Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:35: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 14 Μαϊος 2023

Τη βεβαιότητα για μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας εξέφρασε από το Αγρίνιο ο Αλέξης Τσίπρας, μία εβδομάδα πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην πλατεία Δημοκρατίας στις 20:20 και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από πλήθος κόσμου που τον περίμενε.

Δείτε εικόνες από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε:

Παράσταση νίκης χαρακτήρισε τη “μεγαλειώδη” συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση στο Αγρίνιο. “Κύριε Μητσοτάκη την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε το Μέγαρο Μαξίμου” είναι το μήνυμα που στέλνει το Αγρίνιο, όπως είπε, εκτιμώντας ότι θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Στη διάρκεια της ομιλίας τους άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ αναφερόμενος στους χειρισμούς της σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Ευκαιρία να τιμωρηθεί η αλαζονεία και να αλλάξει η ρότα του τόπου χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε μία εβδομάδα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών έκανε λόγο για “βιασμό της Δημοκρατίας” και κάλεσε τους πολίτες να μη γίνουν “συνένοχοι στο έγκλημα” με την ψήφο τους.

Απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θέτοντας του το ερώτημα πώς θεωρεί ότι θα πρέπει τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την παρακολούθησή του.

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου (με φράσεις όπως η “Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες”) ενώ διαπίστωσε ότι η σημερινή είναι “η χειρότερη Δεξιά” που είχαμε ποτέ.

“Θα νικήσουμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή” σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και επικαλέστηκε τις προσδοκίες που έχουν για το μέλλον  οι νέοι άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Υπάρχει μία λέξη που δε μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα: Φιλότιμο. Όταν κάποιος υποτιμήσει την έννοια αυτής της λέξης που βρίσκεται στη συνείδηση του Έλληνα, τότε θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Θα πληρώσει πολύ ακριβά ο κ. Μητσοτάκης την προσπάθειά του να εξαγοράσει τους νέους, που στοχοποίησε και εξαπάτησε επί τέσσερα χρόνια, με 150 ευρώ. Μου λέει προχθές ένα νέο παιδί: «Βλέπω νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». «Δε βλέπεις», του λέω, «ότι παρουσιάζουν διαρκώς μετρήσεις που λένε το αντίθετο;». Μου απάντησε: «Βλέπω νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί και εγώ και όλοι μου οι φίλοι ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουμε. Και βλέπω νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε γίνεται αλλιώς». Παίρνω αυτήν την απάντηση όχι μόνο ως μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά και ως βαριά ευθύνη απέναντι στα όνειρα των νέων ανθρώπων” είπε χαρακτηριστικά.

Απάντησε επίσης στις επικρίσεις που δέχεται ότι το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν “βγαίνει”, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για αναβάθμιση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, ουσιαστική στήριξη της Γεωπονικής Σχολής  και ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να μείνουν στην ύπαιθρο.

Ανέλαβε επίσης δεσμεύσεις για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με έμφαση στο οδικό δίκτυο (Πλατυγιάλι – Αγρίνιο-Καρπενήσι- Λαμία, σύνδεση Ιονίας Οδού με Αγρίνιο, κ.ά).

Επικαλέστηκε τέλος το ιστορικό παρελθόν του Αγρινίου (εκτελέσεις από του Γερμανούς) και κατηγόρησε την ΝΔ για τον τρόπο που αντιμετώπισε θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Εξάλλου, διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και με ειρωνική διάθεση σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο.

“Μη χαρίστετε το όπλο σας σε κανέναν” ήταν η έκκληση πο απηύθυνε στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους, τονίζοντας την ανάγκη να προσέλθουν στις κάλπες και καταλήγοντας ότι σε αυτή τη “μάχη” δεν περισσεύει κανείς.

Ολόκληρη η ομιλία:

“Την άλλη Κυριακή στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου θα έχουμε πάλι πανηγύρι”, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετώντας το πλήθος του κόσμου. Παιδιά πρόσφεραν λουλούδια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ενώ ένα χαριτωμένο μωρό κατέληξε για λίγο στην αγκαλιά του!

