Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  9:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που επικρατούν στους σταθμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την Κυριακή, αναδείχθηκαν στις πρόσφατες περιοδείες που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στην Υπηρεσία της Ναυπάκτου βρέθηκε επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ η Ντίνα Μπούρη, μέλος της ΤΕ, στο Μεσολόγγι οι Δημήτρης Ζαπαντιώτης και Κώστα Δρόσος, επίσης μέλη της ΤΕ και στην Αμφιλοχία η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου (μέλος της ΤΕ) και ο Νίκος Μωραϊτης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στο προσωπικό και τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής μοιράστηκε και η πρόσφατη ερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ στη βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και τις απαιτήσεις του Κόμματος για την αποφυγή νέων καταστροφών στο μέλλον, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Υπηρεσίας και όλων των αρμόδιων φορέων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας.

Όπως σημειώθηκε, αναδείχθηκαν προβλήματα, όπως οι μεγάλες εκτάσεις χώρου ευθύνης που έχουν να καλύψουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμφιλοχίας (που αφορούν σχεδόν στο μισό του νομού), με τον αντίστοιχο αριθμό προσωπικού, οι ελλείψεις που επικρατούν σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και οι συνολικές ανάγκες ενίσχυσης με εξοπλισμό, οχήματα και όλα τα αναγκαία μέσα.

Από την πλευρά των κλιμακίων του ΚΚΕ, έγινε αναφορά στις θέσεις του κόμματος συνολικά για τα συγκεκριμένα ζητήματα, με τη δέσμευση ανάδειξής τους και άσκησης πίεσης για την επίλυσή τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς τοπικά και γενικότερα.

Αντίστοιχη δραστηριότητα, τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί επίσης και στην Υπηρεσία του Αγρινίου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τελική ευθεία για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, το «σπάσιμο» των κομματικών τειχών και την εδραίωση ενός ανοικτού κόμματος με την ανάδειξη των μελών του σε κεντρικούς πρωταγωνιστές, μπαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Στις 8 Μαΐου εκλέγονται τα μέλη των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων καθώς και οι 4.200 σύνεδροι ενόψει του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που θα λάβει χώρα στις 20-22 Μαΐου στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ αλλά και την επιλογή του ονόματος της παράταξης στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Η πολιτική προίκα των 270 χιλιάδων ψηφοφόρων στις διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου τον Δεκέμβριο σε συνδυασμό με την ρητή δέσμευση του Νίκου Ανδρουλάκη για ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία και ένα λαογέννητο Κίνημα, έχουν θέσει σε εγρήγορση τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αυτό που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους είναι πόσο απλή είναι η διαδικασία, αλλά και οι αυξημένες δυνατότητες εκλογής των ενδιαφερόμενων συνέδρων χάρις τη μονοσταυρία, ανοίγοντας το κόμμα στην κοινωνία και βάζοντας στο περιθώριο τους κομματικούς μηχανισμούς. Δηλαδή κάνοντας στην πράξη ξανά ελκυστική την ενασχόληση με την πολιτική ιδίως των νέων και την κοινωνία δυναμικά παρούσα στο Συνέδριο-πολιτικής αναγέννησης.

Οι υποψηφιότητες για τα όργανα και για τους συνέδρους κατατίθενται μέχρι και την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 14:00 είτε ηλεκτρονικά μέσω φόρμας που βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του Κινήματος Αλλαγής, είτε με την υποβολή email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή ακόμη και τηλεφωνικά στο 210-3665302.Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη του Κινήματος. Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα σε περισσότερα του ενός οργάνου, έχει όμως δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη συμμετοχή του σε ένα όργανο και επίσης για να εκλεγεί σύνεδρος.

