Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:08: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 26 Απριλίου 2022

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα – Ανέφερε ότι ο στόχος του είναι η ανάδειξη των εγκαταστάσεων του Τατοΐου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές.

Αυτός ο πρώτος κύκλος έργων κεντρικής σημασίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Στο χαρτοφυλάκιο των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση – συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση – συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτήρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες – επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 κτήρια.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων. Παράλληλα, εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση δημόσιων μέσων μεταφοράς και οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους χώρους του Τατοΐου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία σταματά από σήμερα 26 Απριλίου την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία καθώς έληξε η διορία για πληρωμή της προμήθειας σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωνε χθες στο πρακτορείο TASS πως η Πολωνία είχε διορία μέχρι σήμερα για να αρχίσει να πληρώνει με ρούβλια τις προμήθειες φυσικού αερίου μετά την απόφαση που πήρε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου.

Μάλιστα είχε υπογράψει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια για να γίνονται δεκτές.

Μετά από αυτή την εξέλιξη χαρακτηριστικό είναι πως οι τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν κατά 17%.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η διακόσμηση του σαλονιού είναι για τους περισσότερους η αγαπημένη στιγμή στο κομμάτι της ανανέωσης ή της διαμόρφωσής του. Τα έπιπλα του σαλονιού πρέπει να επιλέγονται έτσι, ώστε και να αποπνέουν υψηλή αισθητική και γούστο αλλά και να είναι βολικά και πρακτικά για καθημερινή χρήση. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα agiovlasitishome.com θα βρεις έπιπλα σαλονιού που θα καλύψουν κάθε σου ανάγκη! Ανακάλυψε τη μοναδική συλλογή από όλα τα έπιπλα που μπορεί να χρειάζεσαι για το σαλόνι σου, μεταξύ των οποίων καταπληκτικές πολυθρόνες και ιδιαίτερες μπερζέρες.

Αναβάθμισε το σαλόνι σου με μία μπερζέρα

 

αναβαθμιση-σαλονιου-1.jpg

Μπερζέρα υφασμάτινη Inart σε υπέροχη γκρι απόχρωση που συνδυάζεται πανεύκολα!

 

Πόσες φορές έχεις θαυμάσει σε κάποιο σπίτι ή κάπου αλλού μια εντυπωσιακή μπερζέρα; Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις κι εσύ τη δική σου; Στην υπέροχη συλλογή από μπερζέρες θα βρεις αυτή που θα ταιριάξει στο χώρο σου και θα εναρμονιστεί πλήρως με το ύφος της διακόσμησης που έχεις επιλέξει. Επίλεξε μία υφασμάτινη μπερζέρα σε ζεστό και ευκολοσυνδύαστο γκρι για κομψότητα και απλότητα μαζί. Εναλλακτικά, αναζήτησε μία βελούδινη σε γήινο μπεζ, ξεχωριστό μπορντό ή ακόμα και λαμπερό χρυσό και δώσε έξτρα αρχοντική νότα στο σαλόνι σου.

Πολυθρόνες Inart

 

αναβαθμιση-σαλονιου-2.jpg

Υφασμάτινη πολυθρόνα Inart σε εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα με χρυσό σκελετό από μέταλλο.

 

Οι πολυθρόνες Inart ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την αισθητική τους. Η ποικιλία στα σχέδια και τα χρώματα είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο! Βρες άνετες υφασμάτινες πολυθρόνες ή από βελούδο με ξύλινα ή μεταλλικά ποδαράκια, ακόμα και μεταλλική βάση, σε ποικιλία χρωμάτων, όπως μαύρο, γκρι, κυπαρισσί, κόκκινο, ροζ και χρυσό.

αναβαθμιση-σαλονιου-3.jpg

Inart πολυθρόνα-ανάκλιντρο από βελούδο για την απόλυτη άνεση. Το κλασικό μαύρο με τα  χρυσά μεταλλικά πόδια δίνουν μοναδικό αέρα κομψότητας.

