Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:46: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022

Τι λέει για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, για το πώς μπορούμε να «διαβάσουμε» το μυαλό του Πούτιν και για τις φρικαλεότητες των καιρών μας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την ανθρωπότητα στον πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας της, λέει ο Νόαμ Τσόμσκι, που φοβάται ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

Ο γλωσσολόγος και διανοητής μίλησε στο New Statesman καταγγέλλοντας την «εγκληματική επιθετικότητα» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που αποδεικνύεται «τερατώδης για την Ουκρανία».

Ο Νόαμ Τσόμσκι, 93 ετών σήμερα, έχει προσωπικούς δεσμούς με την Ουκρανία. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί εκεί και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να αποφύγει την στράτευση στον τσαρικό στρατό. Η δε μητέρα του είχε γεννηθεί στη Λευκορωσία.

«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», είπε στο βρετανικό περιοδικό αναφερόμενος στον πυρηνικό πόλεμο και στην κλιματική κρίση.

Για την επιθετικότητα που επιδεικνύει ο Πούτιν, ο Τσόμσκι εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι να εξετάσουμε το ερώτημα.

«Ο ένας είναι ο τρόπος, που είναι στη μόδα στη Δύση, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή δήλωση για την πολιτική τους, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό.

Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο. Και μπορεί να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο που θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».

Ο Νόαμ Τσόμσκι προσθέτει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν δεν είναι η περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση των φιλελεύθερων δημοκρατιών στην Ουκρανία και στις χώρες που είναι στη γειτονιά της Ρωσίας. Βέβαια, συνεχίζει ο Τσόμσκι, οι επιδόσεις των ΗΠΑ δεν είναι και πολύ θετικές. Η Ουάσινγκτον έχει μεταπολεμικά ένα ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας.

Ο Τσόμσκι υπενθυμίζει ακόμη ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί (δια του τότε υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ) στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι δεν θα επεκτείνονταν προς την ανατολή. Υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, όπως λέει.

Πάντως θεωρεί ότι «είναι σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή γι’ άλλες φοβερές φρικαλεότητες».

Φέρνει ως παράδειγμα το Αφγανιστάν, «όπου κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στην αγορά, αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό». Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη των ΗΠΑ είναι μεγάλη, λέει ο ίδιος.

 www.protothema.gr 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας, όπου συζήτησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ ΝΔ και Προϊστάμενο του τμήματος Προϋπολογισμού και Λογιστηρίου της υπηρεσίας, κ. Νικηφόρο Μακκό καθώς και με λοιπούς προϊσταμένους και υπαλλήλους των υπολοίπων τμημάτων.

Όπως αναφέρεται σχετική ενημέρωση, κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο οι εργαζόμενοι επί τo έργον όσο και οι πολίτες κατά την εξυπηρέτησή τους.

Εκφράστηκε δε από τους υπαλλήλους η δυσκολία που φέρει για την υπηρεσία το ζήτημα ρύθμισης του τέλους ακίνητης περιουσίας, όπως επίσης και κεντροποίησης του συστήματος με άλλες πλατφόρμες του δημοσίου, ώστε να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο κ. Καραγκούνης, ακούγοντας με προσοχή το εν λόγω αίτημα, έλαβε την πρωτοβουλία και τηλεφώνησε εκείνη τη στιγμή στον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλογια να τον ενημερώσει σχετικά. Ο υφυπουργός συνέστησε στον κ. Καραγκούνη να καταθέσουν οι εργαζόμενοι σχετικές προτάσεις επί του ζητήματος, διότι επίκειται στο ερχόμενο διάστημα σχετική νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου, πράγμα που μετέφερε ο βουλευτής στους υπαλλήλους και αναμένεται να πραγματωθεί άμεσα.

Καραγκούνης Οικονομική Υπηρεσία Ναυπάκτου

Οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τον κ. Καραγκούνη για την ουσιαστική συνάντηση και την άμεση δράση του και εκείνος με τη σειρά του, τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους για να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται πλέον το λιμάνι της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτρερα σήμερα ότι ετοιμάζεται για μια πιθανώς «ύστατη» μάχη στην Μαριούπολη, καθώς τα πυρομαχικά και οι αντοχές της ουκρανικής πλευράς εξαντλούνται, ενώ η πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας πολιορκείται για πάνω από 40 μέρες από τους Ρώσους.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. Αυτό θα σημάνει τον θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας: «Αργοπεθαίνουμε».

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι περίπου τα μισά από τα μέλη της 36ης ταξιαρχίας είναι τραυματίες.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (…), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξήγησε περαιτέρω η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: «Στα χέρια μας το λιμάνι της Μαριούπολης» λένε οι Ρώσοι

eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με αφορμή τη μάχη Μακρόν – Λεπέν ο πρωθυπουργός εξηγησε σε κομματική εκδήλωση τα πολιτικά διλήμματα που θα τεθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές – Η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο κόμμα του και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση: Κράτος φιλικό προς τους πολίτες».

