Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:08: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022

Η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν όλων των κομμάτων της Βουλής, κάλεσε την μαριονέτα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και εκφραστή του ναζιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας, πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να μιλήσει στην Ελληνική Βουλή. Αυτόν που συμφώνησε στην ενσωμάτωση των ναζιστικών ταγμάτων του Αζόφ στον ουκρανικό στρατό για να στηρίξει το καθεστώς του, που απαγόρευσε την ύπαρξη αντιπολίτευσης φυλακίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, που έκλεισε τα ελληνόφωνα και ρωσόφωνα σχολεία και απαγόρευσε τη γλώσσα κάθε εθνικής μειονότητας, προκειμένου να επιτύχει με το στανιό και με απροκάλυπτη βία την ουκρανική ομογενοποίηση που επιδίωκε. Αυτός που καταδίωκε την ελληνική μειονότητα, τη γλώσσα της, την θρησκεία της και τον πολιτισμό της, πήρε βήμα να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, ενός λαού που θρήνησε το 1/10 του πληθυσμού του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξέρει τι θα πει ναζιστική θηριωδία.

Ο Ζελένσκι, που ούτε ντρέπεται ούτε κρύβει τα πιστεύω του, εμφανίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων πλαισιωμένος από τα πρωτοπαλίκαρά του, ναζιστές του τάγματος Αζόφ. Το δυστύχημα για τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν ντρέπεται ούτε η κυβέρνησή του, ούτε το εθελόδουλο πολιτικό προσωπικό που παριστάνει τους εκπροσώπους του. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάντα πειθήνια στις αμερικανικές προσταγές, στήριξε από τις πρώτες τις επιθετικές ενέργειες ενάντια στη Ρωσία, στέλνοντας πολεμικό υλικό στο καθεστώς Ζελένσκι. Ενάντια σε μια χώρα που ποτέ δεν απείλησε την Ελλάδα, που μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, που πάντα ήταν υπερασπιστής κρίσιμων ελληνικών αιτημάτων στους διεθνείς οργανισμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε πιο πρόθυμα και από τους πρόθυμους στα μονομερή αναγκαστικά μέτρα -που κατ’ ευφημισμό και τελείως παράνομα αποκαλούν «κυρώσεις»- κατά της Ρωσίας, στέλνοντας εξοπλισμό στο ουκρανικό καθεστώς. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε όλους τους κρίσιμους τομείς (ενέργεια, παραγωγή, εργασία), με κίνδυνο και πιθανής επισιτιστικής κρίσης. Απελαύνοντας δε πρόσφατα και τους 12 Ρώσους διπλωμάτες, έχει κηρύξει ουσιαστικά τον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν αρκέστηκε όμως στην έμπρακτη στήριξη του ναζιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας, αλλά προχώρησε και στην στήριξη της αμερικανο-ουκρανικής προπαγάνδας.

Με ντροπή αντικρίσαμε σήμερα εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου να χειροκροτούν τον Ζελένσκι. Χειροκρότησαν έναν θρασύτατο και ανιστόρητο, που τόλμησε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, να κάνει χρήση προς όφελός του, του παραδείγματος της Φιλικής Εταιρείας! Που τόλμησε να εκμεταλλευτεί την παρουσία του στην Βουλή φέρνοντας μαζί του μαχητές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Ντράπηκε και η ντροπή!

Καταγγέλλουμε το όνειδος της Κυβέρνησης και των εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού, που παρέστησαν ως θεατές στην παράσταση ενός ναζιστή ηθοποιού στη Βουλή των Ελλήνων.

Καταγγέλλουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους βουλευτές της ΝΔ,
τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παρέστησαν,
τον Μανώλη Ανδρουλάκη και τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ,
τον Γιάνη Βαρουφάκη που δέχθηκε να εκπροσωπηθεί από βουλευτή του ΜΕΡΑ 25,
τους ανεξάρτητους βουλευτές που παρέστησαν,

και φυσικά την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που επί των ημερών της η Βουλή των Ελλήνων έγραψε μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας της.

