Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  6:57: μμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

κωστας πιστιολας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

χηρας τρυφωνας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 05 Απριλίου 2022

Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου, Ανοιχτού Θεάτρου Αγρινίου  την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 και ώρα 11:00 με 14:00 να παραβρεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλιάς Λαχαναγοράς Αγρινίου,  οδός Σκαλτσοδήμου 9 με θέματα:

1. Έγκριση διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του απερχομένου Δ. Σ.

2. Προγραμματισμός δράσεων για το 2022

3. Εκλογές για την ανάδειξη  νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) και Ελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα Covid-19 για κλειστούς χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου www.opentheater.gr

 
Ο Πρόεδρος
Λάζαρος Τσόλκας
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την ενίσχυση 2% στις ζωοτροφές.

Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

Η ενίσχυση για την προμήθεια ζωοτροφών με 2% επί του περσινού τζίρου δεν αποτελεί ούτε καν παρηγοριά σε άρρωστο, που του δίνουν ασπιρίνη για να αντιμετωπίσει βαριά ασθένεια.

Σε περιοχές όπως το Ξηρόμερο, όπου κτηνοτρόφοι πασχίζουν να επιβιώσουν με έναν  μικρό αριθμό ζώων, η ενίσχυση δεν αξίζει καν να εισπραχθεί, όπως λένε οι ενδιαφερόμενοι.

Σαράντα επτά εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της κτηνοτροφίας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, πτηνοτροφία) είναι πάρα πολύ λίγα σε σύγκριση ακόμη και με αυτά που δόθηκαν το 2018 μόνο για τα αιγοπρόβατα.

Την ίδια στιγμή η Ισπανία δίνει, όπως αναγέρθηκε, 15 ευρώ ανά κεφαλή.

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από οριακή, καθώς σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας οδηγούνται στα σφαγεία παραγωγικά ζώα και κινδυνεύει άμεσα το ζωικό κεφάλαιο.

Τα τρία τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων μειώθηκε από 12,5 εκατ. σε 9,5 εκατ. ζώα, πριν ακόμη επικρατήσουν οι σημερινές συνθήκες εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, που εν δυνάμει οδηγεί σε γενοκτονία του ζωικού κεφαλαίου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κερδοφόρα ευκαιρία ο πόλεμος στην Ουκρανία για το εμπόριο ανθρώπων Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα *

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας συνεχίζει να μαίνεται για πέμπτη εβδομάδα. Ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ΑΜΕΑ αναζητούν ασφαλή δίοδο προς τα σύνορα και τις γειτονικές χώρες για να διαφύγουν  και να διασωθούν.

Περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη την Ουκρανία, αφήνοντας πίσω τους ερείπια, βομβαρδισμένα σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία.

Όμως για αρκετές γυναίκες και παιδιά εκεί ξεκινά ένας  ακόμη εφιάλτης. Για τα “αρπακτικά”, τους διακινητές ανθρώπων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τραγωδία, αλλά κερδοφόρα ευκαιρία. Η εμπορία ανθρώπων, το trafficking έχει ήδη αναπτυχθεί εν μεσω πολέμου και τα δίκτυα αυξάνονται ραγδαία στην περιοχή.

Τα παραπάνω δίκτυα δεν ήταν κάτι άγνωστο για την Ουκρανία και στο παρελθόν. Τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων ήταν ενεργά στη χώρα και στις γειτονικές χώρες και σε καιρό ειρήνης.

Η ομίχλη του πολέμου ωστόσο είναι το τέλειο προκάλυμμα για την αύξηση των επιχειρήσεων του trafficking.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται με πολύ κόπο και προβλήματα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός.

Πολλοί νέοι και νέες, έφηβοι και παιδιά ταξιδεύουν μόνα τους, ασυνόδευτα. Φτάνουν στα σύνορα κουρασμένα και εξαθλιωμένα, ενώ δεν μιλούν πολωνικά ή αγγλικά και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν.

Η οργάνωση Missing Children Europe, μια οργάνωση-ομπρέλα για 24 οργανώσεις προστασίας παιδιών σε όλη την Ευρώπη αναφέρει στο Guardian ότι δυστυχώς ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούσαν να εξαφανίζονται στα σύνορα!

Καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να φτάσει σε αυτές τις περιοχές από όλη της Ευρώπη οι ευάλωτες ομάδες είναι εκτεθειμένες.  Αστυνόμευση και έλεγχος υπάρχει αλλά είναι δύσκολος ο εντοπισμός ομάδων που δρουν σε κυκλώματα και πολλές φόρες εχουν ψεύτικες ταυτότητες ή και  προσποιούνται αστυνομικούς ή στρατιώτες.