Ο αριθμός των συνέδρων κατανέμεται ως εξής:
Εξωτερικό 38
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 1.220
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 198
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 67
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 374
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 118
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 163
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 253
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 86
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 619
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 472
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 122
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 275
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 199

Η κατανομή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 24098 374
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 6883 107
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2527 39
ΔΗΜΟΣ ΆΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ 650 10
ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 788 12
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ 206 3
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 1139 18
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 1148 18
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 425 7
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ 11359 176
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 1668 26
ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 1046 16
ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ 800 12
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 436 7
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ 7409 115
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ 5856 91
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ 790 12
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ 376 6
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 406 6
ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ 488 8
ΔΗΜΟΣ ΉΛΙΔΑΣ 1548 24
ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ 484 8
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ 1764 27

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Ενισχύονται οι εκτιμήσεις για ρωσικές στρατιωτικές βλέψεις και στην Μολδαβία, μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία – Συνασπισμός 40 χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας – Η Μόσχα κόβει το αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία

Δραματική «αναβάθμιση» του πολέμου στην Ουκρανία προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, με τις απειλές της Ρωσίας ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σε απάντηση της απόφαση της Δύσης να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο και ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις για ρωσικές στρατιωτικές βλέψεις και στην Μολδαβία, μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία.

Αν και η ρητορική περί τρίτου παγκόσμιου πολέμου προκαλεί ανατριχίλα και οι σχετικές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ αποδοκιμάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ουσιαστικά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γενικεύονται και κλιμακώνονται, με τη Μόσχα όχι μόνο να συνεχίζει τις επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, αλλά και να ανακοινώνει ότι θα κόψει το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με δεκάδες άλλες χώρες μεταξύ αυτών και οι μεγαλύτερες της Ευρώπης, συγκροτούν «στρατηγείο» για να στηρίξουν την ουκρανική αντίσταση και να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να διαμηνύει ότι η Δύση «Θα κινήσει γη και ουρανό» για να κερδίσει τον πόλεμο η Ουκρανία.

Η Γερμανία αποφάσισε να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο, το ίδιο ανακοίνωσε και η Ολλανδία τη νύχτα, ενώ Γαλλία και Βρετανία ενισχύουν επίσης τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατήγγειλε σε νυχτερινό του διάγγελμα ότι η Μόσχα επιδιώκει το διαμελισμό της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διαμεσολαβητική προσπάθεια που επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει περιορισμένες ελπίδες, αν και μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal, με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών.

Συνασπισμός 40 χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας

Η Ουκρανία αποκτά μόνιμη και ισχυρή στήριξη από τη Δύση, μετά και τις αποφάσεις που έλαβαν, όπως φάνηκε, οι υπουργοί Άμυνας 40 χωρών σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία – συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ανάμεσα στις 40 χώρες, πέραν των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών, συμμετείχαν επίσης η Αυστραλία, αλλά και η Ιαπωνία.

«Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη και ενωμένη από ποτέ στο παρελθόν» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιείται πλέον κάθε μήνα για να εξετάζει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και μάλιστα όχι μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά και στη συνέχεια με σκοπό τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να κινήσουν γη και ουρανό προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Όστιν.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η απόφαση του Βερολίνου να συναινέσει στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard. Επίσης η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς θα προμηθεύσει το Κίεβο με τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά πυροβόλα Flakpanzer Gepard, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ. Σημειωτέον ότι ήδη η Γαλλία στέλνει πυροβόλα Caesar, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, ενώ και η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Τη νύχτα η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει στο Κίεβο τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα, ικανά να πλήξουν στόχους σε απόσταση μέχρι και 50 χιλιομέτρων.

Οι απειλές του Λαβρόφ για πυρηνικά όπλα

Την ώρα περίπου που προετοιμάζονταν η συνάντηση των «40» ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτιμούσε ότι «ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου» και απειλούσε με σκληρή απάντηση, ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων, τη Δύση. «Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία δια αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ και συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962!

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι «αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο, κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος». Αλλά και η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι «κανείς δεν θέλει να δει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η διαδικασία προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Σημειωτέον ότι νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει τη Βρετανική κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση». Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι σχολίασε τις ρωσικές απειλές, λέγοντας ότι είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων και τόνισε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει πλέον στο Κίεβο έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

Πέρα από τις «πολεμικές» δηλώσεις πάντως, οι ρωσικές επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίστηκαν. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους, κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς.

Θολή εικόνα για την Υπερδνειστερία – προειδοποιήσεις από Ζελένσκι

Το φόβο μίας γενικότερης ανάφλεξης ακόμα και ρωσικής εισβολής στη Μολδαβία τροφοδότησαν στο μεταξύ οι εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα της Υπερδεινστερίας, μίας περιοχής της χώρας αυτής με ιδιαίτερο καθεστώς «ημιαπόσχισης», με την Ουκρανία.