Καταγγέλλουμε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ΚΑΙ για την υποκρισία τους να διαμαρτύρονται κατά της Κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής, ότι ξαφνιάστηκαν με την παρουσία δύο μαχητών του ναζιστικού τάγματος Αζόφ στο πλευρό του Ζελένσκι μέσα στην ελληνική Βουλή. Γιατί διαμαρτύρονται; Αυτοί οι ίδιοι δεν είναι που δέχθηκαν να ακούσουν τον Ζελένσκι για λόγους αλληλεγγύης; Δεν γνώριζαν, οι αλληλέγγυοι, ότι το τάγμα Αζόφ αποτελεί μέρος του ουκρανικού στρατού, πολιτικός προϊστάμενος του οποίου είναι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι;

Ο εξευτελισμός αυτός που υποστήκαμε ως λαός, προσιδιάζει ιστορικά μόνο με τον Δεκέμβριο του 1946, όταν η βουλή του εμφυλίου κράτησε ενός λεπτού σιγή για τους ναζί «ήρωες» που καταδικάστηκαν «άδικα» από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης. Κατόπιν ψήφισε να πάψουν όλες οι διώξεις δωσίλογων στην Ελλάδα και να απελευθερωθούν όσοι κρατούνταν σε αναμονή δίκης σε βάρος τους. Ο Ζελένσκι επεφύλαξε μια ιδιαίτερη μεταχείριση του ελληνικού κοινοβουλίου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός είναι βαθύτατα αντιναζιστής. Η προσβολή αυτή θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε μαζική παραίτηση βουλευτών τουλάχιστον της αντιπολίτευσης, ώστε η χώρα να οδηγηθεί αναγκαστικά σε εκλογές. Ή, αν επιλέξει ο «βασιλιάς Ήλιος» του Μαξίμου να διατηρήσει ένα κολοβό, μονοκομματικό κοινοβούλιο, να αποκαλυφθεί και στον πιο αφελή ότι η χώρα τελεί υπό δικτατορία με κοινοβουλευτικό προσωπείο. Στο βαθμό που δεν το έκαναν, συμπράττουν στην όλη μεθόδευση. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Δυστυχώς, αυτό το πολιτικό προσωπικό έχει φέρει την πατρίδα μας μπροστά σε μοιραίο κίνδυνο.

Πάνω από 10 χρόνια φωνάζουμε ότι τα μνημόνια ήταν η απαρχή για τα δεσμά της χώρας μας. Ότι έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή της και την εθνική της υπόσταση. Το κράτος, οι εξουσίες της πολιτείας και όλοι οι θεσμοί, έχουν εργαλειοποιηθεί για να εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Το πειθήνιο πολιτικό προσωπικό, υπηρέτες της ξενοκρατίας και των μνημονίων, δεν έχει επιφέρει μόνο την κατάρρευση της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, αλλά μας οδηγεί σε εθνικό όνειδος και εθνικό ακρωτηριασμό. Όσο συνεχίζουν να κυβερνούν οι εθελόδουλοι που υπηρετούν το καθεστώς δεσμεύσεων που μας επιβάλλεται από τους ξένους ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας, τότε δεν έχουμε κάτι άλλο να περιμένουμε. Κάθε φορά και χειρότερα.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μόνο με μια πλατιά συμμαχία που θα εκφράσει την ενότητα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Που θα επιδιώξει να αποβάλει από τον κορμό της πατρίδας τα παράσιτα που την ντροπιάζουν και την απομυζούν.

Για να υλοποιήσει επιτέλους ο λαός το όραμά του για μια Ελλάδα πιστή στις μακραίωνες παραδόσεις των αγώνων της για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Αθήνα, 7 Απριλίου 2022
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το θέμα της χρηματοδότησης μετασκευής της σιδηροδρομικής γέφυρας στον Εύηνο, προκειμένου να διέρχονται οι κάτοικοι με οχήματα, έθεσε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος.

Κι αυτό ώστε, μαζί με την διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, να διευκολυνθούν και οι καλλιεργητές το καλοκαίρι με μία ενναλακτική πρόσβαση για τα γεωργικά μηχανήματα, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα.

Ήδη υπάρχει ένα αίτημα χρηματοδότησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια, προκειμένου η εναλλακτική αυτή λύση να υλοποιηθεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, στην καλύτερη περίπτωση, και με την μέθοδο της μελέτης-κατασκευής.

Ο κ. Βορίδης παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό κ. Πέτσα ως καθ’ ύλην αρμόδιο.

Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτε το πρακτικό και δεν έχει υπάρξει απάντηση στα αιτήματα που είχαν υποβάλει οι κάτοικοι των τριών χωριών που δεινοπαθούν και πληρώνουν ακριβά τις παρακαμπτήριές μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων, ιδιαίτερα μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Είναι επίσης δεδομένο ότι τα παραλιακά και άλλα μαγαζιά της περιοχής Κρυονερίου και Γαλατά αναμένεται να πληγούν σοβαρά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρξει μέχρι τότε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Βουλή των Ελλήνων μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου ήταν βαθιά συναισθηματική και επικαλέστηκε τους δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες που χάνονται στους αιώνες.

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ειδικά για την μαρτυρική Μαριούπολη ζήτησε  τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική ομογένεια και η Ουκρανία.

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι βουλευτές τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

 Όλη η ομιλία του Ουκρανού προέδρου

«Με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο Ουκρανικό λαό του οποίου εσείς ηγείστε. Αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στην βάρβαρη ρωσική εισβολή επί 43 ημέρες που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την Ουκρανία.

«Η βούλησή μας για περισσότερη συνδρομή και αλληλεγγύη στην χώρα σας είναι ισχυρή. Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί», είπε ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε:

«Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω σκέφτομαι την Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαΊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πέινα και τις κακουχίς, Υπάρχουν 100 χιλιάδες άνθρωποι που μένουν στα περίχωρα της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα, εχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρωσων πιλότων που έχουμε δει τι έκαναν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε την βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες και έχτιζαν το μέλλον τους. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικής παρουσίας εκεί. Η ειρηνική συνύπαρξη η υπερχιλιετής είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αποτυπωθεί και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες και αυτό λέμε κι εμείς σήμερα. Εκτός από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός», τόνισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Και συνέχισε: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν βάση σχεδίου τους αμάχους και αυτό δεν συνέβη μόνο εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα. Σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων. Νομίζουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Μια νέα Φιλική Εταιρεία μπορεί να γίνει στην Ελλάδα για να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Χρειάζονται όλοι άμεση υποστήριξη. Οι Ρώσοι επιτίθενται από την στεριά τον αέρα και την θάλασσα αλλά είμαι βέβαιος ότι με την αλληλεγγύη της Ελλάδας μπορούμε να νικήσουμε. Μην ακούτε εμένα, ακούστε δυο μαχητές».

Στο σημείο αυτό έπαιξε βίντεο με τις δηλώσεις των μαχητών: «Απευθύνομαι σ εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή. Ονομάζομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και εγώ αγωνίζομαι εδώ στην Μαριούπολη. Πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι Έλληνες και σήμερα έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες. παρακαλούμε βοηθήστε μας». Τον λόγο πήρε ο Αναστάσιος, Έλληνας ομογενής και είπε: Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω απί τα κατεστραμμένα κτίρια. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη που είναι και δικοί σας άνθρωποι».

Στην συνέχεια πήρε ξανά τον λόγο ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαριστώντας για την ανθρωπιστική βοήθεια. «Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την δική σας επιρροή στην ΕΕ για να γίνει όποια διάσωση μπορεί στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο πως θα κατακτούσαν την Ουκρανία. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες αλλά να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους Ρώσους από τα εδάφη μας για να μάθει κάθε βάρβαρος ότι θα χάσει. Θα χάσουν όπως πάντα χάνει ο επιτιθέμενος μακροπρόθεσμα. Οι ενέργειες της Ρωσίας ήταν όχι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά και κατά της Ευρώπης. Κάνουν ό,τι μπορούν για να βλάψουν την Ευρώπη με τα ορυκτά καύσιμα και το πετρέλαιο και προκαλώντας ελλείμματα στην επισιτιστική αλυσίδα. Οι ρωσικές τράπεζες πρέπει να δουν την πόρτα κλειστή. Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες.  Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ρωσία χρειάζεται τις κυρώσεις και όπλα. Εμείς χρειαζόμαστε αντιαρματικά και πυραύλους και μόνο έτσι θα σώσουμε την Ουκρανία και αν έχουμε την στήριξη θα την σώσουμε. Οι λαοί μας ήταν πάντα στενά συνδεδεμένοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την. ειρήνη στην Ουκρανία και θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη όπου ουκρανοί και Έλληνες θα ζουν μαζί ειρηνικά όπως και στο παρελθόν. Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Θα κερδίσουμε μαζί. Δόξα στην Ουκρανία».