 

Αναζήτησε, επίσης, δερμάτινες πολυθρόνες, πολυθρόνα-ανάκλινδρο, πολυθρόνα-μαξιλάρα ή αιώρα, ακόμα και κρεμαστή και πολλές ακόμα επιλογές σε υπέροχα χρώματα! Βρες, τέλος, υπέροχες πολυθρόνες Inart, σετ με υποπόδιο σε πράσινο, ροζ και άλλα χρώματα.

 

αναβαθμιση-σαλονιου-4.jpg

Σετ των 2, πολυθρόνα και υποπόδιο, Inart από βελούδο, σε πράσινο χρώμα και με ξύλινα ποδαράκια.

 

Επισκέψου το e-shop της αγαπημένης εταιρείας Agiovlasitis και απόκτησε την ιδανική πολυθρόνα για το σαλόνι σου σε εξαιρετικά συμφέρουσα προσφορά!

Οι κήλες είναι μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γενικός χειρουργός. Ειδικά η βουβωνοκήλη, δηλαδή το εξόγκωμα που προκύπτει από την προβολή εσωτερικού οργάνου στη βουβωνική χώρα, μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική, έως και επώδυνη για την καθημερινότητα του ασθενούς.

Παρόλο που γενικά οι κήλες μπορούν να βελτιωθούν από μόνες τους, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η βουβωνοκήλη, απαιτείται επέμβαση για την αποκατάστασή της, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανός στραγγαλισμός και νέκρωση του οργάνου που προβάλει σε αυτήν.

Καθώς η ιατρική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ραγδαία, πλέον η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με πλέγμα για κήλη, μία διαδικασία που ονομάζεται on step βουβωνοκήλη και έχει πιο χαμηλό κόστος επέμβασης από την κλασική ανοιχτή επέμβαση.

Πώς και πότε προκύπτει

Μία βουβωνοκήλη μπορεί να προκληθεί όταν τα εσωτερικά όργανα (συνήθως το έντερο) πιέζει και διαπερνά τους μύες της κοιλιάς με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως εξόγκωμα κάτω από το δέρμα σας. Οι βουβωνοκήλες είναι επικίνδυνες επειδή συχνά μεγαλώνουν με την κίνηση και τις καθημερινές σας διεργασίες και έτσι μπορεί να παγιδευτεί το έντερό σας στο εξόγκωμα και από τη περίσφιξη να χάσει την παροχή αίματος, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε ως «στραγγαλισμένη» βουβωνοκήλη.

Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, ο γενικός χειρουργός καλείται να επαναφέρει το εσωτερικό όργανο στη θέση του και να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την αδυναμία των μυών να το συγκρατήσουν σε αυτή, προκειμένου να αποτρέψει μελλοντική υποτροπή

βουβωνοκηλες.jpg

Η σύγχρονη αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, η ιδανική λύση έχει αποδειχθεί ότι είναι το λεγόμενο πλέγμα για κήλη, το οποίο τοποθετείται με μία διαδικασία που ονομάζεται on step βουβωνοκήλη και το κόστος επέμβασης για αυτή είναι σημαντικά μικρότερο από τις παλαιότερες χειρουργικές διαδικασίες για την αποκατάσταση κήλης.

Το πλέγμα για κήλη ουσιαστικά τοποθετείται από τον γενικό χειρουργό στο σημείο στο οποίο παρατηρείται αδυναμία των μυών να συγκρατήσουν τα εσωτερικά όργανα και λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα που επανατοποθετεί το όργανο στη θέση του και το κρατάει εκεί αποτρέποντας μία μελλοντική υποτροπή.

Η διαδικασία αυτή είναι ελάχιστα τραυματική και έχει ταχύτερη και πιο ήπια ανάρρωση, μειώνοντας το συνολικό κόστος επέμβασης και διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς μετεγχειρητικά.

Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του κορυφαίου γενικού χειρουργού Δημήτρη Ζησιάδη και μάθετε πληροφορίες για την βουβωνοκήλη και την on step αντιμετώπισή της με πλέγμα κήλης αλλά και το κόστος επέμβασης για τη διαδικασία.

