Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  9:49: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022

Άρθρο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφορικά με την αποτίμηση του Συνεδρίου του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έγραψε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος, Θάνος Μωραΐτης.

«Το 3ο Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα παγκόσμιο περιβάλλον αστάθειας και ανασφάλειας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στις δύσκολες συνθήκες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία ανάμεσα στη μέγγενη της πανδημίας και την κρίση ακρίβειας.

Εν συνεχεία, στο άρθρο του επισημαίνει πως «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία απέδειξε ότι έμαθε να τολμά και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του ως κυβερνώσα Αριστερά. Είναι ένα κόμμα εν κινήσει που άλλαξε την ιστορία, που δε συμβιβάστηκε με τη διαχείριση της εξουσίας και σήμερα τολμάει να χαράξει μια νέα πορεία». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απόφαση ζωής» την επιλογή όσων ανταποκρίθηκαν «στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, ως συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης των διαχρονικών αγώνων του λαού μας για δημοκρατία».

Ο Θάνος Μωραΐτης κάνει αναφορά και στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου  της χώρας μας, ως «βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής στο διεθνές περιβάλλον οικονομίας», καθώς «μόνο μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης και τη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων».

Παράλληλα τονίζει ότι, «ως Αριστερά της Ευθύνης, έχουμε το ιστορικό χρέος να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας, των λαϊκών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας» .

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «στο Συνέδριό μας επιχειρήσαμε ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα – και τα καταφέραμε» και  «στις 15 Μάϊου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πολιτικής καινοτομίας με την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου από τη βάση των μελών μας», η οποία θα «είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας, που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές, το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μωραΐτη:

«Το 3ο Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα παγκόσμιο περιβάλλον αστάθειας και ανασφάλειας.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά ανάμεσα στη μέγγενη της πανδημίας, που συνεχίζει να προκαλεί καθημερινά δεκάδες θύματα, καθιστώντας τη χώρα μας από τις πρώτες σε θανάτους παγκοσμίως, και την ενεργειακή κρίση, με την ακρίβεια να πλήττει την Ελλάδα δυσανάλογα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία αποδείξαμε ότι μάθαμε να τολμάμε και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ως κυβερνώσα Αριστερά. Είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει που άλλαξε την ιστορία, που δε συμβιβάστηκε με τη διαχείριση της εξουσίας και σήμερα τολμάει να χαράξει μια νέα πορεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στα μεγάλα επίδικα της σύγχρονης εποχής.

Πολλοί από εμάς τα προηγούμενα χρόνια πήραμε μια απόφαση ζωής: Συνταχθήκαμε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, ως συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης των διαχρονικών αγώνων του λαού μας για δημοκρατία, πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, καθώς το Συνέδριό μας επισφράγισε την αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας προς την Αριστερά της ευθύνης, ως βασικό κορμό της προοδευτικής παράταξης που θα απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όπως αποδείχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έθεσε 5 + 1 άμεσες βασικές δεσμεύσεις, που θα νομοθετηθούν τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης: Προστασία νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, προστασία της εργασίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στήριξη της νέας γενιάς.

Το «συν ένα» αφορά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, που αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής στο διεθνές περιβάλλον οικονομίας. Μόνο μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης και τη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Ως Αριστερά της Ευθύνης έχουμε το ιστορικό χρέος να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας, των λαϊκών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Στο Συνέδριό μας επιχειρήσαμε ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα – και τα καταφέραμε.

Στις 15 Μάϊου θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία πολιτικής καινοτομίας με την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου από τη βάση των μελών μας.

Θα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας, που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές, το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γηραιότερη μονάρχης, η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου γιορτάζει σήμερα τα 96α γενέθλια της μαζί με τα 70 της χρόνια στον θρόνο – Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών ενώ έχει οκτώ εγγόνια και πλέον 11 δισέγγονα – Το Forbes εκτιμά την προσωπική της περιουσία σε 720 εκατ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται oi ανεκτίμητοι κρατικοί θησαυροί όπως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και τα κοσμήματα του Στέμματος.

