Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 19:35

Η Νέα Παγκόσμια Ανακατάταξη

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι βέβαιο ότι θα σημάνει μια νέα παγκόσμια ανακατάταξη, ανατρέποντας την δόμηση του Παγκόσμιου Συστήματος που προέκυψε μετά την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ρωσία, με τον πόλεμο αυτό, ουσιαστικά «απέρριψε» την δυτική ηγεμονία στην Νέα Παγκόσμια Τάξη, που στόχευε σε μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση, υπό την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Έχοντας κάνει ένα συναινετικό «συνοικέσιο ευκαιρίας» με την Κίνα, προχώρησε στην αμφισβήτηση της Δύσης σε όλα τα βασικά επίπεδα, ήτοι πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό.

Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν περαιτέρω την παντοκρατορία τους στην μεταψυχροπολεμική εποχή, κυρίως γιατί βιάστηκαν να εφαρμόσουν ένα ενιαίο παγκοσμιοποιημένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο εξουσίας. Εκτίμησαν ότι η Ιστορία δεν τους παρέχει επαρκή χρόνο και για το λόγο αυτό επέλεξαν την μέθοδο της ταχείας εξέλιξης των γεγονότων. Έτσι, με αλλεπάλληλα πολιτικά λάθη, επέτρεψαν από τη μια μεριά την Ρωσία, με όπλο κυρίως την ενέργεια, και από την άλλη την Κίνα, με όπλο κυρίως την οικονομική άνθηση και διείσδυση στη Δύση, να απειλήσουν και τελικά να ανατρέψουν τον μονοπολισμό της μιας και μόνης υπερδύναμης.

Η νέα εποχή που ανατέλλει θα σημάνει πολλές και κοσμοϊστορικές αλλαγές, οι σπουδαιότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

-Η γεωπολιτική τάξη θα υποστεί διαιρέσεις, με την αναδιανομή ισχύος και επιρροής, καθώς και με αύξηση των παγκόσμιων κέντρων ισχύος. Μοιραίως, ο μονοπολισμός (των ΗΠΑ) θα μετατραπεί σε τριπολισμό (των ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας), με βέβαιο αποτέλεσμα να προκύψει μια νέα ψυχροπολεμική αντιπαράθεση.

-Η παγκοσμιοποίηση θα αντικατασταθεί από την περιφερειοποίηση, η διεθνοποίηση θα δώσει τη θέση της στην εθνοποίηση και τα κράτη-έθνη θα «ανθήσουν» και πάλι, παρά την σοβαρή διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που έχουν υποστεί από την αθρόα λαθρομετανάστευση και τις λοιπές «πολυπολιτισμικές» παρεμβάσεις.

-Οι παγκόσμιοι πολιτικοί και οικονομικοί οργανισμοί καθώς και οι οργανισμοί ασφάλειας θα αυξηθούν σε ρυθμό εξισορρόπησης. Οι αμυντικοί ιδίως οργανισμοί θα συμπαρασύρουν και την περαιτέρω εξέλιξη, καθώς και την αύξηση παραγωγής οπλικών συστημάτων.

-Η παγκόσμια μονοδιάστατη οικονομία θα γνωρίσει νέες εναλλακτικές και συμμαχίες με εξισορρόπηση του εμπορικού δικαίου, ενώ νέα νομίσματα θα πλασαριστούν στη διεθνή αγορά και νέες διαδικασίες αξιολόγησης θα περιορίσουν την δύναμη και την απολυτότητα των υπαρχόντων.

-Το πανανθρώπινο συγκρητικό πολιτιστικό πρότυπο θα μείνει στα σχέδια, η πανθρησκεία θα αποσυντεθεί πριν ακόμη προλάβει να υπάρξει και η αιχμαλωσία και σύνθλιψη του πνεύματος από την πρωτοφανή προώθηση της ανωμαλίας και την ανήκουστη ανθρώπινη παρέμβαση στην φυσική τάξη των πραγμάτων θα αμβλυνθεί.

-Η ενέργεια ως κύρια βάση υποστήριξης του μέχρι τώρα παγκόσμιου συστήματος, θα συνεχίσει να διαδραματίζει ισχυρότατο ρόλο στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και να ρυθμίζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, βασιζόμενη έτι περισσότερο στο φυσικό αέριο και εξαναγκάζοντας τα κράτη-παίκτες να επενδύσουν σε αυτό, με εξορύξεις και εκμετάλλευση στις περιοχές όπου υπάρχει.

