Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  10:36: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 30 Απριλίου 2022

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως «υπάρχει το άρθρο 5»

Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020 και χρειάσθηκε να «ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου», τονίζει στην «Κ» ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Πάιατ, «ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου».

«Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως «υπάρχει το άρθρο 5. Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση».

Πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι σύμβολο διαρκούς αγώνα και πάλης – Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω!

Μετά από μια μακρά περίοδο υποαπασχόλησης και «μισής αμοιβής», υψηλής ανεργίας, απλήρωτων υπερωριών, χαμηλών μισθών και κατάργησης δικαιωμάτων, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να ανεβαίνουν τον Γολγοθά της ακρίβειας και των λογαριασμών ρεύματος.

Η νεοφιλελεύθερη οικονομία ΔΕΝ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Οι κρατικές παρεμβάσεις στο σύστημα αμοιβών και η κατάργηση των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ΔΕΝ επιτρέπει δίκαιες αμοιβές και η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει στον έλεγχο των τιμών ενέργειας. Τη «παράνοια» με τους λογαριασμούς ρεύματος την πληρώνει δυσανάλογα ακριβά η ελληνική οικογένεια κερδοσκοπώντας απροκάλυπτα οι Ιδιώτες Πάροχοι με την συναίνεση της κυβέρνσης.  

Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση!

Ο πόλεμος στην Ευρώπη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το χάσμα μεταξύ προκλητικού πλούτου και φτωχοποιημένων στρωμάτων, τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και η απουσία προοπτικής για τους εργαζόμενους δίνει σύγχρονο περιεχόμενο στο διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η παράταξη που ταυτίζεται με τους αγώνες και τα οράματα των εργαζομένων, είναι εκείνοι που υπερασπίστηκαν και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τον μόχθο του λαού μας σε αντίθεση με την αντεργατική πολιτική της τωρινής κυβέρνησης.  Παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα τους για αμοιβές, αξιοκρατία και δικαιοσύνη στους χώρους εργασίας, για την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους που πριν 40 χρόνια ήταν ανύπαρκτο στη χώρα μας και τώρα επιστρέφουμε δυστυχώς στις ίδιες συνθήκες φτώχειας και ανέχειας.

Θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, για δίκαιες αμοιβές, για την προοπτική στη νέα γενιά.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Ο λαός θα στείλει πίσω τον λογαριασμό!

Γραφείο τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κάνει λόγο «για σωρεία προβλημάτων για τους βιοπαλαιστές αγρότες» την ώρα που είναι, όπως τονίζεται, «χωρίς νερό χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα στο νομό με τις περισσότερες λίμνες». Η ανακοίνωση:

Σωρεία προβλημάτων για τους βιοπαλαιστές αγρότες αναδείχθηκαν στις επαφές του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση

Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), αναδείχθηκαν στις συναντήσεις που είχε το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ του νομού, με τις διοικήσεις δύο Οργανισμών και συγκεκριμένα, του Καινούργιου και της Παραβόλας.

Πρόκειται για δύο ΤΟΕΒ η λειτουργία των οποίων έχει παύσει για χρόνια, λόγω της μη ηλεκτροδότησής τους από τη ΔΕΗ, για χρέη που έχουν προς την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σωρεία προβλημάτων συνολικά στην αγροτική παραγωγή, που μεγεθύνονται για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Εκτιμάται, ότι μόνο από το ΤΟΕΒ της Παραβόλας, από τα 8.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γης, σήμερα αρδεύονται μόλις 2.000, αφού ο Οργανισμός δεν λειτουργεί, παρά το γεγονός, όπως σημειώθηκε και από τη διοίκησή του, ότι οι αγρότες πληρώνουν τις εισφορές τους. Τονίστηκαν και τα διαχειριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ΤΟΕΒ, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, χωρίς μέχρι και σήμερα να βρίσκεται λύση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παπαναστάσης, αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ συνολικά για την αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας πως η ίδια η λειτουργία των ΤΟΕΒ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχει τραγικά αποτελέσματα, ένα από τα οποία είναι και η αντιμετώπισή τους από τη ΔΕΗ και τους πάροχους ρεύματος ως ιδιωτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα και τη διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων νερού, που αφορά και άλλους παρόμοιους Οργανισμούς στο νομό. Πρόκειται για συνέπειες που επιβαρύνουν και τους βιοπαλαιστές αγρότες, εφόσον δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν, αυξάνουν τα έξοδά τους, μεγαλώνοντας τα αδιέξοδά τους.

Παράλληλα, ανέδειξε για αυτή την κατάσταση της διαχρονικές ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κα) που αντιμετώπιζαν και τα ΤΟΕΒ με την συγκεκριμένη πολιτική, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των προβλημάτων τους. Δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων από πλευράς ΚΚΕ και με ερωτήσεις στη βουλή, καλώντας ταυτόχρονα και σε κινητοποίηση τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Με το ΔΣ του ΑΣ Ξηρομέρου και περιοδεία στην Πάλαιρο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι συνολικά και ιδιαίτερα με την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, κυριάρχησαν και στη συνάντηση του Νίκου Παπαναστάση, με το ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, το μεσημέρι της Πέμπτης, αλλά και στην περιοδεία που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Πάλαιρου, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Κυριάρχησαν στις συζητήσεις οι αυξήσεις στις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια σε συνδυασμό με τα φουσκωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ και τη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει το λαό. Από την πλευρά του κλιμακίου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας και του βουλευτή του ΚΚΕ, επισημάνθηκε η ανάγκη συνέχισης με όλους τους τρόπους της πάλης του λαού και των αγροτών, συμμαχίας τους με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, σε ρήξη με τις έως και σήμερα εφαρμοζόμενες πολιτικές της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων που στηρίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Στον Αστακό το Σάββατο

