Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  10:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022

Στις δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου για το ρεύμα που προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μίλησε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Όταν έχουμε έναν πολλαπλασιασμό της τιμής του ρεύματος, δεν μπορούμε να πούμε ότι το νοικοκυριό που δεν μπορεί να τον πληρώσει είναι μπαταχτσής. Άλλο είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα στήριξης», είπε αρχικά στον ΑΝΤ1 ο κ. Πέτσας.

Όπως σημείωσε: «εμείς λέμε ότι το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής θα καλύπτεται από το κράτος. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει το κράτος να το καλύψει για μακρύ χρονικό διάστημα για να μπορέσει και ο πολίτης να “καταλάβει” την βοήθεια. Σε περιόδους όπως αυτή, είναι ακραία κίνηση η διακοπή της ηλεκτροδότησης και θα αφορά μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι διακανονισμού της οφειλής για όποιον θέλει να πληρώσει».

«Τον Απρίλιο δόθηκε βοήθεια και στήριξη μεγαλύτερη από εκείνη που προτείνουν κάποια κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ. Σχετικά με το πότε παρέχεται η βοήθεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, εμείς έχουμε αποδείξει πως κάνουμε τα πάντα με σχέδιο και πρόγραμμα. Η βοήθεια που ξεπερνούσε ήδη τα 2 δις δόθηκε με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου προϋπολογισμού. Πλέον εξετάζουμε τις δυνατότητες και περιμένουν και τις αποφάσεις της ΕΕ, ώστε σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν νέα μέτρα και θα δείτε ότι τον Μάιο και τους επόμενους μήνες θα υπάρχει πιο γενναία παρέμβαση. Τα μέτρα κάθε Μάιο και Ιούνιο αποφασίζονται έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν σχέση με τις εκλογές», προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ είπε ακόμη πως «υπάρχει το ενδιαφέρον για να μπορεί να στηρίξει κανείς και μετά υπάρχει η προσαρμογή στις συνθήκες και για αυτό είναι πολύ κρίσιμο η στήριξη από την κυβέρνηση να συνεχιστεί για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις από τους λογαριασμούς».

Ακόμη, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «για ένα διάστημα που θα δούμε τις αυξήσεις και στις τιμές των προϊόντων πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα και για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τα άλλα μέτρα στήριξης όπως η μείωση φόρων και η αύξηση μισθών για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος».

«Η κυβέρνηση έχει περάσει πολλές κρίσεις στην θητεία της, όπως η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας και έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που θεωρώ ότι δεν διαταράσσεται με την κρίση στους λογαριασμούς ρεύματος», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ακόμη ότι «η μέση τιμή που πλήρωσε ο Έλληνας καταναλωτής είναι μικρότερη από εκείνη σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, αυτό είναι δύσκολο να το δώσουμε να το καταλάβουν οι πολίτες, αλλά ισχύει».

agrinionews.gr

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία» είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και ζήτησε από τους υπουργούς του, που θέλουν να ξεκινήσουν πρόωρα ψηφοθηρικό αγώνα για την επανεκλογή τους, να του το πουν, ώστε να τους… απαλλάξει από τα καθήκοντά τους

Υπάρχουν πολιτικοί που επιλέγουν να περάσουν τα μηνύματα που εκπέμπουν, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι για να δώσουν έμφαση στα λεγόμενά τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αυτής της «σχολής». Προτιμά να εκφράζεται αυστηρά, ακόμη και όταν χρησιμοποιεί ένα χαριτολόγημα για να «επικοινωνήσει» είτε με συνεργάτες του είτε με την κοινωνία.