«Όσα συμβαίνουν στη Γαλλία έχουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες και στην χώρα μας ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε : «Η μάχη ανάμεσα στον Μακρόν και την Λε Πεν δεν είναι ιδεολογική αλλά μία διαφορά στην αντίληψη περί προόδου και συντήρησης. Όλα αυτά που έχουμε κάνει στο gov.gr είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερά; Τίποτε από όλα αυτά. Είναι σωστά και προοδευτικά. Αυτά τα πολιτικά διλήμματα θα μας συνοδεύσουν έως τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, το 2023. Η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κάλεσε τα κομματικά στελέχη να παραμείνουν σε δυναμική αναμονή και προετοιμασία, εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν σταματήσαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις» παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από τις εντάσεις με την Τουρκία έως τον κορονοϊό και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση, που έχει πυροδοτήσει την αγορά ενέργειας και την αύξηση του πληθωρισμού».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αλλαγές τόσο σε ό, τι αφορά στην ψηφιακή τους μορφή, όσο και σε αυτές που αφορούν στη λειτουργία του Κράτους αποτελούν εμβληματική απόδειξη του τρόπου που η παρούσα κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο. «Είναι ένδειξη σεβασμού ότι αντιλαμβανόμαστε πως το Κράτος αντιλαμβάνεται πως πρέπει να διευκολύνει τον πολίτη και όχι να τον ταλαιπωρεί» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Aναλυτικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού

«Χαίρομαι πάρα πολύ, φίλες και φίλοι, που και σε αυτήν την προσυνεδριακή διαδικασία, εδώ στο Χαλάνδρι, έχουμε τόσο μεγάλη, τόσο εντυπωσιακή προσέλευση. Και θα ήθελα κατ’ αρχάς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα κομματικά μας στελέχη, στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τον Παύλο Μαρινάκη, στον Γιάννη Μπρατάκο, στον Στέλιο Κονταδάκη, στον αγαπητό Σπύρο τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής μας, στη Χριστίνα.

Γίνεται μία σπουδαία δουλειά σε κομματικό επίπεδο, επιτρέψτε μου να το πω και ως κάποιος ο οποίος πια είναι αρκετά παλιός στην ευρύτερη και τότε ενιαία Β΄ Αθηνών. Μου έλεγε και ο Στέλιος ότι ουδέποτε σε όλη τη χώρα έχει δει μεγαλύτερη συμμετοχή σε κομματικές εκδηλώσεις, από ό,τι τον τελευταίο χρόνο.

Κι αυτό δεν είναι απλά μία απόδειξη της αισιοδοξίας και της δύναμης της παράταξής μας. Πιστεύω ότι αποτυπώνει και το γνήσιο ενδιαφέρον πολιτών, νεοδημοκρατών, αλλά και άλλων, που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, γι’ αυτά τα οποία λέγονται σε αυτές τις συζητήσεις. Διότι θέλω να σας θυμίσω, φίλες και φίλοι, ότι εκλεγήκαμε τον Ιούλιο του 2019 έχοντας λάβει μία ρητή εντολή από τους πολίτες: να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ξέρω και ξέρετε ότι από τότε έτυχαν πολλά στη χώρα. Μία απόπειρα εισβολής στον Έβρο, εντάσεις μεγάλες με την Τουρκία, η υγειονομική περιπέτεια του κορονοϊού και τώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μία πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση, με πληθωριστικές πιέσεις και με μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας.

Τις διαχειριστήκαμε όλες αυτές τις κρίσεις, πιστεύω, με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν σταματήσαμε όμως, δε σταματήσαμε ούτε στιγμή να υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, προς όφελος των πολιτών. Και πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει στο κράτος, στην ψηφιακή τους μορφή αλλά και στην φυσική τους μορφή, αποτελούν εμβληματική απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν πραγματικά προοδευτικό πρόσημο.

Είχε δίκιο ο Κυριάκος όταν είπε ότι «αυτές οι αλλαγές σχεδιάστηκαν όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση». Ήταν δε αποτέλεσμα της εμπειρίας την οποία απεκόμισα όταν ήμουν προϊστάμενος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όταν, δηλαδή, είχα ουσιαστικά στην αρμοδιότητά μου και τα δύο χαρτοφυλάκια τα οποία εκπροσωπούνται σήμερα από δύο Υπουργούς.

Μόνο που διαπίστωσα τότε ότι μπορεί να ήμουν τύποις Υπουργός ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πλην όμως όλη η ισχύς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ήταν κατακερματισμένη σε διάφορα Υπουργεία.

