Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:26: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 27 Μαϊος 2023

Πολύ δυσκολότερη από ότι περιμένουν θα είναι η προσπάθεια συσπείρωσης στη ΝΔ και να πετύχουν όλοι οι πολίτες που ψήφισαν το κόμμα στις 21 Μαΐου, να το ψηφίσουν και πάλι, ώστε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Η μεγάλη νίκη της Κυριακής είναι αναπόφευκτο ότι θα φέρει χαλαρότητα στην κάλπη που στη ΝΔ φοβούνται ότι θα προκαλέσει «διόρθωση» στα εκλογικά της ποσοστά με αποτέλεσμα το ζήτημα της αυτοδυναμίας και ακόμα περισσότερο της άνετης αυτοδυναμίας να μην έχει «κλειδώσει».

Συν τοις άλλοις υπάρχουν δύο κόμματα από τις πρώτες εκλογές, το ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, που έχουν «unfinished bussiness» και βρίσκονται στο όριο για να μπουν στην Βουλή και τώρα που ο κόσμος το γνωρίζει αυτό, είναι πολύ πιθανό αρκετοί ψηφοφόροι να τα ψηφίσουν για να γίνει η Βουλή επτακομματική.

Όλοι ξέρουν πως στις πρώτες εκλογές από την μία επιδοκιμάστηκε η πολιτική Μητσοτάκη από μία μερίδα ψηφοφόρων (δεν εξετάζουμε το γιατί) αλλά από την άλλη αποδοκιμάστηκε από μία εξίσου μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, κυρίως η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπαρχουν άνθρωποι που παρά το γεγονός ότι αποδοκίμαζαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδόν σε όλη την 4ετία, ψηφίσαν εν τέλει ΝΔ διότι δεν τους ενοχλούσε ακόμα περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρότερη διακυβέρνησή του.

 Αυτό σημαίνει πως όσοι ψήφισαν για να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει πως «αγαπούν» και τη ΝΔ και ότι θα την στηρίζουν αενάως, δηλαδή με λίγα λόγια δεν είναι «NΔ lovers».

Υπάρχει μία σιγουριά από όλους πως η ΝΔ θα κερδίσει άνετα την αυτοδυναμία αλλά η αλήθεια όμως είναι πως ακριβώς επειδή οι εκλογές θα γίνουν στη μέση σχεδόν του καλοκαιριού ανησυχούν ακόμα παραπάνω γιατί οι νέοι που μπορεί τελικά να την επέλεξαν με μία σχετική πλειοψηφία, μπορεί τώρα να μην την ψηφίσουν και να απέχουν από την εκλογική διαδικασία είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω διακοπών.

Το οξύμωρο είναι πως η ΝΔ ήθελε να γίνουν εκλογές στο βάθος του καλοκαιριού ακριβώς επειδή πίστευαν μέσα στο κόμμα πως οι νέοι μεταξύ 17-24 ετών, συντριπτικά θα ψήφιζαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και άρα καλό θα ήταν να γίνουν οι εκλογές σε μία περίοδο κατά την οποία θα απουσίαζαν, οι εν πάσει περιπτώσει δεν θα τους ενδιέφερε να ψηφίσουν.

Βέβαια μετά τα αποτελέσματα που είδαν άλλαξα γνώμη και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσπευσε την ημερομηνία των δεύτερων εκλογών για τις 25 Ιουνίου, ελπίζοντας ότι θα προλάβει τους νέους πριν αρχίσουν να έχουν άλλες πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες ασχολίες.

Ένας άλλος λόγος που ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσπευση των εκλογών ήταν για να προλάβει τυχόν ατυχήματα, όπως κάποια μεγάλη πυρκαγιά, κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ισπανία.

Στις αρχές του καλοκαιριού κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ειδικά μετά από μία χρονιά ξηρασίας και λίγων βροχοπτώσεων όπως η φετινή.

Για όσους δεν το κατάλαβαν οι επερχόμενες εκλογές έχουν αναχθεί σε εκλογική μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΠΑΣΟΚ.

Στην Πειραιώς φοβούνται ότι όλη αυτή η εκλογική διαδικασία θα μετατραπεί σε ένα δημοψήφισμα για το ποιον θέλουν οι πολίτες ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ.

Έτσι λοιπόν οι εκλογές αυτές στην πραγματικότητα έχουν δύο αφηγήματα. Το πρώτο αφήγημα αφορά την αυτοδυναμία – παντοδυναμία της Ν.Δ., το δεύτερο αφήγημα αφορά το ποιος θα είναι δεύτερο κόμμα και θα παίζει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέλλον.

Να προστεθεί επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να μην είναι πεντακομματική η επόμενη Βουλή.

