Το Αγρίνιο πρόκειται να επισκεφθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, ο Επικεφαλής του κινήματος "Ελεύθεροι Ξανά" κ. Φαίδων Βόβολης, συνοδευόμενος από στελέχη του κινήματος.
Ο κ. Βόβολης, θα πραγματοποιήσει κεντρική προεκλογική ομιλία, την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 και ώρα 18:00, στο "Portreto" cafe & bistro, Πλατεία Δημοκρατίας 10, Αγρίνιο.
Δεν σταματάει ούτε λεπτό τις περιοδείες της η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Αιτωλοακαρνανία, Χριστίνα Σταρακά, ενόψει και της κεντρικής πολιτικής της ομιλίας στο Αγρίνιο (Πλατεία Δημάδη) στις 11 Μαΐου.
Η Χριστίνα Σταρακά, πάντα με το φυλλάδιο στο χέρι, βρέθηκε για ακόμη μία φορά σε Παραβόλα και Παντάνασσα, όπου είχε συναντήσεις με δεκάδες κατοίκους των περιοχών. Σε σχετική της δήλωση υπογράμμισε τα εξής:
«Παραβόλα, Παντάνασσα, ο αγώνας δεν σταματάει ούτε στιγμή.
Ο ενθουσιασμός σας δεν καταλαγιάζει!
Η αγάπη σας είναι αστείρευτη.
Και η ελπίδα για την Αιτωλοακαρνανία, για την Ελλάδα, είναι ξανά εδώ, με το ΠΑΣΟΚ, το δικό μας Κίνημα της Αλλαγής!
Ραντεβού στη γιορτή Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 20:30, στην πλατεία Δημάδη!»
Η Φωτεινή Παντιώρα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πραγματοποιήσει την πολιτική της ομιλία στους ετεροδημότες της Αθήνας το Σάββατο 13 Μαΐου στις 7 μμ, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αλέκα (Πλατεία Γαρδένιας) στου Ζωγράφου.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε και σχετική πρόσκληση.
Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ έκανε η γαλλική κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα το France 2 (σσ. κάτι σαν την ΕΡΤ2), το οποίο αναφέρθηκε στα σκάνδαλα της Pfizer και στο πώς η εταιρεία έβγαλε πολλά δισεκατομμύρια από τα εμβόλια!
Τα γαλλικό ρεπορτάζ αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν αγόρασε τα εμβόλια από την Pfizer και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που να θυμίσουμε ελέγχεται από τις αρχές, λόγω των πολλών sms που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές και των στοιχείων που έχουν… εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με το France 2, πιο πλούσια, με μεγαλύτερη επιρροή από τους ανταγωνιστές της, η Pfizer έχει καθιερωθεί ως η νούμερο 1 φαρμακοβιομηχανία χάρη στο εμβόλιο της κατά του Covid-19. Σήμερα όμως η εικόνα της αμερικανικής πολυεθνικής έχει γίνει θολή. Την εποχή της ελπίδας διαδέχτηκε αυτή της δυσπιστίας.
Από «σωτήρας του κόσμου», η φαρμακοβιομηχανία θα γινόταν πλέον πρωταγωνιστής ως «κερδοσκόπος κρίσης» από τους πολλούς επικριτές της. Έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις, μυστηριώδη γραπτά μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του αφεντικού της Pfizer, υποψία φορολογικής βελτιστοποίησης, φόβος παρενεργειών: από το Παρίσι στην Ουάσιγκτον μέσω Βρυξελλών, η κριτική πέφτει βροχή στον φαρμακευτικό κολοσσό και τις επιχειρηματικές μεθόδους του.
Η έρευνα σοκ για τις ανέντιμες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer μεταδόθηκε στο France 2 και έχει προκαλέσει «σεισμό» στην Γαλλία.
Στο ρεπορτάζ μαθαίνουμε μεταξύ άλλων πως :
Δείτε αναλυτικά το βίντεο:
Η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας διαφέρει αρκετά με αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση, μαζί με τα φίλια προσκείμενα προς αυτή ΜΜΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος.
Ο Α.Παπαδόπουλος, που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, απέστειλε επιστολή προς Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, με την οποία κρούει τον «κώδωνα» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 και τα επακόλουθα «πανηγύρια» του Μαξίμου, ο κ.Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι δημοσιονομικά στοιχεία μείζονος σημασίας, «προβλήθηκαν ανεπαρκώς ή αποσιωπήθηκαν παντελώς», σε μια προσπάθεια «εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης».