-Η γνωστή πολιτικο-οικονομική ελίτ της Δύσης, θα επιμείνει να κάνει πράξη την «Μεγάλη Επανεκκίνηση- The Great Reset», oι λαοί θα περάσουν δύσκολα χρόνια, η φτώχεια θα επεκταθεί στα μεσαία και χαμηλά λαϊκά στρώματα, οι συντεταγμένες της Δημοκρατίας θα τροποποιηθούν προς το χειρότερο, ο ισοπεδωτικός προπαγανδιστικός ρόλος των ΜΜΕ θα ενταθεί και ο περιορισμός των ελευθεριών του ανθρώπου θα συνεχίσει να αυξάνει.

Από πλευράς παγκοσμίων δυνάμεων διαφαίνεται ότι:

-Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται της δυτικής τάξης, θα χάσουν όμως αρκετά ερείσματα, ακόμη και μέσα στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία από «μαύρη τρύπα» της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, θα μετεξελιχθεί στην παγκόσμια δύναμη που αμφισβήτησε τις ΗΠΑ στον ηγετικό της ρόλο. Η Κίνα, εκμεταλλευόμενη το όλο πλαίσιο θα αυξήσει την οικονομική και πολιτική της επιρροή σε όλο τον πλανήτη.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία, ως μεγάλες δυνάμεις στο διεθνές σύστημα ισχύος, θα «τολμήσουν» να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητα κέντρα στη νέα παγκόσμια ανακατάταξη.

-Στην Ευρώπη, ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα εξισορροπημένη αρχιτεκτονική ασφάλειας, με βάση τα οικονομικά της μεγέθη και ένα ευρωπαϊκό στρατό, με συνέπεια την μεσοπρόθεσμη στρατηγική απεξάρτηση από τις ΗΠΑ. Η Ινδία, θα συνεχίσει να αποτελεί την «ιερή αγελάδα», που όλοι προσέχουν, και σαν αντάλλαγμα μιας ουδέτερης γεωπολιτικής στάσης θα διεκδικήσει την είσοδό της στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αυτό να της προταθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εάν αποδεχθεί να αποβάλλουν την Ρωσία από την θέση αυτή.

-Άλλα κράτη που θα επηρεάσουν με την γεωπολιτική τους κατάταξη είναι η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Ιαπωνία, η οποία πολύ πιθανόν να προσχωρήσει στην στρατηγική συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία), έναντι του κινδύνου που ονομάζεται Κίνα, ενώ μικρότερο αλλά σημαντικό περιφερειακό ρόλο θα παίξουν το Ιράν, η Τουρκία (ως ηγέτιδα δύναμη μεγάλου μέρους των ισλαμικών κρατών) και η Β. Κορέα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ΗΠΑ σε όλο το φάσμα των ενεργειών τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή τη νέα κοσμογονία,  ο Ελληνισμός (Ελλάδα-Κύπρος) καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του. Παρότι σήμερα ζει σε ένα θυελλώδες περιβάλλον κρίσης, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής, έχει τεράστιες δυνατότητες να αναδειχθεί ως περιφερειακή δύναμη στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου, παύοντας να είναι μονίμως αγκυροβολημένη στα λιμάνια της Δύσης.

Αξιοποιώντας την σπουδαία γεωπολιτική αξία που διαθέτει, την ύπαρξή του ως πολιτιστικό πρότυπο παγκόσμιας εμβέλειας, τη «ναυτοσύνη» του και τον τεράστιο πλούτο (ορυκτό και υδρογονάνθρακες) που αποδεδειγμένα διαθέτει, μπορεί να εξελιχθεί σε κομβική πλανητική δύναμη. Αυτό δύναται να επιτευχθεί μόνον εφόσον καθορίσει και θεσμοθετήσει μια σταθερή εθνική στρατηγική, με ελληνοκεντρικό όραμα και εθνικές επιδιώξεις, έχοντας ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αναπτύσσοντας μια εξωτερική πολιτική ευφυούς ισοβαρούς ή και ανισοβαρούς ουδετερότητας, και όχι μανιχαϊστική του καλού ή του κακού, καθόσον στη διεθνή πολιτική και διπλωματία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά μόνον συμφέροντα.

Οψόμεθα…

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
πηγή φωτό: typos-i.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Τσακίζεται» η αμερικανική οικονομία λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και των lockdown

«Πυροβόλησαν τα πόδια» τους οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς εάν και σύναψαν συμφωνία με την ΕΕ για παροχή LNG το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία είναι τεράστιο. 

Στο 8,5% διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, βασικού δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022, σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με τις τιμές του Μαρτίου του 2021), ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο «επιθετικά», κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 8,4%,  το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1981 και μια αύξηση από το 7,9% τον Φεβρουάριο.