Αυτό από μόνο του αλλάζει τα πάντα. Με εξακομματική Βουλή η ΝΔ μάλλον δεν χάνει τιποτε σε όρους αυτοδυναμίας, με επτακομματική όμως το πράγμα «στραβώνει» πολύ αφού θα χρειάζεται ποσοστό 37,5 % για να έχει… 151 βουλευτές.

Θα πρέπει επιπλέον να προστεθεί ότι σε αυτές εκλογές θα συμμετάσχουν κι άλλα δεξιά κόμματα τα οποία είχαν αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγο στις πρώτες εκλογές για διάφορους λόγους οι οποίοι ήταν κυρίως διαδικαστικοί.

Είναι σίγουρο ότι σε αυτές εκλογές θα είναι πολύ πιο προσεκτικά στις διατυπώσεις τους, στα ονόματά τους και στα σήματά τους.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον διαμοιρασμό της δεξιάς ψήφου. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν θα το ήθελαν στην ΝΔ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στη Νέα Δημοκρατία έχουν τεθεί σε συναγερμό.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Υπουργικό Συμβούλιο της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης πραγματοποιείται σήμερα, υπό τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Την Παρασκευή έγινε ένα πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Ιωάννη Σαρμά να λέει πως σήμερα θα γίνει ένα πιο εκτενές.

Ο Ιωάννης Σαρμάς μιλώντας εισαγωγικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε στο ότι θα πρέπει το κυβερνητικό έργο της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απαιτούμενη λειτουργία του κράτους, και γι’ αυτό ζήτησε από τους Υπουργούς να αναφέρουν τους κινδύνους που υπάρχουν σε κάθε τομέα οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν το κυβερνητικό έργο από το να εφαρμοστεί.

Είπε χαρακτηριστικά πως λέγοντας αυτό θυμάται το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζοντας πως ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση λανθασμένης διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισής του καθόλου.

Πηγή: newsit.gr

Τη δράση της για την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιούνη συνεχίζει η Κομματική Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας, η οποία διοργανώνει συσκέψεις για να συζητηθεί η ανακοίνωση της ΚΕ με την εκτίμηση του αποτελέσματος της 21ης Μάη.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι εξής συσκέψεις:

Κυριακή 28 Μάη

– Στις 11 π.μ., στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Θέρμου στα γραφεία του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Βασίλης Κολλιώνης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

– Στις 7 μ.μ., στην Αμφιλοχία, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Αμφιλοχίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριο της πόλης. Θα μιλήσει ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

– Στις 7 μ.μ., στο Αγρίνιο, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου στα γραφεία της στην πόλη (Ιωνίας και Διάκου). Θα μιλήσει η Γιώτα Λαμπαδά, στέλεχος του Κόμματος.

– Στις 7.30 μ.μ., στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Τριχωνίδας, στο καφενείο «Παντρεμένου». Θα μιλήσει ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Δευτέρα 29 Μάη

– Στις 7 μ.μ., στο Παπαδάτο Αιτωλοακαρνανίας, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Φυτειών στο καφενείο του χωριού. Θα μιλήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια Δήμαρχος Αμφιλοχίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

– Στις 7 μ.μ., στο Αιτωλικό στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Αιτωλικού – Οινιάδων. Θα μιλήσει ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

– Στις 7 μ.μ., στο Αγρίνιο, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Ανατολικού Αγρινίου, στο Καφέ «Διόσκουροι». Θα μιλήσει η Πένυ Τριάντη, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

– Στις 7 μ.μ., στο Αγρίνιο, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Ανατολικού Αγρινίου, στο καφέ «Corner». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Δήμας, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

– Στις 7.30 μ.μ., στο Μεσολόγγι, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Μεσολογγίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Θα μιλήσει ο Μάκης Αραβανής, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

– Στις 8 μ.μ., στο Αγρίνιο, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Δυτικού Αγρινίου, στο καφέ «115» (Ηρώων Πολυτεχνείου 115). Θα μιλήσει ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τετάρτη 31 Μάη

– Στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου Βόνιτσας , σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Ακτίου – Βόνιτσας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της
Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 1 Ιούνη

– Στις 8 μ.μ., στη Ναύπακτο, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Ναυπάκτου, στα γραφεία της στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

– Στις 8 μ.μ., στον Αστακό, σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ Ξηρόμερου, στο καφενείο έναντι του Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κομπλίσης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ  Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφιος Δήμαρχος Ξηρόμερου, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα.

Η διαφορά του με το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019, είναι ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Δεύτερος γύρος εκλογών και μπόνους

Εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. ‘Αρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%.

Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο. Όπως ανέφεραν ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.

Εκλογές με λίστα

Οι επικείμενες εκλογές διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου και στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων. Θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), καθώς θα επαναπροκηρυχθούν σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες. Με αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας.

Προφανώς, τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταρτίσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν δεσμεύονται για κάτι τέτοιο από την εκλογική νομοθεσία. Έχουν, δηλαδή, το δικαίωμα να συμπεριλάβουν υποψηφίους ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων ή να κατατάξουν χαμηλότερα στη λίστα υποψηφίους, οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Πώς ψηφίζουν ετεροδημότες και κάτοικοι του εξωτερικού

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Σε ό,τι αφορά στους ετεροδημότες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές, όσοι είχαν υποβάλει ετεροχρονισμένα τη σχετική αίτηση.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει εγκριθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Εάν οι νέες εκλογές προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου, τότε αυτή τη δυνατότητα θα έχουν όποιων η αίτηση εγκρίθηκε έως τις 17 Μαΐου.

Τα βήματα προς τις νέες εκλογές

Μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου υπάρχουν συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες ενόψει που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Δύο ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους ένστολους στους προϊσταμένους και διοικητές τους σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Τα κόμματα εντός τριών ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα πρέπει να δηλώσουν το όνομα και το έμβλημά τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εντός επτά ημερών να καταρτίσουν και να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης υποψηφίων. Τρεις ημέρες μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο ‘Αρειος Πάγος ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς.

Εντός 10 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι αντιπεριφερειάρχες καθορίζουν τα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν και ακολούθως, το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει τους σχετικούς πίνακες όλης της επικράτειας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η τελευταία λαμβάνει, παράλληλα, τις ονομαστικές καταστάσεις των δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, ασκούμενων δικηγόρων κ.λπ. για τον διορισμό τους με κλήρωση ως εποπτών και δικαστικών αντιπροσώπων. Στα πρωτοδικεία κληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών του κάθε εκλογικού τμήματος και οι αναπληρωτές τους. Στην κλήρωση περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού και είναι κάτω των 65 ετών.

Πηγή: iefimerida.gr

Η «Δημιουργία Ξανά» ενημερώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις ερχόμενες Εθνικές Εκλογές. Η ανακοίνωση:

Αφού δεν επετεύχθη ο ελάχιστος στόχος του 3% των ψήφων στις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου, παύει να υφίσταται ο εκλογικές συνασπισμός «ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» που σχηματίστηκε το 2021 από την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ του Θάνου Τζήμερου και τη ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ του Φαήλου Κρανιδιώτη με στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Τα δύο κόμματα πορεύονται πλέον ανεξάρτητα.

Την Τρίτη, 23/05/2023, ο ιδρυτής της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ Θάνος Τζήμερος παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου, όπως είχε ήδη προαναγγείλει από το 2019.

Την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24/05/2023, συγκλήθηκαν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ, το Πολιτικό Συμβούλιο και η Εθνική Επιτροπή. Τα αιρετά μέλη της Εθνικής Επιτροπής, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών του κόμματος, αποφάσισαν παμψηφεί, κατά της συμμετοχής της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ως κόμμα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά

Το κόμμα εκπροσωπεί, όπως προβλέπεται, ο Α’ Αντιπρόεδρος ή/και ο Γενικός Διευθυντής. Επίσης, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Εθνική Επιτροπή, και η Εκτελεστική Γραμματεία του Πολιτικού Συμβουλίου λειτουργούν κανονικά με πλήρη σύνθεση. Το επόμενο Συνέδριο της Δημιουργίας Ξανά, το οποίο προγραμματίζεται ήδη, θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο και νέα μέλη θεσμικών οργάνων.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ευχαριστεί θερμά

Τον ιδρυτή Θάνο Τζήμερο για την τεράστια, καινοτόμο προσφορά του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, στην εκπροσώπηση των φιλελεύθερων μεταρρυθμιστικών ιδεών και για την αντοχή του απέναντι σε οξύτατες επιθέσεις και δυσκολίες, από το 2011 έως σήμερα. Για την προσφορά του απονέμεται από την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ο τίτλος του “Επιτίμου Προέδρου της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ”.

Τον Πρόεδρο της Νέας Δεξιάς κο. Φαήλο Κρανιδιώτη για την ισχυρή, ξεκάθαρη και τίμια πολιτική συνεργασία, κάτι δυστυχώς σπάνιο στο πολιτικό μας σύστημα.

Τους εθελοντές που με περίσσιο σθένος, αυταπάρνηση και άριστη συνεργασία, βοήθησαν σε κάθε τομέα, από την διανομή ψηφοδελτίων μέχρι και την δημιουργία προωθητικού υλικού.