Γυναίκες και παιδιά αποτελούν τα εύκολα θύματα του οργανωμένου και εξαιρετικά προσοδοφόρου εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων  (εμπορίας σεξ, οργάνων και εργασιακής εκμετάλλευσης).

Η κα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα κατά της εμπορίας ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή και στα σύνορα της Ουκρανίας.

Χρειάζεται επείγουσα δράση, άμεση και συστηματική ενημέρωση των υπαλλήλων των υπηρεσιών, των μελών των οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των εμπλεκομένων  στις χώρες που υποδέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες για τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων ώστε να αναγνωρίζουν “ύποπτες” κινήσεις και ομάδες δρώντων.

Ταυτόχρονα, απαιτείται να διασφαλιστούν με επείγοντα μέτρα τα συνοριακά περάσματα και οι εγκαταστάσεις υποδοχής, να υπάρχει ακριβής καταγραφής των προσφύγων και άμεση αξιόπιστη πρόσβαση στα απαραίτητα έγγραφα, άδειες παραμονής και βασικές υπηρεσίες.

Ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά,  οι αρχές πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καταγραφής και άμεσης εξασφάλισης διαμονής συνδέοντάς τα με τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας.

*Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στελεχος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ

agrinionews.gr

πηγή φωτο: iatropedia.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη πληρώνει τα σπασμένα του πολέμου στην Ουκρανία Της Κύρας Αδάμ

Ύστερα από ένα μήνα  πολέμου στην Ουκρανία, οι διεθνείς ισορροπίες έχουν διαταραχθεί σοβαρά και η Ευρώπη  είναι αυτή  που αισθάνεται έντονα τις επιπτώσεις από τη ρωσσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καθώς διαψεύστηκαν οι πρώτες  εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος θα ήταν  μικρής διάρκειας και οι δυτικές κυρώσεις θα λύγιζαν την Μόσχα, οι παράπλευρες συνέπειες  γίνονται όλο και πιο σοβαρές για τη Γηραιά Ήπειρο, με τους ευρωπαίους ηγέτες  να μην τολμούν να παρουσιάσουν  την άσχημη εικόνα και πολύ περισσότερο να  αποφασίσουν γρήγορα μέτρα που θα μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες στην  οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών τους.

Επισήμως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυτή την στιγμή τρέχει πάνω από 7,5% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας κάθε αρνητική πρόβλεψη της ΕΚΤ.

Η Λιθουανία κατέχει το ρεκόρ με πληθωρισμό 15,6% στην ΕΕ, αλλά και η ευρωζώνη δεν πάρει πίσω , με την Ισπανία στο 9,8% την Ιταλία στο 7% τη Γερμανία στο 7,6% και τη Γαλλία στο 5,1% και την Ελλάδα στην ίδια «πληθωριστική ζώνη» του 8%».Οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα δεν πρόκειται να σταματήσουν, ομολογούν όλοι στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , συνεπικουρούμενη από την  ΙΕΑ ( Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας ) σιγομουρμουρίζουν άμεσα πρακτικά  μέτρα ειδικά στον τομέα της ενέργειας , όπως πχ να χαμηλώσουν οι καταναλωτές τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, να μειωθεί το όριο ταχύτητας στα αυτοκίνητα, να απαγορευθεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων τα Σ/Κ και να αυξηθεί η εργασία από το σπίτι.

Φυσικά όλα αυτά είναι σταγόνες στον ωκεανό, διότι το μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη  είναι ο χρόνος και οι ποσότητες που πρέπει να εξασφαλιστούν για να αντικατασταθεί το ρωσσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, που καλύπτουν πάνω από το 50% των αναγκών της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν και οι Βρυξέλλες  των φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ ευκόλως και προθύμως  διακήρυξαν ότι ή Ευρώπη θα απεξαρτηθεί «εν καιρώ» από το ρωσσικό φυσικό αέριο και θα εξαρτηθεί πλήρως από το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LNG). Αλλά παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε ομαλά. Και τούτο διότι το αμερικανικό αέριο και πετρέλαιο ανήκει, παράγεται και εξάγεται μόνον από ιδιώτες ,  ( πχ Cheniere, Tellurian Sempra ) και  όχι από αμερικανική κρατική εταιρεία, οι οποίοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να σπάσουν τα τρέχοντα συμβόλαια τους σε άλλα μέρη του πλανήτη, ούτε είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την προτροπή Μπάιντεν να αυξήσουν την παραγωγή τους (σσ. σε ποια τιμή αυτό είναι ένα θέμα που θα δούμε ακροθιγώς παρακάτω ). Γι’ αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος απελευθέρωσε  για το επόμενο διάστημα μέρος των αμερικανικών αποθεμάτων σε πετρέλαιο..

Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι το που και το πως θα αποθηκευτούν οι ποσότητες αμερικανικών υδρογονανθράκων που θα εισρεύσουν στην Ευρώπη για το επόμενο διάστημα.

Η Ευρώπη , ομαλά εξαρτημένη εδώ και δεκαετίες από το ρωσσικό φυσικό αέριο, δεν έχει δημιουργήσει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους  υδρογονανθράκων. Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις  για LNG (υγροποιημένο αέριο , που πρέπει να μετατραπεί σε φυσικό αέριο δεν είναι πολλές ( Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα, δύο στην Ιταλία , τρεις στην μεσογειακή Γαλλία, στη Δουκάκη , στο Αμβούργο, και στις Βαλτικές- η Ισπανία να έχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες της Ευρώπης. Ακόμα και τα σχέδια για υπόγειες αποθήκες αερίου θέλουν χρόνο και χρήμα.

Υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα  των ίδιων των αγωγών, (διατομές, ποσότητες, ταχύτητα ροής κλπ.) οι οποίοι διακλαδίζονται στην Ευρώπη με φορά από το Βορρά ( Ρωσσία) προς την Ευρώπη. Η μεταφορά άλλου είδους φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου από όλα τα σημεία του ορίζοντα  μέσα στους αγωγούς αυτούς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα προς διευθέτηση με κύριο το «μπούκωμα» των διακλαδώσεων των αγωγών.

Όλα αυτά απαιτούν χρόνο , δημιουργία εγκαταστάσεων και κυρίως χρήμα, που φυσικά θα πέσει στις πλάτες των ευρωπαίων καταναλωτών και θα είναι …η χαρά του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη επίπτωση για τις πλάτες του καταναλωτή. Ταυτόχρονα η ραγδαία αύξηση τιμών ενέργειας και καυσίμων δεν ήλθε για να φύγει και οι αυξομειώσεις που βλέπουμε έχουν μόνο διορθωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πολλαπλά αυξημένες, πράγμα που θα επιτρέψει στους αμερικανούς ιδιώτες παραγωγούς  LNG, χωρίς να σπάσουν τα συμβόλαιά τους, να κερδοφορήσουν, μεταφέροντας στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αυξημένη παραγωγή από τα αμερικάνικα πετρώματα.  Σε βάρος και πάλι του καταναλωτή.

agrinionews.gr

πηγή φωτό: protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» παραχώρησε στο συνεργάτη του THE SOCIALIST, Σωτήρη Παπαδόπουλο, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Που αποδίδετε ότι το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο τους τελευταίους μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις; Η ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και οι επιθέσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη δικαιολογούνται δημοσκοπικά;

Το κενό που άφησε το ΠΑΣΟΚ ως γνήσια σοσιαλδημοκρατική δύναμη καταγράφηκε. Πολίτες που στήριζαν με την εμπιστοσύνη τους την Παράταξη και είχαν αναζητήσει αλλού πολιτική στέγη τα προηγούμενα χρόνια επανακάμπτουν. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας αλλά και παράγει σκληρή ανταγωνιστική διάθεση από τα κόμματα που θα θιγούν, δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναμενόμενη η ενόχλησή τους, η οποία προσωποποιείται στον Νίκο Ανδρουλάκη, για την δυναμική επαναφορά της Παράταξης στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, μας πείθει ότι προχωράμε μπροστά και δυνατά και ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.

Tο Κίνημα Αλλαγής δηλώνει έτοιμο σε περίπτωση προώρων εθνικών εκλογών , πιστεύετε πως μπορούμε να μιλάμε για πολιτική ανατροπή και πως μπορεί να σπάσει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε έτοιμοι και νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ανατροπή των συσχετισμών, καθώς τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποτύχει να απαντήσουν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ταυτόχρονα να θωρακίσουν την ελληνική οικονομία. Η πανδημία συνεχίζεται και μας προβληματίζει. Η παρατεταμένη ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν τεράστιες πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Η τραγική πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο. Επιτακτική πλέον για άμεση ενεργειακή θωράκιση της χώρας, κοινή αμυντική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με πυρήνα την υγεία και την παιδεία. Η Νέα Δημοκρατία έχει τον ρόλο του άτολμου θεατή, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποβάλει την ταυτότητα της αναξιόπιστης διακυβέρνησης, ομφαλοσκοπώντας και πάλι στην εξουσία. Εμείς, λοιπόν αξιακά, με σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, ταυτότητα και αφήγημα, με τις προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις, μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ήρθε η ώρα να δώσουμε μια θετική προοπτική στον τόπο, προτάσσοντας τη δυνατότητα μιας σοσιαλδημοκρατικής Κυβέρνησης για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πως αξιολογείτε τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

