Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 01 Μαϊος 2023

Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, πραγματοποίησε  την Κυριακή 30 Απριλίου τα  εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, στον Αστακό. Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι  «οι εκλογές που θα γίνουν είναι ιστορικές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ως Κυβέρνηση να μετατρέψει την αγανάκτηση της κοινωνίας σε προοπτική για το μέλλον.  Η μάχη θα είναι δύσκολη και το σύστημα θα πιέσει όσο και όπως μπορεί για να τα μείνει στην εξουσία, αλλά η νίκη θα είναι δική μας και ολόκληρης της κοινωνίας».

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κηφισιά βρέθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία του ζήτησε από τους πολίτες ψήφο αυτοδυναμίας και εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι λέει ψέματα στους πολίτες.

«Η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά και ο κ. Τσίπρας με την Πρωταπριλιά. Από ψέματα άλλο τίποτα. Έμεινε ένα μήνα πίσω” δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει πάνω από 70 δισ. και οδηγεί σε νέα χρεοκοπία την χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μιας και σήμερα είναι Πρωτομαγιά -η μέρα των εργαζομένων- είναι ίσως και μια ευκαιρία να σκεφτούμε τελικά ποιο είναι το κόμμα, ποια είναι η παράταξη, ποια είναι η κυβέρνηση που αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Ποιοι είναι αυτοί, που αύξησαν τον βασικό μισθό κατά 20% και τον πήγαν στα 780 ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί που εισήγαγαν την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να μπορέσουν όλες οι υπερωρίες να καταγράφονται. Ποιοι είναι αυτοί που αύξησαν τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά έχουμε άδεια πατρότητας. Ποιοι είναι αυτοί, που ενίσχυσαν τους ελέγχους στην αγορά εργασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες που τον υποδέχθηκαν στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πλήρως κοστολογημένο και δεν παραβιάζει τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ τόνισε ότι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές θα οδηγήσει στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα την επόμενη ημέρα που η ΝΔ θα καταγάγει νίκη στις εκλογές. Γιατί χρειαζόμαστε σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα συνεχίσει τη δουλειά με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Δεν θέλουν δεύτερη φορά τη συμφορά, θα δώσουν δεύτερη εντολή στην προκοπή, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και δεσμεύτηκε ότι η επόμενη 4ετία με κυβέρνηση τη ΝΔ θα είναι η 4ετία με καλύτερους μισθούς.

«Έβλεπα -ίσως τα είδατε και εσείς- τα σποτάκια της διαφημιστικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, γκρίζο και μαύρο παντού. Και αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η Ελλάδα την οποία βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Η απάντηση είναι “όχι”, φίλες και φίλοι. Η Ελλάδα του γκρίζου και της μιζέριας ήταν η δική τους Ελλάδα που την αφήσαμε για τα καλά πίσω το 2019. Η δική μας Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξη, πιο φωτεινή.

Προσέξτε, δεν είναι μια Ελλάδα χωρίς προβλήματα. Πρώτοι εμείς είπαμε ότι διαχειριστήκαμε πολλές δυσκολίες και ότι πρέπει να εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Η ακρίβεια είναι ακόμα εδώ και ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών. Γι’ αυτό και σπεύσαμε και στηρίξαμε τα νοικοκυριά, με μια σειρά από εργαλεία για να μπορέσουμε να απαλύνουμε αυτή τη μεγάλη δυσκολία της εισαγόμενης ακρίβειας.

Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν ρωτήσετε οποιονδήποτε αντικειμενικό πολίτη σήμερα -δεν αναφέρομαι κατ’ ανάγκη σε πολίτες που ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία- αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν το ’19, θα σας πουν καταφατικά “ναι”. Η Ελλάδα σήμερα είναι στο σωστό δρόμο.

Και αυτός ο δρόμος που αναγνωρίζεται, αυτή η πορεία που αναγνωρίζεται πια από όλες και από όλους, από τους ξένους οίκους, από τους ξένους αναλυτές, είναι μια πορεία η οποία πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο – Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα μια φορά απών από το δημοκρατικό καθήκον»

«Θέλω μόνο να κάνω την αντίστιξη μεταξύ ενός κόμματος το οποίο έχει ένα κοστολογημένο και μελετημένο πρόγραμμα και μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία υπόσχεται παροχές που ξεπερνούν τα 70 δισ. χωρίς να λέει τίποτα άλλο συγκεκριμένο, αναζητώντας και πάλι να κοροϊδέψει τους πολίτες, όπως το έκανε το 2015.