Τον Φεβρουάριο, η αντίστοιχη τιμή του δείκτη κυμαινόταν στο 7,9%.

Σε μηναία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 1,2%. Τον Φεβρουάριο, η αύξηση έναντι του Ιανουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 0,8%.

Η τιμή του δείκτη τον Μάρτιο θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα αποτελέσει την κορύφωση του τρέχοντος πληθωριστικού «κύματος», καθώς, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αποτυπώνει πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Μολονότι η Fed κινείται προς μια επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να πλησιάσει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας σύντομα – δεδομένων των νέων lockdown στην Κίνα, του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της υψηλότερης ζήτησης για υπηρεσίες όπως π.χ. οι ταξιδιωτικές.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση, είτε λόγω μείωσης της κατανάλωσης ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές, είτε λόγω υπερβολικής αύξησης επιτοκίων από πλευράς Fed.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας είναι τα ζητήματα που ανησυχούν την κοινωνία

Τα οικονομικά προβλήματα απασχολούν σε πρώτο πλάνο τους πολίτες οι οποίοι εκτός από την έντονη ανησυχία τους για την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματά τους χρεώνουν στην κυβέρνηση ανεπάρκεια μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γκρίζα ζώνη

Όπως προκύπτει δε από την δημοσκόπηση της Prorata για τον Απρίλιο οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους μάλλον δεν πείθονται από το αφήγημα της κυβέρνησης περί εισαγόμενου πληθωρισμού ή τουλάχιστον αδιαφορούν για τα αίτια της ακρίβειας, καθώς αποδίδουν ευθύνες στις πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ είναι έτοιμοι κατά πλειοψηφία να αποδώσουν και πάλι την ευθύνη στην κυβέρνηση σε μια «ενδεχόμενη περίοδο λιτότητας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αν και δεν φαίνεται κάποια αξιόλογη ή εμφανής μεταβολή στο πολιτικό σύστημα ως προς την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα της Prorata το Μάρτιο εντούτοις καταγράφεται μια «γκρίζα ζώνη» ψηφοφόρων της τάξης του 15,5% ενώ παράλληλα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τάσεις με τη μορφή υπόγειων ρευμάτων που δείχνουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα σοβαρότερα προβλήματα φθοράς.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΑ ήταν 7 μονάδες, ενώ τώρα η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά η οποία όμως καταγράφεται στις 5,5 μονάδες.

Ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγε κανείς ότι παραμένει σοβαρό πρόβλημα ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που διαχέεται στους ψηφοφόρους του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος και το οποίο αποτυπώνεται στο ότι η πλειοψηφία σε ποσοστό 46% δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδιζε τις εκλογές. Αν και κάτι αντίστοιχο ανιχνεύεται και για τη ΝΔ σε ποσοστό 45%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πολωμένο και διχασμένο εμφανίζονται το σώμα των ερωτηθέντων ως προς το αν επιθυμεί διακοπή της κυβερνητικής θητείας

Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας και αρνητικά συναισθήματα

Ειδικότερα ,ως προς τα ευρήματα της έρευνας της Prorata που διεξήχθη πανελλαδικά από τις 8 έως τις 11 Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1236 ατόμων (χρήση ποσόστωσης σε φύλο, ηλικία και τόπο διαμονής σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ) και μέθοδο CAWI προκύπτουν τα εξής:

Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας είναι τα ζητήματα που ανησυχούν την κοινωνία κατά την τρέχουσα περίοδο, διατηρώντας – ή και ενισχύοντας – την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων (απογοήτευση, θυμός, απελπισία και φόβος) για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανησυχία για την ακρίβεια σε βασικά είδη επιβίωσης όπως το ρεύμα, η θέρμανση και τα τρόφιμα είναι απόλυτη ενώ τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%), με τους περισσότερους να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι διεθνείς εξελίξεις ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά στις πολιτικές ιδέες και θέσεις του κυβερνώντος κόμματος.


Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης είναι έτοιμη να αποδώσει στην κυβέρνηση ευθύνες για μια ενδεχόμενη «περίοδο οικονομικής λιτότητας» κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το βέλος της ευθύνης δεν διαχέονταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γενικώς στις διεθνείς εξελίξεις ή αδιακρίτως σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά στη νυν ελληνική κυβέρνηση. Τα παραπάνω ευρήματα αλλά και το γεγονός ότι οι μισοί περίπου πολίτες επιθυμούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επιβεβαιώνει μια σχετικά διευρυμένη κοινωνική δυσαρέσκεια με αντικυβερνητικό προσανατολισμό.