Και το πρώτο πράγμα το οποίο κάναμε όταν δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν να φέρουμε όλες αυτές τις βάσεις δεδομένων και όλες τις διαδικασίες κάτω από έναν πολιτικό προϊστάμενο.

Ξεκινήσαμε δειλά με το gov.gr, και σήμερα εάν ρωτήσετε τους πολίτες ασχέτως κομματικής προέλευσης, «πείτε μου μια μεταρρύθμιση την οποία να έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση και να έχει κάνει τη ζωή σας καλύτερη», από τις πολλές, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα σας αναφέρουν το επιτυχημένο παράδειγμα της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά, με σχετικά απλές κινήσεις, κάναμε τη ζωή των πολιτών ευκολότερη. Είναι ένδειξη σεβασμού στον πολίτη να αναγνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρέωση ως κράτος να τον διευκολύνουμε και δεν έχουμε υποχρέωση να τον ταλαιπωρούμε. Διότι μέχρι σήμερα, μέχρι τουλάχιστον να έρθει αυτή η κυβέρνηση στα πράγματα, η αντίληψη του πολίτη για το κράτος ήταν ότι το κράτος δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια στην επαγγελματική, στην προσωπική, στην κοινωνική του διαδρομή.

Αυτό αλλάζει. Και αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Σήμερα μόλις είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον Κυριάκο, μαζί με τον Θοδωρή, μαζί με τον Θάνο Πλεύρη, τον Υπουργό Υγείας, να παρουσιάσουμε νέες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν ουσιαστικά με τα ιατρικά δεδομένα των παιδιών.

Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα ουσιαστικό ψηφιακό βιβλιάριο, να μην έχουμε το άγχος -όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο μεγάλος μπελάς είναι να χάνουμε το βιβλιάριο υγείας των παιδιών και να μην ξέρουμε τι εμβόλια έχουν κάνει τα παιδιά μας. Και αυτό το πρόβλημα μπορούμε να το λύσουμε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ακόμα εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια ώστε να απλοποιήσουμε μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες πια θα έχουν και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα ακόμα. Όποιος έχει κάνει μεταβίβαση ακινήτου ξέρει πόσο χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία είναι. Θα την απλοποιήσουμε και αυτή, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και απλοποιώντας τις διαδικασίες που κρύβονται πίσω από μία πράξη η οποία θα έπρεπε να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα. Να, λοιπόν, μια μεταρρύθμιση η οποία διευκολύνει τον πολίτη αλλά έχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακό πρόσημο.

Το κράτος όμως, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο η ψηφιακή του πλευρά, είναι και η φυσική του πλευρά, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι κάτω από την εποπτεία του Αναπληρωτή Υπουργού.

Για το ζήτημα αυτό δεν θα πω πολλά πράγματα -θα έχετε την ευκαιρία και στη συνέχεια να τα συζητήσετε πιο αναλυτικά- θα πω μόνο ότι αποτελεί μεγάλη τομή για την ελληνική δημόσια διοίκηση το γεγονός ότι μπορούμε να προγραμματίζουμε τις προσλήψεις σε ετήσια βάση και να τις υλοποιούμε με τρόπο αξιοκρατικό και πιο γρήγορο σε σχέση με το πώς τις υλοποιούσαμε στο παρελθόν. Θα γίνεται ένας πανελλαδικός διαγωνισμός από τον οποίο θα μπορούμε να αντλούμε στη συνέχεια επιτυχόντες για να στελεχώνουμε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική τομή.

Όμως ακόμα μεγαλύτερη τομή για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, είναι η ατομική αξιολόγηση του υπαλλήλου να μπορεί να συνδέεται με πρόσθετες απολαβές. Αυτή είναι μία μεταρρύθμιση η οποία είναι συμβατή με την ιδεολογία μας.

Εμείς δεν θέλουμε την εξίσωση προς τα κάτω, αλλά για να μπορούμε να δικαιολογούμε το bonus παραγωγικότητας πρέπει να μπορούμε να μετράμε την παραγωγικότητα με κάποιο τρόπο και γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε από εκείνες τις δράσεις και εκείνους τους υπαλλήλους που μπορεί να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή είναι μία μεταρρύθμιση την οποία όταν θα την υλοποιήσουμε σε όλη της την γκάμα θα συνιστά πραγματικά τομή για το Δημόσιο.