Τους απαντώ εδώ, από το Βόρειο Τομέα, από την Κηφισιά, ότι το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Δεν θέλουν δεύτερη φορά στη συμφορά. Θα δώσουν δεύτερη εντολή στην προκοπή. Και αυτό το μήνυμα, ειδικά εδώ από το Βόρειο Τομέα, θα το στείλουμε και θα το στείλουμε με τρόπο εκκωφαντικό. Είναι ένα μήνυμα δημοκρατικής εγρήγορσης.

Και μιας και μιλώ για δημοκρατική εγρήγορση, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ένα γεγονός το οποίο είναι επιεικώς απαράδεκτο. Χθες τελείωσε η προθεσμία για την κατάθεση υπομνημάτων από τα κόμματα για την υπόθεση η οποία εκδικάζεται στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, εάν οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής θα μπορέσουν να συγκροτήσουν συνδυασμούς και να κατέβουν στις εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα επιχειρηματολογώντας επί της ουσίας της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε υπόμνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Απών ακόμα μια φορά από το δημοκρατικό καθήκον. Από το δημοκρατικό καθήκον να κρατήσουμε έξω από τη Βουλή αυτούς οι οποίοι ενδύονται τον μανδύα ενός κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια εγκληματική συμμορία.

Λυπάμαι που κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν το μάτι στα άκρα και να ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά.

Εμείς σε κάθε περίπτωση, καθώς θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές, θα μιλάμε πάντα συγκροτημένα, πολιτικά, χωρίς αυταρέσκεια, χωρίς αλαζονεία, χωρίς να επιδιώκουμε ούτε την όξυνση ούτε την πόλωση. Έχουμε πράγματα να πούμε για αυτά τα οποία κάναμε. Έχουμε αναγνωρίσει με θάρρος τα λάθη μας και έχουμε δεσμευτεί ότι θα τα διορθώσουμε. Αλλά κυρίως έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βίντεο TikTok για την Πρωτομαγιά – Οι 10 φιλεργατικές πολιτικές που ακολουθήσαμε

Τις 10 φιλεργατικές πολιτικές που ακολούθησε και υλοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο βίντεό του στο TikTok.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ξεκινά λέγοντας πως υπάρχει μία «φήμη» πως οι φιλεργατικές πολιτικές είναι οι αριστερές, και σημειώνει πως είναι εδώ ο ίδιος για να το διαψεύσει.

Στο βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok στην συνέχεια απαριθμεί τις πολιτικές αυτές μιλώντας για τις 10 κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση, ανάμεσά τους η ψηφιακή κάρτα εργασίας, το δικαίωμα στην τηλεργασία, την άδεια πατρότητας και φυσικά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Πρώτον, θεσπίσαμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από απλήρωτες υπερωρίες και από ανασφάλιστη εργασία. Δεύτερον, αναβαθμίσαμε την επιθεώρηση εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή με ψηφιακούς ελέγχους και διασταυρώσεις για να βρούμε όσους εργοδότες δεν δηλώνουν τους εργαζομένους τους. Τρίτον, κάναμε το επίδομα ανεργίας, επίδομα εργασίας για ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας. Τέταρτον επενδύουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης 700.000 νέων εργαζομένων και ανέργων, ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες. Πέμπτον, θεσπίσαμε πλαίσιο δεοντολογίας και αυστηρές κυρώσεις για την σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τον εκφοβισμό στην αγορά εργασίας. Έκτον επεκτείνουμε τις γονικές άδειες και την άδεια μητρότητας σε γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Δώσαμε για πρώτη φορά, το τονίζω, για πρώτη φορά, άδεια πατρότητας και προστατεύουμε από την απόλυση τον νέο πατέρα. Έβδομον, θεσπίσαμε το δικαίωμα στην τηλεργασία και την αποσύνδεση. Όγδοον, δώσαμε δικαιώματα συνδικαλιστικά στους εργαζόμενους σε πλατφόρμες και πρόσθετα δικαιώματα σε κούριερ και διανομείς φαγητού ντελίβερι. Ένατον, εξισώσαμε την αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με τους υπολοίπους εργαζομένους. Και φυσικά δέκατον, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%, από 650 ευρώ σε 780 ευρώ! Είχα κι άλλα να σας λέω αλλά να μην σας κουράζω. Καλή Εργατική Πρωτομαγιά σε όλους και καλό μήνα».

agriniopress.gr

Ακόμα μία τράπεζα κατέρρευσε στις ΗΠΑ προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αγορές και στους οικονομικούς αναλυτές.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank (FRB) των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.