Η δραματική κατάσταση που βιώνει την τελευταία περίοδο ο Ουκρανικός λαός ήταν έξω από τη λογική και τη φαντασία του δυτικού κόσμου. Ως Ελλάδα σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων κρατών, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, και φυσικά είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή αναθεωρητισμού. Οι πρακτικές της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται, σήμερα, στην Ουκρανία. Αποτελεί θετική εξέλιξη για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και καθυστερημένα, απάντησε συλλογικά και σκληρά απέναντι στην παράνομη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στη ρωσική οικονομία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ορθώνει το ανάστημά της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού. Η συλλογική ευρωπαϊκή έκφραση είναι μονόδρομος για να ισχυροποιήσει τη θέση της ανάμεσα στις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και να μπορεί να επιβάλει τη σταθερότητα, την ευημερία, την ειρήνη και τις αξίες της στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με τον σεβασμό των συνθηκών, όποτε αυτές και αν έχουν υπογραφεί, χωρίς μεταφράσεις και εξαιρέσεις.

Κατά την εκτίμηση σας, και μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η Ελλάδα κινείται στα σωστά πλαίσια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; Πως κρίνετε τα σχετικά κυβερνητικά μέτρα;

Η προστασία της οικονομίας μας από την ενεργειακή κρίση απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που απουσιάζει σήμερα από την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, είναι περιορισμένες σε σχέση με τις ανάγκες. Η διασυνδεσιμότητά προβληματική, ιδίως όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε προσθετικά και ανέδειξε το πρόβλημα της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας μας, αλλά και τις σημαντικές ενεργειακές εξαρτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτύπωμα αυτής της ελλειμματικής κατάστασης έγινε ορατό στους λογαριασμούς των καταναλωτών, λόγω της εκτίναξης της ηλεκτρικής ενέργειας. Χρειάζονται επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, αλλά και ρύθμιση της αγοράς, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ολιγοπωλιακών στρεβλώσεων. Οι δε πάροχοι δε μπορεί να είναι ασύδοτοι, με υπερκέρδη μέσα στην κρίση. Τέλος, να σημειωθεί ότι το 1,1 δις που η Κυβέρνηση πήρε ως μέτρα για την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, δεν προέρχονται από το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά από φορολογικά έσοδα που προέκυψαν λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.

Πως κρίνετε τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Είναι τα λιγότερα μέτρα σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Και παρότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όπως είδαμε πριν λίγες μέρες, τα κράτη μέλη μπορούν και πρέπει να λάβουν μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων. Για παράδειγμα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ολλανδία και η Ιταλία, μειώνουν τον ΦΠΑ στην ενέργεια και τον ΕΦΚ στα καύσιμα με άμεσο και οριζόντιο αποτέλεσμα προς όφελος των νοικοκυριών. Στην Ελλάδα, αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει την επιδότηση καυσίμου σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και παρότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, η κυβέρνηση επιλέγει, η χώρα μας να έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ θα μπορούσε να βάλει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειώσει τις λοιπές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επιβαρύνει το κράτος και τους καταναλωτές προς όφελος των παρόχων ενέργειας. Επίσης, από την αρχή του έτους, να θυμίσω ότι εμείς είχαμε προτείνει την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Φορολόγηση που να καταλαμβάνει τις εταιρείες όλης της εφοδιαστικής ενεργειακής αλυσίδας, του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, για όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Τη θέση μας και πρότασή μας αυτή, η κυβέρνηση την αντιμετώπισε με ατολμία και αργοπορία. Το συμπέρασμα δυστυχώς είναι, ότι η κυβέρνηση, θωρακίζει τους λίγους και εκθέτει στους κινδύνους τους πολλούς.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας επαρκούν; Ποια η γνώμη σας για το κλείσιμο των συνδέσμων και ποια η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής;