Την οδό αυτή ακολούθησε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για να στείλει ένα διπλό μήνυμα τόσο κατά της «παραλυτικής», όπως από πολλούς χαρακτηρίζεται, εκλογολογίας όσο και υπέρ της προσήλωσης των υπουργών στα καθήκοντά τους, σε μια περίοδο που οι πολίτες απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους και το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται, είναι οι ψηφοθηρικές αντιμαχίες των στελεχών της κυβέρνησης.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία» ήταν τα λόγια με τα οποία απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός στα κυβερνητικά στελέχη. Για να εξηγήσει αμέσως μετά πως «αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος», κάτι που, όπως πρόσθεσε, έχει καταστεί σαφές από τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, που η γραμματεία της κυβέρνησης έχει ζητήσει να έχει αυτό τον ορίζοντα.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφέστερη την στόχευσή του, λέγοντας: «Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου». Και με μάλλον παιγνιώδες ύφος, όπως διαπίστωσαν πολλοί από τους παρισταμένους, συμπλήρωσε: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι μπορεί να επέλεξε να χαριτολογήσει, αλλά το έκανε για να τονίσει ότι «έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού «δεν αφορούν τα πρόσωπα συγκεκριμένων υπουργών», αλλά συνιστούν «πολιτικό μήνυμα, το οποίο σχετίζεται με το γενικότερο κλίμα που είχε επικρατήσει τελευταία, κάνοντας πολλούς, ανάμεσά τους και ορισμένους υπουργούς, να προεξοφλούν το στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο».

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, «θα μείνει συνεπής στη δέσμευσή του ότι είναι “θεσμικός” και δεν θα προκηρύξει εκλογές, παρά μόνον όταν θα πλησιάζει το τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης».

Υπέπεσε, ωστόσο, στην αντίληψή του, όπως λένε οι ίδιοι, ότι «στη διάρκεια των πασχαλινών εορτών είχαν φουντώσουν οι συζητήσεις για πρόωρες κάλπες και θέλησε να φρενάρει αυτό το κλίμα, για να προλάβει την ένταση του φαινομένου στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Γρηγόρης Τζιοβάρας - protothema.gr

Στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στα στελέχη της κυβέρνησης λέγοντας «μερικοί δεν με πιστεύετε όταν λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν του χρόνου»

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση στο Υπουργικό ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς λέγοντας:

Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα.

Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου.

Και συνέχισε: Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών.

Το λέω χαριτολογώντας αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις.

protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 22/03/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη υπαγωγής των μαθητών του Ευηνοχωρίου σε ειδικό καθεστώς εν όψει Πανελληνίων Eξετάσεων»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, σε προβληματισμό και αβεβαιότητα βρίσκονται οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Ευηνοχωρίου εν όψει Πανελληνίων Εξετάσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις υπό όρους άνισους, χωρίς να υπάρχει παραπλήσιο σημείο εκκίνησης με τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς τους. Δυστυχώς, γι’ αυτούς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία την 11η Δεκεμβρίου τους έχουν βάλει εδώ και μήνες σε περιπέτειες και καθημερινή ταλαιπωρία. Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας υπήρξαν πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η γέφυρα του ΟΣΕ κατέρρευσε, προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Το χωριό τους αποκόπηκε από την παλιά εθνική οδό λόγω της μη προσπελασιμότητας της γέφυρας, με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι αναγκασμένοι να διανύουν καθημερινά άνω των 30 χλμ. παραπάνω για να φτάσουν στο σχολείο τους και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, χάνουν πολύτιμο χρόνο από το διάβασμά τους αλλά και οι οικογένειές τους επωμίζονται πολλαπλάσια έξοδα. Οι οικογένειες των μαθητών αλλά και οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα, αφού η καθίζηση της γέφυρας έχει επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την οικονομία της περιοχής, με άμεσο αντίκτυπο και στις μετακινήσεις οι οποίες γίνονται μετ’ εμποδίων λόγω και της διακοπής των δρομολογίων των ΚΤΕΛ. Οι εξετάσεις είναι προ των πυλών και οι μαθητές περνούν περισσότερο χρόνο στον δρόμο ταξιδεύοντας παρά στο γραφείο τους μελετώντας. Οι συγκεκριμένοι μαθητές λόγω των συνθηκών που βιώνουν δε θα δώσουν Πανελλήνιες επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους ανά την Επικράτεια. Σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 4653/2020 (ΦΕΚ Α΄ 12) δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής μαθητών που πρόκειται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές 2022 σε ειδικό καθεστώς, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Οι μαθητές του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του ειδικού καθεστώτος που περιγράφει ο νόμος. Πρόκειται συγκεκριμένα για τέσσερις (4) μαθητές από τον Γαλατά, έναν (1) μαθητή από το Κρυονέρι και έναν (1) μαθητή από το Περιθώρι, που φοιτούν στην Γ΄ τάξη του Λυκείου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου τους με την υπ’ αριθμ. 15/1-3- 2022 Πράξη αιτείται ομόφωνα την υπαγωγή των έξι αυτών μαθητών στο ειδικό καθεστώς του ν. 4653/2020. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και