Πηγή: newsit.gr

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα και να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ενδέχεται να βλάψει τις προοπτικές επιτυχών ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία δεν θα συμβάλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πεσκόφ σημείωσε εξάλλου ότι το Κρεμλίνο έμεινε άναυδο από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως μέρος μιας ευρύτερης δυτικής φρενίτιδας κατά της Ρωσίας.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες κατά της Μόσχας για την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία έχουν στόχο ρωσικές τράπεζες και ελίτ, μεταξύ των οποίων τις κόρες του Πούτιν Κατερίνα και Μαρία, για τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι κρύβουν τον πλούτο του πατέρα τους.

«Βεβαίως θεωρούμε ότι αυτές οι κυρώσεις αποτελούν από μόνες τους την επέκταση μιας απολύτως λυσσαλέας θέσης για την επιβολή περιορισμών. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη γραμμή για την επιβολή περιορισμών σε μέλη της οικογένειας μιλάει από μόνη της», σημείωσε.

Η κόρη του Πούτιν Κατερίνα Τιχόνοβα είναι στέλεχος του τεχνολογικού κλάδου και η δουλειά της στηρίζει την ρωσική κυβέρνηση και την αμυντική της βιομηχανία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκε χθες.

Η άλλη κόρη του, η Μαρία Βορόντσοβα, ηγείται προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, τα οποία έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από το Κρεμλίνο για την γενετική έρευνα και τα επιβλέπει προσωπικά ο Πούτιν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης σήμερα ότι το Κρεμλίνο θα λάβει απόφαση σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20 που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Ινδονησία «ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα».

ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για αστοχία, εξαπέλυσε ωστόσο και βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν;», λέει σε δήλωσή του

Για την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένη για το απόσπασμα στο οποίο εμφανίζεται ομογενής της Ουκρανίας, μέλος του τάγματος Αζόφ να απευθύνεται στην εθνική αντιπροσωπεία, τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως λέει σε ανακοίνωσή του, «η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη». Παράλληλα ο κ. Οικονόμου σημειώνει πως «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα».

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

agrinionews.gr

Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού για την παρουσία του στρατιώτη από το Τάγμα Αζόφ στη Βουλή – Εξέφρασε την δυσαρέσκειά του

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή στα πλαίσια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Η αναφορά του Ελληνοουκρανού στρατιώτη που μίλησε στην ελληνική Βουλή μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι «ο παππούς μου τραυματίστηκε τρεις φορές από τους Ναζί, εγώ μάχομαι με το τάγμα Αζοφ», προκάλεσε αίσθηση στη Βουλή.

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος αποχωρώντας είπε: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!». Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ όπως ονομάζεται ο στρατιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και συμμετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης με το τάγμα Αζόφ.

Δείτε ολόκληρο το μήνυμα του Ελληνοουκρανού στρατιώτη

«Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.

Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».

protothema.gr

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκαν στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου σε αυτή την «ιστορική» – όπως χαρακτηρίζεται – συνεδρίαση και δύο μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας, με τον έναν μάλιστα να αναφέρει ότι είναι μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ».

Στο μέσο περίπου της ομιλίας του ο Ζελένσκι έδωσε το λόγο στους δύο στρατιώτες λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές».

Αμέσως το λόγο παίρνει ο Μιχαήλ όπως αυτοσυστήθηκε ο πρώτος μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ». «Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές» είπε και πρόσθεσε:

«Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

Και συνέχισε λέγοντας ότι οι Ρώσοι περικύκλωσαν τη Μαριούπολη αφήνοντας την χωρίς νερό και τρόφιμα ενώ «χιλιάδες συμπατριώτες ζουν και πεθαίνουν» στη Μαριούπολη όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο «Αναστάσιος» όπως επίσης αυτοσυστήθηκε.