Η DFPI διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία (Federal Deposit Insurance Corporation FDIC) για την εποπτεία της αναφερόμενης τράπεζας, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε μία προσφορά από την JPMorgan Chase Bank και από την National Association, Columbus, Ohio για τη διαχείριση όλων των καταθέσεων.

H τράπεζα JPMorgan Chase & Co. ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι απέκτησε μία σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων, αναλαμβάνοντας και συγκεκριμένες οικονομικές υποχρεώσεις της τράπεζας First Republic Bank (FRB).

«Η κυβέρνησή μας, μας προσκάλεσε όπως κι άλλους να επιταχύνουμε (τις διαδικασίες) και το πράξαμε», δήλωσε ο Τζέιμς Ντάιμον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. «Η οικονομική μας ευρωστία, οι ικανότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να καταρτίσουμε μία πρόταση προσφοράς για την υλοποίηση της μετάβασης, με με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα κόστη για το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων (DIF)».

Η διάσωση της τράπεζας καταγράφεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, μετά από την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αφού προηγήθηκε η μείωση των καταθέσεων που είχαν στο ενεργητικό τους, ωθώντας της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να παρέμβει, με τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας συμπεριλαμβάνουν περίπου 173 δισ. δολάρια δανείων και 30 δισ. δολάρια χρεογράφων, καθώς και 92 δισ. δολάρια σε καταθέσεις. Η JPMorgan και η ομοσπονδιακή υπηρεσία, συμφώνησαν να μοιραστούν τις ζημιές.

Η συναλλαγή καθιστά την JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποφύγουν στο παρελθόν. Λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών των ΗΠΑ, το μέγεθος της JPMorgan και το υπάρχον μερίδιό της στην καταθετική βάση των ΗΠΑ θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση.

Η JPMorgan αναμένει εφάπαξ κέρδος 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τη συναλλαγή, σύμφωνα με δήλωση της τράπεζας. Εκτίμησε, δε, ότι θα επιβαρυνθεί με 2 δισ. δολάρια από το σχετικό κόστος αναδιάρθρωσης τους επόμενους 18 μήνες.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι τιμούν την εξέγερση του Σικάγο, σε μια επέτειο που έχει εγγραφεί στη βίβλο του κινήματος της ανθρώπινης χειραφέτησης. Καλούνται, επίσης, να σκεφτούν ποιος τους κοροϊδεύει, ποιος τάζει ανέξοδες παροχές, ποιος υπερασπίζεται πραγματικά το συλλογικό συμφέρον. 