Παίρνοντας αφορμή κυρίως από το ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέο μέτωπο με ρωσική εισβολή στη Μολδαβία, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε σε νυχτερινό διάγγελμά του ότι «σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο». Σημείωσε με έμφαση ότι «οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, η εισβολή αυτή δεν είναι παρά η αρχή».

Εκτίμησε πάντως ότι οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό και στο Ντονμπάς θα φέρουν στη Ρωσία είναι κι άλλες απώλειες.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στο αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας της περιοχής, αλλά και σε ραδιοφωνικό πύργο, προκαλώντας ζημιές σε δύο παλιές ραδιοφωνικές κεραίες σοβιετικής εποχής, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός. Επίθεση αναφέρθηκε και εναντίον μίας στρατιωτικής εγκατάστασης στο Τιρασπόλ, γεγονότα που οδήγησαν την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Το Κρεμλίνο, εξέφρασε δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι είναι απευκταίο το σενάριο περί ρωσικής επέμβασης σε αυτή την περιοχή με ισχυρό φιλορωσικό πληθυσμιακό στοιχείο. Το Κρεμλίνο επιμένει να ισχυρίζεται τώρα ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν προβοκάτσια και να χρεώσουν την ένταση στη Ρωσία.

Κι αυτό με αφορμή το γεγονός ότι προ ημερών ο ρώσος στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, που θεωρείται εκ των έμπιστων συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για καταπίεση του ρωσόφωνου πληθυσμού της Μολδαβίας και δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία για να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση με την Υπερδνειστερία, έχει ενεργοποιήσει τη σεναριολογία περί βλέψεων του Κρεμλίνου και πέραν την Ουκρανίας.

Πάντως από την πλευρά της η Ουάσιγκτον δεν πήρε ακόμα ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παραδέχθηκε ότι δεν υπαάρχει ακόμα γνώση για τα γεγονότα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε».

Το Κίεβο ωστόσο επιμένει να προειδοποιεί ότι η Μολδαβία θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας, εάν οι Ρώσοι νικήσουν στην Ουκρανία. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι και μέλος της ομάδας που διαπραγματεύεται με τους Ρώσους, Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι εάν «πέσει» η Ουκρανία, η Ρωσία θα φτάσει στις πύλες του Κισινάου, της πρωτεύουσας της Μολδαβίας.

Η Μόσχα κόβει το αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητας και κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται ακόμα σε σημαντικό βαθμό από τα ρωσικά καύσιμα την προειδοποίηση που απηύθυνε η Μόσχα στην Πολωνία το βράδυ της Τρίτης και στη Βουλγαρία αργότερα τη νύχτα, για διακοπή στην παροχή του φυσικού αερίου.

Η άρνηση της Βαρσοβίας, όπως και της Σόφιας να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει εδώ και εβδομάδες η Μόσχα από τις ευρωπαϊκές χώρες, έκανε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να ανακοινώσει στην πολωνική πλευρά (και στη Βουλγαρική) ότι διακόπτει την ροή (μέσω του αγωγού Yamal) από τις σήμερα 9 το πρωί – ώρα Ελλάδος.

Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο στις αγορές φυσικού αερίου με εκτίναξη των τιμών, καθώς ενέσκηψε ο κίνδυνος να πραγματοποιήσει αυτή την απειλή η Μόσχα στη συνέχεια και για άλλες χώρες της Ευρώπης, που απέρριψαν στο μεταξύ τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια. Η Πολωνική κυβέρνηση πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα έχει πρόβλημα από αυτή την κίνηση της Μόσχας.

Πάντως στα χρηματιστήρια σήμανε συναγερμός, καθώς η κίνηση αυτή της Ρωσίας μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και άγνωστες συνέπειες, έστω κι αν κράτη όπως η Γερμανία δηλώνει ότι θα απεξαρτηθεί πολύ σύντομα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Συμφωνία για απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal

Γκουτέρες και Πούτιν συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, οι εγκαταστάσεις της οποίας έχουν αποκλειστεί και βομβαρδίζονται από τα ρωσικά στρατεύματα, με στόχο να παραδοθούν οι ουκρανοί στρατιώτες που παραμένουν εκεί.