Τέλος, για τα ζητήματα των Δήμων, να πω μόνο δύο κουβέντες. Το πρώτο έχει να κάνει με την απλή αναλογική και με τον βραχνά που αυτή έβαλε στις διοικήσεις των Δήμων. Με την πλήρη αδυναμία, δηλαδή, Δημάρχων οι οποίοι μπορεί να εξελέγησαν στο δεύτερο γύρο αλλά να είχαν μία μικρή, μία ισχνή παρουσία στον πρώτο γύρο, να μπορούν να διοικήσουν τους Δήμους. Το αντιμετωπίσαμε στο πλαίσιο των συνταγματικών περιορισμών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και το δεύτερο βέβαια, το σημαντικότατο χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος «Τρίτσης», στο οποίο συνενώθηκαν και παλιά χρηματοδοτικά εργαλεία το οποίο δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να υλοποιήσουν μία σειρά από έργα τα οποία έρχονται και συμβαδίζουν με την εθνική αναπτυξιακή μας στρατηγική. Και ήδη έχουν επιταχυνθεί πολύ οι εντάξεις στο πρόγραμμα και πολλοί Δήμοι, όλοι οι Δήμοι ουσιαστικά, θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα «Τρίτσης». Και πολλοί θα μπορούν, ήδη, να υλοποιούν έργα πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι μπορούμε να δώσουμε στους Δήμους τη χρηματοδότηση να υλοποιούν έργα τα οποία είναι προς όφελος των πολιτών.

Θέλω να κλείσω με μία παρατήρηση η οποία έχει να κάνει με τις διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα. Και νομίζω ότι εδώ η αναλογία είναι ενδιαφέρουσα, διότι αυτό το οποίο παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι και ευρωπαϊκό φαινόμενο. Αν δείτε τι γίνεται σήμερα στην Γαλλία θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά η μάχη μεταξύ του Προέδρου Macron και της Marine Le Pen δεν είναι μια ιδεολογική μάχη. Είναι μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης.

Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι διαμορφώνονται και τα πολιτικά διλήμματα στη χώρα μας. Πείτε μου εσείς αν όλα αυτά τα ωραία πράγματα που κάνουμε στο gov.gr έχουν κομματικό χρώμα. Αν είναι Δεξιά, αν είναι Κεντρώα, αν είναι Αριστερά. Δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερά. Είναι σωστά και προοδευτικά. Είναι μέτρα που σέβονται τον πολίτη και είναι μέτρα που αποδεικνύουν ότι αυτή η παράταξη βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

Αυτές, λοιπόν, οι νέες διαχωριστικές γραμμές θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο και καθώς θα πηγαίνουμε και προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το ΄23. Όμως, θέλω να επαναλάβω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο κομματικός μας μηχανισμός να είναι σε απόλυτη εγρήγορση και να τελεί σε μια κατάσταση δυναμικής αναμονής και προετοιμασίας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Και το 14ο Συνέδριό μας έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την κατεύθυνση. Να εκλέξουμε τα νέα μας όργανα αλλά κυρίως, φίλες και φίλοι, θα πιστοποιήσουμε κάτι το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το γνωρίζει, εστω και αν μπορεί να μην μας ψηφίζουν όλοι: ότι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας, την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι η μεγάλη μας παράταξη, είναι η Νέα Δημοκρατία.

Ας σπεύσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, αγαπητέ Γραμματέα, αγαπητέ Γιάννη, αγαπητέ Στέλιο, να συμμετέχουμε μαζικά στο 14ο Συνέδριο και εύχομαι πραγματικά όλες οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις μέχρι τότε να συγκεντρώνουν το ίδιο ενδιαφέρον.

Διότι δεν είστε εδώ μόνο με την ιδιότητα των κομματικών στελεχών που συμμετέχουν σε μια κομματική εκδήλωση από κομματικό πατριωτισμό. Όχι. Είστε εδώ για να μπορείτε να μεταφέρετε το μήνυμα της κυβέρνησης στην κοινωνία. Αλλά για να μεταφέρετε και τα μηνύματα της κοινωνίας, μέσα από το κόμμα, στην κυβέρνηση. Γιατί αυτό σημαίνει σήμερα να μπορείς να έχεις την «υπερηφάνεια» να είσαι μέλος ενός μεγάλου προοδευτικού πατριωτικού κόμματος, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία.

Θέλω να σας πω ότι χάρηκα πάρα πολύ που μου δόθηκε η δυνατότητα να βρεθώ σήμερα εδώ μαζί σας στο Χαλάνδρι, να δω πολλούς παλιούς και καλούς φίλους και να ευχηθώ και στη Νομαρχιακή και στην Τοπική πάντα επιτυχίες. Να ευχηθώ σε όλους σας καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και με το καλό όλοι μαζί στο 14ο Συνέδριο στις 6 Μαΐου».

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: protothema.gr

Μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη

Το ενδιαφέρον πλήθους εργαζομένων, νεολαίας και απλών λαϊκών ανθρώπων κάθε ηλικίας, συγκέντρωσε η διήμερη έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και οι υπόλοιπες δραστηριότητες που οργάνωσε το Σαββατοκύριακο η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο του συνολικού προγραμματισμού της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος, για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα, Νίκου Μπελογιάννη.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της παλιάς Λαχαναγοράς της πόλης ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, με την ομιλία του Νίκου Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και την προβολή της ταινίας «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Από νωρίς το απόγευμα, το ενδιαφέρον για την έκθεση ήταν αρκετά μεγάλο, μετά και την πρώτη μέρα της το Σάββατο.

