον πέφτουν στο τραπέζι θυμίζουν πρακτικές άλλων εποχών και απλά θα καταδικάσουν τις κοινωνίες σε περαιτέρω φτωχοποίηση όσο το χάσμα με τους πλουσίους ήδη έχει ανοίξει.

Έτσι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ουσιαστικά ανήγγειλε ρεύμα με το “δελτίο”! Την ίδια στιγμή ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ουσιαστικά λένε ότι έρχεται κρίση τροφίμων και εκλιπαρούν να αυξηθεί η παραγωγή για να αντιμετωπιστεί και η Ρωσία.

Ο Μάριο Ντράγκι ανήγγειλε από την 1η Μαΐου στην Ιταλία θα μπούνε σε ισχύ νέα μέτρα, τα οποία θέτουν πιο αυστηρά όρια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα τα κλιματιστικά σε κτίρια της δημόσιας διοίκησης δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών το καλοκαίρι. Τον χειμώνα η θέρμανση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 21 βαθμούς.

Σε πρώτη φάση η στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορά μόνο τα κτίρια του δημοσίου, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ιδιωτικά γραφεία και κατοικίες.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας προέτρεψε σήμερα τις προηγμένες οικονομίες να εντείνουν την επισιτιστική βοήθεια που παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και να εργαστούν για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις και να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών που προκαλείται από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μάλπας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι η χορήγηση μετρητών ή κουπονιών θα ήταν ένας καλός τρόπος για να βοηθηθούν οι αγρότες στις φτωχές χώρες ώστε να αγοράσουν λιπάσματα και να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η παραγωγή τροφίμων.

Η Γκεοργκίεβα σχολίασε ότι η κρίση επιδεινώνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών και τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να διαφοροποιηθεί η παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Την Πέμπτη ο Μάλπας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ και τον υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο για να συζητήσουν ποια βοήθεια χρειάζεται η χώρα, πέραν της αρχικής χρηματοδότησης που της παρείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Στη συνάντηση θα μετέχει και η Γκεοργκίεβα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η Τοπική Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλει ότι πραγματοποήθηκε “εκδρομή” μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Μενιδίου, την Τετάρτη 13 Απρίλη στη νατοϊκή βάση του Ακτίου, γνωστοποιώντας το γεγονός στους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό του νομού.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση:

Την ώρα που ο πόλεμος που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνεται, κάποιοι ρίχνουν νερό στο μύλο της ΝΑΤΟφροσύνης και της “σωστής πλευράς της ιστορίας” για τα συμφέροντας της ελληνικής αστικής τάξης, ποτίζοντας με δηλητήριο τα μυαλά μικρών παιδιών.

Κρύβουν, ότι για άλλη μια φορά οι οικονομικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών για τη διασφάλιση κερδών και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών έχει μόνο θύματα. Κρύβουν ότι θύματα είναι οι λαοί που καλούνται να πληρώσουν με τη ζωής τους και με ξεριζωμό από τον τόπο τους, τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη, που ευθύνονται συνολικά και για τον τελευταίο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κρύβουν ότι σε αυτούς τους ανταγωνισμούς μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι και για το λαό της χώρας μας, που η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ με τη συνδρομή των υπολοίπων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κα), “χώνει όλο και ποιο βαθιά” στην εμπλοκή των σχεδίων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, μετατρέποντας τις υποδομές της χώρας σε ορμητήριο τους, παραχωρώντας βάσεις για τις βρώμικες δουλειές τους όπως και αυτή του Ακτίου.

Δεν τους λένε, ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Οι λαοί πρέπει να ζουν ειρηνικά, με σεβασμό της κουλτούρας και του πολιτισμού του καθενός, όπως ειρηνικά ζούσαν για 70 χρόνια και οι λαοί της ΕΣΣΔ, που σήμερα, 30 χρόνια μετά την διάλυσή της και το προσωρινό πισωγύρισμα της ιστορίας με την ανατροπή της προσπάθειας οικοδόμησης σοσιαλισμού, αιματοκυλούνται για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους.