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών μέσα σε λίγες παραγράφους συντρίβει το αφήγημα της κυβέρνησης για δήθεν σταθερή και ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και περιγράφει επακριβώς την κατάσταση, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μπορεί να «εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, μέσα σε αυτήν την 10ετία ή στις αρχές της επόμενης, κάτω από το βάρος των επαναλαμβανόμενων ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών».
Κατά τον Αλέκο Παπαδόπουλο, η συνεχής και συγχρονισμένη προβολή μιας ρόδινης εικόνας για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών «δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν επιτρέπει στον πολίτη να χαράξει και να ακολουθήσει αξιόπιστη προσωπική και επαγγελματική πορεία».
Με λίγα λόγια δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για success story, αλλά για μια πολύ επικίνδυνη και οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με μια πολύ σημαντική επισήμανση του πρώην Υπουργού για το χρέος και τα «μαγειρέματα» της κυβέρνησης.
Όλο αυτό την ώρα που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναλυτικά η επιστολή του κ.Παπαδόπουλου:
«Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,
Απευθύνομαι σ’ εσάς με αίσθηση ευθύνης, επίγνωσης και σεβασμού, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκ. Το συγκεκριμένο δημοσιονομικό στοιχείο προβλήθηκε μετ’ επιτάσεως ως δήθεν πρωτοφανές επίτευγμα, ενώ αντίθετα άλλα δημοσιονομικά στοιχεία μείζονος σημασίας προβλήθηκαν ανεπαρκώς ή αποσιωπήθηκαν παντελώς.
Συγκεκριμένα, αποσιωπήθηκε ότι το 2022:
(α) Το αποτέλεσμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα 4.727 εκ. (επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες περιλαμβανομένων των τόκων, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες χωρίς τους τόκους).
(β) Το ύψος του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς ξεπέρασε αυτό που είχε κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 356.256 εκ. (171,3% του ΑΕΠ), το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
(γ) Το ύψος του κρατικού χρέους ξεπέρασε αυτό που ήταν κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 400.276 εκ. (192,4% του ΑΕΠ), μακράν το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
(δ) Οι κυβερνητικές εγγυήσεις – εν δυνάμει χρέος- ξεπέρασαν τα 29,8 δισ., μακράν οι μεγαλύτερες από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
(ε) Το πραγματικό ΑΕΠ υπολείπεται ακόμη του πραγματικού ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 194,2 δισ., ΑΕΠ 2022: 192,1 δισ.)
(στ) Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ονομαστικό ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 203,3 δισ., ΑΕΠ 2022: 208 δισ.).
Χωρίς διάθεση να αμφισβητήσω το νομότυπο των εγγραφών και την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνω ότι η σύμμετρη προβολή των παραπάνω συνιστά προσπάθεια εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης και σημαντικό πολιτικό ρίσκο δημοσιονομικής διαχείρισης την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γιατί οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι σε θέση να ακτινογραφούν ακριβέστερα τα μεγέθη και να απαιτήσουν προσαρμογές τις οποίες το εκλογικό σώμα θα είναι ανέτοιμο να δεχτεί. Σ’ αυτό το πνεύμα θέλω να κάνω και κάποιες επιπλέον επισημάνσεις.
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογα ερωτηματικά η τεράστια διαφορά (44,1 δισ.) μεταξύ δημόσιου και κρατικού χρέους. Η διαφορά αυτή ήταν μόλις 12 δισ. το 2011 και 25 δισ. το 2019. Δεδομένου ότι το Κράτος είναι ένας μόνο από τους εκατοντάδες φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πώς εξηγείται το δημόσιο χρέος να είναι πολύ μικρότερο από το κρατικό χρέος;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των ορισμών δημόσιου και κρατικού χρέους. Δημόσιο χρέος είναι το σύνολο των χρεών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους (δανειστές εκτός Γενικής Κυβέρνησης), ενώ κρατικό χρέος είναι το σύνολο των χρεών του Κράτους προς όλους τους δανειστές του (εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης).
