Κυριακή, 22η Δεκεμβρίου 2024  6:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023

Απόψε αναμένεται να διεξαχθεί το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στις 9 το βράδυ στην ΕΡΤ, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα πολωμένο ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Συντονιστής θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς από την ΕΡΤ, ενώ μέρος θα λάβουν- με αλφαβητική σειρά- οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Η τηλεμαχία θα έχει διάρκεια έως τρεις ώρες και σε αυτήν θα περιλαμβάνονται έξι θεματικές ενότητες:

  • Οικονομία – ανάπτυξη
  • Εξωτερική πολιτική – άμυνα – ασφάλεια,
  • Εκλογές – διακυβέρνηση – συνεργασία
  • Κράτος -θεσμοί – Διαφάνεια
  • Κοινωνικό κράτος (Υγειά, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια)
  • Περιβάλλον – Ενέργεια
  • Νέα γενιά

Αναφορικά με τη διάταξή τους στο τηλεοπτικό στούντιο, οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετικά με τον χρόνο των ερωτήσεων και των απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών σε κάθε θεματική, αυτός έχει καθοριστεί ως εξής:

Ερώτηση: 30 δευτερόλεπτα

Απάντηση: 1,5 λεπτό

Διευκρινιστική ερώτηση: 15 δευτερόλεπτα

Απάντηση: 30 δευτερόλεπτα

Οι προετοιμασίες στην ΕΡΤ

Τις τελευταίες ημέρες εργάζονται πυρετωδώς δημοσιογράφοι και τεχνικοί για να είναι όλα έτοιμα, καθώς έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία τηλεμαχία. Το υπερσύγχρονο ΕΡΤNEWS STUDIO, που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

Συνολικά εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, προκειμένου να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone. Επιπρόσθετα, κάθε πολιτικός αρχηγός θα συνοδεύεται από μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμη δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της βραδιάς. Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Σήμερα το απόγευμα θα βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς ούτως ώστε να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Πριν από μία εβδομάδα οι δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος στην τηλεμαχία είχαν συναντηθεί στην ΕΡΤ για να συζητήσουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες και να καθοριστεί η σειρά με την οποία θα ρωτήσει ο καθένας. Μετά τη συνάντησή τους είχαν ζητήσει περισσότερη ελευθερία και μία έξτρα ελεύθερη ερώτηση στο τέλος της βραδιάς, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από τη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουμε στο debate συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς. Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη σειρά την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα» ανέφερε η σχετική επιστολή των δημοσιογράφων.

Η ιστορία των debate

Η ιστορία των debate στην Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Απαιτήθηκαν τρεις δεκαετίες για να διεξαχθεί η πρώτη τηλεμαχία το 1990 που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη.

Η συζήτηση, η οποία έγινε στις 12 Μαρτίου του 1990 ενόψει των εκλογών που διεξήχθησαν στις 8 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, ήταν επικεντρωμένη στην εξωτερική πολιτική και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και δύο ιδιωτικά κανάλια. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής και τις ερωτήσεις υπέβαλε ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Κώνστας.

Στις πρώτες σειρές των καλεσμένων ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Τζανής Τζαννετάκης, υπουργοί, βουλευτές, καθώς και οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης

Η πρώτη τηλεμαχία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το 1996 Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ συμμετέχουν στο πρώτο debate, σε τηλεοπτικό στούντιο, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Ο κάθε αρχηγός είχε στην διάθεσή του 2 λεπτά για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Δεν μπορούσε να απευθυνθεί στον αντίπαλό του. Στην πρώτη θέση, τα εθνικά θέματα στην σκιά της κρίσης των Ιμίων και η οικονομία.

Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ), ενώ ερωτήσεις έκαναν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας), Παύλος Τσίμας και Γιάννης Παπουτσάνης.

Το 2000 Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής βρίσκονται ενώπιος ενωπίω λίγο πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου. Η οικονομία βρίσκεται και τότε στην πρώτη θέση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Καυτό θέμα η πορεία του Χρηματιστηρίου.

Την τηλεμαχία συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου και ερωτήσεις απηύθυναν η Έλλη Στάη, ο Μανώλης Καψής και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

Το 2004 το debate περιλαμβάνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κώστας Καραμανλής, αρχηγός ΝΔ, Γιώργος Παπανδρέου, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής του Συνασπισμού και ο Δημήτρης Τσοβόλας από το ΔΗΚΚΙ, απαντούν σε ερωτήσεις χωρίς διάλογο.

Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την κοινωνική πολιτική και υγεία, την ανάπτυξη και την οικονομία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική και τη δημόσια διοίκηση. Είχαν στη διάθεσή τους 1,5 λεπτό για κάθε απάντηση. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου και τις ερωτήσεις έκαναν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Ευαγγελάτος και Σταύρος Θεοδωράκης (επικεφαλής σήμερα του Ποταμιού).

Τον Ιούνιο του 2004 έγινε η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών σε προεκλογική περίοδο Ευρωεκλογών και διεξήχθη ενόψει των Ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφου Έλλη Στάη, Παύλος Τσίμας, Nίκος Ευαγγελάτος, Σταύρος Θεοδωράκης και Mανώλης Καψής.

Το 2007, αντιμέτωποι βρίσκονται και πάλι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα και πλέον ο Αλέκος Αλαβάνος ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης από τον ΛΑΟΣ και ο Στέλιος Παπαθεμελής από την τότε Δημοκρατική Αναγέννηση. Μείζον ζήτημα οι φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν σε ερωτήσεις έξι δημοσιογράφων, οι οποίες ήταν μοιρασμένες σε έξι θεματικές ενότητες: Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν η Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις απηύθυναν οι δημοσιογράφοι Νίκος Χατζηνικολάου, Όλγα Τρέμη, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς, Αιμίλιος Λιάτσος και Έλλη Στάη.

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, που επικεντρώθηκε σε έξι θεματικές ενότητες: Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική και Εργασία, Περιβάλλον και Παιδεία, Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Την τηλεμαχία συντόνισε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος, Όλγα Τρέμη, Αιμίλιος Λιάτσος, Αντώνης Σρόιτερ, Ανδρέας Κωνσταντάτος και η Σία Κοσιώνη.

Για τις εθνικές εκλογές του 2009 διεξήχθησαν δύο debate, το ένα με την παρουσία όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των οικολόγων, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται πλέον στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και το δεύτερο με τους δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Επιτρέπονται πλέον ερωτήσεις αρχηγού προς αρχηγό.

Συγκεκριμένα, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου η τηλεοπτική αναμέτρηση  των πολιτικών αρχηγών έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου και επικεντρώθηκε σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία – Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική – Εργασία, Εξωτερική Πολιτική – Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιβάλλον – Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παιδεία – Τεχνολογία – Πολιτισμός, Διακυβέρνηση – Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής των Πράσινων Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος. Την τηλεμαχία συντόνισε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Αιμίλιος Λιάτσος, Ανδρέας Κωνσταντάτος, Αντώνης Σρόιτερ και η Σία Κοσιώνη.

Debate Καραμανλή – Παπανδρέου 2009

Το τεταμένο κλίμα του 2012 δεν επέτρεψε την διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενώ ούτε τον Ιανουάριο του 2015 οι πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, γίνονται δύο debate. Στο πρώτο συμμετείχαν 7 πολιτικοί αρχηγοί -Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Πάνος Καμμένος.

Κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας και των μετεκλογικών συνεργασιών. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος και τις ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

Στο δεύτερο «μονομάχησαν» Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Η ανάλυση των debate

Πρόσφατα ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός, ανέλυσε στην ΕΡΤ τις τηλεμαχίες των πολιτικών αρχηγών που έμειναν στην ιστορία.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην αντιπαράθεση προσώπων με αφορμή ένα γεγονός ο κ. Σιφονιός αναφέρθηκε στους ρήτορες, στην αρχαία Ελλάδα που είχαν μία προσέγγιση του κατηγόρου και του κατηγορουμένου. Αναφερόμενος στον Δημοσθένη και τον Αισχίνη υπενθύμισε ότι επειδή οι απολογίες δίνονταν πριν την εξέλιξη της δίκης ήταν ουσιαστικά παράλληλοι μονόλογοι. Κατηγορία η οποία αποδόθηκε στους πολιτικούς στα πρώτα ελληνικά ντιμπέιτ.