Η Κυβέρνηση επιμένει να την αντιμετωπίζει ως θέμα αμιγώς αθλητικό, παραβλέποντας τη διαπλοκή των βίαιων χούλιγκανς με το οργανωμένο έγκλημα. Αντί να επενδύσει στην πρόληψη, επενδύει στην καταστολή. Πρόταση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να επενδύσουμε στην πρόληψη μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενάντια στην αθλητική βία και μέσα από τη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας όλων των εμπλεκόμενων στον αθλητισμό να αναδεικνύεται το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα και το αθλητικό ιδεώδες. Ο ν. 4809/2021 που στόχο είχε την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ψηφίσθηκε πριν από οκτώ μήνες και προέβλεπε μεταξύ άλλων και την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος. Ωστόσο, δεν απέτρεψε το πλαίσιο τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και με τον πρόσφατο ν. 4908/2022, που επεκτείνει το ιδιώνυμο αδίκημα, δεν αποτελεί και αποτροπή εγκληματικών ενεργειών. Το ζήτημα είναι, εάν και πως εφαρμόζεται ο νόμος. Ούτε η εποπτεία των Λεσχών από τις ομάδες είναι κάτι νέο, απλά τώρα με τον νέο νόμο προβλέπονται και κυρώσεις για την πλημμελή εποπτεία. Αυτό που έχει σημασία είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος, ώστε οι Λέσχες να λειτουργούν εντός νομιμότητας. Θα πρέπει, επιτέλους, όλοι, πολιτεία, ομάδες, παράγοντες, σύνδεσμοι και φίλαθλοι, να αντιμετωπίσουν με ενσυναίσθηση το πρόβλημα της οπαδικής βίας στη ρίζα του. Γι’ αυτό και απαιτείται ένα αθλητικό-κοινωνικό συμβόλαιο συνευθύνης από όλους.

Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου καταθέσατε ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις καθυστερήσεις στη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα. Τι πρέπει λοιπόν να κάνει άμεσα η Κυβέρνηση ώστε να «πάρει μπρος» ένα όραμα που θεμελίωσε το ΠΑΣΟΚ; Και πώς το εγχείρημα των υδατοδρομίων θα λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη της χώρας;

Η δημιουργία υδατοδρομίων στη χώρα, είναι μια προοπτική, που ξεκίνησε το 2003 από την τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ώστε προσθετικά να αποτελέσει εναλλακτικό τρόπο στις μετακινήσεις, στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο και βασικό γνώρισμα της μορφολογίας της είναι η ακτογραμμή και τα νησιά της. Στη Δυτική Ελλάδα, με την ανάπτυξη των υδατοδρομίων αλλάζει η εικόνα και μικραίνουν οι αποστάσεις. Η Αιτωλοακαρνανία διασυνδέεται με ένα ακόμη μέσο μεταφοράς με τα νησιά του Ιονίου, την Καστοριά και τα Ιωάννινα λόγω των λιμνών. Τα υδροπλάνα μπορούν να βοηθήσουν κάθετα στην ανάπτυξη του τουρισμού ως μία νέα πρόταση μετακίνησης των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας τους επήλθαν και νέες αλλαγές με τον πρόσφατο ν. 4903/2022. Ωστόσο, για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα, είναι αναγκαία η χορήγηση αλλά και η υλοποίηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων όπου η μορφολογία το επιτρέπει, αξιοποιώντας, συγχρόνως, τις υποδομές που θα δημιουργήσει η Πολιτεία, ώστε αυτά να αποτελέσουν μια ουσιαστική και επαρκή λειτουργική ενότητα.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών

Την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε σήμερα, η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας “ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”.

“Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη”, υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας και προσθέτει: “Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ‘στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας’.

Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη”.

protothema.gr

Πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΣ Αγρινίου. Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των δυσκολιών που περνάμε η προσέλευση ήταν πολύ ικανοποιητική και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη του συλλόγου που είναι κοντά μας.

Το νέο Δ.Σ. συνήλθε σε σώμα την Παρασκευή 1/4 και η νέα σύστασή του είναι η ακόλουθη.

Νταούλης Βασίλης – Πρόεδρος
Ιωακειμίδου Κική – Αντιπρόεδρος
Κρικοχωρίτη Πηγή – Γενική γραμματέας
Μαρίφογλου Χρήστος – Έφορος ορειβασίας
Χαντζής Χρήστος – Έφορος υλικού
Μακροζαχόπουλος Χρήστος – Έφορος δημοσίων σχέσεων
Σμυρλής Λιακατάς Δημήτρης – Ταμίας
Βαζούρας Χρήστος – Ειδικός γραμματέας
Θεοδωρίδης Αλέξανδρος – Γενικών καθηκόντων

Καλή θητεία και καλές αναβάσεις!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