Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023

Το Αγρίνιο επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, ο Επικεφαλής του Κινήματος «Ελεύθεροι Ξανά» κ. Φαίδων Βόβολης, συνοδευόμενος από στελέχη του κινήματος.

Ο κ. Βόβολης, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής, την κεντρική προεκλογική του ομιλία, σε κεντρικό καφέ, στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

«ΔΕΝ ξεχνάμε τους περιορισμούς! Τον διχασμό! Τη φίμωση! Τον πόλεμο που δεχτήκαμε! Τα Τέμπη και τα παιδιά που χάθηκαν! Τίποτα δεν ξεχνάμε!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής του Κινήματος «Ελεύθεροι Ξανά».

«Οι «Ελεύθεροι Ξανά» αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό! Βρισκόμαστε σε όλη την Ελλάδα, και αγωνιζόμαστε με νέα και άτεγκτα παιδιά να σηκώσουμε τους Έλληνες από τον καναπέ! Υπήρξαν πολλοί που πίστεψαν σε εμάς και βγήκαν μαζί μας στους δρόμους!», συνέχισε.

«Ο στόχος είναι ένας: Να αλλάξουμε τη χώρα! Η Ελλάδα να αναπνεύσει ξανά!», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Βόβολης.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την εκδήλωση:

agriniotimes.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτοφανής και με παλμό η προεκλογική συγκέντρωση στο Divani Caravel στην Αθήνα του υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτωλοακαρνανία, Θανάση Παπαθανάση, που ο ενθουσιασμός και τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου κατέδειξαν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Με μια ανεπανάληπτη συγκέντρωση με νικηφόρο παλμό, η Αιτωλοακαρνανία έδωσε το δικό της μήνυμα πρωτιάς στη ΝΔ και τον Θανάση Παπαθανάση. 

Από νωρίς, πλήθος κόσμου, παλιοί και νέοι υποστηρικτές του υποψήφιου Βουλευτή, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκεντρώθηκαν για να τον συναντήσουν, να του σφίξουν το χέρι και να τον αγκαλιάσουν, να του δείξουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και να γράψουν μαζί του νικηφόρα πορεία, για έναν τόπο που πρέπει να μπει στις ράγες της ανάπτυξης.

Το βράδυ της Πέμπτης, εκατοντάδες πολίτες επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Θανάση Παπαθανάση που έμπρακτα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει εργαστεί και έχει θέσει τους πυλώνες για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο τ. Επίτροπος στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδηλωση πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων  και εκατοντάδες συμπατριώτες και φίλοι του Θανάση Παπαθανάση.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει από την Κυβέρνηση την τετραετία που πέρασε, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να γίνουν, τονίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας και τις προτεραιότητές του για την επόμενη περίοδο με κύριους πυλώνες τις υποδομές, την υγεία, τον τουρισμό  και τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα και ευκαιρίες στους νέους για να παραμείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης συγκίνησε τους παρευρισκόμενους που με το δυνατό χειροκρότημα τους και τις επευφημίες τους του δίνουν ισχυρή ώθηση για ουσιαστική ανανέωση με ένα νέο άνθρωπο στην επόμενη Βουλή.

Για να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία Ψηλά!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμμετέχουμε στην υπεράσπιση του νερού, προωθούμε βιώσιμη διαχείρισή του, παντού

Οι απαντήσεις του Πράσινο & Μωβ στα ερωτήματα της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, προς τα πολιτικά κόμματα

1. Ποια η θέση σας για την μεταφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο  έως τις 23/12/2023 σε υλοποίηση των αποφάσεων 190 &΄ 191 /2022 της ολομέλειας του ΣτΕ και της  απόφασης 7/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης; 
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Αν και η συμμαχία μας αποκλείστηκε από τις εκλογές, αντιδημοκρατικά, με απαράδεκτο τρόπο και με βάση την “εισήγηση” της ιδιωτικής εταιρείας που είχε την ευθύνη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  προς τον Άρειο Πάγο, συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες στην κοινωνία αλλά και να θέτουμε σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση του νερού, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως γνωρίζετε, στελέχη μας που ήταν ευρωβουλευτές των Πράσινων στήριξαν ενεργά την επιτυχημένη καμπάνια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών Rights4Water και συνολικά ο πράσινος χώρος τις σχετικές καμπάνιες στην Ελλάδα (δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟ). Πολλοί από εμάς συμμετέχουμε και σε οργανώσεις που έχουν ψηλά το θέμα της προστασίας των υδατικών πόρων και της διασφάλισης της δημόσιας και οικολογικής διαχείρισης τους. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, λοιπόν, ενόψει των εκλογών της 21/5, ακόμα και αν δεν αναιρεθεί ο αποκλεισμός συμμετοχής μας με ψηφοδέλτια στις εκλογές  αυτές. Σε κάθε περίπτωση, θα θέσουμε αυτό το θέμα ενόψει και των πιθανών δεύτερων εκλογών, όπου θα συμμετάσχουμε.  Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 &΄ 191 /2022  και της  7/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης είναι σαφείς, θα ασκήσουμε κάθε πίεση και στη Βουλή εφόσον είμαστε και σε κάθε περίπτωση στην κοινωνία για να μεταφερθούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση που είμαστε στη Βουλή θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της κοινοβουλευτικής μας δουλειάς. Εφόσον έχουμε κοινοβουλευτική παρουσία και σε περίπτωση που κληθούμε να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε προγραμματική συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας το θέμα αυτό είναι ένα από τα σημαντικά για εμάς και θα είναι μέρος των προϋποθέσεων για συνεργασία. Είναι δεδομένη, εξάλλου, η διάθεση και δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να έχουμε διάλογο και συνεργασία με τα κινήματα πολιτών.
2. Ποια η θέση σας για την μεταφορά στο Δημόσιο του 11,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και του 24,02% της ΕΥΑΘ  που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ; 
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Τόσο η Διακήρυξη της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αυτή “επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών”, όσο και στο Πρόγραμμά μας η θέση μας είναι σαφής: “Απορρίπτουμε τις πιέσεις για εμπορευματοποίηση και υπερεκμετάλλευση κοινών αγαθών όπως: το νερό, το έδαφος, το υπέδαφος, η φύση, η βιοποικιλότητα, το τοπίο, τα δάση, η θάλασσα, ο αιγιαλός, η παραλία, ο δημόσιος χώρος, οι ελεύθερες αστικές εκτάσεις”
Με βάση τα δεδομένα ότι 