Στο Αστακό η παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Το ερχόμενο Σάββατο 30/4 στις 11.30 στην παραλία του Αστακού στο καφέ Μπουκουβάλα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης θα μιλήσει και θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες και την δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή των Εχινάδων νήσων, του Αστακού, του Μύτικα και του Καλάμου. 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αγροδιατροφή λιανεμπόριο και προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειαςΤου Γιώργου Μαρκατάτου

Στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Υποδομής Αερίου (Gas Infrastructure Europe) στη Βουδαπέστη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στη Δανία και πρόεδρος της Υποδομής, δήλωσε απερίφραστα ότι: «Χωρίς ρωσικό αέριο, είμαστε πιθανώς στη χειρότερη κατάσταση που έχουμε βρεθεί ποτέ». Οι Ευρωπαίοι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φυσικού αερίου προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια τον ερχόμενο χειμώνα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το σενάριο «χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο» και περικοπών εφοδιασμού για τους καταναλωτές [1].

Αν πραγματοποιηθεί το σενάριο αυτό, επαναλαμβάνω ότι σημείωσα και στο τελευταίο σημείωμά μου, σχετικά με το ποιος στην πραγματικότητα πληρώνει τα σπασμένα. Οι πλέον αδύναμες οικονομίες στην ΕΕ θα πληρώσουν τα σπασμένα, διότι στην αντίθετη περίπτωση δε θα καταβληθούν τα αναγκαιούντα ποσά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, από τις χώρες με καθαρή συνεισφορά.. Και στην περίπτωση καταβολής, όπως και στη μη καταβολή των κονδυλίων του προϋπολογισμού οι περικοπές θα αφορούν τους καθαρούς κερδισμένους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Οι σημειώσεις στην εκδοχή της επισιτιστικής ανασφάλειας δίνουν και παίρνουν. Το θέμα της «Αγροδιατροφής» ταλανίζει το σύνολο των ιθυνόντων στην ΕΕ, τόσο σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας (Κομισιόν), όσο και τους αρμόδιους υπουργούς. Κανείς όμως δεν μπορεί να διασκεδάσει τους φόβους που έχουν γεννηθεί και δείχνουν ότι οι πλέον αδύναμες χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα οι παραγωγές προϊόντων αγροδιατροφής με  την έννοια των γεωγραφικών ενδείξεων, που θεωρείται μία από τις επιτυχημένες ιστορίες της Ευρώπης, και που περιλαμβάνει προϊόντα όπως η σαμπάνια, η παρμεζάνα το ούζο, η μαστίχα  και άλλες ευρωπαϊκές λιχουδιές φέρουν νόμιμα το λογότυπο GI της ΕΕ για την προστασία των ονομάτων τους από τη απομίμηση και την κατάχρηση λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση και την τεχνογνωσία που είναι ενσωματωμένη εκεί.

Με αξία πωλήσεων σχεδόν 75 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το 15,5% των συνολικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, θεωρούνται ενισχυτικά για την εμπορία ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων διατροφής στο μπλοκ και στο εξωτερικό.

Όμως λόγο για το θέμα έχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) που πιστεύει στην επανεξέταση των θεμελιωδών αρχών του συστήματος τροφίμων από την ΕΕ. Και είναι κατανοητό ότι η ΕΕ αναδιοργανώνει τα θεμελιώδη στοιχεία του γεωργικού μοντέλου της όσον αφορά τη στρατηγική αυτονομία λόγω του τριπλού χαρακτηριστικού: 1) πόλεμος στην Ουκρανία, 2) επιπτώσεις της COVID-19 και 3) οι κλιματικές  κρίσεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η προειδοποίηση από τους διεθνείς οργανισμούς ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει κοινωνικές αναταραχές, ακραία φτώχεια.

Οι μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί οικονομικών και τροφίμων στον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ζητήσουν επείγουσα, συντονισμένη δράση για την επισιτιστική ασφάλεια υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει κοινωνικές εντάσεις και να ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

Οι νομοθέτες της ΕΕ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θέλουν να έχουν λόγο στο πλαίσιο της χρήσης γης. Η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες προκαλεί ένταση με τις ΗΠΑ

Γεωργία στον κόσμο: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του αιφνιδιασμού με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Στο όλο πλαίσιο παρεμβαίνει και η αμερικάνικη εταιρεία συμβούλων MCKINSEY [2] που επιχειρούν πλοήγηση στους ανέμους της αγοράς και αποφαίνονται ότι οι λιανοπωλητές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν τολμηρές δράσεις και να συνεχίσουν να επενδύουν σε βασικούς τομείς όπως το διαδίκτυο, οι νέες ομάδες κέρδους, τα αναλυτικά στοιχεία, η βιωσιμότητα και οι άνθρωποι.