Η απομάκρυνση θα γίνει με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη συζήτηση του γγ του ΟΗΕ και του Ρώσου προέδρου, ο τελευταίος φέρεται να εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα». Ο Γκουτέρες, ο οποίος μεταβαίνει την Πέμπτη στο Κίεβο για συνάντηση με τον Ζελένσκι, είχε καλέσει Ρωσία και Ουκρανία να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ Αγρινίου για συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομενων εξετάζοντας και τις συνθήκες εργασίας σε αυτήν την κομβική υπηρεσία του νομού για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε στους εργαζόμενους – διασώστες τις ευχαριστίες του για την προσφορά τους στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο πολύ δύσκολα και απαιτητικά χρόνια λόγω των πρωτόγνωρων περιστάσεων του covid. Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να τους στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση των συνθηκών εργασίας τους πάντα με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του ο Σπήλιος Λιβανός συνομίλησε με τους κ.κ. Καραμάνη Βασίλειο και Καραγεώργο Γεώργιο, εκπροσώπους του Σωματείου ΕΚΑΒ Αθήνας στο Αγρίνιο, Τζίμα Γεώργιο, υπεύθυνο του Τομέα ΕΚΑΒ Αγρινίου, Ζάχο Παναγιώτη, Πρόεδρο του Σωματείου ΕΚΑΒ Αγρινίου, Τσιτσάνη Παύλο, μέλος του Σωματείου ΕΚΑΒ Αγρινίου, καθώς και με διασώστες του ΕΚΑΒ Αγρινίου.

Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου που είχαν, συζητήθηκαν αναλυτικά, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στο κτηριακό και τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, την ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του στόλου των οχημάτων, τις ανάγκες για νέο προσωπικό και το ζήτημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Τηλεφωνικού Κέντρου ΕΚΑΒ και της παραμονής του στο Αγρίνιο.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη για τις σημερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι «ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για τις υπερπτήσεις:

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

«Μπαράζ» υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε «μπαράζ» τουρκικών υπερπτήσεων, πάνω από ελληνικά νησιά. Σημειώνεται πως τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Πιο συγκεκριμένα, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τους Αρκιούς στις 10:18 στα 27.000 πόδια, στις 10:21 στα 26.000 πόδια και στις 10:28 στα 22.000 πόδια και πάνω από τους Λειψούς στις 10:19 στα 27.000 πόδια, στις 10:22 και στις 10:24 στα 26.000 πόδια και στις 10:26 στα 21.000 πόδια.

Επίσης, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι στις 10:29 στα 25.000 πόδια, πάνω από το νοτιοανατολικό μέρος της Σάμου στις 10:33 στα 25.000 πόδια, πάνω από τους Φούρνους στις 10:37 στα 26.000 πόδια και πάνω από τις Οινούσσες στις 10:43 στα 28.000 πόδια.

Επίσης, λίγο αργότερα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε εκ νέου υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Φούρνους και της Οινούσσες.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, ξεκαθάρισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε για το φυσικό αέριο.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