  • το νερό είναι κοινωνικό και οικολογικό αγαθό, που δεν μπορεί να εντάσσεται σε χρηματιστηριακές σκοπιμότητες,
  • η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποτύχει.
  • οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους υδατικούς πόρους είναι ήδη σοβαρές και θα ενταθούν στο μέλλον όσο βαθαίνει η κρίση, 
  • απαιτείται ολοκληρωμένη και συνεκτική διαχείριση των υδατικών πόρων, από τα οικοσυστήματα μέχρι τη βρύση και την επανάχρηση των υγρών αποβλήτων και λυμάτων

χρειάζεται η διαχείριση του νερού να βασίζεται σε  αυστηρά δημόσια - για το καλό της κοινωνίας συνολικά - και οικολογικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη, αποτελεσματική, αναβαθμισμένη, δημόσια, κοινωνικά συμμετοχική, κλιματικά ουδέτερη διαχείριση του νερού. 
3. α) Ποια η θέση σας σχετικά με την συνέχιση της παραμονής ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο; β) Ποια η θέση σας για την επανένωση ΕΥΔΑΠ ΑΕ με την ΕΥΔΑΠ Παγίων και αντίστοιχα η ΕΥΑΘ ΑΕ με την ΕΥΑΘ  Παγίων ώστε να υπάρχει ενιαίος οικονομικός και λειτουργικός κύκλος στη διαχείριση του κύκλου του νερού  από τις πηγές έως τις βρύσες των σπιτιών σύμφωνα και με το σκεπτικό της απόφασης 1886/2022 του ΣτΕ; 
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Θα πρέπει να συζητηθεί η εμπειρία και άλλων χωρών σε σχέση με την συμμετοχή των εταιρειών ύδρευσης στο χρηματιστήριο και αν αυτή εξυπηρετεί την δημόσια, οικολογική διαχείριση του νερού ή όχι. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη είτε ανάκτησης από το δημόσιο του ποσοστού που κατέχουν οι ιδιώτες σήμερα (το ελάχιστο)  ή και στην έξοδο από το χρηματιστήριο συνολικά, που είναι η πιο λογική κατάληξη. Η απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ είναι σαφής και λογική: επανένωση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με την ΕΥΔΑΠ Παγίων και αντίστοιχα της ΕΥΑΘ ΑΕ με την ΕΥΑΘ  Παγίων ώστε να υπάρχει ενιαίος οικονομικός και λειτουργικός κύκλος στη διαχείριση του κύκλου του νερού  από τις πηγές έως τις βρύσες των σπιτιών. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί και η οικολογικά συνεκτική διαχείριση, και, όπως επιβάλει η σχετική ευρωπαϊκή (και εθνική) νομοθεσία, η ολοκληρωμένη και συμμετοχική διαχείριση σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, και για τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, και για τις ανάγκες των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. 
4. Με το ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/2023) θεσμοθετήθηκε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.  Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την διατήρηση, τροποποίηση ή κατάργηση του νόμου. 
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Είχαμε ζητήσει με δημόσια ανακοίνωση την απόσυρση του σχετικού με βάση τη θέση μας Για το νερό και την υδατική πολιτική: Η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε θέματα υπηρεσιών ύδατος και υδατικής πολιτικής στη ΡΑΕ, και η αποδοχή της ως προαπαιτούμενο για ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύ ανησυχητικό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού. Μια αντισυνταγματική κατεύθυνση, που υπηρετείται σταθερά από την Κυβέρνηση, για ένα δημόσιο αγαθό με προβλέψεις και μελέτες για παραχώρηση λειτουργιών ύδρευσης και αποχέτευσης μέσω σχημάτων ΣΔΙΤ. Αλλά και για ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Απορριμμάτων. Η δε μεγάλη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και οι υπερεξουσίες μιας ρυθμιστικής αρχής, η οποία όχι μόνο δεν έχει ακόμη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της σε θέματα ενέργειας για τη ρύθμιση της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών, αντίθετα αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα σε θέματα του προσωπικού της, κρίνεται επίσης ως επικίνδυνη από τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ.
5. Ποια η θέση σας για τη μέθοδο κοστολόγησης – τιμολόγησης του αστικού ή του αγροτικού νερού, σύμφωνα  με την απόφαση 2519/2022 του ΣτΕ ώστε να μην αντιμετωπίζεται το νερό ως εμπορικό προϊόν;  
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Επειδή το νερό είναι βασικό αγαθό για την ίδια την ζωή, δεν είναι εμπόρευμα, πρέπει η μέθοδος κοστολόγησης - τιμολόγησής του είτε πρόκειται για αστική είτε για αγροτική χρήση να είναι ορθολογική και να διασφαλίζει την πρόσβαση και οικολογικά υπεύθυνη χρήση του νερού χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα, κρίνουμε απαραίτητη την συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αγροτών για τη θέσπιση χρηματοοικονομικών εργαλείων και κινήτρων στη κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης και μείωσης της σπατάλης του ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας, καθώς και για τις ανάγκες των οικοσυστημάτων. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις στην αγροτική παραγωγή ώστε το κόστος παραγωγής να βελτιωθεί, αφού η σπατάλη νερού σημαίνει και σπατάλη ενέργειας, και αυξημένο κόστος παραγωγής και προϊόντων. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επαναχρησιμοποιούνται νερά που είναι ποιοτικά και προέρχονται από την επεξεργασία λυμάτων, καθώς και βελτιστοποίηση πρακτικών συλλογής νερού της βροχής για οικιακή, αγροτική και βιομηχανική χρήση, ανάπτυξη δίκαιων συστημάτων διαμοιρασμού του νερού, αξιοποιώντας και σοφές πρακτικές από το παρελθόν, έρευνα και στήριξη καλλιεργειών όπου είναι ξερικές αλλά ταυτόχρονα και αποδοτικές. 
6. Ποια η θέση σας για την χρονική επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ Παγίων,  ώστε να δοθεί η διαχείριση και λειτουργίας του ΕΥΣ Αττικής στην ΕΥΔΑΠ, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με  την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ; 
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: να υπάρχει ενιαίος οικονομικός και λειτουργικός κύκλος στη διαχείριση του κύκλου του νερού και να αξιοποιηθεί η εμπειρία του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ στη διαχείριση και λειτουργίας του ΕΥΣ Αττικής.
7. Ποια η θέση σας και πώς θα ενεργήσετε για άμεσες στοχευμένες, μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού  πλήρων δικαιωμάτων, σε όλους τους οργανισμούς ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ-ΔΕΥΑ),  ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των οργανισμών αυτών;  
