Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:24: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022

Το σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες - Αν δεν γίνουν εκλογές άμεσα η ΝΔ πάει για κάτω από 20%

Δύο σενάρια υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τις εκλογές στην Ελλάδα, είτε θα γίνουν σε περίπου έναν μήνα (λογικά στις 29 Μαΐου) ή το φθινόπωρο. 

Προφανώς υπάρχει και το σενάριο για εκλογές στην ώρα τους, όμως κάτι τέτοιο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

Οι στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και κυρίως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, πιέζουν για εκλογές άμεσα και γι’ αυτό υπάρχει έντονη κινητικότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Υγείας έκανε δηλώσεις που μας δείχνουν ότι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να πουλήσουν το αφήγημα ότι… «τελειώσαμε» με τον Covid-19, ενώ το απόγευμα ο Κ.Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα πάντα θα κριθούν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, καθώς από 6 έως 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και επί της ουσίας εκεί θα φανεί το τι θα γίνει.

Η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι εάν δεν γίνουν εκλογές τώρα η Νέα Δημοκρατία θα πέσει κάτω και από το 20%, αν μάλιστα δεν γίνουν και Σεπτέμβρη, ή εάν υπάρχει καμιά φωτιά το καλοκαίρι… τότε κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να κατρακυλήσει το συγκεκριμένο ποσοστό.

Κάτι που τόνισε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελάχιστη σημασία έχει με ποιον θα θέλει να κυβερνήσει ο Κ.Μητσοτάκης, καθώς κανείς δεν θα θέλει να κυβερνήσει μαζί του.

Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται περίπου στο 23%, όπως φάνηκε και στην δημοσκόπηση της Data Consultants και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού «ποντάρουν» στ’ ότι τα κόμματα από τα δεξιά της δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ενισχυθούν.

Ο Κ.Μητσοτάκης θα θέσει ένα δίλημμα στους ψηφοφόρους του: ΝΔ ή να επιστρέψει στην κυβέρνηση η αριστερά;

Κάτι που σίγουρα θα πείσει κάποιους, όμως –όπως σας αναφέραμε ήδη στο pronews.gr– το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που έχουν φύγει από τη Νέα Δημοκρατία ανήκουν στην λεγόμενη λαϊκή δεξιά και άρα δεν τρομάζουν από συγκεκριμένα διλήμματα.

Παράλληλα στο Μαξίμου πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξουν τα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ, ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση στη χώρα.

Όμως υπάρχουν κάποιες αλήθειες που σίγουρα τις γνωρίζουν οι στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Ποιες είναι αυτές; Ότι μόνο το ΚΙΝΑΛ (και αυτό όχι 100%) θα δεχθεί μια κυβέρνηση με τον Κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό και ότι όποτε και εάν γίνουν εκλογές τα ποσοστά… δεν φτάνουν. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα (εκτός αν γίνει μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που αποκλείεται), όποιο κόμμα τελικά και εάν είναι πρώτο και γι’ αυτό και θα χρειαστούν ριζικές αλλαγές.

Κυρίως χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι κάτι που εξετάζεται. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο σενάρια στους «γαλάζιους» κύκλους, είτε η δημιουργία μιας «νέας» Νέας Δημοκρατίας, είτε μια Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι μετά τις εκλογές ο Κ.Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός, καθώς είτε θα δημιουργηθεί κάποιος συνασπισμός που θα έχει βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, ή κάποια κόμματα θα δεχθούν να συστρατευτούν με τη ΝΔ αρκεί να μην είναι στην ηγεσία ο Κ.Μητσοτάκης και ήδη εντός ΝΔ υπάρχει κινητικότητα ώστε να υπάρξει η αλλαγή της ηγεσίας που θα επιτρέψει στην «γαλάζια» παράταξη να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα.

Τι έχουν υποσχεθεί στον Κ.Μητσοτάκη

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για το μέλλον του Κ.Μητσοτάκη, καθώς είναι βέβαιο ότι σύντομα θα «τελειώσει» από πρωθυπουργός.

Αυτό που ακούγεται είναι ότι ο Κ.Μητσοτάκης «ράβεται» για διεθνή οργανισμό, ο ίδιος μάλιστα φέρεται να ορέγεται τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν υποσχεθεί θέση στον Κ.Μητσοτάκη, ώστε να συνεχίσει να απασχολεί την πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ίσως είναι αυτός και ο λόγος που ο ίδιος δεν δείχνει να «καίγεται» για εκλογές άμεσα, παρόλο που οι σύμβουλοι του διαφωνούν κάθετα με αυτό.

Αργά ή γρήγορα όμως οι πιέσεις που τους ασκούνται θα τον αναγκάσουν να προκηρύξει εκλογές, καθώς εάν αυτές καθυστερήσουν η κατάσταση για την «γαλάζια» παράταξη θα είναι μη αναστρέψιμη και αυτό είναι κάτι που πολλά άτομα μέσα στο κόμμα δεν θα το επιτρέψουν.

pronews.gr

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τελικό ποσό του κατώτατου μισθού, μετά τη νέα αύξηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως είχε ανακοινώσει και προηγούμενες ημέρες, πρόκειται για σημαντική αύξηση.

«Από πρώτη Μαΐου αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα. Από το τα 663 στα 713 ευρώ», ανέφερε.

Ολόκληρο το διάγγελμα:

Καθημερινά σε πόλεις και γειτονιές συναντώ εργαζόμενους, και κυρίως νέους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η κοινή αγωνία που διακρίνω στα πρόσωπα όλων είναι η ακρίβεια από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές στο ρεύμα, στο ράφι του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο.

Ακούν για την οικονομία που αναπτύσσεται, διαπιστώνουν πολλές θετικές αλλαγές, όμως αναρωτιούνται αν αυτή η ανάπτυξη τους αφορά πραγματικά. Αισθάνονται ότι, χωρίς βοήθεια από την οικογένεια, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Ειδικά, μάλιστα, αν είναι αναγκασμένοι και να νοικιάζουν σπίτι.

Έχουν δίκιο. Γιατί οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

Ακριβώς σε αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται η σημερινή μου απόφαση. Έτσι, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους.

Οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη.

Πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος.

Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν.

Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως.

Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι. Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η σημαντική μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών.

Άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της.

Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας.

Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα.

Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Αλλά, πάνω από όλα, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους. «Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή Ανάσταση.

agriniopress.gr

 
 
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός επισκέφθηκε τα εργοτάξια του κόμβου του Αγίου Νικολάου και της παράκαμψης Αμφιλοχίας της Αμβρακίας Οδού.

Κατά την επίσκεψή του, ο βουλευτής ενημερώθηκε αναλυτικά από τους αναδόχους του έργου για την πρόοδο των εργασιών του νέου αυτοκινητόδρομου, της Αμβρακίας Οδού και της σύνδεσης της με την Λευκάδα.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι πρόκειται για «Ένα σπουδαίο έργο για την Αιτωλοακαρνανία, την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας και της Λευκάδας», το οποίο «προχωράει γοργά και επιτέλους θα παραδοθεί σύντομα στην κυκλοφορία μετά τις ορθές κυβερνητικές επιλογές και την επιμονή του υπουργού Κώστα Καραμανλή».

Αναφερόμενος στα οφέλη για την Αιτωλοακαρνανία και τους κατοίκους της, ο κ. Λιβανός είπε «Οι μετακινήσεις των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας γίνονται ασφαλέστερες και ταχύτερες και η ποιότητα ζωής τους βελτιώνεται, ενώ ταυτόχρονα ο νομός μας αποκτά αναπτυξιακή και τουριστική ώθηση».
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