Τα 96α γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα 21 Απριλίου η βασίλισσα Ελισάβετ. Φέτος τα γενέθλιά της συμπίπτουν με τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της, τα 70 χρόνια δηλαδή βασιλείας της στον βρετανικό θρόνο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε το 2008 η γηραιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας ξεπερνώντας τη βασίλισσα Βικτόρια, η οποία πέθανε το 1901 σε ηλικία 81 ετών. Μετά τη στέψη της το 1953, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ έζησε τη διαδοχή 14 πρωθυπουργών.

Για τους φετινούς εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί έναν εορτασμό «που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά», και ο οποίος «θα συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία βρετανικής τελετουργικής μεγαλοπρέπειας και θεάματος με κορυφαίες καλλιτεχνικές και τεχνολογικές επιδείξεις».

Πού θα τα γιορτάσει φέτος

Σύμφωνα με την Daily Mail χθες (20/4) η βασίλισσα έφτασε στο σπίτι του αγαπημένου της εκλιπόντος συζύγου στο Sandringham ενόψει των 96ων γενεθλίων της.

Η μονάρχης ταξίδεψε με ελικόπτερο από το Κάστρο του Ουίνδσορ στο κτήμα Νόρφολκ και θα μείνει στο Wood Farm – τη «μικρή» αγροικία που έφτιαξε ο πρίγκιπας Φίλιππος μετά την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή.

Εκεί αναμένεται ότι θα την επισκεφτούν οικογένεια και φίλοι για να γιορτάσουν τα ήρεμα τα φετινά της γενέθλια. Τα δεύτερα μετά την απώλεια του συζύγου της.

Η βασίλισσα έχει και άλλα… γενέθλια

Ο επίσημος εορτασμός των γενεθλίων της μονάρχη είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1748 επί βασιλείας του βασιλιά Γεωργίου του δεύτερου. Τα γενέθλια του Βασιλιά «έπεφταν» τον Νοέμβριο που σήμαινε ότι οι μεγάλοι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις για τους πολίτες έπρεπε να πραγματοποιηθούν με κακές καιρικές συνθήκες. Έτσι, μετακίνησε τα γενέθλιά του και συνδύασε τους εορτασμούς με το Trooping the Colour, την ετήσια καλοκαιρινή στρατιωτική παρέλαση.

Αρχικά η βασίλισσα είχε αποφασίσει να γιορτάζει τα επίσημα γενέθλιά της την δεύτερη Πέμπτη του Ιουνίου, την ίδια μέρα που γιόρταζε και ο πατέρας της, όμως τελικά την άλλαξε πάλι στη σημερινή ημέρα το 1959.

The Glorious Reign Of Elizabeth II | Queen Elizabeth: A Lifetime Of Service | Timeline

Εκτός τα γενέθλια της βασίλισσας στη Μεγάλη Βρετανία, η γέννησή της γιορτάζεται και σε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας σε διαφορετικές ημερομηνίες. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, υπάρχει αργία για τα γενέθλιά της την δεύτερη Δευτέρα του Ιουνίου ενώ στη δυτική Αυστραλία γιορτάζουν τον Σεπτέμβρη. Στη Νέα Ζηλανδία, τα γενέθλια της βασίλισσας είναι την πρώτη Δευτέρα του Ιουνίου και στον Καναδά τον Μάιο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της

Η Ελισάβετ Β’ (21 Απριλίου 1926) είναι η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της οποίας είναι και επικεφαλής, ενώ αποτελεί Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία είναι το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ). Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει Λίλιμπετ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στο θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Μολονότι η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά. Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση. Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, μετά την κρίση που θα ξεσπάσει ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στην διαζευγμένη Ουώλλις Σίμπσον. Κατά συνέπεια, ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς, και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου. Αν οι γονείς της αποκτούσαν ένα γιο, κάτι που δεν έγινε, η Ελισάβετ θα έχανε την πρώτη θέση της διαδοχής.

Η Ελισάβετ έλαβε ιδιαίτερα μαθήματα στη συνταγματική ιστορία από τον Χένρυ Μάρτεν, αντιπρύτανη του Κολεγίου Ήτον, ενώ διδάχτηκε γαλλικά από γαλλόφωνες γκουβερνάντες που την είχαν αναλάβει.

Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα είναι τρίτα ξαδέλφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Queen Elizabeth II and Britain’s leaders – Britain’s longest reigning monarch | DW Documentary

Μετά από μία άλλη συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947.