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού θα πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένες, να έχουν επαρκές και εκπαιδευμένο, ποιοτικό και σωστά αμειβόμενο προσωπικό που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική, οικολογική, τεχνολογικά άρτια και κοινωνικά - οικολογικά υπεύθυνη διαχείριση του νερού. Πολύ περισσότερο να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν καινοτόμες πρακτικές σε θέματα πρόληψης πλημμυρών και καταστροφών, συντήρησης των δικτύων, διασφάλισης της ποιότητας και της αναγκαίας ποσότητας του νερού, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Επίσης θα πρέπει να προετοιμαστεί για να μπορεί να διαχειρίζεται τα θέματα νερού σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση έχει πολλαπλές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη επιστημονική και οικολογική στήριξη ώστε η προστασία και η ανάδειξη, επαναδημιουργία και οικολογική διαχείριση των ρεμάτων και των ποταμών (ακόμα και αυτών που δεν έχουν συνεχόμενη ροή) να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων και να αποτραπεί πλέον κάθε μπάζωμα, καταπάτηση, κλείσιμο ή τσιμεντοποίηση ρέματος. 
8. Ποια η θέση σας για την πρόταση να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημόσια ιδιοκτησία των οργανισμών  ύδρευσης – αποχέτευσης και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του κύκλου του νερού καθώς επίσης και η  συνταγματική κατοχύρωση της καθολικής και απρόσκοπτης πρόσβαση όλων σε καθαρό πόσιμο νερό και  υπηρεσίες αποχέτευσης ώστε να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης στο οικιακό νερό λόγω οφειλών  που πλήττουν κυρίως τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά; 
ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ:  Ο πράσινος χώρος θεωρεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση όλων στο απαραίτητο, καθαρό νερό. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόσβαση όλων σε καθαρό κι ασφαλές νερό ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα (resolution 64/292, 28/7/2010). Στο πλαίσιο αυτό είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για τη σχετική συνταγματική κατοχύρωση. Επειδή το νερό είναι βασικό αγαθό για την ίδια την ζωή, δεν είναι εμπόρευμα, αλλά φυσικός πόρος που πρέπει να τον διαχειριζόμαστε με σοφία και υπευθυνότητα. Πέρα από την δημόσια και κοινωνικά ελεγχόμενη διαχείριση των οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης οφείλει να διασφαλίζεται μακροχρόνια μια διπλή αναγκαιότητα: να έχουν πρόσβαση στο νερό όλες και όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, ως ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανάλωσή του, στο πλαίσιο μιας καθολικής πρόσβασης αλλά και οικολογικά υπεύθυνης χρήσης του νερού, χωρίς αποκλεισμούς. Αφενός λοιπόν αν για λόγους εισοδηματικής φτώχειας ή και άλλων κοινωνικών προβλημάτων κάποιος/α αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και πόροι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, που θα διασφαλίζουν  την συνέχιση της πρόσβασης στο νερό. Κάτι ανάλογο προτείνουμε στο Πράσινο & Μωβ και για την ενέργεια, με ενεργειακές κοινότητες ανά δήμο που θα καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτικών υποδομών και θα διαθέτουν το υπόλοιπο στα ασθενέστερα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Παράλληλα, χρειάζεται στοχευμένη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών για υπεύθυνη  κατανάλωση νερού, στα επίπεδα που είναι πραγματικά απαραίτητα. Κάτι τέτοιο σημαίνει και χαμηλότερους λογαριασμούς νερού. . 
Ο συνδυασμός μέτρων και εργαλείων πρέπει να αποσκοπεί στην διασφάλιση τόσο του κοινωνικού δικαιώματος πρόσβασης σε ποιοτικό και επαρκές νερό, όσο και της οικολογικής ανάγκης να βελτιστοποιήσουμε την κατανάλωση νερού όχι μέσω ακριβού νερού αλλά μέσω ενός πλέγματος εργαλείων, κινήτρων και μέτρων που θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τις δύο προτεραιότητες. Π.χ. η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η παραγωγή ενέργειας από ηλιακά συστήματα στις ταράτσες και μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Με παρόμοιο τρόπο η ανάπτυξη συστημάτων για επανάχρηση των γκρίζων νερών και συλλογή του βρόχινου νερού σε επίπεδο κατοικίας, πολυκατοικίας και γειτονιάς είναι ένα από τα εργαλεία για να κρατηθούν οι λογαριασμοί νερού χαμηλά καθώς και να μειωθεί το κόστος για τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης. Στο πλαίσιο μιας βιώσιμης οικονομίας χρειάζονται εργαλεία με κοινωνικά κριτήρια που θα δώσουν ώθηση σε παρόμοιες επενδύσεις στα νοικοκυριά που δεν έχουν το απαραίτητο εισόδημα για κάτι τέτοιο από μόνα τους. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι επαρκείς  για να στηρίξουν αυτές τις επενδύσεις από τους πολίτες, αρκεί να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και ο επανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021-2027, κάτι που απαιτεί όμως πίεση στη νέα κυβέρνηση  από τα κόμματα που θα προκύψουν από τις εκλογές. Θεωρούμε επίσης ότι οι μαζικές επενδύσεις των εταιρειών ύδρευσης - αποχέτευσης στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές θα μπορέσει να συγκρατήσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προστασία του κλίματος, αφού η διαχείριση, μεταφορά, επεξεργασία και διανομή του νερού καθώς και η επεξεργασία των λυμάτων είναι ένας από τους πιο μεγάλους  καταναλωτές ενέργειας,   και τη θέσπιση χρηματοοικονομικών εργαλείων και κινήτρων για την ορθολογική χρήση και μείωση της σπατάλης του ώστε να επαρκεί και για τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας καθώς και για τις ανάγκες των οικοσυστημάτων. Υπάρχουν πολλά περιθώριο για βελτιώσεις στην αγροτική παραγωγή ώστε και το κόστος παραγωγής να βελτιωθεί, αφού η σπατάλη νερού σημαίνει και σπατάλη ενέργειας και αυξημένο κόστος παραγωγής και προϊόντων. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επαναχρησιμοποιούνται νερά που είναι ποιοτικά και προέρχονται από την επεξεργασία λυμάτων, καθώς και βελτιστοποίηση πρακτικών συλλογής νερού της βροχής για οικιακή, αγροτική και βιομηχανική χρήση, ανάπτυξη δίκαιων συστημάτων διαμοιρασμού του νερού αξιοποιώντας και σοφές πρακτικές από το παρελθόν, έρευνα και στήριξη καλλιεργειών που είναι ξερικές αλλά ταυτόχρονα και αποδοτικές. 
 

Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

‘’Σας προσκαλώ στη συνάντηση φίλων στο café bar Ναυπακτιακόν (Λεωφ.Καθόδου Δωριέων,Γρίμποβο) στη Ναύπακτο  την Κυριακή 14/05 και ώρα 11:30 π.μ.

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να σας δω από κοντά.’’

Θανάσης Παπαθανάσης

Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

#ΑνεβάζουμετηνΑιτωλοακαρνανία_Ψηλά!

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέντευξη στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη στην τηλεόραση του ΜΕGA παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξή του:

  • Ελλείψεις φαρμάκων- Λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, όντως υπάρχει έλλειψη σε πολλά βασικά φάρμακα. Η κατάσταση είναι πλέον αρκετά καλύτερη, ως Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις και σε πάνω από 200 φάρμακα υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών για κάποιους μήνες, δίνοντας μια ανάσα στην αγορά.
  • Τα φάρμακα στη χώρα μας είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη. Πρέπει να δούμε την πολιτική του φαρμάκου, γιατί λόγω της ακρίβειας η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δε μπορεί να τα παράγει, με αποτέλεσμα είτε την έλλειψή τους, είτε την υποκατάστασή τους με πολύ πιο ακριβά από το εξωτερικό.
  • Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία σταθερή φαρμακευτική πολιτική και η φαρμακευτική δαπάνη να προσαρμοστεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει συνδράμει στο έργο της πολιτείας και δίνει διαρκώς προτάσεις για να βρίσκονται λύσεις. Σε συνεργασία με τον ΕΟΦ έχουμε δημιουργήσει μία πλατφόρμα, όπου μπορούν οι γιατροί να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο αν κάποιο φάρμακο είναι σε έλλειψη, προκειμένου να μην το συνταγογραφούν και να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής στην αναζήτησή του.
  • Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος και θέλω να τη δω να ανεβαίνει ψηλά! Έχει την ισχυρότερη κτηνοτροφία στη χώρα, έχει την ισχυρότερη ελαιοπαραγωγή, έχει το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, έχει 6 αρχαία θέατρα, έχει 5 λίμνες και 2 ποτάμια, απ’αυτόν πίνει νερό η μισή Ελλάδα!
  • Οι υποδομές είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Έχουν ξεκινήσει μεγάλα έργα, αλλά υπάρχουν δυνατότητες και για πολλά παραπάνω. Οι δρόμοι είναι πολιτισμός!
  • Ο πρωτογενής τομέας, είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας. Πρέπει να ενισχύσουμε τους παραγωγούς και να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.
  • Ο τουρισμός έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα .Χρειάζεται επιτάχυνση και επενδύσεις ,όπως βέβαια πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα και στην υγεία.
  • Η μεγάλη μας αγωνία είναι να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ανεβάσουμε ΜΑΖΙ την Αιτωλοακαρνανία ψηλά!

Δείτε όλη τη συνέντευξή του στο:

Για να ανεβάσουμε μαζί την Αιτωλοακαρνανία ψηλά”!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γρηγόρη Θεοδωράκη στο Αγρίνιο.

Στο κατάμεστο Παπαστράτειο Μέγαρο ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του κόμματός του ενώ έκανε ειδική αναφορά στο όραμά του για το Αγρίνιο και συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία το οποίο εξειδίκευσε σε πέντε άξονες και συγκεκριμένα:

  • ΑΞΟΝΑΣ 1ος -> Υποδομές
  • ΑΞΟΝΑΣ 2ος -> Στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα
  • ΑΞΟΝΑΣ 3ος -> Στήριξη του Κοινωνικού Κράτους.
  • ΑΞΟΝΑΣ 4ος -> Εκπαίδευση
  • ΑΞΟΝΑΣ 5ος -> Τουρισμός

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ειδική αναφορά στους αγώνες των Αγρινιωτών και τη δημοκρατική παράδοση της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «…Και είναι διπλή η συγκίνησή μου γιατί μιλάω απόψε στο Αγρίνιο… στο Αγρίνιο του Χατζόπουλου και του Γιάκου, στο Βραχώρι του αντάρτικου, των εκτελεσμένων της Μεγάλης Παρασκευής του 1944, στο Αγρίνιο της Μαρίας Δημάδη και του παπα Βαλή της Αντίστασης!...»

Έκλεισε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από το κοινό εκφράζοντας τη βεβαιότητα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές και δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ΟΜΙΛΙΑ

Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες,

Πολίτες της Αιτωλοκαρνανίας,

Φίλες και φίλοι,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Απόψε με την αληθινά εκπληκτική συγκέντρωσή σας στέλνετε το μήνυμα της νίκης, το μήνυμα της αλλαγής!

Απόψε το Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία βροντοφωνάζει:

ΩΣ ΕΔΩ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, από τις 22 του Μάη ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Ειλικρινά, φίλες και φίλοι, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αποψινή σας παρουσία.

Δεν βρίσκω τις λέξεις για να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση γιατί το Αγρίνιο, ο λαός του Αγρινίου, βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία του αγώνα, στις επάλξεις της Δημοκρατικής παράταξης, πιστός στις παραδόσεις και στην ιστορία του.

Και αυτή η συγκίνησή μου πηγάζει από την απίστευτη ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για δημοκρατική πανστρατιά, για συστράτευση κάθε προοδευτικού πολίτη  που οραματίζεται μια Ελλάδα για τον λαό της, την δημοκρατική Ελλάδα της προόδου και της δικαιοσύνης, όχι του αυταρχισμού και των ανισοτήτων.

Και είναι διπλή η συγκίνησή μου γιατί μιλάω απόψε στο Αγρίνιο, στο λαμπρόηχο Βραχώρι, όπως το ονομάζει ο Παλαμάς.

Στο Αγρίνιο, των βιομηχανικών κέντρων και των εργατικών αγώνων,

εδώ που χτυπάει η καρδιά της Αιτωλοακαρνανικής οικονομίας,

στην πόλη με την έντονη πνευματική παρουσία και αγωνιστική δράση,

στο Αγρίνιο του Χατζόπουλου και του Γιάκου, στο Βραχώρι του αντάρτικου, των εκτελεσμένων της Μεγάλης Παρασκευής του 1944, στο Αγρίνιο της Μαρίας Δημάδη και του παπα Βαλή της Αντίστασης!

Από το βήμα αυτό σας απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους σας,  γιατί από την πρώτη στιγμή με αγκαλιάσατε με μια απίστευτη θέρμη και με περιβάλλατε με την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας!

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΩ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΓΩΝΑ,

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ!