Κάποιοι, ταυτόχρονα, φαίνεται να ξεχνάνε(;) όχι μόνο αυτή τη μεγάλη αλήθεια αλλά και το ρόλο του ΝΑΤΟ στο αιματοκύλισμα δεκάδων λαών. Πώς να εξηγηθεί το γεγονός της οργάνωσης επίσκεψης των Μαθητών στη Νατοική βάση του Ακτίου από τους διδάσκοντες του Δημοτικού Σχολείου Μενιδίου; Ποιος ήταν ο ρόλος της βάσης του Ακτίου και των κατασκοπευτικών AWACS στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και στη διάλυσή της; Ποιος είναι ο ρόλος της ακόμα και σήμερα στους ανταγωνισμούς με την Ρωσία; Ποιος ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην καταστροφή της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν με τα εκατομμύρια θύματα και πρόσφυγες… Ποιός ο ρόλος του στην εισβολή και κατοχή του 40% του Κυπριακού εδάφους από την Τουρκία ή στις ελληνοτουρκικές διαφορές;

Οι διδάσκοντες θα έπρεπε να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με τους γονείς ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και να εξηγήσουν σε κάθε μαθητή:

• γιατί γίνονται οι πόλεμοι;

• ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;

• γιατί ενώ δεν υπάρχουν λεφτά για την Παιδεία, υπάρχουν για εξοπλιστικά προγράμματα και αποστολή πολεμικού υλικού από τη χώρα μας στον πόλεμο;

• Ποιόν εξυπηρετούν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας και πως χρησιμοποιούνται για πολέμους ενάντια σε άλλους λαούς;

• Ποιες οι συνέπειες της εμπλοκής της χώρας για το λαό της;

Η πρωτοβουλία αυτού το σοβαρού ατοπήματος ανήκει άραγε στον διευθυντή και τους διδάσκοντες ή προέρχεται από κάπου αλλού; Χωρίς βέβαια να τους απαλλάσσει από την ευθύνη”.

«Ένα παιδί μεγαλώνει
Ορκιστείτε να ΄χει το παιδί το ψωμί του και το βιβλίο του
Να μάθει να γράφει σ’ αγαπώ.
Να κρατάει μπράτσο τον ήλιο σ’ ένα ανθισμένο περιβόλι ……»

Γιάννης Ρίτσος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Άκη Ροδίτη

Κάθε δημόσια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, πόσω μάλλον το πρόσφατο συνέδριό του, αποτελεί σημείο εισόδου στην κοινωνικοπολιτική εξίσωση για τον λαϊκισμό. Το κοινωνικό ρεύμα που θεωρούσε ψυχιατρικά ορθή την εκτίμηση ότι το κράτος μπορεί να έχει χρήματα από τα «λεφτόδεντρα» χωρίς να πληρώνουμε φόρους (κίνημα «δεν πληρώνω») και θεωρεί ρεαλιστικό σενάριο τις τζάμπα κιλοβατώρες από τα «ρευματόδεντρα» χωρίς να πληρώνουμε ΦΠΑ.

Είναι το ετοιμοφόρετο και κατάλληλο για κάθε περίσταση σχήμα αντίληψης, που επιτρέπει στον «βασανισμένο» και «περιούσιο του Θεού» λαό να καταλάβει ότι δεν μπορεί να προκόψει, γιατί διεφθαρμένες κυβερνήσεις πτυχιούχων του Harvard, η Διεθνής Μασονία, οι πολυεθνικές, η σεξουαλικά «χαλασμένη» Δύση, ο Μινώταυρος του Φιλελευθερισμού, ο Καπιταλισμός, ο αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (Εβραία;) – Μητσοτάκη συνωμοτούν εναντίον του.

Είναι η ρητορική που δεν ανέχεται την αντίθετη άποψη, μιλά εξ ονόματος της μοναδικής γνώσης του ταξιτζή Θύμιου Λυμπερόπουλου με την θεατρικότητα του Γιώργου Τράγκα, στήνει κρεμάλες και λαϊκά δικαστήρια στο Σύνταγμα με δικαστές ηθοποιούς κομμουνιστές, απαγορεύει τα δρομολόγια τρένων, διοργανώνει συναυλίες «για την ειρήνη των λαών» που σκοτώνονται από μόνοι τους και για το τέλος μας κερνάει σταφίδες.

Ο Κούντερα στα έργα του αναλύει την κωμικότητα και την τραγικότητα του ολοκληρωτισμού και εντοπίζει τη δυσκολία του να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα. Στον λαϊκισμό που τον εκτρέφει χρεώνει το θάνατο της σκέψης, επειδή στο ερώτημα μιας πολύπλοκης πραγματικότητας απαντάει με απλοϊκά επιχειρήματα. Προσθέτοντας τώρα τη συναισθηματική ανεπάρκεια, την πνευματική ανωριμότητα, την πολιτισμική στασιμότητα και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή,  καταλήγουμε στον ανθρωπότυπο που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015. Τον φουκαρά που την επόμενη μέρα ξεροστάλιαζε στις ουρές των ΑΤΜ μέσα στο λιοπύρι για να εισπράξει 60 ευρώ από τα λεφτά του.

