Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  2:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 23 Μαϊος 2023

Τέλος οι διερευνητικές – Επισπεύδονται οι διαδικασίες για προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ακριβώς στις 18:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Ανδρουλάκης όπως αναμενόταν επέστρεψε αμέσως την διερευνητική εντολή  λέγοντας, πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή».

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η παράταξή μας έκανε γενναίο ξεκίνημα, ζητώ από όλους τους δημοκράτες να έρθουν κοντά μας. Έχουμε χρέος να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο, βάζουμε ψηλά τον πήχη, στόχος να αναγεννηθεί η παράταξη, είναι καλό για την κοινωνία και την δημοκρατία μας».

Όπως είπε δε, η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη στον τόπου που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, όπου τα οφέλη θα είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Μιλώντας για το μήνυμα της κάλπης είπε πως οι πολίτες κουράστηκε από την τοξικότητα. Σίγουρα χρειάζεται μία αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, είπε συνεχίζοντας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, σχολίασε ότι θα περάσουμε στην επόμενη λύση όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτήν την ώρα ειναι σε εξέλιξη η κατιδίαν συνάντηση του Νίκου Ανδρουλακη με την Προεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Ανδρουλάηκης:

Κ.Σ: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

Ν.Α:  Σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα κε λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους διξαιπυ και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και πχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη.

Κ.Σ: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Έτσι, επισπεύδονται οι θεσμικές διαδικασίες και, πλέον, αναμένεται να εκδοθεί διορθωτικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα ορίζει ότι η νέα Βουλή που ανέδειξαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει αύριο, Τετάρτη 24/5, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να λάβει και να επιστρέψει αμέσως την δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο μπορεί μεν να χαρακτήρισε «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα του, η ευθύνη όμως την οποία – όπως είπε – αναλαμβάνει ήταν μάλλον προσχηματική, καθώς την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι οι επιλογές της κοινωνίας, ακόμα και όσων ψήφισαν τη ΝΔ, μπορεί να αποδειχθούν «οδυνηρές» και ότι «διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

«Δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνηση. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν υπήρχε κανείς λόγος να κρατήσω τη διερευνητική εντολή.

Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών, απρόσμενα οδυνηρό, φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμα και για όσους ψήφισαν ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία.

Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς για εμάς το ζήτημα είναι να δούμε πως θα αποτρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό στις επόμενες εκλογές. Με τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε, οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να σταθούμε όρθιοι. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη.

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μαχητές αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα μάχη όρθιοι με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα αλλά και να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων», δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει συγκυβέρνηση. Ως εκ τούτου βεβαίως ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω την εντολή επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές, θα μας δώσουν κυβέρνηση αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες».

Δείτε τα βίντεο ΕΔΩ

Πηγή: protothema.gr

Στις έξι το απόγευμα της Κυριακής θα ορκισθούν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πηγή: newsit.gr

Δηλώσεις έκανε ο ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά είπε αυτό που δήλωσε και στην ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν θα πάρει την διερευνητική εντολή.

Όπως είπε, δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και υποστήριξε πως χάθηκε μια ευκαιρία για την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας, μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής. «Η ευκαιρία αυτή επί της ουσίας είχε χαθεί πριν τις εκλογές» είπε.

Επίσης είπε πως «το αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενο, και πιστεύω πως είναι οδυνηρό και για την κοινωνία, γιατί διαμορφώνονται συσχετισμοί που εάν επαναληφθούν στις δεύτερες εκλογές θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία, μια παντοδυναμία για μια κυβέρνηση που τα προηγούμενα χρόνια δε σεβάστηκε το κράτος δικαίου και τον πλουραλισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τώρα «πρέπει να δούμε πως δε θα έχουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών. Οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, αλλά θα σταθούμε στα πόδια μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με τις πληγές της κοινωνίας λοιπόν θα ασχοληθούμε», σημειώνοντας ότι «οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ’ το να σταθούμε στα πόδια στα μας». «Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’ σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». «Και να δώσουμε και μια υπόσχεση», συνέχισε, «ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη, όρθιοι με στόχο τη μεγάλη εικόνα, να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση -αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα- αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».

Πηγή: newsit.gr

Του Νίκου Ιγγλέση

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου προκάλεσε σοκ στο πολιτικό σύστημα, αλλά και σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι δημοσκοπήσεις, που προηγήθηκαν, απέτυχαν να καταγράψουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Προέβλεψαν μεν την πρωτιά της ΝΔ, αλλά δεν ανίχνευσαν ούτε το πολύ υψηλό ποσοστό της, ούτε τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το μεγάλο ποσοστό (16%) των κομμάτων που έμειναν εκτός της Βουλής.