Ο αρραβώνας τους τότε δημιούργησε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Ανδρέας πρίγκιπας της Ελλάδας, είχε κριθεί συνένοχος από στρατοδικείο στην Ελλάδα για πράξεις που προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η γκουβερνάντα της Ελισάβετ, Μάριον Κρώφορντ, έγραψε: «Μερικοί από τους συμβούλους του Βασιλιά δεν τον θεωρούν αρκετά καλό για εκείνη. Ήταν ένας πρίγκιπας χωρίς σπίτι ή βασίλειο…Πέρα από χαρούμενες, εκείνες οι φθινοπωρινές ημέρες πρέπει να ήταν για τη Λίλιμπετ γεμάτες από αμφιβολίες, γεμάτες από αμηχανίες, αβεβαιότητες και λύπες». Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει, σε μετέπειτα βιογραφίες της, ότι είχε αντιταχθεί σε αυτόν τον γάμο αρχικά, ενώ είχε δώσει στον Φίλιππο τον τίτλο «ο Ούνος». Μετέπειτα όμως είπε στον βιογράφο Τιμ Χελντ ότι ο Φίλιππος ήταν «ένας Άγγλος τζέντλεμαν».

Πριν από τον γάμο, ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον Αγγλικανισμό από την Ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάττεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Λίγο πριν από τον γάμο πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ. Στη μεταπολεμική Βρετανία, δεν ήταν αποδεκτό για τον Δούκα Φίλιππο να έχει γερμανικές σχέσεις, ακόμα και με τις τρεις αδελφές του, οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στο γάμο. Στον γάμο δεν προσκλήθηκε ούτε ο θείος της Ελισάβετ και πρώην βασιλιάς της χώρας, Εδουάρδος Η΄.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά:

  • τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας
  • την Άννα,
  • τον Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης
  • τον Εδουάρδο Κόμη του Ουέσσεξ

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις. Όταν εκείνη περιόδευσε τον Καναδά και έπειτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν στην Ουάσινγκτον, τον Οκτώβριο του 1951, ο ιδιωτικός γραμματέας της, Μάρτιν Τσάρτερις, έφερε μαζί του μια πρόχειρη διακήρυξη ανόδου στο θρόνο της Ελισάβετ, σε περίπτωση που ο βασιλιάς πέθαινε ενώ εκείνη βρισκόταν στην περιοδεία.

Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ήταν ακόμα στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά. Ο Φίλιππος ήταν αυτός που μετέφερε τα νέα στη νέα Βασίλισσα.

Ο Μάρτιν Τσάρτερις της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη επέλεξε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Με την άνοδο της Ελισάβετ φαινόταν πιθανό ο βασιλικός οίκος να φέρει το όνομα του συζύγου της Μαουντμπάττεν, όπως είναι το έθιμο να λαμβάνει η σύζυγος το επώνυμο του άντρα της μετά το γάμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και η γιαγιά της Ελισάβετ, η Βασίλισσα Μαρία, ήταν υπέρ της διατήρησης του ονόματος Ουίνδσορ ως προσδιοριστικό του βασιλικού οίκου, πείθοντας έτσι την Ελισάβετ να εκδώσει μια διακήρυξη την 9η Απριλίου 1952 με την οποία υπογραμμιζόταν ότι το Ουίνδσορ θα συνέχιζε να υφίσταται ως όνομα του βασιλικού οίκου.

Ο Φίλιππος έπειτα διαμαρτυρήθηκε καθώς δεν μπορούσε να δώσει το επώνυμό του στα δικά του παιδιά. Το 1960, μετά το θάνατο της Βασίλισσας Μαρίας το 1953 και την παραίτηση του Τσώρτσιλ το 1955, αποφασίστηκε το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ να δίνεται στους αρσενικούς απογόνους του Φίλιππου και της Ελισάβετ που δεν φέρουν βασιλικούς τίτλους.

Παρά το θάνατο της βασίλισσας Μαρίας στις 24 Μαρτίου, οι διαδικασίες για την ενθρόνιση της Ελισάβετ συνεχίζονταν, όπως είχε ζητήσει και η Μαρία πριν το θάνατό της. Έτσι, στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, έγινε η ενθρόνιση, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο, και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.

newsbomb.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Όπως τόνισε, Ελλάδα και ΗΠΑ, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν τον στενό συντονισμό ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, και την προώθηση των στόχων μας που ενισχύονται από τα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Επιπλέον, ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθειά που έχει προσφέρει η χώρα μας.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Καθημερινή

ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μεσολογγίου εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η μεγάλη προσέλευση των συνέδρων αλλά και η αθρόα προσέλευση παρατηρητών και επισκεπτών, σε σημείο που υπολογίζεται ότι στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν στο Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο τουλάχιστον 10.000 άτομα, φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας και την πεποίθηση ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει. Μπορεί το συνέδριο να καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, ωστόσο έγινε στην καλύτερη χρονική συγκυρία.

