Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  1:09: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 24 Απριλίου 2022

«Οτιδήποτε είναι παράνομο εκτός σύνδεσης πρέπει επίσης να φαίνεται και να αντιμετωπίζεται διαδικτυακά»

Γεμάτος «αγνές» προθέσεις δείχνει ότι είναι ο νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα και έχει ως στόχο τον έλεγχο του διαδικτύου.

Ο συγκεκριμένος νόμος περιπλέκει με ύποπτο τρόπο τις πράγματι χρήσιμες ρυθμίσεις (π.χ. καταπολέμηση παιδικής πορνογραφίας ή κακοποίησης στο διαδίκτυο) με μέτρα που έρχονται να απειλήσουν την ελευθερία του λόγου.

Ο λόγος για τον DSA νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) η έγκριση του οποίου ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου μετά από μία συνεδρίαση-θρίλερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους ψηφιακούς κανονισμούς, οι οποίοι υποστηρίζει ότι θα αναγκάσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google και η Meta να ελέγχουν πιο επιθετικά το «παράνομο περιεχόμενο» στις πλατφόρμες τους, διαφορετικά θα κινδυνεύουν με ενδεχόμενα πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ένα νομοσχέδιο ορόσημο που στοχεύει να αντιμετωπίσει το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, αναγκάζοντας τις πλατφόρμες να το καταργήσουν γρήγορα.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επικεφαλής του ανταγωνισμού της ΕΕ και βασικός αρχιτέκτονας των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων του μπλοκ, είπε ότι η συμφωνία είναι «καλύτερη από την πρόταση που καταθέσαμε» το 2020.

«Δεν είναι πλέον μόνο σλόγκαν το ότι, οτιδήποτε είναι παράνομο εκτός σύνδεσης πρέπει επίσης να φαίνεται και να αντιμετωπίζεται διαδικτυακά», είπε η Βεστάγκερ σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. «Τώρα είναι πραγματικότητα. Η δημοκρατία επέστρεψε».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική».

«Το DSA θα αναβαθμίσει τους βασικούς κανόνες για όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην ΕΕ», είπε. «Θα διασφαλίσει ότι το διαδικτυακό περιβάλλον θα παραμείνει ένας ασφαλής χώρος, προστατεύοντας την ελευθερία έκφρασης και τις ευκαιρίες για τις ψηφιακές επιχειρήσεις».

Ένα βασικό μέρος της νομοθεσίας θα περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακοί γίγαντες στοχεύουν χρήστες με διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Το DSA θεωρητικά θα εμποδίζει αποτελεσματικά τις πλατφόρμες να στοχεύουν χρήστες με αλγόριθμους που χρησιμοποιούν δεδομένα με βάση το φύλο, τη φυλή ή τη θρησκεία τους. Θα απαγορευτεί επίσης η στόχευση παιδιών με διαφημίσεις.

Τα λεγόμενα σκοτεινά μοτίβα – παραπλανητικές τακτικές που έχουν σχεδιαστεί για να ωθήσουν τους ανθρώπους προς ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες – θα απαγορευθούν επίσης.

Ο νόμος περιλαμβάνει μέτρα που υποχρεώνουν τους τεχνολογικούς γίγαντες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν για να προτείνουν περιεχόμενο στους χρήστες. Μια άλλη διάταξη θα απαιτούσε από πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα σε περίπτωση κρίσης, όπως η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων των εταιρειών. Για μια εταιρεία όπως η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ποινή έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τα στοιχεία πωλήσεων του 2021.

Ο νόμος υπόκειται πλέον σε επίσημη έγκριση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο, αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η αλήθεια είναι ότι στην ζωή μου έκανα ίσα με τέσσερα Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Στρατού και της καραντίνας, μακρυά απ’ την ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Ακόμη κι αν κάποια Μεγάλη Παρασκευή προσπαθούσαμε να βάλουμε τον Επιτάφιο στην θάλασσα στην Ύδρα ή να κάψουμε τον Ιούδα πάνω απ’ το λιμάνι στο Βαθύ του Μεγανησιού, το Σάββατο βρισκόμουνα στην “παραλία” του Αγρινίου, όπως έλεγαν την περιοχή με τα ουζερί. Δεν ήταν έθιμο, ήταν νόμος. Από το πρωί της Κυριακής αντηχούσαν στις αυλές δημοτικά τραγούδια και αργότερα σποραδικές τουφεκιές και βαρελότα, ενώ γυρίζαμε εναλλάξ τον οβελία -πριν έρθουν τα αυτόματα συστήματα. Κλασσικά δημοτικά τραγούδια που μίλαγαν στην καρδιά, ενώ αργότερα ήρθαν τα ντεμί “άιντε να’ χα, άιντε να’ χα, την γειτόνισσα την βλάχα” και τελικά κάτι μπουζουκοκλαρίνα που να μην ξέρεις από τί είδους πλαστικό φτιάχνονται.