Σε καταστάσεις κρίσιμες που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως η πανδημία και η ακρίβεια που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση, ο δρόμος ανοίγεται διάπλατα για τους «σεσημασμένους» της δημαγωγικής τέχνης που επενδύουν στην κοινωνική αναστάτωση πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν είναι όμως αποκλειστικά ελληνικό αυτό το φαινόμενο. Παρατηρείται σε κάθε δημοκρατία που προστατεύει την ελεύθερη έκφραση. Στη χώρα μας όμως, εδώ που το πολιτικό σύστημα θεμελιώνει συναλλακτική σχέση με τους ψηφοφόρους και το δημόσιο σχολείο των αναξιολόγητων «δασκαλοπατέρων» τροφοδοτεί την κοινωνία με πολίτες που «πάτωσαν» ως μαθητές στις λίστες του προγράμματος PISA, ο λαϊκισμός εκδηλώνεται συχνότερα και εντονότερα.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει το γεγονός πως η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί το προβάδισμα υπό συνθήκες διεθνούς αλαλούμ. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της γνώσης της μεσαίας τάξης. Της παραγωγικής τάξης που πλήρωσε το πραγματικό κόστος των «μαγικών λύσεων» της Πρώτης Φοράς Αριστεράς και που με την ψήφο της καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορεί και όχι. Μπορεί δηλαδή οι πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής πίεσης και διεθνούς ανασφάλειας να αυξάνουν τη διάθεση αρνητικής ψήφου προς την (οποιαδήποτε) κυβέρνηση. Στην ελληνική περίπτωση όμως δεν αρκούν για να την πλήξουν καίρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί ως κυβέρνηση και έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στη θεσμική ανευθυνότητα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και οφείλει να το αξιοποιήσει τάχιστα για να γλιτώσει ο τόπος από μια Δεύτερη Φορά Αριστερά. Είναι όμως και το σημείο σύγκρισης για το ασαφές ΚΙΝΑΛ, που επανήλθε με την υπόσχεση να αποκαταστήσει τις ισορροπίες του πολιτεύματος και όχι για να δώσει το φιλί της ζωής σε όσους ανυπομονούν να το «πάνε αίμα». Γιατί η βλακεία στη χώρα μας είναι νόσημα αυτοάνοσο, όπως είναι και ο ιός του έρπητα. Δεν θεραπεύεται ποτέ. Υπάρχουν περίοδοι ύφεσης χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα και περίοδοι κρίσης με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται έντονα και βασανιστικά.

#ΚΑΛΟ_ΠΑΣΧΑ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Έκτακτη επίσκεψη στο νοσοκομείο Αγρινίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Μιχάλη Σερασκέρη.

Λόγος της έκτακτης αυτής επίσκεψης του βουλευτή, αποτέλεσε η επιθυμία του να ενημερωθεί για την πορεία των ενεργειών περί της λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου αλλά και να γνωστοποιήσει στο διοικητή την προσεχή μετάταξη ειδικευμένου τεχνολόγου για την υποστήριξη του εν λόγω τμήματος.

Μετάταξη που όπως ενημερώθηκε από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Ιωάννη Καρβέλη σε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία που επακολούθησε, έχει ήδη υπογραφεί.

Με την ευκαιρία της ως άνω έκτακτης επίσκεψης, ο βουλευτής ενημερώθηκε επίσης για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα του νοσοκομείου και ιδίως για την επιτακτική ανάγκη στελέχωσής του με ιατρικό προσωπικό, καθώς ήδη επίκεινται αρκετές συνταξιοδοτήσεις.

Ειδικά για το ζήτημα αυτό, ο κ. Καραγκούνης έχει ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, στον προγραμματισμό προσλήψεων μονίμου ιατρικού προσωπικού που θα προχωρήσει μέσα στον επόμενο μήνα, να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ενίσχυσης για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Στη συνέχεια,ο κ. Καραγκούνης επισκέφθηκε και συζήτησε με τον Διευθυντή του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, Ιατρό και Διευθυντή του ΕΣΥ κ. Χρυσανθακόπουλο Σπυρίδωνα και την συνεργάτιδά του, Ιατρό Ακτινολόγο, κ. Τσατσαρώνη- Λυγειά Αικατερίνη.

