Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  10:50: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023

Ένα ποσοστό περί το 10-12% των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου βρέθηκαν ξαφνικά κομματικά άστεγοι, μετά το κόψιμο των κομμάτων από τον Άρειο Πάγο, είτε για λόγους παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας (κόμματα Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου και Λατινοπούλου), είτε για τυπικούς λόγους (δεν κατάφεραν να καταθέσουν νόμιμη υποψηφιότητα), όπως οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες του Ν.Νικολόπουλου και μια πλειάδα άλλων κομμάτων ή απαγορεύθηκαν βάσει των δύο τροπολογιών, όπως το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη.

 

Αυτό το ποσοστό, το 10-12%, όχι απλά βγάζει κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσε δυνητικά, να δώσει και αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις 21 Μαΐου!

Αν βέβαια, αυτό το ποσοστό ψήφιζε «μονοκούκι» ένα από τα δύο «κόμματα εξουσίας», όπως χαρακτηρίζονται οι κομματικοί σχηματισμοί που διεκδικούν την εξουσία.

Γιατί αυτή την στιγμή τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται περί το 30%, αν θεωρήσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αληθινές. Έστω και με ποσοστό 26%, το 10-12% των αποκλεισμένων θα έδινε όντως κυβέρνηση!

Αλλά το ερώτημα είναι τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι αυτού του 10-11% οι οποίοι νιώθουν ότι αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση.

Σίγουρα όχι ΝΔ, τουλάχιστον το συντριπτικό ποσοστό τους.

Είναι το ποσοστό περί το 7% που θα ψήφιζαν Εθνικό Κόμμα Έλληνες και ένα αθροιστικό 3% τα κόμματα Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου, Λατινοπούλου και Ν.Νικολόπουλου, αφού και τα τρία κινούνταν περί το 1% το κάθε ένα πριν τον αποκλεισμό τους.

Ίσως το κόμμα Ν.Νικολόπουλου να ήταν στο 0,5% και τα άλλα περί το 1,2%. Αλλά μεσοσταθμικά αυτά είναι τα ποσοστά του Εθνικό Κόμμα Έλληνες και των άλλων τριών μικρών συντηρητικών κομμάτων: Περί το 10%!

Άρα έχουμε αθροιστικά ένα ποσοστό 10% από τους παραπάνω, το οποίο ποσοστό έχει χαρακτηριστικά αντικυβερνητικής ψήφου.

Είτε έντονης αντικυβερνητικής ψήφου, όπως οι ψηφοφόροι στο Εθνικό Κόμμα Έλληνες, είτε λιγότερο έντονης τα άλλα τρία μικροκόμματα τρεις. Πάντως σίγουρα αντικυβερνητικής.

Υπάρχουν και πολλά κόμματα που επίσης απαγορεύθηκαν από τον Άρειο Πάγο, κατά βάσει αντισυστημικά, για τυπικούς λόγους: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»-ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πράσινο και Μωβ και Μαζί.

Αυτά τα εννέα κόμματα-κινήματα αθροιστικά θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 2% στην κάλπη και με εξαίρεση το κόμμα ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ, τα υπόλοιπα κόμματα είναι συντηρητικής κατεύθυνσης.

Άρα έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 12% περίπου που αναζητά κομματική στέγη.

Σίγουρα ένα ποσοστό από αυτούς δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Ένα μικρό ποσοστό θα ψηφίσουν ΝΔ, ίσως 1-2%. Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα αναζητήσει να «τιμωρήσει» στην κάλπη αυτόν που τον άφησε κομματικά «άστεγο».

Ειδικά για τους πολίτες και ειδικά τους νέους που θα ψήφιζαν Εθνικό Κόμμα Έλληνες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την αποκλεισμό τους από την Βουλή, αντίθετα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σε μία εποχή που η ψήφος των νέων ψηφοφόρων στο κόμμα Κασιδιάρη δεν έχει ιδεολογική βάση, αλλά «τιμωρητικό» χαρακτήρα, μια ευκαιριακή ψήφος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, βασικά λόγω της έλλειψης αξιόπιστου δεξιού κόμματος, μοιάζει απόλυτα λογική.

Η πρώτη «συνεύρεση» εθνικιστικής Δεξιάς και Αριστεράς σε επίπεδο κάλπης ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αττική το 2014, όταν η ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ψήφισαν Δούρου για να αποδυναμώσουν τη ΝΔ του Α.Σαμαρά που είχε ξεκινήσει τις διώξεις των εθνικιστών.

Ακολούθησε η συστράτευσή των δύο άκρως αντίθετων πολιτικών ομάδων με το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και μέρος της εθνικιστικής δεξιάς, περίπου του 30% των ψηφοφόρων των ευρωεκλογών του 2014, ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 ΣΥΡΙΖΑ, απλώς και μόνο για να αποτραπεί η επάνοδος στην εξουσία της ΝΔ η οποία είχε κλείσει στην φυλακή την ηγεσία του κόμματος.