Αρχική ενημέρωση: Από νωρίς, πλήθος κόσμου είχε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Δείτε εικόνες πριν από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα:

sinidisi.gr

Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 53,98% με καταμετρημένο το 25,69% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 40,75%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,39% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,56%.

Στο καταμετρημένο 25,69% των ψήφων δεν έχει ενσωματωθεί η Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας.
Λεπτό προς λεπτό, όσο ενσωματώνονται περισσότερα τμήματα στα επίσημα αποτελέσματα, η τάση δείχνει ότι μειώνεται το αρχικό προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν και ενισχύεται το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η ενσωμάτωση του 25,69% των ψήφων σε περίπου δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες δείχνει ότι η επίσημη καταμέτρηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να έχει καταμετρηθεί περίπου το 50% των ψήφων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστια ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Ναυπάκτου, στο κάλεσμα του υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Παπαθανάση. 

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα περισσότερα από 2.000 άτομα, έδειξαν την στήριξη τους στον κ. Παπαθανάση, δίνοντας του ισχυρή εντολή για την επόμενη μέρα.

Τη συγκέντρωση του Θανάση Παπαθανάση  τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ,Νεκτάριος Φαρμάκης,ο Δήμαρχος Ναυπακτίας,Βασίλειος Γκίζας,ο Δήμαρχος Ξηρομέρου ,Ιωάννης Τριανταφυλλάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομάτης , πολλοί αυτοδιοικητικοί, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων,φορέων και συλλόγων και πολυάριθμοι  φίλοι του Θανάση Παπαθανάση.

Ο κ. Παπαθανάσης, συγκινημένος για την μεγαλειώδη συγκέντρωση, ανέφερε ότι: «είμαι το δικό σας παιδί που εδώ και 21 χρόνια αγωνίζομαι στην πρώτη γραμμή μέσα από την τοπική Αυτοδιοίκηση για να  προσφέρω στον τόπο μου.

Είμαι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο δικός σας Θανάσης και θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα των εκλογών για να κάνουμε ΜΑΖΙ πράξη όλα όσα πρέπει να γίνουν για αυτόν τον τόπο!

Ήσασταν πάντα στο πλευρό μου. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές μου δώσατε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω.

Μου κάνατε την τιμή και με εκλέξατε τον νεότερο δήμαρχο στην ιστορία της Ναυπάκτου.

Σας ζητώ λοιπόν να με εμπιστευθείτε ξανά και να γίνετε ο αγγελιοφόρος ώστε να μπορώ να σας εκπροσωπήσω στο ελληνικό κοινοβούλιο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα».

Ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος έχει άριστη γνώση των προβλημάτων της περιοχής, αναφέρθηκε σε αυτά, δίνοντας την υπόσχεση ότι μέσα από την ιδιότητα του βουλευτή, εφόσον τον τιμήσουν οι πολίτες, θα φροντίσει να δοθούν λύσεις προκειμένου να έχει την ανάπτυξη που της αξίζει. 

«Είμαι ένας από εσάς, γνωρίζω τα προβλήματα αυτού του τόπου γιατί τα βιώνω κι εγώ, τα βλέπω καθημερινά γύρω μου>>.

Ειδική αναφορά έκανε ο Θανάσης Παπαθανάσης στο κομμάτι της υγείας :<< Σε αυτό το κομμάτι,επειδή εγώ είμαι απ’τον χώρο της υγείας, έχω βάλει ένα προσωπικό στοίχημα. Οι παθογένειες που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια να ανατραπούν πραγματικά. Tα δύο νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου πρέπει να τα ενισχύσουμε άμεσα με μέσα και  με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και τα κέντρα υγείας της περιοχής>>.