Πώς γίνεται, λοιπόν, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μαζί να έχουν χρέος πολύ μικρότερο από το χρέος του Κράτους; Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εμφανίσει το δημόσιο χρέος μικρότερο, υπερδιπλασίασε το δανεισμό του Κράτους από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και απέφυγε ισόποσο δανεισμό από τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ είχε δανειστεί στις 31.12.2022 από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμφωνίες επαναγοράς (repos) διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης 46,7 δισ. Το χρέος αυτό δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος, αφού στο δημόσιο χρέος προσμετράται μόνο το χρέος του Κράτους προς τους δανειστές του εκτός Γενικής Κυβέρνησης.
Οι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα, αφού στο τέλος του 2022:
(α) Υπήρχαν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1.710 εκ. ( ήδη 2.502 εκ. τέλος Μαρτίου 2023).
(β) Υπήρχαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων 658 εκ.
(γ) Είχε ετεροχρονιστεί η πληρωμή δαπανών 1.383 εκ. ευρώ.
(δ) Υπήρχαν εκκρεμείς καταπτώσεις εγγυήσεων 1.300 εκ. και
(ε) ενδεχομένως πολλές ακόμη άγνωστου ύψους υποχρεώσεις.
Οι τεράστιοι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους, η διαρκώς επιδεινούμενη διάρθρωσή τους (μεγάλη αύξηση του πολύ βραχυπρόθεσμου δανεισμού, repos), καθώς και η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εμβάλλουν σε ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα του Κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (περίπου όσα παρέλαβε το 2019, 36-38 δισ.) και εξασφαλίζουν μία άνεση δανεισμού, καθώς και μία σιγουριά αν προκύψουν δυσκολίες. Ωστόσο, από τα παραπάνω δεδομένα ανακύπτουν ορισμένα σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα:
(α) Αν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι 36-38 δισ., τότε πώς μπόρεσε η Κυβέρνηση να δανειστεί 46,7 δισ. στις 31.12.2022;
(β) Αφού η Κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί και δαπανήσει όλα τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πώς αυτά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης;
(γ) Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων (Κοινό Κεφάλαιο) με τι όρους τα δανείστηκε η Κυβέρνηση από την Τράπεζα της Ελλάδος; ειδικότερα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (οι εισφορές των εργαζομένων στους ατομικούς κουμπαράδες που διαφημίζει η Κυβέρνηση) με τι όρους τα δανείστηκε;
(δ) Είναι θεμιτό να δανείζεται η Κυβέρνηση τις εισφορές των εργαζομένων με συμφωνίες επαναγοράς (repos) για ταμειακή διευκόλυνσή της και λογιστική μείωση του δημόσιου χρέους;
(ε) Ποιος μεριμνά για την αποδοτική επένδυση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος εργαζομένων και συνταξιούχων;
(στ) Ποιος εκπροσωπεί τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων στις συμφωνίες επαναγοράς (repos) που συνάπτει ο ΟΔΔΗΧ με την Τράπεζα της Ελλάδος και δανείζεται τις εισφορές τους;
(ζ) Σκοπεύει και είναι σε θέση η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα δανεικά από τα ασφαλιστικά ταμεία (Κοινό Κεφάλαιο), ώστε να αξιοποιηθούν αποδοτικότερα;
Οι ασταμάτητα προβαλλόμενες αναβαθμίσεις, η μη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμη εκτεθειμένα στη ζώνη της κερδοσκοπικής κατηγορίας και η κατ’ εξαίρεση αγορά τους από την ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και άνευ όρων. Κατόπιν αυτών είναι αυτονόητο ότι τα περιθώρια επιπλέον δανεισμού για τη χώρα είναι πολύ περιορισμένα. Τυχόν υπέρβαση αυτών των περιθωρίων η όποια αξιοπρόσεκτη διόγκωση του δανεισμού από τις αγορές αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των περιθωρίων κινδύνου στα επιτόκια δανεισμού.
Δυστυχώς, ο δανεισμός από τις αγορές φαίνεται ότι είναι πλέον για την Κυβέρνηση και τη χώρα μονόδρομος, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να καταλήγει σε δύσβατο μονοπάτι αν δεν γίνει μια πιο συνετή διαχείριση των προσδοκιών. Με αυτό το σκεπτικό, ο ακριβής προσδιορισμός της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας πριν από τις επικείμενες εκλογές μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη των δεινών της τραυματικής κρίσης χρέους.