Σταδιακά αποστασιοποιήθηκαν μεταξύ 2015-2019 λόγω πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε μεταναστευτικό και Σκοπιανό και απείχαν ή ψήφισαν Ελληνική Λύση το 2019.

Δηλαδή δεν πρόκειται περί «καινοφανούς πολιτικής μετακίνησης» η ψήφος της εθνικιστικής Δεξιάς στον ΣΥΡΙΖΑ.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές το απόγευμα της Τετάρτης (3/5) έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Η αστυνομία προχώρησε σε άμεση εκκένωση του κτιρίου από στελέχη και εργαζόμενους που ήταν στο κτήριο εκείνη την ώρα.

Στο σημείο έφτασαν μέλη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) με εκπαιδευμένα σκυλιά και πραγματοποιούν ελέγχους.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρεις στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διεκδικούν την εκλογή τους με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές δίνοντας, έτσι, το στίγμα ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι αποφασισμένος να στελεχώσει την κοινοβουλευτική ομάδα με πρόσωπα που έχουν τεχνοκρατικές ικανότητες και έχουν, τα τελευταία χρόνια, συνεργαστεί μαζί του σε μια σειρά από τομείς.

Πρόκειται για στελέχη, καταρτισμένα στο αντικείμενό τους, που αναδείχθηκαν μέσα από την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθούν, μέχρι σήμερα, να βρίσκονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα συμβουλεύοντάς στους τομείς του αντικειμένου τους.

Αγγελική Τεντολούρη: Άφησε την Ελβετία «για να βάλει πλάτη»

Η Αγγελική Τεντολούρη κατεβαίνει υποψήφια στην Καρδίτσα. Με σπουδές Νομικής στη Γαλλία με ειδίκευση στο Δίκαιο Επιχειρήσεων αλλά και Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, η κ. Τεντολούρη αποφάσισε το 2017 να αφήσει τη δουλειά της στην Ελβετία, όπου εργαζόταν ως νομική σύμβουλος πολυεθνικής, για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εργαστεί στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Συνεχίζει να εργάζεται στο γραφείο του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο ενώ αποφάσισε να διεκδικήσει για πρώτη φορά την ψήφο των συμπολιτών της στον τόπο καταγωγής της.

Σταμάτης Βαρδαρός: Από το υπ. Υγείας στο πλευρό του Προέδρου

Δεύτερος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα που στελεχώνει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Σταμάτης Βαρδαρός ο οποίος στελεχώνει το ψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Σάμο. Γεννημένος το 1980, με σπουδές πολιτικών επιστημών, μεταπτυχιακό στην κοινωνική πολιτική και υποψήφιος διδάκτορας στην πολιτική υγείας, ο κ. Βαρδαρός διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας στο υπουργείο Υγείας την περίοδο 2016 – 2019.

Από το 2020 είναι σύμβουλος για θέματα πολιτικής υγείας του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα ενώ από το 2006 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί στο ΚΕΘΕΑ, στη ΜΚΟ PRAKSIS, καθώς και στην Οικονομική, Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος

Γρηγόρης Θεοδωράκης: Ο τεχνοκράτης που συνομιλούσε με τους θεσμούς

Τέλος, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα.

Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων» από το ίδιο Πανεπιστήμιο, αποφοίτησε από την ΙΔ΄ εκπαιδευτική σειρά της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης το 2003 και έκτοτε είναι μόνιμος υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Το Φεβρουάριο του 2015 αποσπάστηκε στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και ανέλαβε καθήκοντα Προϊσταμένου του Γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης. Από το Δεκέμβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» (2017 – 2019) και ήταν επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για θέματα Δημόσιας Διοίκησης (2017 – 2019).

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπειτα από την ανακήρυξη των κομμάτων και των υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο ο Γιώργος Παληγεώργος ανακοίνωσε (και επίσημα) πως θα είναι υποψήφιος με το «ΜΕΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ» στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά:

«Η συμμετοχή μου στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στην πνευματική και πολιτιστική ζωή συνεχίζεται. Αυτή τη φορά μετά από πρόταση συντρόφων, συνοδοιπόρων και πολλών φίλων και μετά από σχετική απόφαση της εκλογικής επιτροπής, συμμετέχω ως υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στο ψηφοδέλτιο του ΜΕΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, στις εκλογές, στις 21 Μάη 2023.