να εντάξει τους συγκεκριμένους μαθητές στο ειδικό καθεστώς, εξαλείφοντας την ανισότητα που έχει δημιουργηθεί, δίνοντάς τους έτσι δικαίωμα στο όνειρο και την ανέλιξή τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε, ώστε οι μαθητές του Ευηνοχωρίου να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες υπαγωγής των μαθητών του Ευηνοχωρίου στο ειδικό καθεστώς του ν. 4653/2020, ώστε να εξαλειφθεί η δημιουργηθείσα ανισότητα;
  1. Δεδομένου ότι οι μαθητές, μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, χρειάζονται πολύ χρόνο για να επανέλθουν στην εκπαιδευτική πραγματικότητα ομαλά και όχι τιμωρητικά, δε θα ήταν δικαιότερη μια αξιολόγηση με βάση τις συνθήκες που βιώνουν; Η υπαγωγή των μαθητών του Ευηνοχωρίου στο ειδικό καθεστώς του ν. 4653/2020 δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 4099/22-3-2022»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013 (Α΄193), όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4521/2018 (Α΄38) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του ν. 4777/2021 (Α΄25), καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 68 του ν. 4653/2020 (Α΄12), οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών, που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως, ιδίως, από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις περιοχές του προηγούμενου εδαφίου ακόμα και εάν υποβάλλουν αίτηση – δήλωση συμμετοχής σε λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση - δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3013/2002 (Α΄ 102).

Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, προϋποθέσεις για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει: α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και γ) συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον

ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων της περ. γ΄ λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός μορίων του τελευταίου επιτυχόντα της παρ. 1 ή 2, κατά περίπτωση, του άρθρου 4Γ, ανάλογα με το ποιος είναι ο μικρότερος.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόβοι για νέο θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία, όπως το 2020, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι ο στρατός στα νησιά

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη είχε καταλήξει σε συμφωνία για μορατόριουμ στο Αιγαίο, την οποία τότε το Μαξίμου προέβαλε ως ένα σημαντικό κέρδος.

Συμφωνία η οποία όμως ακυρώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας πάνω από ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα πλέον να εκφράζονται φόβοι για ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο, όπως αυτό του 2020.

Ο Ερντογάν βέβαια είχε θέσει και κατά τη συνάντηση εκείνη τις γνωστές παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία βλέπει τη γεωπολιτική της θέση να αναβαθμίζεται και τη Δύση, δηλαδή βασικά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, να τη “φλερτάρει” ξανά, παρότι δεν εφαρμόζει καμία από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και κρατά ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα.

Μία από τις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας είναι λοιπόν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Και λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το ρεκόρ παραβιάσεων από την τουρκική αεροπορία φαίνεται πως έχει ως στόχο ακριβώς να επαναφέρει την απαίτηση αυτή. Το επιχείρημα της Άγκυρας άλλωστε είναι ότι προχωρά σε υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα.

Το σίριαλ των υπερπτήσεων βεβαίως είχε ξεκινήσει και συνεχιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου, αφού αποτελεί μία διαχρονική τακτική της Τουρκίας. Προχθές όμως σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με 41 υπερπτήσεις σε μία ημέρα, ο μεγαλύτερος αριθμός από τη Μεταπολίτευση και διπλάσιος για παράδειγμα σε σχέση με τις 23 υπερπτήσεις σε μία ημέρα που είχαν πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν η Κύπρος ξεκινούσε γεωτρήσεις.