Στην πραγματικότητα, όπως είπε, στην εκπομπή «Συνδέσεις» το πρώτο ντιμπέιτ (debate) αρχηγών ήταν το 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης αντιμετώπισε τον Μιλτιάδη Έβερτ. Ωστόσο, ο ίδιος υπενθύμισε ότι το πρώτο τηλεοπτικό debate στην Ελλάδα έγινε το 1982 όταν η ΕΡΤ οργάνωσε με τον τότε αρχισυντάκτη ειδήσεων και παρουσιαστή Θοδωρή Καλούδη, μια τηλεμαχία μεταξύ του Γεράσιμου Αρσένη που ήταν τότε ο «τσάρος» της οικονομίας, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και τον Αντώνη Αμπατιέλο που ήταν βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Γενικής Γραμματείας.

 Από τους παράλληλους μονολόγους στις… κάρτες

«Το ‘89 μετά την κυβέρνηση Τζαννετάκη και πριν από τις εκλογές που εκλέξαμε την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, είχαμε τρεις παράλληλους μονολόγους, που ήταν κατά σειρά δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, Κύρκος, Φλωράκης, Παπανδρέου. Αλλά ήταν κάθε μέρα η μία μετά την άλλη μια συνέντευξη σε τρεις δημοσιογράφους και την επόμενη εβδομάδα ήταν Φλωράκης, Παπανδρέου, Μητσοτάκης», πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για το 1996 τόνισε ότι έγινε με ένα κορσέ τηλεοπτικών όρων πολύ δύσκολο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ότι «το τελευταίο debate μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη ήταν το πιο ελεύθερο και ίσως είναι οδηγός για οτιδήποτε επόμενο». Όπως είπε, «τότε υπήρχε ένα λίγο πιο ελεύθερο πεδίο. Υπήρχαν και κάποιες πρωτότυπες προσεγγίσεις, με την κάρτα που σήκωνε και μπορούσε να διακόψει για να μιλήσει. Σε επίπεδο τηλεοπτικού ντιμπέιτ από όλα τα υπόλοιπα είχαμε τη δυνατότητα ο σκηνοθέτης να δείχνει και τους δύο πρωταγωνιστές ταυτόχρονα». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα debate που δεν έγιναν το 2012, στις πρώτες εκλογές του 2015 και το πρόσφατο του 2019.

enikos.gr

Πρόσκληση του Θανάση Παπαθανάση στη συνάντηση φίλων στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα.

‘’Σας προσκαλώ στη συνάντηση φίλων στο Divani Caravel Hotel (Λεωφ.Βασιλέως Αλεξάνδρου 2), στην Αθήνα  την Πέμπτη 11/05 και ώρα 19:00 μ.μ.

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να σας δω από κοντά.’’

Θανάσης Παπαθανάσης

Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

#ΑνεβάζουμετηνΑιτωλοακαρνανία_Ψηλά!

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 "Πολλαπλάσιος κόσμος στη συγκέντρωση του Σπήλιου Λιβανού στο Θέρμο, σε σύγκριση με ολες τις άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στον ίδιο χώρο."                               

Η εντυπωσιακή  παρουσία πλήθους κόσμου στο Θέρμο - πολλαπλάσιο από κάθε άλλη προεκλογική εκδήλωση που έχει διεξαχθεί στον ίδιο χώρο του Δημοτικού Μεγάρου ΘΕΡΜΟΥ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου - είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης των πολιτών της περιοχής στον Σπήλιο Λιβανό και στο νέο πολιτικό πρότυπο που προτείνει. 

Τον Σπήλιο Λιβανό καλωσόρισε και προλόγισε ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ενώ παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Κότσαλος, Μυζήθρας Γιώργος, Παπαπάνος Αθανάσιος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Κοντογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Βαλλής Αθανάσιος, Δέλλας Δημήτρης, Πριόνας Αντώνης, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Αβαρίκου Ελευθεριανός Γιώργος, Σιταράλωνα, Πυλαρινός Φώτιος, Πετροχωρίου Συρακούλας Ιωάννης, ο Διοικητής Πυροσβεστικού κλιμακίου Θέρμου κ. Πατσιάς Ιωάννης, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Νίκος Καζαντζής και ο πρόεδρος ΟΑΕΔ Δυτικής Ελλάδας Παπαζήσιμος Δημήτρης.