Χθες 2 Μάη 2023 έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο και μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Η κοινωνική αντίσταση στην πολιτική λαίλαπα που θα συνεχιστεί από τις συστημικές μνημονιακές δυνάμεις(ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και οι λαϊκές διεκδικήσεις που πρέπει να ενταθούν επιβάλουν μαζικές κινηματικές δράσεις. Σ’ αυτόν τον πολιτικό αγώνα απαραίτητος πολλαπλασιαστής θα είναι η δύναμη της αντιπολιτευτικής κοινοβουλευτικής φωνής της κοινωνίας και της Αριστεράς, που πρεσβεύει και παλεύει για τη ΡΗΞΗ με τις βάρβαρες, μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές πολιτικές.

Σας καλώ σε αγωνιστική εγρήγορση για ζωή με αξιοπρέπεια!

Σας καλώ να υπερψηφίσετε ΜΕΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ!

ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Παληγεώργος γεννήθηκε στις Φυτείες Ξηρομέρου το έτος 1960, από αγρότες γονείς, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τη μέση εκπαίδευση παρακολούθησε για 5 χρόνια στο Αγρίνιο και για 1 στην Πάτρα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Θεσσαλονίκη(ΑΒΣΘ-ΠΑ.ΜΑΚ.), ενώ οι μεταπτυχιακές του σπουδές είναι στη Διοίκηση Μονάδων υγείας με κατεύθυνση την κοστοστολόγηση. Εργάστηκε ως Λογιστής σε Επιχειρήσεις στην Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και ως Λογιστής ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 1993 ζει στο Αγρίνιο.  Δίδαξε Λογιστική και κοστολόγηση στο ΤΕΙ Μεσολογγίου για 25 χρόνια.   Από τα μαθητικά του χρόνια ενστερνίστηκε τις μεγάλες ανθρωπιστικές αξίες και συμμετείχε ανελλιπώς  στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μέσα απ’ τις γραμμές της Αριστεράς. Πλειάδα άρθρων του σε θέματα πολιτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος  έχουν δημοσιευτεί κι εξακολουθούν να δημοσιεύονται  σε εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό τύπο.  Είναι συγγραφέας-λογοτέχνης και έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Θεωρεί  ότι ο συνδυασμός της κινηματικής δράσης με τη σθεναρή και διαυγή προγραμματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση μπορεί να κάνουν την ελπίδα ξανά να ανθίσει και η χώρα να μπει σε αισιόδοξη προοπτική, μακριά απ’ τις καταστρεπτικές και αδιέξοδες μνημονιακές δεσμεύσεις».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πραγματικά είναι απορίας άξιο πώς Τσίπρας, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, αντί να αντιπαρατίθενται με επιχειρήματα για την ελληνική οικονομία και τα εθνικά θέματα, αντιπαρατίθενται για τις συνεργασίες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, ό,τι είπε ο Στουρνάρας ισχύει. Θα συνεργαστούν μετά τις εκλογές. Αφήστε τι λένε τώρα. Διαφωνούν στα μικρά, συμφωνούν όμως στα μεγάλα.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι 21 Μαΐου η Ελληνική Λύση είναι η λύση στο πρόβλημά του.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου (Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου) πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης συνομίλησε με τον Διοικητή του κλιμακίου καθώς και με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν σε αυτό.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου είναι σημαντικά, και η επίσκεψη μου σήμερα εδώ, αποτελεί μια πρώτη καταγραφή, προκειμένου να δώσουμε λύσεις άμεσα.

Επιτακτική είναι η ενίσχυση της στελέχωσης του Κλιμακίου αλλά και η αξιοποίηση των καινούργιων εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν δίνοντας έτσι και μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο επισκέφτηκε σήμερα ο Σπηλιος Λιβανος, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ. Κατά τη συνάντηση στο γραφειο του Αρχιεπισκοπου στην Ιερά Σύνοδο, συζητηθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αποτυπώθηκε η αμοιβαία διάθεση συνεργασίας στο πλαίσιο ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δράσεων για την υποστήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και την επίτευξη της πολύτιμης κοινωνικής συνοχής.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόσκληση του Θανάση Παπαθανάση στη συνάντηση φίλων στο Δημαρχείο Θέρμου .

‘’Σας προσκαλώ στη συνάντηση φίλων στο Δημαρχείο Θέρμου την Πέμπτη 04/05 και ώρα 19:30 μ.μ.

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να σας δω από κοντά.’’

Θανάσης Παπαθανάσης
Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο συνασπισμός κομμάτων Πράσινο & Μωβ, σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς, προβαίνουμε σε όλες της απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναθεωρηθεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του Άρειου Πάγου, που αποκλείει τον συνασπισμό μας από τις βουλευτικές εκλογές.  

Η απόφαση του Α1 τμήματος δικαιολογεί τον αποκλεισμό του συνασπισμού αναφέροντας ότι - όπως και άλλα κόμματα - δεν υπέβαλε την απαραίτητη δήλωση στην ηλεκτρονική πύλη εντός της οριζόμενης προθεσμίας. 