Στον χώρο «ξεχωριστή θέση», είχαν οι εκδόσεις γύρω από τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε άλλωστε η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967», που κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, ενώ αναζητήθηκε και στην έκθεση.

Αναφερόμενος στη ζωή και δράση του Νίκου Μπελογιάννη, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της παλιάς Λαχαναγοράς, ο Νίκος Παπαναστάσης, στάθηκε με την ομιλία του, στο σύνολο της ζωής του κομμουνιστή ήρωα.

Ανέδειξε το γεγονός ότι έκανε το καθήκον του για τα ιδανικά του ΚΚΕ από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της οργανωμένης του ζωής.

Στάθηκε, επίσης, στην αγάπη του Νίκου Μπελογιάννη για την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας, που δεν δέχθηκε ποτέ να τους προδώσει παρά και το γεγονός ότι είχε τέτοιες «ευκαιρίες», όταν συνελήφθη προκειμένου να αποφύγει και την εκτέλεση.

Σημείωσε τον ρόλο του ΚΚΕ ως κόμματος που «γεννά» ανάλογους ήρωες μέσα από την ιδεολογία και τη δράση του συνολικά, τονίζοντας ότι και στο μέλλον η πάλη για τις αξίες και τα ιδανικά του, για την ανατροπή, για τον σοσιαλισμό, θα αναδείξει νέα πρότυπα συλλογικού και ατομικού ηρωισμού, νέους αγωνιστές, νέους λαϊκούς ηγέτες.

Αναλυτικές ήταν οι αναφορές του και στις πολιτικές εξελίξεις, καλώντας ανάμεσα σε άλλα σε πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, να μη σταλεί εκτός Ελλάδας κανένας Έλληνας φαντάρος ή αξιωματικός, ούτε στρατιωτικό υλικό.

Επισημαίνοντας και την ανάγκη να μη διαλέξει ο ελληνικός λαός ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μία ή της Ρωσίας από την άλλη, κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τον λαό συνολικά.

Της ομιλίας, τέλος, ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Αγρίνιο: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη (εικόνες) Αγρίνιο: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη (εικόνες) Αγρίνιο: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη (εικόνες)

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ένα exit poll που δημοσιεύει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση εκτιμήσεων ψήφου πριν κλείσουν οι κάλπες, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά, ήτοι κοντά στο 24%.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις σε έναν μικρό αριθμό ερωτηθέντων, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ – Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

Στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ότι οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς υποψηφίους, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές από τις αστικές περιοχές, στις οποίες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί.

Στην Dordogne της Νέας Ακουιτανίας όπου τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα έχουν κερδίσει τις τοπικές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 75,26% ενώ στο Παρίσι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες άγγιξε μόλις το 52,1%. Η πόλη Roubaix στην βορειοδυτική Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, έσπασε όλα τα ρεκόρ αποχής καθώς μόλις το 21% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες.

Φόβοι για μεγάλη αποχή

Στο μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι για μεγάλη αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης- προβλέπεται μεταξύ 24% και 26%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ήταν 65% στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Το 2002 η συμμετοχή ήταν στο 70,59%.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 8 μ.μ. τοπική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε και αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Πού έχει καταγραφεί η μεταλύτερη συμμετοχή και πού η μικρότερη

Οι πέντε νομοί όπου -μέχρι τις 18.00 ώρα Ελλάδας- έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι Dordogne (75,26%), Aveyron (73,93%), Gers (73,71%), Haute-Loire (73,53%) και Pyrénées-Atlantiques (72,78%).

Αντίθετα, οι πέντε νομοί, όπου έχει καταγραφεί η μικρότερη συμμετοχή είναι: Haute-Corse (51,23%), Seine-Saint-Denis (51,71%), Paris (52,17%), Essonne (56,19%) και Corse-du-Sud (58,48%).

Newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

H Αλεξάνδρα Κρεζία είναι ζωγράφος – χαράκτρια, η οποία είχε συνεργαστεί με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία της είχε ζητήσει να φτιάξει τα πορτρέτα της Μαλένας και της Ιριδας από την Πάτρα ενώ είχαν «φύγει» τα δύο κοριτσάκια.