Διχασμένη

Σε σχέση με τον δείκτη μέτρησης αρνητικών ρευμάτων προς τα δύο μεγάλα κόμματα, το 46% θα ενοχλούνταν περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε αύριο τις βουλευτικές εκλογές, ενώ μια αντίστοιχη μερίδα (45%) θα ενοχλούνταν περισσότερο αν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές. Αντίστοιχα, ως διχασμένη καταγράφεται η κοινή γνώμη και ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, το 48% επιθυμεί να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται η κυβερνητική θητεία, ενώ το 47% επιθυμεί να διακοπεί πρώρα και να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές εκλογές.


Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου

Τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα αφήνουν το αποτύπωμα τους και στην εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ (24.5%) αυξάνεται κατά 0.5%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5.5%.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να συμπιέζεται ελαφρώς κατά 0,5%, ανιχνευόμενο στο 12%. Παράλληλα, η δημοσκοπική εικόνα των υπολοίπων κομμάτων δεν μεταβάλλεται σημαντικά, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων, την Ελληνική Λύση το 3.5% και το Με.Ρ.Α 25 το 2%. Μόνη διαφοροποίηση συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, η για πρώτη φορά δημοσκοπικά ορατή αποτύπωση του κόμματος του νεοναζιστή και καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη με 2%.


Πηγή: in.gr

«Στόχος μας πολλές, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές»

Για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, αλλά γιατί αποτυπώνει την αντίληψη της ΝΔ για μια προοδευτική πολιτική στα ζητήματα εργασίας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης «Δουλειές Ξανά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του επικαλέστηκε μία φράση του Ρούσβελτ λέγοντας: «Καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια και αν είναι δεν μπορεί να αντέξει την σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της» για να επισημάνει: «Αντιπαλεύουμε την ανεργία από τον Ιούλιο του 2019. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Μέχρι τον Φεβρουάριο από 17,2 στο 12,8%. Είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Μεταναστευτικό, εθνικές προκλήσεις, πανδημία, διεθνής ενεργειακή κρίση, εισαγόμενες ανατιμήσεις, ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε δε: «Διαψεύστηκαν οι δυσμενείς προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις και πέτυχε αποκλιμάκωση της ανεργίας. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν, γιατί εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία μετά την Ισπανία. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, όμως είναι δεδομένο ότι ροκανίζονται όσα κέρδισαν από την ανεργία και η άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί το πρόβλημα της ακρίβειας να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών οικονομιών αλλά χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση και για αυτή θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και θα υλοποιήσει μια νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1/5/2022!».

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν
Ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε έχει να βάλει διασύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και αγοράς. Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, πρέπει να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες στους μακροχρόνια άνεργους αλλά και να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται σε επιδόματα.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα:

1) μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. Στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για περισσότερο από 1 έτος. 1 στους 3 ήταν άνεργοι για πάνω από 5 χρόνια. Όμως την ίδια στιγμή που έχουμε δομικό πρόβλημα. Σήμερα 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με προσόντα. Σε αυτή την αντίφαση πρέπει να απαντήσουμε. Είναι μια εθνική πρόκληση: όχι επιδοτώντας τη διαχείριση της ανεργίας αλλά επιδοτώντας την επιμόρφωση των ανέργων. Κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το προσωπικό του ψηφιακό σχέδιο δράσης. Και σε αυτό το μεσοδιάστημα θα επιδοτείται με 300 ευρώ και αυτό θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά. Ο εργαζόμενος θα εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας και αφού βρει δουλειά.

2) η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης: Είναι πολύ σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς. Δισεκατομμύρια ενδεχομένως κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησαν, δεν πέτυχε τον βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί. Θα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και θα αμείβονται σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.

3) η ίδια η λειτουργία του ΟΑΕΔ- το έργο του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ είναι σημαντικό, γιατί κληρονομήσαμε ένα γραφειοκρατικό και συνειδητά ανοργάνωτο οργανισμό. Αυτό υποδήλωνε την εκτεταμένη μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή. Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν για χρόνια χωρίς να το δικαιολογεί η οικονομική τους κατάσταση, ενώ θα διαγραφούν και όσοι επί 3 φορές έχουν αρνηθεί να εργαστούν σε κατάλληλες για αυτούς θέσεις. Οι άνεργοι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, πρωτίστως προς τον εαυτό τους. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στη δράση».

Πηγή: newsbeast.gr

Μετά τις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο Θαλής», που πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Απριλίου, το νέο διοικητικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 12/4 έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΕΛΕΒΙΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΥΡΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΠΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΚΑΖΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