Και όχι μόνο η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν ακυρώθηκε στην πράξη (γεγονός για το οποίο δεν έκρυψε χθες την ενόχληση του ο πρωθυπουργός), αλλά όπως αναφέρθηκε η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Τουρκίας λόγω της ουκρανικής κρίσης έχει ανοίξει τις επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας, που έχει εισβάλλει στο Ιράκ και συνεχίζει τη δράση της στη βόρεια Συρία.

Στην προκλητικότητα αυτή η Αθήνα αντιδρά με κάθε διπλωματικό μέσο, παράλληλα με την αντιμετώπιση στο στρατιωτικό πεδίο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δύο διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία μέσα σε δύο ημέρες. Σε σύσκεψη προχθές στο ΓΕΑ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και την 335 Μοίρα.

Ο κ. Μητσοτάκης χθες επικοινώνησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ προφανώς έθεσε το ζήτημα και στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση του με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο γεύμα προς τιμήν του Αμερικανού διπλωμάτη.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου διέρρεε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωνε ότι “παγώνουν” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα οποία όμως ήταν ουσιαστικά έτσι κι αλλιώς παγωμένα, αφού κανένα ραντεβού δεν είχε κλειστεί από το υπουργείο Άμυνας.

Στη συνέχεια το ΓΕΕΘΑ διέρρεε ότι ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου. Προκύπτει βεβαίως η απορία: Τα αντιαεροπορικά συστήματα που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά δεν είναι ούτως ή άλλως ενεργά για την προστασία της χώρας; Προφανώς και είναι. Προς τι τότε αυτή η διαρροή πολεμικής ετοιμότητας;

Ο πρώτος λόγος είναι καθαρά επικοινωνιακός, όπως και με τα ΜΟΕ. Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει κριτική και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ότι η Τουρκία “αλωνίζει” ανενόχλητη πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ο δεύτερος λόγος είναι διπλωματικός: Όταν η Άγκυρα μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, εννοεί απόσυρση των αντιαεροπορικών συστημάτων, που έχουν βεληνεκές τέτοιο ώστε να μπορούν να απειλήσουν το εσωτερικό της Τουρκίας. Πρόκειται κυρίως για ρωσικά συστήματα, όπως οι TOR M1. Και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ μπορούν να βρουν αφορμή να κάνουν το τουρκικό χατήρι, ζητώντας από την Αθήνα να διαθέσει τα συστήματα αυτά για την άμυνα του Κίεβου.

Ήδη η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να στείλει στην Ουκρανία τους S300 και έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να διαθέσει κανένα σύστημα απαραίτητο για την άμυνα της χώρας. Με την προβολή λοιπόν της ενεργοποίησης της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου, η Αθήνα διαμηνύει και προς τους Αμερικανούς ότι τα συστήματα αυτά είναι απαραίτητα εκεί που βρίσκονται, αφού η χώρα απειλείται από την -κατά τα άλλα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ- Τουρκία.

Ο κ.Μητσοτάκης θα έχει βεβαίως την ευκαιρία να θέσει την προκλητική στάση της Τουρκίας, που “ανάβει και πάλι φωτιές” στη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ την ώρα που η συμμαχία στην πραγματικότητα βρίσκεται σε “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων” (proxy war) με τη Ρωσία, τόσο κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαϊου, όσο και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την επόμενη ημέρα, κατόπιν πρόσκλησης της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Οι κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στις απειλές Ερντογάν

-Πρώτο βήμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις Τουρκικές προκλήσεις ζητώντας να σταματήσουν άμεσα.

“Κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Stoltenberg ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

-Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες

“Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη…” επισημαίνεται.

-Τρίτο βήμα: Η Αθήνα “πάγωσε” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί προσχηματικά ως δήθεν κίνηση καλής θέλησης. “Οι ενέργειες αυτές συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη, ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

thebest.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