Κάτι ανάλογο έγινε στις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία καθώς και σε πολλές περιπτώσεις σ’ άλλες χώρες. Οι δημοσκοπήσεις μάλλον ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης λειτουργούν παρά για την αντικειμενική, κατά το δυνατόν, καταγραφή της.

Στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου 2023, σε σχέση με αυτήν του 2019, υπήρξε αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων κατά 280.600, από 57,91% των εγγεγραμμένων σε 60,92%. Παράλληλα, τα άκυρα ψηφοδέλτια αυξήθηκαν κατά 45.900 από 1,34% σε 2,04% ενώ τα λευκά μειώθηκαν κατά 7.970.

Η Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό 40,8% αυξημένο κατά 0,94 σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι κυβερνάει επί τέσσερα χρόνια, αποδέχτηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαχειρίστηκε τους περιορισμούς της covid 19 και επέβαλλε πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική ύφεση 2020-21, μεγέθυνε την ενεργειακή κρίση με το προηγούμενο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, άφησε ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό με τη μη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Καυσίμων, παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds,  ευθύνεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την τραγωδία των Τεμπών και πολλά άλλα.

Όλα αυτά, φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, δεν της προκάλεσαν καμιά φθορά και αντισταθμίστηκαν από τις επιχορηγήσεις και τα χαρτζιλίκια που δόθηκαν με δανεικά χρήματα (το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάνω από 40 δις κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη). Η διατήρηση του ποσοστού της Ν.Δ. και η μικρή αύξησή του οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων, αλλά και στην επικοινωνιακή κυριαρχία της, μέσω σχεδόν όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια πανωλεθρία. Το ποσοστό του περιορίστηκε στο 20,06% μειωμένο κατά 11,46 μονάδες. Ουδέποτε αξιωματική αντιπολίτευση κατέγραψε τόσο μεγάλη μείωση χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο καθοριστικό γεγονός για την ίδια (π.χ. διάσπαση). Οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρευσαν κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας και άλλα μικρότερα κόμματα. Ούτε μπόρεσε να επωφεληθεί από την αύξηση της συμμετοχής. Είναι φανερό ότι το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείθει πλέον. Εξ’ άλλου, σ’ όλες τις βασικές επιλογές ταυτίζεται με τη Ν.Δ. Δεν παράγει πολιτική, αλλά υιοθετεί τις πολιτικές που έρχονται από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη, όπως κάνει εξ’ άλλου και η Ν.Δ. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε και αυτός λεφτά, όπως η Κυβέρνηση, αλλά δεν έπεισε.

Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ποσοστό 11,46%, αυξημένο κατά 3,36 μονάδες σε σχέση με το 2019. Η αύξηση αυτή προέρχεται βασικά από επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εγκαταλείψει το Κίνημα το 2012 λόγω των μνημονίων, στην επιβολή των οποίων είχε πρωτοστατήσει.

Το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 7,23%, αυξημένο κατά 1,93 μονάδες. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ που θέλησαν να εκφραστούν αντισυστημικά. Θυμίζουμε ότι το 2012 το ΚΚΕ έχασε τη μισή εκλογική δύναμή του προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανιζόταν τότε ως η ικανή δύναμη ανατροπής των μνημονίων.

Η Ελληνική Λύση κατέγραψε ποσοστό 4,45%, αυξημένο κατά 0,75 μονάδες. Μια πολύ μικρή αύξηση, παρ’ όλη την προσπάθεια διάλυσής της που έγινε από τη Ν.Δ., για ένα κόμμα που θεωρεί ότι εκφράζει τις πατριωτικές θέσεις εντός της Βουλής.

Τρία κόμματα, η ΝΙΚΗ του Δ. Νατσιού, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη πλησίασαν κοντά στο 3%, αλλά, δεν κατάφεραν να το φτάσουν και να εκλέξουν βουλευτές. Έλαβαν 2,92%, 2,89% και 2,62% αντίστοιχα. Συνολικά τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής έλαβαν το 16% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 48 έδρες τις οποίες μοιράστηκαν, ανάλογα με τα ποσοστά τους, τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Η Ν.Δ. πήρε περίπου τις 20 από αυτές τις 48 έδρες.

Αναμένεται ότι και τα τρία αυτά κόμματα, πιθανόν συνεργαζόμενα με κάποια μικρότερα, θα κατέλθουν στις επόμενες εκλογές διεκδικώντας την είσοδό τους στη Βουλή. Αν εισέλθουν και τα τρία θα καταστήσουν δύσκολη ή οριακή την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. Είναι σημαντικό να το επιτύχουν για να περιοριστεί η μονοκρατορία της γκλομπαλιστικής – νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.

Αν στις επόμενες εκλογές προκύψει μια πανίσχυρη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με περίπου180 βουλευτές, είναι πολύ αμφίβολο αν η Ελλάδα που θα παραδώσει, μετά τέσσερα χρόνια, θα είναι η  πατρίδα που αγαπάμε.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