Η ελληνική οικονομία βρίθει από στρεβλώσεις:
  • βασισμένη υπέρμετρα στην κατανάλωση, τον παρασιτισμό και τον μαζικό τουρισμό και με χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας στους υπόλοιπους τομείς,
  • με τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και πράσινων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη,
  • με μικρή εισχώρηση τεχνολογιών, με κερδοσκοπία και έλλειψη διαφάνειας στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών,
  • με την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή να μαραζώνουν,
  • με αποψίλωση των ορεινών-ημιορεινών περιοχών και των μη τουριστικών νησιών από ενεργό πληθυσμό και οικονομικές δραστηριότητες και
  • με την ανεργία των νέων να παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμαχία Πράσινο και Μωβ νιώθει έντονη την ανάγκη να αφήσει στην άκρη τις αδιέξοδες πολιτικές και να διεκδικήσει στη Βουλή έναν νέο, βιώσιμο προσανατολισμό της οικονομίας και της χώρας
  • Δίνουμε προτεραιότητα στη δραστική αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, αλλά και στη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Υποστηρίζουμε μια αποδοτικότερη οικονομία, με ορθολογική εξωστρέφεια, καλύτερους μισθούς και μειωμένη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας.
  • Προωθούμε τον μετασχηματισμό τομέων όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και τα κτίρια, που μπορούν να είναι κορμός μιας πράσινης στροφής για όλη την οικονομία. Υποστηρίζουμε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σημαντικές δυνατότητες για θέσεις εργασίας, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
  • Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών και των νέων. Προωθούμε θέσεις εργασίας για τις γυναίκες με ίσες ευκαιρίες και απολαβές, μέσω θετικών δράσεων και φορολογικών κινήτρων. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνουμε για τη στήριξη του συνδυασμού της φροντίδας των παιδιών με την εργασία, τόσο τη μισθωτή όσο και αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών. Δίνουμε έμφαση στις δομές υποστήριξης της γονεϊκότητας και σε στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση.
  • Στηρίζουμε αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες, με δίκαιους όρους αμοιβής, αλλά και παράλληλη προστασία του ελεύθερου χρόνου κάθε ατόμου. Σημαντική για εμάς είναι η βελτίωση των εργασιακών και περιβαλλοντικών όρων εργασίας, αλλά και η διαμόρφωση κινήτρων και αντικινήτρων για την τήρησή τους και την αποφυγή της παραοικονομίας, ιδιαίτερα από τις μεγάλες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις: οι δυνατότητες παράκαμψης των κανόνων, δρουν και ως αντικίνητρο στην καινοτομία και στη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.
  • Μάχη κατά της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας δεν σημαίνει μόνο θέσεις εργασίας και αναδιανεμητικές πολιτικές, αλλά και αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών. Απορρίπτουμε τις πιέσεις για εμπορευματοποίηση και υπερεκμετάλλευση κοινών αγαθών όπως το νερό, το έδαφος, το υπέδαφος, η φύση, η βιοποικιλότητα, το τοπίο, τα δάση, η θάλασσα, ο αιγιαλός, η παραλία, ο δημόσιος χώρος, οι ελεύθερες αστικές εκτάσεις.
  • Προσβλέπουμε στην εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία στη μετακίνηση, στην εκπαίδευση, στην εργασία. Προωθούμε, επίσης, πολιτικές ένταξης και συμμετοχής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Ρομά, μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Απαιτούμε προστασία της πρώτης κατοικίας, προωθούμε επενδύσεις για κοινωνική στέγαση και υποστηρίζουμε διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια. 

Στηρίζουμε την εργασία με άμεσα εφαρμόσιμα αιτήματα:
  • Προτείνουμε 20% μείωση των εργοδοτικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας αλλά και για τους άνω των 60 ετών. Μερική συνταξιοδότηση για όσους επιθυμούν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης. Ανάλογα εργαλεία θεωρούμε ως απαραίτητα και για την ανεργία των νέων. 
  • Προωθούμε άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, και νομοθετική ρύθμιση για αυτόματη αναπροσαρμογή του κάθε 6 μήνες με βάση την εξέλιξη διάμεσου εισοδήματος.
  • Υποστηρίζουμε τη θεσμοθέτηση Καθολικού Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΕ) στο 50% του κατώτατου μισθού, αρχικά για όσους/ες δεν εργάζονται σε πλήρη απασχόληση, και δεν έχουν άλλα εισοδήματα: σε περίπτωση μερικής ή σποραδικής απασχόλησης, θα μειώνεται αναλογικά χωρίς να καταργείται -θα δρα ως επίδομα εργασίας. Σε αυτό ενσωματώνονται και τα ήδη υπάρχοντα επιδόματα. Σταδιακή επέκτασή του στο σύνολο του πληθυσμού, χωρίς περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Επιδιώκουμε τη χρηματοδότησή του πανευρωπαϊκά, από την ΕΕ.
Προτείνουμε μία φορολογική μεταρρύθμιση με:
  • Φορολογία του πλούτου, σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, με περιουσιολόγιο για όλους/ες. Ίση μεταχείριση και για την εκκλησία. 
  • Διαβάθμιση των συντελεστών του ΦΠΑ με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Ενδεικτικά: ελάχιστος ή μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά και βιολογικά τρόφιμα, πράσινες τεχνολογίες και σε βασικά είδη περιόδου και βρεφικής φροντίδας. 
  • Ισχυρά προοδευτικούς συντελεστές φορολογίας και αφορολόγητο αυξημένο με τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο.
  • Μείωση της φορο-ασφαλιστικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κοινούς συντελεστές φορολόγησης για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων από εργασία. 
  • Ειδικά φορολογικά κίνητρα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για επιχειρήσεις νέων για την πρώτη 3ετία, καθώς και για νέους αγρότες.
  • Εισοδηματικά ουδέτερους περιβαλλοντικούς φόροι (π.χ. ο φόρος άνθρακα), με τα έσοδα να επιστρέφουν στην κοινωνία με δράσεις όπως επενδύσεις για ενεργειακή μετάβαση και κλιματική προσαρμογή και Ταμείο Διαγενεακής Αλληλεγγύης. 
  • Στη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων, αφορολόγητο ποσό ανά θέση εργασίας για τις πρώτες 10-15 θέσεις κάθε επιχείρησης, με στόχο την προστασία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.
Οι προτάσεις της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ ενισχύουν την Κοινωνική Ισότητα, προσφέρουν στη Βιωσιμότητα, την Ευημερία και την Ελευθερία, προασπίζουν την Κοινή Ευημερία ανθρώπων και φύσης. Και αλλάζουν τη ζωή εδώ και τώρα!
 