H καλλιτέχνις με καταγωγή από το Αγρίνιο, είχε δημιουργήσει τα σκίτσα που έχουν γίνει viral όπως αποκάλυψε η ίδια, η Ρούλα Πισπιρίγκου την είχε αναζητήσει, τις είχε στείλει φωτογραφίες των κοριτσιών και της είχε ζητήσει να δημιουργήσει τα πορτρέτα τους. Η Αλεξάνδρα ανταποκρίθηκε θετικά, έχοντας μάλιστα συγκινηθεί και συγκλονιστεί από όσα της είχε πει τότε η 33χρονη Πισπιρίγκου για τις δύο κόρες της.

Η Αλεξάνδρα Κρεζία

Λίγους μήνες αργότερα κι όταν έγινε γνωστή η υπόθεση στο πανελλήνιο, η κυρία Κρεζία ξέσπασε κατά της φερόμενης ως δολοφόνου της 9χρονης Τζωρτζίνας: «Τα σκότωνες και μετά μου ζητούσες να τους φτιάξω τα πορτρέτα. Δεν έχω λόγια» έγραψε.

krezia 114 22

Με πληροφορίες από reader.gr

Η ζωγράφος είχε δώσει παλιότερα συνέντευξη στην Χρύσα Σπαή για το site AgrinioBestOf.gr (νέα ονομασία AitoloakarnaniaBest.gr)

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν υποσχεθεί ότι το lockdown θα τελείωνε στις 5 Απριλίου, ωστόσο δόθηκε νέα παράταση.

Αίσθηση προκαλούν τα βίντεο που έρχονται από τη Σανγκάκη, όπου οι κάτοικοι είναι στα πρόθυρα της απόγνωσης και της απελπισίας λόγω του νέου αυστηρού lockdown που έχουν επιβάλει οι αρχές.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξεμένουν από τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με αρκετούς από αυτούς να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να παραπονεθούν ή να ουρλιάξουν από θυμό.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν υποσχεθεί ότι το lockdown θα τελείωνε στις 5 Απριλίου, ωστόσο δόθηκε νέα παράταση.

Τα βίντεο που αναρτούνται στα social media δείχνουν τους κατοίκους της Σαγκάης, αποκλεισμένους μέσα στα σπίτια τους, να παραπονιούνται για έλλειψη τροφής και ιατρικής περίθαλψης είναι πλέον πάρα πολλά.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ναι, μπορούμε να απαιτήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις εδώ και τώρα!

Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Μπορεί, άραγε, σήμερα η Ελλάδα, 80 σχεδόν χρόνια μετά, να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις πολέμου από τη γερμανική πλευρά; Πολλοί το αμφισβητούν. Απαντάμε: Κι όμως, μπορεί! Το γιατί, αποδεικνύεται στον παρακάτω “δεκάλογο”, όπου με 10 σημεία-κλειδιά φαίνεται με απλά λόγια γιατί όχι μόνο μπορούμε, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα τις αποζημιώσεις αυτές.

1. Υφίσταται σήμερα μία διπλή -θα λέγαμε- συγκυρία, η οποία διευκολύνει την αναβίωση της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων: α) η Γερμανία κατέστη πολύ πρόσφατα -για πρώτη φορά από τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου- εκ νέου στρατιωτική δύναμη, συνεπώς επανέρχεται μετά από πολλές δεκαετίες το ζήτημα της “εμπόλεμης κατάστασης” και β) η Ελλάδα βγαίνει (επιτέλους) από το καθεστώς επιτροπείας του ΔΝΤ, έπειτα από 12 χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού και αφού έχει ήδη ξεπληρώσει το Ταμείο (τυπικά η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς είχε συμβεί στις 23 Αυγούστου 2018).

2. Πρέπει εδώ απαραίτητα να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει δύο πυλώνες: α) τις καθαρά πολεμικές αποζημιώσεις, οι οποίες προέρχονται από τις καταστροφές των ελληνικών υποδομών και τις ανθρώπινες απώλειες που προκλήθηκαν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της χώρας (1941-1944) και στις οποίες θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αποζημιώσεις ιδιωτών και β) το περίφημο “Κατοχικό δάνειο”, το οποίο έλαβε ετσιθελικά ο Χίτλερ μεσούντος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, προκειμένου να ενισχύσει τα στρατεύματά του σε μία κρίσιμη καμπή των πολεμικών επιχειρήσεων. Συνεπώς, οι ελληνικές απαιτήσεις δεν είναι καθόλου “λίγες”, είναι περίπλοκες.

3. Πρέπει ακόμη να πούμε ότι, ιστορικά, υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών, που υπεγράφησαν μετά τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, και ειδικότερα: α) της Συνθήκης των Παρισίων, γνωστής ως “Συνθήκη διευθέτησης των ζητημάτων που προέκυψαν από τον Πόλεμο και την Κατοχή” (1952) και β) του Πρωτοκόλλου περί τερματισμού του καθεστώτος Κατοχής (1954). Αυτό έγινε στον βαθμό που η Γερμανία προσχώρησε ως μέλος στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (σημερινό ΟΟΣΑ), στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και, βέβαια, στην τότε ΕΟΚ-σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει αποδώσει τις πολεμικές επανορθώσεις σε μία σειρά χωρών (και στην Ελλάδα), όπως ρητώς προέβλεπαν οι παραπάνω διεθνείς συμφωνίες. Πώς, λοιπόν, έγινε μέλος των παραπάνω διεθνών οργανισμών; Είναι κι αυτό ένα βασικό ερώτημα...

4. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το περιβόητο “γερμανικό οικονομικό θαύμα” των δεκαετιών 1950 και 1960 ουδέποτε θα είχε συμβεί, εάν προηγουμένως οι νικήτριες δυνάμεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμου δεν είχαν, ουσιαστικά, απαλλάξει τη Γερμανία από το τεράστιο άχθος των υποχρεώσεών της, συνεπεία του Μεγάλου Πολέμου. Κι εδώ ανακύπτουν πολλά ερωτήματα... Για ποιον λόγο συνέβη αυτό; Γιατί η θέση της Ελλάδας, ως άμεσα ενδιαφερόμενης, υπήρξε τα χρόνια εκείνα τόσο παθητική; Πώς είναι δυνατόν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γιουγκοσλαβία, ενώ υπέστησαν τα πάνδεινα επί γερμανικής κατοχής, όχι μόνο να μην διεκδικούν εκείνο τον καιρό τις γερμανικές επανορθώσεις, όχι μόνο να συνηγορούν στην επίτευξη του “γερμανικού θαύματος” και στην ένταξη της Γερμανίας στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά να παρακαλούν κι από πάνω τη Γερμανία να κάνει δεκτούς εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, Ιταλούς και Γιουγκοσλάβους μετανάστες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η γερμανική οικονομική ανάκαμψη; Αλήθεια, ποιος ιστορικός μπορεί να μας απαντήσει;

5. Πολιτικά, θα πρέπει να φωταγωγηθεί το ποιες ακριβώς κοινοβουλευτικές, και όχι μόνο, δυνάμεις εμποδίζουν την ανάδειξη του θέματος των αποζημιώσεων. Ποιοι είναι, δηλαδή, οι λόγοι για τους οποίους ορισμένα πολιτικά κόμματα (και, βασικά, τα κόμματα του “Καθεστώτος”) πάνω από το ελληνικό εθνικό συμφέρον βάζουν την υπεράσπιση του γερμανικού συμφέροντος. Προφανώς, υπάρχει κάποιος βαθμός ιστορικής εξάρτησης ολόκληρων ελληνικών πολιτικών παρατάξεων από το γερμανικό κατεστημένο, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς -όπως λέει κι ο λαός μας- “κάποιο λάκκο έχει η φάβα”...

6. Κι επειδή οι Γερμανοί έχουν κατά καιρούς θέσει κάποιες δήθεν “αποδείξεις”, ότι οι αποζημιώσεις έχουν αποσβεστεί, δεν ισχύουν... Επιβάλλεται η οριστική κατάρριψη του γερμανικού επιχειρήματος, ότι δηλαδή άλλο είναι το σύγχρονο δημοκρατικό γερμανικό κράτος και άλλο υπήρξε εκείνο του Αδόλφου Χίτλερ (η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία της περιόδου 1933-1945). Εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει νομιμοφανή βάση έως το 1990, εν τούτοις μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών (Οκτώβριος 1990) και την εκ νέου μεταφορά της γερμανικής πρωτεύουσας στο Βερολίνο, αποδεικνύεται ότι το γερμανικό κράτος έχει συνέχεια. Άρα, αυτομάτως κουβαλά τα βάρη και τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων. Τα ανομήματα του ναζιστικού παρελθόντος κυνηγούν και τους σημερινούς κυβερνώντες στη Γερμανία, επειδή ως γνωστό “αμαρτίες γονέων παιδεύουσιν τέκνα”!

7. Και πάμε σε ένα άλλο ζήτημα, που ελάχιστοι είναι σε θέση να γνωρίζουν... Το όλο θέμα θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με την ίδια την υπόσταση της Γερμανίας: α) είναι κράτος ή εταιρεία; β) είναι “κράτος υπό κατοχή”; γ) είναι υποταγμένη στις ΗΠΑ; δ) υπάρχει, εν τέλει, Γερμανία; (επί αυτών των νευραλγικών παραμέτρων, είχε γράψει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, στο βιβλίο του με τίτλο “Το 4ο Ράιχ είναι εδώ – Η διάλυση της ευρωπαϊκής ιδέας”). Η επίκληση των ανωτέρω κατευθυντήριων γραμμών, έστω και παρασκηνιακά, θα μπορούσε να διευκολύνει κατά πολύ το ελληνικό αίτημα για εξυπηρέτηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Γιατί να μην το κάνουμε ως Έλληνες;