Η συνεχής και συγχρονισμένη προβολή μιας ρόδινης εικόνας για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν επιτρέπει στον πολίτη να χαράξει και να ακολουθήσει αξιόπιστη προσωπική και επαγγελματική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα, η καταιγιστική και συγχρονισμένη προβολή του σχετικά ασήμαντου και ουσιαστικά ανύπαρκτου πρωτογενούς πλεονάσματος και η εξαφάνιση του ελλείμματος πολλών δισεκατομμυρίων, καθώς και της πρωτοφανούς διόγκωσης δημόσιου και κρατικού χρέους. Θα είναι άραγε αυτές οι εκλογές ευκαιρία να τεθούν προς συζήτηση τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ή θα επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα που μας οδήγησαν στη πρόσφατη χρεοκοπία;
Η ευθύνη σας ως επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας θα είναι βαριά και μη συγγνωστή αν η χώρα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, μέσα σε αυτήν την 10ετία ή στις αρχές της επόμενης κάτω από το βάρος των επαναλαμβανόμενων ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών.
Πιστεύω βαθιά και επιτρέψτε μου να σας προτείνω την άμεση συγκρότηση από κοινού μιας σταθερής Εθνικής Δημοσιονομικής Στρατηγικής, έστω μετά τις εκλογές, ως άφευκτη ανάγκη λόγω της επικίνδυνα ασθενούς ακόμη ελληνικής οικονομίας.
Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα αδιάψευστα και βοώντα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σας υποχρεώνουν, ως επικεφαλής των κόμματων εξουσίας, να ακολουθήσετε αυτόν τον αναπόφευκτο, οδυνηρό, προσωπικό και πολιτικό μονόδρομο.
Με τιμή
Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός Οικονομικών»
Παραδεχτείτε το, έστω και αν θυμόσαστε ακόμη και σήμερα τηλέφωνα συμμαθητών σας από το δημοτικό που έχετε να τους μιλήσετε πάνω από… είκοσι χρόνια, έχετε βρεθεί μπροστά σε μία οθόνη που δοκιμάζεται συνέχεια κωδικούς και εισπράττετε σταθερά ένα «wrong username or password».
Γιατί γίνεται αυτό; Για δύο – κυρίως – λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι αυτοί που σου ζητούν να επιλέξεις password, κατά την διάρκεια δημιουργίας ενός κωδικού, σου «βάζουν δύσκολα» (να έχει ένα κεφαλαίο, να είναι πάνω από έναν αριθμό στοιχείων, να έχει τουλάχιστον έναν αριθμό, να έχει σύμβολο κλπ).
Δεν είναι σαδιστές απλώς η ιστορία – που επαναλαμβάνεται καθημερινά – έχει δείξει ότι για έναν χάκερ είναι πολύ εύκολο να «σπάσει» έναν κωδικό που είναι πρόχειρα σχεδιασμένος.
Παράλληλα με την ανάπτυξη του facebook και των άλλων κοινωνικών δικτύων που οι περισσότεροι έχουν βγάλει προσωπικά στοιχεία στην φόρα (ημερομηνίες γέννησης, τόπους καταγωγής, συγγενικά πρόσωπα) δίνεται η δυνατότητα στον ψηφιακό κλέφτη να δοκιμάσει περαιτέρω την τύχη του δοκιμάζοντας ακόμη κωδικούς (πχ. Το όνομα των παιδιών σας).
Ο δεύτερος λόγος που είναι άμεσα συνυφασμένος με τον πρώτο, είναι ότι για τους περισσότερους δεν είναι δυνατόν να θυμάσαι password που αρκετές φορές μπορεί να σου ζητηθεί να τα χρησιμοποιήσεις ξανά μετά από έναν μήνα.
Το μυστικό για ένα απαραβίαστο password που είναι όμως και εύκολο να το θυμάσαι μας το έδειξε ο Dragan Martinovic, Managing Director Southeastern Europe της Kaspersky Lab, της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας που πριν από μερικούς μήνες γιόρτασε την 20η επέτειό της.
Όπως εξηγεί ο Dragan μπορεί οι οδηγίες και η διαδικασία να ακούγονται κάπως πολύπλοκες όμως δεν είναι καθόλου και απλώς χρειάζεται μία δύο επαναλήψεις για να συνηθίσει κάποιος την ιδέα και να λύσει μία για πάντα το πρόβλημα της αδυναμίας απομνημόνευσης password. Ας πάρουμε τα βήματα ένα ένα.