Οι λόγοι γι’ αυτή την αισιοδοξία είναι αρκετοί. Μεταξύ άλλων οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ψαλίδισμα της διαφοράς με τη Ν.Δ., ο παλμός και ο ενθουσιασμός που επικράτησαν στο συνέδριο, αλλά και το γεγονός πως παρά κάποιες διαφωνίες, στα μείζονα θέματα υπάρχει σύμπνοια στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα βγαίνει ενισχυμένο, συσπειρωμένο και έτοιμο να δώσει νέους αγώνες.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η Κυριακή 15 Μαΐου, η ημέρα των εκλογών για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή από τη βάση. Στο διάστημα που μεσολαβεί ως τότε βασικός στόχος είναι η εγγραφή όλο και περισσότερων μελών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως για τον πρόεδρο θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όσοι εγγραφούν ακόμα κι εκείνη τη μέρα ενώ για την Κεντρική Επιτροπή θα ψηφίσουν τα ήδη εγγεγραμμένα 61.500 μέλη.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν το πιο μαζικό συνέδριο που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ και βγαίνουμε από το συνέδριο με 5+1 ξεκάθαρους προγραμματικούς άξονες για την προοδευτική κυβέρνηση της επόμενης μέρας, προτάσεις που ταυτόχρονα απευθύνονται, ως βάση διαλόγου, σε κάθε προοδευτική δημοκρατική δύναμη.

Ομόφωνα η Πολιτική Απόφαση

Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου ψηφίστηκε απ’ όλους το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, το οποίο κάνει λόγο για ένα «κόμμα αριστερό, ενιαίο, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, ανοιχτό, μονίμως εν κινήσει» που «θα πορευτεί με γνώμονα τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Αριστεράς» και που άμεσος στόχος του είναι «η νίκη στις επόμενες εκλογές και ο σχηματισμός μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης, που θα προωθήσει τις βαθιές αλλαγές και τις μεγάλες τομές που έχει επειγόντως ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Αυτοί είναι οι 5+1 προγραμματικοί άξονες της επόμενης μέρας:

 

συριζα-1.jpg

συριζα-2.jpg

συριζα-3.jpg

συριζα-4.jpg

συριζα-5.jpg

συριζα-6.jpg

«Η 21η Απριλίου μας επαναφέρει κάθε χρόνο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Η επταετία της δικτατορίας κατέλυσε το πολίτευμα και τους θεσμούς του, όξυνε τον εθνικό διχασμό και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου».

Αυτά είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνέχισε:

«Η πολιτική, πολιτιστική και πνευματική οπισθοδρόμηση που βίωσε τότε η χώρα παραπέμπουν σήμερα σε μνήμες και εμπειρίες μακρινές. Στην επούλωση του εθνικού μας τραύματος συνέβαλε καθοριστικά η ειρηνική περίοδος και η ευημερία της Μεταπολίτευσης. Στον ιστορικό, αξιακό και πολιτικό ορίζοντα των Ελλήνων, η χούντα των συνταγματαρχών προβάλλει ως εντελώς παράταιρη συνθήκη, μια ευθεία και ατιμωτική ρήξη με την πολιτειακή μας παράδοση και συνείδηση.

Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί αυτονόητη ή φυσική κατάσταση του πολιτικού και κοινωνικού βίου και ότι η συνεχής υπεράσπισή της είναι χρέος όλων μας. Όχι μόνο με την έννοια του πολιτεύματος και την οργάνωση της εξουσίας, αλλά και ως τρόπου ζωής, καθημερινού και απτού, που βρίσκει τα πιο ισχυρά του θεμέλια στην ελευθερία και την ισότητα, τον πλουραλισμό και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών. Η αδιαπραγμάτευτη εγγύηση της δημοκρατίας είναι η πηγή της δύναμης του ατομικού και συλλογικού εαυτού μας».

Πηγή: newsit.gr