agrinionews.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           «Απόγνωση στους παραγωγούς Καλαμών που για ακόμη μια φορά έμειναν χωρίς αποζημιώσεις»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από ελαιοπαραγωγούς της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου, σε αγανάκτηση αλλά και απόγνωση βρίσκονται στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί εξαιτίας των άδικων, όπως λένε, εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν από τις χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες του περασμένου Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του Μεσολογγίου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ελιάς Καλαμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πραγματογνωμόνων του ΕΛΓΑ, οι ζημιές που υπέστησαν κρίθηκαν ως μη αποζημιώσιμες, γεγονός που προκάλεσε την οργή και αγανάκτηση των παραγωγών. Το ποσοστό ζημίας που διείδαν οι ειδικοί ήταν μόλις 10%, ποσοστό χαμηλότατο και μη αποζημιώσιμο. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, για ακόμη μια φορά μένουν χωρίς εισόδημα. Πέρσι υπήρξε ακαρπία, χωρίς να λάβουν καμία αποζημίωση, και φέτος πάλι μια από τα ίδια. Εξοργισμένοι για τις πρακτικές του ΕΛΓΑ, διερωτώνται για ποιο λόγο να πληρώνουν εισφορές, αφού μια φορά στα 30 χρόνια παίρνουν αποζημιώσεις, παρότι οι ζημιές γίνονται πλέον κάθε χρόνο. Ο ΕΛΓΑ έρχεται πρώτος, όπως λένε, να πάρει τα χρήματα των εισφορών τους, όταν αποκτούν δικαιώματα, αλλά τελευταίος, όταν πρόκειται να τεθεί θέμα αποζημίωσης. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, οι ζημιές που υπέστησαν δεν αφορούσαν μόνο φυτικό κεφάλαιο αλλά και υποδομές (π.χ. παραπήγματα, αποθήκες, φράχτες). Απευθυνόμενοι για αυτά στον τοπικό ΕΛΓΑ, τους είπαν πως για τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης), διαδικασία και χρονοβόρα και ασύμφορη από πλευράς αποζημίωσης. Οπότε προτίμησαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές μόνοι τους, παρά να μπλέξουν σε «περιπέτειες». Εν κατακλείδι, η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει σύνεση, λογική και μακρόπνοη οπτική. Με τέτοιου είδους προκρούστειες πρακτικές το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κάνει αγρότες να παραιτηθούν και να έχουμε πάλαι ποτέ ακμάζουσες αγροτικά περιοχές να βρίθουν άσπαρτων και ακαλλιέργητων εκτάσεων. Η αυτάρκεια της χώρας σε προϊόντα του πρωτογενή τομέα τίθεται σε κίνδυνο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους επικείμενης επισιτιστικής κρίσης. Σε μια ευμετάβλητη παγκόσμια οικονομία, με εν εξελίξει πόλεμο, με ενεργειακή αισχροκέρδεια, ακρίβεια και πληθωρισμό το λιγότερο που οφείλει να κάνει κάθε σώφρων χώρα είναι να εξασφαλίσει στους πολίτες της αυτάρκεια σε τρόφιμα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής κι όχι να παρεμποδίζεται και να απαξιώνεται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε παραγωγούς από παραίτηση, αλλά και να εμποδίσετε την ερήμωση της υπαίθρου, ώστε να μη θέσετε σε κίνδυνο την αυτάρκεια της χώρας σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα;
  1. Ποιος θέτει και καθορίζει τα ποσοστά ζημίας και δίδει ποσόστωση βλάβης; Το 10% που δόθηκε στους παραγωγούς Καλαμών δεν είναι μικρό για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί τόσο σε φυτικό κεφάλαιο όσο και σε υποδομές;
  1. Όπως διαφαίνεται, τα κριτήρια που θέτει ο ΕΛΓΑ για να αποζημιώσει είναι αυστηρότατα. Προτίθεσθε να επιφέρετε αναθεώρηση και επανεξέτασή τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:           «Απόκτηση αεροσκαφών κατάσβεσης πυρκαγιών και νυχτερινής ρίψης νερού εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2022»