Δες παρακάτω πώς ακριβώς θα φτιάξεις τον απόλυτο κωδικό που δεν θα σπάει με τίποτα:
Η «μάχη» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου κορυφώνεται με τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές να προσπαθούν να «κερδίσουν» όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μάλιστα όπως πηγάζει από το πολιτικό ρεπορτάζ, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις εννέα μονοεδρικές περιφέρειες, εκείνες δηλαδή που «δίνουν» μόνο έναν βουλευτή και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Με μια ματιά στους χάρτες των αποτελεσμάτων των τελευταίων αναμετρήσεων, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος πόσο μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα σε κάθε περιφέρεια. Πώς δηλαδή μέσα σε λίγα χρόνια, να υπάρχει άλλο κόμμα πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιφέρειες που αποτελούν κυριολεκτικά «κάστρα» είτε για συγκεκριμένο κόμμα είτε για… πολιτική κατεύθυνση.
Παίρνοντας ως δείγμα τις 10 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1996 και έπειτα -όπως παρουσιάζονται στο αρχείο του ΥΠΕΣ-, θα εντοπίσουμε νομούς -εκλογικές περιφέρειες- που οι ψηφοφόροι είναι αμετακίνητοι στην επιλογή τους, παρότι μιλάμε για ένα διάστημα 20 και πλέον ετών. Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια μπαίνει στην «εκλογική» μάχη έχοντας περιφέρειες που μοιάζει απίθανο να χάσει την πρωτιά -τουλάχιστον με τα στοιχεία που προαναφέραμε. Αντίστοιχα υπάρχουν και νομοί που δεν έχει καταφέρει ποτέ να βγει πρώτο κόμμα.
Υπάρχει όμως και μία ακόμη διαπίστωση. Εκλογικές περιφέρειες που μέχρι και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έβγαζαν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, πλέον έχουν κάνει στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα εκλογικά «κάστρα» της Ελλάδας
Υπάρχουν συνολικά έξι εκλογικές περιφέρειες που -τουλάχιστον- από το 1996 μέχρι και την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, αναδεικνύουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία. Οι Σέρρες, η Καστοριά (που είναι μονοεδρική) και η Πιερία, στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, δίνουν παραδοσιακά εκλογικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.
Από… κοντά και οι περιφέρειες Δράμας, Έβρου και Κιλκίς που έχουν αναδείξει πρώτο κόμμα τη ΝΔ σε εννέα αναμετρήσεις, με τη μοναδική που ήταν άλλο κόμμα πρώτο να είναι στις εκλογές του 2009 όταν την πλειοψηφία είναι το ΠΑΣΟΚ.
Δεν έχουν «βγάλει» ποτέ Νέα Δημοκρατία
Στον αντίποδα, η ΝΔ δεν έχει καταφέρει ποτέ να πάρει την πρώτη θέση των προτιμήσεων, σε τέσσερις περιφέρειες. Στις 10 τελευταίες διαδικασίες οι νομοί Αχαΐας, Ηρακλείου. Λασιθίου και Χανίων μοίρασαν την πρωτιά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ (τα πρώτα χρόνια) και ΣΥΡΙΖΑ.
Συνολικά στην Κρήτη, και στους τέσσερις νομούς, η ΝΔ έχει καταφέρει να βγει πρώτο κόμμα μόνο το 2007 στο Ρέθυμνο. Σε όλες τις άλλες διαδικασίες το νησί είναι είτε «πράσινο» είτε «ροζ». Το ίδιο ισχύει και στην Εύβοια που ανέδειξε πρώτο κόμμα τη ΝΔ το 2019, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ (ως το 2009) και ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σέρρες ήταν η γεννέτειρα του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και η Αχαΐα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου…
Η μοναδική νίκη του ΚΚΕ
Σε αυτές τις 10 εκλογικές αναμετρήσεις, νικητής έχει αναδειχθεί ο δικομματισμός. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ως το 2009, και στη συνέχεια Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την τριάδα έχει καταφέρει να «σπάσει» μία φορά το ΚΚΕ. Στις πρώτες εκλογές του 2012, τον Οκτώβριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε την πρώτη θέση στην περιφέρεια της Σάμου. Είχε λάβει 6.647 ψήφους (24,7%) και είχε εκλέξει έναν βουλευτή. Στις δεύτερες εκλογές εκείνης της χρονιάς, τον Νοέμβριο, το ΚΚΕ είχε απώλειες 1.700 ψήφων με την πρωτιά -και την έδρα- να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι περιφέρειες-«κάστρα» των κομμάτων
Νέα Δημοκρατία
Αργολίδας: 10/10 πρωτιές από το 1996
Καστοριάς: 10/10
Λακωνίας: 10/10
Μεσσηνίας: 10/10
Πιερίας: 10/10
Σερρών: 10/10
Δράμας: 9/10
Έβρου: 9/10
Κιλκίς: 9/10
Αρκαδίας: 8/10
Πέλλας: 8/10
Χαλκιδικής: 8/10
ΣΥΡΙΖΑ
Ηρακλείου: 6/10 πρωτιές από το 1996
Ξάνθης: 5/10
Αχαΐας: 5/10
Χανίων: 5/10
ΠΑΣΟΚ
Λασιθίου: 6/10 πρωτιές από το 1996
Ευβοίας: 5/10
Ηλείας: 5/10
Ροδόπης: 5/10
Ζακύνθου: 5/10
Ρεθύμνου: 5/10
Αχαΐας: 5/10
Χανίων: 5/10
Πηγή: reader.gr
Μεγαλειώδης η προεκλογική συγκέντρωση στην ΙΠ Μεσολογγίου του υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας , Θανάση Παπαθανάση, που με τη μαζικότητα και τον παλμό της, έδωσε το μήνυμα της δυναμικής της υποψηφιότητας του.