«Λέγομαι Αναστάσιος. Ακούστε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Μπορείτε να μιλήσετε και να δώσετε βοήθεια στη Μαριούπολη» είπε μεταξύ άλλων ο δεύτερος στρατιώτης των ουκρανικών δυνάμεων.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι εκτός από τον πρόεδρο Ζελένσκι θα έπαιρναν το λόγο και στρατιώτες και μάλιστα ένας νεοναζιστής στρατιώτης. Οφείλει να απαντήσει αν είχαν προηγηθεί σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ουκρανίας ή αν ήταν μια πρωτοβουλία του Ζελένσκι χωρίς να τελεί εν γνώσει των ελληνικών αρχών.

Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη στο περιστύλιο της Βουλής αποδοκίμασε την παρουσία και ομιλία του μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος στη Βουλή.

Αναλυτικά η δήλωση της κας Γεροβασίλη έχει ως εξής: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας.

Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελάχιστοι στην αίθουσα, λίγοι χειροκρότησαν ενώ ο Νίκος Φίλης αποχώρησε λέγοντας: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!», αναφερόμενος στην εμφάνιση Ελληνοουκρανών που πολεμούν στη Μαριούπολη στο πλευρό του Ζελένσκι.

thecaller.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε πάντως, πως οι συνομλίες πρέπει να εξελιχθούν για να τελειώσει ο πόλεμος και να σωθεί ο λαός – «Μπορεί να γίνει συνάντηση με τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη», είπε – Οι Ρώσοι δεν αφήνουν να πάει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, για να μην δει ο κόσμος τι υπάρχει εκεί, πρόσθεσε

Δεν έχει μεγάλη επιθυμία α διαπραγματευτεί με τους Ρώσους ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μετά τις σφαγές αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούτσα, ωστόσο «οι συνομιλίες αυτές είναι απαραίτητες για να σωθεί ο ουκρανικός λαός», όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk.

«Μετά από αυτά που είδαμε, δεν υπάρχει μεγάλη επιθυμία να διαπραγματευτουμε με τη Ρωσία, γιατί καταλαβαίνουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, τόνισε ότι ανεξάρτητα από την επιθυμία του, πρέπει «να γίνονται καθημερινά βήματα για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ζωές των ανθρώπων».

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έστω και μικρές ευκαιρίες για να εξελιχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Χωρίς αυτό, νομίζω ότι είναι δύσκολο να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζελένσκι στάθηκε στη σημασία της μεσολαβητικής αποστολής ορισμένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Αναφρόμενος στα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων, ο Ζελένσκι τόνισε πως «το πρώτο βήμα είναι να συναντηθούμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να φτάσουμε σε μια ενιαία κατανόηση των εγγυήσεων ασφαλείας και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε με τη ρωσική πλευρά. Η συνάντηση με τους εγγυητές έχει επιβεβαιωθεί και θα γίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Τουρκία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ. Δεν θα έχουν όλες αυτές οι χώρες τον ρόλο του εγγυητή, ωστόσο θα λάβουν μέρος στην επαφή αυτή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ, η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και ο λαός μας πεθαίνει. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συνάντηση σύντομα, για να ακολουθήσει συνάντηση με τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στην αρχή μιας πιθανής συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι απάντησε: «Μπορεί να γίνει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι μπορεί να συμβεί. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάμε, σημασία έχει πού θα καταλήξουμε. Εδώ θα είμαι και θα πρέπει να είμαι αρκετά ρεαλιστής ως πρόεδρος. Υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε και για τη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ οι Ρώσοι εισβολείς προσπαθούσαν να μην επιτρέψουν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους.

«Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι επειδή οι Ρώσοι φοβούνται. Φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν να καθαρίσουν και ο κόσμος θα δει τι υπάρχει εκεί. Νομίζω ότι υπάρχει μια τραγωδία, νομίζω ότι υπάρχει μια κόλαση. Ξέρω ότι δεν υπάρχουν δεκάδες, αλλά χιλιάδες άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί και γνωρίζουμε για χιλιάδες τραυματίες», είπε ο Ζελένσκι.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 28/03/2022