---------------------------------------------------------------

Φίλες και φίλοι,

Μας χωρίζουν λίγες μέρες από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης του Μάη.

Όσο κι αν τα κέντρα παραπληροφόρησης προσπαθούν να επηρεάσουν τους πολίτες, πιστεύω πως η απάντηση του λαού θα είναι συντριπτική:

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ.

Έχω γυρίσει όλη την Αιτωλοακαρνανία, σπιθαμή προς σπιθαμή.

Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κοινωνία κρύβει πολύ θυμό και οργή για μια καθημερινότητα που καταντά εφιάλτης!

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που ροκανίζουν το εισόδημα των εργαζομένων,

η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η απόγνωση των αγροτών,

η ανεργία και τα αδιέξοδα της νεολαίας

τροφοδοτούν όχι μόνο την αγανάχτηση αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών.

Των πολιτών που την άλλη Κυριακή γυρίζουν σελίδα και απαιτούν αλλαγή σε όλα, δικαιοσύνη παντού!

Ο Πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα το συμβόλαιο για την αλλαγή και ξετύλιξε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της χώρας.

Με αυστηρά κοστολογημένες παρεμβάσεις ξεκινάμε από την άλλη κιόλας μέρα των εκλογών, ένα πρόγραμμα ανακούφισης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων:

  • Αύξηση κατώτατου μισθού, από 1.7.2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους
  • Ξεπάγωμα των τριετιών ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού
  • Αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου, από 1.7.23, κατά 10%

Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε  συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την συγκράτηση και μείωση τιμών, για την κοινωνική προστασία:

  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στον μηδενικό συντελεστή
  • Μείωση του ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία
  • Κατάργηση της απόδοσης του ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο
  • Ρύθμιση χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ)
  • Επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή
  • Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Ανάκτηση δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια και το νερό, δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
  • Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και ορισμός διοίκησης που θα έχει στόχο τη προστασία των καταναλωτών και όχι να ηγείται η εταιρεία στο ράλι της αισχροκέρδειας
  • Επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%)
  • Επίσης, θα επιστραφούν σε τρεις δόσεις τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και θα επανέλθει η 13η σύνταξη.

Ξεχωριστή θα είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας. Ξέρετε, εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες βιώνουμε οδυνηρά την εγκατάλειψη των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Προτεραιότητά μας λοιπόν θα είναι:

  • Νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους
  • Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας
  • Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας
  • Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.

Η Μεταρρύθμιση του κράτους, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία και δικαιοσύνη, η κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους, η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, η θεσμοθέτηση Διαύγειας για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και  το ψηφιακό μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές, θα βάλουν τέρμα στο αμαρτωλό σύστημα Μητσοτάκη, στο καθεστώς των ημετέρων και των κολλητών!

Στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας προχωράμε σε στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και σε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας

Επιτρέψτε μου εδώ μια ιδιαίτερη αναφορά στο εκπαιδευτικό όραμα της Αιτωλοακαρνανίας.

Είναι απαράδεκτο ο μεγαλύτερος Νομός της Ελλάδας, η Αιτωλοακαρνανία με τους πλούσιους φυσικούς πόρους, τις οδικές προσβάσεις, την βαριά ιστορία και κληρονομιά, να μη διαθέτει ισχυρά  Πανεπιστημιακά Τμήματα  με έμφαση στις σπουδές που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και  την οικονομία. Το Αγρίνιο που μαζί με τη Λαμία αποτελούν τη δίδυμη καρδιά της Ρούμελης, όπως λέει ο Αιτωλικιώτης λογοτέχνης Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος,  το Αγρίνιο του ΔΗΠΕΘΕ και της αριστερής διανόησης, μπορεί και πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες,

Είπα και πριν πως στο Αγρίνιο χτυπά η καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας.

«Λαμπρή της Ρούμελης χαρά, δουλεύτρα κόρη» αποκαλεί αυτή την πόλη ο Παλαμάς.

Και έχει δίκιο.

Μόνο που τα προβλήματα του Αγρινίου αλλά και συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι λίγα. Και απαιτούν λύσεις.

------------------------------------------------------------------

Κι επειδή έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι συγκεκριμένος περνάω αμέσως στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας για την αγαπημένη  μας Αιτωλοακαρνανία.

ΑΞΟΝΑΣ 1ος ΥΠΟΔ0ΜΕΣ

Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς σύγχρονο οδικό δίκτυο, χωρίς υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης.

Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη όταν το Αγρίνιο και το Πλατυγιάλι δεν έχουν ακόμη σύνδεση με την Ιόνια Οδό, όταν ο δρόμος Αγρίνιο -Καρπενήσι παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, όταν ολόκληρα χωριά της ορεινής Τριχωνίδας και του  Θέρμου, δεν έχουν ακόμη ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.   

Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την ΤΑ (κι εδώ ελπίζω….) θα θέσει σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένες.

Ναι φίλες και φίλοι, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα παραπάνω θα γίνουν. Όπως έγινε η Πατρών - Κορίνθου και η Ιόνια Οδός που καρκινοβατούσαν επί δεκαετίες και ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με μείωση του κόστους για το Δημόσιο. 

Ναι φίλες και φίλοι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το Αγρίνιο θα συνδεθεί με την Ιόνια Οδό όπως και ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι.

ΑΞΟΝΑΣ 2ος ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε πάντα το δυνατό χαρτί για τη χώρα μας αλλά και ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε ενιαία και  στοχευμένη πολιτική στον τομέα αυτόν. Ιδίως μετά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του καπνού που επί σειρά ετών αποτέλεσε τον οικονομικό αιμοδότη του Αγρινίου και συνολικά του νομού,  ο πρωτογενής τομέας παραμελήθηκε.

Ήρθε η ώρα να ξαναστήσουμε από την αρχή έναν υγιή και βιώσιμο πρωτογενή τομέα. Έχουμε ένα νομό  με εξαιρετικό κλίμα, με πληθώρα υδάτινων πόρων με ποικολομορφία εδάφους αλλά και με ισχυρή παράδοση στον τομέα αυτόν. Μπορούμε να το κάνουμε σωστά. Απαιτείται λοιπόν ουσιαστική  στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Και θα το κάνουμε. Με:

  • Ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στο ξεκίνημά τους.
  • Στήριξη των κτηνοτρόφων ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών που δεν μπορούν ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Έγκαιρη, δίκαιη και διαφανή καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων.
  • Ενιαίο σύστημα ελέγχων για την καταπολέμηση ελληνοποιήσεων, νοθείας και προστασίας των ισχυρών μας προϊόντων.
  • Προώθηση των ελληνικών διατροφικών προϊόντων.
  • Δημιουργία δημόσιων κέντρων παροχής δωρεάν συμβουλών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και στην χρήση τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Απαιτείται ακόμη αναβάθμιση των υποδομών της υπαίθρου. Με:

  • Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.
  • Δημιουργία σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Εξυγίανση των ΤΟΕΒ…
  • Αξιοποίηση ενεργειακών κοινοτήτων για μείωση του κόστους ενέργειας.

