Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2024  5:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 20:10

Οι G7 «βάζουν χέρι» στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και δίνουν 50 δισ. δολάρια στο Κίεβο – Μόσχα: «Ετοιμαστείτε για αντίποινα»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να υπογράψει μια δεκαετή διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Αμερικανό αντίστοιχό του, Τζο Μπάιντεν ενώ αποκαλύφθηκε από τον σύμβουλο του Μακρόν ότι εγκρίθηκε η αποδέσμευση ενός τεράστιου δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, με εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή πρακτικά ανατρέποντας τις παγκόσμιες χρηματοπιστοτικές σταθερές «βάζουν χέρι» στα ξένα κεφάλαια.

Η απόφαση αυτή δεν θα οδηγήσει «σε τίποτα καλό» και το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι νέες κρίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Το να κατευθύνονται κεφάλαια που έχουν πράγματι κλαπεί από τη Ρωσία στις στρατιωτικές περιπέτειες του καθεστώτος του Κιέβου και των προστατών του είναι εγκληματικό, κυνικό… Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και, φυσικά, θα ακολουθήσουν σίγουρα αντίποινα» από τη Μόσχα, δήλωσε η Ζαχάροβα.

Το Κίεβο έχει υπογράψει 15 διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες από το 2022 που ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση, μεταξύ άλλων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία αλλά δεν είχαν πειράξει τα ρωσικά χρήματα στις δυτικές τράπεζες, κάτι που όμως έκαναν τώρα με ότι αυτό θα σημάνει για τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες.

Γιατί η τραπεζική είναι πάνω από όλα πίστη ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και αυτή η κίνηση μόνο αυτό δεν δείχνει.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου και θα μπορούσε να αναιρεθεί από μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ (αν προκύψει τέτοια μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου).

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν έχει πει στο πρόσφατο παρτελθόν ότι οι εγγυήσεις για την Ουκρανία θα είναι ισοδύναμες με εκείνες προς το Ισραήλ, καλύπτοντας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και τη δυνατότητα κοινής παραγωγής όπλων.

Στις δηλώσεις που θα κάνουν οι δύο ηγέτες, εκτιμάται πως θα γίνουν αναφορές στο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην εισαγωγή ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτών στο εσωτερικό της χώρας.

Ανάλογη συμφωνία θα υπογράψει η Ουκρανία και με την Ιαπωνία.

«Το έγγραφο με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πρωτοφανές, όπως θα έπρεπε να είναι για τους ηγέτες που υποστηρίζουν την Ουκρανία» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν και με τις άλλες διμερείς συμφωνίες, αυτή με τις ΗΠΑ δεν θα απαιτεί την ενεργή εμπλοκή των Αμερικανών στην άμυνα της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Θα μπορούσε όμως να διευκολύνει την Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς το Κίεβο θα έχει στα χέρια του διαβεβαιώσεις για τη βοήθεια που θα μπορεί να λάβει σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης.

Οι διμερείς συμφωνίες ασφαλείας αναφέρουν ότι σε περίπτωση μελλοντικής ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, τα μέρη θα διαβουλεύονται εντός 24 ωρών για να καθορίσουν μέτρα αντιμετώπισης και αποτροπής.

Προεξοφλώντας τη διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε: «Με την υπογραφή της, θα στείλουμε επίσης στη Ρωσία ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία, κάνει λάθος. Μέσω αυτής της συμφωνίας, εξασφαλίζουμε επίσης δεσμεύσεις από την Ουκρανία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και την παρακολούθηση της τελικής χρήσης των όπλων που παρέχουμε».

Ο Σάλιβαν τόνισε, ακόμα, ότι η Ουκρανία δημιουργεί τεχνογνωσία για τον αμερικανικό Στρατό, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πολεμικές της επιχειρήσεις.

Εμβαθύνοντας τη συνεργασία με το Κίεβο, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι και οι ΗΠΑ «θα επωφεληθούν από τις γνώσεις και την εμπειρία της Ουκρανίας, τις καινοτομίες της στο πεδίο της μάχης και τα διδάγματα που έλαβε από το μέτωπο».

pronews.gr

Πολυμέσα