Του:       Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:   Τoν κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:   «Εικόνες απαξίωσης και εγκατάλειψης στα ΚΥ της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται τα περισσότερα από τα ΚΥ (Κέντρα Υγείας) του νομού. Ο επισκέπτης τους με μια ματιά θα διαπιστώσει την κρατική απαξίωση και εγκατάλειψη, τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθένα από αυτά αλλά και την ηρωική προσπάθεια των λιγοστών εργαζόμενων που σώζουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς μέσα και εξοπλισμό. Οι εικόνες που θα περιγραφούν κατωτέρω μόνο θλίψη και περίσκεψη δημιουργούν παραπέμποντάς μας σε ΚΥ της αφρικανικής ηπείρου κι όχι ευρωπαϊκής χώρας. Στο ΚΥ Θέρμου υπάρχει ένας μόνο οδηγός ασθενοφόρου ο οποίος καλύπτει μία μόνο βάρδια ημερησίως. Αν είσαι τυχερός και συμπέσεις με τη βάρδια του έχει καλώς. Δεν λειτουργεί ούτε το Ακτινολογικό ούτε και το Μικροβιολογικό εργαστήριο. Εν έτει 2022, τα πατώματα είναι στρωμένα με πλακάκια αμιάντου κατεστραμμένα, όπως σε όλα τα κέντρα υγείας. Έτσι, ασθενείς και οι εργαζόμενοι εισπνέουν αμίαντο που ως γνωστόν είναι καρκινογόνος ουσία! Την ίδια θλιβερή εικόνα συναντάμε και στο ΚΥ Αιτωλικού με παράθυρα που δεν κλείνουν ή άλλα με ζελατίνες αντί για τζάμια και με το μισό ΚΥ χωρίς φώτα. Κι εδώ τα γνωστά πλακάκια αμιάντου στα πατώματα και η μη λειτουργία Ακτινολογικού και Μικροβιολογικού δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα. Συνάμα, δεν υπάρχει καθαρίστρια αλλά ούτε και θέρμανση, γιατί το πετρέλαιο κλέβεται από κατοίκους του παρακείμενου καταυλισμού, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΥ σε σκουπιδότοπο. Παρόμοια κατάσταση και στο ΚΥ Αστακού το οποίο λειτουργεί με τρεις μόνο γιατρούς να κρατάνε την 24ωρη λειτουργία του ΚΥ χωρίς να γνωρίζουν ξεκούραση. Καθαρίστρια υπάρχει μόνο μία ώρα την ημέρα και μόνο τις καθημερινές. Το κτήριο σε άθλια κατάσταση με παράθυρα κατεστραμμένα τα οποία κλείνουν με καρφιά. Με προβλήματα στη θέρμανση, στο ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς λειτουργία κι εδώ Ακτινολογικού και Μικροβιολογικού και με τα γνωστά πλακάκια αμιάντου να δημιουργούν περιστατικά καρκίνου στους εργαζόμενους. Τα ίδια και χειρότερα στο Πολυδύναμο Ιατρείο της Γαβαλούς με έναν εθελοντή γιατρό και μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού υγειονομικούς άλλων ειδικοτήτων να κάνουν ανυπέρβλητες προσπάθειες και να σώζουν ζωές, όχι σε 24ωρη βάση αλλά μόνο πρωινές ώρες, λόγω έλλειψης προσωπικού! Αυτές είναι μερικές από τις θλιβερές εικόνες που συναντά κανείς στα ΚΥ της Αιτωλοακαρνανίας. Εικόνες ντροπής και απαξίωσης. Με το φαινόμενο να μην περιορίζεται μόνο στην Αιτωλοακαρνανία. Δυστυχώς, σε όλη την Ελλάδα συναντά κανείς τέτοιες εικόνες εγκατάλειψης στα ΚΥ. Το όλο ζήτημα είναι κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης και ευθύνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εάν ήταν οργανωμένη καλύτερα η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα

θύματα της πανδημίας θα ήταν κατά πολύ λιγότερα. Η Πολιτεία ας αναλάβει τις ευθύνες της και μέσω του αρμόδιου Υπουργείου ας πράξει τα δέοντα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να βελτιώσετε την απαξιωτική εικόνα των ΚΥ της Αιτωλοακαρνανίας;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα, προκειμένου να βελτιώσετε τις υποδομές υγείας, ώστε οι πολίτες τις Αιτωλοακαρνανίας να έχουν υπηρεσίες υγείας αντάξιες των φόρων που επί σειρά ετών έχουν πληρώσει;
  1. Για ποιους λόγους τα ΚΥ της Αιτωλοακαρνανίας αφέθηκαν στην τύχη τους με σοβαρά ζητήματα σε υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