Στην ακόλουθη σύνοψη φαίνεται ότι το λιανεμπόριο πρέπει να αναμείνει επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, κυρίως λόγω μικρότερων εισοδημάτων των καταναλωτών. Οι αυξήσεις μισθών, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι νέοι κανονισμοί σε ορισμένες αγορές είναι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές του λιανεμπορίου, Έτσι πολλοί σκέφτονται πλέον ότι το μέλλον ανήκει στο το ηλεκτρονικό εμπόριο και στις πανκαναλικές προσφορές, οι οποίες παραμένουν βασική προτεραιότητα για πολλούς παράγοντες του λιανεμπορίου.

Μέσω έρευνας καταναλωτών  εντοπίστηκαν δέκα τάσεις που πιστεύουμε ότι θα διαμορφώσουν το τοπίο του λιανικού εμπορίου το 2022 και μετά. Η εταιρεία συμβούλων αναφέρει μερικά σημεία των τάσεων αυτών όπως΅

  • Ασκείται πίεση στα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών, και μάλιστα εν μέσω πληθωρισμού που στην ΕΕ έφθασε το 5,6% τον Ιανουάριο 2022.
  • Υπάρχει κίνδυνος να πολωθούν τα πράγματα με υψηλές τιμές και επιβαρύνσεις ασφαλίστρων, ή εξασφάλισης βιωσιμότητας.
  • Βραδύτερη διαδικτυακή ανάπτυξη με πιο διαφοροποιημένες προσφορές
  • Η έρευνά για τους καταναλωτές δείχνει ότι η διαδικτυακή ανάπτυξη μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο παύσης το 2022 σε πολλές αγορές. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα εμφανές σε αγορές που έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες διαδικτυακές προσφορές, όπου οι καταναλωτές θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν τις δαπάνες τους μέσω διαδικτύου.
  • Η αναζήτηση νέων πιστών κέρδους που έχουν την τάση να επιδιώκουν πολλοί λιανοπωλητές αναζητούν νέες πίστες κέρδους – είτε στο πλαίσιο των βασικών δραστηριοτήτων τους, μέσω προηγμένων αναλύσεων και τεχνητής νοημοσύνης, είτε εκτός του πυρήνα τους, εισάγοντας νέες ροές εσόδων.
  • Για να ανταγωνιστούν, οι λιανοπωλητές μπορεί να θέλουν να προσαρμόσουν τα μοντέλα των ανθρώπων τους για να σχεδιάσουν στρατηγικά και να διαχειριστούν τις απαιτούμενες δεξιότητες για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, να διασφαλίσουν τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού και να προσφέρουν ένα ισχυρό πρόγραμμα εξειδίκευσης.
  • Το περιβάλλον της αγοράς τους επόμενους 12 με 18 μήνες μπορεί να είναι δύσκολο. Για να ξεπεράσουν το ποικίλο φάσμα προκλήσεων, ενώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, οι λιανοπωλητές πρέπει να είναι έτοιμοι να επενδύουν σε βασικούς τομείς όπως το διαδίκτυο, οι νέες ομάδες κερδών, τα αναλυτικά στοιχεία, η βιωσιμότητα και οι άνθρωποι.
  • Βραχυπρόθεσμα, ο αντίκτυπος της εισβολής στην Ουκρανία, ασκεί μεγάλες πιέσεις στις τιμές και τη λειτουργική αποδοτικότητα, μαζί με την ευημερία των εργαζομένων.