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Παπαθανάσης, πραγματοποίησε την Κυριακή, 30 Απριλίου, ομιλία στη Βόνιτσα.

Ο κ. Παπαθανάσης συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στην ομιλία του τονίζοντας ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη σημαντική σημασία που έχει η περιοχή για τον τουρισμό, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η Βόνιτσα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όπου αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά του Ιονίου. Μπορεί και πρέπει να γίνει ο βασικός τουριστικός προορισμός που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη την περιοχή».

Στη συνέχεια επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε θέματα υγείας οι κάτοικοι της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την περίθαλψη υγείας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προγράμματα στήριξης για τους αγρότες, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει στην πράξη ότι θέλει και έχει στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, και πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι αρωγός».

Ο κ. Παπαθανάσης, ζήτησε από τους παριστάμενους να δώσουν την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία και να δείξουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του, προκειμένου να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή «Ζητώ την εμπιστοσύνη σας για να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία ψηλά».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σήμερα τιμούμε αυτές και αυτούς που διεκδίκησαν την κατοχύρωση της 8ωρης εργασίας. Αγωνιζόμαστε για τους χιλιάδες εργαζόμενους που καταπιέζονται, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες και δημοκρατία στους εργασιακούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι, είναι έτοιμοι και πάλι να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, έχοντας ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και είμαστε μαζί τους, δίπλα τους! 

H Εργατική Πρωτομαγιά δικαιούται να είναι ημέρα αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, ημέρα υπεράσπισης του Κοινωνικού Κράτους, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των νέων θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και τέλος πρέπει να είναι ημέρα αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η σημερινή Εργατική Πρωτομαγιά, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε  μια περίοδο εργασιακής ανασφάλειας και κοινωνικής φτώχειας, ο αγώνας για να ζούμε με αξιοπρέπεια ενδυναμώνεται».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωση της για την εργατική Πρωτομαγιά η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία Χριστίνα Σταρακά. Παρακαλώ ολόκληρη η δήλωση  που ανάρτησε στα social media :

«Δεν ξεχνώ ποτέ πως καμία κατάκτηση του εργαζόμενου δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνα.

Το ίδιο συνέβη και για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο.

Το ίδιο συνέβη και για κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Αλλά δεν ξεχνώ επίσης ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα εργασιακά δικαιώματα δέχονται συνεχώς επιθέσεις και, το ξέρουμε όλοι, για πολλούς συνανθρώπους μας υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Καταργούνται στην πράξη καθημερινά.

Η υπεράσπιση, αποκατάσταση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι λόγος ύπαρξης για κάθε προοδευτική πολιτική και θεμελιώδης προϋπόθεση για πραγματική ανάπτυξη και δικαιότερη κοινωνία.

Εύχομαι καλή Πρωτομαγιά σε όλες και όλους!»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο π. Υπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε στην πολυπληθή και με πρωτοφανή δυναμική εκδήλωση στο Χαλκιόπουλο:

“Πρωταρχικός μου στόχος η οικονομική-αγροτική & κτηνοτροφική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη του ορεινού Βάλτου. Στηρίζω τις ορεινές περιοχές του τόπου μας με έργα και πράξεις! ”

Εκατοντάδες φίλοι και συναγωνιστές με μεγάλο ενθουσιασμό και βεβαιότητα για την επερχόμενη εκλογική νίκη, βρέθηκαν την Παρασκευή στο Χαλκιόπουλο, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σπήλιου Λιβανού, πρώην υπουργού και υποψήφιου Βουλευτή της ΝΔ, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη και πρωτόγνωρης δυναμικής πολιτική συνάντηση που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στον ορεινό Βάλτο, με τους παρευρισκομένους να δηλώνουν ότι ο Σπήλιος Λιβανός είναι ο μοναδικός πολιτικός που τίμησε με το ενδιαφέρον, την παρουσία, και το έργο του τον ορεινό αυτό τόπο.

