«Αυτό που βιώνει η Ουκρανία σήμερα είναι αυτό που έπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο», ανέφερε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πάνελ με τίτλο «Know thy neighbor – Turkey in focus».
Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πάνελ με τίτλο «Know thy neighbor – Turkey in focus»:
Ουκρανικό και Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων της, την προάσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητά της, όσα δηλαδή σήμερα παραβιάζει η Ρωσία. Τα ίδια ακριβώς που έχει παραβιάσει και η Τουρκία στη Κύπρο. Αυτό που βιώνει η Ουκρανία σήμερα είναι αυτό που έπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο.
Οι αρχές αυτές στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει συνεννοήσεις τόσο σε διμερές και όσο και σε πολυμερές επίπεδο, απαιτώντας το σεβασμό τους από την Τουρκία, καθώς και την πλήρη εφαρμογή τους στο Κυπριακό.
Η διεθνής συγκυρία, παράθυρο ευκαιρίας για την για τη Χώρα μας
Η Ελλάδα με πατριωτισμό και ρεαλισμό, δύναται να πάρει πρωτοβουλίες και να ενισχύσει γεωπολιτικά τη θέση της, αποκρούοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Πρέπει ενεργητικά να προσδιορίσουμε τα συμφέροντα της Χώρας μας και να σχεδιάσουμε πώς θα τα προασπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αλίμονο αν αφεθεί μια τέτοια κρίση να πάει χαμένη, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία διεκδικεί την ιδιότητα της “χώρας γέφυρας και τρίτου πόλου” ανάμεσα στη Δύση και την Ευρασία με σκοπό να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της, με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και τις περιφερειακές της φιλοδοξίες.
Αναβάθμιση της εθνικής μας θέσης στο Αιγαίο.
Η απόκρουση και καταδίκη του ρωσικού αναθεωρητισμού αναβαθμίζει την εθνική μας θέση στο Αιγαίο. Λαμβάνοντας υπόψη πως για περίπου έξι δεκαετίες τα ελληνοτουρκικά δεν έφτασαν ποτέ αρκετά ψηλά στην ιεράρχηση του διεθνούς παράγοντα έτσι ώστε εκείνος να ενεργοποιηθεί αποφασιστικά για την επίλυση τους, πλέον είναι απαραίτητο η Δύση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε για τη Δύση, το Αιγαίο έχει, γεωστρατηγικά, το δεύτερο κρισιμότερο χαρακτήρα μετά τα Δαρδανέλλια.
Η Ελλάδα, έχοντας στη φαρέτρα της νομικά ακλόνητα επιχειρήματα, πρέπει να επιδιώξει με διπλωματικά μέσα να οικοδομήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης με την Τουρκία εντός του οποίου θα αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ). Ένα περιβάλλον συνομιλιών με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, χωρίς εμπρηστική ρητορική και παραβιάσεις για Ελλάδα και Κύπρο.
Η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην πορεία των ήδη εξελισσόμενων συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς, Τούρκους και Ευρωπαίους. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βαθύτατα υπονομευτική για το εθνικό μας συμφέρον.
Τα σύνορα της Ελλάδας, σύνορα της Ευρώπης.
Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και ο μη σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, επιβάλλει τη φύλαξη των συνόρων μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορεί κράτος-μέλος της ΕΕ να εξοπλίζει κράτος που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους της ΕΕ, θέση που έχει αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη. Πρέπει δε να προχωρήσει και η αμυντική ένωση της Ευρώπης με την απόκτηση κοινών εξοπλισμών και τη δημιουργία ευρωστρατού.
agrinionews.gr
«Αδύνατο να αντέξουμε για πολύ τις υψηλές τιμές στην ενέργεια»
Πρόταση να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την νέα κρίση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 7ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση.
«Η Κομισιόν έκανε πολύ καλή δουλειά προσφέροντάς μας επιλογές, αλλά στο τέλος της ημέρας εναπόκειται σ’ εμάς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε την πρότασή του για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αλλά και στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσθεσε δε ότι «Ο σχεδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας δεν έλαβε ποτέ υπόψη την πιθανότητα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξάνονταν τόσο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς έχουμε μια μη λειτουργική αγορά στο φυσικό αέριο. Οι δυνάμεις της αγοράς και της ζήτησης μπορεί να μην διαταράχθηκαν αλλά οι τιμές έχουν πιάσει ταβάνι».
Να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα δάνεια
«Και φυσικά θα έχουμε 230 δισ. ευρώ από αδιάθετα δάνεια από το RRF. Πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί και με την βοήθεια της Κομισιόν να σκεφτούμε πως θα κάνουμε χρήση αυτών των δανείων για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, αλλά και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική κρίση. Πολλές χώρες όπως η Πολωνία υποδέχονται πάνω από 2 εκατομμύρια μετανάστες και εκεί χρειάζεται έκτακτη βοήθεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Το κάναμε εμείς αυτό το 2020 με το RRF και αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διάθεση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξήσει τα κονδύλια σε υπερεθνικό επίπεδο αλλά αν είμαστε δημιουργικοί και να σκεφτούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για να βοηθήσουν χώρες άμεσα με αυτό το θέμα γιατί υπάρχει και το θέμα της ενεργειακής μετάβασης. Δεν πρέπει να βάζουμε στην άκρη ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από τον άνθρακα. Και αυτό είναι βασικό για όλους μας. να μειώσουμε τις εκπομπές. Αλλά αν οι πολίτες συνδέσουν την απολιγνιτοποίηση με τις υψηλές τιμές ενέργειας δεν θα έχουμε την υποστήριξη από την κοινωνία για να προχωρήσουμε σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές».