Στην ομιλία του, ο Σπήλιος Λιβανός, αφού ευχαρίστησε τους  παρευρισκομένους για τη θερμή και εγκάρδια υποδοχή, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ερώτημα που οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στις επερχόμενες εκλογές το οποίο είναι αν θα  προχωρήσουμε μπροστά σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας  ή αν θα επιστρέψουμε στην αστάθεια του παρελθόντος,  επισημαίνοντας  ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας  αποτελεί  ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ.

Στη συνέχεια, ο Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε τα πεπραγμένα της 4ετούς κοινοβουλευτικής του θητείας δίνοντας έμφαση στο σημαντικό έργο του για τον εκσυγχρονισμό των τοπικών αρδευτικών δικτύων “ΥΔΩΡ 2.0” και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο αρδευτικό έργο “Θέρμο-Ανάληψη- Αγία Σοφία- Κάτω Χρυσοβίτσα”, προϋπολογισμού 4,5 εκ €, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες 1750 αγροτών της περιοχής και αφορά στην αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κλειστών και ανοιχτών δικτύων με συστήματα τηλεμετρίας και έξυπνες υδροληψίες.

Ακολούθως, ο π. Υπουργός ενημέρωσε  για τις δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας συλλογικών σχημάτων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την αύξηση της διαπραγματευτικής  δύναμης των παραγωγών.

Ο  Σπήλιος Λιβανός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον τριπλασιασμό  των κονδυλίων χρηματοδότησης των νέων αγροτών στην περιοχή,  έργο, όπως τόνισε, ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση της αγροτικής & κτηνοτροφικής παραγωγής στο Θέρμο και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία και υπενθύμισε την πολιτική επιλογή του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να κλιμακώσει τους ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να αποτρέψει  νοθείες προϊόντων και παράνομες ελληνοποιήσεις, καταφέροντας  να αυξηθούν οι τιμές στο γάλα και να ενισχυθεί έτσι,  το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Το όραμα του για το αναπτυξιακό μέλλον του Θέρμου και της σχέσης του με την λίμνη Τριχωνίδα ανέπτυξε στο τέλος της ομιλίας του ο Σπηλιος Λιβανός.

Τόνισε ότι το Θέρμο αποτελεί έναν πανέμορφο τόπο που “βλέπει” την πιο ζωντανή λίμνη της χώρας, την Τριχωνίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά  και μεγάλη βιοποικιλότητα. Η γεωγραφική του θέση στην ορεινή  Τριχωνίδα, η πλούσια ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά ως πρωτεύουσα της Αχαϊκής Συμπολιτείας και γενέθλιος τόπος του Κοσμά του Αιτωλού, τα μοναδικά αγροδιατροφικά προϊόντα που παράγονται στην  ορεινή αυτή περιοχή, όπως το ποιοτικό ελαιόλαδο, το ονομαστό  κρασί , το γάλα, το τυρί και πολλά ακόμα, αποτελούν τα ιδιαίτερα στοιχεία του τόπου και ταυτόχρονα το αναπτυξιακό του υπόβαθρο, καθορίζοντας και την σύγχρονη ταυτότητα του.

“Βασική μου προτεραιότητα  είναι η συνεργασία με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, τους παραγωγικούς φορείς και τους κατοίκους, για την ανάδειξη  του τρίπτυχου: υψηλού κάλλους και αξίας φυσικό περιβάλλον,  πλούσια ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά και εξαιρετικής ποιότητας αγροτική - κτηνοτροφική παραγωγή, που αποτελούν την ταυτότητα του τόπου και συνάμα ένα δυνατό εργαλείο ανάπτυξης, ώστε η ευρύτερη περιοχή του Θέρμου να αποτελέσει έναν μοναδικό και αυθεντικό εναλλακτικό προορισμό ”, κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής και κάλεσε τους πολίτες να τον τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους, καθώς έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να ακούσει, να επιλύσει προβλήματα, να συνεργαστεί, να παράγει έργο και να εργαστεί σκληρά για να γίνει ο τόπος μας πιο δυνατός.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών όλα τα εκλογικά τμήματα τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό για τις εκλογές 2023 της 21ης Μαΐου.

Tο υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την τελική λίστα με τα τμήματα στα οποία θα ψηφίσουν για τις εκλογές 2023 οι ψηφοφόροι, οι οποίοι μπορούν με ένα «κλικ» να μάθουν το εκλογικό τους τμήμα.