Στην ομιλία του, ο Σπήλιος Λιβανός, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για τη θερμή και εγκάρδια υποδοχή, αναγνώρισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν τα ορεινά χωριά, καθώς και τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτουν, παρουσιάζοντας το όραμά του για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, ώστε αυτά να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης με διακριτή τοπική οικονομία που θα στηρίζεται στην ιδιαίτερη παράδοση και το υψηλής αξίας φυσικό περιβάλλον που τα χαρακτηρίζει.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αγροτουρισμός, αλλά και η παραγωγή μοναδικών σε ποιότητα αγροτικών προϊόντων με ορεινή ταυτότητα στην επιδιωκόμενη αειφορική πορεία των ορεινών περιοχών.

Επιπλέον, ο π. Υπουργός τόνισε ότι παρά την οικονομική κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία, βασικός πυλώνας της πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στις ορεινές περιοχές, ενώ επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης συνέργειας μεταξύ κεντρικού κράτους-Περιφέρειας και δήμων, ώστε να είναι εφικτή η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική ενίσχυσης των περιοχών του ορεινού όγκου του τόπου μας.

Στη συνέχεια, ο Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε τα πεπραγμένα της 4ετούς κοινοβουλευτικής του θητείας δίνοντας έμφαση στο σημαντικό έργο του για τον εκσυγχρονισμό των τοπικών αρδευτικών δικτύων “ΥΔΩΡ 2.0” και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο Αμβρακίας -Αμφιλοχίας και Βάλτου που καλύπτει έκταση 38.000 στρ., προυπολογισμού 64,5 εκ. € και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών, αλλά και σε μικρότερα τοπικά αρδευτικά έργα εκσυγχρονισμού, όπως του ΤΟΕΒ Βρουβιανών, αρδευτικής έκτασης περίπου 3.000 στρ.

Ακολούθως, οι παραγωγοί και οι κάτοικοι του Χαλκιόπουλου ενημερώθηκαν από τον π. Υπουργό για τις δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αλλά και των νέων δυνατοτήτων χρηματοδότησης που παρέχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση του διεθνούς και εγχώριου ανταγωνισμού.

Ο Σπήλιος Λιβανός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον τριπλασιασμό των κονδυλίων χρηματοδότησης των νέων αγροτών στην περιοχή μας, έργο, όπως τόνισε, ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση της αγροτικής & κτηνοτροφικής παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία.

Ακόμα, υπενθύμισε την πολιτική επιλογή του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να κλιμακώσει τους ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να αποτρέψει νοθείες προϊόντων και παράνομες ελληνοποιήσεις, καταφέροντας όπως υποστήριξε, “να ενισχυθεί ο παραγωγός, να προστατευτούν τα ελληνικά προϊόντα και ο καταναλωτής και να πετύχουμε ορατά αποτελέσματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τιμές στο γάλα, όπου από 0,80 ευρώ το λίτρο, μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων, οι κτηνοτρόφοι έκλειναν συμβόλαια με 1,30 ευρώ”.

Ύστερα από μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία παρεστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χριστόφορος Κουσιορής, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ρεγκούτας, ο Πρόεδρος της ΤΚ Χαλκιόπουλου Βασίλης Ταλιούρας και σύσσωμοι οι Πρόεδροι των ΤΚ της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου, ο Σπηλιος Λιβανός τόνισε ότι η ανταπόκριση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για αυτόν και δεσμεύτηκε να συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες τους.

“Πρωταρχικός μου στόχος είναι η οικονομική- αγροτική & κτηνοτροφική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη του ορεινού Βάλτου και η στήριξή του τόπου μας με έργα και πράξεις, ώστε να γίνει πιο δυνατός! ” κατέληξε ο Σπήλιος Λιβανός και ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 21ης Μαΐου για να επιλέξουν την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, αλλά και τον τοπικό εκπρόσωπό τους για την επόμενη τετραετία, ώστε να πάει η Ελλάδα μπροστά με όραμα και προοπτική.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