Αλλά και με άμεσα  μέτρα:

  • Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
  • Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών μέσω άρσης των σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων

------------------------------------------------------------------

Ταυτόχρονα η  ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί αρμονικά με την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα, ιδίως στην αγροτοδιατροφή.

Η πόλη του Αγρινίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επιχειρήσεων του είδους αλλά και να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων.

ΑΞΟΝΑΣ 3ος Στήριξη του Κοινωνικού Κράτους.

Στήριξη των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου (που βιώνουν συνθήκες εγκατάλειψης  από την κυβέρνηση), στήριξη των Κέντρων Υγείας, στήριξη των Δημόσιων Σχολείων, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών ώστε ένα νέο ζευγάρι να νιώθει την ασφάλεια να παραμείνει και να κάνει οικογένεια στον τόπο μας.

ΑΞΟΝΑΣ 4ος Εκπαίδευση

Στήριξη και αναβάθμιση των Γεωπονικών Τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι και ώστε να συνδεθούν αρμονικά με την τοπική κοινωνία και οικονομία και να εισφέρουν στην έρευνα και την καινοτομία.

ΑΞΟΝΑΣ 5ος Τουρισμός

Φίλες και Φίλοι η περιοχή του Αγρινίου και συνολικά η Αιτωλοακαρνανία - το ξέρετε πολύ καλά – είναι φυσικός  παράδεισος. Παράδεισος φυσικού τοπίου αλλά και  ποικιλομορφίας, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό απόθεμα.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς:

  • Την ανεπανάληπτης ομορφιάς Τριχωνίδα;
  • Τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού;
  • Την Ορεινή Ναυπακτία;
  • Τον Αμβρακικό κόλπο;
  • Τον Αχελώο;
  • Τις μοναδικές παραλίες του Ξηρομέρου στο Ιόνιο;
  • Τη Λίμνη Κρεμαστών και το απίστευτο τοπίο στον Ορεινό Βάλτο;
  • Τα πανέμορφα χωριά του Θέρμου και της ορεινής Τριχωνίδας;

Και άλλα πολλά…

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει αρχαία θέατρα, αρχαίες πόλεις, μοναδικά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας, βυζαντινά μοναστήρια  και εκκλησίες, ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό που διατρέχει το σύνολο της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Τα λέω όλα αυτά για να τονίσω ότι ο νομός μπορεί να αναπτύξει πολύπλευρες πολιτιστικές δράσεις και ταυτόχρονα να αποτελέσει εξαιρετικό τουριστικό προορισμό.

Αρκεί αυτό να γίνει με σωστό σχεδιασμό. Υπάρχουν περιοχές που ήδη έχουν ισχυρή τουριστική ανάπτυξη όπως η περιοχή της Ναυπάκτου και της Παλαίρου.

Υπάρχουν όμως άλλες περιοχές  που προσφέρονται ιδανικά για αξιοποίηση στο πλαίσιο εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.

Ιαματικός, προσκυνηματικός, ορνιθολογικός, ορειβατικός και πληθώρα άλλων μορφών τουρισμού μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Διότι το περιβάλλον αποτελεί υπερόπλο για το Νομό μας και πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα. Αυτό το στολίδι της περιοχής μας, με ένα ιδιαίτερα σημαντικό  οικοσύστημα  με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί. Με ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής που θα περιλαμβάνει:

  • σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας
  • χωρομετρήσεις χρήσεων όπως για παράδειγμα περιμετρικoύς ποδηλατοδρόμους, περιπατητικές διαδρομές, περιοχές προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, ζώνες προστασίας ρεμάτων, περιοχές προστασίας γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας, περιοχές ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.α.

Ναι λοιπόν φίλες και φίλοι, η Τριχωνίδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Αρκεί να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, πολιτική βούληση, καλή συνεργασία μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βεβαίως τα χρήματα να κατευθύνονται με σωστό και διαφανή τρόπο και όχι να καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

-------------------------------------------------------------------

Προσπάθησα να παρουσιάσω κάποιες βασικές πτυχές ενός προγράμματος για την ανάπτυξη του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής. Όμως είμαι σίγουρος ότι πολλά  από αυτά τα έχετε ξανακούσει. Το θέμα είναι να περάσουμε κάποτε από τα λόγια στα έργα.

Φίλες και φίλοι, έχω δουλέψει ως Καθηγητής Μαθηματικών  στον ιδιωτικό τομέα, έχω υπηρετήσει σε καίριες θέσεις ευθύνης της Δημόσιας Διοίκησης. Είχα τη χαρά να με τιμήσει και να με εμπιστευτεί ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετώντας με Προϊστάμενο του Γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης  του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή της Κυβέρνησής μας το 2015. Με τιμά ακόμη και σήμερα έχοντας με δίπλα του - σύμβουλό του για θέματα δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Είχα τη χαρά να υπηρετήσω ως ΓΓ στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δίπλα σε δυο εξαιρετικές υπουργούς, την Όλγα Γεροβασίλη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Θεωρώ ότι διαθέτω τη γνώση και την εμπειρία για να προσφέρω στον τόπο μου. Κυρίως όμως αγαπώ υπερβολικά την Αιτωλοακαρνανία μας. Και θέλω να προσφέρω ώστε αυτός ο τόσο προικισμένος νόμος να πάει επιτέλους μπροστά.

Μαζί με τους άξιους συντρόφους και τις άξιες συντρόφισσες. Και είμαι πράγματι τυχερός γιατί μετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από εξαιρετικά στελέχη. Και όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα δώσουμε τη μάχη.

Δεσμεύομαι ενώπιόν σας, Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες, να αγωνιστώ μαζί σας, από όποια θέση, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, για να μπει το Αγρίνιο σε μια αναπτυξιακή τροχιά που θα το καταστήσει πόλη-πρότυπο στη Δυτική Ελλάδα και συνάμα ατμομηχανή της ανάπτυξης για το Νομό μας.

-------------------------------------------------------------

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή.