Τους υποψηφίους που εκτέθηκαν και αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο και χρήματα για να εκπροσωπήσουν και να διαδώσουν τις θέσεις των φιλελεύθερων, πατριωτών, μεταρρυθμιστών Ελλήνων, τηρώντας και προβάλλοντας τις αξίες μας, το ήθος και την τιμιότητα στην Πολιτική.

Την συντονιστική επιτροπή που προετοίμασε, οργάνωσε και συντόνισε τον εκλογικό αγώνα και τα μέλη των δεκάδων ομάδων εργασίας που διεκπεραίωσαν πλήθος δράσεων, διαδικασιών και εργασιών, εν μέσω ασφυκτικών προθεσμιών, έγκυρα και έγκαιρα.

Τους λιγοστούς δημοσιογράφους και ΜΜΕ που τίμησαν το επάγγελμά τους και τα δημοκρατικά ιδεώδη, αφιερώνοντας χρόνο για να παρουσιάσουν τις θέσεις μας και τα στελέχη μας στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Τα στελέχη των Δημόσιων Υπηρεσιών που παρά τις δυσκολίες της εκλογικής νομοθεσίας, μας εξυπηρέτησαν σωστά, προβλεπόμενα και τίμια.

Τους εκλογικούς και δικαστικούς αντιπροσώπους που επόπτευσαν σωστά και αυστηρά τις εκλογικές διαδικασίες και την καταμέτρηση των ψήφων, τιμώντας τον ρόλο που τους έδωσε η Πολιτεία και εξασφαλίζοντας την εγκυρότητα στα εκλογικά τους τμήματα.

Και φυσικά τους 48.085 Έλληνες πολίτες που τίμησαν με την ψήφο τους σοβαρές, ξεκάθαρες μεταρρυθμιστικές θέσεις και αξιόλογους ανθρώπους, αλλά και όσους δεν μας ψήφισαν, αλλά υποστήριξαν την προσπάθειά μας άμεσα ή έμμεσα.

Ο Γενικός Διευθυντής
Γιάννης Σαρρής
Τα αιρετά μέλη των οργάνων της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ

agrinionews.gr

Ουρές Τούρκων στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος εν μέσω δημοσκοπικού «χάους» και φόβων για capital controls.

Αν και κανένας στην Τουρκία δεν εμπιστεύεται πλέον τις δημοσκοπήσεις, τρεις εταιρείες, δειλά – δειλά, τόλμησαν κι έβγαλαν κάποιες έρευνες οι οποίες, και πάλι, δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα.

Αν και φιλο-κυβερνητική ASAL δίνει προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου με οριακή διαφορά, με τον Ερντογάν να αποσπά το 49,4% των ψήφων και τον Κιλιτσντάρογλου το 50.6%, η AREA δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν με 7 μονάδες διαφορά, με τον Τούρκο πρόεδρο να συγκεντρώνει 53,4% και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 46.6%. Η πιο ουδέτερη, η KONDA, χθες έδινε κι εκείνη νίκη στον Τούρκο πρόεδρο.Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηκώνει ακόμη παραπάνω τον πήχη στο 56%.

Ακόμη και να νικήσει πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήδη η νίκη προβλέπεται πύρρειος. Γιατί το «οικονομικό θαύμα» του Τούρκου προέδρου έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει. Και αυτές τις μέρες ειδικά, πριν από τις εκλογές, βγαίνουν οικονομικά στοιχεία, που θα επισκιάσουν τη νίκη του με το καλημέρα!

«Τη Δευτέρα είναι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης»

Κι ας λέει ο ίδιος σήμερα ότι, «τη Δευτέρα είναι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Πρώτα ο Αλλάχ τη Δευτέρα θα γιορτάσουμε 2 νίκες μαζί», από την Πέμπτη (25/05) πέφτει η μία αρνητική είδηση μετά την άλλη στην αγορά της Τουρκίας. Πρώτη φορά, από το 2002, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν τόσο πολύ, περίπου στα 155 εκατ. δολάρια. Και χθες Παρασκευή, το δολάριο, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Έφτασε μία ανάσα από τις 20 λίρες, και συγκεκριμένα, ένα δολάριο 19.99 λίρες, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Και ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια για να αλλάξει τις λίρες του σε δολάρια και ευρώ. Γιατί όλοι ανησυχούν ότι από την επόμενη εβδομάδα ο Ερντογάν, αν νικήσει, θα επιβάλει capital controls. Μία τέτοια ανησυχία έχει κυκλοφορήσει στην Τουρκία.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