Ένα Πάσχα συνέπεσε να βρίσκομαι στην Κούβα. Ήταν λίγο χρόνο μετά την ιστορική συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2004 και τα εγκαίνια του Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου, του πρώτου που θα λειτουργούσε στην Κούβα. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Πάπα το 1998 αλλά και η αναθεώρηση του Συντάγματος το 1992, που μετέτρεπε την Κούβα από αθεϊστικό κράτος σε κοσμικό, με ελεύθερη την λατρεία όλων των θρησκειών.

Η πλειοψηφούσα μεταξύ όσων θρησκεύονται λατρεία είναι η Σαντερία, την οποία έφεραν στην Κούβα οι νέγροι σκλάβοι τον 16ο αιώνα και είναι διαδεδομένη στους ισπανόφωνους πληθυσμούς των ΗΠΑ και στο Πουέρτο Ρίκο. Μία θρησκεία με κέντρο της το Σαντιάγκο της Κούβας, όπου επικρατεί το μαύρο στοιχείο και στις τελετές παίζουν μεγάλο ρόλο τα τρία ιερά τύμπανα Batá, που διαλέγονται μεταξύ τους, ενώ η μουσική είναι αντιφωνική, ο χορός δηλ. απαντάει στον πρώτο τραγουδιστή. Οι μετέχοντες χορεύουν εκστατικά στον ρυθμό των τυμπάνων.

Η λειτουργία το βράδυ της Ανάστασης είχε μία ιδιάζουσα κατανυκτικότητα, με το φως των κεριών να δίνει μία άλλη διάσταση στα πρόσωπα ενός πολύχρωμου εκκλησιάσματος, διαφόρων φυλών και εθνικοτήτων. Λευκός ο παππάς, μαύρο το παπαδάκι. Το Χριστός Ανέστη ψάλθηκε πολλές φορές σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, ισπανικά και αγγλικά. Τί καλύτερη απόδειξη ότι οι θρησκείες δεν πρέπει να διαιρούν αλλά να ενώνουν τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για την μουσική, είτε πρόκειται για το κλαρίνο του μελωδού Σαλέα είτε για τους μεθυστικούς ρυθμούς των Buena vista social club. Οι υπέροχες υπαίθριες μουσικές μπάντες στην Αβάνα σε κάνουν να νοιώθεις ότι είναι κάθε μέρα γιορτή.
Όσο για την κατανυκτικότητα του Επιταφίου και την εκρηκτικότητα των συναισθημάτων μετά την Ανάσταση, υπάρχει και το επόμενο Πάσχα. Εκτός αν σου την έχει στημένη η καραντίνα….

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η πασχαλινή χαρά γίνεται σύμμαχος απέναντι στις δυσκολίες, με πρώτη την ακρίβεια για την οποία η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστεί. Το υπόσχομαι», επισημαίνει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

«Γιορτάζουμε, για πρώτη φορά, μακριά από την απειλή του κορωνοϊού, βαδίζουμε μπροστά», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το Πάσχα.

«Η πασχαλινή χαρά γίνεται σύμμαχος απέναντι στις δυσκολίες, με πρώτη την ακρίβεια για την οποία η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστεί. Το υπόσχομαι», επισημαίνει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η σημερινή γιορτή μας βρίσκει ενωμένους. Έτσι ενωμένοι ξεπεράσαμε τις εθνικές προκλήσεις, την πανδημία και όλες τις περιπέτειες που προηγήθηκαν. Έτσι, μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορωνοϊού που απομακρύνεται».

Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:
«Οι Έλληνες παντού στον κόσμο γιορτάζουμε το φετινό Πάσχα μετατρέποντας σε ώριμη δύναμη, το διπλό μήνυμά του: της καρτερίας που συμβολίζει η Εβδομάδα των Παθών αλλά και της ελπίδας που φέρνει το Φως της Ανάστασης. Η σκέψη μας σήμερα είναι με τους ελεύθερους πολιορκημένους Ουκρανούς που εξακολουθούν να δέχονται επίθεση από τους ομόθρησκους Ρώσους εισβολείς και ταυτόχρονα, σε όλα τα δεινά που φέρνει αυτός ο πόλεμος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πασχαλινή χαρά όμως, γίνεται σύμμαχος απέναντι και στις δικές μας δυσκολίες, με πρώτη την ακρίβεια για την οποία η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστεί. Το υπόσχομαι. Η σημερινή γιορτή μας βρίσκει ενωμένους. Έτσι ενωμένοι ξεπεράσαμε τις εθνικές προκλήσεις, την πανδημία και όλες τις περιπέτειες που προηγήθηκαν. Έτσι, μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορωνοϊού που απομακρύνεται.

Βαδίζουμε μπροστά. Και έτσι πρέπει να μείνουμε. ”Το ελληνικό Πάσχα είναι η υψηλότερη μορφή της Άνοιξης”, έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Ας υποδεχτούμε αυτή την Άνοιξη με ελπίδα, αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση και ας κάνουμε το ερχόμενο καλοκαίρι πιο αισιόδοξο για την πατρίδα μας και για καθένα ξεχωριστά. Χριστός Ανέστη με υγεία, δύναμη και προκοπή σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Χρόνια πολλά».

agrinionews.gr