[1] Πατήστε ΕΔΩ

[2] Πατήστε ΕΔΩ

agrinionews.gr

πηγή φωτό: in.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/04/2022

Του:            Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:        Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:       «Μείωση ΦΠΑ στα τιμολόγια ύδρευσης των ΔΕΥΑ»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η οποία αποτελεί το όργανο της κοινής εκπροσώπησης των 122 ΔΕΥΑ, από το 2020 αιτείται τη μείωση του ΦΠΑ του νερού στο συντελεστή 6%. Συμφώνως λοιπόν επιστολής της, αναδεικνύουν ότι «…η οικονομική συγκυρία είναι κατάλληλη για την ικανοποίηση του αιτήματός μας. Η αύξηση των τιμών σε όλο το φάσμα των αγαθών, λόγω της διεθνούς αύξησης των πρώτων υλών, των μεταφορικών, της ενέργειας και του γεωπολιτικού προβλήματος στην Ουκρανία μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και επιδεινώνει την οικονομική τους κατάσταση».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Δεδομένου ότι εξετάζεται η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα ως μέτρο ενίσχυσης των καταναλωτών από το υφ΄ υμάς Υπουργείο, προτίθεστε όπως και το αγαθό ζωτικής σημασίας, το νερό, υπαχθεί στον χαμηλότερο συντελεστή (6%) στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ, προκειμένου να ανακουφιστούν πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:           Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας με αφορμή την αύξηση επιθέσεων λύκων στα ζώα τους»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των τοπικών κοινωνιών της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, με αφορμή τις συχνές επιθέσεις αγελών λύκων που δέχονται στα ποιμνιοστάσιά τους κατά το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρουν, η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι πολύ μεγάλη γεγονός που τους έχει φέρει σε προβληματισμό. Κάθε τόσο όχι μόνο έχουν σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, αλλά και τίθεται σε κίνδυνο και η δική τους σωματική ακεραιότητα. Στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ συναντούν τη «σφιχτή» πολιτική του οργανισμού ο οποίος βάζοντας αστερίσκους και προϋποθέσεις προσπαθεί να μειώσει το ύψος των αποζημιώσεων. Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, για να λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και για να έρθει πραγματογνώμονας να εκτιμήσει, πρέπει ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων να είναι άνω των επτά. Αυτή η επιβολή πλαφόν βλάβης είναι κατά τα λεγόμενά τους απαράδεκτη και δε υπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αλλά ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις για αποζημίωση και πάλι είναι ζημιωμένοι. Η αποζημίωση που θα πάρουν είναι πολύ μικρή και δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και επηρεάζει μειωτικά την ετήσια ενίσχυση που παίρνουν από το κράτος, αφού ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν μειώνεται η ενίσχυσή του. Οι κτηνοτρόφοι των εν λόγω περιοχών ζητούν από την Πολιτεία να ενσκήψει στο πρόβλημά τους και να φροντίσει να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οι αποζημιώσεις που θα δίνονται να ανταποκρίνονται πραγματικά στη βλάβη που υφίστανται και να μην είναι ψίχουλα. Ως ιδανικότερη λύση θα ήταν η απευθείας αντικατάσταση των απολεσθέντων ζώων από την Πολιτεία τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου. Ζητούν ακόμη από τους τοπικούς φορείς και τα Δασαρχεία να κάνουν καταμέτρηση του πληθυσμού των λύκων, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δοθεί κάποια λύση. Είμαστε πάντα υπέρ της προστασίας της άγριας πανίδας όχι όμως εις βάρος των κτηνοτρόφων που ζημιώνονται οικονομικά από τις επιθέσεις των λύκων στα κοπάδια τους. Ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κάτι πρέπει να γίνει από

πλευράς Δασαρχείου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να προστατεύεται όσο γίνεται, αλλά και να αποζημιώνεται αντάξια των βλαβών που υφίσταται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να περιορίσετε τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και της Φθιώτιδας;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα αναθεωρητικά σχετικά με τις προϋποθέσεις, το ισχύον καθεστώς και το ύψος των αποζημιώσεων περί απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν αποζημίωση ακόμη κι εκείνοι οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι απώλειες σε ζώα είναι κάτω των επτά;
  1. Αναφορικά με τη μείωση της ετήσιας αποζημίωσης που παρέχετε, με τον αριθμό των σκοτωμένων ζώων να αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν να μειώνει την αποζημίωση του, τι προτίθεσθε να πράξετε;
  1. Τι προτίθεσθε να πράξετε, αναφορικά με την επικίνδυνη αύξηση του πληθυσμού των λύκων και την προσέγγισή τους σε περιαστικές περιοχές που έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο;
  1. Τι προτίθεσθε να πράξετε, αναφορικά με την προοπτική της απευθείας αντικατάστασης των απολεσθέντων ζώων τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή

ΠΡΟΣ:           Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:           «Οδικός άξονας Λαμία – Ιτέα - Αντίρριο»

Κύριε Υπουργέ,

Ο διαγώνιος οδικός άξονας «Λαμία – Ιτέα - Αντίρριο» θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του Ε65, το οποίο θα συνδέσει την ΠΑΘΕ με την Ιόνια Οδό. Θα προσεγγίσει τη νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και ταυτόχρονα θα μειώσει τον χρόνο της διαδρομής από Πάτρα και Αντίρριο έως τη Λαμία. Τμήμα, εξίσου σημαντικό, του αναφερόμενου οδικού άξονα είναι και η διαγώνιος οδός «Μπράλος - Άμφισσα». Ο οδικός άξονας θα αποτελέσει έργο, το οποίο θα αλλάξει τις οδικές μεταφορές και μετακινήσεις στη Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, ενδυναμώνοντας την οικονομική προοπτική των Περιφερειών, δια των οποίων θα διέρχεται, με ταυτόχρονη αναβάθμιση λιμένων Πατρών και Βόλου και προσδίδοντας νέες δυνατότητες στην τουριστική ανάπτυξη στο σύνολο των κατά μήκος ακτογραμμών του Πατραϊκού, Κορινθιακού και Μαλιακού κόλπου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δημοπρατήσεις επί του συνόλου ή των τμημάτων του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, καθώς και του τμήματος Μπράλος - Άμφισσα, πότε ολοκληρώνεται το σχετικό μέρος αυτών, ποιες φάσεις έπονται των αναφερόμενων έργων και πότε θα ξεκινήσουν οι συναφείς εργασίες των μεγαλόπνοων έργων, όπως προκύπτουν από τα αναμενόμενα μελλοντικά οφέλη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:           «Κυβερνητικό αφήγημα περί συγχωνεύσεων νοσοκομείων»

Κύριε Υπουργέ,

Προ πολλού, η κυβερνητική βούληση είναι πρόδηλη, όσον αφορά τη συγχώνευση των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού αφηγήματος λοιπόν από τους πρώτους μήνες του θέρους του 2021 διακινούνταν στοιχεία, δια μέσω δημοσιεύσεων, περί επικείμενων συγχωνεύσεων νοσοκομείων στη χώρα, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα με υποθετικά ή μη επιχειρήματα περί της αναγκαιότητας αυτών σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες. Θέτοντας τα λειτουργούντα νοσοκομεία στο

«στόχαστρο», τα δημοσιεύματα χαρακτήριζαν «άναρχο τον σχεδιασμό του ΕΣΥ» και το δε ΕΣΥ ως «γίγαντα», ο οποίος «καταναλώνει πόρους, χωρίς να αποδίδει τα μέγιστα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», ενισχύοντας το κυβερνητικό αφήγημα είτε υποδαυλίζοντας το ΕΣΥ δια κυβερνητικών επιλογών και προοπτικών προπαρασκευάζοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη. Στην όλη προσπάθεια της κυβερνητικής βούλησης διαφαίνεται ότι

«στρατεύεται» ομάδα επιστημόνων, η οποία θα αναδείξει τις όποιες (υπαρκτές και μη) παθογένειες και στρεβλώσεις του ΕΣΥ, αποτυπώνοντας την όλη κατάσταση των λειτουργούντων νοσοκομείων για να καταλήξουν σε έκθεση εκ της οποίας θα προκύπτει το συμπέρασμα, ως αποκύημα του έργου της επιτροπής, ότι είναι επιτακτικώς αναγκαίες οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και η μετατροπή ρόλων κάποιων υγειονομικών μονάδων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υφίσταται πια δεδομένος σχεδιασμός συγχωνεύσεων νοσοκομείων, βάσει εμπεριστατωμένων εξαχθέντων συμπερασμάτων «ειδικής επιτροπής» του Υπουργείου Υγείας;
  1. Εάν ναι, ποια είναι τα προτεινόμενα νοσοκομεία προς συγχώνευση ανά Περιφερειακή Ενότητα και με βάση ποια κριτήρια;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