Επίσης, ο Θανάσης Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις  υποδομές : <<είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Έχουν ξεκινήσει μεγάλα έργα, αλλά υπάρχουν δυνατότητες και για πολλά παραπάνω. Οι δρόμοι είναι πολιτισμός!>> καθώς επίσης , εστίασε στον πρωτογενή τομέα : <<Ο πρωτογενής τομέας, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο. Πρέπει να παραμείνει ο παραγωγός στον τόπο του>>.

«Στην παιδεία να προχωρήσουμε άμεσα στην ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία του νομού και να δημιουργήσουμε καλύτερες κτιριακές υποδομές. 

Τα παιδιά μας αξίζουν καλύτερη εκπαίδευση και είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την ασφάλεια τους στα σχολεία», ανέφερε για το θέμα της παιδείας. 

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στον τουρισμό.<<Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού στοιχείου του νομού, ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχόντων τουριστικών υποδομών και ενίσχυση δημιουργίας νέων, προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής για την προσέγγιση διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. 

Ενίσχυση του αγροτουρισμού. Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές. Να δούμε τον τόπο μας να ανθίζει ξανά>>.

<<Θα είμαι στο πλευρό σας για να διεκδικούμε καθημερινά όλα όσα μας αξίζουν!

Προχωράμε ΜΑΖΙ για να αλλάξουμε την Αιτωλοακαρνανία!

Για να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία μας ψηλά ! >>

Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης ευχαρίστησε τον κόσμο της Ναυπάκτου για την θερμή υποδοχή και για την στήριξη του. 

#ΑνεβάζουμετηνΑιτωλοακαρνανία_ψηλά!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μία εβδομάδα απομένει για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι τα δύο πρώτα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτός κι αν συμβούν απίθανα πράγματα), ποιο από τα δύο πρώτα κόμματα θα προηγείται σε ψήφους, ποια θα είναι τα ποσοστά τους και αν τα ποσοστά αυτά θα είναι πάνω ή κάτω από το «όριο» του 30%, ανεξαρτήτου εκλογικής σειράς.

Γιατί άλλη δυναμική έχουν δύο πρώτα κόμματα με εκλογική δύναμη άνω του 30% και σαφώς μικρότερη επιρροή με εκλογική δύναμη κάτω του 30%.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν τέσσερα συνολικά σενάρια:

•Πρώτη περίπτωση νίκη της ΝΔ με 3 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

•Δεύτερη περίπτωση: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως ποσοστού

•Τρίτη περίπτωση: «Ισοπαλία» στο επίπεδο της μίας μονάδας

•Τέταρτη περίπτωση: Να είναι κοντά και τα δύο αλλά κάτω από το 30%

•Πέμπτη περίπτωση: Να κερδίσει η ΝΔ τα ποσοστά που μετρούν οι δημοσκοπήσεις

Στην πρώτη περίπτωση ή θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τρία ή τέσσερα κόμματα, ή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές.

 

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει κυβερνητική πρόταση και στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στην δεύτερη περίπτωση, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει της εκλογές θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΜεΡα25, θα υπάρξει πρόταση στο ΚΚΕ το οποίο σίγουρα θα την αρνηθεί, όπως θα γίνει πρόταση και εδώ στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Από το ΚΚΕ θα ζητηθεί ακόμα και ψήφος ανοχής, που και αυτή σίγουρα το κομμουνιστικό κόμμα ΔΕΝ θα την προσφέρει (στην ουσία θα είχε ευθύνη για τις επιλογές μίας κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετείχε κιόλας)

Στην τρίτη περίπτωση, όπου θα υπάρχει «ισοπαλία» (η διαφορά της μίας μονάδας δεν θεωρείται νίκη) το μόνο ενδεχόμενο, είναι η δημιουργία τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που όμως θα έχει πρωθυπουργό κοινής αποδοχής (που σημαίνει πως δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ούτε και ο Α.Τσίπρας).

Αν δεν γίνει αυτό πάμε πάλι σε εκλογές.

Στην τέταρτη περίπτωση ισχύει ότι και στην τρίτη περίπτωση καθώς ακόμα και ο πρώτος θα είναι πολύ αδύναμος εκλογικά για να μπορέσει να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία.