«Αδύνατο να αντέξουμε για πολύ τις υψηλές τιμές στην ενέργεια»
«Είναι πολλά τα λεφτά, να το θέσω έτσι. Και όσο και να τα διαμοιράζεις στις χώρες κράτη – μέλη και πάλι θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πως θα τα χρησιμοποιήσουμε. Αλλά αυτή είναι μια πολύ ακριβή πρόταση. Και πάλι ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το πράξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε έτσι, θα πρέπει να το πράξουμε σε εθνικό επίπεδο. Ένα είναι το σίγουρο ότι δεν μπορούμε για μεγάλο διάστημα να αντέξουμε τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό. Επιδοτήσαμε τους πιο αδύναμους και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στην Ελλάδα για να απορροφήσουμε τα δεινά των νοικοκυριών αλλά και της αληθινής οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: newsbeast.gr
Βουλευτές του ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας ρωτούν την κ. Κεραμέως σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στα σχολεία τους οι μαθητές στην ευρύτερη περιοχή του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας.
Στις 16/12/2021, μετά από ισχυρή βροχόπτωση αλλά και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που είχαν γίνει στην κοίτη του ποταμού Ευήνου Αιτωλοακαρνανίας και την παντελή απουσία έργων συντήρησης των δύο γεφυρών (οδική και παλιά σιδηροδρομική γραμμή) στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, καταστράφηκαν οι δύο γέφυρες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους μαθητές των σχολείων της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η προσέγγιση του Γυμνασίου και του Λυκείου – που βρίσκεται στο Ευηνοχώρι – από τους μαθητές τους διεξάγεται με τεράστιες, σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητες, δυσκολίες. Οι μαθητές διέρχονται πεζοί από την ετοιμόρροπη γέφυρα για να πάνε στο σχολείο με την πιθανότητα ανά πάσα στιγμή αυτή να καταρρεύσει εντελώς και να προκληθεί ατύχημα, ακόμα και δυστύχημα.
Παρά τις υποσχέσεις τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και των αρμόδιων Υπουργών για τη γρήγορη αποκατάσταση της ζημιάς, έχουν ήδη περάσει τέσσερις μήνες και η εκπαιδευτική διαδικασία βαδίζει προς το τέλος της, αλλά οι συγκεκριμένοι μαθητές – ειδικά αυτοί της Γ Λυκείου – συνεχίζουν να δίνουν αυτή τη μάχη με τεράστια εμπόδια.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός – πέρα από την αυτονόητη αποκατάσταση της ζημιάς στη γέφυρα που δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου της αλλά αφορά την ασφαλή διέλευση των μαθητών:
– Πότε θα εισηγηθεί την υπαγωγή των μαθητών της Τρίτης (Γ) Λυκείου (πρόκειται για 7 μαθητές) στο Ειδικό Καθεστώς όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος;
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
sinidisi.gr
Στη Μεσόγειο η ναυτική διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο και συνεχίζεται, καθώς ο ρωσικός στόλος που έχει συγκεντρωθεί δεν μπορεί να καταπλεύσει στον Εύξεινο Πόντο και να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σημειώνεται πως η Τουρκία δεν επιτρέπει σε πολεμικά πλοία διελεύσεις μέσω Βοσπόρου.
Ωστόσο, οι ρώσοι ναυτικοί δεν μένουν χωρίς δουλειά, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα Repubblica. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία της Μεσογείου «προσπαθούν να συνεισφέρουν στην παγκόσμια στρατηγική του Κρεμλίνου, διατηρώντας σε διαρκή πίεση τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, «κύριο μέλημά τους είναι η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία».
Τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, τα ρωσικά πλοία βγήκαν από τη βάση τους στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς και υπό την «ομπρέλα» μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας κινήθηκαν δυτικότερα, προσπαθώντας να απασχολήσουν αεροπλανοφόρα δυτικών δυνάμεων, το αμερικανικό «Truman», το γαλλικό «Charles De Gaulle» και το ιταλικό «Cavour».
Μάλιστα, από τα δύο πρώτα απονηώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Hornet και Rafale σε πτήσεις που έφθασαν μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο.
Πλέον, οι Ρώσοι δραστηριοποιούνται και στο Ιόνιο Πέλαγος, αναφέρει το δημοσίευμα, πλέοντας στα ανοιχτά της Καλαβρίας με το καταδρομικό «Varyag» και το αντιτορπιλικό «Tributs».
Την ίδια στιγμή, δυτικά της Κρήτης εξακολουθούν να πλέουν το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ», το αντιτορπιλικό «Κουλίκοφ» και η φρεγάτα «Κασατάνοφ».
Είναι «αθόρυβα και σύγχρονα, οπλισμένα με πυραύλους Κρουζ Kαλίμπρ, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις».
Για τη Repubblica, τα συγκεκριμένα ρωσικά υποβρύχια «αντιπροσωπεύουν το καλύτερο αποτρεπτικό εργαλείο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, όπου τουλάχιστον τρία δραστηριοποιούνται προς το παρόν».
H ιταλική εφημερίδα αναλύει τις ρωσικές κινήσεις στη Μεσόγειο ως εξής: «Η Κρήτη σχετίζεται με την -ανέφικτη προς το παρόν- πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο. Η περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής είναι η πλησιέστερη (σ.σ. θαλάσσια θέση) στην Κριμαία και στην περιοχή των συγκρούσεων. Θέση που επιτρέπει την εκτόξευση Κρουζ».
Και αποφαίνεται ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης, όχι μακριά από τις ακτές μας».