Παρουσία στελεχών της αυτοδιοίκησης, πλήθους κόσμου και πολλών φίλων και νέων ανθρώπων, ο Θανάσης Παπαθανάσης πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία στην ΙΠ Μεσολογγίου, δίνοντας το μήνυμα της νίκης τονίζοντας ότι εάν εκλεγεί θα είναι δίπλα στους συμπολίτες του και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Ο Θανάσης Παπαθανάσης συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή των φίλων του, πραγματοποίησε μία μεστή πολιτική ομιλία με τους παρευρισκόμενους να τον διακόπτουν συχνά με παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Απευθυνόμενος στον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του, έδειξε ότι είναι άριστος γνώστης των προβλημάτων της Αιτωλοακαρνανίας ,στάθηκε στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά της ΙΠ Μεσολογγίου ,ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα του πρωτογενούς τομέα ,της τουριστικής ανάπτυξης ,των υποδομών και βέβαια εστίασε στην ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας και ενίσχυσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα του νοσοκομείου Μεσολογγίου και των κέντρων υγείας της περιοχής.
«Σας ζητώ να μου δώσετε ισχυρή εντολή για να σας εκπροσωπήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ζητώ την στήριξη σας και σας υπόσχομαι ότι από την επόμενη μέρα τον εκλογών θα είμαι στο πλευρό σας για να διεκδικούμε καθημερινά όλα όσας μας αξίζουν».
Για να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία Ψηλά!
Είναι να απορεί κανείς με όλες αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που αποδεικνύουν ότι ούτε σχέδιο έχει ούτε πρόγραμμα.
Στον πανικό ανακοινώνει μέτρα που δεν μπορούν να ανακουφίσουν έτσι κι αλλιώς την οικονομία, αλλά και τους πολίτες.
Όταν ανακοινώνεις μείωση ΕΝΦΙΑ, αρκεί να ασφαλίσεις το σπίτι σου με 300, 400, 500 ευρώ, για να κερδίζουν οι ασφαλιστικές, ενώ δεν κερδίζει ο πολίτης, είναι δώρο άδωρο.
Όταν δίνεις επιδόματα σε νέα παιδιά για να εξαγοράσεις, δυστυχώς, την ψήφο τους λίγο πριν τις εκλογές, που δεν φτάνουν ούτε για τρεις ημέρες ταξίδι, σημαίνει ότι απλά πας να υποκλέψεις ψήφους.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι είναι σε πανικό. Σε πανικό, και προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο του ελληνικού λαού.
Θα πάρει το μήνυμά του στις 21 Μαΐου. Θα ανήκει πλέον στην ιστορία και το παρελθόν.
Με πολύ μεγάλη επιτυχία έγιναν προχθές Σάββατο 6/5/2023 τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. στην πόλη του Μεσολογγίου, όπου έγινε καί η παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και η παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος θέσεων από τον Νίκο Μπίστη υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού και μέλος της πολιτικής γραμματείας.
Πλήθος κόσμου έδωσε με το αγωνιστικό παρόν ελπιδοφόρα προοπτική για την επικείμενη νίκη στις εκλογές της 21/5/2023.