Στο διάστημα που απομένει ως την Κυριακή των εκλογών πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε πόρτα – πόρτα για να μην πάει καμιά ψήφος χαμένη.

Να μεταφέρουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε σπίτι.

Και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να αντιληφθούν τα κρίσιμα διλήμματα των εκλογών:

  • Θέλουμε κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας ή κυβέρνηση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού;
  • Θέλουμε πολιτική δήθεν επιδομάτων και pass ή πολιτική στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων που καθημερινά εξανεμίζονται από την εφιαλτική ακρίβεια και τον πληθωρισμό;
  • Ζητάμε την παράδοση της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα ή ένα ΕΣΥ που θα εγγυάται αξιοπρεπή περίθαλψη για όλα τα κοινωνικά στρώματα, για τον φτωχό εργάτη, τον αδικημένο αγρότη, τον άνεργο και τον μισθοσυντήρητο;
  • Θέλουμε δημόσια παιδεία για όλους ή παιδεία για τους λίγους;
  • Θέλουμε προστασία της 1ης κατοικίας και της γεωργικής γης ή να γίνουν οι περιουσίες φτωχών ανθρώπων βορά στις διαθέσεις κάποιων κερδοσκόπων;
  • Θέλουμε ανάπτυξη της υπαίθρου και στήριξη του αγροτικού κόσμου ή να συνεχιστεί αυτό το παράλογο μοντέλο του αθηνοκεντρισμού;
  • Θέλουμε να αναπτύξουμε τον τόπο μας ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να παραμένουν εδώ ή θα καταλήξουμε νομός συνταξιούχων και μόνο;

--------------------------------------------------------------

Δεν θέλω να χαϊδέψω αυτιά. Δεν ισχυρίζομαι  ότι έχουμε το μαγικό ραβδί. Έχουμε όμως κυβερνητική εμπειρία.

Πορευθήκαμε στα δύσκολα χρόνια της επιτήρησης και των μνημονίων. Και καταφέραμε – με δύσκολα, είναι αλήθεια, μέτρα – να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να εξασφαλίσουμε ένα αποθεματικό 37 δις, που απέτρεψε την κατάρρευση της χώρας στα χρόνια της πανδημίας.

Το σπουδαιότερο, όμως είναι ότι κάναμε την αυτοκριτική μας, διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε ξανά με συγκεκριμένο, επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα.

Απευθυνόμαστε λοιπόν στους ανθρώπους του μόχθου και τους διαβεβαιώνουμε ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες της Κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ο λαός θα νιώσει την αλλαγή και θα ανασάνει πραγματικά.

-----------------------------------------------------------------

Φίλες και φίλοι,

Είναι βέβαιο ότι οι αντίπαλοί μας επιστρατεύουν κάθε μέρα, κάθε μέσο για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

με ελεγχόμενα, κατευθυνόμενα και υποβολιμαία δημοσιεύματα,

με fake news επιχειρούν να σπείρουν αμφιβολίες και να ανακόψουν την πορεία μας προς τη νίκη.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το αίτημα για αλλαγή είναι διάχυτο.

Γιατί ο λαός μας έχει χορτάσει υποσχέσεις.

Δεν αντέχει άλλα ψέματα. Κι ο Νομός μας, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, δεν ανέχεται την εγκατάλειψη.

ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ!

Ο προεκλογικός αγώνας μέρα με τη μέρα εντείνεται. Από τη δική μας προσπάθεια θα κριθεί η έκβασή της. Όπως είπε ο Πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, έχουμε χρέος να φέρουμε την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τις μόνες εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, ό,τι κι αν λέει ο κύριος Μητσοτάκης. Μόνο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός μας δίνει μια σαφή και αυστηρή εντολή σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

ΕΜΠΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ!

Για να δικαιώσουμε τις γενιές που πάλεψαν για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια καλύτερη Ελλάδα.

Για να αφήσουμε πολύτιμη παρακαταθήκη στα παιδιά μας το ήθος μας και το πάθος μας για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Μας κατηγορούν για πολλά, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την εντιμότητά μας και το ήθος μας.

Στο δίλημμα ΤΣΙΠΡΑΣ Ή ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ απαντάμε:

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΟΧΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ!

Το πραγματικό δίλημμα είναι:

κληρός νεοφιλελευθερισμός και αυταρχισμός με τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη ή  στήριξη των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων απέναντι στην κρίση και ένα άλλο οικονομικό μοντέλο με τον Αλέξη Τσίπρα;

Σας θυμίζω τα λόγια του Ραφαέλ Σιμόνε:

 Η αξιοθαύμαστη πλευρά της Αριστεράς είναι να θυσιάζεσαι ενώ μπορείς να κατέχεις, να στερείσαι ενώ μπορείς να συσσωρεύεις, να δέχεσαι την ισότητα ενώ μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους… 

Αυτή την Αριστερά των θυσιών και των αγώνων, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας θέλουμε να εκπροσωπούμε φίλες και φίλοι. Το σύνθημά μας «Δικαιοσύνη παντού» πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Η σημερινή, ανεπανάληπτη συγκέντρωση αυξάνει και την ευθύνη μου απέναντί σας.

Και δεσμεύομαι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας  προσπαθώντας να εκφράσω τις αγωνίες σας, μαχόμενος για την πραγμάτωση των κοινών μας οραμάτων!

Το Αγρίνιο,

 η πόλη των προσφύγων και των καπνεργατών,

των εμπνευσμένων επιχειρηματιών και των διανοουμένων,

των ξωμάχων της Ευρυτανίας, της Ναυπακτίας, της ορεινής Τριχωνίδας, του Βάλτου και του Ξηρομέρου που βρήκαν ζεστή φιλοξενία σ’ αυτόν τον τόπο, ζυμώθηκαν με τους ντόπιους, ρίζωσαν εδώ και πρόκοψαν,

το πολύχυμο και ζωντανό Αγρίνιο καλείται να αναμετρηθεί και σε τούτες τις εκλογές με την ιστορία του και να οραματιστεί το μέλλον του. Έχει ζωντανά κύτταρα, διαθέτει ικμάδα πνευματική και θέληση ακατάβλητη.

 Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Αγρινιώτες θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα των καιρών και θα δώσετε, θα δώσουμε όλοι μαζί τη δική μας μάχη για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας!

ΕΜΠΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!

ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ!

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κομβική στιγμή συνολικά για το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία εξελίχτηκε η τελευταία μεγάλη προεκλογική ομιλία της υποψήφιας βουλευτή Χριστίνας Σταρακά στο Αγρίνιο, μιας και για πρώτη φορά υποψήφιος του κόμματος πραγματοποίησε ανοιχτή συγκέντρωση σε πλατεία μετά από πολλά χρόνια. Οι πολίτες του Αγρινίου, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ακόμα και λίγη ώρα πριν τη συγκέντρωση, πλημμύρισαν την πλατεία Δημάδη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Χριστίνας Σταρακά  την οποία υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ.