Οι Ιατροί ενημέρωσαν τον βουλευτή για την εξέλιξη και σπουδαιότητα της λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου ενώ ο κ. Καραγκούνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι επιτέλους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τέθηκε σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του νομού και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ευχαρίστησε δε θερμά τόσο τον κ. Σερασκέρη όσο και τον κ. Καρβέλη για τις συντονισμένες ενέργειες που οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου ενημέρωσε τον κ. Καραγκούνη ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του μαγνητικού τομογράφου, η εκπαίδευση του προσωπικού για την αποτελεσματική και ορθή χρήση του.

Τέλος, ο βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση και με τη περιφερειακή σύμβουλο και στέλεχος του βιοχημικού τμήματος, κ. Αμαλία Βούλγαρη κατά την οποία συζήτησαν για τα προβλήματα και τις τρέχουσες ανάγκες του νοσοκομείου.

Επειδή ωστόσο ο κ. Καραγκούνης επισκέφθηκε εκτάκτως το νοσοκομείο για το φλέγον ζήτημα του μαγνητικού τομογράφου και δεν είχε την ευκαιρία να συνδιαλλαγεί με όλο το προσωπικό, εξέφρασε στον κ. Σερασκέρη την επιθυμία του να γίνει στο προσεχές χρονικό διάστημα μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο νοσοκομείο Αγρινίου, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συναντήσει και να συζητήσει με όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό, επικουρικό και λοιπό προσωπικό.

Ο κ. Σερασκέρης απεδέχθη την πρόταση του κ. Καραγκούνη και συμφωνήθηκε μια εκ νέου- προγραμματισμένη- συνάντηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να αποκατασταθούν οι ζημιές - «Οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης»

Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για εικόνες βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, μετά την αποκάλυψη των ζημιών που έχει υποστεί το μνημείο.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, o Νίκος Δένδιας μέσω της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

newsbeast.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος με ερώτησή του, που συνυπογράφουν ακόμη 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το οξυμμένο πρόβλημα μετακινήσεων που έχει προκληθεί από την κατάρρευση της γέφυρας του Ευήνου.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι, «παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για λύση του προβλήματος, τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και ερωτά τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών ποιό είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προσωρινή αποκατάσταση της οδικής εξυπηρέτησης για τους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου προς το Αγρίνιο, αλλά και για την οριστική λύση του προβλήματος με την κατασκευή νέας γέφυρας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς:
• Υποδομών & Μεταφορών
• Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της γέφυρας του Ευήνου»

Στις 12 Δεκεμβρίου 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική, κατέρρευσαν, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.
Η Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Γαλατά, με ομόφωνη απόφασή της, μεταξύ των άλλων, απηύθυνε έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
 Να αναζητήσουν τρόπους άμεσης και προσωρινής αποκατάστασης της επικοινωνίας των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου με το Μεσολόγγι, την πρωτεύουσα του νομού.
 Να εξετάσουν το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης των προβλημάτων με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γέφυρας.
 Να μεριμνήσουν, το συντομότερο δυνατό, για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύθηκε για την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο. Ανακοινώθηκε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, ειπώθηκε πως «είναι ρητή εντολή του πρωθυπουργού» για την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου με την πρωτεύουσα του νομού και ότι δόθηκε εντολή στους παριστάμενους αρμοδίους του ΟΣΕ για την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της οδικής γέφυρας.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με σχετική απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, στις 15 Μαρτίου 2022, ενέκρινε έργα αποκατάστασης της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, προϋπολογισμού 2.054.838,71 ευρώ, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα οδική γέφυρα, η οποία θα δώσει και την οριστική λύση.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα ή έστω κάποιες πρόδρομες εργασίες, που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει μια ανησυχητική στασιμότητα.

Επειδή οι κάτοικοι των παρευήνιων Κοινοτήτων, που διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα, έχουν «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας της μεγάλης παρακαμπτήριας απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Επειδή επείγει η άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

• Σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για την ταχύτατη έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδηροδρομικής γέφυρας και πότε προβλέπεται να αποδοθεί αυτή σε οδική χρήση;
• Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της νέας οδικής γέφυρας και πώς θα διασφαλισθεί η χρηματοδότηση κατασκευής της;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαρεμένος Γιώργος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιώτα (Παναγιού)
Ραγκούσης Γιάννης
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Μ. Δευτέρα, 18-04-2022, το ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), πραγματοποίησε δια ζώσης συνάντηση με τον Βουλευτή ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας και Επικεφαλή της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κοινοβούλιο του ΝΑΤΟ κ. Σπήλιο Λιβανό. Ο Βουλευτής αποδέχθηκε άμεσα την πρόσκληση μας, στα πλαίσια και των νέων καθηκόντων του, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην στρατιωτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Άκτιο και βεβαίως να ενημερωθεί τόσο από την Διοίκηση της Μ.Υ. FOB AKTION, όσο και από την Ένωση μας για τα σημαντικά και χρόνια προβλήματα των μελών μας.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος ΕΣΠΕΑΙΤ κ. Βασίλειος Χονδρογιάννης, ο Αντιπρόεδρος κ. Απόστολος Ζήσης, ο Γ. Γραμματέας κ. Απόστολος Λεμονιάς και κατά την διάρκεια αυτής συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα εξής θέματα:

1. Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION: Οργανική δύναμη στρατιωτικού προσωπικού και υποχρεώσεις που απορρέουν από το πλαίσιο συνεργασίας για την υποστήριξη του πολιτικού αερολιμένα. Θα υλοποιηθούν και πότε οι δεσμεύσεις του κ. ΥΕΘΑ για αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης;

2. Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου: Προβλήματα στη χορήγηση Κανονικής άδειας των συναδέλφων με βάση την υφιστάμενη στελέχωση.

3. Επαναλειτουργία του ΚΕΝ Μεσολογγίου: Στο πλαίσιο λήψης απόφασης για την επαναλειτουργία κάποιων ΚΕΝ, θα ήταν ωφέλιμο να συμπεριληφθεί και το Κέντρο του Μεσολογγίου, τόσο για την αναβάθμιση της Μονάδας όσο και για την τοπική κοινωνία.

4. Απαλλαγή Στρατιωτικών από το κόστος διοδίων: Η οικονομική επιβάρυνση που βιώνουν τα στελέχη για να μεταβούν στις Μονάδες που υπηρετούν σε συνδυασμό με την παρούσα ενεργειακή κρίση, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις οικογένειες αυτών. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει ανταποδοτικά στα στελέχη την απαλλαγή από τα διόδια, ως μια κίνηση αναγνώρισης στην πολύπλευρη προσφορά τους σε κάθε κρίση που χτυπάει την Χώρα.

Από πλευράς του ο κ. Λιβανός, πέραν της ενημέρωσης που είχε πριν από την Διοίκηση της Μονάδας, ζήτησε να ακούσει και την πλευρά των θεσμικών εκπροσώπων και δήλωσε υποστηρικτής ενός υγιούς θεσμικού οργάνου που θα εκπροσωπεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα συμφέροντα των εν’ ενεργεία στρατιωτικών. Στα θέματα που του αναλύθηκαν, συμφώνησε για το δίκαιο αυτών, πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες και εξέφρασε την επιθυμία του να συνεισφέρει στην από κοινού προσπάθεια της ΕΣΠΕΑΙΤ αλλά και της ΠΟΜΕΝΣ, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα μας. Τέλος επισήμανε ότι, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο με τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι αναγκαίο όσο ποτέ η έμπρακτη στήριξη των στελεχών των Ε.Δ. και η διατήρηση στο υψηλότερο επίπεδο του αξιόμαχου του στρατεύματος.

Η όλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, με ουσιώδης τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερο στοιχείο την επιθυμία του κ. Βουλευτού να πραγματοποιήσει επιπλέον επισκέψεις τόσο στο Άκτιο, όσο και στις λοιπές Μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας.

Κλείνοντας, δηλώνουμε τις ευχαριστίες μας στον Βουλευτή ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας και Επικεφαλή της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κοινοβούλιο του ΝΑΤΟ κ. Σπήλιο Λιβανό για τον εποικοδομητικό διάλογο, την δήλωση στήριξης του στα προβλήματα μας και επισημαίνουμε την από κοινού επιθυμία μας για αδιάλειπτη συνεργασία.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, μετά την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και την εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου της Συνέλευσης, επισκέφτηκε τη Μονάδα Υποστήριξης FOB Aκτίου.

Ο Σπηλιος Λιβανός είχε μια παραγωγική συνεργασία με τον Διοικητή της Μονάδας κ. Κωστούρο Αργύριο και τους Προϊσταμένους των Τμημάτων, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς τα επιχειρησιακά θέματα της εν λόγω μονάδας, καθώς και οι προοπτικές και μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης της αεροπορικής βάσης.

Ο Σπήλιος Λιβανός ευχαρίστησε για την ενημέρωση τον Διοικητή κ. Κωστούρο και τους Προϊσταμένους τους Τμημάτων αλλά και όλο το προσωπικό, τους αξιωματικούς, τους σμηνίτες και το διοικητικό προσωπικό, τονίζοντας την «προσφορά τους στην πατρίδα και την ασφάλεια όλων μας».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