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υφ΄ ημών ερώτησης με αρ. πρωτ. 381/18-10-2021 και με θέμα: «Θα αποκτήσει η Ελλάδα αεροσκάφη για νυχτερινές ρίψεις νερού ένεκα των αναγκών επείγουσας και εκτεταμένης πυρόσβεσης;», της απάντησης αυτής από το υφ΄ υμών Υπουργείο με αρ. πρωτ. 14833/16-10-2021 και της επικείμενης έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου 2022, προμήθεια επτά (7) συνολικών πυροσβεστικών αεροσκαφών αναμένονται για τη χώρα μας - βάσει του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» - , εκ των οποίων πέντε (5) θα αποκτηθούν για τον εθνικό στόλο, ενώ δύο (2) αφορούν σε πλήρως χρηματοδοτούμενη προμήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), προς τον σκοπό της σύστασης του κοινού ευρωπαϊκού στόλου, μέσω του προγράμματος RescEU. Επιπρόσθετα και όπως μας δηλώθηκε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προμήθειας «…η Ε.Ε. την 28 Οκτωβρίου 2021 απέστειλε προς την εταιρεία επιστολή επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια αεροσκαφών CL-515, η οποία συνυπογράφηκε από τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη. Ο συνολικός αριθμός προμήθειας αεροσκαφών για όλα τα κράτη - μέλη ανέρχεται σε είκοσι δύο (22) αεροσκάφη».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υπεγράφησαν οι διακρατικές συμφωνίες μεταξύ της χώρας μας και της κατασκευάστριας εταιρείας των CL-515, όπως αναμενόταν, αφού το πρόγραμμα κατασκευής του εν λόγω τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών θα εκκινούσε τον Μάρτιο του 2022;
  1. Ο υπάρχων εθνικός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών διήλθε το στάδιο της συντήρησής του, προκειμένου να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου 2022;
  1. Πόσα πτητικά μέσα θα περιλαμβάνει αυτός, άμα τη ενάρξει αυτής, και ποιου τύπου;
  1. Σε ποιες επιπρόσθετες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε το τρέχον χρονικό διάστημα και προ της ενάρξεως της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να ενδυναμώσετε τη δασική πυρόσβεση στη χώρα μας, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της καταστροφικής περσινής χρονιάς κατά την οποίαν κάηκαν τόσες χιλιάδες στρέμματα δασών όσες κάηκαν κατά την οχταετία 2013-2020;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:      Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή

ΠΡΟΣ:   Τoν κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ:   «Απόλυτο χάος στη λειτουργία των ΕΛΤΑ της χώρας»

Κύριε Υπουργέ,

Το απόλυτο χάος επικρατεί με τις καθυστερήσεις στα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με πληθώρα καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ υποσχέθηκαν να λύσουν το πρόβλημα, ωστόσο μια τεχνική βλάβη στο περιβάλλον υποστήριξης των μηχανογραφικών εφαρμογών γραφείων παρακαταθηκών προκάλεσε νέα προβλήματα. Συνέπεια της όλης δυσλειτουργικής κατάστασης, η οποία προέκυψε στα ΕΛΤΑ, είναι η πιθανή καθυστέρηση καταβολών συντάξεων στην ώρα τους σε πολλές περιοχές της χώρας. Η καθυστέρηση θα παρατηρηθεί, όπως διαφαίνεται, σε Άρτα, Έδεσσα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Κιλκίς, Κοζάνη, Κόρινθο, Λάρισα, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σύρο, Τρίκαλα και Χαλκίδα. Επιπρόσθετα, κατά το τρέχον χρονικό διάστημα παρατηρείται δυσλειτουργία των ΕΛΤΑ και στον τομέα της αποστολής και παρακολούθησης της πορείας των δεμάτων αλλά και στην επικοινωνία των πολιτών με τον Οργανισμό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να μας αναφέρετε τα αίτια πρόκλησης του γενικότερου χάους στους αναφερόμενους τομείς λειτουργίας των ΕΛΤΑ και πώς διατίθεστε να αντιμετωπίσετε τα προκύπτοντα ζητήματα της γενικότερης δυσλειτουργίας αυτών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2022

Του:          Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ:      Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ:      «Επαναφορά      καταργηθείσας       επιδότησης      αγοράς/ανέγερσης κατοικίας»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ.: 2/65922/0026/15-09-2011 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 2 του Ν.4002/2011 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄ 180/22.8.2011), καταργήθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 64 του Ν. 1943/1991 (Α΄ 50), όπως ίσχυε μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία και έπαυε εφεξής η χορήγηση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις αυτές επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας. Κατόπιν ερωτημάτων υπαλλήλων, τα οποία λάβαμε εν γνώση μας σχετικά με το εν λόγω θέμα, ανέκυψε η επαναφορά στην επικαιρότητα της επιδότησης αγοράς/ανέγερσης κατοικίας στις άγονες προβληματικές περιοχές της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της εφαρμογής χορήγησης επιδότησης αγοράς/ανέγερσης κατοικίας στις άγονες προβληματικές περιοχές της χώρας, βάσει των εν ισχυουσών διατάξεων του Ν. 1943/1991 παρ. 4, άρθρου 64, δίνοντας με τον τρόπο αυτό κίνητρα προσέλευσης και παραμονής Ελλήνων υπαλλήλων στην επαρχία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2