Και εδώ οι επιλογές είναι τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογές.

Εδώ όμως η πιθανότητα τρικομματικής κυβέρνησης είναι πιο μεγάλη καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εμφανώς αποδυναμωμένα με τις προοπτικές τους σε δεύτερες εκλογές να μην είναι καθόλου καλές.

Στην πέμπτη περίπτωση που η ΝΔ καταγράψει ποσοστά όπως αυτά που μετρούν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή στο 34% τότε η πρώτη και κύρια επιλογή του Κ.Μητσοτάκη είναι να πάει σε δεύτερες εκλογές για να κερδίσει την αυτοδυναμία.


Εκτός εάν θεωρήσει ότι είναι πιο συμφέρον να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ καθώς μετά από τις δεύτερες εκλογές η ΝΔ με ένα ποσοστό της τάξης του 37% θα έχει 151 βουλευτές ενώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές θα διαθέτουν ως κυβέρνηση τουλάχιστον 153 βουλευτές που θα τους προσφέρει μία καλύτερη πολιτική άνεση.

Όμως το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα είπε περί «φυλάκισης αυτών που έστησαν την παρακολούθησή του», ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολο.

 

Πάντως, εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως η όποια κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει ζωή για έναν χρόνο περίπου, μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024.

Τότε αναμένεται να προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Για έκτη φορά πρόεδρος ο Ρ.Τ.Ερντογάν ή επιστροφή στον Κεμαλισμό για την Τουρκία; 64 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου για την ανάδειξη του 13ου προέδρου της Τουρκίας, αλλά και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σε μία εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη κι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλείται περισσότερο από ποτέ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο μεγάλος του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να βρίσκεται μπροστά με ποσοστά μεταξύ 46% και 50%.

Ήδη 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό και οι ψήφοι έχουν φτάσει στην Άγκυρα για να καταμετρηθούν σήμερα στις 17:00 αφού κλείσουν και οι κάλπες.

Η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας έχει δηλώσει πως οι ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν αύριο μεταξύ 18:00 και 21:00.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης, ακόμη και για το αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.

Οι σημερινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές μάλλον απρόβλεπτες στροφές.

Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε φοβερή καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Το ΑΚΡ του Ερντογάν έχει ως κύριο σύμμαχό του το εθνικιστικό ΜΗΡ. Στην άλλη πλευρά, το CHP και άλλα πέντε κόμματα συνθέτουν μια συμμαχία που αναμένεται να στηριχθεί και από το φιλοκουρδικό HDP.

Στο πλευρό του Κιλιντσάρογλου είναι δύο εν δυνάμει αντιπρόεδροι, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και ο δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, από το κόμμα του ακροδεξιού εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στα κόμματα που στηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου είναι και η πρόεδρος του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, η Μεράλ Ακσενέρ.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν και πιστεύουν πως μπορούν στον πρώτο γύρο να ξεπεράσουν το 50% και να κερδίσουν έτσι την προεδρία χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία με μία προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία ο ίδιος έχει μετατρέψει από το 2020 σε τζαμί. «Ολόκληρη η Δύση είχε τρελαθεί! Αλλά εγώ το έκανα!», καυχήθηκε αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η ομιλία του είχε απειλές κατά του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, και έχει κερδίσει εκλογές το 2002, το 2007, το 2011 και το 2018, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, ολοκλήρωσε χθες την εκστρατεία του με μία συμβολική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. «Είστε έτοιμοι για τη δημοκρατία σε αυτήν την χώρα; Για να ξαναφέρουμε την ειρήνη στην χώρα. Εγώ είμαι. Σας το υπόσχομαι», είπε κατά την τελευταία μεγάλη του συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κανείς από τους δύο δεν καταφέρει να λάβει το 50% των ψήφων, καθώς υπάρχουν κι άλλοι υποδεέστεροι αντίπαλοι, θα υπάρχει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, δηλαδή μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