Οι εκλογείς του εξωτερικού αποτελούν έναν από τους 5 αριθμούς-«κλειδιά» των προσεχών βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι, βάσει Συντάγματος, υποχρεωτική, όμως υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες πολιτών που επιτρέπεται να μην ψηφίσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες πρέπει να δώσουν οι 17χρονοι που θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά, αλλά και όσοι άλλοι πολίτες θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά σε εκλογές.

Με απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας τα οποία θα λειτουργήσουν στις εκλογές του Μαΐου.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαΐου, χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – δηλαδή χωρίς να βάζουν σταυρούς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για ζητήματα που αφορούν στην ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις»: 2131361500

Αναλυτικά όλα τα εκλογικά τμήματα ΕΔΩ.

Μάθε πού ψηφίζεις 2023: «Ανακαλύψτε» το εκλογικό σας κέντρο με ένα κλικ
Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορεί κανείς σε ένα μόλις λεπτό να βρει το εκλογικό του διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό του αριθμό.

Στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ μπορεί κανείς να βρει πού ψηφίζει βάζοντας απλά το ονοματεπώνυμό του, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία των γονέων του.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Η τελευταία ενημέρωση έχει γίνει στις 11/04/2023, ενώ περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε με ένα κλικ
Μπαίνετε στη διεύθυνση www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόσκληση στην ομιλία του Μίλτου Ζαμπάρα στη Ναύπακτο

Την Παρασκευή 12 Μαΐου και ώρα 8:00 μμ θα πραγματοποιηθεί στο LEPANTO BEACH HOTEL στη Ναύπακτο, ομιλία του υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μίλτου Ζαμπάρα, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.  

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας  βρίσκεται σε απόγνωση. Το κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών αυξάνεται ασταμάτητα, ενώ τα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα που πρόκρινε η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ ήταν επιδερμικά και τελείως ευκαιριακά.  Έρευνα κατέγραψε ότι η πλειοψηφία των αγροτών σε ποσοστό που φθάνει το 91%  είναι απογοητευμένοι από την εφαρμοσμένη αγροτική πολιτική της ΝΔ. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που η ΝΔ αρνήθηκε να πατάξει, συμπιέζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές των προϊόντων που πωλούν οι παραγωγοί. Αν σκεφτεί κάποιος ότι η πράσινη ελιά πωλείται από τον παραγωγό 35-50 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής την αγοράζει ακόμα και 10 ευρώ το κιλό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάποιοι αισχροκερδούν και αυτοί δεν είναι σίγουρα οι γεωργοί βιοπαλαιστές.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι να είναι επαίτες ευκαιριακών επιδομάτων. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ασπίδα προστασίας για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Μεταξύ άλλων, δεσμευόμαστε για:

  • Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς.
  • Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών και επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες.
  • Πρόγραμμα για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών, με αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, για να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος

χαρακτήρας του, αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και πραγματικά αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού, με θεσμοθέτηση της προκαταβολής αποζημιώσεων.

  • Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
  • Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από την πολιτεία ίση με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους/Περιφέρειες, για προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Από τις 21 Μαΐου ξεκινά πάλι, μετά από τέσσερα χρόνια, η πραγματική στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. Με την προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι άνθρωποι του μόχθου του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα θα ζουν με αξιοπρέπεια. Στις 21 Μάη σταματάει η εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Κανείς και καμία δεν θα μείνει πίσω.

Φωτεινή Παντιώρα
Υποψήφια Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οικονομολόγος
τ. Ειδική Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με μεγάλη χαρά δέχτηκα μηνύματα στήριξης από φίλους Ισπανούς πολιτικούς, τον Μανουέλ Γκονζάλεθ Ορβίθ, πρώην συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς και τον Ζοάν Ερρέρα, πρόεδρο των Πρασίνων Καταλανών (ICV).
 
Συνεργάστηκα με τους δύο άντρες στη συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου στην Ισπανία και στήριξαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των μνημονίων.
 
Σήμερα τα κόμματα των δύο στηρίζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ. 
 
Τους ευχαριστώ θερμά και δεσμεύομαι ότι θα δουλέψουμε σκληρά για να γίνουν ακόμη στενότερες οι σχέσεις των δύο χωρών.
 
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