Το πρόγραμμα του Νίκου Παπαναστάση, τέλος, συνεχίζεται το Σάββατο 30 Απρίλη, όπου στις 11:30πμ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο λιμάνι του Αστακού, στο καφενείο «Μπουκουβάλα», με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Το “παρών” έχουν ήδη δηλώσει, κάτοικοι και φορείς τους, που αντιτίθενται στην δημιουργία ΠΟΑΥ στην περιοχή.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 10:36

Η κοινωνία στην εντατική

Αικατερίνη Αλεξοπούλου  γράφει η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Ναι, όλοι μας συμφωνούμε ότι βιώνουμε μία κρίση πολύμορφη: οικονομική και ενεργειακή, υγειονομική και θεσμική... Πάνω απ' όλα όμως βιώνουμε μία κρίση των αξιών, κρίση κοινωνική. Γιατί, όσο σημαντικά κι αν είναι όλα τα υπόλοιπα, όλα αυτά μαζί δεν μπορεί παρά να ωχριούν μπροστά στα σημερινά κοινωνικής φύσης προβλήματα. Τι να πει κανείς για φαινόμενα όπως η όλο και αυξανόμενη εγκληματικότητα, η έξαρση της βίας (ακόμα και μέσα στο σπίτι!), η πορνεία και τα ναρκωτικά, αλλά και η αδιαφορία για τις πατρογονικές μας αρχές και συνήθειες, το πισωγύρισμα της τόσο πλούσιας παράδοσής μας...

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν “τέρατα και σημεία” του σήμερα, όπως είναι η ασύλληπτη για τον κοινό ανθρώπινο νου υπόθεση των νεκρών παιδιών στην Πάτρα, ή ακόμα πιο πριν η επίθεση με το βιτριόλι που μας συγκλόνισε, αλλά και τα πάσης φύσεως σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια με το #metoo, και τόσα πολλά ακόμη. Πάντα υπήρχαν, ανά καιρούς, εγκλήματα, θα έλεγε κανείς ότι το κακό σφραγίζει με την παρουσία του την ανθρώπινη ιστορία... αλλά όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας -και όχι μόνο σ' αυτή- φανερώνουν μία πρωτόγνωρη κατάπτωση του ανθρώπου. Μία κρίση πρώτα απ' όλα των ψυχών μας, με την κοινωνία να βρίσκεται στην εντατική.

Δεν είναι όμως μόνο το έγκλημα και οι παραφυάδες του. Δεν είναι μόνο όλες αυτές οι δολοφονίες και οι αποτρόπαιες πράξεις που μας συγκλόνισαν. Υπάρχει και συνέχεια. Μήπως κρίση αξιών δεν είναι, για παράδειγμα, και η καθημερινή κακοποίηση που υφίσταται η γλώσσα μας; Όπως και η κακομεταχείριση όλης της υπερπολύτιμης κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας: εννοώ τον πανανθρώπινο Ελληνικό πολιτισμό, που δυστυχώς φαίνεται να ξεχνάμε! Είναι δυνατόν εμείς οι Έλληνες να καθόμαστε κυριολεκτικά πάνω στο μεγαλύτερο πνευματικό θησαυροφυλάκιο του κόσμου, αλλά να παραμένουμε φτωχοί και διψασμένοι; Φαντάζει αδιανόητο, αλλά αυτό μήπως δεν συμβαίνει; Εδώ και τώρα, λοιπόν, επιστροφή μας στην πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη του Ελληνισμού, για να ξεπεράσουμε τις κοινωνικές μάστιγες που μας ταλαιπωρούν! Είναι το καλύτερο “φάρμακο”.

Δεν θέλω να μεταδώσω άλλο ένα απαισιόδοξο μήνυμα, όπως (δυστυχώς) συμβαίνει συχνά στις ημέρες μας, από κάθε σχεδόν πλευρά. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να συμβάλλει θετικά στην αναζήτηση λύσης στο σημερινό αδιέξοδο, για το οποίο νομίζω συμφωνούμε όλοι μας. Ως Έλληνες έχουμε πολλά να διδαχθούμε από την ιστορία και τον πολιτισμό μας, περισσότερο από άλλους λαούς! Πρέπει, επομένως, να στρέψουμε εδώ και τώρα το βλέμμα -όχι μόνο των ματιών, αλλά και της ψυχής- σε όλα εκείνα που μπορούν να μας λυτρώσουν, προσφέροντάς μας προοπτική. Τότε και μόνο θα βγούμε ως κοινωνία από την εντατική! Και το μέλλον θα μπορέσει να ξαναγίνει λαμπρό, όπως το παρελθόν. Ναι, μπορούμε να είμαστε και πάλι οι πρωτοπόροι του φωτός σε μία ανθρωπότητα που βυθίζεται όλο και πιο πολύ στο σκοτάδι. Ας το τολμήσουμε.

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

πηγή φωτο: inkefalonia.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