8. Σε εσωτερικό πεδίο, θα πρέπει πριν απ' όλα να καταδικαστούν δύο εκτρωματικά νομοθετήματα του παρελθόντος, τα οποία αποτέλεσαν τροχοπέδη στο θέμα των αποζημιώσεων: α) ο Νόμος 182/1945, “Περί ειδικής φορολογίας των κατά την πολεμικήν περίοδον πλουτισάντων”, ο οποίος υποβίβασε το όλο ζήτημα σε καθαρά οικονομετρικό επίπεδο και β) ο Νόμος 3933/1959, “Περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου”, με τον οποίο αναστελλόταν κατά τρόπο ανεπίτρεπτο πάσα δίωξη των Γερμανών εγκληματιών πολέμου. Το τότε ελληνικό πολιτικό σύστημα, Κύριος οίδε για ποιο λόγο, επιχείρησε με τα ως άνω νομοθετήματα να δώσει “συγχωροχάρτι” στα όποια εγκλήματα πολέμου έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την εποχή της γερμανικής κατοχής της χώρας. Είναι κάτι που θα πρέπει μια μέρα των ημερών να το καταδικάσουμε!

9. Ένα άλλο ερώτημα συνιστά η τύχη των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, σε συνάρτηση πάντα με το θέμα των αποζημιώσεων. Εδώ το μείζον ζήτημα είναι εάν θα μπορούσε να υπάρξει καταφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, αναφορικά με ενδεχόμενη κατάσχεση αυτών των στοιχείων ή, εναλλακτικά, με διακράτηση από τις πληρωμές των δανείων (και των τοκοχρεωλυσίων), που πραγματοποιεί τακτικά η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, του ποσοστού που αναλογεί στη Γερμανία, και το οποίο -αξίζει να σημειώσουμε- είναι και το μεγαλύτερο. Επιτέλους, ας σταματήσει “να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”!

10. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον επιχειρούμενο από μερικούς “συμψηφισμό” των γερμανικών αποζημιώσεων με το ελληνικό χρέος, κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταδειχτεί ως απαράδεκτο για τους εξής βασικά λόγους: α) οι πολεμικές αποζημιώσεις αφορούν διμερές ελληνογερμανικό πρόβλημα, αντίθετα από το ζήτημα του χρέους όπου εμπλέκεται σειρά διεθνών παραγόντων (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ιδιωτικές τράπεζες-“αγορές”) και β) ενώ οι πολεμικές αποζημιώσεις αποτελούν αναντίρρητο ιστορικό γεγονός, το χρέος θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από ελληνικής πλευράς (τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του) ως προϊόν τοκογλυφίας και εκβιασμών, επιπροσθέτως δε το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων υπερβαίνει το ύψος του γενικού ελληνικού χρέους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων είναι υπαρκτό, ολοζώντανο! Πραγματικά, οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να ζητηθούν εδώ και τώρα. Θα είναι επιπλέον και μια απότιση φόρου τιμής σε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν, πέθαναν από την πείνα ή σακατεύτηκαν στα μαύρα και άραχνα χρόνια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Αρκεί μόνο να υπάρχει η πολιτική βούληση, ειδικά από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης; Υπάρχει άραγε;

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

φωτο: freesunday.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δυνάμεις καταστoλής καταγέλει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ ότι εστάλησανστη γέφυρα του Ευήνου με αφορμή την προγραμματισμένη κινητοποίηση της Κυριακής από κατοίκους των αποκλεισμένων χωριών.

Τι αναφέρει ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στέκεται δίπλα στους κατοίκους και καταδικάζει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που στην κινητοποίηση των κατοίκων των αποκλεισμένων χωριών, του Ευηνοχωρίου, του Γαλατά, του Περιθωρίου, την Κυριακή 10 Απρίλη, λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας του Ευήνου εδώ και 4 μήνες, διεκδικώντας την άμεση αποκατάσταση των ζημιών απάντησε με την αποστολή δυνάμεων καταστολής, για να τους εμποδίσει να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν λύση.

Μετά από 4 μήνες, η κυβέρνηση επιλέγει όχι μόνο να μη λύνει τα προβλήματά τους, ικανοποιώντας τα αιτήματα τους, ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων συνολικά του λαού, άρα και των κατοίκων της περιοχής, αλλά επιλέγει την καταστολή και την τρομοκράτηση για όποιον κινητοποιείται και ζητά λύσεις στα προβλήματα του.

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός στέλνοντας δυνάμεις καταστολής αλλά δεν έχει κινητοποιηθεί καθόλου εδώ και 4 μήνες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η κυβέρνηση στέκεται απέναντι από τους κατοίκους. Οι κάτοικοι πρέπει οργανωμένα και συντονισμένα να απαιτήσουν την άμεση λύση των προβλημάτων τους τώρα!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2