Συγκινημένη η Χριστίνα Σταρακά ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας αυτή την σημαντική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ: «Είναι συγκλονιστική η σημερινή σας παρουσία! Αυτό δεν είναι συγκέντρωση! Είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας! Η δική σας γιορτή! Πριν λίγα χρόνια, πολλοί μας είχαν τελειωμένους. Τολμάμε και γεμίζουμε ξανά τις πλατείες! Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ! Ενωμένο, ανανεωμένο, δυνατό, καθαρό. Η ελπίδα είναι ξανά εδώ! Είμαστε εδώ ξανά μαζί, όλοι μαζί. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ για μια μεγάλη νίκη, μαζί όπως πάντα».

Στη συνέχεια εξέφρασε την βαθιά αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα: «Είμαστε και πάλι έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας με την εμπειρία, τη σοβαρότητα και τον άνεμο ανανέωσης του Νίκου Ανδρουλάκη!   Στις 21 Μαΐου δίνουμε και πάλι ραντεβού με την ιστορία! Όπως το ’81! Όπως το ’93 Το 2000!Το 2009! Έτσι και το 2023! Με τη δική σας ψήφο, την ψήφο σας στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα!».

Ειδική και εκτενής ήταν η αναφορά της στην Αιτωλοακαρνανία: «Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την Αιτωλοακαρνανία. Είδαμε πρόσφατα τον κ. Μητσοτάκη να έρχεται λίγα μέτρα από εδώ και να μην έχει κάτι να πει. Τι να πει όμως ; Για την εγκατάλειψη της αγροτιάς; Για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου που εγκαταλείφτηκαν την πιο κρίσιμη στιγμή; Για το ξεπούλημα των πανεπιστημιακών σχολών; Για τις υποσχέσεις για τον κάθετο άξονα και το Αγρίνιο-Καρπενήσι που μένουν υποσχέσεις; Για την κάθετη σύνδεση που παραμένει ακόμη στο συρτάρι του υπουργού  η δωρεάν προμελέτη που έκανε ο συντοπίτης μας, χωρίς να προχωρήσουν σε καμία ουσιαστική ενέργεια; Έδειξε αυτή η κυβέρνηση τον χαρακτήρα της, όπως και η προηγούμενη, για το πώς αντιμετωπίζει τον τόπο μας. Σα μια τρύπα της γεωγραφίας. Αλλά η Αιτωλοακαρνανία αξίζει πολύ περισσότερα! Και εμείς θα το αποδείξουμε αυτό. Θα ενώσουμε δυνάμεις, θα διεκδικήσουμε, δεν θα σκύβουμε το κεφάλι στην κάθε εξουσία. Ο τόπος μας και οι ζωές των ανθρώπων του είναι πάνω  απ’ όλα!» είπε.

Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει «επιτέλους τέλος με τα δύο συστήματα εξουσίας, Μητσοτάκη και Τσίπρα, που πλήγωσαν την χώρα. Η τοξικότητα φεύγει, η πραγματική, η αληθινή ελπίδα έρχεται. Δεν είναι μονόδρομος για την χώρα το δικό τους πολιτικό αδιέξοδο.

Υπάρχει άλλος δρόμος! Και αυτός είναι ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ με ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα. Κοιτάμε ως ΠΑΣΟΚ κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα στα μάτια» είπε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις 10 προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ.

Ειδική ήταν η αναφορά της στα αγροτικά ζητήματα: «Στηρίζουμε την αγροτιά και στους ανθρώπους της! Με κάθετη μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των αγροτικών εφοδίων και του κόστους ενέργειας και μεταφοράς. Με καθιέρωση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων! Επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Και επίλυση του προβλήματος με τους εργάτες γης! Καθαρές κουβέντες! Καθαρά λόγια! Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ!»

Με προσωπικές αναφορές ήταν το κλείσιμο της ομιλίας της: «Πριν από 3 μήνες, στο κατάμεστο Παπαστράτειο, έδωσα μία υπόσχεση: Ότι δεν θα αφήσω πόρτα που δεν θα χτυπήσω, χέρι που δεν θα σφίξω, πέτρα που δεν θα σηκώσω, σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, για το ΠΑΣΟΚ! Μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες, γύρισα το νομό μας τουλάχιστον 3 φορές. Παντού το ίδιο πάθος! Όπως το δικό σας πάθος σήμερα, εδώ, στο Αγρίνιο της καρδιάς μου! Κι από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα που πλέον είναι βεβαιότητα: Στις 21 Μαΐου η Αιτωλοακαρνανία θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ανατροπή! Στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ! Τώρα έρχεται η δική μας ώρα. Τώρα θα μιλήσουμε εμείς. Σας ζητώ να πείτε παντού αυτό που ζήσαμε σήμερα απόψε εδώ σε αυτή τη συγκλονιστική συγκέντρωση! Πάρτε το Κίνημα στα χέρια σας! Και εγώ θα είμαι πάντα εδώ! Μία από εσάς ! Και είμαι περήφανη για αυτό! Περήφανη να δουλεύω για εσάς! Περήφανη να δουλεύω για την Αιτωλοακαρνανία μας! Δώστε μου τη δύναμη να δώσω δύναμη στο τόπο μας μέσα από τη Βουλή! Δώστε τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξει και πάλι την Ελλάδα!»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και στην Αμφιλοχία ο Σταύρος Καραγκούνης

Ο Σταύρος Καραγκούνης επισκέφτηκε και την Αμφιλοχία, όπου έγινε θερμά δεκτός από απλούς πολίτες με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να χαιρετίσει. 
 
Πολύς κόσμος σχολίασε την παρουσία του κ. Καραγκούνη στον ΑΛΦΑ, στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ, απέναντι στους κ. Βλάχο και Σκανδαλίδη, στην οποία ο κ. Καραγκούνης κέρδισε τις εντυπώσεις.
 
Επίσης πολλοί σχολίασαν και τη στήριξη που έχει λάβει  από Ευρωπαίους πολιτικούς .
 
Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η καταγωγή του Σταύρου Καραγκούνη από την Κυψέλη, το τελευταίο χωριό του πεδινού Βάλτου, τον φέρνει πολύ κοντά στους ανθρώπους του Βάλτου, μιας και τον υπολογίζουν ως δικό τους υποψήφιο .
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