Η εν λόγω απόφαση ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει σε ποια παράληψη/καθυστέρηση αναφέρεται ούτε εξηγεί αν έχει ληφθεί υπόψη η απόφασή του Υπουργείου Εσωτερικών το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαίου να παρατείνει τη σχετική προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, επειδή η ηλεκτρονική πύλη δεν λειτουργούσε σωστά. Παράλληλα, αρκετά κόμματα επίσης δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στην αρχική προθεσμία λόγω της δυσλειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης.

Πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν οποιεσδήποτε παρανοήσεις ή επουσιώδεις τυπικές ελλείψεις στην ηλεκτρονική κατάθεση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά για να δοθεί η δυνατότητα στους 249 υποψηφίους μας και στις 59 εκλογικές περιφέρειες να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα σας ενημερώσουμε για κάθε νεότερο.

Οι συνεπικεφαλής του Πράσινο&Μωβ
Βασιλική Γραμματικογιάννη, gramvas@yahoo.gr, 6978330032
Δομήνικος Χρυσίδης, d.chrysidis@prasinomov.gr, 6987581426

Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον Νοέμβριο του 2018, σε εκδήλωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο και ήταν κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση του ζώου τους. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει προεκλογικό χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς.

Πάρα τη ρητή προεκλογική δέσμευση του απερχόμενου πλέον Πρωθυπουργού ότι θα κάνει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, μόνη της, το 2021 ένα πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς με σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων, που προειδοποιούσαμε ότι πρόκειται για έναν βαθιά αντιεπιστημονικό και αντιζωοφιλικό νόμο, με ασάφειες, αντιφάσεις και ρουσφετολογικές διατάξεις.

Δύο χρόνια μετά, ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές και έπειτα από διαδοχικές τροποποιήσεις του νόμου και παρατάσεις επί παρατάσεων, ελάχιστα πράγματα που να αφορούν την πραγματική προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς έχουν υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μητρώο ζώων συντροφιάς. Η χώρα μας διαθέτει ήδη Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς στα πρότυπα της διαδικτυακής βάσης της Γαλλίας (i-cad), η οποία παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις 12 χώρες της ΕΕ που έχουν κεντρική βάση δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς. Το μητρώο κατέστη πλήρως λειτουργικό κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έκτοτε είχαν σε αυτό πρόσβαση Δήμοι, Περιφέρειες και Αστυνομία, διασφαλίζοντας έτσι την ιχνηλασιμότητα, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για την προστασία των ζώων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί της αναβάθμισης του υφιστάμενου μητρώου ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον υπομητρώα, καταφύγια, εκτροφείς και φιλοζωικά σωματεία, επέλεξε να σπαταλήσει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του από το μηδέν.

Αντί να επιλύσει τα ουσιαστικά προβλήματα του νόμου η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές προχώρησε σε ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και εκδικητικό για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μέτρο, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν. 2017/1992, εξυπηρετώντας συμφέροντα ημετέρων, αλλά χωρίς να λύνει το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Δεν εξηγείται αλλιώς η έκδοση απόφασης του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Πέτσα, για το σκανδαλώδες χαράτσωμα 150 ευρώ των πολιτών που φροντίζουν ένα ζώο συντροφιάς, μέσω της υποχρεωτικής λήψης και αποστολής του DNA του ζώου σε βάση δεδομένων.

Συγχέοντας την κτηνιατρική γενετική με την κτηνιατροδικαστική γενετική, προχωρούν στην επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού. Χωρίς ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά απάντηση σε εύλογα ερωτήματα και χωρίς καμιά προετοιμασία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε μία διαδικασία πλήρως αναποτελεσματική, από τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 1/3 των ζώων έχει σημανθεί και καταγραφεί στην χώρα μας. Χρηματοδοτεί από την άλλη στις πλάτες των πολιτών ένα εργαστήριο με ανύπαρκτο ερευνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων εφάπαξ 2 εκ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης.

Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση γύρω από το ζήτημα, τόσο περισσότεροι ζωόφιλοι θα αντιλαμβάνονται πως οι εξαγγελίες ακόμα και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, δεν ήταν παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψει τα κυβερνητικά πεπραγμένα που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των ζώων, το αντίθετο μάλιστα. Μόνο που πλέον δεν πείθουν κανέναν.

Όλες αυτές οι απαράδεκτες, ανεξήγητες και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις θα ακυρωθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Και θα εφαρμοσθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ζώων, υποστήριξης της ζωοφιλίας και ενίσχυσης των δημόσιων λειτουργιών για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων και του παράνομου εμπορίου ζώων, ενός πλαισίου που δεν θα εξυπηρετεί συμφέροντα ημετέρων και δεν θα χαρατσώνει τους πολίτες αλλά θα στηρίζεται στην επιστήμη και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σελίδα 1 από 2